Jelenleg

18
látogatónk van

2013. március 21. 11:45

FCM 50 t - Elemzés

Írta:
(106 szavazat)
84 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Amikor először megláttam, hogy az ARL 44/AMX M4 45 top lövegével látták el ezt a tankot, akkor nagyon elrettentett, hogy ez valaha is bármire jó lesz. A 90 mm DCA 45-ről beszélek, ami a 212 mm-es penetrációs értékével tier 6-ban kiemelkedő, de még tier 8-ban is kellemesen megállja a helyét. A 240-es átlagsebzésével sem lenne még az ég világon semmi gond, ha hagyjuk összeszűkülni a célkeresztet, még elég pontosnak is nevezném. Viszont ha a célkör teljesen összeszűkült állapota előtt lövünk (ARL 44) akár csak egy pixelnyivel is, akkor még egy Maus-t se talált el 50 méterről. Ráadásul a célzási idő 3 másodperc feletti és az AMX M4 45-ön csak kicsit javul a helyzet. Viszont ezeknek a negatív emlékeknek, nyoma sincs ennél a gépezetnél! A natúr paraméterek változatlanul a következőek: 240/240/320 átlag sebzés (AP/prémium AP/HE lőszerrel) 212/259/45 mm páncél átütési érték mellett.

A célzásidő nagyon sokat javul 2,3 másodperc és mivel már mozgás közbeni vertikális stabilizátor is tehető a gépre, ezért menet közben is puffogtathatunk közeli ellenfeleinkre 180-300 között sebezve.

A RoF ami az igazi ereje és teszi különlegessé ezt a masinát (a mozgékonysága mellett). Jó felszereléssel (fejlesztett szellőzés, töltésgyorsító) 6,33 másodpercenként tüzelhetünk. BiA skillel 6,18 másodperc a töltésidő.

A kis kalibernek hála nagyon olcsó a lőszer: 255 kredit a normál AP, és 4.000 a prémium AP, a HE lőszert felejtsük is el.

Torony

A 400 méteres látótáv kitűnő érték, a torony forgatási sebessége elég lustának hat a tank mozgékonyságához képest, hiába van megadva 36°/másodperc. A torony páncélozottsága 120/80/60 mm, kialakítása nagyon hasonló az AMX M4 45 tornyához és ez az egyetlen része a tanknak, amiről lepattan lövedék. Na nem azt mondom, hogy tegyük be hulldown-ba és állni fogja a sarat mint egy amcsi társa, de dombról való letolatás közben ezt nem lövik olyan könnyedén át mint a testet. Nem véletlenül említem a dombot, ugyanis elég kellemes az ágyú negatív irányú kitéríthetősége (francia tankokhoz mérten egyedülállóan jó); nem éri el az amerikai társait érzésre, de közelebb áll hozzá, mint a német/orosz/kínai-hoz.

A torony a testen eléggé előre került, ennek a negatív oldala az, hogy ahogy elkezdünk a toronnyal körbeforogni, változik az ágyú negatív kitéríthetősége, a tank mögött álló type59 kupoláját alig látni már (ez a jelenség ismerős lehet pl. a Cromwell-ről). A pozitívuma sarkon való leselkedésnél jön elő, csak a tank elejével kell kimennünk.

Felépítmény

Két szóval jellemezve, hatalmas és papír. Tisztán, a páncélvastagság 120/80/80 mm, bármi átlövi ami szembe kerülhet vele. A test oldalának a 90%-át a hatalmas lánctalp és görgők teszik ki, ami nem nagyon nyel be semmilyen lövést sem és könnyen le is láncolható, egy javítás skill nélkül 14+ másodperces visszaszerelési időre.

Mérete miatt távolról nagyon könnyű célpont, nehéz elvéteni. Mint francia vas, ő is nagyon érzékeny egy arty találatra, fedezékben álljunk csak meg vagy teljes gőzzel száguldjunk, ha "esős az időjárás". Nincs jellemzően problémás gyenge modulja, semmilyen kirívó gyengesége. Lőtték már ki a lőszer rekeszt (sérültre), gyújtottak is már meg oldalról, ragadt már be a toronyforgás is, cső is sérült már rajta, de egyik sem jellemzően visszatérő hiba.

Felfüggesztés, motor

Mégis a felsorolt negatívumok ellenére nagyon könnyű beleszeretni ebbe a járműbe, mivel a legtöbb közepes tanknál gyorsabban érünk oda bárhova. Hiába nehéz tank kategóriába sorolják és hatalmas mint német társai, az 1000 lóerős motorral nagyon jó a játékélmény. Imád hegyre mászni, egy szorult szituációból fel lehet szívódni. Ha valahol segíteni kell könnyű átrohanni megmenteni a csatát, városi pályákon mozgékonysága miatt életveszélyes fegyver lehet. Büntetlenül körözhetünk egy lomhább TD vagy nehéz tank körül is akár. Célunkat 45-55 km/h sebességgel érhetjük el, lejtőn még gyorsulunk is, nem is keveset.

Ajánlott játékstílus

Tipikus francia másodvonalbeli "élősködő" tank. A mozgékonysága és a jó RoF miatt érdemes elkísérni más nehéz tankokat, majd beleszólni abba a párbajba, amit az folytat. Bekerülni, beforgatni az elfoglalt ellenfelet, csiki-csukiban kettőt lőni, amíg a másik még be sem tud tölteni. Olyankor érdemes csak kimenni lőni, amikor a másik biztosan nem tudja még viszonozni azt, mivel a páncélunkra nem nagyon támaszkodhatunk és abban sem bízhatunk, hogy az ellenfél a pici tankunkat könnyen elvéti.

Hiába piszok gyors a tank és érhetünk el vele bárhova a csata legelején, de mégse menjünk legelöl. Ha két kisebb tank is jön, nem fogjuk tudni magunkat megvédeni, a társaink meg jó esetben sem fognak tudni még segíteni. A nagy sebességet inkább gyors hazarohanásnál, helyváltoztatásnál kamatoztassuk. Aki szereti a közepes tankokat, annak ez a játékmód ismerős lesz, csak ezt a járművet nem nehéz eltalálni messziről. Szinte egy AMX 50 100-at kapunk revolvertár nélkül, pénzgyártásra.

Ez a tűzgyorsaság egyedül álló tier 8-ban (ha a revolvertárasokat nem vesszük), kicsit feleleveníthetjük a párducos szívószál (7,5 cm L/100) ágyúval vívott közelharci ismereteinket, az "egy lövés tuti sebzős pontra, másodikkal láncoljuk+sebezzük, majd vissza fedezékbe" stílust. Sniper játékmódhoz közepes távra pontos, maradjunk a frontvonal közelében támogatni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, mozgás közbeni Vertikális stabilizátor, Ventilátor.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

Ebben a tankban az AMX 50 100 vagy az AMX 50 B embereit fogjuk képezni, pénzfarmolás közepette. A két említett tank 4 fős legénységgel rendelkezik, az FCM 50 t-be kell még egy töltő, aki megmaradhatott az AMX M4 45-ről. A második vonalból mindig jó tudni ha észrevettek már, ezért a 6. érzéket ajánlom mindenképp.

A töltésidő csökkentése végett, a revolvertárasoknál talán egyedülállóan fontos a BiA, ami ide azért nem lenne annyira feltétel, csakúgy mint a biztonságos lőszer elhelyezés, pukkanni egy lövéstől egyik sem szokott, de aki tudja hol kell, az könnyen sérültre lőheti a nagy társaknál.

A szerelés, láncvisszarakásnál életet menthet, a kézifékes fordulás is látványosan sokat számít. A smooth drive és a snapshot sokat dob a pontosságon, gurulás közben vagy megállás után hamarabb lőhetünk.

Bevétel

A csatánkénti 50.000 kreditet összeszedni, kis óvatossággal nagyon könnyű, a javítási és lőszer ár pedig elenyésző. Iszonyatos mennyiségű, 91!! lőszert tehetünk a gépszörny hasába. Talán épp ezért és az alacsony lőszerköltség miatt tűnik úgy, mintha kicsivel kevesebb pénz járna egységnyi sebzésért, mint más prémium tankoknál. Lehet azért, mert a lehetőség adott kisebezni a lőszerkészlettel a elméleti 21.840-et, ezért kicsit visszább csavarták a szorzót. Persze ez nem rettenetes különbség, 4.000 kiosztott sebzésért, nem 120.000, hanem 105.000 körüli kredithozamra számíthatunk. Az szinte biztos, hogy pénzrekordot ezzel a tankkal fogja majd valaki beállítani, csak a lehetőséget kell megvárni :-D

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó menetteljesítmény: gyors, mozgékony, fordulékony
 • Nagyon jó tűzsebesség (RoF)
 • Kellemesen pontos ágyú jó penetrációval

Hátrányai

 • Hatalmas test
 • Vékonyka páncél, könnyű átlőni még a leggyengébb játékosoknak is, cserébe hiába lő az ellenfél prémium lőszerrel, nem fog tudni nekünk többet ártani, mint normál AP lövedékkel

Kiknek ajánlott

Mint ahogy SerB nyilatkozta nemrég az AMX 13 90-ről, csak a jó játékosok kezében OP, ezért nem nerfelik le. Ez kicsit igaz minden csúcs francia masinára is, de nagyon nem elnéző gépek egy kezelői hibával szemben. Ha becsúszunk 1-2 ellenfél célkeresztjébe véletlenül, nem fogunk tudni elmenekülni, mint egy KV-5-tel. Ráadásul ilyen hibákra hajlamosak vagyunk egy ilyen lendületesen vezethető géppel. Egy Grille simán kisebzi belénk a maximumát, neki élete lövése lesz, nekünk pedig a csata vége. Aki picit is szereti a mozgékony, dinamikus csatát az imádni fogja ezt a tankot és rengeteg csatát fog eldönteni vele. De ha még sosem játszottál tier 8 vagy nagyobb francia tankkal, akkor fogadd el, hogy ezzel jó pár csata lesz megtanulni!!

Videó

Első köröm vele, valahol itt szerettem bele:

A replay fájl linkje.

Jó 130 csatával később, mostanában, kicsit izgalmasabbra véve:

A replay fájl linkje.


Az elemzést írta: pointer4

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:59

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PiciPanzer
  • Tankos
  · 10 éve
  A mod érdekelne, amivel 2 sorban kisebb ikonokkal lehet megjeleníteni a tankokat a garázsban.

  Köszi!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunyi
  • Tankos
  · 10 éve
  Ez elkerülte a figyelmem, köszi.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pointer4
  • Tankos
  · 10 éve
  Szia!

  A youtube videó alatt megtalálod a replay linkjét, ott a weblapon - ahova irányít - részletezve van amire kíváncsi vagy
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunyi
  • Tankos
  · 10 éve
  Gratula szép meccsek! Az is érdekes lett volna, hogy melyikre mennyi tp-t meg kreditet kaptál. Vagy arra már nem emlékszel?
Tovább a kategóriában: AMX 50 100 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.