Jelenleg

26
látogatónk van

2016. máj. 30. 08:33

M4A1 Revalorisé - Elemzés

(48 szavazat)
69 hozzászólás

Előszó

A tank önmagában egy amerikai-francia hibrid. Tanknak megkapta a Sherman-t, míg ágyúnak egy francia 105 mm-est.

A tank nem harcolt sehol, mert ez egy francia program volt a Sherman fejlesztésére - aminek technikai részleteit és megoldásait az izraeliek is felhasználták pár évvel később a saját Sherman M-51-jükhöz - de a francia hadsereg végül nem rendszeresítette az M4A1-et.

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú a legszebb és leghasznosabb dolog ezen a tankon. Az átütésünk amire kell elég, pontos, DPM-e igaz nincs, de ha ad valakinek egy maflást azt megérzi. Meg úgy önmagában is ez az ágyú teszi azzá a tankot, amivé. 

Becses neve a 105 mm D1504 L/51, röviden a 105-ös. Átütése a szintjén lévő medekhez képest a 10. helyre elég. Számokban kifejezve ez 200/250/53 mm-es átütést jelent APCR/HEAT/HE lőszertípusokkal. Sebzése 390/390/480 HP, ami nem épp egy szokványos med tankká teszi a revalorisét.

A lőszerekből összesen 51 darabot képes magával vinni, ami számomra több mint elég. Én egy laza 42/6/3 lőszerkiosztást raktam bele, mert több HEAT-re nem volt kreditem a tank megvásárlása után. Azóta meg rájöttem, hogy az a 6 db számomra elég. 

Töltésideje a nagy alfával párosulva nem épp kellemes a maga 10,57 mp-es újratöltésével (Töltésgyorsító/Venti/BIA), de cserébe az ágyú 2,5 mp alatt összeszűkül. Pontossága már-már mesteri, de a 0,33-as még hagy némi kívánnivalót maga után (BIA+Venti+Vertikális), főleg mikor bevágja a durcát és szór mindenhova. Hozzá kell tenni még a lőszerek repülési idejét is, ami szintjéhez képest nagyon gyors:

  • APCR: 1481 m/s
  • HEAT: 980 m/s
  • HE: 700 m/s

DPM-e talán az utolsók közt kullog, de a heavy tankok közelében az biztos. 2214 sebzés/percet lehet kifacsarni belőle Töltésgyorsító/Ventillátor/BIA mellet. Ebből következik, hogy a med tankokkal való 1v1-et kerüljük el messziről. 

Menet közben az ágyú meglehetősen pontos:

Torony

A tank papírja, akarom mondani tornya lényegében csak egy dísz. Körben a páncélzata 63,5 mm, ami tier 2-ben még jó lenne, de a tank az tier 6-10-ben szerepel. Ebből következik, hogy a legtöbb lövés be fog menni a tankon, de ne siessünk ennyire előre. 

Effektív értéke a lövegpajzson és a torony két oldalán helyenként eléri a 150-170 mm-es vastagságot is, ami generálhat magának lepattanókat, no de nem ez a torony fogja nekünk az acélfalakat csinálni.

Toronyforgási sebessége 45,8 fok/mp. Ez összességében jobb a konkurens 8-as medek átlagánál. A löveget -7 és +15 fokban képes megtörni, ami tipikus franciás. Se nem kevés, se nem sok, viszont van egy hátulütője a dolognak, de erről majd később.

A toronyban található a legénység nagy része. A parancsnok, rádiós és lövész előszeretettel sérül, de nem vészes, a toronygyűrűt is gyakran lövik el, de ezt is meg lehet szokni. Kb. úgy néz ki a torony ellövése, mint a WT auf E100 lövegének a sérülése. Aki használja, már megszokta. 

Látótávja a spec skillek és % növelő felszerelések mellet eléri a 420,5 métert, ami lehetővé teszi számára, hogy magának spotoljon.

Test és felfüggesztés

A tank teste a toronyhoz hasonlóan csak a széltől óvja a legénységet. 50/38/38 mm, ami... nos mint írtam tier 2-ben hatásos, tier 6-10-ben mindegy. Effektíven csak a frontja nő 10 mm-rel a dőlésszög miatt, de a 64-67 mm akkor sem mérvadó.

Modulérzékeny azt meg kell hagyni, hisz minden második csatában minimum 1 lőszerrekeszt ellőnek benne. Továbbá a motor és az üzemanyag tartály is szokott sárgulni, de vörösre még nem emlékszem hogy valaha is lőtték volna.

Álcaképessége a Panther 8.8 és Panther II után a 3. legrosszabb a 8-as med viszonylatban, 10,83%, de ez a skillekkel és festéssel felvihető 22,61%-os értékre. 

A lánc valódi francia, inkább ledobja, minthogy sárgán tovább menne. Forgási sebessége 42,4 fok/mp, ami kb. a középmezőnyben van. Talajellenállása a következőképpen néz ki:

  • Kemény talajon 0,917
  • Közepes talajon 1,009
  • Laza talajon 1,927

És akkor egy mondat erejéig vissza a kezdetekhez. Írtam, hogy van a tanknak egy hátulütője a -7-fokos gunudep mellett. Ez nem más, mint amit a következő képen láthatunk (a magassága). Hiába a -7 fok ha nem tudunk a magasságunk miatt kinézni/ lenézni helyekről. Tehát ez egy erős -5 fokos gundepnek felel meg.

Motor

A motor egy Cummins VT8-460-as. 460 LE-vel büszkélkedik, ami nem sok (Tier V-ös motorról van szó, T95 tulajok előnyben). A tank össztömege 40 tonna, amit ha összevetünk a motor teljesítményével, akkor egy gyengécske 12,98-as LE/t arányt kapunk. Ennek következtében a tank az előírt 40 km/h-t csak kemény talajon éri el. Valódi sebességének én a 37-38 km/h-t mondanám. Hátrafelé 16 km/h-val tolat, ami szintén nem gyors.

Továbbá érdemes megemlíteni, hogy a motor gyulladási esélye 15%, tehát a poroltó helyet akár csigát vagy croissant is tehetünk a tankba a legényeknek. Illetve hozzáteszem, hogy hozta magával a Sherman-en található “frontból motort kapsz” betegséget is. Ebből adódóan meg kell gondolni, hogy kis vagy nagy javító készletet vigyünk a tankban.

Ajánlott játékstílus

Az elemzésekben ezt a részt utálom a legjobban. Mindig van egy olyan pont, amivel senki nem ért egyet, mégis  bele kell írni hiszen anélkül nem lenne teljes az elemzés. Így hát ebből sem fog kimaradni ez a bizonyos rész.

A tank legnagyobb előnye a 105 mm-es 390-es alfájú ágyú. Ezzel körülbelül ki is merültek jó tulajdonságai, de szerencsére itt még nem ért véget a tudományunk. Zártabb pályákon előszeretettel mehetünk akár potyalesőnek a heavy dühöngőkbe vagy a medek után support tanknak, hiszen a 40 km/h-ás sebességünk nem teszi lehetővé a gyors helyzetváltást, ellenben jó sok felesleges HP-t szedhetünk le az ellenséges tankokról. 

Nyíltabb vagy félnyílt pályákon próbáljunk meg snipeolni. Az ágyú karakterisztikája megengedi nekünk ezt a fajta harcstílust is, de ne felejtsük el, hogy ha kreditet akarunk farmolni és a csapatunk erősen nyomul előre, még időben kell elindulni a sebzés után. A flankelő hadműveletekre tökéletesen alkalmatlan, hacsak nem tudjuk folyamatosan láncon tartani az ellent, ami valljuk be hogy 10,57-es töltésidővel nem könnyű pl. tier 10-ben.

Hozzá kell még tenni, hogy a tank rendkívül puha, ezért az életerőnkre (1400 HP) hatványozottan figyeljünk az esetleges végjátékra. 

Azt még leszögezném, hogy mivel a tank egy IS-3 mobilitását kapta meg (kis túlzással), ezért a pontos helyzetfelismerésre nagyon nagy szükségünk van. Ha már látjuk, hogy az oldalunk végveszélyben van és nincs supportunk, akkor inkább hagyjuk ott azt a 2-3 tankot, mert így még van esélyünk 1-2 lövés elnyelése mellet túlélni és esetlegesen megnyerni a csapatnak a csatát.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító - a minél nagyobb DPM miatt
  • Ventilátor - szintén a DPM és extra 5% miatt
  • Vertikális stabilizátor - a 2,5 mp célzás minimalizálására (kisebb körből indul a szűkülés)

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis elsősegélycsomag
  • Kis javítókészlet
  • Autó tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék, Álca, BIA
  • Lövész: Álca, Javítás, BIA
  • Vezető: Álca, Javítás, BIA
  • Töltő: Álca, Javítás, BIA

Bevétel

A vbaddict.com szerint a 6. legjobban kereső tank a játékban. Ha kiveszem az IS-5, Mega M6 tankokat akkor máris a 4. helyen van. Ezért szerintem tökéletes tank a kredit farmolására, noha SH és Team Battle-ben nincs haszna, így csak a random jut neki.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó ágyú
  • Sok lőszer
  • APCR alap lőszer
  • Közepesen mobilis
  • Jó a kredithozama
  • Szép tank :)

Hátrányai

  • Közepesen mobilis
  • Modulérzékeny (főleg ammo rack)
  • HEAT prémium lőszer
  • Közepes átütés
  • Imádják az artyk

Egyéb érdekességek

A tankra a 3. Gun Mark felhelyezése nem épp piskóta dolog, tehát aki ebbe belefog, annak átlag 2,7-3k sebzést kell megcéloznia vele. Stattpadolni nem nagyon lehet vele, mivel az aránylag kis DPM nem teszi lehetővé az állandó 2k feletti DMG-ek beszerzését.

Amúgy az egyik legszebb csőszájféke van a játékban.

Kiknek ajánlott

Röviden és tömören azoknak, akik képesek a helyzetfelismerésre és tudnak francia tankokkal játszani. Akik ezekre nem képesek, azoknak nagyon savanyú lesz az élet vele, ellenben aki ráérez, annak kellemes pillanatokat tud okozni a tank.

Videók

Top3 DMG-es kör Wotrepleys-en:

Amway921-a HEAT használatáról:

QB elemzése a tankról:


Az elemzést írta: Silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:59

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    safalade
    • Tankos
    · 7 éve
    3. képen jót nevettem

    Haverét próbáltam, T9ben nagyon sunnyogósra kellett venni, nem az amivel csatát fordítasz...
    Kösz az elemzést!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    alienslive
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="kajzoo"]Az APCR a normalizacio miatt a pancelatutest tekintve mindig rosszabb mint az AP[/quote]

    Kivétel, ha merőlegesen találsz el egy felületet
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    kajzoo
    • Tankos
    · 7 éve
    Az APCR a normalizacio miatt a pancelatutest tekintve mindig rosszabb mint az AP
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Theorodik Mester
    • Tankos
    · 7 éve
    Megvettem ezt a tankot de nem lopta be magát a szívembe. Papíron az ágyut én is egy szerethető részének találtam azért is esett rá a választás. Addig hogy az alaplőszer APCR és valami elképeztően gyorsan röpdös az addig rednben is van, viszont hogy elképesztő megmagyarázhatatlan lepattanókat generál az nevetséges. Nekem egészen heat jellegüen viselkedik tracken keresztül képtelen sebezni egyszerűen lánctalp leseik (vagy még az se!)
    Szerintem egyáltalán nem éri meg az árát és a játékstílusa is érdekes nem minden csatában egyértelmű a szerepe.
    Panther88 vagy Sta2 fényévekkel jobb választás
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    1st_Division
    • Tankos
    · 7 éve
    Nem látom ennek a tanknak semmi értelmét... (azonkívül, hogy a wg-nek plusz bevétel)
    Így, hogy van a shop-ba 100x jobb FCM és még annyiszor jobb CDC, a jelenlegi játékmenetben pláne értelmetlen...
    Lehet 700-as alfája is, ha nem ér oda, vagy ha már csak egyedül marad és levadásszák.
    (8k-ba kerül, de ebben az árkategóriában van a CDC a P8.8, a már buffot kapott STA-2 szerintem ebből a 3-asból bármelyik jobb választás, még talán az SP is jobb, mert az legalább noobok ellen páncélozott, tudsz tradelni sebzést.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Seewan
    • Tankos
    · 7 éve
    Nagyon jó lett az elemzés. Alapos munka, van benne jópár óra játéktapasztalat.
    Láttam, hogy lehet jól használni, teljesen megállja a helyét a Hellcat-hez hasonlító játékstílus, kivéve a sebességet. Ezt jóval megfontoltabban kell kezelni., mert vagy lemarad a damage-ről, vagy bent marad az egérfogóban
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 7 éve
    Némi adalék: 353 csatám van a tankkal, 1539-es WN8-am van vele. Tudom, nem egy csúcsteljesítmény, de talán nem is noob kategória. Ehhez képest van egy 44%-os winrate-em vele, ami a használós tankjaim között a legrosszabb. Nem írom le, hogy szivatja a játék, mert jönnek az okos játékosok, és lehülyéznek. Inkább csak annyit írok, ezt a két számot értékelje mindenki saját szája íze szerint. Amúgy én szeretem ezt a járgányt, kb. úgy használom, mint a Hellcatet. Pénzt hoz rendesen. Nem ritka a 60-70000 kredites bevétel.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    BalkanHunter
    • Tankos
    · 7 éve
    Jó elemzés gratulálok.
    Mivel rendelkezem a tankkal egy apró észrevételt tennék.
    Valóban pontos az ágyú s baromi gyorsan száll a lövedék, ez volt az első ami feltűnt amikor megvettem.
    Ellenben nagyon hajlamos lepattanni hiába APCR az alaplőszer.

Kapcsolódó elemek

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.