Jelenleg

23
látogatónk van

2016. március 9. 07:08

T28 - Elemzés

Írta:
(45 szavazat)
18 hozzászólás

Bevezetés

A T28 szuper nehéz tank projekt fejlesztése 1944-ben kezdődött, eredetileg a Sigfried-vonal áttörésére és az olyan páncélosok elleni harcra tervezték, mint a Maus. A kivitelezést a Paccar végezte, a legénység védelmére egy laza 300 mm-es homlokpáncélt álmodtak meg, még a tank alváza, a haspáncél is 130 mm vastag, a jármű fő fegyverzete pedig egy 105 mm T5E1 ágyú volt. A motorfejlesztéssel a Ford mérnökeit bízták meg, ám ez később hatalmas hibának bizonyult, hiszen az 500 lóerős GAF V-8 dízel motor egész egyszerűen gyenge volt egy közel 100 tonnás harckocsi mozgatásához. 1945-re két működő prototípus is kigördült a Yuma gyakorló térre, azonban egyikük motortűzben használhatatlanná vált. így később a nagyobb felületen történő nagyobb erőátvitel elérése érdekében a tankot dupla lánctalpakkal szerelték fel, ekkor kapta a T95 Gun Motor Carriage nevet.

(valahogy így kellene kinéznie ingame is)

A T28 játékbeli kinézetét a Wargaming nem a '45-ben tesztelt T28 alapján készítette el, legalábbis ezzel magyarázzák azt, hogy a tank frontja teljesen másképp néz ki mint az eredetié, ahogy ez a képen is látható. Remélhetőleg ha ez a tank HD modellt kap, akkor ezen is javítani fognak, hiszen így nem csak hogy hiteltelen, de a lövegpajzs melletti és alatti alvázrész weakspot is, de haladjunk csak szép sorjában.

Paraméterek

Ágyú

Három választható ágyú van, melyek közül a 90 mm-es T15E2 és a 105 mm-es T15E1 a T25 AT-ról köszön vissza, viszont mivel az alap lánc szerencsére elbírja a 105-öst, ezért a stock grindet ezzel kezdhetjük. A T25 AT-hoz képest jelentős tűzgyorsaságot nyer így egy standard legénységgel is, minden felszerelés nélkül 7,38 mp alatt töltünk és ezzel 2600-as DPM érték érhető el. Ez az ágyú remek partner abban, hogy könnyedén kifejleszthessünk vele a lánctalpat (de még akár a motort is), majd a 120 mm-es top löveget.

120 mm AT Gun T53, ezt az ágyút találhatjuk a T28 Prototype-on is, így ha valaki onnan érkezett, a lánctalp kifejlesztését követően egyből felrakhatja. Itt ismét előkerül a WG által „balansz”-nak nevezett művelet, ami azt eredményezi, hogy a fix felépítményű TD-k ugyan azt az ágyút használva jobb ágyú statokat kapnak mint a forgó tornyosok. Csupán érdekességképp pár táblázat néhány ágyúról és a hozzájuk tartozó nem tornyos vs. tornyos TD-k összehasonlításáról:

120 mm AT Gun T53  T28 T28 Prototype
RoF (lövés/perc) 6,59 5,94
DPM 2636 2376
155 mm AT Gun T7  T95 T30
RoF (lövés/perc) 3,28 2,86
DPM 2460 2145
Pontosság 100 méteren 0,38 m 0,37 m
Célzási idő 2,5 mp 2,9 mp
155 mm AT Gun T7  T110E3 T110E4
RoF (lövés/perc) 3,53 3,08
DPM 2647 2310
Pontosság 100 méteren 0,36 m 0,37 m
Célzási idő 2,5 mp 2,9 mp

Láthatjuk tehát, hogy egy 1v1 pofozkodás során a fix felépítményű amerikai TD előnnyel indul a tornyos tesójával szemben, ha csak megállnak szemben egymással és lövik egymást, de hogy ennél jobban már tényleg ne kalandozzak el, jöjjön néhány száraz adat a T28 top lövegéről a 120 mm-es T53-ról:

Az ágyú 248/297/60 mm-es AP/APCR/HE páncélátütési értékekkel és az ezekhez tartozó 400/400/515-ös sebzés értékekkel rendelkezik. 0,38-as pontossággal és 2,1 mp-es célzásidővel 6,95 lövést ad le percenként, ami egy minden jóval felszerelt T28 esetében (BiA, venti, töltésgyorsító, kóla) 8,33 lövés/perc-re módosul. Egy ilyen összeállításban 0,33 m-es 100 méteren értendő pontosság mellett, 1,85 mp célzásidővel és 7,2 mp-es töltésidővel elég elmebeteg 3332 sebzés/perc (DPM) értéket érhetünk el. Ez tehát az elméleti maximum, ami ebből az ágyúból kihozható és itt álljunk is meg egy kicsit, hiszen fontosnak tartom megjegyezni, hogy ennél a tanknál a kólát használunk, azt ne a tűzoltó készülék helyére rakjuk, inkább az elsősegély csomag cserélhető le erre, de ha nem akarjuk magunkat szívatni egy kilőtt sofőrrel, akkor maradjunk a klasszikus pótellátmány nélküli leosztással. Így viszont valamivel kevesebb DPM-mel kell beérnünk, egész pontosan 3194-el.

Nálunk nagyobb DPM-re csak kisebb alfa sebzésű páncélvadászok képesek t8-ban, a király ebben a kategóriában a SU-101, de ha vele egy duelre kerül sor, a nagyobb alfánk lévén mi vagyunk az előnyösebb helyzetben, amíg nem akar minket flankelni. Aztán ott van még az AT 15 és JT 8,8 melyek DPM-e jobb mint a miénk, viszont a 9.13-as HP buffnak köszönhetően már velük is felvehetjük a harcot.

Ha a t8-as TD-k alfa sebzés értékeivel hasonlítjuk össze a T28-ét, akkor egy közepes értéket kapunk, hiszen a 230-750-es tartományban a 400-as alfa közepesen jó értéknek számít.

Nem beszéltem még a lőszerkészletről, ami 40 darabos, de mivel ez az átütés szinte mindenre elegendő, egyedül t10-ben kellhet a 297 pen-es gold APCR-hez nyúlnunk, repeszből pedig a WT ágas német TD-k okán érdemes bespájzolni így a javasolt elosztás 28/8/4. AP lőszerünk sebessége 945 m/s, míg az APCR-é 1181 m/s.

Az ágyúnkat balra 10, jobbra pedig 11 fokban téríthetjük ki, ez összesen egy 21°-os látóteret biztosít. A vertikális kitéríthetőség lefelé 5°, fel pedig 20°.

A célkereszt szétesése mozgás közben elhanyagolható, így nem túl megerőltető ezzel a tankkal menet közben is viszonylag pontos lövéseket leadni, ami nagyon jó, főleg amikor egy dinamikus csatában folyamatosan mozognunk kell, mivel elég lassan halad előre.

Felépítmény

Papíron 254/50,8/50,8 mm vastag páncélzat, ám a dolog ennél sokkal összetettebb. Jól lehet furán hangzik egy t8-as tanknál ha azt mondom hogy van egy 203 mm vastag rész a felépítményen ami weakspot, de hogy ezzel ne ússzuk meg, ott van még az alváz is, ami szintén 204 mm körüli, akár csak a T28 Proto-n, de legalább kapott egy kisebb szöget, így olyan 215-220 mm körüli effektívet azért hoz.

Hogy a tank melyik részén találhatjuk ezt a 203 mm-es páncélzatrészt? Hát hol is lehetne máshol, mint az ágyú mellett közvetlen két oldalt. Ezt a 203 mm-t a t8-as nehéz tankok és TD-k 90% bontja, de egyes medek is képesek rá, nagyobb tierekben pedig már minden átlövi. Aztán a kisebb átütésű, de pontos ágyúval rendelkező ellenfeleknek itt van még a két kupola is, melyek 150-es pennel már belőhetők, ráadásul nincsenek is túlságosan besüllyesztve. Összességében tehát baromi jól hangzik, hogy 254 mm-es frontpáncélunk van, de ez olyan mint az AT-15-é, tele van weak spotokkal. Jó, igaz, ezekhez nagyobb átütésre van szükség mint a brit kolléga esetén, de így is megoldható, ha valamivel eszesebb ellenféllel találkozunk.

A lövegpajzs illetve a felépítmény széle az ami azért szépen véd, ott adja ugyanis a 254 mm-t, aztán az alváz igen keskeny lefele szögelt hasi része is kemény, 290 mm vastag. Van még egy szinte ismeretlen weak a lövegpajzs felső részén is, ami szintén 203 mm vastag és az ide érkező találatok viszik az ágyút is. Valahogy így néz ki a cucc:

Aztán ennek a testnek van még oldal és hátpáncélja is. Oldalról az első parancsnoki kupolától hátrafelé eső rész ami lent és fönt is könnyen üthető (zöld rész a lenti képen). A tank teteje 25 mm vastag, ami szép arty célpont ha nem szemből érkezik a lövedék és nem veszi fel a homlokpáncél, de hogy némiképp nehezebb dolga legyen az artyknak, a 9.13-as frissítéssel érkezett HP pool buffal a túlélőképessége is növekedett.

Mi tartozik még ide? Hát a camónk és a látótávunk, előbbi igen jól rejt minket, hiszen a lapos felépítménynek köszönhetően 18,18%-kal a harmadik helyen áll kategóriájában, ez egy álcahálóval megtámogatva nagyon kellemes tud lenni. A látótávunk 370 méter, nem egy rossz érték.

Felfüggesztés

20°-ot fordulunk másodpercenként, ám ez nagyon becsapós, hiszen az alacsony végsebesség miatt gyorsabbnak érződik, így velem eleinte sokszor fordult elő, hogy ráérősen forogtam ha szemből érkezett egy könnyű vagy közepes tank és úgy tűnt simán tudok vele forogni, aztán amikor közelebb ért kitört mellettem és már mögöttem is volt, onnan pedig nincs menekvés. A talajellenállásunk sem túl jó, ez főként puhább talajon érzékelhető, az ilyen helyeket kerüljük tehát.

Motor

A tank legrosszabb pontja, nem csak hogy igen gyenge - mindössze 510 lóerő, amivel csak 8,5 lóerő jut 1 tonnára -, de rendkívül nagy és gyúlékony is. A szemből alvázat átütő találatok is sokszor ütik ki a váltórendszerén keresztül, de a legkellemetlenebb az, amikor valaki egy jól irányzott manőverrel mögöttünk terem és hátulról kapunk egyet. Sárgára lőni már 1-2 lövésből könnyen megy és aztán rendszeresen gyullad is. Az a 20%-os gyulladási sansz talán van 40% is, elképesztően sokszor gyullad, én ennyiszer tankkal még nem égtem sem előtte, sem azóta, mint a T28-cal. Az Automata tűzoltó így tehát kötelező tartozék, hiszen 10%-kal csökkenti is a tűz esélyét, így az csak papíron 18%, de a Megelőző karbantartás skill is egy jó választás lehetne, így ezekkel együtt 13,5%-ra redukálná a tűz esélyét, viszont a mozgékonyság annyira gyatra, hogy előbb adunk a vezetőnek Kuplung égetőt és Offroad vezetést.

Nem beszéltem még a végsebességéről, ami 18 km/h, ezt viszonylag hamar el is éri, de igazából már egy kisebb domb is felezi ezt a tempót, tolatni is csak 7 km/h-val képes.

A 9.13-as patch-ben a top motor +20% tartósságot kapott, tehát a korábbi 234 hp helyett 280 hp-val rendelkezik, így a t8-as medek csak két lövésből ütik sárgára és gyújtják fel, míg a lightoknak lehet 3 lövést is le kell adni rá ehhez. (Ez már valami!)

Ajánlott játékstílus

Mindenekelőtt az első és legfontosabb dolgunk, hogy figyeljünk a csapattársak pozícionálására, hiszen support nélkül igen hamar a garázsban végezhetjük. Ez a tank nem képes megvédeni magát, ha egyszer már mellettünk van egy ellenséges tank, vége a bulinak, csak abban reménykedhetünk hogy valaki a csapatból észreveszi azt a sűrűn nyomogatott F7-es gomb által közölt feliratot, de volt már olyan is, hogy az ellenfél arty-ja mentett meg amikor rám lőtt és saját csapattársát láncolta le ezzel.

Ha egyszer már mögöttünk vannak nem érdemes küzdeni, a T95 elemzésben olvasható "seggel a falhoz tolom a mögöttem kellemetlenkedő lightot" taktika ezzel a tankkal is alkalmazható, a kis gundepes francia lightok elég sokszor pattanhatnak a motorterünk tetejéről. A mögénk kerülőt tehát szépen toljuk be egy falhoz aztán nézzünk előre, hisz a szemből ránk rontóknak még adhatunk pár pofont mielőtt elfogy a hp-nk.

Ezen veszélyforrás elkerülésére a taktika a következő: csüccs a bokorba és snipe. A camonk egyáltalán nem rossz és a DPM-ünknek és gyors célzásidőnknek köszönhetően elég jó supportok lehetünk.

Roham TD-ként használni ezt a tankot legtöbbször nem kifizetődő, hiszen nagyon szituációfüggő, egyedül a kisebb átütésű ellenfelek ellen top tier-ben harcolva érdemes előrébb menni egyfajta ütközőként, de ezt is csak úgy, ha van mögöttünk megfelelő számú és minőségű támogatás. Egy szűkebb városi utcán vagy közlekedő folyosón tehát ez a játékstílus is választható, viszont figyeljünk oda mi jön szemből, hisz elég kellemetlen lehet ha egy olyan nagyobb átütésű ellenféllel találkozunk aki simán átviszi a frontunkat, vagy csak egyszerűen elegendő mennyiségű gold ammót hozott magával.

A tolatás problémás, na persze az előrehaladás is, de menekülni még rosszabb ezzel a behemóttal, ja és mivel lassú tankot vezetünk, brutális arty mágnesek is vagyunk egyben, szóval erre sem árt figyelni. Mondanám, hogy rakjuk hulldownba a gépet az alvázunk megvédése érdekében, de az az 5° gun depression és a tény, hogy a felépítmény a lövegpajzs mellett is belőhető meggátol minket ebben és akkor még nem is beszéltünk a két kupoláról. Ha egyszer már ilyen szituációba kerültünk, próbáljuk a tankot „riszálni” jobbra és balra, így valamelyest szöget adva a frontnak, illetve nehezebben célozhatóvá téve a kupolát.

Félreértés ne essék, ezzel nem azt mondom, hogy ez a tank rossz, hiszen a T95 még nyögve-nyelősebb a sebessége okán, de azt jobban védi a páncélja, itt pedig aki tudja hol kell lőni át is fogja ütni. Ugyanakkor páncélozottság terén valamelyest jobbak vagyunk a T28 Proto-nál és a tornyunk sem nyitott, viszont szívás, hogy nincs. Ellenben van egy remek ágyúnk, aminek jó az átütése, gyors és viszonylag pontos, így ez a löveg minden hibáért kárpótol és a sebesség hiányát - ha klasszikus sniper TD-ként játszunk - annyira nem is fogjuk érezni, csak aztán induljunk el időben ha a csapat előrébb tolta az arcvonalat. A T28 előtt én korábban nem játszottam hasonló sebességű tankkal, így sokszor előfordult eleinte, hogy lemaradtam vele a csatáról null-sebzéses köröket futva, és persze olyan is, hogy bízva a páncélban túlságosan előrenyomultam. Mindkettő hiba, de minél több kört futunk a T28-cal annál jobban kiismerhető :)

Klán csaták

A páncélzat és a DPM oké lenne és most már a HP is, de egész egyszerűen túl lassú, forgásban és mozgásban is.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, ventilátor fix, a harmadik helyre több opció is játszik. Egyrészt egy Szerszámosláda, ami egy fullos javító skilles legénységgel rendkívül hasznos lehet a lánctalp gyors felrakásához, másrészt a Repeszpáncél is mint lehetőség megfontolandó az artyk miatt, passzívabb játékstílust alkalmazóknak pedig az Álcahálót és a Periszkópot ajánlom a Töltésgyorsító mellé.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Nagy javító (hiszen passzívan a javítás sebességét is gyorsítja)
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: Hatodik érzék, Álca, Felderítő
  • Lövész: Álca, Célmegjelölő, Pillanatkép
  • Vezető: Álca, Kuplung égető, Off-road vezetés
  • Rádiós: Álca, Helyzetfelismerés, Javítás
  • Töltő: Álca, Biztonságos elhelyezés, Javítás

A prioritás ez lenne viszont a harmadik skill elérését követően érdemes újraosztani az egészet, előre BiA-t tenni, viszont aki nem szeret hátul gubbasztani az kirakhat egy teljes Javítás skillt is az Álca helyére (én is ezt tettem).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Kitűnő ágyú karakterisztika: magas átütés, gyors célzás, jó alfa
  • Magas DPM
  • Saját tier-ben és ügyetlenebbek ellen megfelelő páncél védelem és fear factor
  • Fordulás és mozgás közben is viszonylag pontos löveg
  • Jó camo érték
  • A 9.13-as patchet követően az átlagnál magasabb HP (1500)

Hátrányai

  • Gyúlékony/érzékeny motor
  • Gyenge lóerő/tonna arány
  • Alacsony végsebesség
  • Lassú forgás, nem képes önvédelemre
  • Csak látszólag erősnek tűnő front, ami tele van weak spottal

Kiknek ajánlott

Azoknak akik nem másznak a falra attól, ha egy tank csak 18-cal döcög, nálam ez a még eltűrt kategória, ezzel szemben a T95 egy rémálom ilyen téren, így ha már ezt a 18 km/h-át is lassúnak érzed, nem érdemes elindulnod a T95 felé. Ajánlom még a klasszikus TD-ket kedvelőknek és azoknak, akik elég tapasztaltak ahhoz, hogy ismerjék a szembe jövő ellenséges tankok átütés értékeit, így mérlegelve akár brawlerként is alkalmazhatjátok ezt a tankot.


Az elemzést írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 8 éve
    Valóban nem hülyeség, én is ezen gondolkodtam, nekem a T28-on és a T95-ön is szerszámosláda volt fullos javítóskillel kombinálva. Volt is párszor meglepi amikor gyorsabban került vissza a láncom mint amire a kedves ellenfél számított.
    Venti, Rammer és Célzásgyorsító/Szerszámosláda amiben gondolkodom, de majd meglátom mennyire szeretnek az artyk akkor lehet repeszpáncél lesz belőle.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    carpmaster11
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Camper03"]
    Ha az E3-ra gondolsz, akkor Rammer, venti és szerszámosláda van rajta (igen, tudom, szar az összeállítás ), az utóbbit cserélnem kéne valami értelmesebbre [/quote]
    Nem hülyeség, hasznos lehet egy ilyen tankon amin ennyire fontos a javítás csak azért annyira nem fontos hogy foglalja a helyet pl. egy távcső elől.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 8 éve
    [quote name="Nortonor"]Köszönöm, ezt igazából úgy írtam meg, hogy elődje a T25 AT azóta is a kedvenc TD-m a játékban, viszont ez a tank és az utódja sem tartozott a kedvenceim közé, épp a sebességük miatt, bár voltak kellemes és emlékezetes körök vele és a T95-el is. Amint lesz egy legalább 15%-os leárazás az E3-ra már veszem is meg, az egyik legjobban várt tank amit kifejlesztettem, szóval már ideje lesz. Viszont akkor itt meg is ragadom az alkalmat, hogy megkérdezzem: te milyen felszereléssel használod? :-)[/quote]

    Ha az E3-ra gondolsz, akkor Rammer, venti és szerszámosláda van rajta (igen, tudom, szar az összeállítás ), az utóbbit cserélnem kéne valami értelmesebbre
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 8 éve
    Köszönöm, ezt igazából úgy írtam meg, hogy elődje a T25 AT azóta is a kedvenc TD-m a játékban, viszont ez a tank és az utódja sem tartozott a kedvenceim közé, épp a sebességük miatt, bár voltak kellemes és emlékezetes körök vele és a T95-el is. Amint lesz egy legalább 15%-os leárazás az E3-ra már veszem is meg, az egyik legjobban várt tank amit kifejlesztettem, szóval már ideje lesz. Viszont akkor itt meg is ragadom az alkalmat, hogy megkérdezzem: te milyen felszereléssel használod? :-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 8 éve
    Előtört belőlem a nosztalgia, miközben az elemzést olvastam. Ezzel a masinával voltak az egyik legjobb köreim (az egyiket feltöltöttem wotreplays.eura, aztán visszaköszönt Jingles T28 videójában ) és pár a legrosszabbakból is, mivel tetű lassú és nem illik bele a jelenlegi metába. Mindenesetre nagyon szép írás, szép munka
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 8 éve
    Most nézem, hogy az elemzésben anno 204 mm-ert írtam a frontra, viszont a képen amit készítettem hozzá, már a live modell alapján, ott 203 mm szerepel és elvileg az a helyes, szóval a 204-eseket légy oly kedves majd átírni Jacktor.
    Köszönöm.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jacktor
    • Admin
    · 8 éve
    Kösz, azt én írtam el, javítva.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sveryxx
    • Tankos
    · 8 éve
    Hali! Én imádtam ezt a tankot a T95 egyenesen fantasztikus volt. kösz az elemzést. egy kis észrevétel: az ágyúk összehasonlító tábláknál az E3 és az E4 nem 120 mm AT Gun T53-t használ hanem 155 mm AT Gun T7E2T.
Tovább a kategóriában: « M8A1 - Elemzés T110E4 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.