Jelenleg 358 vendég és 4 tag online

2016. június 28. 17:34

MT-25 - Elemzés

Írta:
(39 szavazat)
59 hozzászólás

MT-25 - Sztálin szúnyog

Ezt a tankot a T-34-es ágból lehet kihúzni és ha nem kerültél ki fontos modulokat, hanem kifejlesztettél mindent, akkor egy rövid ugrás után lehetőséged van arra, hogy az MT-25 tulajdonosa legyél. Ezen az ágon behúzhatod, az örök klasszikus T-34-85-öt és a kicsit furcsa A-43-at, attól függően, hogy milyen stílusban akarsz a továbbiakban harcolni.

Az orosz ágnál ezen a szinten – egyébiránt az amerikainál is – célszerű minden modult kifejleszteni, mert a későbbiekben a hasznodra válhat.

Első kanyarban én a T-34-85 ágra fókuszáltam és ezen a vonalon fejlesztettem ki mindent, így gyakorlatilag minden rendelkezésemre állt ahhoz, hogy ezt a kis bestiát kihúzzam.

A tankról

Az MT-25 egy klasszikus spotter tank, a spotter tankok előnyei nélkül. Mit is jelent ez? Amíg például az ELC AMX-nél adott a kis profil, ezzel egyben a remek álca és a relatív nagy átütésű és sebzésű ágyú, addig mit is kapunk ezen a szinten? 

Alapból – ha korábban nem fejlesztettük egyáltalán az orosz ágat – kapunk egy 500 lóerős motort (V-2K) és ha a A-20-as ágon jövünk, akkor egy tier V-ös táras 37mm-es ágyút, alap toronnyal és alap 350m-es látótávval. Ha a T-50-es ágon jövünk, akkor adott a tier IV-es 45mm-es löveg is, de tekintettel arra hogy 6-os spotterek vagyunk, ezek csak arra alkalmasak magasabb tier-ben, hogy kollégáink festését megkarcoljuk.

A cél az legyen, hogy a T-34-ben mindent kifejlesztünk, leginkább a későbbi barátunkat, az 57 mm-es ZiS-4-et, „belive me”, később áldani fogod.

Mit is tud a kis géppuska tier 5-ben: 112/189/29 páncél átütés, 85/85/95 sebzés és 0,34 pontosság, valamint 2,3 célzás idő, ami t5-ben kiválónak mondható, t6-ban elfér, de ahogy említettem az MT-25 egy 6-os szpotter, amely vígan felkerülhet 7-8, de akár 9-es szintre is, ahol az ágyú csak polírozásra lehet alkalmas.

A fenti ágyú statokat megkapod 6-ban is, de annak esélye, hogy top tier legyél annyi, mint hogy a trójai faló Epsomi Derby-t nyerjen. Ha nem vagy mazochista és/vagy nem a [link törölve]-on szocializálódtál, ne is szenvedj az alap motorral és alap toronnyal, hanem free xp-ből fejlessz ki mindent. Az első és legfontosabb a motor, majd a lánctalp és az új torony. Ha minden klappolt, akkor a rádió és a top ágyú már korábbról rendelkezésedre áll.

Fun Factory

Mindenünk meg van ahhoz, hogy a fent említett szinteken, de még alsóbbakban is bolondot csináljunk az ellenből. A V-16M 700 lóerős motorja (mely az LTTB-n is kiváló), 72 km/h-val repíti a kis szúnyogunkat, ami mind saját, mind magasabb szinten a legjobbak közé tartozik. Szemben a francia csodákkal (ELC AMX, AMX 12t), jobban gyorsul, jobban fordul, esetleg a Chaffee veszi fel vele a versenyt tier 5-ből, de másban utol nem éri. A 27,8 LE/t tiszteletet parancsol, robbanékonnyá teszi a járművet, míg a T37-ben 500 LE-s (21,39 LE/t), az AMX 12t-ben pedig egy 250 LE-s (20,54 LE/t) motor dohog, addig t6-ban ezzel a motorral mi leszünk a spotterek Ferrarija.

Mobilitás

A tankunk nagy (5 fős legénység van benne), így passzív szpotternek nem nagyon alkalmas, bár nem lehetetlen; ez inkább annak ajánlatos, aki sokat játszott a Need for Speed-del (fiataloknak: autóversenyzős játék), kirohansz, szpottolsz, cikk-cakk, és vissza a front vonal mögé. Persze, ha adott a kellő skill, akkor passzívnak is lehet használni, én leginkább hibridként (álcaháló, BIA, optika, álca skill) használom.

És mi is a fun factor, azon kívül hogy rettegsz egy bokorban és az ISU-152 vagy az Object 704 BL-10-esét szpottolod passzívból? Pontosan ez, hiszen Te mindent látsz, de téged senki sem és amikor eljön az időd, akkor annyira robbanékony és gyors vagy, hogy nincs aki meglőjön.

Kóbor TD-ket, egyedül kószáló nehéz tankokat – arty csemegéről nem is beszélve –, de a lassabb med-eket is bármikor flankelheted és megeheted.

A Szúnyog

Kétszer kettő, néha öt, de az MT-25-nél mindig négy. Fejlesztett toronynál az alap látó táv 370 m, amit BIA-val, szellőzéssel, optikával és pótellátmánnyal 450 méterre lehet feltornászni. Ehhez még jöhet a parancsnoki látótáv növelő, vagy rádiós helyzetfelismerés skill, szóval maximum kb. 470 m a csúcs.

Az álcája a szintjén alsó-közép páholyban helyezkedik el a többi szpotterhez képest, ezért - és mert nagyobb tier-be kerülhet - nem alkalmas kizárólag passzív szpotternek, viszont ha az ellenfél oldalába vagy hátba kerül, akkor viszket mint a szúnyogcsípés. A 112-es átütés ezüsttel oldalról, de hátulról még tier 8-ban is elégséges lehet, amely mellett átlagban 85 sebzést oszt ki a moszkitó 2,02 mp alatt (ventilátor, BIA és pótellátmánnyal). Hozzátenném, hogy tapasztalatom szerint a legtöbb táras tank lövések közötti ideje hosszabb vagy megegyezik a mi töltési időnkkel, amihez nálunk gyakorlatilag unlimited ammo jár, mert goldra nincs nagyon szükséged és a lőszerből egyszerűen nem tudsz kifogyni. Persze egy 8-as csatában indokolt lehet a gold, de ilyen csatában neked nem a sebzés osztás a feladatod.

Álca értékek

 

Fájdalom

Mivel egy szúnyogról van szó, ami kellemetlen és adott estben halálos is lehet, ne is gondolkodj automata tűzoltóban vagy nagy javítókészletben, mert teljesen felesleges, hiszen az 570 hp-d magasabb szinteken egy lövést jelent az ellennek. Mint minden szpotternek a szúnyognak sem a páncélozottság az erőssége, talán csak arra elég, hogy a vezetőnek ne menjen a szemébe a muslinca.

A nagy láncoknak és görgőknek köszönhetően képes megenni lövéseket (M103 cheater-ezett már emiatt) és futkorászás közben is pattintottam Super Pershing lövését a tornyomról, de ekkor csak elrebegtem egy „hála az RNG-nek” imát és hajtottam tovább, ezzel ne nagyon számoljon senki.

Páncélzat:

 • elöl: 45 mm
 • oldalt: 40 mm
 • hátul: 40 mm

Torony páncélzat:

 • elöl: 45 mm
 • oldalt: 45 mm
 • hátul: 45 mm

Előnyök

Senki nem hiszi hogy komolyabb ellenfél vagy és nem is foglalkoznak veled, de mire rájönnek arra hogy halálos is lehetsz, már késő. A csata első felében keress egy bokrot és üldögélj, vagy aktívban szaladgálj, deríts fel mindenkit, majd a közepe-vége felé rohanj ki a front mögé, mint Zrínyi Szigetvárból és oszd az áldást. Ilyenkor már akadhatnak neked is egylövéses tankok, vagy magányos TD-k, lomha Tigrisek, melyeket az auto-aim beiktatásával körbe-karikába lefuthatsz. Kizárólag annak ajánlott, aki már gyakorlottabb a szpotterek kezelésében, az MT-25-nél nincs lehetőség hibázni, egyenes a garázs menet.

A tank a CW-s liebling, a T-54 ltw. egyik állomása, így a skilles legénység követelmény hozzá, hacsak nem akarod végig sírni a fejlesztést odáig, majd elérve azt a teljes játékot uninstallálni.

Legények

 • Parancsnok: 6.érzék + BIA + Álcázás + Felderítő/javítás
 • Lövegkezelő: Álcázás + BIA + Pillanatkép + Javítás
 • Vezető: Álcázás + BIA + Sima utazás + Offroad vezetés
 • Rádiós: Álcázás + BIA + Helyzetfelismerés + Javítás
 • Töltő: Álcázás + BIA + Javítás + Biztonságos elhelyezés

A WG-től a leggonoszabb, hogy sem az LTTB-nél, sem a T-54 ltw.-nél nincs rádiós, csak 4 legényesek a tankok, így érdemes lehet az LTTB-nél (átképzéssel) már a parancsnoknál húzni a helyzetfelismerést.

Felszereltség (aktív-passzív szpotter hibrid)

 • Álcaháló/töltésgyorsító
 • Optika
 • Ventilátor
 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Pótellátmány/Import olaj

Fent mindenféle statisztikákat meg összehasonlításokat vadásztam össze (Köszi Jacktor ;), de azt kell hogy mondjam, hogy szerintem egy mezei WOT usernek - amely én is vagyok - ezek nem sokat mondanak. 

Említek egy példát: Prohorovkán a szokásos spot bokorban (ha jól rémlik E1-ben) üldögélek és lesem az ellent, persze jó szokás szerint kevés a támogató TD vagy tank és szépen-lassan, de biztosan megindulnak. Gyomrom a torkomban nyomogatom én az F7-t, meg a „T”-t, de persze a lemmingek teljesen máshol keringenek. Megmoccanni nem merek, lőni meg minek is? A szép vaksi TD-k és heavy-k az út felém eső oldalán elmennek mellettem, úgy hogy észre se vesznek. Mit jelent ez százalékokban, arányokban és távolságokban? Gőzöm sincs, de megúsztam a 89%-os camo skilles legénységgel és álcahálóval, no meg a pótellátmánnyal. Malinovkán szintén spot bokorba rohanás, még 50%-os camo skilles legénységgel... mondanom sem kell, nem értem oda.

Kinek ajánlott?

Röviden: mindenkinek, aki a T-54 ltw. felé igyekezne. Hosszabban: azoknak, akik már tapasztaltabbak a szpotterek kezelésében és élvezik a sebességet, meg azt hogy mindenkiből bolondot tudnak csinálni egy-egy jobb adottságú térképen. Első – és ez idáig egyetlen – három csillagos tankom, ezért én megtartottam a garázsban, annak ellenére hogy ezt tankot nem szokták sem CW-re sem SH-ra vinni. Stat paddereknek is jó lehet, tekintettel arra, hogy ha meglövöd a saját hp-d akkor már kék is lehetsz, nagyobb sebzéssel a lila-unicum sem elérhetetlen.

Videó


Az elemzést írta: Schutzehun

Források:

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:11
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • VIP
  · 4 éve
  [quote name="Red_Doki"]57 mm-est is sokáig használtam. De úgy nem tudtam élvezni vele a játékot. Így paszív spotra használom ahol csak lehet, vagy direkt vadászok az artykra, puha tankokra. Ha egyik sincs marad a spot. WN8-at meg lightnél nem nézek. Pl. ezzel a tankal csináltam meg a Stug4 legnagyobb spotolós küldijét. Azóta pl 59-16-al is mentem 4k feleti spotsebzésű kört. Mindkét csata kb 150 WN8-at adott. Viszont a csapat nyert.
  Az biztos, hogy az 57mm-essel több esélyed van. De mint írtam én nem tudtam vele játszani. Azzal sem volt több az átlagsebzésem mit a 37-el. De ezzel jobban élvezem.
  Ha meg már lightel kell lehoznom egy mecset akkor abba bele lehet szarni. Már bocsánat. tudom, hogy lehet, sőt kellene is, de különösen nem érdekel.

  szerk: én alapból nem preferálom lightal a sebzés kiosztást. Próbálok felderítőként játszani. Csak akkor lövök, ha nagyon muszály.[/quote]

  Máshogy látjuk a dolgokat, ezzel semmi baj. Szerintem egy tanknak azért van ágyúja, hogy használja is. Meg mi a hasznosabb: 4k spotdmg, 0 dmg, vagy 2k spotdmg, 3k dmg. Az utóbbi esetén könnyebben nyer a csapat, bár tény, hogy mínuszt okoz. ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Diarmand · 4 éve
  [quote name="singes"]
  Próbálkozz egy e75 ellen. ;-)[/quote]

  IS3 seggéről volt szó, nem E75-ről :-)

  Szerencsémre az A-43 nem megy T9-be :izmena:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Red_Doki · 4 éve
  57 mm-est is sokáig használtam. De úgy nem tudtam élvezni vele a játékot. Így paszív spotra használom ahol csak lehet, vagy direkt vadászok az artykra, puha tankokra. Ha egyik sincs marad a spot. WN8-at meg lightnél nem nézek. Pl. ezzel a tankal csináltam meg a Stug4 legnagyobb spotolós küldijét. Azóta pl 59-16-al is mentem 4k feleti spotsebzésű kört. Mindkét csata kb 150 WN8-at adott. Viszont a csapat nyert.
  Az biztos, hogy az 57mm-essel több esélyed van. De mint írtam én nem tudtam vele játszani. Azzal sem volt több az átlagsebzésem mit a 37-el. De ezzel jobban élvezem.
  Ha meg már lightel kell lehoznom egy mecset akkor abba bele lehet szarni. Már bocsánat. tudom, hogy lehet, sőt kellene is, de különösen nem érdekel.

  szerk: én alapból nem preferálom lightal a sebzés kiosztást. Próbálok felderítőként játszani. Csak akkor lövök, ha nagyon muszály.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • VIP
  · 4 éve
  [quote name="Herrpoos"]sziasztok!
  Én már átléptem ezen a tankon, az elemzés elég jól helytálló, de nekem a videó annyira nem tetszik (nem passzol az elemzéshez). A videóban akkora gold spamet látunk tier 6-7-es tankok ellen, hogy én (mezei felhasználó*) csak nézegettem. Szerintem egy ilyen goldspamelős videó helyett sokkal jobb lett volna egy olyan, ahol a tank valódi arcát mutatja (pl a végén gold nélkül elég sokat pattan). Amúgy ebben a körben nem spotter tankosat játszottak, hanem inkább egy gyorsan mozgó TD-t, mint az e-25.

  *mezei felhasználó: nincs kitömve pénzzel és nem lő folyamatosan golddal, a prém felhasználói fiókot csak eseményekről ismeri[/quote]

  Valóban sokszor indokolatlan volt a gold (pl. t29 feneke), de ez a tank rá van kényszerítve a 112 mm-es átütésével sajnos. A vk-t leszámítva egyedül az 59-16-nak alacsonyabb az átütése. Még a type-nak is nagyobb (128). Sajnos sok gold kell bele. Főleg, hogy előszeretettel dobálja t9-be (engem legalábbis tutira, maccseim több mint felét t9-ben játszottam). Ha e75-t látok, rá se lövök golddal se, minek?

  [quote name="Diarmand"]
  Ugyan sosem mentem MT25-tel, de az A-43-on ugyanezt az ágyút használtam ugyanezzel az átütéssel és emlékszem, hogy még beforgatva is vitte az IS3 seggét a 112 pen. A tanks.gg is azt mondja, hogy elég gyenge a valaga
  [url]http://tanks.gg/wot/tank/is-3#tab:model[/url]

  Nem kötözködök, csak más tapasztalatom :-)

  Abban viszont igazad van, hogy ha rátámadok egy IS3-ra és velem foglalkozik, tehát nem állhatok meg, akkor hiába áll háttal mikor nekirontok, nem fogok vesződni a sima AP-val, elvégre egy top tier tank veszélyes.[/quote]

  Próbálkozz egy e75 ellen. ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Diarmand · 4 éve
  [quote name="singes"]
  De ha egy picit is szögben áll az is-3, akkor a hátulját nem igazán viszed át 112 pennel. Max. ha előre néz, és másra fókuszál, és te se mozogsz. Elvileg lehetséges, de én szeretek biztosra menni, főleg ha [u]mindenképpen[/u] meg kell öljem azért, hog nyerjünk.[/quote]

  Ugyan sosem mentem MT25-tel, de az A-43-on ugyanezt az ágyút használtam ugyanezzel az átütéssel és emlékszem, hogy még beforgatva is vitte az IS3 seggét a 112 pen. A tanks.gg is azt mondja, hogy elég gyenge a valaga
  [url]http://tanks.gg/wot/tank/is-3#tab:model[/url]

  Nem kötözködök, csak más tapasztalatom :-)

  Abban viszont igazad van, hogy ha rátámadok egy IS3-ra és velem foglalkozik, tehát nem állhatok meg, akkor hiába áll háttal mikor nekirontok, nem fogok vesződni a sima AP-val, elvégre egy top tier tank veszélyes.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Herrpoos · 4 éve
  sziasztok!
  Én már átléptem ezen a tankon, az elemzés elég jól helytálló, de nekem a videó annyira nem tetszik (nem passzol az elemzéshez). A videóban akkora gold spamet látunk tier 6-7-es tankok ellen, hogy én (mezei felhasználó*) csak nézegettem. Szerintem egy ilyen goldspamelős videó helyett sokkal jobb lett volna egy olyan, ahol a tank valódi arcát mutatja (pl a végén gold nélkül elég sokat pattan). Amúgy ebben a körben nem spotter tankosat játszottak, hanem inkább egy gyorsan mozgó TD-t, mint az e-25.

  *mezei felhasználó: nincs kitömve pénzzel és nem lő folyamatosan golddal, a prém felhasználói fiókot csak eseményekről ismeri
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  treffhetes10 · 4 éve
  [quote name="singes"]
  Kv-5 szemből r2-d2.[/quote]
  r2d2 140-150 pen, szóval azt is lőheti.

  szerk: az én tigrisemet minden csata után javítani kell. :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • VIP
  · 4 éve
  [quote name="Cave"]És ebben a szúnyogban a legdurvább, hogy a valódi változata több, mint 100km/h -t tudott. :w00t:

  A WG nem merte meglépni, hogy kövesse történelmi hűséget. (Technikai korlátokra hivatkoztak)[/quote]

  Azért a hűségnek is van egy határa. Pl. a tigrisek se romlanak el minden második/harmadik csatában, ugye? És a német tankokat se jellemzi, hogy félúton elfogy az üzemanyag.

  (Bár megnézném, hogyan száguldozik 100 km/h-val a tank. :great: )
Tovább a kategóriában: « BT-7 artillery - Elemzés

KERES
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.