Jelenleg 242 vendég és egy tag online

2016. július 21. 05:45

KV-85 - Elemzés

Írta:
(52 szavazat)
27 hozzászólás

Bevezetés - Történelem

A KV-85 alapja a KV-1SZ harckocsi, amelynek tornyát átalakították a 85 mm-es harckocsiágyú hordozására. A KV-85-ös csak a legszükségesebb átalakításokkal rendelkezett a KV-1SZ-hez képest. 1943. augusztus 8-án lépett az első példánya szolgálatba. A járművet szeptemberig gyártották, összesen 148 db készült ebből az átmeneti típusból. A tankot a szovjet hadsereg főleg áttörési műveleteknél használta. Váltótípusa az ISZ-1 lett, amelyet már 1943 végétől gyártottak, majd az abból kifejlesztett ISZ-2, ami a 85 mm-es helyett már 122 mm-es ágyút hordozott, bár a gyakorlati teszteken a 122-es mellett tesztelt 100 mm-es ágyú jobb páncéltörő képességekkel rendelkezett.

Játékon belüli történelem

A WoT-ba a 0.9.3-as patch-csel érkezett meg. Előtte a KV-1 volt az egyetlen nem prémium, ötös orosz nehéz harckocsi, amiből ki lehetett fejleszteni a hatos KV-1S-t, ami továbbvezetett az IS felé. A probléma ezzel az volt, hogy a 9.3 előtt a KV-1S szintjén totál OP karakterisztikával rendelkezett, a 122-es ágyúval gyakorlatilag bárki jelentős tényező lehetett a harctéren. A várt nerf megjött, a KV-1S-t tier 5-be pakolták le, a KV-85 pedig leváltotta őt tier 6-ban, így az IS kifejlesztéséhez már két tier 5-ös heavy-n kell keresztül grindelnünk.

Paraméterek

Ágyú

A tank stock lövege a 85 mm D-5T. Alap állapotban az értékei a következők.

 • 12,24 lövés/perc
 • 120/161/43 átütés
 • 160/160/280 sebzés
 • 0,38 szórás 100 m-en
 • 2,7 célzási idő

A nagy probléma ezzel a löveggel az, hogy nincs átütése. A 120 mm AP-val már a saját szintjén sem elégséges, a japán O-I buckatank vagy egy T-150 ellen szemből szinte csak lepattanókat gyárthatunk, ha az ellenfél nem egy paradicsom agyi szintjén áll, sőt akár még egy KV-1 átütésével is nagy problémák akadhatnak. A 161-es átütésű APCR jobb, de ez 7-es és 8-as nehezek ellen csak oldalról és hátulról ér bármit is, jobb tehát elfelejteni a stock lövegünket mihamarabb.

A top torony kifejlesztése után a játék választási lehetőséget ad nekünk, ugyanis a tankon két további löveg található meg, a 122 mm D-2-5T és a 100 mm S-34. Nézzük meg számszerűsítve az említett két löveg adatait!

122 mm D-2-5T:

 • 3 lövés/perc
 • 175/217/61 mm átütés
 • 390/390/530 hp sebzés
 • 0,50 méter szórás 100 m-en
 • 3,6 mp célzási idő

100 mm S-34:

 • 7,89 lövés/perc
 • 170/210/50 mm átütés
 • 250/250/330 hp sebzés
 • 0,38 méter szórás 100 m-en
 • 2,7 mp célzási idő

Elsőre látható, hogy a 122 mm D-2-5T mind célzásidejében, mind pontosságában, mind pedig DPM-ében messze alulmarad a 100 mm S-34-től. Azonban, sok játékos ezt használja még mindig, holott a plusz 5 átütés alaplőszerrel, illetve a magas alfa abszolút nem kompenzálja a 100 mm S-34 előnyeit. Így a randomokban még mindig elég gyakran elhangzó kérdésre, miszerint a KV-85-ön melyik löveget használják, egyértelműen a 100 mm-eset adom válaszként.

A löveget teljesen kimaxolva, BIA-val, pótellátmánnyal, szellőzéssel, célzás és töltésgyorsítóval 6,02 mp-es újratöltés érhető el, ami majdnem 2500-as DPM-et (2493), 2,16 másodperces célzásidőt és 0,33-as pontosságot jelent.

Az AP lőszer 900 m/s-mal, az APCR 1125 m/s-mal, míg a HE szintén 900 m/s-mal repül.

A tankba 41 lőszer fér, én ezt 23/15/3-ként osztottam el. Így CW-re is vihető a tank szerintem (bár ott én full APCR-t raktam be a 3 HE mellé, mert Himmelsdorfon CW-ztünk és gyakori volt a 7 O-I az ellenfélnél, amikre meg kellett a gold a biztonság kedvéért).

Hogy mit jelentenek a fent leírt adatok a hasonló feladatkörben szereplő szinttársaival összehasonlítva, kifullozva? Erről álljon itt egy táblázat.

Látható, hogy DPM-ben, átütésben és sebzésben is az élmezőnyben van. Szerintem ennél többet nem kell elvárnunk egy hatos nehéz tank ágyújától. 

Torony

A tank a nyers adatok szerint 100/90/90 mm-es toronypáncéllal rendelkezik. Ez így papíron kifejezetten jónak látszik, csak... A tank ugyanis örökölte a KV család problémáját, a tornyon ugyanis a lövegpajzs körül a 100 mm-es rész szinte nincs is megdöntve. Aki ide lő, maximum 120-as effektív értékekkel találkozik, ez pedig tier 6-ban már nem lehet gond senkinek. Másik gyenge pont a parancsnoki kupola, ez szintén kb. 100 mm-es páncéllal rendelkezik, vagyis simán belőhető akár még egy tier 5-ös tankkal is. A torony teteje 30 mm páncéllal rendelkezik, a magasabb tankok simán overmatchelik, az O-I trollágyúja például beüti.

Hogy valami jót is mondjak a toronyról, kétoldalt a torony oldalsó lemezei olyan szögben vannak megdöntve, hogy a rálőtt lövedékeket automatikusan pattintja. Ettől ez a tank még nem lesz hulldown gépezet, de kifejezetten troll dolgokat tud művelni az a rész, ha az RNG is úgy akarja. A hulldown ellen szóló érv a 3 fokos lehajlás, ez már-már kínai tankokra emlékeztet sajnos. Felfele 20 fokot emelkedik a löveg, ezzel nem volt problémám sosem. 

A fejlesztett toronnyal a tank életpontja 870, ez a kategóriája átlaga alatt van picivel. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy az O-I trollcsöve repesszel ha beüti, nagy eséllyel leoneshotolja, nem egyszer fordult elő velem az ilyesmi, vigyázni kell rá.

A látótáv alapon 340 méter. Ezt BIA segítségével 347,29 m-re lehet növelni, optikával pedig 382,01 m-re (pótkajával 398-ra a vállalkozó szelleműeknek). Szükség is van rá, mert a hasonló feladatkörű és szintű tankok közül csak a T-150-nek van kisebb látótávja, szám szerint 330 méter, a többi tank 350-nel, sőt 370-nel szaladgál, a lightoknál meg 390+ az alap.

Felépítmény

75/60/60 páncélzat. Ajjaj. Ebből már látszik, hogy a test beütése nem lesz probléma egyetlen tiertársnak sem, sőt a tier 5-ösök is beütik nagyrészt, ha nem forgatjuk. Forgatással sem lehet sajnos túl sokat elérni. Sidescrapezni nem alkalmas, csak alacsonyabb tier ellen. Cserébe a lánc (ugyebár orosz tankról beszélünk ) szeret levenni a legváratlanabb helyekről lövéseket.

A tank 46250 kg-ot nyom, ez azt jelenti, hogy a saját tierbeli és alatta lévő medeket lehet rammolni, esetleg nagyon papír TD-ket és lightokat feljebb is. Egyébként rammoláskor mi húzzuk a rövidebbet.

Álcaértéke gyakorlatilag nincs (3,45/1,74/0,76), de legalább jobb a tierje átlagánál.

Motor

A top motor hetes szintű, a V-2IS névre hallgat, és 600 LE van benne. 15%-os gyulladási esélye van... elvben. Nagyon-nagyon érzékeny a hátulsó részét ért találatokra, az elsőre általában elszáll a motor, harmadik-negyedikre gyulladni szokott. Az automata tűzoltó éppen ezért kötelező, azzal együtt nem annyira gyakori a gyulladás, csak vánszorgunk. Apropó, előre 34 km/h-val, hátra 14 km/h-val megy jelenleg, ez az érték nerfelve lett. Hegymászást nem éreztem akkora problémának, mint mások a T-150-jeikkel, de ne próbáljuk sűrűn.

Felfüggesztés

30 fokot fordul másodpercenként, a torony 28-at, a kettő együtt le tudja követni a körülöttünk furikázó medeket. Talajellenállása kiváló (0,96/1,05/2,01) a szintjén, csak hát a végsebesség...

Ajánlott játékstílus

Igazából... támogató, francia heavy stílus. Egy igazán remek med ágyúnk van, miközben annyi életünk, mint egy heavynek. Van egy trollnak nevezhető páncélunk, de nem lehet rá építeni.

A játék elején vigyázni kell, hogy ne veszítsünk HP-t, mert az könnyen egy javító elhasználását is jelenti. Ha ellövi magát egy IS-3, mi kigurulunk a sarok mögül és belelövünk kettőt golddal. Ehhez a stílushoz természetesen ismerni kell az enemy körülbelüli reloadját, tudni kell bemegy-e rajta az az AP vagy töltsük az APCR-t és csak egyet lőjünk bele, és hát nehogy ott legyen egy másik tank.

Sose menjünk elöl, hiába vagyunk mozgékonyak. Egy T-150-et nem fogunk tudni megállítani, ha ügyes a játékos, városban. Veszítsen inkább ő HP-t, aztán fél életét már sokkal könnyebben elvesszük, és nem kell két 300-as sallert benyelnünk.

Ha a csata végére majdnem teljes HP-val érkezünk, könnyedén kilőhetjük max. egy lövés bekapása mellett a kevés életpontú ellenfelet. Akár T8 heavyket is!

Legyen egy listánk, ki elé ne menjünk ki, ha nem tudjuk, ellőtte-e magát. Trollágyús japán heavyk, KV-2-k, T8 heavyk és TD-k, SU-152, ésatöbbi. Lehet, hogy beléjük rakunk egy 250-est, de visszakapunk jobb esetben 3 sérült modult, 2 halott legénységi tagot meg lesz 200 hp-nk utána. Rosszabb esetben garázs...

Ezeknek a viszonylag egyszerű szabályoknak a betartásával, kis sebződés mellett nagyon nagyot oszthatunk ki (jobbak a saját hp 2-3x-osát is akár).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, ventilátor, célzásgyorsító szerintem. Vertikális stabilizátor sajnos nem rakható rá, elképzelhetőnek tartom az optikát is, a gyenge látótáv javítására.

Ajánlott fogyóeszközök

Az automata tűzoltó kötelező számomra, a többiből elég a kicsi is. Pótkaját nem javaslok, a tank ugyanis ég, mint a Reichstag nélküle, a vezető a front közepén, a parancsnok meg a toronyban szeret meghalni, a motor pedig szeret besárgulni az első találatra.

Ajánlott legénységi képzettségek

Ugyanaz, ami reális lehet a magasabb tierű orosz heavyk esetén.

 • Parancsnok – 6.érzék + BIA
 • Lövész – Javítás + BIA
 • Vezető – Javítás + BIA
 • Töltő – Javítás + BIA

Ezek után jöhetnek az ágyú menetközbeni pontosságát erősítő képzettségek, biztonságos elhelyezés, firefighting, a parancsnokra az elmaradt javítás, stb.

Bevétel

Vbaddict bácsi szerint a tank átlagosan 3748 kreditet ad körönként. Egy tier 6-os körben normális játékkal, prémium nélkül 10-15 ezer kredit is összejöhet, de a tier 8-ak és a goldhasználat ezt lecsökkenti erre az átlagra.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • A 100 mm-es ágyú minden tulajdonsága
 • Kellemes a gyorsulása és végsebessége
 • A lánc és a torony oldala rendkívül troll tud lenni

Hátrányai

 • A motor szeret sárgulni, gyulladni
 • A tank vak megfelelő képzettségek nélkül
 • Gyenge a toronyfront az autobounce lemezeket leszámítva
 • Nagyon gyenge testpáncél egy heavyhez képest
 • Így nem alkalmas sidescrapre, csak low tier ellen
 • Nincs csőlehajlása (3 fok)
 • A 85-ös ágyúval a stockgrind tier 8-ban idegőrlő

Kiknek ajánlott

Nem kezdőknek. Nekem ez volt az első tier 6-os tankom, kihúztam belőle mind a két utódját jó 300 csata alatt, borzalmas eredményekkel. Aztán visszavettem, mert kellett még egy heavy legénység, és a 300 csata alatti 150 átlagdmg nagyon szépen emelkedett.

SH-ba, amióta lenerfelték a végsebességét (előtte ment 45-tel is simán), már nem jó tank. CW-re ha heavy kell, akkor először T-150, aztán O-I a választás. Ez a tank inkább randomra, kisegítő szerepre való szerintem. Ha most kellene válaszolnom egy kezdő játékosnak, hogy a KV-1-ből merre menjen tovább, akkor a T-150-et fejlesztetném ki először vele.

Persze, mindenkinek kell az IS-3, mint a T8 CW és SH alaptankja, meg az IS-7, ami jó ideig a legjobb T10 heavy volt, és most sem kell szégyenkeznie, de aki olyan páncélt vár el a KV-85-től, amilyen azoknak a tankoknak van, az csalódni fog, és kínlódás lesz a grind.

Ellenben, ESL 1v1 6-os tournamenteken elég sokat látom. Ennek az az oka, hogy egy Crommyt, vagy T37-et megver, ha szemben állsz vele és mindketten folyamatosan lőttök (heavys a HP-ja és egy med ágyú van rajta), az O-I-t pedig golddal viszi, mint kés a vajat.

Nekem jelen pillanatban nincs a garázsomban a tank, ugyanis kellett a garázshely a CW tankokra a húzottak mellett, illetve az FCM 50t-ben valami hasonlót találtam meg. De akinek van rá lehetősége, hogy a garázsban tartsa, és nem vesz prémtankot, az ebben a tankban kis gyakorlással szép eredményeket érhet el.

A tank kiválóságát mutatja, hogy a lila színhez 1300 átlag kell, ami már-már a TD-k lilásításához szükséges mennyiség. Sárga színhez 500, zöldhöz 700, míg kékhez 1050 sebzés szükséges.

Videó


Az elemzést írta: Legionar_2000

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:10
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kaszas58 · 4 éve
  Most járok a KV-85-nél. Énse vagyok elragadtatva tőle. A grind nagyon fájdalmas volt, a végén már 500k-ért vettem rugót, csak hogy 5k xpt ne kelljen még kiszenvednem vele. De utánna egy "használhatóbb" tank lett, de a páncéljától nem vagyok elragadtatva, mivel ma egylővéseztem eggyet KV-2 vel szemből. De az ágyú viszi az O-It AP val is szemből, ha az RNG úgy akarja.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Pootj78 · 4 éve
  Nekem is automatikusan adták a KV-1S után. Mentem vele kettőt és hajítottam is ki. Mondjuk,most újra kedvet kaptam hozzá :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  project640 · 4 éve
  semmi gond ezzel a tankkal ... a 100 mm-es ágyúja szuper jó (DPM, alpha, pen) ... megfelelő HP pool, közepes páncél; az egyetlen nagy gond az a csőlehajlás
  tapasztalt játékos már a visszaszámláláskor tudja, hogy ezzel a tankkal hova nem szabad menni, ahova például vígan menne mondjuk egy T-150-el
  nekem az egyetlen tankom, melyben 5 skilles legények ülnek.... imádom, és nagyon jó a credit hozama (nem lévén prém, szükség van a framolásra :-) )
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  D00M · 4 éve
  Én már az előtte lévő KV-1S-t sem különösebben komáltam, de ezt még annyira se. A T-150, minden szempontból jobb nála. Én kihúztam belőle a KV-13-at, aztán adtam is el, mert abból is ki tudom húzni az IS-t, és azzal csak 20K XP, plusz egy sokkal használhatóbb tank, mint ez. Nem azt mondom, voltak vele jó köreim, de több volt vele a bosszúság, mint az öröm.

  Ha mozgékony, támogató nehezet akar valaki, az ARL-44 jobb választás. Annak van ágyúsüllyedése, troll frontja, meg egy olyan top ágyúja, amit még a 8-as tankok sem vehetnek félvállról. Igaz, annak a stock grindja aztán valóban rémes, főleg annak, aki a G1-R felől közelítette meg.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ynnegaf · 4 éve
  A régi kv-1s-nél én is jobban szerettem a t-150-et, de a kv-85 még így is halovány a super-hez képest. Amíg a régi super volt, addig 6-os sh-ba csak azt volt értelme vinni, ellenben a kv-85-öt már egyáltalán nem célszerű. Sokkal hatékonyabb a vérgyenge vk36-al próbálkozni. Legalábbis ezt tapasztalom, noha sh-ba már rég nem viszek heavyt, cromi sokkal jobb választás.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Deadman78 · 4 éve
  Akkor egy kis ellenvélemény:
  Szerintem használható tankocska, ha megtalálod a helyét a csatában. Nekem annak idején megvolt a legendás KV-1S, mégis jobban szerettem a T-150-el menni, ha 6-os heavy kellett. Kipróbáltam a KV-85-öt is (100-assal) és nagyon kellemesen csalódtam benne. Picit IS-8 érzésem volt ( és direkt nem T-10-et írtam!!!), kicsit olyan stílust kívánt, ami nagyon feküdt nekem annak idején. Mondjuk a nerf óta nem mentem vele, de bevallom jó emlékeim vannak róla.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  · 4 éve
  Megvettem, 2 kör, cw, oszt van.. 3 hónapja nem mentem vele
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Rohamnyuszi
  • Moderátor
  · 4 éve
  Meglehet nekem voltak, vannak irreális elvárásaim a heavy tankokkal kapcsolatban, de a kv 85 valahogy messze nem adta meg azt a "biztonságérzetet" amit elvártam volna az első vonalban annak idején. Ezért ment is a levesbe amint kifejlesztettem mindent a továbblépéshez.

  Ugyanakkor ami a legtöbb fejtörést okozta, az a gyakorlatilag zéró ágyúsüllyedés...abszolúte megölte a játékélményt, mivel teljesen ellehetetlenítette a játékstílusomat.

  Az írás hasznos volt és olvasmányos, köszönet érte :beer2:
Tovább a kategóriában: « Tank elemzés: KV-5 IS-7 - Elemzés »

KERES
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.