Jelenleg

39
látogatónk van

2016. máj. 24. 09:33

Út az E 100-ig - Összefoglaló a német nehéz tank ágról (by Verrucht)

(51 szavazat)
60 hozzászólás

Üdv mindenkinek! Egy olyan cikksorozatot szeretnék indítani, mely röviden bemutat egy egész tankágat, néhány mondatban jellemzi annak tankjait, miként és hogyan érdemes használni őket és kiknek ajánlottak ezek a tankok.

Elsőnek kezdjük is a mára már hírhedté  vált E 100 ággal. Mivel ezen az ágon találhatók olyan háborús legendák, mint a Tigris és a Tigris II, ezért nagyon sok olyan ember halad ezeken, akik úgymond csak a történelem miatt kezdték el a játékot (bár ők rossz játékot választottak).

Valamint nem szabad megfeledkezni a csata végéig bázison kempelő, repesszel lövő „tomato” E 100 játékosokról sem, hát nem hiába, ez az egyik leggyakrabban játszott ág az egész játékban. De akkor nézzük is, hogyan jutunk el oda.

D.W. 2

(4-es szinttől kezdeném, mert az első 3 tankon néhány 10 csata alatt vagy néhány ezer free XP-ből át lehet menni)

Miután kifutkároztuk magunkat a Pz III A-val és voltunk akkora mazochisták, hogy a DW 2-t fejlesszük ki (sajnos ezen kell átmenni az E 100-hoz, sőt az E 50M-hez is, de az egy másik történet), akkor kapunk egy „nehéz” tankot, ami igazából csak abban különbözik a Pz III-tól (közepes tank szinttársa), hogy lassabb nála, de sokkal. Se erősebb löveget nem kap, se páncélt, mindössze egy kis plusz HP-t. Meg legalább azt, amit minden T4-es nehéz tank, hogy max T5-ben játszik, de igazából a T3-T4-es géppuskákon kívül mást nem igazán fog pattintani.

Ami pedig a lövegeit illeti, választhatunk a gyorsan lövő 50 milis és a 75 milis derp között. A kicsinek jó a DPM-e és viszonylag pontos is, de igencsak gyakran kell aranylőszert lőni ha hatékonyak szeretnénk lenni. A 75-ös meg képes egyrelőni a papírtankokat és a páncélozott célpontokba is mindig sebez egy keveset, de nagyon pontatlan és lassan száll a lövedék.

Röviden ez egy igen rossz tank, bár szinte az összes 4-es nehéz tank az, ha valaki teheti, ezen is menjen át szabad XP-ből (14 ezer).

VK 30.01 (H)

A régen 6-os közepes tankból úgy lett 5-ös közepes, hogy elvették tőle az erősebb motort, így lassú lett. Az 50 mm-es testpáncélját 4-es tankok is körberöhögik majd, egyedül a torony üregelt jellegű lövegpajzsa hajlamos elnyelni a lövedékeket, így célszerű mindig valami, vagy valaki mögött lenni és úgymond tornyozni (ebben besegít a 8°-os ágyúlehajlás és az elég kicsi kupola).

Bár páncélban soha nem közelíti meg a legendás KV-1-et, egy hangyányit mobilisebb nála, valamint két igazán remek löveggel is fel lehet szerelni. Az egyik a 75 milis L/70-es, mindössze 4600 XP, és a 75/55-ös Waffe (Könisch) ágyú 9600-ért, mindegyik remek átütőerővel és pontossággal bír. Bár a KV-1 egy kicsit nagyobb DPM-mel rendelkezik, mi átütést, pontosságot és célzási sebességet kapunk cserébe. Így rögtön az első sor mögött lehetünk és támogathatjuk a mi tankjainkat.

Összességében nem olyan rossz tank, de azért nem is megtartós.

VK 36.01 (H)

A Tigris fejlesztés egy fontos lépcsőfoka volt ez a háborúban, és ez már egy jóval nehéz tankosabb jármű képét adja a 100 milis frontpáncéljával, valamint a 60-as oldala miatt értelmes forgatással már nem is olyan könnyű kilőni. A lövegpajzsunk még mindig elég vastag és üregelt, így a hulldown továbbra is jó választás, valamint rengeteg HP-nk van tankolni a sebzést.

Leginkább a 88-as L/56-os löveget érdemes használni, mert így legalább lesz egy értelmes alfasebzésünk, valamint az átütésértékét a 9.15-ben 145-re buffolják, így már egy elég használható löveg lesz belőle. Ezzel már tényleg érdemes az első vonalban harcolni és tankolni a sebzést, valamint egy kicsit fürgébb, mint az elődje, bár a tornya veszélyesen lassan fordul.

Tigris I

Páncélértékei nagyon hasonlóak az elődjéhez, mindössze az oldala és toronyoldala kapott egy kis pluszt, de ez a saját szintjén már megint viszonylag kevés, a Tigris I a játékban nem a páncéljáról híres. Viszont a történelmi L/56-os löveg helyett az L/71-es 8,8-assal lehet felszerelni, ráadásul elég régen kapott egy töltési idő buffot, így 8-as tankokat megszégyenítő DPM-re képes. Valamint elképesztően sok HP-ja van, így van miből gazdálkodnia.

Ezzel érdemes az első sorban harcoló tankok mögött maradva támogatni, átütésben és pontosságban nem szenvedünk hiányt. Bár  a páncélja nem valami effektív, attól még érdemes sidescrapelni és hulldownozni, így is nehezítve az ellenfelet sebző találatok bevitelében. Az 5,7-5,9-re levihető töltésidővel pedig könnyen permatracken tarthatjuk a tapasztalatlanabb ellenfeleket.

Tank elemzése

Tigris II

Az eddigi összes tank nagy hibája volt, hogy gyakorlatilag egy nagy doboz volt a testük, mindenhol teljesen függőleges páncéllal. Ezt hivatott kijavítani a Tigris II a 150 mm vastag 50°-ban döntött frontjával, ami be is vált, mert harctéren egyet sem vesztettek a németek ellenséges páncélos által. Itt a játékban azonban jóval erősebb ellenfelekkel kell szembenéznie, mint annak idején. Az alsó frontja nagyon gyenge, a felsőt is átlövik a szinttársai és a toronyfrontja sem valami acélos.

Ennek ellenére továbbra is maradjunk a második vonalbéli támogatásnál, a 105 mm-es L/68-as löveg átütése és pontossága elég jó, és ha értelmesen sidecrapelünk vele, valamint rángatjuk/forgatjuk a tornyát amíg nem lövünk, akkor egészen sokat le lehet pattintani vele.

Tank elemzése

E 75

A Tigris II E-széria szabványos alkatrészekből készített és kissé feljavított variánsa lett volna, de sohasem készült el egyetlen E-széria jármű sem. A játékban az E 75 ugyanúgy néz ki, mint a Tigris II, csak mindenhol sokkal erősebb a páncélja. A felső frontja jobban meg van döntve, így azt kb. semmi nem üti át, és az alváza is 240-270 effektív között van forgatástól függően. Az oldala 120 mm-re nőtt, így remekül lehet vele sidescrapelni. A 252-es lapos toronyfrontot sokkal nehezebben és ritkábban lövik át, így egy jó hulldown/sidescrape E 75 egyetlen hatásos gyengepontja a kupola.

Kifejleszthető rá a 128 mm-es L/55-ös löveg top ágyúnak, aminek szép nagy alfája van, de sajnos jóval pontatlanabb, mint az eddigi lövegek és lassabban is céloz. Nemcsak az egyik legkisebb átütést tudhatjuk a magunkénak, de a legkisebb DPM-et is. 13 másodpercbe telik újratölteni a löveget, így hiába  a viszonylag nagy alfánk, jól fontoljuk meg, mire lövünk (de legalább APCR aranylőszert kapunk, nem HEAT-et, mint a többiek).

Amúgy összességében szerintem ez a tankág legjobb tankja és az egyik legszebb a játékban, megtartásra érdemes.

Tank elemzése

E 100

Sajnos a fenti kép szavak nélkül is elárul mindent a tankágról, de azért írok ide is valamit. Míg az E 75 az evolúció csúcsa, az E 100 a ló másik oldala. Előnyei közé tartozik a rengeteg HP, az üregelt troll oldalpáncélja, valamint nehéz tankok között neki van a legnagyobb alfája (750), hogy rengeteg lőszert cipel magával, így nem kell az elosztásán vagy a kifogyáson problémázni (és a nagy kaliberű repeszlőszerek még a legpáncélozottabb célpontokba is mindig sebeznek valamennyit). Hátránya, hogy hatalmas, lassú célpont, az alsó lemez gyengébb, mint az E 75-é, a lövege nagyon lassan tölt, pontatlan és nevetségesen kicsi az átütése, valamint mindenki agyonlövöldözi a nagy lapos toronyfrontját aranylőszerrel.

Az egy dolog, hogy a löveget fejleszteni kell egy 10-es tankon, meg hogy a lövésváltásokat többnyire megnyerjük vele, de egyrészt szinte mindenre arannyal kell lőni a hatékony csatához, és olyan nevetséges helyeken is átlövik, hogy az hihetetlen. Amíg nem volt kreditért az aranylőszer, addig egészen jó kis tank volt, mert full repeszlőszerrel is lehetett használni, de azóta szinte csak ingyen sebzés. Ennek ellenére még mindig egy tipikus tomato jármű, de elég kezdőbarát, mert a sok HP és a trollpáncél (meg az RNG) néha nagyon komolyan mellé áll.

A 150 milis lövege miatt sokkal hasznosabb randomban és CW-n is, mint egy Maus, de nagyon drága tank az aranylőszer miatt.

Tank elemzése

Összegzés

Az egész német nehéz ág hátránya, hogy szemből a motor sebezhető a váltó miatt, de már jó pár patch-csel ezelőtt legalább a gyújthatóságát szemből kivették (az oroszok viszont ugyanúgy égnek szemből is, mert nekik az üzemanyagtartály van elöl). 

Mindegyik jármű viszonylag lassú, valamint az IS-ággal szemben nem a nagy alfát, hanem a pontosságot és a tűzsebességet részesítik előnyben, bár ez T9-10-ben megfordul. Kis javító, kis elsősegély, automata vagy kézi tűzoltó tapasztalataim szerint elég mindegyikbe. 

Az egész ágon a töltésgyorsító-stabilizátor-szellőzés hármast érdemes használni (az E 75-re és E 100-ra felrakható a szuper nehéz repesz páncél, a szellőzést megfontolandó erre lecserélni, és akkor akár elsősegély helyett mehet is a csoki, főleg, ha a parancsnokon van ezermester).

Legénységi képzettségek közül a javítás, lövegszórást és fordulást javító skillek, biztonságos elhelyezés, valamint az Elit alakulat a fontosak.

Ha ilyen járművekben vagyunk, nyugodtan ütközzünk le szinte mindenkit, valamint a sidescrape mindig egy jó opció, és a legtöbbjük elég magas is, szóval a facehug is egy remek választás 1v1 szituációkban. Jól gondoljuk meg, hogy merre indulunk, mert mobilitásunk csekély, oldalpáncélzatunk pedig nagy és lapos és ott van a lőszer is, szóval vigyázzunk, ha megflankelnek minket.


Írta: Verrucht

Utoljára frissítve: 2019. január 17. 05:38

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    lucz gizi
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="wirazsime"]
    ugyan miért? szinte az összes med goldozik ha T9-10be kerül. Itt van pár példa! tier7: panther 198/244pen & 4.5sec,
    T-34/100 175/250pen & 7.5sec... És akkor még a 8as medekről nem írtam semmit... Ne csak nézz, láss is [/quote]

    De 7-es med mikor kerül T10-be? Csak trollszakasz esetén, máskor nem. A T8-as medek persze kerülnek és automatice töltik is a goldot. :-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    kecskeszöcske
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="wirazsime"]
    ugyan miért? szinte az összes med goldozik ha T9-10be kerül. Itt van pár példa! tier7: panther 198/244pen & 4.5sec,
    T-34/100 175/250pen & 7.5sec... És akkor még a 8as medekről nem írtam semmit... Ne csak nézz, láss is [/quote]
    Tehát, 7es tankoknak van esélye penetrálni az Efávot = SZÉTSZEDIK
    és más 10es nehézre akkor ez nem igaz, ugye?
    mostmár értem, felvilágosultam
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    wirazsime
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="kecskeszöcske"]Nah jó ekkora túlzásokba tényleg ne essünk már "7-8as med szétszedi" LOL[/quote]

    ugyan miért? szinte az összes med goldozik ha T9-10be kerül. Itt van pár példa! tier7: panther 198/244pen & 4.5sec,
    T-34/100 175/250pen & 7.5sec... És akkor még a 8as medekről nem írtam semmit... Ne csak nézz, láss is
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Emerich37
    • Tankos
    · 7 éve
    "még a pillangó is átszellenti" meg hasonló kommentekre a következő : LOL
    a hasa lehetne picit erősebb ez igaz, meg a lassú lövedék is idegesítő tud lenni, de a méretéhez képest egész mozgékony, tornyát nyilván szögelni kell elég sokszor lövik el rá magukat ilyen jagdpz e100ak akik azthiszik úgyis bemegy , amugy meg side meg tradelgetsz.jobban fogsz kijönni belőle mint az enemy jó eséllyel , jah és pontosság+szűkülési idő is jó a 750es sebzéshez képest
    4 lövéssel meg már ott vagy hogy 3k ,ezt elég egész egyszerű is vele tartani
    az meg hogy gold sapmmer tank kit érdekel? nem ez az egyetlen ilyen a játékban"

    Azért ne gondold , hogy én azt csak , úgy mondtam , mert ezt tapasztaltam , az e75 igazi nehéz ,lehet vele menni pattintani is tud, ennek ellentétje ez a doboz , és már bocs azt írni hogy csak full golddal, basszus egy tankot ne csak goldal lehessen már használni, ez akkora gáz. Na mindegy e van gyerekek kinek a pap kinek a papné.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gwr
    • Tankos
    · 7 éve
    5-ös Vk-ig van. Kicsit fura nekem, hogy az 5 személyes német lassabban tölt(4,22 jelenleg) mint 4 személyes orosz, amcsi. Az a kezdő aki elér eddig az számoljon rá hogy az összes trollgun arannyal fullba sebzi. Pl az OI 615 hp-t is levesz, oroszok 390.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Mazzzu
    • Tankos
    · 7 éve
    valóba' nem nagy durranás manapság az E-100, második nehéz tankomként fejlesztettem ki, a T110E05 után, akkor még az vacak volt és megtetszett, hogy 750 az alfája, de aztán bizony-bizony a goldmágnes sima torony elveszi az ember kedvét, bár azért, ha full goldba' akkor tud vicces lenni :P én smucig vagyok és nem költök rá-ezért egyébként, csak a port fogja a garázsba- de egyszer full goldba volt valami 7-8 ezer sebzéses köröm, nem sok, de nekem az )
    Az E-75 meg azért vicces, mert annak idején, haladni akartam és kihagytam a fejlesztésből a nagy motort, ma meg már azthiszem nincs is benne, úgyhogy jól jártam
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Herr_Ober
    • Tankos
    · 7 éve
    Az E75-nél befejeztem az ágat, persze az E100 kifejlesztésével....
    Az E75 egy műszer, a tankok mercedes-e, igen 30 fokon beforgatva szemből belőhetetlen.
    A tornyot töltés idő alatt rázni érdemes, így csak elkenődnek a páncélon a skúlók!
    A mosolyom mérvadó, amikor a tankom láttán az ellenség vissza tolat a fedezékei mögé!
    Szereti a support tankok jelenlétét, tehát nem sólózásra való......
    S ez így is van rendjén!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Zedetu
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="replika"]Kitoltam végig az ágat. Az E100-nál kiszenvedtem a nagy ágyút és .... azóta sem játszottam vele![/quote]

    1-et azé majd mennyé vele :roll:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUN_Sector
    • Tankos
    · 7 éve
    Egyszer CW-n Himmelsdorfon véletlenül full HE-vel vittem be (előtte lévő körben funoltam).
    6200 sebzés körül végeztem 10 lövésből

    Egyébként ótvar az e100, ritka nagy trágya. Sidescape-ben weakspot szemből! a bal oldala a kötény alatt, a görgők között. 220 pennel átviszik. Ismétlem, szemből.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    aron75
    • Tankos
    · 7 éve
    Szép összegzés. Grat a cikkhez!
    Kellemes (az idő távlatából azzá vált) emlékeket idézett fel. Na igen, az első tizes láncosom volt szegényke .
    Azokban az időkben még nem volt ezüstért vásárolható a prém gránát... szóval ez meg is pecsételte a sorsát (már akkor - sok évvel ezelőtt - is használhatatlan - vagy minimum óriási szívás - volt alap skulóval). Visszavenni meg sok értelmét nem látom a mostanában általánossá vált aranyeső miatt. Mondjuk ez kb. kinyírja a heavy osztályt - legalábbis random csatákban -, főleg ha hozzávesszük a tizes medek mozgékonyság-tűzerő párosát...
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.