Jelenleg

19
látogatónk van

2016. március 7. 07:55

Pz.Kpfw. II Luchs - Elemzés

Írta:
(26 szavazat)
25 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Elég sok esetben látható rajta az 5 cm Kw.K. 39 L/60 elnevezésű löveg, ám ennek átütése már négyes "könnyű"/közepes (pl. AMX 40, Valentine, Matilda) tankok ellen is kevés lehet, nehezeket pedig gyakorlatilag esélytelen beütni a 67 mm átütéssel és így mindenképp arany lőszert kéne vele használni (az ágyú adatai: átütés 67/130/25, sebzés 70/70/90).

Csakhogy szerencsére van egy sokkal jobb löveg, ami a 3 cm M.K. 103 névre hallgat. Fejlesztett toronnyal 10 lőszert tölt egyszerre, 95/110/15 átütés mellett lövedékenként 30/30/40 sebzést kiosztva (a HE lőszert felejtsük el, semmire sem jó).

Igazi kis piócaként kell játszani vele, mert a löveg nem túl pontos (0,5/100 m) és messzire nagyon sokat veszít átütéséből is (saját tapasztalat: 400 méterre lévő Hellcat popsiját nem lőttem át).

Menet közben csak végső esetben, életveszélyben vagy nagyon közelről érdemes tüzelni vele, mivel jelentős szórása van. A tár újratöltése sajnos elég sok ideig tart: 16,87 másodperc 100%-os legénységgel és Fokozott szellőzéssel megtámogatva. 2 lövedékenként lehet üríteni a tárat, és két-két lövedék között minimális, 0,14 másodperc a töltés.

Ha nem lőjük ki minden lőszerünket, de úgy érezzük, hogy később teli tárra lesz szükségünk, akkor a C billentyű lenyomásával lehet újratárazni, nem érdemes kilődözni a levegőbe (de mobilitásának köszönhetően gyorsan el tudunk tűnni, míg a művelet befejeződik).

A tár átlagsebzése 300 életerő, de szépen osztja a kritikus sebzéseket, egy tárból gyújtással simán összejöhet 400-500 HP sebzés is.

Torony

50/30/30 mm páncél, aminél is a toronyfronton lévő lövegpajzs néha (nagyon-nagyon ritkán) képes elképesztően lehetetlen lepattanókat generálni, persze erre nem szabad építeni, főleg T6-7-ben nem, ahol úgyis egylövéseznek. Életerőnk a fejlesztett toronnyal 340 hp, szóval átlagos négyes light szint.

Látótávja remek 360 méter, toronyforgási sebessége 38 fok, aminél az alap torony jobban forog ugyan, de még ez is jó értéknek mondható.

Az ágyú vertikális kitéríthetősége -10/+20 fok, amik kiemelkedően jó értékek.

240 lőszer fér bele, ami a tízes tár relatív hosszú töltésidejének köszönhetően nem fogyhat el egy meccs alatt, hacsak nem lődözünk rögtön a földbe/levegőbe ahogy betöltött...

Felépítmény

Mint egy Pz. II.: 30/20/20 mm. Tekintsünk rá úgy, mint a "kenyérpirítóra" (Pz. Sfl. IV C), azaz minden lehetséges behatástól óvjuk, mert bármi ami szembejön átlő (kivétel néhány stock löveges meggymagköpködő).

A rádió hatótávja nem túl jó, mindössze 455 méter, amivel nem folytathatunk olyan jó passzív spotter szerepkört T6-7-ben, mint amennyi potenciálisan benne lenne.

Álcaértéke alapból remek 18%/18%/5%, ha nem lövünk, nem nagyon fognak észrevenni (festéssel, 100% camo skillel és ventilátorral : 45%/35%/9%).

Felfüggesztés

33 fok/mp forgás, ami nem kiemelkedő és néha sajnos le is tudják forogni azonos és/vagy nagyobb szintű lightok.

Viszonylag sérülékeny a lánc, ugratásnál gyakran leesik, emellett könnyen el is lövik.

Motor

Egy bivalyerős, 360 lóerős Maybach a top motor, ami a kb. 13 tonnás tankot nagyon könnyen felgyorsítja a 60 km/h-s maximális sebességre.

Gyakran lövik narancsra vagy pirosra, de a 20% esély ellenére - szerencsére - ritkán gyullad (akkor is inkább hátulról).

Ajánlott játékstílus

Saját tierben jól használva (és ha a csapattársak nem "botok") bátran bele lehet menni az események sűrűjébe, persze kerülőúton, mert a komolyabban páncélozott tankokat szemből nem nagyon viszi be (ilyen pl. AMX 40, Matilda, Valentine, Valentine II, B1, Pz. B2). Egyező szintű light  tankok ellen 1v1-ben komoly esélyei vannak, mármint akkor ha az ellenfél tényleg light és nem csak papíron az: vagyis Stuart vagy a kínai Stuart, vagy Pz 38 nA, stb. ezeket gyakorlatilag kicsontozza, ha szerencsénk van egy tárból el is tűnnek, vagy ha nem, olyan szinten szét lesznek szedve kritikus találatokkal, hogy nem nagyon lesz esélyük üldözni és/vagy kilőni minket.

Ha a top tier még csak 5, akkor aktív felderítés is lehetséges, annak a tudatában, hogy oldalról és/vagy hátulról bárkit beütünk (kivétel AT 2, akit soha, golddal is necces). Tehát ha valaki nagyon kíváncsiskodna hogy mit legyeskedünk körülötte, mehet 10 lövés az oldalába, ami meg fogja győzni arról hogy jobb lesz egy kő/ház mögött töltenie a csata hátralévő részét.

T6-7-ben egyértelműen passzív felderítés ajánlott, az álca és a látótáv megvan hozzá, majd amikor már kellőképpen le vannak foglalva olyan tankok, amiket jó eséllyel beütünk, odagurulunk és szépen beletárazunk az oldalukba/hátukba, majd visszaszaladunk passzívba. Másik megoldás, ha látunk egy folyosót, amin át el lehet jutni az artykhoz akkor kihasználjuk az alkalmat, vagy ha az ellenfél jó messze van a bázistól és/vagy nehéz, lassú tankjai vannak, bemegyünk foglalni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Fokozott szellőzés
 • Periszkóp távcső/Távcső
 • Álcaháló (esetleg lehet még Fejlesztett felfüggesztés is, ízlés szerint)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítócsomag
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

1. kör full Álca, majd parancsnoknak eldobni és helyette Hatodik érzék. Második körben parancsnoknak Álca, vezetőnek Off-road vezetés/Kuplungégető/Sima utazás, lövésznek Pillanatkép vagy Halálos szem, rádiósnak Helyzetfelismerés. Harmadik körben vegyes, ami a vezetőnél vagy a lövésznél kimaradt, többieknek javítás, vagy full javítás.

Bevétel

Átlagban a játékosok 48% körüli winrate-tel, átlag 0,199 killt és 104,6 dmg-t hoznak ki belőle, amik borzalmas adatok, DE még így is 3276 kreditet keresnek vele tisztán. Namármost, ha egy krumpliszsáknál kicsit jobban játszunk vele, minimum 8-10 ezer bejön vele tisztán, véleményem szerint.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Kiváló gyorsaság és gyorsulás
 • Jó álcaérték (kis méret)
 • Jó látótáv
 • Relatív nagy átütés, és társebzés
 • Fun faktor!
 • Kiváló csőlehajlás

Hátrányai

 • Rossz rádió hatótáv (455m)
 • Hosszú újratöltési idő (ha nem tudsz hová menekülni)
 • Gyakorlatilag használhatatlan stockként
 • Motor és lánc nagyon sérülékeny

Kiknek ajánlott

Csakis azoknak, akik úgy érzik tudnak egy helyben lövés nélkül ücsörögni egy bokorban (nagyobb tierben), továbbá azoknak, akiket nem zavar, hogy messzire nem lehet vele puffogtatni. De ha mindezektől eltekintünk, egy hihetetlen gyors kis méregzsákot kapunk, aki szinte bárkibe belemar, aki alábecsüli.

Főleg pedig azoknak ajánlott, akik szeretnének vigyorogni azon, hogy a kis lebecsült spotterjükkel kigyújtottak egy három szinttel nagyobb tankot, aki ezután azt se tudta "mi merre hány méter" :)


Az elemzést írta: Bence0721

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:28

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pgergo77
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Attila27"]
  Elődje (II G), kb. 2 másodperccel tölt gyorsabban, cserébe 6-os a tár és borzalmas a gun handling.
  IS-3? Ne vidd troll szakaszba és nem látsz.
  Luchs az egy igazi fun tank.[/quote]

  Nem kell troll szakasz az Is-3-hoz, csak nem olvastad el figyelmesen, amit Singes írt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Attila27
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="singes"]
  Az elődje is le tudja alázni 1v1-ben, mert az sokkal gyorsabban tölt (és ha jól emlékszem, nagyobb a tára is). A leo is pont ugyanilyen lesz, úgyhogya kinek nem jön be, az ne is erőltesse. Élmény ugyanezzel az ágyúval menni is-3-k ellen, ott a gold sem jó semmire. [/quote]

  Elődje (II G), kb. 2 másodperccel tölt gyorsabban, cserébe 6-os a tár és borzalmas a gun handling.
  IS-3? Ne vidd troll szakaszba és nem látsz.
  Luchs az egy igazi fun tank.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  phurges00
  • Tankos
  · 7 éve
  Azért ilyet illik átlépni... aki szereti a rollereket, annak kötelező, amúgy FREE XP!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • Tankos
  · 7 éve
  Pár apróság.

  1. Érdemes kiemelni, hogy a maximális lőtáv 400 m!. Hiába látjuk más spotja által messzebb az nmy-t, nem megy el addig a lövedékünk!
  2. 1v1-ben más azonos szintű light esetén nem szabad belemenni szerintem. Mi kitárazunk, optimális esetben 300 hp-t belelövünk. Hurrá, van még kb. 100 hp-ja, mi pedig 16 mp-ig töltünk. ez alatt egy másik light simán szétdarál minket. De ha már sérült, akkor megesszük, HA minden lövés talál és sebez is, ami azért közelharcban sem biztos. Ugye mi is mozgunk, ő is mozog, kialakulhatnak érdekes szögek, amiről pattanunk, esetleg néhány lövedék mellémegy, és megint cumi van a 16 mp-es újratöltés miatt. Szóval szerintem 1v1-be csak akkor menjünk vele, ha az nmy-nek max. 200 hp-ja van, és tudjuk, hogy gond nélkül átütjük.

  Én anno bementem kv-1 hátsójába, és a tárból asszem 2-3 lövedék ütötte át. Utána következett a sokszoros körbeautózás. Ez esetben pedig a kv-nak csak be kell tolatnia egy fedezékhez (ideje bőven van rá!), és máris vert helyzetben vagyunk, ha nem tudunk eltűnni.

  Az elődje is le tudja alázni 1v1-ben, mert az sokkal gyorsabban tölt (és ha jól emlékszem, nagyobb a tára is). A leo is pont ugyanilyen lesz, úgyhogya kinek nem jön be, az ne is erőltesse. Élmény ugyanezzel az ágyúval menni is-3-k ellen, ott a gold sem jó semmire.

  Játékstílus szerintem: passzív spot (illetve néhány esetben aktv lehet), a nagyon alacsony hp-sakat letámadni, majd gyorsan köddé válni. Ha van egy rés, akkor az artykat meglátogatni, hogy legyen dmg és kill is.

  Tipikusan az a tank, amit egyszerűen túl kell élni, és sürgősen elfelejteni a kockázatok és mellékhatások elkerülése érdekében.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector
  • Tankos
  · 7 éve
  Én mindig szép emlékekkel idézem fel ezt a tankot régebbről. Nem sok másikkal (talán a hummel és a pzIV) van 9 killem
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.