Jelenleg

28
látogatónk van

2013. március 21. 11:45

FCM 50 t - Elemzés

Írta:
(105 szavazat)
84 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Amikor először megláttam, hogy az ARL 44/AMX M4 45 top lövegével látták el ezt a tankot, akkor nagyon elrettentett, hogy ez valaha is bármire jó lesz. A 90 mm DCA 45-ről beszélek, ami a 212 mm-es penetrációs értékével tier 6-ban kiemelkedő, de még tier 8-ban is kellemesen megállja a helyét. A 240-es átlagsebzésével sem lenne még az ég világon semmi gond, ha hagyjuk összeszűkülni a célkeresztet, még elég pontosnak is nevezném. Viszont ha a célkör teljesen összeszűkült állapota előtt lövünk (ARL 44) akár csak egy pixelnyivel is, akkor még egy Maus-t se talált el 50 méterről. Ráadásul a célzási idő 3 másodperc feletti és az AMX M4 45-ön csak kicsit javul a helyzet. Viszont ezeknek a negatív emlékeknek, nyoma sincs ennél a gépezetnél! A natúr paraméterek változatlanul a következőek: 240/240/320 átlag sebzés (AP/prémium AP/HE lőszerrel) 212/259/45 mm páncél átütési érték mellett.

A célzásidő nagyon sokat javul 2,3 másodperc és mivel már mozgás közbeni vertikális stabilizátor is tehető a gépre, ezért menet közben is puffogtathatunk közeli ellenfeleinkre 180-300 között sebezve.

A RoF ami az igazi ereje és teszi különlegessé ezt a masinát (a mozgékonysága mellett). Jó felszereléssel (fejlesztett szellőzés, töltésgyorsító) 6,33 másodpercenként tüzelhetünk. BiA skillel 6,18 másodperc a töltésidő.

A kis kalibernek hála nagyon olcsó a lőszer: 255 kredit a normál AP, és 4.000 a prémium AP, a HE lőszert felejtsük is el.

Torony

A 400 méteres látótáv kitűnő érték, a torony forgatási sebessége elég lustának hat a tank mozgékonyságához képest, hiába van megadva 36°/másodperc. A torony páncélozottsága 120/80/60 mm, kialakítása nagyon hasonló az AMX M4 45 tornyához és ez az egyetlen része a tanknak, amiről lepattan lövedék. Na nem azt mondom, hogy tegyük be hulldown-ba és állni fogja a sarat mint egy amcsi társa, de dombról való letolatás közben ezt nem lövik olyan könnyedén át mint a testet. Nem véletlenül említem a dombot, ugyanis elég kellemes az ágyú negatív irányú kitéríthetősége (francia tankokhoz mérten egyedülállóan jó); nem éri el az amerikai társait érzésre, de közelebb áll hozzá, mint a német/orosz/kínai-hoz.

A torony a testen eléggé előre került, ennek a negatív oldala az, hogy ahogy elkezdünk a toronnyal körbeforogni, változik az ágyú negatív kitéríthetősége, a tank mögött álló type59 kupoláját alig látni már (ez a jelenség ismerős lehet pl. a Cromwell-ről). A pozitívuma sarkon való leselkedésnél jön elő, csak a tank elejével kell kimennünk.

Felépítmény

Két szóval jellemezve, hatalmas és papír. Tisztán, a páncélvastagság 120/80/80 mm, bármi átlövi ami szembe kerülhet vele. A test oldalának a 90%-át a hatalmas lánctalp és görgők teszik ki, ami nem nagyon nyel be semmilyen lövést sem és könnyen le is láncolható, egy javítás skill nélkül 14+ másodperces visszaszerelési időre.

Mérete miatt távolról nagyon könnyű célpont, nehéz elvéteni. Mint francia vas, ő is nagyon érzékeny egy arty találatra, fedezékben álljunk csak meg vagy teljes gőzzel száguldjunk, ha "esős az időjárás". Nincs jellemzően problémás gyenge modulja, semmilyen kirívó gyengesége. Lőtték már ki a lőszer rekeszt (sérültre), gyújtottak is már meg oldalról, ragadt már be a toronyforgás is, cső is sérült már rajta, de egyik sem jellemzően visszatérő hiba.

Felfüggesztés, motor

Mégis a felsorolt negatívumok ellenére nagyon könnyű beleszeretni ebbe a járműbe, mivel a legtöbb közepes tanknál gyorsabban érünk oda bárhova. Hiába nehéz tank kategóriába sorolják és hatalmas mint német társai, az 1000 lóerős motorral nagyon jó a játékélmény. Imád hegyre mászni, egy szorult szituációból fel lehet szívódni. Ha valahol segíteni kell könnyű átrohanni megmenteni a csatát, városi pályákon mozgékonysága miatt életveszélyes fegyver lehet. Büntetlenül körözhetünk egy lomhább TD vagy nehéz tank körül is akár. Célunkat 45-55 km/h sebességgel érhetjük el, lejtőn még gyorsulunk is, nem is keveset.

Ajánlott játékstílus

Tipikus francia másodvonalbeli "élősködő" tank. A mozgékonysága és a jó RoF miatt érdemes elkísérni más nehéz tankokat, majd beleszólni abba a párbajba, amit az folytat. Bekerülni, beforgatni az elfoglalt ellenfelet, csiki-csukiban kettőt lőni, amíg a másik még be sem tud tölteni. Olyankor érdemes csak kimenni lőni, amikor a másik biztosan nem tudja még viszonozni azt, mivel a páncélunkra nem nagyon támaszkodhatunk és abban sem bízhatunk, hogy az ellenfél a pici tankunkat könnyen elvéti.

Hiába piszok gyors a tank és érhetünk el vele bárhova a csata legelején, de mégse menjünk legelöl. Ha két kisebb tank is jön, nem fogjuk tudni magunkat megvédeni, a társaink meg jó esetben sem fognak tudni még segíteni. A nagy sebességet inkább gyors hazarohanásnál, helyváltoztatásnál kamatoztassuk. Aki szereti a közepes tankokat, annak ez a játékmód ismerős lesz, csak ezt a járművet nem nehéz eltalálni messziről. Szinte egy AMX 50 100-at kapunk revolvertár nélkül, pénzgyártásra.

Ez a tűzgyorsaság egyedül álló tier 8-ban (ha a revolvertárasokat nem vesszük), kicsit feleleveníthetjük a párducos szívószál (7,5 cm L/100) ágyúval vívott közelharci ismereteinket, az "egy lövés tuti sebzős pontra, másodikkal láncoljuk+sebezzük, majd vissza fedezékbe" stílust. Sniper játékmódhoz közepes távra pontos, maradjunk a frontvonal közelében támogatni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, mozgás közbeni Vertikális stabilizátor, Ventilátor.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

Ebben a tankban az AMX 50 100 vagy az AMX 50 B embereit fogjuk képezni, pénzfarmolás közepette. A két említett tank 4 fős legénységgel rendelkezik, az FCM 50 t-be kell még egy töltő, aki megmaradhatott az AMX M4 45-ről. A második vonalból mindig jó tudni ha észrevettek már, ezért a 6. érzéket ajánlom mindenképp.

A töltésidő csökkentése végett, a revolvertárasoknál talán egyedülállóan fontos a BiA, ami ide azért nem lenne annyira feltétel, csakúgy mint a biztonságos lőszer elhelyezés, pukkanni egy lövéstől egyik sem szokott, de aki tudja hol kell, az könnyen sérültre lőheti a nagy társaknál.

A szerelés, láncvisszarakásnál életet menthet, a kézifékes fordulás is látványosan sokat számít. A smooth drive és a snapshot sokat dob a pontosságon, gurulás közben vagy megállás után hamarabb lőhetünk.

Bevétel

A csatánkénti 50.000 kreditet összeszedni, kis óvatossággal nagyon könnyű, a javítási és lőszer ár pedig elenyésző. Iszonyatos mennyiségű, 91!! lőszert tehetünk a gépszörny hasába. Talán épp ezért és az alacsony lőszerköltség miatt tűnik úgy, mintha kicsivel kevesebb pénz járna egységnyi sebzésért, mint más prémium tankoknál. Lehet azért, mert a lehetőség adott kisebezni a lőszerkészlettel a elméleti 21.840-et, ezért kicsit visszább csavarták a szorzót. Persze ez nem rettenetes különbség, 4.000 kiosztott sebzésért, nem 120.000, hanem 105.000 körüli kredithozamra számíthatunk. Az szinte biztos, hogy pénzrekordot ezzel a tankkal fogja majd valaki beállítani, csak a lehetőséget kell megvárni :-D

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó menetteljesítmény: gyors, mozgékony, fordulékony
 • Nagyon jó tűzsebesség (RoF)
 • Kellemesen pontos ágyú jó penetrációval

Hátrányai

 • Hatalmas test
 • Vékonyka páncél, könnyű átlőni még a leggyengébb játékosoknak is, cserébe hiába lő az ellenfél prémium lőszerrel, nem fog tudni nekünk többet ártani, mint normál AP lövedékkel

Kiknek ajánlott

Mint ahogy SerB nyilatkozta nemrég az AMX 13 90-ről, csak a jó játékosok kezében OP, ezért nem nerfelik le. Ez kicsit igaz minden csúcs francia masinára is, de nagyon nem elnéző gépek egy kezelői hibával szemben. Ha becsúszunk 1-2 ellenfél célkeresztjébe véletlenül, nem fogunk tudni elmenekülni, mint egy KV-5-tel. Ráadásul ilyen hibákra hajlamosak vagyunk egy ilyen lendületesen vezethető géppel. Egy Grille simán kisebzi belénk a maximumát, neki élete lövése lesz, nekünk pedig a csata vége. Aki picit is szereti a mozgékony, dinamikus csatát az imádni fogja ezt a tankot és rengeteg csatát fog eldönteni vele. De ha még sosem játszottál tier 8 vagy nagyobb francia tankkal, akkor fogadd el, hogy ezzel jó pár csata lesz megtanulni!!

Videó

Első köröm vele, valahol itt szerettem bele:

A replay fájl linkje.

Jó 130 csatával később, mostanában, kicsit izgalmasabbra véve:

A replay fájl linkje.


Az elemzést írta: pointer4

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:59

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _Szazados_
  • Tankos
  · 6 éve
  Nem tudom mi a problémád Sasvári, amikor minden ott van előtted tanknumbersen, ami kell, csupán kattintgatni kéne...

  Mind a Biztonságos Elhelyezés perk, mind a Vizes Lőszerrekesz felszerelés megnöveli az Ammo Rack (Lőszerrekesz) modul hp-ját. Kattintsd be külön-külön, látni fogod. Klikk-klikk, nem nehéz. Értelemszerűen mindkét dolog együtt, jobban növeli a modul hp-ját, egyszerű matek.

  Azt viszont, hogy a tűz esélyét csökkenti a perk, nem tudom honnan vetted, de ez konkrétan marhaság. Valamelyikkel kevered. A Bizt. Elh. perk kizárólag a Lőszerrekesz modul hp-ját növeli meg, a tűz esélyéhez semmi köze nincsen.

  A Bizt. Elh. perk és a Vizes Lőszerrekesz úgy védi meg jobban az ammo rack-et, hogy a több modul hp miatt kevesebbszer fog besárgulni (vagy robbanni) a lőszerrekesz. Ha egy modul hp-ja a felére csökken, akkor sárgul be. Több hp, több lesz a fele hp is, egyszerű matek. Az már más kérdés, hogy vannak olyan tankok, amiknek különösen sérülékeny az ammoja, lásd FCM vagy CDC, de az E5 is ilyen. A cuccok segítenek valamennyit, de továbbra sem lesz sebezhetetlen az ammo rack.
  Az meg, hogy melyik FCM-en van kihúzva ez a perk és melyiken nincs, nem tudom honnan tudod. Lehet, hogy valami látnok vagy, ez esetben lesz pár kérdésem privátban :trollol:
  A Vizes Lőszerrekesz felszerelés azért nem elterjedt, mert a három felszereléshelyből elvesz egyet és máris lemarad valami fontosabb. Mondjuk én használom két tízes tankon is és érezhetően kevesebbszer sérül az ammo-m. Az egyik a Centurnyikon AX a másik meg az E5.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sasvári
  • Tankos
  · 6 éve
  Az FCM-nek és a többi tanknak csökken az ammorack bekövetkezésének valószínűsége vizes lőszertartó skillel?
  Tudom, hogy az van a perk leírásában, hogy a tűz valószínűségét csökkenti, de a tanknumbersen ott van, hogy megemeli a lőszerrekesz HP-ját azaz kevesebb ammorackot kellene kapnia. Mégsincs az FCM-eken ez a skill kihúzva. Miért? [img]http://kepkezelo.com/images/28lpuwptsqetmzzkl5sv.png[/img]

  Sokat kap ammoracket az FCM-em, pedig meg van rajta a biztonságos elhelyezés, de a 103-as mégtöbb ammoracket kap, pedig azon is van. A vizes lőszertartó befolyásúlja az ammoracket vagy sem ? Ha igen miért nem elterjedt a használata ? Viszont, ha nem, akkor miért van ott, hogy a lőszerrekesz HP-ját növeli ? Nem értem. Segítene valaki ? :cry:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  colmancer
  • Tankos
  · 6 éve
  Szia 1st_Division!

  Amikor megvettem kb.1,5 évvel ezelőtt, csupasz legényekkel [s]elég sok[/s] majdnem minden meccsen ammo racket kaptam...néha 2-t is.
  Aztán felraktam rá vizes löszerrekeszt (wet ammo rack) és csökkent az ammo rackek száma, de megjelent a toronygyűrű ellövés.
  Amikorra mindkét legényen kifejlesztettem a biztonságos elhelyezést (csak az egyik aktív... ), ahogy a képen is van, lecsökkent a toronygyűrű ellövés is.
  Ezeket tapasztaltam, de nem csináltam róla statisztikát.
  Olyan kb.minden 5.meccsen azért előjön a jó kis ammo rack...ritkábban kétszer is
  Én nagyjából ennyit tudok a sztorihoz hozzátenni
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  1st_Division
  • Tankos
  · 6 éve
  csak én vettem észre (vagy én vagyok ennyire szerencsétlen) de elég sok ammo rack-et kap mostanában...
  Van mikor 2x-is...
  Biztonságos elhelyezés nincs a legényen de előtte sem volt és akkor nem éreztem ennyire érzékenynek
  Valaki tud erről nekem mesélni?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Lazarvilmos
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Serious_Threat"]Nem mindegy mert így nincs viszonyítási alap.
  Ha az overallod 800 wn8-ad akkor ez szep eredmeny ha viszont 2000 folott van akkor magadhoz képest gyenge.[/quote]

  az overállom 800 valóban, de abban minden csata benne van és amikor ágat húzok, nyílván nem 3 skilles, de még felszerelés nélkül is ülök tankban. A recentem 1200 körül van tehát az kb ennek a tanknak felel meg. Mit gondolsz ?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nagykaraoly
  • Tankos
  · 6 éve
  Ez a tank azért közkedvelt, mert sok Wn8-at ad és tierlimites. Maga a tank a gyors, papír messziről csipegető számomra hasznavehetetlen élősködő tankokhoz tartozik, amivel csak a második sorból tudsz leszedegetni valamit. Semmi másra nem jó. Csatákat nem döntesz el vele, mert papír. Onnantól hogy kiscoutoltak szétlőnek, mint egy lyuggatott sajtot
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Serious_Threat
  • Tankos
  · 6 éve
  Nem mindegy mert így nincs viszonyítási alap.
  Ha az overallod 800 wn8-ad akkor ez szep eredmeny ha viszont 2000 folott van akkor magadhoz képest gyenge.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Lazarvilmos
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Hunti"]Az a felfogott sebzés.
  Ettől függetlenül bárkié lehet ez a statisztika,majd ha a garázsból másolja ki elhiszem [/quote]

  Kíváncsi vagyok ebből mit hoztok ki Seriou_Threattal, ha annyira kértétek a statot íme. Sok vagy kevés ? Amit akartatok abból mire jutottatok ?

  Az IS 6-al picit jobb vagyok, de ha számításba vesszük, hogy szerintetek az egy hulladék tank, akkor azzal sokkal jobb vagyok mit gondolsz? Account nevet retorzió végett nem írok, nem teljesen mindegy mi az accom neve, ha ez a statom ?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Hunti"]Az a felfogott sebzés.
  Ettől függetlenül bárkié lehet ez a statisztika,majd ha a garázsból másolja ki elhiszem [/quote]
  Telorol barkobaztam
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunter9956
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="silean2"]IS-6-al sem vagy atom Ezt kicsit benézted.....
  331 átlag..... konkrétan 4-es tankal többet sebzek
  IS-6-al meg 1090.... OMFG who is this? Tier 6-ban ettől többet damázsolok.......[/quote]
  Az a felfogott sebzés.
  Ettől függetlenül bárkié lehet ez a statisztika,majd ha a garázsból másolja ki elhiszem
Tovább a kategóriában: AMX 50 100 - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.