Jelenleg

21
látogatónk van

2016. február 26. 07:30

A felderítés művészetéről (by Mir4g3)

Írta:
(64 szavazat)
78 hozzászólás

Nem olyan rég megkérdeztek arról a dologról amiről ez a cikk szólni fog, ráadásul olyan játékos, akinek a mutatói a jó kategóriába tartoznak, még saját megítélésem szerint is. Elcsodálkoztam ezen és elgondolkodtam azon, hogy ha ő sincs teljesen tisztába ezekkel a dolgokkal, akkor nála kevésbe tapasztaltak hogy lennének?!

Így célszerűnek tartom röviden összefoglalni az alapokat arról, amit én tudok a felderítés művészetéről.

Felderítési távolság

Először is, van a tankunknak az alap látótávolsága legyen most ez 400m. Ez 100% alap legénységi (parancsnok) képzettségnél van, ezen lehet javítani felszerelésekkel és képességekkel.

Felszerelések

 • Fokozott szellőzés (elméletileg ez +5% a legénységnek, de itt trükkös a számítás amit nem ecsetelnék): ezzel a látótávunk 408,57 méter lesz.
 • Távcső: +10%, azaz 440 + szellőzés = 449,43 méter (összeadódik a két felszerelés).
 • Periszkóp: +25% + szellőzés = 510,71 méter, persze ez álló helyzetben.

Vegyünk alapul egy átlagosan felszerelt felderítőt, szellőzéssel és látcsővel felszerelve, azaz 449,43 méteres látótávolsággal és kezdjük a legénységet is ez irányba fejleszteni.

Képzettségek

 • Elit alakulat: +5% = 458,86 méter (ez megint ilyen trükkös "5%").
 • Felderítő: +2% (parancsnok)  = 467,20 méter.
 • Helyzetfelismerés: +3% (rádiós - itt megjegyezném, hogy azokban a tankokban ahol a parancsnok a rádiós, ezt tegyük először, ez általában fhansziah tankokra jellemző, de a T49-nél is pont így van) = 479,71 méter.

És még jöhet a csodafegyver: pótellátmány, amivel 499,43 méter lesz, de legyen az egyszerűség kedvéért kerek 500 méter.

Most persze mondhatnátok teljesen jogosan, hogy mi a francnak 500 méter, hisz úgyis csak 445 méter a maximális felderítési távolság. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hisz az ellenfél tankjának van egy álcaértéke ami sosem 0. Az álca érték %-ban értendő, tehát ha az ellenséges tanknak 20% az álca értéke akkor az a mi felderítési távolságunkból vonódik le és nem a maximális 445 méteres felderítési távolságból. Tehát ha nekünk van 500m felderítési távolságunk, az ellenfélnek pedig 20% álca bónusza, akkor elméletileg 400 méternél kell majd meglátnunk (ez máris 45 méterrel kevesebb, mint max. lehetne).

Álcázás

Ámde, mint ahogy a felderítési távolságot lehet fejleszteni, így az álca értéket is. Itt most pontos értékeket nem írnék, mivel a tereptárgyak nagyban befolyásolják azokat, így csak a teljesség igénye nélkül...

Felszerelések

 • Álcaháló: Tank típusonként változó %, 3 másodperc tétlenség után kapcsol be. Könnyű és közepes tankoknál +10%, nehéz tankoknál és SPG-knél +5%, TD-knél pedig +15% a bónusz.
 • Fokozott szellőzés (csak akkor hat az álcára, ha a legénységnek van álcázási képessége).
 • Álcafestés.

Képzettségek

 • Álcázás: Maximálisan 20%, ha minden legénységi tagnak megvan.
 • Elit alakulat: Csak akkor hat az álcára, ha a legénységen van álcázási képesség.

Plusz ismét a csoda fegyver, a pótellátmány: Egy jó legénységnél már 1-2%-ot ad az álca értékhez is.

Tereptárgyak

 • Bokrok: a bokrok (sűrűségük alapján) adnak 25% vagy 50% álcát, melyek összegének maximuma 80% lehet (ami egy tankra érvényesül).
 • Fák: Csak a lombok adnak bónuszt, maga a törzs az nem, így ha magasabb a fa mint a tank, borítsd magad elé (utána menj el gyorsan mert a segéd modokat használok lehet szétlövik azt a helyet és a gyakorlottabb játékosok is figyelik a tipikus helyeken elboruló fákat :D).
 • Házak, sziklák: Amin nem lehet átlátni, az 100% bónuszt képvisel (itt csak akkor derítenek fel ha közelebb jönnek mint 50m - proxy spot).

Minden tanknak van mozgás közbeni, álló helyzeti és lövés utáni álcaértéke, kivétel a könnyű tankok, mert nekik a mozgás közbeni és az álló helyzeti ugyanaz. Ehhez adódnak az egyéni bónuszok és a tereptárgyak által adott értékek (ezért ritka a 445 méternél felderített ellenfél).

A bokrok úgy működnek, hogy ha a bokron (legyen 50% bónuszt adó) nem látsz keresztül, akkor hiába vagy a bokorhoz közel, ugyanúgy az ellenfél is megkapja az 50% bónuszt. A dupla bokrot sokan emlegetik hogy milyen jó dolog, máskor meg hogy hogy nem vettem észre hogy oda jött elém. A legtöbb ilyen eset ebből adódik, a dupla bokron általában nem látsz keresztül, így az ellenfélnek is jóval nagyobb az álcaértéke.

Tehát célszerű a bokrot úgy használni, hogy olyan közel mész hozzá hogy keresztülláss rajta, de a tankod ne lógjon ki belőle (az ágyú cső nem számít). Ekkor az álcabónuszt csak te kapod, de lövés után 15 méteres körzetben minden bokor elveszti az álca képességét (talán 5 másodpercre). A jó játékosok úgy csinálják (én nem mert türelmetlen vagyok hozzá), hogy beáll a bokorba (úgy hogy keresztüllát rajta), majd mikor felderített valamit eltolat a bokortól 15-20 méternyire és úgy lő. Ezáltal a bokor álcaértéke megmarad, így a tankunknak is nagyobb marad az álcája, még ha a lövés miatt veszített is belőle.

Másik probléma szokott lenni, hogy a ház mellet vagyunk és mégis meglátnak minket, pedig mi nem látunk semmit. Felderíteni csak akkor tudunk, ha a tornyunk közvetlenül rálát az ellenfélre (nem kell az ágyút irányba fordítani, a képen ezek a pontok láthatók). Tehát ha a tank eleje vagy vége kilóg (ágyú cső nem számít, képen a kék pontok jelölik ), miközben a torony takarásban van, az ellenfél akkor is látja a tank elején és hátulján lévő "checkpoint"-ot, így anélkül leszünk felderítve, hogy mi bármit is látnánk (mivel a "view range port"-jaink takarásban vannak).

Azt azért mindenki tudja, hogy a majré lámpa nem azonnal aktivizálódik, hanem (elméletileg) 3 másodperc késleltetése van. Ha tipikus felderítő helyre megyünk, ráadásul úgy hogy várhatóan az ellenfél felderítője is a közelben lesz, akkor célszerű úgy csinálni, hogy: Domb/sarok kinézünk (nem kell feltétlen a toronnyal, a tank elején már van olyan pont amit észlel az ellenfél) és egyből vissza, várunk 3 másodpercet, s ha nem villan a lámpa, akkor már a tornyot is kidugjuk és vissza. Ha nem láttunk semmit és a lámpánk sem villan, akkor nyugodtan felvehetjük a felderítő pozíciót.

A képen szereplő értékek azért nem egyeznek a fenti számokkal mert az elit alakulat képesség 5%-a hozzáadódik a felderítő és a helyzetfelismerés 2 és 3%-ához.

Utoljára frissítve: 2021. június 8. 06:36

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Toydolls2
  • VIP
  · 7 éve
  A régi szép időkben még toltam magam előtt az arty-t a bokorban úgy, hogy nem spotolódott.
  Bár az lehet, valami bug volt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Serious_Threat
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="porter"]TD szuper camo még a régi időkben
  https://www.youtube.com/watch?v=JC3K-__Oh88[/quote]

  Közel 4 éves videó 10 fps 80-100-as ping és ki tudja hogy mekkora packet loss. Ha ezt sikerül reprodukálni most 100 fps-el és 20-as pinggel 0% packet loss-al, akkor megtapsolok itt mindenkit.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mir4g3
  • Tankos
  · 7 éve
  Még a régi szép időkben, mikor a Hellcat még hű volt a nevéhez, 67m- ről lehetett felderíteni mikor bokorban állt.
  Ma már a IS is felspotolja az E25-öt lövés után, bokorban 200m-nél... :cry:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  porter
  • Tankos
  · 7 éve
  TD szuper camo még a régi időkben
  https://www.youtube.com/watch?v=JC3K-__Oh88
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Serious_Threat
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="K6000"][quote name="Leopardusz"]Az alap észlelési távolság, amin belül kötelező módon spotolódsz az nem 15, hanem 50 méter.
  S a ház mögött sztem nem álca értékről van szó, ami esetleg megközelithető, hanem arról h a ház mögött holt tér van, nincs spot. Mig a 100 százalék feletti álca spotolható....[/quote]

  Az 50 méter nem igaz! Gyakorló szobában teszteltük 47 méterre megállok előtted és nem fogsz látni...[/quote]

  Akkor teszteljük velem is
  Vagy tegyétek le a kábszit.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  K6000
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Leopardusz"]Az alap észlelési távolság, amin belül kötelező módon spotolódsz az nem 15, hanem 50 méter.
  S a ház mögött sztem nem álca értékről van szó, ami esetleg megközelithető, hanem arról h a ház mögött holt tér van, nincs spot. Mig a 100 százalék feletti álca spotolható....[/quote]

  Az 50 méter nem igaz! Gyakorló szobában teszteltük 47 méterre megállok előtted és nem fogsz látni...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Leopardusz
  • Tankos
  · 7 éve
  Az alap észlelési távolság, amin belül kötelező módon spotolódsz az nem 15, hanem 50 méter.
  S a ház mögött sztem nem álca értékről van szó, ami esetleg megközelithető, hanem arról h a ház mögött holt tér van, nincs spot. Mig a 100 százalék feletti álca spotolható....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • Kiképző
  • Tank elemző
  · 7 éve
  [quote name="K6000"]Segítsetek eldönteni egy kérdést!
  Létezik-e olyan maximális álca, (festés + legénység + álca + kaja + pia + nők + stb) ami megegyezik egy teljes értékű ház takarásával? Azaz elérhető-e az a szint, hogy csak a 15 méteres távolságról észlelhető egy tank? Természetesen a ház takarásának szintjét kell venni azaz lövés közben sem csökkenhet az álca oly mérték alá, hogy 15 méternél nagyobb távolságból észlelhetővé válunk.
  A kérdés, egy másik wotinfos fórum kapcsán jött és az azon található videón látottakkal kapcsolatban felmerült, hogy ez a szuper álca szint csalás nélkül is elérhető. (Az említett videóban a szóban forgó tank egyszer az ellenség számára láthatóvá válik mivel az 15 méteren belülre került)[/quote]

  Én ismerek egy tankot amivel 100% feletti álcázást lehet elérni: [url]http://www.wotinfo.hu/index.php/item/2738-renault-ue-57-elemzes[/url]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  stefanitsr
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="K6000"]Értem! Akkor annyit nehezítsünk a dolgon, hogy a szuper álcával rendelkező tankunk legyen egy TD ami 50 méteren belül van, és ellövi magát. Tehát minimum fél kockára van, de még nem éri el a 15 méteres garantált észlelési kört...

  [quote name="stefanitsr"]Érdemes kipróbálni, hogy milyen közel tud jönni a bokorban bújkáló, kifullozott, bia+álca+kiskutyaf@sza+csokis legénységű RU251-hez egy szintén fullos 1390, úgy hogy nem fedezi fel... Simán egy kockán belül eszetlenkedik a kettő, és nem fogja spotolni a ru-t.

  [quote name="K6000"]Segítsetek eldönteni egy kérdést!
  Létezik-e olyan maximális álca, (festés + legénység + álca + kaja + pia + nők + stb) ami megegyezik egy teljes értékű ház takarásával? Azaz elérhető-e az a szint, hogy csak a 15 méteres távolságról észlelhető egy tank? Természetesen a ház takarásának szintjét kell venni azaz lövés közben sem csökkenhet az álca oly mérték alá, hogy 15 méternél nagyobb távolságból észlelhetővé válunk.
  A kérdés, egy másik wotinfos fórum kapcsán jött és az azon található videón látottakkal kapcsolatban felmerült, hogy ez a szuper álca szint csalás nélkül is elérhető. (Az említett videóban a szóban forgó tank egyszer az ellenség számára láthatóvá válik mivel az 15 méteren belülre került)[/quote][/quote][/quote]

  Még annyi, hogy a régebbi prémium TD-k álcavesztése lövéskor nem olyan jelentős, mint a nem prémium, vagy az újabb prémium td-ké, pl E25.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  K6000
  • Tankos
  · 7 éve
  Értem! Akkor annyit nehezítsünk a dolgon, hogy a szuper álcával rendelkező tankunk legyen egy TD ami 50 méteren belül van, és ellövi magát. Tehát minimum fél kockára van, de még nem éri el a 15 méteres garantált észlelési kört...

  [quote name="stefanitsr"]Érdemes kipróbálni, hogy milyen közel tud jönni a bokorban bújkáló, kifullozott, bia+álca+kiskutyaf@sza+csokis legénységű RU251-hez egy szintén fullos 1390, úgy hogy nem fedezi fel... Simán egy kockán belül eszetlenkedik a kettő, és nem fogja spotolni a ru-t.

  [quote name="K6000"]Segítsetek eldönteni egy kérdést!
  Létezik-e olyan maximális álca, (festés + legénység + álca + kaja + pia + nők + stb) ami megegyezik egy teljes értékű ház takarásával? Azaz elérhető-e az a szint, hogy csak a 15 méteres távolságról észlelhető egy tank? Természetesen a ház takarásának szintjét kell venni azaz lövés közben sem csökkenhet az álca oly mérték alá, hogy 15 méternél nagyobb távolságból észlelhetővé válunk.
  A kérdés, egy másik wotinfos fórum kapcsán jött és az azon található videón látottakkal kapcsolatban felmerült, hogy ez a szuper álca szint csalás nélkül is elérhető. (Az említett videóban a szóban forgó tank egyszer az ellenség számára láthatóvá válik mivel az 15 méteren belülre került)[/quote][/quote]

Kapcsolódó elemek

 • A wiki Csata mechanizmusok cikksorozatában a lehető legnagyobb részletességgel mutatjuk be Nektek, játékosoknak a játék működésének egyes technikai alapvetéseit, azaz azon játékmechanizmusokat, melyek megértése mindenki számára jelentős előnyöket nyújthat majd a csatározások során.

 • {youtube}TfLFKbNfJ1I&hd=1|650|370{/youtube}

 • {youtube}3liNN2oY2tE&hd=1|650|370{/youtube}

© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.