Jelenleg

12
látogatónk van

2013. máj. 7. 12:32

WZ-120 - Elemzés

Írta:
(108 szavazat)
27 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú: A tank két remek top ágyúval rendelkezik, ki-ki eldöntheti, neki melyik fekszik jobban. Az első a 100 mm 62-100T, mely szinte teljesen megegyezik a T-54 top ágyújával, nüansznyi eltérések vannak csak, a másik a nagytestvére, a közepes tankon durvának tűnő 122 mm 60-122T ágyú, mely a nagy alfa sebzéssel, kiváló átütéssel ám viszonylag lassú töltési idejével jó szolgálatot tehet nekünk. Tier-jében a közepes tankok közül, egyedül a Centurion MK. 7/1-nek van 11-el nagyobb átlagos páncélátütése. Én a 122 mm-es ágyút preferálom abból kiindulva, hogy bár DPM-ben elmarad a 100 mm-estől, de ha betalál, akkor a nagyobb átütésének és a nagyobb sebzésének köszönhetően mély nyomot hagy ellenfeleinkben, még a tier 10-es tankok sincsenek tőlünk biztonságban. Illetve közepes tankként arty vadászatnál lényeges lehet, hogy egy lövésből ki tudjuk-e szedni a célpontunkat, mert sokszor nincs idő másodikra. Az 5 lövés/perc értéket töltésgyorsítóval, maxos legénységgel fel lehet tornázni 6 lövés körülire (100%-os legénységgel, töltésgyorsítóval egészen pontosan 10,35 sec a töltési idő).

100 mm-esből 45 db, a 122 mm-esből 40 db lövedéket vihetünk magunkkal, ami mindenre elég. Ha a 122-esből mind a 40-et ki akarnánk lőni, több mint 7 percig csak lőnénk folyamatosan... A 100 mm-es ágyú átlagos átütése 215/265/50 mm, melyhez 320/320/420 hp átlagos sebzés társul, 122mm-es társánál ugyanez 257/400/68 mm, a sebzés pedig 440/440/530 hp. Igen, jól látjátok, a nagy ágyúnak prémium lőszerrel, 400 mm-es átütéssel nem sok ellenfele van, az aranylőszer ára 4800 ezüst (12 arany).

A 122 mm-es cső függőleges kitéríthetősége -3/+15° amiből a -3 sajnos elég gyengének számít, sokszor fogunk szembesülni ezen hátránnyal. A 100 mm-esnél jobb a helyzet egy fokkal, az hozza a T-54 szintjét negatív irányban (-5/+18°).

Nem beszéltem még az ágyú pontosságáról, mely 0,38 m, amit kellően pontosnak érzek egy közepes tankhoz képest. A kisebb ágyú célzási ideje 2,9, a nagyobbiké 3,4 másodperc, utóbbinál meggondolandó a célzásgyorsító.

Torony: Már az alap tornyunk páncélzata sem rossz 200/130/60 mm, látótávolsága 380 méter, forgási sebessége 46 °/s, a második tornyunk még rátesz egy lapáttal, 220/160/65 mm, látótávolsága 390 méter, sajnos a forgási sebesség azonban visszacsökken 42 °/s értékre, ami viszont még mindig nem rossz. Ez a gyakorlatban a lekerekített forma miatt azt jelenti, hogy a szemből és oldalról érkező lövések ellen biztonságban érezhetjük magunkat, hátulról viszont ez már nem igaz. A parancsnoki kupolánk is kellően kis célpont, így ha nincsenek közvetlen a közelünkben, nem nagyon fogja eltalálni senki (közelről sem egyszerű). A lövegünk nem sérülékeny, nagyon ritkán kell javítani (15-20 meccsenként 1x). Amikor csak tehetjük a kupolánkat dugjuk csak ki, azt nyugodtan lőhetik...

Felépítmény: Páncélzatunk 100/80/45 mm, mely gyengébb, mint a T-54-é és ezt észre is venni: a T-54 front páncéljáról időnként lepattan a 257-es átütésű lövedékem, az a 20 mm különbség sokat számít. De beforgatva, szögben állva azért tier 9-esnél kisebb tankok sokszor pattognak rólunk, nem beszélve a 220/160/65 mm-eres torony páncélzatunkról, mely amúgy is lekerekített így szemből nagy bravúrt (vagy szerencsét) jelent sima lőszerrel átlőni. Ha csak tudjuk próbáljuk kihasználni, hogy ennyire keményfejűek vagyunk, bár pont ide kellene egy jó kis negatív kitéríthetőségű ágyú, bár azzal már túlontúl brutális lenne ez a tank, próbálták tartani a balanszot.

Felfüggesztés, motor: A tankunk végsebessége 56 km/h, mely szintén hozza a nagy átlagot. Én is a motorfejlesztést hagytam a végére. Ha valaki hasonló módon fejleszti, jó sokáig az alap motorra fog szorítkozni, mely nem biztosít ülésbe süppedős gyorsulást, így ha lendületbe jöttünk igyekezzünk elkerülni az ütközést, mert sokáig tart újra felgyorsulni, emelkedőn pedig védtelen célpontok leszünk. Az alap motor 520 lóerős, a második lépcső egy 580 lovas motor mely érezhető javulást hoz, a 600-as top motor 46.000 kreditért pedig csak maximalistáknak ajánlott, vagy olyanoknak (mint én) akiknek bejön a tank és a vele töltött játék nem a következő tank kifarmolásáig tart.

Ajánlott játékstílus

Nem lesz túl meglepő amit írok, de a szokásos közepes tankos játékstílust kell alkalmaznunk, viszont az ágyúnak köszönhetően olyan fegyver van a kezünkben amitől pár találkozás után megtanulja a delikvens, hogy mi is az a WZ-120, mert 1-2 sorban kiosztott 500-as sebzés hamar át tudja rendezni a viszonyokat.

Tankot forgassuk be, rejtőzzünk el fedezék mögé, bújjunk elő mikor a célpont nem ránk néz, osszuk ki a szép nagy sebzésünket és bújjunk vissza míg az ágyunk betölt és ellenfelünk megunja a ránk figyelést.

Kicsit különbözik az ajánlott játékstílus a 100-as és a 122-es ágyúval, mivel míg előzővel (a magasabb DPM miatt) kicsit bátrabban harcolhatunk vagy mehetünk 1v1-ezni hasonló kaliberű tankok ellen (mivel a 6-7 másodpenként leadott lövésekkel helyzetben vagyunk), addig a 122-es 10 másodperc feletti töltési idejével már nem biztos hogy megéri ugyanezt a taktikát alkalmazni. Itt jobb ha a kiosztott sebzés után inkább elbújunk és keresünk egy olyan célpontot, aki nem azt várja mikor nézünk ki legközelebb.

Eredményesen alkalmazható még az arcbamászós taktika a legtöbb tank ellen, mivel ha csak a tornyunk látszik, abban nem nagyon tudnak kárt tenni főleg mozgás közben nem. Azt mindenesetre kerüljük el, hogy beszambázzunk az ellenség tűzvonalába, ha már 2-en lőnek minket nincs sok esély, elég egy lelőtt lánctalp és a lassú gyorsulásunknak köszönhetően nem menekülünk.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések: Töltésgyorsító, Célzásgyorsító (vagy Ventilátor), Vertikális stabilizátor. A Célzásgyorsítónak a 122-es ágyúnál van jobban jelentősége, kisebb ágyúnál mehet helyette a ventilátor.

Ajánlott fogyóeszközök: Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek: 6. érzék, Off-Road vezetés, Sima futás, Csúsztatott kuplung, Helyzetfelismerés, Mesterlövész, Biztonságos elhelyezés (ez utóbbi fontos, észrevehetően kevesebb lett a lőszerrekesz sérülés miután kifejlesztődött, előtte 2 meccsből 1-ben biztos előjött). Esetleg megelőző karbantartás (sokszor gyulladunk ki). Ezek után rámehetünk a javításra, sokszor életmentő, ha hamar megjavítják a lelőtt lánctalpunkat.

Bevétel

Átlagos bevétel: Prémium fiókkal egy jó csatáért (~3.000 sebzés) lehet kapni 60-70 ezer kreditet, melyből megmarad tisztán 20-30.000, de nagyon könnyű mínuszba menni a tankkal. Ha okosan játszunk vele, hosszútávon nehéz mínuszban tartani a tankot, de prémium fiók nélkül még jó játékkal is nehéz dolgunk lesz...

Előnyök és hátrányok

Előnyei: Magas alfa sebzés, remek átütés, mozgékonyság, pattogós torony és páncélzat.

Hátrányai: Nagyon drága és hosszadalmas kifejleszteni a tankot, top ágyúval gyenge negatív csőkitéríthetőség.

Kiknek ajánlott

Azoknak ajánlott, akiknek van türelmük pepecselni a modulok kifejlesztgetésével. Az elején szenvedés lesz a tank, mivel a lánctalp 22.400 xp, a 2. ágyú (ami tier 9-be még kevés) 45.000 xp, a torony 23.500 xp, majd az első normálisan használható ágyú újabb 59.000 xp lesz. Ehhez sok sok türelem (és jó 200+ csata) kell, prémium fiókkal. Maga a tank remek kis jószág, erről elég sokat elmond az, hogy jó 400 meccs alatt nem sikerült még a Tank Ász-t megszereznem vele, pedig volt több jó köröm 4-5.000 sebzésekkel. Ez annyit jelent, hogy vannak akik nálam többet is ki tudnak hozni a tankból. Az alább látható videón jól látszik, hogy egy elbénázott kezdés után is lehet szép sebzést kiosztani a tankkal csak jól kell helyezkedni. Ezen a meccsen 5.606 kiosztott sebzésért 80.752 kredit járt, melyből prémium fiókkal 45.000 maradt meg.

Videó

{youtube}uCNWNBT1iEk&hd=1|650|370{/youtube}


Az elemzést írta: BaLee82

Kommentbe jöhetnek a saját vélemények, taktikák, eredmények, stb. A jókat beleírom a cikkbe is...

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:04

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  hm1994
  • Tankos
  · 8 éve
  Ez a tank egy Isten verése......mindaddig mig ki nem fejleszted a 122mm-es köpöcsövet....
  Naaa azután igazi halálosztóóó D
  Kegyetlen amit művel.
  Öröm nézni ahogy a szegény 10-esek bekapnak néha-néha egy 500 feletti sebzést
  Szerintem megéri szenvedni vele. Én gondolkodtam az eladásán is, de nagy csővel örök darab
  Játszani nem tudok, így nem sok örömöt szerez a játék de ezzel vannak FUN körök
  Ajánlom mindenkinek!

  U.I : Persze a gun deep néha megnehezíti az életünk
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ______Pistike______
  • Tankos
  · 10 éve
  nekem ez a tank gyonyoruseg volt,igazi elmeny.miert? mert a X-es tankok sohasemm figyelnek ra ugy mint egy ellenfelre ,meg mikora megebrednek hogy mivel allnak szemben mar keso... a 122-es agyu meger mindent..ventilator+toltesgyorsito+fugolegescelzorendszert hasznaltam.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BaLee
  • Tankos
  · 10 éve
  [quote name="erdosistvan78"]Csajok a crew???? HOGYAN??????[/quote]

  http://wot-shot.com/female-crew/
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  erdosistvan78
  • Tankos
  · 10 éve
  Csajok a crew???? HOGYAN??????
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sissics
  • Tankos
  · 10 éve
  Jó kis elemzés és szép meccs .Én is a 122 mm használom és imádom látni hogy a heavyk hogy kezdenek el menekülni amikor meglátják az ágyút.Sajnos a nagy alfa sebzésnek ára van a negatív kitérés és hosszú töltés idő egy horror de meg lehet szokni.Eleinte úgy harcoltam vele mint a 100-sal de 1 vs 1-ben ez az ágyú nem az igazi.
  Képzettségeknél szerintem a megelőző karbantartás kötelező mert különben sokszor lángra kap a másik kötelező a elemzésben is említett biztonságos elhelyezés. Ezeket már
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PainXiller
  • Tankos
  · 10 éve
  Szia, csak annyit szeretnék hozzáfűzni, ha mellette fejleszted a haevy ágat is, ami sztem tier 8ig fasza, akkor a 110-be könnyebb kifejleszteni a 100mm-es ágyút és akkor kis szabad xp-vel, meg torzios rugóval egyből mehet a 100mm-es ágyú és még a közepes motor is ki lesz fejlesztve, én így egyből jó ágyúval kezdtem, és nem kellett végigszenvedi az első 50 harcot:P
Tovább a kategóriában: T-34-3 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.