Jelenleg

15
látogatónk van

2016. máj. 30. 08:33

M4A1 Revalorisé - Elemzés

Írta:
(46 szavazat)
68 hozzászólás

Előszó

A tank önmagában egy amerikai-francia hibrid. Tanknak megkapta a Sherman-t, míg ágyúnak egy francia 105 mm-est.

A tank nem harcolt sehol, mert ez egy francia program volt a Sherman fejlesztésére - aminek technikai részleteit és megoldásait az izraeliek is felhasználták pár évvel később a saját Sherman M-51-jükhöz - de a francia hadsereg végül nem rendszeresítette az M4A1-et.

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú a legszebb és leghasznosabb dolog ezen a tankon. Az átütésünk amire kell elég, pontos, DPM-e igaz nincs, de ha ad valakinek egy maflást azt megérzi. Meg úgy önmagában is ez az ágyú teszi azzá a tankot, amivé. 

Becses neve a 105 mm D1504 L/51, röviden a 105-ös. Átütése a szintjén lévő medekhez képest a 10. helyre elég. Számokban kifejezve ez 200/250/53 mm-es átütést jelent APCR/HEAT/HE lőszertípusokkal. Sebzése 390/390/480 HP, ami nem épp egy szokványos med tankká teszi a revalorisét.

A lőszerekből összesen 51 darabot képes magával vinni, ami számomra több mint elég. Én egy laza 42/6/3 lőszerkiosztást raktam bele, mert több HEAT-re nem volt kreditem a tank megvásárlása után. Azóta meg rájöttem, hogy az a 6 db számomra elég. 

Töltésideje a nagy alfával párosulva nem épp kellemes a maga 10,57 mp-es újratöltésével (Töltésgyorsító/Venti/BIA), de cserébe az ágyú 2,5 mp alatt összeszűkül. Pontossága már-már mesteri, de a 0,33-as még hagy némi kívánnivalót maga után (BIA+Venti+Vertikális), főleg mikor bevágja a durcát és szór mindenhova. Hozzá kell tenni még a lőszerek repülési idejét is, ami szintjéhez képest nagyon gyors:

 • APCR: 1481 m/s
 • HEAT: 980 m/s
 • HE: 700 m/s

DPM-e talán az utolsók közt kullog, de a heavy tankok közelében az biztos. 2214 sebzés/percet lehet kifacsarni belőle Töltésgyorsító/Ventillátor/BIA mellet. Ebből következik, hogy a med tankokkal való 1v1-et kerüljük el messziről. 

Menet közben az ágyú meglehetősen pontos:

Torony

A tank papírja, akarom mondani tornya lényegében csak egy dísz. Körben a páncélzata 63,5 mm, ami tier 2-ben még jó lenne, de a tank az tier 6-10-ben szerepel. Ebből következik, hogy a legtöbb lövés be fog menni a tankon, de ne siessünk ennyire előre. 

Effektív értéke a lövegpajzson és a torony két oldalán helyenként eléri a 150-170 mm-es vastagságot is, ami generálhat magának lepattanókat, no de nem ez a torony fogja nekünk az acélfalakat csinálni.

Toronyforgási sebessége 45,8 fok/mp. Ez összességében jobb a konkurens 8-as medek átlagánál. A löveget -7 és +15 fokban képes megtörni, ami tipikus franciás. Se nem kevés, se nem sok, viszont van egy hátulütője a dolognak, de erről majd később.

A toronyban található a legénység nagy része. A parancsnok, rádiós és lövész előszeretettel sérül, de nem vészes, a toronygyűrűt is gyakran lövik el, de ezt is meg lehet szokni. Kb. úgy néz ki a torony ellövése, mint a WT auf E100 lövegének a sérülése. Aki használja, már megszokta. 

Látótávja a spec skillek és % növelő felszerelések mellet eléri a 420,5 métert, ami lehetővé teszi számára, hogy magának spotoljon.

Test és felfüggesztés

A tank teste a toronyhoz hasonlóan csak a széltől óvja a legénységet. 50/38/38 mm, ami... nos mint írtam tier 2-ben hatásos, tier 6-10-ben mindegy. Effektíven csak a frontja nő 10 mm-rel a dőlésszög miatt, de a 64-67 mm akkor sem mérvadó.

Modulérzékeny azt meg kell hagyni, hisz minden második csatában minimum 1 lőszerrekeszt ellőnek benne. Továbbá a motor és az üzemanyag tartály is szokott sárgulni, de vörösre még nem emlékszem hogy valaha is lőtték volna.

Álcaképessége a Panther 8.8 és Panther II után a 3. legrosszabb a 8-as med viszonylatban, 10,83%, de ez a skillekkel és festéssel felvihető 22,61%-os értékre. 

A lánc valódi francia, inkább ledobja, minthogy sárgán tovább menne. Forgási sebessége 42,4 fok/mp, ami kb. a középmezőnyben van. Talajellenállása a következőképpen néz ki:

 • Kemény talajon 0,917
 • Közepes talajon 1,009
 • Laza talajon 1,927

És akkor egy mondat erejéig vissza a kezdetekhez. Írtam, hogy van a tanknak egy hátulütője a -7-fokos gunudep mellett. Ez nem más, mint amit a következő képen láthatunk (a magassága). Hiába a -7 fok ha nem tudunk a magasságunk miatt kinézni/ lenézni helyekről. Tehát ez egy erős -5 fokos gundepnek felel meg.

Motor

A motor egy Cummins VT8-460-as. 460 LE-vel büszkélkedik, ami nem sok (Tier V-ös motorról van szó, T95 tulajok előnyben). A tank össztömege 40 tonna, amit ha összevetünk a motor teljesítményével, akkor egy gyengécske 12,98-as LE/t arányt kapunk. Ennek következtében a tank az előírt 40 km/h-t csak kemény talajon éri el. Valódi sebességének én a 37-38 km/h-t mondanám. Hátrafelé 16 km/h-val tolat, ami szintén nem gyors.

Továbbá érdemes megemlíteni, hogy a motor gyulladási esélye 15%, tehát a poroltó helyet akár csigát vagy croissant is tehetünk a tankba a legényeknek. Illetve hozzáteszem, hogy hozta magával a Sherman-en található “frontból motort kapsz” betegséget is. Ebből adódóan meg kell gondolni, hogy kis vagy nagy javító készletet vigyünk a tankban.

Ajánlott játékstílus

Az elemzésekben ezt a részt utálom a legjobban. Mindig van egy olyan pont, amivel senki nem ért egyet, mégis  bele kell írni hiszen anélkül nem lenne teljes az elemzés. Így hát ebből sem fog kimaradni ez a bizonyos rész.

A tank legnagyobb előnye a 105 mm-es 390-es alfájú ágyú. Ezzel körülbelül ki is merültek jó tulajdonságai, de szerencsére itt még nem ért véget a tudományunk. Zártabb pályákon előszeretettel mehetünk akár potyalesőnek a heavy dühöngőkbe vagy a medek után support tanknak, hiszen a 40 km/h-ás sebességünk nem teszi lehetővé a gyors helyzetváltást, ellenben jó sok felesleges HP-t szedhetünk le az ellenséges tankokról. 

Nyíltabb vagy félnyílt pályákon próbáljunk meg snipeolni. Az ágyú karakterisztikája megengedi nekünk ezt a fajta harcstílust is, de ne felejtsük el, hogy ha kreditet akarunk farmolni és a csapatunk erősen nyomul előre, még időben kell elindulni a sebzés után. A flankelő hadműveletekre tökéletesen alkalmatlan, hacsak nem tudjuk folyamatosan láncon tartani az ellent, ami valljuk be hogy 10,57-es töltésidővel nem könnyű pl. tier 10-ben.

Hozzá kell még tenni, hogy a tank rendkívül puha, ezért az életerőnkre (1400 HP) hatványozottan figyeljünk az esetleges végjátékra. 

Azt még leszögezném, hogy mivel a tank egy IS-3 mobilitását kapta meg (kis túlzással), ezért a pontos helyzetfelismerésre nagyon nagy szükségünk van. Ha már látjuk, hogy az oldalunk végveszélyben van és nincs supportunk, akkor inkább hagyjuk ott azt a 2-3 tankot, mert így még van esélyünk 1-2 lövés elnyelése mellet túlélni és esetlegesen megnyerni a csapatnak a csatát.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító - a minél nagyobb DPM miatt
 • Ventilátor - szintén a DPM és extra 5% miatt
 • Vertikális stabilizátor - a 2,5 mp célzás minimalizálására (kisebb körből indul a szűkülés)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet
 • Autó tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék, Álca, BIA
 • Lövész: Álca, Javítás, BIA
 • Vezető: Álca, Javítás, BIA
 • Töltő: Álca, Javítás, BIA

Bevétel

A vbaddict.com szerint a 6. legjobban kereső tank a játékban. Ha kiveszem az IS-5, Mega M6 tankokat akkor máris a 4. helyen van. Ezért szerintem tökéletes tank a kredit farmolására, noha SH és Team Battle-ben nincs haszna, így csak a random jut neki.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó ágyú
 • Sok lőszer
 • APCR alap lőszer
 • Közepesen mobilis
 • Jó a kredithozama
 • Szép tank :)

Hátrányai

 • Közepesen mobilis
 • Modulérzékeny (főleg ammo rack)
 • HEAT prémium lőszer
 • Közepes átütés
 • Imádják az artyk

Egyéb érdekességek

A tankra a 3. Gun Mark felhelyezése nem épp piskóta dolog, tehát aki ebbe belefog, annak átlag 2,7-3k sebzést kell megcéloznia vele. Stattpadolni nem nagyon lehet vele, mivel az aránylag kis DPM nem teszi lehetővé az állandó 2k feletti DMG-ek beszerzését.

Amúgy az egyik legszebb csőszájféke van a játékban.

Kiknek ajánlott

Röviden és tömören azoknak, akik képesek a helyzetfelismerésre és tudnak francia tankokkal játszani. Akik ezekre nem képesek, azoknak nagyon savanyú lesz az élet vele, ellenben aki ráérez, annak kellemes pillanatokat tud okozni a tank.

Videók

Top3 DMG-es kör Wotrepleys-en:

Amway921-a HEAT használatáról:

QB elemzése a tankról:


Az elemzést írta: Silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:59

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 5 éve
  Buffról láttam képet. Erősebb motor, pontosabb löveg mozgás és toronyforgás közben, meg álló helyzetben is, gyorsabb célzás, 10°-os gundep.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  · 5 éve
  [quote name="paracletos"]Jó hírem van!
  Festéssel, bia-val, álcázás skillel , megdöbbentem, hogy milyen jó a camoja...
  Periszkóp, álcaháló, szellőzés [/quote]
  Neeeeeee
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  paracletos · 5 éve
  Jó hírem van!
  Festéssel, bia-val, álcázás skillel , megdöbbentem, hogy milyen jó a camoja...
  Periszkóp, álcaháló, szellőzés
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  uBootVII · 5 éve
  Pont tegnap gondolkoztam el, hogy átvariálom tornyos TD-nek. Álcaháló, periszkóp, álcafestés+skill... 2. vonalból is elég hamar rá fókuszálnak, mivel minden átlövi, és hiába a látótáv, ha visszafelé is látnak. Viszont hátulról elég kellemesen lehetne szívatni a népet. (saját tierbe mondjuk elég jól lehet peek-a-boo-t játszani és össze is jön a 2-3k sebzés észrevétlenül :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  paracletos · 5 éve
  Biztos vagyok benne, hogy a véleményemmel senki nem fog egyetérteni sőt, egyeseknél lehet kiveri a biztosítékot is.
  Ez a tank med-nek elég fos.
  Viszont remek alternatívája a német Scorpionnak, kevesebb sebességgel, jobb álcával...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  uBootVII · 5 éve
  Régóta szemeztem vele, tegnap rászántam magam. Egyelőre nem bántam meg.

  A "páncélt" tudtam, hogy ilyen, de a nem táras puha tankok egész jól kézre állnak számomra. A mozgékonyság tényleg nem nagy, bár betonon tartja a 40-et, szóval nem vészes, skillek majd javítanak picit. A pontossága franciás, de a lőszer sebességén meglepődtem, nagyon gyors, nem bújik vissza az ellen, ha felé tart a lövedék. Egyelőre a pontosság javító skilleket tettem a srácoknak, szerintem jó lesz. Sebzés nagyon jó, újratöltés nekem nem vészes (heavyk is így töltenek sokszor, csak ez nem engedi meg a hibákat). Optikán nagyon elgondolkodtam, hogy a venti helyett felteszem, de egyelőre még szór annyira a löveg, hogy ne kelljen.

  4 csatám volt vele eddig, 3 T8-ban 1 pedig 9-10-ben. Elég volt az az átütés mindenre. A baj csak a csapatokban volt, mert 25%-os winrate lett az eredmény.

  Tudom ajánlani, egy remek support jármű, amit minden szempontból támogat.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BigBadWolf · 5 éve
  [quote name="silean2"]2-ik skill után már baba[/quote]
  Úgy legyen, ha elérek oda majd írok mire jutottam
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  · 5 éve
  [quote name="BigBadWolf"]Nem vagyok egy unicum, de azért már tapasztaltnak tartom magam, általában tudok alkalmazkodni minden tankhoz, a VK45.03-al ami szintén nem egy OP szörnyeteg 1901 a WN8-am 288 csata után, de ez, EZ .... ez a Revalorosié valami annyira borzasztó, hogy nem tudok észhez térni, az igaz, hogy 75%-os legénységgel kezdtem el vele játszani, most lettek 100%-osak, de eddig úgy érzem elvagyok átkozva vele(1117 átlag sebzés 47 csata után ). A legnagyobb problémám, az a pontosság, ha pontosabb lenne boldog lennék, de akkora homályokat tud lőni, hogy én ilyet még nem láttam ebben a játékban, ezzel snapshotot elengedni teljesen felesleges, sokszor még full beszűkülve is teljesen a célzókör legszélére lő. Remélem akad valaki aki megvígasztal, hogy a legénység fejlődésével majd sokkal jobb lesz, már majdnem ragesold-oltam [/quote]
  2-ik skill után már baba
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BigBadWolf · 5 éve
  Nem vagyok egy unicum, de azért már tapasztaltnak tartom magam, általában tudok alkalmazkodni minden tankhoz, a VK45.03-al ami szintén nem egy OP szörnyeteg 1901 a WN8-am 288 csata után, de ez, EZ .... ez a Revalorosié valami annyira borzasztó, hogy nem tudok észhez térni, az igaz, hogy 75%-os legénységgel kezdtem el vele játszani, most lettek 100%-osak, de eddig úgy érzem elvagyok átkozva vele(1117 átlag sebzés 47 csata után ). A legnagyobb problémám, az a pontosság, ha pontosabb lenne boldog lennék, de akkora homályokat tud lőni, hogy én ilyet még nem láttam ebben a játékban, ezzel snapshotot elengedni teljesen felesleges, sokszor még full beszűkülve is teljesen a célzókör legszélére lő. Remélem akad valaki aki megvígasztal, hogy a legénység fejlődésével majd sokkal jobb lesz, már majdnem ragesold-oltam
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  aranyipeti@freemail.hu · 6 éve
  [quote name="silean2"]Ezt a részt átírtam, de ezekszerint nem mentettem. (Jacktor kérlek )Előny mert megfontoltan játszol vele. Hátrány mert lemaradsz a sebzésről.[/quote]

  Oks, köszi.

Tovább a kategóriában: « Bat.-Châtillon 25 t - Elemzés
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.