Jelenleg 306 vendég és 2 tag online

2016. máj. 26. 08:17

Út az IS-7-ig - Összefoglaló egy szovjet nehéz tank ágról (by Verrucht)

Írta:
(38 szavazat)
56 hozzászólás

Üdv mindenkinek! A 2. részben egy másik mára már legendává vált tankágat, az IS-7 felé vezető utat nézzük meg egy kicsit. Emlékeztek még hányszor dühöngtetek azon, hogy a KV-1 megint lehozza a csatát, mert szinte lehetetlen kilőni? Vagy hogy az IS már megint kivágott 50% körüli HP-ról? Vagy hogy az IS-3 megint elnyelte a 200 pent az oldalával? Szóval készítsétek a vodkás üveget és a cyka blyat-álló fejhallgatót és akasszátok fel Sztálin portréját a számítógép fölé, mert belevágunk egy RNJezus által igencsak befolyásolt vonalba.

T-28

A T-46 után ránézünk erre a tankra és azt gondolnánk, hogy hát ez biztos tetű lassú, de nagyon jó a páncélja. Hát éppen ellenkezőleg, megy mint a mérgezett egér, páncélzata pedig oly mértékben nincs, hogy inkább lepattanni kihívás róla.

Van rá egy pofás kis 76 mm-es löveg, de felszerelhető rá a híres Zis-4-es, ami bár csak 57 mm-es, sokkal nagyobb az átütése, és bár kisebbet sebez, sokkal gyorsabban tölt, így nemhogy kompenzálja a 76-ost, de felül is múlja azt. Szóval DPM-ben nincs hiány, csak a TD-k múlják felül, az a néhány más löveg, ami még igen, azoknak meg átütésük nincsen hozzá. Egészen jó kis jármű, csak szinte semmi nem pattan le róla, sőt a derpágyúk még repesszel is gyakran egyrelövik.

Megtartani talán a legjobb 4-es tank, a sok kezdő között kis ésszel már nagyon jól lehet teljesíteni, csak figyeljünk a furcsa legénységeloszlásra (két rádiós van benne).

KV-1

A legendás orosz nehéz páncélos, az egyik legfőbb indoka, hogy a németek belekezdtek a Tigris fejlesztésébe. A szintjén elképesztően jó páncélzattal bír, valamint a lánctalpak nagyjából a teljes oldalát kitakarják, így az oldalát majdhogynem nehezebb belőni, mint a frontját. Jó forgatással elképesztően sokat le lehet pattintani, igazi ellenségei igazából csak a T5-ös TD-k. A legtöbb 3-as tankra szinte immúnis és a négyesek is csak igen optimális esetekben lövik át.

Hátránya persze hogy lassú, de amennyiben felül vagyunk egy csatában, ott szinte garantált egy Nagy Kaliber, akár Top Gun vagy Tank Ász is.

Egy remek DPM-mel, korrekt alfával és átütéssel rendelkező 85 mm-es löveget használhatunk rajta, igazából a Churchilleken kívül szinte semmire nem kell aranylőszer. Persze ha vannak 6-os vagy 7-es tankok, ott már nem akkora az arca, de a nagytesó heavy-k mögött a második vonalban azért keménykedhetünk vele.

Elég sokan tartják meg, mert jól hozza a pénzt és nem is nehéz vele játszani, pláne a kis szintben rohangászó kezdők ellen.

Tank elemzése

KV-1S

A 6-os századok elengedhetetlen kelléke volt annak idején, a KV-1 modernizáltabb verziója, a játékban kapott egy 390-et sebző 122-es löveget. Ez tény és való, eléggé OP volt egy 6-os tanktól, ezért a WG ahelyett, hogy simán elvette volna tőle, inkább beraktak helyette egy KV-85 nevű járművet, ami ugyanaz, mint KV-1S a 122-es nélkül, a KV-1S-t pedig visszatették T5-be (tehát a KV-1 és a modernizált verziója egy csata szinten vannak, gratulálok Wargaming). Ráadásul így kettő T5-ös tankon is át kell szenvedni magunkat, hogy T6-ba léphessünk, ez az egyik leggagyibb fejlesztési lépcső a játékban (máshol is van hogy egy adott szintről egy ugyanolyan szintű tankot fejlesztünk, de ott azért van ez, mert tankágat váltunk).

Ami meg a tankot illeti, kissé gyorsabb mint a kollégája, de kicsit gyengébb a tornya és az oldal/hátsó páncélzata is, lövege nagyjából ugyanaz, csak más a neve, igazából rosszabb mint a KV-1, gyorsan menjünk túl rajta.

KV-85

Nagyjából ugyanaz minden szempontból, mint a KV-1S, egy kicsit nagyobb a tornya.

Még mindig rajta van a 122-es ágyú ugyanazzal a sebzés és átütés értékkel, de a többi karakterisztikáját (újratöltés, pontosság, célzásidő) annyira lenerfelték, hogy már csak a 100-as ágyút érdemes rajta használni, amivel megbízhatóbban lehet teljesíteni (nem védtelen olyan sokáig lövés után, jobbak a karakterisztikái, egy-egy lepattanó/mellélövés nem olyan számottevő). A DPM-e ezzel a löveggel a legjobb a 6-os nehezek között, egyetlen hátulütője a tanknak igazából a mindössze 3°-os ágyú lehajlás, ez katasztrofálisan kevés.

Egyébként a páncélzata már nem olyan jó a szintjéhez képest, mint a KV-1-nek volt, de azért még mindig lehet vele bőven pattintani értelmes forgatással.

Ja és ha valakinek kedve támad átmenni a közepes tank vonalra, akkor ebből a tankból kifejlesztheti a KV-13 nevű csodát, ami 7-es szintű közepes tank (és szerintem jobb, mint a T-43), majd abból a szintén 7-es T-43-ba torkollunk bele a közepes tank vonalon.

IS

Na eljutottunk az első igazi Josef Sztálin tankhoz, ezeket az IS-1-eket vagy IS-85-öket még 85 mm-es löveggel szerelték, és nem is készült belőlük sok, mert rögtön jöttek az IS-2-k a 122-essel. Igazából a két tank között a különbség a frontpáncélzat alakja, az IS-1-nek még lépcsős, mint a KV-nak, az IS-2-nek pedig egy sík döntött lemez (ez az IS-2 a kínai ágon van). Mivel mindössze ennyi a különbség, zavartalanul kifejleszthetjük erre is a 122-es rettegetőt, amivel egy igen tiszteletet parancsoló 390-es alfánk lesz.

Amennyiben nem kell DPM párbajt vívni, hanem tudunk peek-a-boo-zni, akkor elég kellemetlen helyzetbe hozhatjuk az ellenfeleket, sőt még a T8-asok is meggondolják, hogy belekössenek egy IS-be. A 175-ös átütés T7-ben elég, T8-ban elmegy, T9-ben viszont már kevés és a 217-es APCR sem sokkal több, de hát melyik nehéz tank jó két szinttel feljebb is? Értitek? IS!! A löveg pontossága és célzásideje hagy némi kívánni valót maga után, de az összes 122-es lövedék Sztálin áldásával rendelkezik, így az orosz tankokkal olyan bullshit lövéseket is le lehet adni, hogy ha nem látnád, nem hinnéd el (szóval ne féljünk menetből és/vagy nem beszűkült célkereszttel lőni).

A páncélzata a szintjéhez képest megint jóval gyengébb, mint a KV-1-nek volt, nem használhatatlan vagy autocélzással belőhető, de még a troll faktora nincs meg, az majd csak a következő szinttől él, összességében teljesen rendben van.

Ha valaki a közepes tankágat húzza, lehetősége van a T-34-85-ből kifejleszteni a KV-13-at, ami pedig az IS-nél torkollik a nehéz tank ágba.

Tank elemzése

IS-3

A tank, amit senkinek sem kell bemutatni, biztos tagja minden T8-as csapat/század/erőd/kláncsatának, nem véletlenül.

A fejlettebb 122-es lövege továbbra is 390-es alfával, de 225-re emelt alap átütéssel segít neki érvényesülni akár nagyobb tankok ellen is, a fejrefordított serpenyő alakú tornya pedig gyengepontoktól mentes (nincs rajta kupola, pofazacskó, géppuskanyílás), egyedül a toronytetőt lőhetik meg a magasabb tankok, de ennek eltalálása általában csak facehug közben sikerül.

A testének V alakja (csukaorra) pedig áldás és átok egyszerre. Sidescrapelni nem szabad vele, mert gyengíti az ellenfél felé néző oldalt (így azt már 175-180 pennel át lehet ütni), inkább maradjunk testtel az ellenfél felé nézve, és egy kicsit rázzuk a testet (így már a 200 és afeletti is néha tud pattani, de azzal már többnyire átmegy). Az alváza nem gyengébb, mint a felső frontja. Az oldala pedig hiába 90 mm, egyik részén ott a lánc, felette pedig az üregelt páncél húzódik, ami nem ritkán eszi meg a legerősebb AP lőszereket is, nemhogy még kis kaliberű lövedékeket.

Alacsony profilú, mozgékony nehéz tank, hulldown, seggscrape nagyon ajánlott, hátránya a kevés ágyúlehajlás és hogy folyton lőszerrekeszen lövik a frontján keresztül. Amúgy nem csak hogy érdemes megtartani, de szinte kötelező is, annak aki aktív klánéletet szeretne élni.

Tank elemzése

T-10

Nem is olyan régen kapott HD modellt, amivel az addig IS-8-ként ismert papír nehéz tank szinte egy erőddé vált.

Fejleszteni lehet rá egy még erősebb 122-es löveget, aminek már 440 az alfája, és 258-as az alap átütése, sőt még egy 340-es HEAT-et is kap. Sőt e mellé még egy nagyon komoly DPM-et is kap, amivel a Conqueror mögött a második a szintjén (gyorsabban tölt, mint az ST-I, pedig abban két töltő van, ebben meg csak egy, és sokkal kevesebb hely van a tornyában, mint az ST-I-nek, ennyit a valósághűségről WG).

A tornyát ennek sem lehet belőni, bár a kupoláit egy kicsit könnyebb mint az IS-3-nál, de ha tornyozunk vele, nem nagyon fogunk sérülni. A V alakú páncél marad és a HD modell miatt teljesen random, hogy átütjük-e vagy lepattanunk, még akkor is, ha megvan a kellő pen. Sidescrapelni ezzel sem szabad, viszont neki már gyengébb az alváza, mint a felső frontja. Az oldala is ugyanolyan, mint az IS-3-é, alul lánc, felül üregelt páncél, elképesztően random az átüthetősége.

Szintén lapos nehéz tank, még gyorsabb mint az IS-3, igazából nem is nehéz, hanem egy nagy közepes, hiányosságai ugyanazok mint eddig, nincs elég ágyúlehajlás és sérülékeny a lőszerrekesz, meg hogy a legkevesebb HP-ja van a versenytársai között.

Tank elemzése

IS-7

Az IS-7 hasonló marad a T-10-hez, de neki lehet számítani a páncéljára még a csukaorron is (hehe, IS-...).

Maradjunk a hulldown-nál itt is ha tehetjük, valamint ne sideoljunk vele, mert szintén lőszerrekeszt kap az elgyengült ellenfél felé néző frontján, valamint olyan elképesztően alacsony szögekben lehet az első görgőn láncolni és sebezni, hogy az hihetetlen (néha meg persze teljesen oldalról is csak láncolódik, ha Serb úgy akarja). Amúgy ha nem is forgatjuk be és a sebezhetőnek számító alvázát (sokkal erősebb, mint a T-10-é, 230-240 pen minimum kell hozzá) is rejtjük, azért a tízes tankok aranylőszerrel a lámpákat azért átlövöldözik.

Lövegnek pedig egy 130 mm-es ágyút kapott, ami szinte mindenben megegyezik a német 128-assal, még abban is, hogy T10-ben az egyik legvacakabb löveg. Gyenge átütés, ezért gyakran kell aranylőszerhez folyamodni, nagyon kicsi DPM, pontatlan, lassan szűkül, rossz soft statok... Amúgy 60 km/h a max sebessége, de ezt csak lejtőn éri el, hiába az erős motor, nagyon rosszak a talajellenási értékei, persze attól még az egyik leggyorsabb nehéz tank a játékban. Ja és az elképesztően troll páncélját és hogy a tornyon nincs gyengepont, a nagyon kevés (2150) életerő kompenzálja.

És ha nem maradtam le a metáról nagyon, CW-ken is aktív résztvevő.

Tank elemzése

Összegzés

Kevés HP, de nagy alfa, vacak ágyúkarakterisztikák, de elképesztő RNG, nagyon troll páncélkialakítás ami jellemzi szinte az egész ágat. Valamint nagyon RNG függő az egész játék velük, ha nem mondtunk elég imát Sztálinhoz, akkor a lövések nem mennek oda ahova szeretnénk, vagy a trollpáncélunk trollkodik (velünk és nem az ellenféllel). Szóval amíg a németek a stabilitást és a megbízhatóságot hozzák, addig az oroszok az RNG-t részesítik előnyben, minden szempontból. És egyik jármű sem tud egy helyben forogni, ettől a testforgás nagyon lassúnak érződik.

Mivel a KV-1 megtartós, az IS-3-at és IS-7-et pedig szinte kötelező a garázsban tudni, arra figyeljünk, hogy mindháromba kerüljön értelmes legénység. A KV-1 egy sima javítással már elvan, de a másik kettőbe azért legalább 2 skill kell, de inkább 3. És hogy az IS-7-be kell egy második töltő, ami sehol máshol nem kellett eddig.

Töltésgyorsító, szellőzés és stabilizátor, kis javító, kis elsősegély és tűzoltó készlet, de ha valaki nagyon szeretne padderkedni, tegyen pótkaját az elsősegély helyére és fejlessze ki az ezermestert a parancsnokon.

Javítás, lámpa, biztonságos elhelyezés!!!!!, szórásképet javító skillek és kuplung égető kellenek rá, aztán ha valaki mégis a tűzoltó helyett akarja a pót kaját, a tűzoltást mindenkinek, vaaagy nehéz tank létükre egész jó álcával rendelkeznek és sose hátrány később látszani, mint mások, aki már a 4. képességsoron jár, az álcát is kihúzhatja.


Írta: Verrucht

Utoljára frissítve: 2019. január 17. 04:59
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector · 4 éve
  [quote name="Morphelo"]
  Fordított sidescrape-et elfogadom, bár gyakorlatban ritkán látom alkalmazni[/quote]
  Nem sidescrape, de hasonló sztori. Minap láttam egy seggel közlekedő top tank kv5-öt. A front weakspot így nem került tűzvonalba és kvázi kilőhetetlenné vált, ahogy haladt előre, azaz hátra (nem volt másik nyolcas tank, hetesből is csak 1, vagy 2).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 4 éve
  [quote name="Verrucht"]Bármilyen tankkal meg lehet azt csinálni, hogy kimész és ha az ellenfél van olyan buta, hogy ellövi magát olyan részedre, amit nem üt át, te meg visszalősz, de attól még nem lesz sidescrapere alkalmas a tankod (nem feltétlenül). Egy tank akkor jó sidescrapere, ha képes úgy kint maradni, hogy lőhető legyen, de csak azok a részei, amik erősek, például egy Maus. Egy Type 5 Heavy meg azért nem tud jól sidescrapelni, (persze a mozgásával el tudja lövetni az ellenfelet), mert az a kis 45 fokos rész az oldalán annyira elgyengül, hogy simán átlövik (ugyanaz, mint a Tiger P). Szóval bármilyen tankkal ezt kell csinálni, de attól még nem lesz egy tank sidesrcapere maradéktalanul alkalmas.
  Ez elősorban bhalangirnak szólt.[/quote]

  Persze egyértelmű, ezt meg én nem írtam hozzá. Jogos. Alapvetően amit leírtam az mind sidera alkalmas tankokra vonatkozik. Nekem az a tapasztalatom, hogy tilitoli sideolással (vagyis imitálod mintha elindulnál ki, aztán vissza) sokakat meg lehet fogni. Nyilván egy jó játékos ilyenkor nem lövi el magát, de akkor még mindig ott tartunk, hogy pozíciót nem vesztettem, lövéssorrendet meg nem cseréltünk ugyan, de nem is vagyok rosszabb helyzetben mint voltam. Kék-unikum általában nem lövi el magát csak ritkán. Azt is inkább azért, mert nem olyan a statom és elhiszi 1x, hogy kimegyek. Másodikra ők már látják, hogy nem így lesz. Viszont velük sokkal jobban kell vigyázni, mert ők tudják a weakeket és keményen büntetik is, ha elrontod és megmutatod.

  Mellékesen teljesen belőhetetlen tank szinte nincs. Amiről tudod, hogy saját tierben ha kitolod az oldalát akkor biztosan pattint vagy csak lánc benyeli az sidera alkalmas. Legalábbis nálam. + ugye tier előny esetén ez a határ tágabb, hátrány esetén meg szűkebb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Verrucht · 4 éve
  Azt nem mondtam, hogy vissza is lő, bár a Maus ez miatt valóban nem a legjobb példa, viszont az IS-4 már az. Na az sidesrcapben már kilőhetetlen. Nem mintha annak nem lenne 45 fokos letörés az oldalán, de hát ugye az orosz, az nem gyengepont.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  · 4 éve
  [quote name="Verrucht"] például egy Maus.[/quote]
  Miközben rádfordítja a tornyát a löveg mellett átlövöd. Nagyon célozni se kell.
  Oyan tank nincs a játékban, amivel vígan lövöldözhetsz sidescrape-ben, anélkül hogy ne lenne átlőhető pontod.
  Szerintem a sidescrape-re alkalmas tank az, amit ha beforgatsz a szinteden lévő tankok az életben nem tudnak belőni.
  S mivel nincs olyan tank a játékban amit ne lehetne belőni a célzása pillanatában, így úgy gondolom az IS3 a legjobb sidescrapre alkalmas tank a szintjén.

  T6 - T150
  T7 - Black prince
  T8 - IS3, KV4
  T9 - E75, STI
  T10 - E100, Maus, IS4
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Verrucht · 4 éve
  Bármilyen tankkal meg lehet azt csinálni, hogy kimész és ha az ellenfél van olyan buta, hogy ellövi magát olyan részedre, amit nem üt át, te meg visszalősz, de attól még nem lesz sidescrapere alkalmas a tankod (nem feltétlenül). Egy tank akkor jó sidescrapere, ha képes úgy kint maradni, hogy lőhető legyen, de csak azok a részei, amik erősek, például egy Maus. Egy Type 5 Heavy meg azért nem tud jól sidescrapelni, (persze a mozgásával el tudja lövetni az ellenfelet), mert az a kis 45 fokos rész az oldalán annyira elgyengül, hogy simán átlövik (ugyanaz, mint a Tiger P). Szóval bármilyen tankkal ezt kell csinálni, de attól még nem lesz egy tank sidesrcapere maradéktalanul alkalmas.
  Ez elősorban bhalangirnak szólt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  · 4 éve
  [quote name="Black_Sheep_01"]
  Szerintem most nincs igazad. Fordított sidescrape-ben rejtve tudod tartani a seggét, csak az oldalát mutatod, és a torony elhelyezkedése miatt jó szöget tudsz vele felvenni, úgy, hogy lőheted a célt. Normál sidescrape-ben a frontot mutatod, így csökkentve a páncél effektív értékét; persze csak akkor, ha lőni is akarsz.[/quote]

  Fordított sidescrape-et elfogadom, bár gyakorlatban ritkán látom alkalmazni, mert sima sidescrape-ben is nagyon jó. Ha lőni akarsz merőleges szöget adsz, de tili-tolival azért még a legjobbak belenéznek egy pattanóba. Ha csak nem 20 méterről céloznak rád.

  [quote name="Verrucht"]Seggscrapeben csak nagyon közelről lehet eltalálni a tank motorterét, főleg úgy hogy beüssön és csak magasabb tankkal.[/quote] OK ezt nem nagyon próbáltam még. Logikus.
  [quote name="Verrucht"]Rendes sideoléskor meg ha már kimész annyira lőni hogy lást az ellenfeled, akkor már elég nagy rész kilátszik a frontból, hogy közepes/nagy távolságból is jó eséllyel belőhető legyen[/quote]
  Ez is tény, viszont nem akkor fogsz merőleges szöget adni az ellennek, amikor tüzelésre készen céloznak rád, nagy távolságokról pedig mire odaér a lőszer (ha csak nem egy hipergyors APCR), vissza tudod tolni az elejét.
  Ahogy mostanában lövöldözök IS3-mal elég jó snapshotokra képes, theát nem kell sokáig kint hagyni az elejét.
  Sidescrape-ben nem nagyon gyűrnek le

  IS7-es sidescrapenél abban egyetértek, hogy ahol esélyes egy 300mm+ fölötti pen, egy nagyobb átmérőjű ágyúból, ott tilos a sidescrape. Mert egyből robbansz (jobb oldalra bekapott lövéstől biztos).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 4 éve
  [quote name="bandras32"]
  Azt írja, hogy sidescrapelni nem szabad vele, a seggscrape nagyon ajánlott, vagyis a hátrafelé sidescrape. Szerintem erre gondolt, így viszont egyáltalán nem megtévesztő.[/quote]

  Ez így nettó értelmetlen. A sidescrape lényege, hogy a tank oldalát tolod ki megfelelő szögben pattintásra vagy láncolásra, ami után a jó javításnak köszönhetően vagy lövésváltás sorrendet tudsz cserélni és te fogsz tudni kezdeményezni, vagy "tankolni tudsz", vagyis feltartani az ellenfelet az előre mozgásban és lepattanót gyűjteni és/vagy az előre mozgásért hpt tudsz leszedni az ellenfélről, mert lövéspozícióban vagy. Az, hogy a pattintás a tank oldalának melyik részével történik, az ilyen szempontból lényegtelen. Arra kell figyelni, hogy ha szögbe állítva a tankod hasa átüthető, akkor csak annyira told ki, hogy hasa még ne látszódjon. Erre ő azt javasolja, hogy fordítsd meg a tankot, így messzebb ki tudsz menni, mert a segg takarásához kevesebb hely is elég. Értem amit ír, csak akinek nincs gyakorlata benne, annak ez nem lesz egyértelmű.

  Egyébként pár kisebb ellentmondástól eltekintve jó a cikk és hasznos annak aki nem ismeri az ágat. Jó áttekintő. Az apró finomságokra úgyis rájön akit érdekel annyira, akit meg nem annak úgyis mindegy.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Verrucht · 4 éve
  Seggscrapeben csak nagyon közelről lehet eltalálni a tank motorterét, főleg úgy hogy beüssön és csak magasabb tankkal. Rendes sideoléskor meg ha már kimész annyira lőni hogy lást az ellenfeled, akkor már elég nagy rész kilátszik a frontból, hogy közepes/nagy távolságból is jó eséllyel belőhető legyen (kivéve ha törmelékkupacoknál csinálod és nem épületsarkoknál).
  Az is-7 persze már sokkal erősebb és azzal már érdemes is, de az aranylőszerek meg a TD-k ott lesznek.
  Meg persze nincs mindenhol idő megfordulni és pontosan beállni és nem is éri meg mindig, de attól még használható rendesen.

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.