Jelenleg

34
látogatónk van

2016. máj. 30. 08:33

M4A1 Revalorisé - Elemzés

(48 szavazat)
69 hozzászólás

Előszó

A tank önmagában egy amerikai-francia hibrid. Tanknak megkapta a Sherman-t, míg ágyúnak egy francia 105 mm-est.

A tank nem harcolt sehol, mert ez egy francia program volt a Sherman fejlesztésére - aminek technikai részleteit és megoldásait az izraeliek is felhasználták pár évvel később a saját Sherman M-51-jükhöz - de a francia hadsereg végül nem rendszeresítette az M4A1-et.

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú a legszebb és leghasznosabb dolog ezen a tankon. Az átütésünk amire kell elég, pontos, DPM-e igaz nincs, de ha ad valakinek egy maflást azt megérzi. Meg úgy önmagában is ez az ágyú teszi azzá a tankot, amivé. 

Becses neve a 105 mm D1504 L/51, röviden a 105-ös. Átütése a szintjén lévő medekhez képest a 10. helyre elég. Számokban kifejezve ez 200/250/53 mm-es átütést jelent APCR/HEAT/HE lőszertípusokkal. Sebzése 390/390/480 HP, ami nem épp egy szokványos med tankká teszi a revalorisét.

A lőszerekből összesen 51 darabot képes magával vinni, ami számomra több mint elég. Én egy laza 42/6/3 lőszerkiosztást raktam bele, mert több HEAT-re nem volt kreditem a tank megvásárlása után. Azóta meg rájöttem, hogy az a 6 db számomra elég. 

Töltésideje a nagy alfával párosulva nem épp kellemes a maga 10,57 mp-es újratöltésével (Töltésgyorsító/Venti/BIA), de cserébe az ágyú 2,5 mp alatt összeszűkül. Pontossága már-már mesteri, de a 0,33-as még hagy némi kívánnivalót maga után (BIA+Venti+Vertikális), főleg mikor bevágja a durcát és szór mindenhova. Hozzá kell tenni még a lőszerek repülési idejét is, ami szintjéhez képest nagyon gyors:

  • APCR: 1481 m/s
  • HEAT: 980 m/s
  • HE: 700 m/s

DPM-e talán az utolsók közt kullog, de a heavy tankok közelében az biztos. 2214 sebzés/percet lehet kifacsarni belőle Töltésgyorsító/Ventillátor/BIA mellet. Ebből következik, hogy a med tankokkal való 1v1-et kerüljük el messziről. 

Menet közben az ágyú meglehetősen pontos:

Torony

A tank papírja, akarom mondani tornya lényegében csak egy dísz. Körben a páncélzata 63,5 mm, ami tier 2-ben még jó lenne, de a tank az tier 6-10-ben szerepel. Ebből következik, hogy a legtöbb lövés be fog menni a tankon, de ne siessünk ennyire előre. 

Effektív értéke a lövegpajzson és a torony két oldalán helyenként eléri a 150-170 mm-es vastagságot is, ami generálhat magának lepattanókat, no de nem ez a torony fogja nekünk az acélfalakat csinálni.

Toronyforgási sebessége 45,8 fok/mp. Ez összességében jobb a konkurens 8-as medek átlagánál. A löveget -7 és +15 fokban képes megtörni, ami tipikus franciás. Se nem kevés, se nem sok, viszont van egy hátulütője a dolognak, de erről majd később.

A toronyban található a legénység nagy része. A parancsnok, rádiós és lövész előszeretettel sérül, de nem vészes, a toronygyűrűt is gyakran lövik el, de ezt is meg lehet szokni. Kb. úgy néz ki a torony ellövése, mint a WT auf E100 lövegének a sérülése. Aki használja, már megszokta. 

Látótávja a spec skillek és % növelő felszerelések mellet eléri a 420,5 métert, ami lehetővé teszi számára, hogy magának spotoljon.

Test és felfüggesztés

A tank teste a toronyhoz hasonlóan csak a széltől óvja a legénységet. 50/38/38 mm, ami... nos mint írtam tier 2-ben hatásos, tier 6-10-ben mindegy. Effektíven csak a frontja nő 10 mm-rel a dőlésszög miatt, de a 64-67 mm akkor sem mérvadó.

Modulérzékeny azt meg kell hagyni, hisz minden második csatában minimum 1 lőszerrekeszt ellőnek benne. Továbbá a motor és az üzemanyag tartály is szokott sárgulni, de vörösre még nem emlékszem hogy valaha is lőtték volna.

Álcaképessége a Panther 8.8 és Panther II után a 3. legrosszabb a 8-as med viszonylatban, 10,83%, de ez a skillekkel és festéssel felvihető 22,61%-os értékre. 

A lánc valódi francia, inkább ledobja, minthogy sárgán tovább menne. Forgási sebessége 42,4 fok/mp, ami kb. a középmezőnyben van. Talajellenállása a következőképpen néz ki:

  • Kemény talajon 0,917
  • Közepes talajon 1,009
  • Laza talajon 1,927

És akkor egy mondat erejéig vissza a kezdetekhez. Írtam, hogy van a tanknak egy hátulütője a -7-fokos gunudep mellett. Ez nem más, mint amit a következő képen láthatunk (a magassága). Hiába a -7 fok ha nem tudunk a magasságunk miatt kinézni/ lenézni helyekről. Tehát ez egy erős -5 fokos gundepnek felel meg.

Motor

A motor egy Cummins VT8-460-as. 460 LE-vel büszkélkedik, ami nem sok (Tier V-ös motorról van szó, T95 tulajok előnyben). A tank össztömege 40 tonna, amit ha összevetünk a motor teljesítményével, akkor egy gyengécske 12,98-as LE/t arányt kapunk. Ennek következtében a tank az előírt 40 km/h-t csak kemény talajon éri el. Valódi sebességének én a 37-38 km/h-t mondanám. Hátrafelé 16 km/h-val tolat, ami szintén nem gyors.

Továbbá érdemes megemlíteni, hogy a motor gyulladási esélye 15%, tehát a poroltó helyet akár csigát vagy croissant is tehetünk a tankba a legényeknek. Illetve hozzáteszem, hogy hozta magával a Sherman-en található “frontból motort kapsz” betegséget is. Ebből adódóan meg kell gondolni, hogy kis vagy nagy javító készletet vigyünk a tankban.

Ajánlott játékstílus

Az elemzésekben ezt a részt utálom a legjobban. Mindig van egy olyan pont, amivel senki nem ért egyet, mégis  bele kell írni hiszen anélkül nem lenne teljes az elemzés. Így hát ebből sem fog kimaradni ez a bizonyos rész.

A tank legnagyobb előnye a 105 mm-es 390-es alfájú ágyú. Ezzel körülbelül ki is merültek jó tulajdonságai, de szerencsére itt még nem ért véget a tudományunk. Zártabb pályákon előszeretettel mehetünk akár potyalesőnek a heavy dühöngőkbe vagy a medek után support tanknak, hiszen a 40 km/h-ás sebességünk nem teszi lehetővé a gyors helyzetváltást, ellenben jó sok felesleges HP-t szedhetünk le az ellenséges tankokról. 

Nyíltabb vagy félnyílt pályákon próbáljunk meg snipeolni. Az ágyú karakterisztikája megengedi nekünk ezt a fajta harcstílust is, de ne felejtsük el, hogy ha kreditet akarunk farmolni és a csapatunk erősen nyomul előre, még időben kell elindulni a sebzés után. A flankelő hadműveletekre tökéletesen alkalmatlan, hacsak nem tudjuk folyamatosan láncon tartani az ellent, ami valljuk be hogy 10,57-es töltésidővel nem könnyű pl. tier 10-ben.

Hozzá kell még tenni, hogy a tank rendkívül puha, ezért az életerőnkre (1400 HP) hatványozottan figyeljünk az esetleges végjátékra. 

Azt még leszögezném, hogy mivel a tank egy IS-3 mobilitását kapta meg (kis túlzással), ezért a pontos helyzetfelismerésre nagyon nagy szükségünk van. Ha már látjuk, hogy az oldalunk végveszélyben van és nincs supportunk, akkor inkább hagyjuk ott azt a 2-3 tankot, mert így még van esélyünk 1-2 lövés elnyelése mellet túlélni és esetlegesen megnyerni a csapatnak a csatát.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító - a minél nagyobb DPM miatt
  • Ventilátor - szintén a DPM és extra 5% miatt
  • Vertikális stabilizátor - a 2,5 mp célzás minimalizálására (kisebb körből indul a szűkülés)

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis elsősegélycsomag
  • Kis javítókészlet
  • Autó tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék, Álca, BIA
  • Lövész: Álca, Javítás, BIA
  • Vezető: Álca, Javítás, BIA
  • Töltő: Álca, Javítás, BIA

Bevétel

A vbaddict.com szerint a 6. legjobban kereső tank a játékban. Ha kiveszem az IS-5, Mega M6 tankokat akkor máris a 4. helyen van. Ezért szerintem tökéletes tank a kredit farmolására, noha SH és Team Battle-ben nincs haszna, így csak a random jut neki.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó ágyú
  • Sok lőszer
  • APCR alap lőszer
  • Közepesen mobilis
  • Jó a kredithozama
  • Szép tank :)

Hátrányai

  • Közepesen mobilis
  • Modulérzékeny (főleg ammo rack)
  • HEAT prémium lőszer
  • Közepes átütés
  • Imádják az artyk

Egyéb érdekességek

A tankra a 3. Gun Mark felhelyezése nem épp piskóta dolog, tehát aki ebbe belefog, annak átlag 2,7-3k sebzést kell megcéloznia vele. Stattpadolni nem nagyon lehet vele, mivel az aránylag kis DPM nem teszi lehetővé az állandó 2k feletti DMG-ek beszerzését.

Amúgy az egyik legszebb csőszájféke van a játékban.

Kiknek ajánlott

Röviden és tömören azoknak, akik képesek a helyzetfelismerésre és tudnak francia tankokkal játszani. Akik ezekre nem képesek, azoknak nagyon savanyú lesz az élet vele, ellenben aki ráérez, annak kellemes pillanatokat tud okozni a tank.

Videók

Top3 DMG-es kör Wotrepleys-en:

Amway921-a HEAT használatáról:

QB elemzése a tankról:


Az elemzést írta: Silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:59

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    BDOM
    • Tankos
    · 6 éve
    Kiváló írás KUF-tól, teljesen egyetértek, és azért jöttem fel most ide, hogy keressek egy ilyen írást, hogy nem csak velem van a hiba. Köszönöm, hogy ilyen szépen és igényesen leírtad ezeket, teljes mértékben igazat írsz.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KUF
    • Tankos
    · 6 éve
    Előbbiek folytatása:
    A kredithozama visszacsúszott a vbaddict szerint a 14 helyre, de még így is több mint jó,3000 dmg-re 50.000 nettó körül hoz nekem(prémfiók nélkül játszom). De mivel ez sajnos nálam elég ritka, és inkább a nettó 25-30k a jellemző, még a szintén idejétmúlt SP-vel is többet keresek, hiszen face to face gyakrabban leesik egy kis assist, meg spot sebzés.
    Az elemzés írójának tudását meg sem közelítem és nem is vitatom, de szerintem egyre többen fogják megerősíteni, hogy igenis manapság( új generációs, páncélozott prémek, és szuperheavy ágak)a tankban van a hiba, és nemcsak a tankot használókban.
    A tankban volna potenciál és hatalmas sebzéseket lehetne vele kiosztani, ha a találatok több mint a fele nem pattanna le. T8-ban meg egy sherman [s]páncélzatával[/s] testével rendelkező tank, hát....
    Igazából nem tudom egyetlen jó tulajdonságát sem kiemelni, mivel nincs neki( még camoja sem). A többi prémnek is van valami hátránya, de cserébe valamilyen erőssége is, hulldown, armor, dpm etc. Na ennek egyik sincs (vagyis van, az hogy bitang jól néz ki szerintem ).
    Nagy javító, nagy elsősegély, és automata tűzoltó nélkül csatába vinni kész öngyilkosság. Kedvencem mikor az első futógörgőn keresztül sebeznek, olyankor viszik a láncot és ellövik a motort is.
    Ez nem az a tank, amivel kolobanovot lehet szerezni és nem is az, amivel meglehet tartani a kulcspozíciókat.
    1vs1 szituációban esélye sincs(na jó, artykat, meg 1-2 butább heavyt, td-t képes flankelni) ezért teljesen csapatfüggő, azt meg mindenki jól tudja milyen a random mostanság.
    Talán az ágyú, pontosabban a lövedék sebessége az, ami visz egy kis értelmet a tankkal való játékba, HA beadja. De higgye el mindenki, hogy nem nagyon fogja beadni, vagy csak nagyon ritkán.
    Jelen formájában már egy tier limit se menti meg. Már saját tierben is gyakran szenvedős, lásd a konkrét példákat.
    Összességében kár érte, mert megszerettem és jó sok kreditet farmoltam össze vele.
    Utóbbi célra még jó lehet, illetve ha francia legénység húzásra kell, máskülönben nem ajánlom senkinek, hiába az egyik legolcsóbb 8-as prémtank.
    Ha farmolás a cél, akkor inkább valami frontharcos páncélozott prém legyen a vétel, hiába lesz drágább, összességében jobban meg fogja érni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KUF
    • Tankos
    · 6 éve
    Sziasztok!
    A tankkal 423 csatám van, amihez 1950 wn8 és 1450 átlagsebzés társul,szóval ennek tükrében kérném figyelembe venni a hozzászólást.
    Röviden:
    Mára elavult, mint kb. minden régebbi generációs prémium tank.
    Hosszabban:
    A 200mm alap átütéssel manapság nem sokra lehet menni, amelyre még rátesz egy lapáttal APCR mivolta. Nem tudom létezik-e valamilyen statisztika, ahol meglehet nézni hogy a 423 meccs alatt bevitt találatok mekkora hányada ütött át, de érzésem szerint ez valahol 40% körül lehet( hasonló a helyzet mint az IKV 103-nál, csak ott ugye az alap HEAT lőszerrel gyűlik meg az ember baja). Ismerem a gyenge pontokat, és az ágyú is partner ezek ellövésében, de irgalmatlanul képes pattogni azokról is, hogy hányszor sikerült kupolákat beütni eddig, azt a két kezemen megtudom számolni. A Defender csukaorrát még sosem tudtam belőni(nem egyszer próbáltam már).Sőt, alulról 20-30 méterről sem üti be, hiába látok rá tökéletesen (én a domb alján voltam, ő meg a dob tetejéről jött rám). A VK100.01 P tornyának oldalát 5-ből 1-szer viszi be. Igaz ott a prémlőszer, de azt nem szívesen lövöldözök vele, hiszen kredit farmolásra vettem.
    Az ágyú valóban szokott "franciásan” viselkedni, teljes szűkölés után akár közeli, akár távoli célokat is képes elvéteni, de csak milliméterekkel, ami szerintem bosszantóbb mintha 20 méterrel mellé lőne. Gyakori az is, hogy egyetlen találat kellene a rám támadó low hp-s ellenfél garázsba küldésére, de ilyenkor pattan vagy mellélő közvetlen közelről is. Ezesetben én kerülök a garázsba. Viszont az APCR sebessége miatt brutális kapáslövéseket lehet leadni vele cikázó lightokra és gyors medekre, habár a "that one bounced" veszélye itt is fenn áll, főleg az utóbbiak esetében.
    Páncélja nincs,lassú is, töltésidő nekem 11 sec körüli,ha előre megyek akkor hamar garázsmenet a vége. Nem néztem utána,de töltésidejét tekintve az utolsók között kulloghat 8-as szinten,még a td-k, heavyk nagy része is gyorsabban tölt nála. 1vs1 szituációban a lassú töltés és a papír test miatt bármilyen tornyos tankkal szemben alulmarad. Csőpályákon lényegében használhatatlan. Artyknak, trollgunosoknak első osztályú csemege, mert a maximumot tudják belé sebezni. A td-k is előszeretettel lövik rá az R.R.O-t. Ha találat éri, az 90%-ban viszi valamelyik legénységi tagot és/vagy motort, lőszerrekeszt.
    Így, mivel nem vagyok egy profi játékos, marad a hátulról való támogatás, de itt meg előjön a fentebb vázolt probléma, ha nem HEAT-et lövök akkor csak "We didn't even scratch them, We Didn't penetrate their armor" és társaikat hallgatom végig a csata folyamán.
    Továbbá, nekem igencsak szeret aládobálni sebzésileg, inkább a 300-390 közötti a szokásos, körülbelül 10 meccsből 1-2 meccsen van az hogy több lövés is 400 fölé megy.
    Az utóbbi időben észrevettem (ideérve az új MM-et is),hogy mintha többet tenné fel Tier10-be mint eddig, szóval elkezdtem magamnak húzgálni a strigulákat kerek 100 csatán keresztül. Ezt végül cáfolni tudom, százalékra lebontva kb kijött a 33% mindegyik tierre. Az viszont tény,ha Tier 10-be kezdi dobálni, akkor bizony 5-6-7 csatát zsinórban ott megy az ember és az itt esedékes 0-1500 körüli sebzések eléggé el is veszik a kedvét a tankkal való további játéktól. Az új MM-ben (kb 50 csata) 3x voltam eddig toptier, úgy értve hogy rajtam kívül még két tank volt 8-as, a többi alacsonyabb tierű. Ilyen esetekben , illetve ha full 8-as tankok közé kerül valóban szépen lehet aratni vele.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bedohaza
    • Tankos
    · 7 éve
    Nekem 200 csatám van ezzel a tankkal és amiért én vásároltam arra tökéletesen jó.
    Kreditszerzés. Én nem költök pénzt a játékra és nemrégiben vált problémássá a nagy tankjaim eltartása.
    kevés goldból szerintem nem lehet ennél jobb prém tankot venni.
    Összehasonlítva a tierbeli prémium kollégáival (amennyiben nem költünk pénzt a játékra) talán a cdc lehet még jobb választás, ha olcsó prémet akarunk, de ne feledjük hogy azt gyakran egylövésezi az arti, ami gyakran idegtépő valamint a 240-es alfa tier 10-be kevés.
    Az ágyúja prém nélkül is használható, csak ésszel kell használni. tény hogy hatalmas hátrány az APCR pattogása, de legalább könnyebb vele célozni. A sebessége nem világbajnok, de lassabb hevik flankelésére elég.
    A többi prém tank buffolása után nem tudom mennyire jó választás, de rosszul biztos nem jár vele senki. Rá kell érezni, mint mindenre.
    További előnye szerintem, hogyha kikaptok 15:3-ra egy utolsó lehelettel még odaversz egy 400-asat ami kb 10000 kreditet jelent.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    panzerpeter
    • Tankos
    · 7 éve
    A múlt hétvégén vettem meg a kicsikét, erős fenntartásokkal de röstellem bevallani abszolút pozitív csalódás volt.
    Az ágyúja remek, a sebzése irtózatos, és 90% hajszálpontos a tapasztalataim szerint. Nem túl nagy a végsebessége de azt a 40et hamar eléri. A cammoja nekem abszolút pozitív élmény, nagyon jól lehet vele sunyiskodva darálni. Pattintani nem nagyon pattint kivéve ha hatalmas mázlival fordulsz éppen és így a lövedék olyan hegyes szögben érkezik hogy pattanik de ez nagyon ritka.

    Az árát abszolút megéri, élmény vele játszani, és nem mellesleg egy kreditgyár az egész tank. Van és volt már pár prémium tankom, Superpershing, Német bulldog, Liberte, Skorpio G, T34, FCM 50t, T54 mod 1, Patriot, E25, Strv, csak hogy a nagyobbakat említsem, de egyikük sem hozott olyan jól mint ez tapasztalataim alapján.

    Én személy szerint csak ajánlani tudom ezt a tankot mindenkinek. Néha nem jön vele össze, néha dühös az ember hogy milyen gyenge a páncél, de ezek csak alkalomszerűek. Az egyik legjobb prémium tank az biztos.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
    • Kiképző
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="ttaamm74"]Ma mentem vele a tesztszerveren.Tetszik viszont 12 csatából 9-szer X tierbe ,a többit 9-8 tierben teljesítettem...ez valós vagy ha megvenném akkor erre kell számolnom?[/quote]
    Mivel tesztszerverről van szó, emiatt ne az ottani MM-et nézd. Természetesen lesz itt is Tier 9-10, de tier 8-ban is sokszor leszel...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    ttaamm74
    • Tankos
    · 7 éve
    Ma mentem vele a tesztszerveren.Tetszik viszont 12 csatából 9-szer X tierbe ,a többit 9-8 tierben teljesítettem...ez valós vagy ha megvenném akkor erre kell számolnom?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kaszas58
    • Tankos
    · 7 éve
    Ma megvettem, nemtudtam már tovább várni. Hát az RNG velem nagyon kibasz evel a tankal... lövéseim 90%-a 390 alá megy, és túl sokszor pattan... tipikus francia
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    sittxd420
    • Tankos
    · 7 éve
    Nekem is van ilyen tankom és nagyon szeretem. Aki a megvételén gondolkodik annak üzenem, hogy ezen a tankon csak az agyú pöpec, semmi mást nem tud jóformán. Medhez képest lassú, papír mint állat mellesleg magas is szegényke, látótávja se kiemelkedő, amolyan okénak mondanám, plusz szinte olyan meccs nincs, hogy ne lőjék szét valamelyik modulodat....szóval tényleg itt csak az ágyúról van szó. De én abszolút szeretem ennek ellenére, jól lehet vele támogatni a háttérből. Általában nekem 400+-os sebzéseket produkál ami nagyon pozitív egy nyolcas medtől, mellesleg a lövedék valami eszméletlen sebességgel hasít. Gondolom van pislogás amikor egy tízes heavy nagyobbat kap vissza mint amekkorát adott... :P

Kapcsolódó elemek

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.