Jelenleg

40
látogatónk van

2016. július 13. 08:12

Pz.Kpfw. T 25 - Elemzés

Írta:
(32 szavazat)
11 hozzászólás

Bevezetés

A Pz.Kpfw. T 25 (leánykori nevén T 25) az egyik legrégebbi prémiumtank a játékban, amit az új cseh ág bevezetésekor neveztek át. A 0.9.14-es patch keretében kapott egy új HD-modellt valamint egy kis páncélbuffot. A tank talán a legnépszerűbb ötös prémium (leszámítva az egyszer ingyen is megszerezhetővé vált Chi-Nu Kai-t).

Paraméterek

Ágyú

A száraz adatok (100%-os legénységgel):

 • Átütés: 116/167/38 mm
 • Sebzés: 110/110/175 hp
 • DPM: 1606 sebzés/perc
 • Célzás sebessége: 2,4 mp
 • Pontosság: 0,39 m/100m
 • Lövegsüllyedés: 10°

A tank egy 75 milliméteres A18 KwK ágyút kapott, ami lényegében a Pz. III/IV ágyújának másolata. Míg a T 25 magasabb DPM-et és átütést kapott, addig a III/IV ágyúja pontosabb (0,37 m/100m) és gyorsabban szűkül (2,21 mp).

Alapjáraton 100%-os legénységgel 1600 körüli sebzést tudunk kiosztani percenként, ami valljuk be, nem túl sok. Alapjáraton 4,11 mp-es újratöltési időt kapunk, amit töltésgyorsító+szellőzés párossal és BIA-val 3,54 mp-re, csokival pedig 3,39 mp-re tornázhatunk le.

A 116 milliméteres átütésével az ötös prémiumtankok felső ligájába tartozik, ám a gyenge pontosság (0,39) miatt akár egy távolabbi KV-1-et sem tudunk biztosan átütni. Ehhez társul még egy standard 110-es átlagsebzés és egy 2,4 másodperces célzási idő. Ezek a statisztikák sikeresen megfojtják a tankot: mesterlövészkedéshez túl pontatlan, kapáslövésekre alkalmatlan és 100 méteren túli célpontokat menet közben garantáltan elvét.

Szerencsére kapunk egy 167 mm-es átütésű APCR gold lőszert, ami viszonylag kompenzálja az ágyú paramétereit. A robbanó lőszerről nem érdemes sok szót ejteni, a 38 mm-es és a 175-ös sebzéssel eredményesen terrorizálhatjuk az artykat és a T67-eket. Fontos, hogy távoli célpontokra csak teljesen beszűkült állapotban lőjünk, máskülönben szinte garantáltan mellé lövünk. A lőszerek 70/2800/38 kreditbe kerülnek.

Az ágyú két kiemelhető paramétere a 10°-os ágyúsüllyedés és a magunkkal vihető 60 lőszer (én 39/20/1 felállást használok). 

Tier 5-ös közepes prémiumtankok ágyúinak főbb paraméterei:

  Pz.Kpfw. T 25 Turán III prot. Chi-Nu Kai Matilda BP
Átütés 116 mm 113 mm 124 mm 110 mm
Sebzés 110 hp 110 hp 125 hp 75 hp
Pontosság 0,39 m/100m 0,37 m/100m 0,35 m/100m 0,39 m/100m
Célzás sebessége 2,4 mp 2,1 mp 2,2 mp 2,2 mp
Lövegsüllyedés 10° 10° 12°

Egy prémium jármű egyik legfontosabb paramétere az ágyú, amely legfőképp meghatározza bevételét (kivételek persze a spotra is alkalmas tankok). Esetünkben a gyenge ágyúkarakterisztika miatt választás elé kényszerülnünk: vagy a bevételt szem előtt tartva csak alaplőszert használunk (piros pirula), vagy az eredményességért masszívan goldot spammelünk (kék pirula).

Torony

60/60/35 mm elöl, oldalt és hátul. Oldalt és hátul a torony viszonylag döntött, garantált lepattanó ha valaki szemből a torony oldalát lövi. Elöl kapunk egy közepes méretű és kerek lövegpajzsot, aminek 60-150 mm között mozog az effektív értéke. A toronyforgás szédítően lassú, 22,9 fok/másodperc (míg ez a KV-1 esetében 25 fok/s), ezért egy minket flenkelő lightra testtel is rá kell segítenünk.

Az alap látótáv 320 méter, amit távcsővel 352 méterre, periszkóppal 400 méterre növelhetünk. A látótáv hiánya miatt spotolásra alkalmatlan, főleg akkor, ha a távcső helyett fejlett célzórendszert használunk.

Mindössze 70 kilós rádiónk 710 méteres hatótávjával észrevétlenül teszi a dolgát, sosem lesz vele gondunk.

Felépítmény

A száraz adatok 50/45/20 mm elöl, oldalt és hátul. A front döntött ugyan, de effektív 70 mm-nél többet sehogy sem tudunk belőle kihozni, ezért csak alacsonyabb szintű tankokat vagyunk képesek pattintani. Ha muszáj kimennünk egy tank elé, akkor azt lehetőleg sidescrape helyzetben tegyük: a lánc hajlamos lövéseket elnyelni, de senki se várjon csodát!

A tank életereje kimagaslóan sok, 610 hp, kicsivel elmaradva a KV-1 640 hp-jától. Habár páncélunkra nem építhetünk, de életerőnkre igen: 1v1 szituációban jól jön a hp többlet.

Alap álcaértéke 12,88%, ami mozgás közben 9,63%-ra, lövés után pedig 3,35%-ra csökken, amivel a tier 5-ös közepes tankok hátsó mezőnyébe tartozik.

Motor, felfüggesztés

Egy 450 lóerős motor hajtja a tankot, amihez egy 60 km/h-s végsebesség társul és egy rendkívül jó, 22,96 LE/t arány. A tank nagyon jól gyorsul, hamar eléri az 50-55 km/h-ás utazósebességet. Meredek kaptatón is stabilan tartja a 30-at, de a végsebességét szinte sosem éri el.

A motor rendkívül érzékeny, szeret sárgulni az elölről érkező találatoktól, rosszabb esetben pedig ki is lövik. A gyulladás esélye 20%, ezért az automata tűzoltó használata kötelező (egyszer cseréltem csokira, égtem is, mint a fáklya).

A felfüggesztés forgása 30 fok/mp, ami szintjének egyik leggyengébb értéke, amin a rejtett gyenge talajellenállási adatok sem segítenek (1,26/1,49/2,97). Fordulás közben a tank nagyon lelassul, ezért flenkelni nem nagyon lehet vele. Egy élesebb kanyarnál már jó előre el kell kezdeni forgatni a tankot, máskülönben a falban kötünk ki.

Ajánlott játékstílus

Mivel a tank (főként az ágyú) rendkívül szeszélyes, ezért nem lehet egyértelmű játékstílust meghatározni, de általában az első/másodvonalas harc a leghatékonyabb.

A legfontosabb, hogy már a betöltőképernyőnél legyen kész tervünk! Ha tier 5-6-os meccset kapunk és nincs az ellenfélnél light/gyors med, irány egy medes kulcspozíció (pl. Mines hegy). Ellenkező esetben csak lőjük a felfutó tankokat, majd hátráljunk. Tier 5-ben lehetünk agresszívek, toljuk át az egyik oldalt (mindig azt, ahol nem várható sok heavy) vagy csapódjunk a nehéz tankjainkhoz.

Tire 6-7-es meccsben már legyünk megfontoltak, kerüljük a hátrányos 1v1 szituációkat, kövessük a csapat közepeseit, csipegessünk a második vonalból. Folyamatosan figyeljük a kistérképet, ha kell, adjuk fel a vesztes pozíciónkat. Esetleg megpróbálkozhatunk mesterlövészkedni, ha az ágyú is úgy akarja. Páncélzat/látótáv hiányában csak sebzéskiosztásra vagyunk alkalmasak, ezért mindig próbáljunk úgy pozicionálni, hogy maximalizálhassuk a bevitt sebzést.

Őszintén szólva itt ki is fogytam a tanácsokból. Ha sikerül ráéreznünk a tank stílusára, akkor tud kellemes perceket okozni a vele való játék, de messze nem az a T67 seal clubbing érzés.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító 
 • Fokozott szellőzés
 • Harmadiknak én Fejlett célzórendszert használok a gyorsabb szűkülésért (esetleg ez lehet még Távcső)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék (kötelező, hogy ritkábban égjen)

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék + Álca + Elit alakulat
 • Lövész: Álca + Pillatankép + Elit alakulat
 • Vezető: Álca + Off-Road vezetés + Elit alakulat
 • Rádiós: Álca + Helyzetfelismerés + Elit alakulat
 • Töltő: Álca + Biztonságos elhelyezés + Elit alakulat

Érdemes újraosztani a 2. sort Elit alakulatra, majd egy azonnal aktiválódó képességsorral folytatni (pl. álca vagy javítás).

Bevétel

Átlagosan 9300 kredit és 400 sebzés körül zárnak vele a játékosok. Általában (ha nem lövünk goldot) 15-20k pluszban lehet vele zárni a kört. Az 1000 körüli átlagsebzésre már lila statot kapunk.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagy végsebesség
 • Kimagasló életerő
 • Jó csőlehajlás
 • Statpadder (gold-dal, természetesen)
 • Viszonylag jól keres

Hátrányai

 • Gyenge ágyúkarakterisztika
 • Rossz látótáv
 • Gyenge manőverezhetőség
 • Lassú toronyforgás 

Kiknek ajánlott

Teljes áron (1500 gold/2,3k forint) senkinek sem ajánlom. Az alacsony látótáv és a szeszélyes ágyú megöli a bevételt és a játékélményt, akkor meg minek prémtank? Német közepes legénységhúzására alkalmas, de készüljünk fel arra, hogy megfelelő legénység nélkül szenvedés lesz az első x csata. Én egy női parancsnokkal és 75%-os legényekkel kezdtem, hamar meg is bántam. Akciósan, 750 goldért már jobban megéri a tank, általában havonta egyszer le is vannak árazva az ötös prémtankok. A tank legnagyobb hátránya, hogy elsüllyed az általánosságban, nincs vonzó vagy egyedi tulajdonsága. Mindenesetre egy viszonylag használható, megkopott fényű öreg motorosról van szó, aki már nem igazán illeszkedik a jelenlegi játékmenetbe. Ennek ellenére futhatunk vele néha jó köröket, de nem fog a szívünkhöz nőni. Emlék egy letűnt korból, de semmi több. Aki tier 5-ben szeretne játszani, válassza inkább a T67-et.

Statisztikai és egyéb adatok forrása: tanks.gg, 2016. július 8.

Videó


Az elemzést írta: bicmac11

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:17

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ynnegaf
  • Tankos
  · 6 éve
  Azért kíváncsi lettem volna egy személyes véleményen alapuló összehasonlításra a csehszlovák nagytesókkal (Skoda T 24 és Skoda T 25), vagyis mennyivel jobb, vagy rosszabb azoknál. Amúgy remek kis gondolatébresztő. Kedvet mondjuk nem kaptam ehhez a tankhoz. Eddig egyszer fizettem be 5-ös prém tankra (Turán), de valahogy nem is nagyon látok fantáziát tier6 alatt prém tankokra költeni. A Chi-Nu-Kai és a StugIV eddig eléggé felemás élmény volt (bár a stuggal még szívesen megyek csatába).
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.