Jelenleg

44
látogatónk van

2016. március 10. 07:09

T110E4 - Elemzés

Írta:
(57 szavazat)
56 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Egy 155 milliméteres kályhacsövet kapunk a tankra, melynek átütése 295/375/90 mm, sebzése 750/750/1100. Ezek az értékek nem mutatnak semmi különöset, sok 10-es TD-nek van hasonló ágyúja.

Pontossága 0,35m, de nehogy bárki is higgyen ennek az értéknek. E mellé kapunk egy 2,8-as célzásidőt, ami semmiképp sem mondható jónak. Elmondható, hogy az ágyú elég pontatlan, nagyon sokszor leesik a célpont előtt a lövedék és e mellé lassú is, mindössze 870 m/s a torkolati sebessége (a gold lőszeré 1088 m/s). Ez jóval lassabb mint az azonos szintű medek lőszersebessége (a 105 mm-eseknél 1478 m/s), de ekkora kalibernél ez elég jó. Távoli célpontokra való célzás esetén jóval előrébb kell célozni ha mozog az ellenfél, APCR-rel ez már kicsit kényelmesebb (és drágább). A lőszer ára a sebzéshez képest viszont nem drága, 1650/5200/1120 kredit (AP/APCR/HE).

Mivel tornyos a tank, balanszként nagyon gyenge RoF-ot és DPM-et kapott, alig jobbat mint az E 100-é. A tűzgyorsaság mindössze 3,08 lövés percenként, BiA-val, töltésgyorsítóval és szellőzéssel is 16,1 másodperc az újratöltése, a DPM így 2795, pucéran pedig 2310. Érdekesség az ágyúval kapcsolatban, hogy bár a kaliber nagyon nagy, néha úgy pattog a lövedék mintha a Panther tücsökpöcs ágyújával csúzlizgatnánk.

A gold lövedék 375 mm átütéssel rendelkezik, és nem HEAT, mint sok magas szintű tankon, hanem APCR, így ez a lövedék szerintem a játék egyik legjobbika. A HE lőszer használata igen hatékony a tankon (1100 sebzés) és van néhány tank, amire bátran lehet vele lőni (Waffentragerekre főként). A Borsig pont 1100 HP-val rendelkezik, ha nem lefele dob az RNG, mehet is a garázsba. A magasabb szintű papírtankokra is lőhetünk vele, elég jól jön ha ki tudjuk ütni a WT E100 ágyúját és/vagy kinyírni a toronyban a legénységet.

Mivel ez egy amerikai tank, azt várnánk hogy a függőleges csőkitéríthetőség jó lesz. Na, ez egyáltalán nem így van, negatív irányba 5 fokot mozog le az ágyú, felfelé pedig 12 fokot. Mindkettő elég gáz, főleg a gun elevation, a 12 fok nagyon sok esetben fog nekünk hajtépős pillanatokat okozni.

Érdemes megjegyezni, hogy a nagy kaliber miatt szereti roncsolni a modulokat, IS-7 is kapott full HP-ról garázsmenetet a vállpáncélon keresztül.

Torony

Papíron 203/152/152 milliméter a páncél (elöl/oldalt/hátul), de igazából szinte mindegy mennyi, hisz ott a tank tetején egy óriási kupola, amit 200-as átütéssel simán bealáznak, még a 8-as tankok is röhögve átütik. Ez a gyenge csőlehajlással egy óriási kapufa, főleg hogy az előtte lévő tank a T30, aminek a tornya is elég jó és van normális csőlehajlása is, ezzel meg már Westfielden is nagy problémák adódnak.

A toronyfront effektív értéke 240 mm, de ha nincs kedved célozni a kupolára egy TD-ben vagy 10-es közepes tankban, lődd a lövegpajzs középső részét, 254 mm az effektív páncél rajta. Érdemes megemlíteni, hogy a gyakori kupola találatoktól a parancsnok szeret meghalni, ezért jó lenne 2 elsősegély készletet vinni, de javítóból még inkább, de így ha feltámasztjuk a parancsnokot, utána imádkozzunk nehogy kilőjék a lövészt mert akkor a tanknak kaputt. Szerencsére ez ritkán fordul elő, a parancsnokon kívül csak a sofőr szereti elkapni a lövedékeket. A lövész a torony oldalát érő találatoktól megsebesülhet, de azt egyébként se szokás mutogatni. Ő ül a torony bal oldalában, a két töltő a jobb oldalon foglal helyet.

A lövegpajzs melletti rész egész erős, főleg ha visszavonuláskor kicsit forgatunk rajta 35-45 fokot. A 152 mm-es oldala, amin egy pici döntés is van, engedi a torony kicsi bedöntését, így sok pattanó elérhető vele. Egyébként a torony csak 90 fokot tud forogni jobbra is és balra is, de TD-knél ez is elég ha van.

A toronyforgási sebesség 18 fok/másodperc, kevés tanknak rosszabb csak, erre érdemes vigyázni, mert nem tudja gyorsan kapkodni a fejét. A látótáv 390 méter, ami egy tankvadásztól egyáltalán nem rossz.

Felépítmény

Papíron 260/76/38 mm a páncélja. A tank frontja úgy van kialakítva mint a T110E5-nek vagy az E3-nak, azaz a felső döntött része szinte beüthetetlen, az alsó lemez a gyengébb. Míg a T110E3 alsó lemeze erős, ennek a tanknak ez is gyenge pont, nagyon nagy része csak 180-200 mm effektív páncéllal bír, még a HD E5-nek is sokkal jobb az alsó lemeze. Ha nincs kedved a tornyot szétalázni, ide is lőhetsz, középen ül a sofőr, és ha őt is kilövik és nincs elsősegély készleted, akkor marad a campelés.

A tanktest egy kicsit egy tojásra emlékeztet, az alsó lemez döntött a széleken, de így is gyenge, viszont ha forgatjuk a tankot, akkor pont könnyű átütni (FV 215B 183 prém lőszere be tudja ütni ha szerencséje van, tapasztalat).

A tank oldala 76 mm, nem valami jó, bár a lánctalpak elég vastagok, azok kívül viszont elég gyenge, beforgatva is átüthető, de úgyse fog oda célozni senki, mindenki a kupolára lő. Érdekesség, hogy a lőszerrekesz imád megsérülni és ha nem javítjuk meg, igen nagy esély van a berobbanásra, így csak akkor javítsunk lánctalpat ha tényleg muszáj, vagy 32+ másodperces újratöltésünk lesz.

Álcaértéke a tízes TD-k mezőnyében közepes, 9,07/5,42/1,22% (mozdulatlanul, mozgás közben és lövés közben), lövés után érdemes visszavonulni a hosszú újratöltésre. A rádió hatótávja 745 méter.

Felfüggesztés

A tank fordulási sebessége 26 fok/másodperc, ami egy nehéz tankéhoz hasonló. Annyi mint az IS-4-nek, de az amcsi heavyk például gyorsabban forognak, ahogy az IS-7 is, de legalább a 100+ tonnás goldmágneseknél gyorsabban forog, azok forgási sebessége 15-22 között van. A talajellenállási értékei is elég gyérek, a többi TD-nek általánosságban jobb, még a behemót Jagdpanzer E 100-nak is jobb a talajellenállása.

Talajellenállás javítása lehetséges a sofőr képzésével, de szerintem ezzel a tankkal amúgy is messziről kell kerülni a mocsarakat. Ettől függetlenül sima utazás helyett be lehet rakni 2. skillnek, úgyse lövünk kapásból egy lassan töltő pontatlan TD-vel.

Motor

Egy 875 lóerős erőmű dolgozik a tank óriási és könnyen eltalálható motorterében. A motor az oldalról érkező találatoktól szinte mindig megsérül ha a hátsó részébe kap lövedéket és emiatt érdemes vinni 2 javítót. A lőszerrekesz miatt talán 3 elég lenne rá, de nem biztos.

Sebesség terén nem kiemelkedő, ez is a nehéz tankokéhoz hasonló, 35 km/h 13,73 LE/t aránnyal. E mellé jön a gyengécske talajellenállás, hát nem fogunk vele futkározni az biztos. Aki sokat megy nehéz tankkal, az tudja milyen a ráérős tempó.

Tolatni 10 km/h-val tud, ez sajnos kevés, visszavonuláskor lehetnek vele bajok, egy 15 km/h sokat dobna ezen a tankon, révén sokszor kell visszavonulni a hosszú töltésre.

Ajánlott játékstílus

Ezt két részre lehet bontani:

 • Tradicionális TD-zés, beállunk egy jó sniper helyre és reménykedünk a csapatban. Akinek ez jól ment a T28 Protoval, annak ennél a tanknál sem lehet nagy gondja vele. A lőszer viszonylag lassan száll, de mivel ez az ágyú van a T30-on is, így meg lehet szokni mire elérjük az E4-et. A tank sebessége nem engedi meg a gyors pozícióváltásokat, így érdemes folyamatosan nézni a minimapot. Vigyázzunk a közepes és könnyű tankokra, próbáljunk távolságot tartani, amiben a sniper játékstílus segíthet, viszont ha az oldalunk elbukik, nem is érdemes megpróbálni elmenekülni, nincs rá esélyünk, inkább adjunk le még egy sebző lövést.
 • Heavy tank játékstílus, amolyan nagyobbat ütök mint te stílusban, hiszen a nehéz tankok közül csak az E 100 üt akkorát mint mi. Az átütés általában elég, bár számítani lehet néhány fura lepattanóra. A sarkoknál érdemes forgatva, ívesen kanyarodva kijönni, mert a tank oldala ad helyet a lőszereknek, és nem ritka a track+sebzés+ammo rack sárgítás kombó sem. A páncél néha pattinthat, főleg amikor visszavonulunk vagy ha a forgatott tornyot találják el, és az ellenfélnek nincs sok ideje célozni. Ettől függetlenül a páncélra ne alapozzunk, inkább a nagyobb sebzés az, ami miatt hatékony tank a városban az E4. A jó közelharci tulajdonságai miatt a néhány gyenge értéke ellenére jól használható városban.

Összességében elmondható, hogy a városi pályákon lehet vele igazán jó köröket menni, ahol a pontosság és a csőlehajlás nem nagyon számít.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító, nem igazán kell magyarázni, hogy miért.
 • Célzásgyorsító, fontos, mert nem beszűkülve nagyon pontatlan, stabilizátor pedig nem rakható rá TD mivolta miatt.
 • Szellőzés, a gyenge DPM javítása miatt.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet/Nagy javítókészlet
 • Nagy/kis elsősegélykészlet
 • Automata/Manuális tűzoltókészülék

Ha elsősegély készletből is nagyot viszünk és azt is kell használni, nagyon nagy mínuszban jöhetünk ki, kettőt pedig nem érdemes vinni belőle, kell hely a javítónak vagy tűzoltónak, mert elég gáz leégni 800 HP-ról, így én biztos ami biztos viszek, így viszont csak egy javítót tudunk felrakni. Erre a tankra 5 fogyócikk hely kellene.

Ajánlott legénységi képzettségek

  Parancsnok Lövész Vezető Töltő Töltő
1. skill BiA BiA BiA BiA BiA
2. skill 6. érzék Kapáslövés Sima Utazás/Off-Road vezetés Biztonságos elhelyezés Adrenalin Roham
3. skill BiA Álca/Javítás Álca/Javítás Álca/Javítás Álca/Javítás
4. skill Álca/Javítás Álca/Javítás Álca/Javítás Álca/Javítás Álca/Javítás

A 3. és 4. skillnél a sniper stílushoz inkább álcát érdemes rakni, a nehéz tankos stílushoz pedig javítást. Én javítást raktam. A második töltőnek lehet a javítást és az álcát eggyel hamarabb is rakni, mivel a biztonságos elhelyezés csak egy töltőn működik, az Adrenalin Roham pedig nélkülözhető.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • TD-kre jellemző nagy sebzés, mely jól jön HP tradeléskor
 • Jó látótáv
 • A frontpáncél felső lemeze szinte beüthetetlen
 • TD-ként van tornya
 • Nagyon nagy átütés, és a játék egyik legjobb gold lőszerét is használhatja

Hátrányai

 • Pontatlan, rossz célzásidővel
 • Lomha
 • A torony nem forog teljesen körbe
 • Lassan forog a tank is és a torony is
 • Rengeteg weakspot, a páncéljára nem lehet alapozni
 • Sérülékeny modulok és parancsnok
 • Nem illik be a metába

Kiknek ajánlott

Azt kell hogy mondjam senkinek. Ez egy heavy-TD hibrid, mely egyik helyzetben sem kiváló, kivéve talán városban, arty fedezékben. Továbbá a sebessége miatt a gyors körökben semmit sem tudunk csinálni. Ha nyerünk, akkor lemaradunk a sebzésről, ha vesztünk, akkor pedig bedarál az ellenfél 1v5-ben.

Az ágyúja túl megbízhatatlan és szereti 700 alá dobálni a sebzést. A tank legnagyobb gyengéje mégis a páncélja, ha a kupolát felerősítenék az E5 szintjére és kapna egy kicsit pontosabb ágyút jobb DPM-mel, már sokkal kompetitívebb lenne a tank. A legnagyobb gond vele az, ami manapság a legtöbb TD-vel. Mostanság a medek és lightok nagyon elszaporodtak és a TD-k lehetőségei eléggé bekorlátoltak, folyamatos félelemben kell élniük és reménykedni, hogy egy gyorsabb tank ne csináljon belőlük bohócot.

Az E4-et lehet használni heavyként is, ennek ellenére nem látom értelmét a kihúzásának, minden feladatra van nála egy (vagy több) sokkal jobb tank. Ez nem az a fajta hibrid, mint az E 25, ami működik is, az E4-nek túl sok a ’fogyatékossága’. A T30 előtte viszont jó kis masina a gyenge DPM ellenére, jó a csőlehajlása és a tornya is erős. Az ágon egyébként sok barátságos tank van, például a hírhedt Hellcat, de a T25/2 is egész jó, aki viszont nem szereti a lassú tankokat, annak nehéz dolga lesz a T28 Protoval.

Videó


Az elemzést írta: Kovacs5

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LTomy
  • Tankos
  · 6 éve
  Morphelo
  Valószínűleg igazad van nem tudom mert sok tankkal nem játszottam még.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunter9956
  • Tankos
  · 6 éve
  Nekem annyira tetszik hogy ezzel fogom megcsinálni a 8k sebzést+5 killt
  1 küldiért amúgy se érné meg kihúzni még 1 td ágat,egyszer meg úgy is beadja majd
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  MPeter71
  • Tankos
  · 6 éve
  Ki van fejlesztve, de még szerencsére nem vettem meg, lehet, hogy nem is fogom. Az E3 atomkirályistencsászárbigfáraó, nem is kell nekem annál jobb 10-es tádé!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • VIP
  · 6 éve
  [quote name="LTomy"]Tapasztalatból nincs hiány, egyébként meg jól játszom a tankkal számomra ez egy jó tank, nálam tapasztaltabb játékosok mondták gyenge tank nincs csak gyenge játékos.[/quote]

  OK, számodra jó, mindenkinek más tetszik.
  A nálad tapasztaltabb játékosoknak még van mit tanulniuk, a játéknak ugyanis van jópár fekete báránya.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LTomy
  • Tankos
  · 6 éve
  Tapasztalatból nincs hiány, egyébként meg jól játszom a tankkal számomra ez egy jó tank, nálam tapasztaltabb játékosok mondták gyenge tank nincs csak gyenge játékos.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • VIP
  · 6 éve
  Kicsit lehúzós, mert tényleg nem jó tank. Nem mondom, hogy nem lehet vele jó köröket menni, de túl sok baj van vele.
  Pontatlan és lassan zoomol, kevés hp, lassú, nincs rendes páncélzat oldalt szinte semmi, nincs csőlehajlás, lassú toronyforgás, torony csak részben forgatható.
  Régen nagyon jó kis tank volt, de eléggé legyengítették.
  Szerintem a játékosk 90-95%-a csalódik a megvétele után.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  flexman911
  • Tankos
  · 6 éve
  Észrevétel: depression: 6°

  És indokolatlanul lehúzós hangvételű az elemzés.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Christofia
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="LTomy"]Tény hogy vannak hibái de melyik tanknak nincs én már 1700 mecset játszottam vele megtanultam kezelni és számomra az egyik legjobb tank a játékban, én úgy gondolom tudni kell vele játszani bátran oda merek állni bármelyik tank mellé idő kell hozzá és egy pici türelem és ha ez meg van egy brutális tank válik belőle.[/quote]

  Számodra lehet, hogy az egyik legjobb tank, de ettől függetlenül objektíven vizsgálva még mindig egy roncs. Ezt csupán azért mondom, mert állításod szerint te megtanultad kezelni, mégsem hozod vele akár a cikk írójának a teljesítményét, akár az én (szerintem gyenge) eredményeimet. Kérdezz meg bátran több tapasztaltabb játékost, ez a tank minden, csak nem "brutális" (maximum brutálisan szar )
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LTomy
  • Tankos
  · 6 éve
  Valahol hallottam hogy ehhez az ágyúhoz ész is kell , de ha vörös csillag lenne az oldalán tuti jobb lenne.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector
  • Tankos
  · 6 éve
  "Kiknek ajánlott"
  Nekem. Én szeretem

Legfrissebbek a szerzőtől: Kovacs5

Kapcsolódó elemek

 • {youtube}s0w36Z0W7B0&hd=1|650|370{/youtube}

© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.