Jelenleg

26
látogatónk van

2016. július 1. 07:09

Grille 15 - Elemzés

Írta:
(58 szavazat)
66 hozzászólás

Bevezetés - történelmi háttér

1942 nyarán a Waffenamt (német fegyverkezési ügynökség) megállapodott a Krupp és Rheinmetall vállalatokkal egy, a Panther alvázára építendő páncélvadász megtervezéséről. A tervek szerint 128 mm-es K43 löveggel vagy 150 mm-es sFH 42 howitzerrel látták volna el a járműveket. A projektek a Grille 12 és Grille 15 neveket kapták, hátsó tornyos kialakításúak voltak és kizárólag a tüzérségi rendszerben különböztek egymástól. Később a Grille 15-öt 63-as kaliberű 150 mm-es löveggel szerelték fel, amely akár a 200 mm-es páncélt is képes volt átütni 4 km-es távolságból. Azonban a fejlesztés elhúzódott, így a Grille 15 csak tervrajzokon létezett.

WG háttér

A Grille 15 a WOT-ban a sokak által rettegett tűzerejű, papír páncélja és rettenetes álcája miatt mégis könnyű célpontnak számító Waffenträger auf E100 utódja. Alapvető különbségek az elődhöz képest: 

  • Táras ágyú eltűnése
  • Korlátozott toronyforgatás
  • Álca megjelenése
  • Extra sebesség
  • A 100%-ban újrahasznosított, eredetileg grillezéshez használt faszén csomagolópapírjából készült test (valószínűleg innen ered a tank neve :). A nagytesónak nemcsak az ágyúja, de néha még a frontja is hajlamos volt pattintani lövéseket, a Grillénél utóbbitól már nem kell tartanunk, bár sikerült már vele összehoznom rejtélyes lepattanókat is.

A tankot sokan szívószálas szöcskeként is emlegetik, mert ugye ott az a Toldiból már jól ismert petrencés rúd, illetve maga a tank tényleg „állati” gyors tud lenni.

Paraméterek

Löveg, lőszerek

A 15 cm-es Pak L/63-as lézerágyú lövéseivel nyugodtan megPAKolhatjuk az ellenséges tankokat, ezt el is várja a Grille. Alap legénység esetén, extra felszerelések és csoki nélkül az alábbi paraméterekkel rendelkezik a nagypuska:

  • 150 mm-es kaliber
  • 3,64 lövés/perc (elit alakulattal és töltésgyorsítóval ez az érték 4,31-re javul, 3232-es DPM-et eredményezve)
  • 279/334/75-ös páncélátütés (AP/HEAT/HE)
  • 750/750/950-es alfa-értékek
  • 0,27-es szórási érték 100 m-en
  • 1,5 másodperces célzási idő
  • ágyú süllyedés: -8 fok lefelé, +14 fok felfelé, ami szerintem nem rossz, de a -8 fokos értéken minimálisan javíthatunk, ha nem előre nézünk az ágyúval, hanem kissé elforgatjuk azt balra vagy jobbra
  • ja és bő 6 tonnát nyom a fegyverünk.

Az ágyú a tank egyik legkiemelkedőbb része, hatalmas tűzerővel rendelkezik, és bár a külföldi fórumokon sokan virnyognak az alaplőszer átütése miatt, szerintem bőven elég az is. Na azért nem mindent visz át, de aki tudja, hova kell lőni, és az RNG is megsegíti, az hamar szoros barátságba fog kerülni a Grillével. Az 1,5 másodperces szűkülési idő pedig igazán „oppá” teszi a tankot – nekünk oppá, az ellenségnek hoppá, emiatt sorra kapjuk majd az elbocsátó szép üzeneteket az általunk végrehajtott nagy számú, sikeres snapshotok miatt :) Ehhez persze kell az RNG is, továbbá elit alakulat és némi szerencse sem árt hozzá, mert ha nem szűkül be teljesen az ágyú, akkor hajlamos nem oda menni, ahová szeretnénk, de azt a 1,5 másodperces szűkülési időt talán még a legtürelmetlenebb játékosok is ki tudják várni. Saját tapasztalat – az ágyú elég nagy százalékban találja el mozgásból is a becélzott ellenséget, persze csak ha nem 65 km-re van tőlünk az áldozat.

30 lőszert vihetünk magunkkal alkalmanként, ez nálam 500 csata alatt még sosem fogyott el (mármint csatánként nem fogyott el), személy szerint a 26/2/2-es elosztást használom, az alábbi okokból:

  • 279 pen a kicsit is gyakorlottabb játékosok számára többnyire elég lesz
  • A repesz a papír célpontok (pl. egy batmobil) ellen vagy nagyon bejön, vagy nagyon nem, de pl. alacsony HP-s sidescrapező hevik ellen kimondottan előnyös tud lenni, szeretni fognak bennünket érte. Fordított esetben persze MINDIG bejön a repesz, a múltkor egy JGPZE100 eresztett a Grillémbe egy HE-lövedéket, cirka 1550 hp-m bánta, meg néhány modul és pár legénységi tag. A repeszről még annyit: nekem mostanában az esetek többségében valamiért nem elég hatékony, a lövések 60-70%-ában a legkevésbé páncélozott tankok ellen használva (pl. ellenséges Grille 15, WT auf PZ, stb.) is rendesen alulmúlja a 950-es alfát, szóval én kerülöm a használatát mint ördög a tömjénfüstöt. A viszonylag lassú torkolati sebesség és az érzetre rosszabb pontosság miatt a repeszt távolabbi ámokfutó lightok ellen is csak a nagyon bátraknak javaslom, nem lesz nagy sikerélményünk benne.
  • Arany lőszer: vészhelyzet esetére, pl. vadul beforduló, vérszomjas gránit Maus-ok ellen jól jöhet, de általában nélkülözhető.

Az AP lőszer 1350 m/s sebességgel cserkészi be áldozatait, ami több mint remek, de megjegyzem, hogy pl. egy Prokhorovkán, tőlünk 3-400 méterre cikázó LTTB azért okozhat bosszús perceket. Az arany és a repesz lőszerek ennél lassabban röppennek (900 ill. 1000 m/s), de a fent leírt okok miatt ezekkel nem nagyon kell foglalkozni. Az arany egyébként HEAT, ez megmagyarázza a kiemelkedőnek nem mondható sebességét. 

Magát a löveget gyakran ellövik, de általában ez csak az ágyú sérülését okozza, hp-veszteség nélkül, ezért is javallott kifejleszteni a lövegkezelő fegyverkovács képességét.

Felépítmény

Fantasztikus értékek következnek, tessék kapaszkodni: 30/16/20 mm (elöl/oldalt/hátul). Ez azt jelenti, hogy elegendő ha ránk néz vagy extrém esetben csak ránk gondol bármelyik ellenséges tank és már sebződünk is. Na jó, ez túlzás, de tényleg mindenki belövi majd. Szóval kis tierű troll szakaszok is eredménnyel lakmározhatnak belőlünk, persze csak ha nem sajnálunk egy 750 alfás lőszert rájuk áldozni. Ne sajnáljuk.

Apropó alfa: sajnos - vagy nem sajnos -  itt is igaz, hogy a 750 csak egy átlagos érték, alap lőszerrel sebeztem már vele 580-at de 910-et is. 

Torony

A 20 fok/másodperces sebességgel forgó torony sajnos jobbra-balra egyaránt csupán 50-50 fokig megy el, amit meg kell szokni, nincs mese. Mondanám, hogy skillekkel ez javítható, de sajnos itt még nem tartunk. A frontja szenzációs 20 mm-nyi "páncélt" kapott, oldala és hátulja pedig 14,5 mm-es papízsebkendőkkel van borítva.

Tessék figyelni a piros értéket az ábrán, na az már odaver :)

Alap látótávolságunk 390 méter, ami amolyan vénasszonyos-időshölgyes látást eredményez tier X-ben, szóval kötelező lesz javítunk rajta, pl. egy periszkóp megváltást fog jelenteni, de persze csak ha nem mozog a tankunk.

Motor

Egy Maybach HL 234-es névre hallgató 900 lóerős ketyere teszi igazán állati gyorssá szöcskénket, ami lightokat megszégyenítően gyors tud lenni, és ha mindehhez hozzátesszük, hogy az egész tank 40,5 tonnát nyom (rejtély számomra, hogy egy papír tankban mi lehet 40.500 kiló), egy egészen kellemes 22,22 lóerő/tonnás értéket kapunk. Mindezt megspékelve a 60 km/h-s(!) végsebességgel, nem lehet okunk a panaszra.

Tolatási végsebessége 20 km/h, ami dombról visszahúzódáshoz elég, másra már kevésbé. Szöcskénk szíve 15% eséllyel gyullad, amit sajnos nagy átlagban hoz is az élet, bár kétszer még sose gyújtottak fel vele egy csata alatt. Elég (néha maga a tank is), ha meglövik a hasunk alját vagy bármelyik oldalon a felépítmény lánctalp feletti vízszintes részét, és némi RNG-vel máris mi leszünk a Grill(e)-party szenvedő alanyai.

Felfüggesztés

Lánctalpunk 24 fok/másodperces forgási értékkel rendelkezik, ez tűrhető, de nem az igazi, ezért ezt kuplungégető skill kifejlesztésével érdemes feljavítani. Tankunk talaj-ellenállási értékei a tanks.gg szerint az alábbiak:

  • hard – 1,05
  • medium – 1,15
  • soft – 1,92

Érzetre azt mondanám, kerüljük vele a mocsaras, fedezék nélküli részeket (pl. Lakeville völgye vagy Karelia közepe), mert ott olyan, mintha két Grillét próbálna megmozgatni a motor, a test forgatása pedig – az esetlegesen már kifejlesztett kuplungégető képesség ellenére is – szintén zombiszerű mozgást fog eredményezni (a Walking dead-ből, nem a Holtak hajnalából). Normál talajon viszont – pl. csaták elején – imádom vele lealázni a könnyű tankjainkat.

Ajánlott játékstílus

Bokorban kempelés, majd vonulni a front mögött, követve az eseményeket, sok lépés távolságban. Ha elég sűrűn megkapjuk az ellenféltől az „op/invisible/camper/noob/shit/cheater” jelzők bármelyikét, esetleg ezek közül többet is, tetszőleges sorrendben, akkor az azt jelenti, hogy ügyesek voltunk.

Most olyat mondok, amit úgyis mindenki tud, de erre a tankra különösen érvényes: kerüljük a felspottolódást. Az ugyanis sokszor félig már garázst jelent, annyira papírból van ízeltlábú barátunk. Ha világít a lámpa és még élünk (a 3 másodperces szabály miatt előfordül, hogy mire meglátjuk a lámpát, már elhaltunk), osonjunk fedezékbe. Ha ez összejön, akkor már jó eséllyel mi leszünk a Janik.

Gyakran megpróbáltam városban vele a kigurulok, lövök, visszabújok tölteni verziót, de ez kétélű fegyver, vagy bejön, vagy nem. Ugyanis az ellenfél addig még fel nem spottolt autoloader és/vagy nagy alfás tankja(i) – jó eséllyel csordában persze – garantáltan a töltési időnk alatt fognak megtalálni bennünket. Sokszor láttam már Grille-szakaszokat előrerongyolni városi pályákon, 1 perc után a garázsban elemezhették az történteket. Véleményem szerint ezt a jószágot nem erre a célra tenyésztették ki. A lényeg: városban is maradjunk hátul vagy keressük a nyitottabb, tágabb tereket, ahol van fedezékünk és ki tudjuk használni a tank előnyeit. Dombosabb vidékeken érdemes kihasználni a kis toronyméretet, ha csak ezt látják, kisebb eséllyel kapunk találatot.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Periszkóp
  • Álcaháló
  • Töltésgyorsító

Szerintem mást nem érdemes ezek helyett felrakni, de aki gondolja megpróbálkozhat a szupernehéz repeszpáncéllal is, de a WT auf E100-as tapasztalataim alapján ennek annyi érelme van mint telefonba integetni... Célzásgyorsító vagy stabilizátor se nagyon kell, mert a célzásértéke az ágyúnak egyszerűen fenomenális, a legutolsó információk szerint a legjobb a játékban. Persze érik már a nerf, sok helyen megírták a neten, de ez most bennünket ne érdekeljen, addig még sok víznek le kell folynia Sand Riveren. Mivel nyitott a tank, ez két dolgot eredményez:

  • Nem lehet fokozott szellőzést berakni
  • Az artyk nem egyszer „vánsottolni” fognak bennünket full hp-ről

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet - megfontolandó a nagycsomag használata, mivel ha csak kisjavítónk van és egyszerre láncolnak + motort lőnek, két lehetőség maradt: ott döglik meg a szöcske, vagy pacemakeres sánta szöcske lesz a csata hátralévő részére, ami talán rosszabb még a garázsnál is (bocs Feró).
  • Automata tűzoltó - ez ugye csökkenti a tűz esélyét is, ezért erősen javasolt
  • Kis elsősegélycsomag

Ha valaki elég vakmerő, akkor megpróbálkozhat bármely fenti készlet csokival történő helyettesítésével is, de Murphy törvénye alapján garantálom hogy pont arra a készletre lesz szüksége az adott csatában, amit kihagyott a csoki miatt.

Ajánlott legénységi képzettségek

Nekem a nagytesótól örökölt legények, illetve hölgyek duruzsolnak a Grillém belsejében (vagy rajta, ez talán nem egyértelmű), a lényeg: mindenkinél megvan az elit alakulat + álca, a többi már egyedi:

  • Parancsnok: 6. érzék + javítás
  • Lövegkezelő: pillanatkép + fegyverkovács
  • Vezető: sima utazás + kuplung égető
  • Rádiós: helyzetfelismerés + javítás
  • Töltő 1: javítás + tűzoltás
  • Töltő 2: biztonságos elhelyezés + javítás

Ezektől természetesen tetszés szerint bárki bármilyen irányba eltérhet, a fenti összeállítás csak egy támpont.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • a játék legjobb célzásidejű lézerágyúja
  • magas DPM
  • nagy alfa
  • nagy (vég)sebesség
  • a löveg néha pattintja a bekapott találatokat
  • viszonylag kis torony
  • függőséget okoz (vagy ez inkább hátrány?)

Hátrányai

  • papír, páncél nélküli test, ebből adódóan gyakori „vánsottok” az artyktól
  • korlátozott toronyforgatási lehetőség
  • átlagos álcaérték
  • nem WT Auf E100 :)

Kiknek ajánlott

Rádiós kívánságműsorok leggyakrabban elhangzó üzenetét idézném: „Mindenkinek aki szereti”. Tipikus TD, ahol a páncél rovására extra sebességet kapunk, na meg egy első osztályú ágyút, egy alapból átlagos, de megfelelő skillekkel és eszközökkel barátivá alakítható álcával megfejelve.

Videó

Végezetül itt egy videó arról, hogy mennyi mindent lehet kihozni ebből a fenevadból, ahol az új fizikának köszönhetően még meg is borulok, de kis szerencsével ez nem okoz komolyabb fennakadást :) köszönet Bodzynak a videó elkészítéséért.


Az elemzést írta: Volvo_elcsap

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:32

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUN_Sector
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="pepe0419"]Ez lesz az első ág, amit kihúzok T10-ig Amúgy a vegyes válogatott legénység esetén működik a BIA? Lányoknál nem acélnővérek van és csak csajokkal együtt megy?[/quote]
    Pasik és lányok nem kompatibilisek egymással BIA tekintetében
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pepe0419
    • Tankos
    · 7 éve
    Ez lesz az első ág, amit kihúzok T10-ig Amúgy a vegyes válogatott legénység esetén működik a BIA? Lányoknál nem acélnővérek van és csak csajokkal együtt megy?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sveryxx
    • Tankos
    · 7 éve
    Áhhh nagyon tetszett az elemzés még ugy is hogy félrészegen meloban vagyok XD
    Köszönet!

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « Nashorn - Elemzés E 25 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.