Jelenleg 569 vendég és 14 tag online

2016. február 26. 07:30

A felderítés művészetéről (by Mir4g3)

Írta:
Értékelés:
(62 szavazat)
78 hozzászólás

Nem olyan rég megkérdeztek arról a dologról amiről ez a cikk szólni fog, ráadásul olyan játékos, akinek a mutatói a jó kategóriába tartoznak, még saját megítélésem szerint is. Elcsodálkoztam ezen és elgondolkodtam azon, hogy ha ő sincs teljesen tisztába ezekkel a dolgokkal, akkor nála kevésbe tapasztaltak hogy lennének?!

Így célszerűnek tartom röviden összefoglalni az alapokat arról, amit én tudok a felderítés művészetéről.

Felderítési távolság

Először is, van a tankunknak az alap látótávolsága legyen most ez 400m. Ez 100% alap legénységi (parancsnok) képzettségnél van, ezen lehet javítani felszerelésekkel és képességekkel.

Felszerelések

 • Fokozott szellőzés (elméletileg ez +5% a legénységnek, de itt trükkös a számítás amit nem ecsetelnék): ezzel a látótávunk 408,57 méter lesz.
 • Távcső: +10%, azaz 440 + szellőzés = 449,43 méter (összeadódik a két felszerelés).
 • Periszkóp: +25% + szellőzés = 510,71 méter, persze ez álló helyzetben.

Vegyünk alapul egy átlagosan felszerelt felderítőt, szellőzéssel és látcsővel felszerelve, azaz 449,43 méteres látótávolsággal és kezdjük a legénységet is ez irányba fejleszteni.

Képzettségek

 • Elit alakulat: +5% = 458,86 méter (ez megint ilyen trükkös "5%").
 • Felderítő: +2% (parancsnok)  = 467,20 méter.
 • Helyzetfelismerés: +3% (rádiós - itt megjegyezném, hogy azokban a tankokban ahol a parancsnok a rádiós, ezt tegyük először, ez általában fhansziah tankokra jellemző, de a T49-nél is pont így van) = 479,71 méter.

És még jöhet a csodafegyver: pótellátmány, amivel 499,43 méter lesz, de legyen az egyszerűség kedvéért kerek 500 méter.

Most persze mondhatnátok teljesen jogosan, hogy mi a francnak 500 méter, hisz úgyis csak 445 méter a maximális felderítési távolság. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hisz az ellenfél tankjának van egy álcaértéke ami sosem 0. Az álca érték %-ban értendő, tehát ha az ellenséges tanknak 20% az álca értéke akkor az a mi felderítési távolságunkból vonódik le és nem a maximális 445 méteres felderítési távolságból. Tehát ha nekünk van 500m felderítési távolságunk, az ellenfélnek pedig 20% álca bónusza, akkor elméletileg 400 méternél kell majd meglátnunk (ez máris 45 méterrel kevesebb, mint max. lehetne).

Álcázás

Ámde, mint ahogy a felderítési távolságot lehet fejleszteni, így az álca értéket is. Itt most pontos értékeket nem írnék, mivel a tereptárgyak nagyban befolyásolják azokat, így csak a teljesség igénye nélkül...

Felszerelések

 • Álcaháló: Tank típusonként változó %, 3 másodperc tétlenség után kapcsol be. Könnyű és közepes tankoknál +10%, nehéz tankoknál és SPG-knél +5%, TD-knél pedig +15% a bónusz.
 • Fokozott szellőzés (csak akkor hat az álcára, ha a legénységnek van álcázási képessége).
 • Álcafestés.

Képzettségek

 • Álcázás: Maximálisan 20%, ha minden legénységi tagnak megvan.
 • Elit alakulat: Csak akkor hat az álcára, ha a legénységen van álcázási képesség.

Plusz ismét a csoda fegyver, a pótellátmány: Egy jó legénységnél már 1-2%-ot ad az álca értékhez is.

Tereptárgyak

 • Bokrok: 25-50-75% bónuszt is adhatnak.
 • Fák: Csak a lombok adnak bónuszt, maga a törzs az nem, így ha magasabb a fa mint a tank, borítsd magad elé (utána menj el gyorsan mert a segéd modokat használok lehet szétlövik azt a helyet és a gyakorlottabb játékosok is figyelik a tipikus helyeken elboruló fákat :D).
 • Házak, sziklák: Amin nem lehet átlátni, az 100% bónuszt képvisel (itt csak akkor derítenek fel ha közelebb jönnek mint 50m - proxy spot).

Minden tanknak van mozgás közbeni, álló helyzeti és lövés utáni álcaértéke, kivétel a könnyű tankok, mert nekik a mozgás közbeni és az álló helyzeti ugyanaz. Ehhez adódnak az egyéni bónuszok és a tereptárgyak által adott értékek (ezért ritka a 445 méternél felderített ellenfél).

A bokrok úgy működnek, hogy ha a bokron (legyen 50% bónuszt adó) nem látsz keresztül, akkor hiába vagy a bokorhoz közel, ugyanúgy az ellenfél is megkapja az 50% bónuszt. A dupla bokrot sokan emlegetik hogy milyen jó dolog, máskor meg hogy hogy nem vettem észre hogy oda jött elém. A legtöbb ilyen eset ebből adódik, a dupla bokron általában nem látsz keresztül, így az ellenfélnek is jóval nagyobb az álcaértéke.

Tehát célszerű a bokrot úgy használni, hogy olyan közel mész hozzá hogy keresztülláss rajta, de a tankod ne lógjon ki belőle (az ágyú cső nem számít). Ekkor az álcabónuszt csak te kapod, de lövés után 15 méteres körzetben minden bokor elveszti az álca képességét (talán 5 másodpercre). A jó játékosok úgy csinálják (én nem mert türelmetlen vagyok hozzá), hogy beáll a bokorba (úgy hogy keresztüllát rajta), majd mikor felderített valamit eltolat a bokortól 15-20 méternyire és úgy lő. Ezáltal a bokor álcaértéke megmarad, így a tankunknak is nagyobb marad az álcája, még ha a lövés miatt veszített is belőle.

Másik probléma szokott lenni, hogy a ház mellet vagyunk és mégis meglátnak minket, pedig mi nem látunk semmit. Felderíteni csak akkor tudunk, ha a tornyunk közvetlenül rálát az ellenfélre (nem kell az ágyút irányba fordítani, a képen ezek a pontok láthatók). Tehát ha a tank eleje vagy vége kilóg (ágyú cső nem számít, képen a kék pontok jelölik ), miközben a torony takarásban van, az ellenfél akkor is látja a tank elején és hátulján lévő "checkpoint"-ot, így anélkül leszünk felderítve, hogy mi bármit is látnánk (mivel a "view range port"-jaink takarásban vannak).

Azt azért mindenki tudja, hogy a majré lámpa nem azonnal aktivizálódik, hanem (elméletileg) 3 másodperc késleltetése van. Ha tipikus felderítő helyre megyünk, ráadásul úgy hogy várhatóan az ellenfél felderítője is a közelben lesz, akkor célszerű úgy csinálni, hogy: Domb/sarok kinézünk (nem kell feltétlen a toronnyal, a tank elején már van olyan pont amit észlel az ellenfél) és egyből vissza, várunk 3 másodpercet, s ha nem villan a lámpa, akkor már a tornyot is kidugjuk és vissza. Ha nem láttunk semmit és a lámpánk sem villan, akkor nyugodtan felvehetjük a felderítő pozíciót.

A képen szereplő értékek azért nem egyeznek a fenti számokkal mert az elit alakulat képesség 5%-a hozzáadódik a felderítő és a helyzetfelismerés 2 és 3%-ához.

Megjelent: 24151 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. február 26. 14:06
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 3 éve
  [quote]Once spotted, a vehicle stays lit up for a minimum duration of 5 seconds which can extend up to 10 seconds after the spotter moves out of spotting range or gets destroyed. The exact duration seems to be random. Tanks spotted right next to each other may stay lit up for different durations. The Designated Target perk for the Gunner extends this duration further.[/quote]
  (5-10 másodperc között random változik)
  Wiki link ([url]http://wiki.wargaming.net/en/Battle_Mechanics#Spotting_Duration[/url])
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  FSB1000 · 3 éve
  Úgy emléxem 10 sec volt régebben, amit egy skill módosíthat +2 sec-el.
  (de olvastam már 5sec-et is.... nagyin nem mindegy)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  matyusfia · 3 éve
  Kerestem mindenhol, de nem találtam. Spot után meddig látszik még a tankom?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  MrWolfiee · 4 éve
  [quote name="Mir4g3"]Még a régi szép időkben, mikor a Hellcat még hű volt a nevéhez, 67m- ről lehetett felderíteni mikor bokorban állt.
  Ma már a IS is felspotolja az E25-öt lövés után, bokorban 200m-nél... :cry:[/quote]

  Bezzeg régen amikor még nem volt E-25-öm, akkor úgy szedte szét a JT 8.8-asomat, hogy csak akkor spotoltam, amikor már nekem jött konkrétan. Most már közel sincs olyan camoja mint volt..... (5 skilles legénységem van, full álcával, csak úgy mellékesen)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  hadtjuk · 4 éve
  [quote name="Mir4g3"]Álca festés is típustól függ. light, med 3%. hevi, arty 2%. TD 4%.

  De az álcát felesleges számolgatni, azt majd az RNG eldönti, hogy az O-I ki spotolja a cromvellt. :trollol:[/quote]
  Mir4g3!
  Köszi, a választ. Már csak az a kérdés, hogy ezek valós 2,3,4 % vagy olyan WG féle? Bár mivel tudom, hogy pénzbe kerül, azt feltételezem, hogy ezeket a százalékokat megadja a WOT. Tudom, tudom. Ideiglenesen ezüstért is lehet venni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Filler1 · 4 éve
  [quote name="K6000"][quote name="Serious_Threat"][quote name="K6000"][quote name="Leopardusz"]Az alap észlelési távolság, amin belül kötelező módon spotolódsz az nem 15, hanem 50 méter.
  S a ház mögött sztem nem álca értékről van szó, ami esetleg megközelithető, hanem arról h a ház mögött holt tér van, nincs spot. Mig a 100 százalék feletti álca spotolható....[/quote]

  Az 50 méter nem igaz! Gyakorló szobában teszteltük 47 méterre megállok előtted és nem fogsz látni...[/quote]

  Akkor teszteljük velem is
  Vagy tegyétek le a kábszit.[/quote]

  Tessék a térkép kinagyítva:


  Találat (nincs spot):


  És a végén a halála előtt, hogy hol is volt:

  Hát abban a bokorban...[/quote]

  Ez egy csúnya tulajdonsága a kis Emilnek. -15 fok csősüllyedéssel a spotpontok elvesznek a talaj takarásában. És ott egy gödörben volt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Toydolls2
  • VIP
  · 4 éve
  [quote name="Mir4g3"]Álca festés is típustól függ. light, med 3%. hevi, arty 2%. TD 4%.

  De az álcát felesleges számolgatni, azt majd az RNG eldönti, hogy az O-I ki spotolja a cromvellt. :trollol:[/quote]

  Akkor ezért rémlett nekem a 4%, mert szinte csak td-re teszek álcát. :oops:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mir4g3 · 4 éve
  Álca festés is típustól függ. light, med 3%. hevi, arty 2%. TD 4%.

  De az álcát felesleges számolgatni, azt majd az RNG eldönti, hogy az O-I ki spotolja a cromvellt. :trollol:

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.