Jelenleg 299 vendég és egy tag online

2016. február 17. 10:05

Leopard Prototyp A - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(42 szavazat)
27 hozzászólás

Bevezetés

A nevéből minden kiderül, ez a Leopard 1 fejlesztési történetének első prototípusa, annak minden gyermekbetegségével, hátulütőjével, amit a tesztek során kiszűrtek, tökéletesítettek és megalkották a Leo 1-et.

Paraméterek

Ágyú

Ugyanaz a 105 mm-es löveg, mint a Leopard 1-en lesz, csak itt még az angol neve maradt, L7A1. Amúgy a Centurion 7/1-en is ez van, csak ott HESH-t kapott prémium lőszernek.

Szóval 268/330/53 mm átütés, hozzá 390/390/480 sebzés és APCR/HEAT/HE lövedékek, kilences szinten ez nem olyan szokatlan. Az APCR-t megszoktuk hogy gyorsan száll (1470 m/s), valamint hogy a HEAT és a repesz lassabban, de azok is egy elég jó 1170 m/s-mal.

A löveg egy kicsit butítva van a Leo 1-hez képest, elvégre eggyel kisebb tankról van szó, de nemrégiben kapott egy kis buffot, így az addig maximum kihozható 9,9 mp-es töltési idő helyett (mint a Cent 7/1 és WZ-120) már 8,5-re le lehet tornázni prém kaja nélkül. A pontossága névlegesen 0,32/100 méter, valamint 2,1 másodperc alatt szűkül (ezek a fejlettebb toronyhoz tartozó értékek), ami értékek jó felszerelés+legénység mellett 0,30/100 és 1,94-re módosulnak.

A soft statjai hasonlóak a tízes társához (vagyis egész jók), csak annak a torony forgása közbeni szétesése lesz majd sokkal jobb.

Az ágyúlehajlása -6 fok, de hátrafelé a motortél fölött csak felfelé tud nézni 1 fokban, úgyhogy ügyeljünk erre ha valaki mögénk kerül. Az a 6 fok amúgy nem olyan katasztrófális egy orosz mednek, de egy ilyen tankon néha kicsit kevésnek érződik.

58 db lőszer fér bele, szóval sem a kifogyás veszélye nem áll fenn, sem az elosztással nem kell problémázni, mondjuk 35/18/5 teljesen megteszi. Alapból amúgy az Indien-Panzer 90 millisét kapja a 212/259 pennel és 240-es alfával, ez a löveg az alap toronyban egy kissé megbízhatatlan, a fejlettebb torony azonban ennek a statjain rengeteget javít.

Torony

Ezen sem kell toronypáncélra számítani (52/60/60 - legalább előre szokjuk a Leo 1-et), de azért egy-két lövegpajzsban elnyelődés és legszéléről pattanás megeshet, de ne építsünk rá.

A látótávja 400 méter, ami a szintjén átlag, 37 °/mp-cel fordul, ami nem a legjobb, de bőven elegendő.

Az alap torony is ugyanennyire páncélozatlan, ellát 390 méterig, ami nem vészesen rossz és belefér a top ágyú, valamint 1550 HP-ja van a járműnek.

A fejlesztett torony a buff után már nem 1650 hanem 1700 életerővel ruházza fel a tankot. Az alap toronyban mindkét ágyú rosszabbul teljesít (töltési idő, pontosság, soft statok), de erről bővebben később.

Felépítmény

Ugyanazok a „páncél” értékek, mint a Leo 1-en lesznek (70/35/25 mm), szóval a frontjáról is csak véletlenül pattannak le dolgok, repeszekkel is közel maxot sebeznek és az arty-k is lájkolják a telitalálatot rajtunk. Ugyanúgy jobb oldalt ül a vezető (kretén angolok) és bal oldalt a rádiós helyén egy nagy lőszerrekesz, úgyhogy a frontból lőszerrekesz sebzés igen gyakori és a lánc+lőszer kombó is (ugyanolyan a hitboxa mint a 10-esnek lesz, de legalább megszokjuk). Szóval ne sidescrapeljünk és lehetőleg legalább a test legyen takarásban.

Felfüggesztés

42 °/mp-cel fordul, ez megint nem egy hiper-szuper érték, de teljesen jó és használható. Előre 65-tel, hátra 23-mal képes maximum menni, fürgébb mint az E 50 és E 50M, de csak egy hajszállal lomhább, mint a Leo 1. Hegymenet és rossz terep sem akkora akadály neki.

Motor

Ugyanazt a 830 LE-s motort fejleszthetjük ki, ami a Leo 1-et is mozgatja. A két tank között nincs lényeges tömegkülönbség, mindkettő igencsak jól mozog a 21 LE/tonna arányával, bár a protónak egy hangyányit rosszabb soft statjai vannak.

10% eséllyel gyullad, úgyhogy nem ég gyakran és akkor is csak a hátulról kapott nagy kaliberű lövedékek hajlamosak égetni. Csokit érdemes lehet benne használni, ugyanúgy ahogy a Leo 1-ben is.

Fejlesztés, grindelés

Ez az első nem tízes tank, amiről írok, úgyhogy itt foglalkozni kell a tank kimaxolásával is.

Mindenki tudja, hogy a 9-es tankokat fokozottan sz*pás grindelni a 20-30k-s lánctalp és torony, a 30-40k-s motorok meg a 60k-s lövegek miatt. Na ez itt is így van, főleg, hogy semmilyen nem stock modult nem kap az elődjeitől, sem más német tankoktól.

Ha van rá mód, akkor gyűjtsünk/váltsunk át sok szabad XP-t és a 62.000 XP-be kerülő löveget tegyük fel elsőnek a tankra (felmegy az alap láncra és az alap toronyba is). Ha ezt megtettük, akkor már megvan a kellő tűzerőnk a 9-es, 10-es közegben és mivel ez a 105 mm-es löveg könnyebb, mint a 90 mm-es (WG logika ismét), ezért a fejlesztett motor is ráfér az alap láncra 33.600 XP-ért. Ezután mehet a lánc, aztán a torony 23.100 és 24.150 tapasztalatért, plusz ha valaki ráér, akkor a rádiót is kimaxolhatja 9.100-ért (720 helyett 750 méter hatótáv, „megéri”).

Ha valaki nem teheti meg ennyi szabad XP gyűjtését/váltását, az vagy stock tankkal grindel 62k-t a lövegig és ugyanezt csinálja, vagy a lánctalp – motor (flankelés miatt) – torony – löveg útvonalon megy, vagy vesz torziós rugókat és motor – torony – löveg – lánctalp úton megy végig, de ezt ajánlom a legkevésbé. Már írtam, hogy mindkét löveg statisztikái (pontosság, szűkülés, újratöltés) kicsit rosszabbak az alap toronyban, de ha van rá lehetőségünk, törekedjünk az elsőnek vázolt fejlesztési irányba. Ha azonban kimaxoljuk a tankot (a löveg kivételével), akkor a 90 milissel majdnem 3000-es DPM-et érhetünk el, de a 212-es átütés és a 240-es alfa senkit nem hat meg T9-ben és T10-ben, közelharcra pedig papírok és törékenyek vagyunk.

Ajánlott játékstílus

A Leopard 1-től nem különbözik sokat, arra gyakorolhatunk vele.

Vegyük egy kicsit még TD-sebbre a figurát a lassabb töltés miatt, valamint ügyeljünk, hogy a -6 fok ágyúlehajlás nem mindenhova elegendő. Próbáljuk közepes és nagy távolságból csak a tornyunkat kidugva támogató tüzet nyújtani, majd a meccs végén előjönni és befejezni a tankokat. A sebességünk lehetővé teszi a gyors pozícióváltást, akár menekülni kell az oldalról, akár előremenni a többiekkel.

Flankelni is lehet vele TD-ket, lassabb nehéz tankokat, de a DPM-ünk nem olyan kiemelkedő (2750 csoki nélkül, azzal 2870, de csak 2200/2270 az alap toronyban), úgyhogy tovább kell táncolni velük. Nincs páncélja és csak 40 tonna, szóval könnyű tankokon és BatChat-en kívül mást ne ütközzünk le. Az artytól rettegjünk, mert nagydarab, páncél nélküli jármű vagyunk, de lehetőleg minden mástól is kerüljük a lövéseket a modulérzékenység miatt (lőszer rekesz!!!!4négy4!!!).

Szinte mindentől kikapunk 1v1-ben, ezért is TD-zzünk a meccsek elején, meg a jó löveg miatt persze. Fullosan már nem olyan vészes összeszedni a 216 ezer XP-t a Leo 1-re, de kifullozni, na az nem könnyű (150 ezer XP összesen).

Ha az alap löveggel dolgozunk, akkor is próbáljunk snipe-olni, de ilyenkor mozogjunk olyan pontokra ahol a jól páncélozott tankokat oldalba lőhetjük. Ezzel a löveggel nagyobb a DPM (2500 az alap és 2900 a fejlesztett toronyban, csokival +100 mindkettő), szóval könnyebben nyerhetünk egy párbajt és flankelni is könnyebb, de a lövésváltásokat elveszítjük vele.

A lassabb újratöltés és a kicsit gyengébb soft statok miatt menetből nem érdemes vele lövöldözni, inkább a célzott lövéseket favorizálja (stabilizátorral meg csokival azért egész jól lehet, de a lassú újratöltés miatt egy ilyen mellélövés sokkal jobban büntethet, mint egy másik 9-es vagy bármilyen 10-es tankon). Semmilyen másik 9-essel ne álljunk le 1v1-ben, mert mindenkinek nagyobb a DPM-e a miénknél (kivéve a Centurion 7/1 és a WZ-120), ráadásul mindenki nagyobb eséllyel pattint/vesz le lánccal lövést (a 7/1 és a WZ is), mint mi. Kis alfás tankokkal (orosz medek, T8 és kisebb tankok) lehet cserélgetni, de csak akkor jövünk ki abból győztesen, ha addig nem tudnak visszalőni, amíg mi sem (tehát nem tudják kihasználni a DPM előnyüket). Közelharcban pedig kissé esetlen, míg mások autocélzással is elég hogy lőjenek minket, nekünk azért sok tankra megfontolt lövést kell leadni jó helyre és ezen a lassú töltés sem segít.

Összességében tehát egy támogató tank, mint a Leopard 1 is lesz, aki ebbe a vonalba vágna bele, vagy ebbe a tankba, az olvassa el a Leo 1 elemzést is, ez a tank annak a TESCO gazdaságos változata.

Klán háborúk

T9-ben nincs versenyszerű felállás, bár az új 68/7-es ESL-re tesznek 9-es tankokat (5 T10 és 2 T9 vagy 6 T10 és 1 T8), de ezt biztos nem találjuk köztük (medek közül csak a T-54-et szokás).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Fokozott szellőzés
 • Célzásgyorsító

Ezt addig, amíg nincsen meg a torony, ha megvan, akkor a szellőzést és/vagy a célzást ízlés szerint le lehet cserélni stabilizátorra és/vagy optikára.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Nagy javító, gyakran lőnek lánc+lőszert
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata vagy manuális tűzoltó, de a csoki is teljesen reális benne, vagy a gyakori lőszer rekesz sérülés miatt akár egy második javító is elképzelhető

Ajánlott legénységi képzettségek

Ugyanúgy 4 emberünk van, mint az Indien-Panzerben volt és a Leo 1-ben lesz, a képzettségek közül ugyanaz fontos, mint a következő tankon lesz.

6. érzék és Biztonságos elhelyezés nélkül ne menjünk be a csatába, valamint mindenkire álca. A lövészre pillanatkép, a vezetőre sima utazás. Aztán ha további képesség kerül erre a legénységre, újra lehet osztani egy Elit alakulatot, aztán ha még több, akkor a parancsnoknak a látótáv növelés, a többieknek meg a javítás fontos. Arra figyeljünk, hogy a 6. érzék és a biztonságos elhelyezés mindig meglegyen és az álca maradjon 90% fölött újraosztások után (az a prioritás, a többi csak mellékes). 

Bevétel

Kilences szinten 268-as alap átütés és 390 sebzés 1200 kreditért egész jó, szóval ha ügyesen leTD-ztünk mindenkit és nem vesztettünk sok HP-t akkor egész jól keres. De persze 9-es tankkal nem farmolni jár az ember. Ha meghalunk, s nem sebeztünk eleget és/vagy sok HEAT-et ellőttünk, akkor persze komoly mínuszokat is lehet vele produkálni.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Pontos, jó átütésű löveg + sok lövedék
 • Mozgékony
 • Egész jó álca

Hátrányai

 • Lassan tölt -> gyenge DPM (de a buff óta jobb, mint a 7/1)
 • Csak -6 fok ágyúlehajlás
 • Fájdalmas grindelés

Kiknek ajánlott

Akinek a Leopard 1 a célja természetesen, az meg hogy kinek ajánlott, elolvashatja annál. Szerintem nem megtartós 9-es (ellentétben az E 50-nel, M46 Patton-nel, T-54-gyel vagy WZ-120-szal), de ha valakinek megtetszett, főleg a töltésidő buff után, nyugodtan megtarthatja, de arra figyeljen, hogy ez is és a Leo 1 is igényli a jó legénységet, szóval valahonnan szerezzen, ha mindkét tankot folyamatosan játszatni akarja.

Videó


Az elemzést írta: Verrucht

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:29
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kovacs · 4 éve
  [quote name="Leopardusz"]nem kell félni, nem kell kerülni az ágat, nagyon jó tankok. Igaz h én is a lighton keresztül jutottam el a protkóhoz. A Leo Pt is nagyon jó tank, ha addig nem is annyira, de a fejlesztett toronnyal már mindenképp. jó camo, jó ágyú, sebesség, ezeket kell használni. Nem a ruszki T54 másolatok stilusát kell követni vele, ennyi az egész. Periszkóppal, optikával lehet spotolni, s fedezékből szórni az áldást, ha felspotoltak egy-két bokorral odébbállni . Nagyon jópofa tank a PT is, s a Leopárd 1 igazi csemege lesz, megér minden grindelést, minden áldozatot.[/quote]

  a Leopárd 1 igazi /arty/ csemege lesz
  Egyébként jókat hallani a Leo 1-ről, bátyám is szereti, egyszer lehet kihúzom. Az elemzés tényleg jó lett, lassan összejön egy magyar WoT Wiki, a fontosabb tankok már nagyjából megvannak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  lucz gizi · 4 éve
  Köszi mindekttőtöknek. Akkor nem hagyom abba a vk-nál, pedig már majdnem feladtam.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Leopardusz · 4 éve
  nem kell félni, nem kell kerülni az ágat, nagyon jó tankok. Igaz h én is a lighton keresztül jutottam el a protkóhoz. A Leo Pt is nagyon jó tank, ha addig nem is annyira, de a fejlesztett toronnyal már mindenképp. jó camo, jó ágyú, sebesség, ezeket kell használni. Nem a ruszki T54 másolatok stilusát kell követni vele, ennyi az egész. Periszkóppal, optikával lehet spotolni, s fedezékből szórni az áldást, ha felspotoltak egy-két bokorral odébbállni . Nagyon jópofa tank a PT is, s a Leopárd 1 igazi csemege lesz, megér minden grindelést, minden áldozatot.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kisbubi94 · 4 éve
  [quote name="lucz gizi"]Pont az indien előtt állok egy vacak vk-ban és valahogy elvesztettem az érdeklődésem ezen ág iránt. Van valami értelmes indok befejezni ezt az ágat? Ez E50M ágat a pantherektől kezdve imádtam és még most is kedvenc tankjaim. Az elemzést olvasva az ragadt meg bennem, hogy az ágyúért érdemes végig szenvedni rajta. Csak ez a td-s vonal...hmmm. Sajnos nem sok olyan pálya van, ahol jókat lehet td-zni.[/quote]
  Ha a VK 30.02-nél jársz, ez teljesen érthető, ha jól emlékszem kb 30 csatát bírtam ki vele mielőtt eladtam. Én végül a light ágon át fejlesztettem ki a Leo PtA-t (Leo 1-et is, de azt még nem vettem meg), és így, hogy már elit egy jó legénységgel (női legénységet tettem bele, így alapból volt álca+BIA) meg kell mondjam, jelenleg a kedvenc tankom. Álcával, festéssel és távcsővel sokszor megesik, hogy mozgás közben sikerül az ellenséges lightot úgy felderíteni, hogy nem villan a lámpa, álló helyzetben, egy jó bokorban gyakorlatilag láthatatlan, néha még lövésnél is. A DPM valóban nem a legjobb, de okosan és óvatosan használva simán lehet hozni a csatánkénti 2500-3000 sebzést, esetenként ugyanennyit spotból. Az alap torony+top löveg kombótól viszont az ég óvjon mindenkit...

  UI: az elemzés természetesen kiváló, ment az 5 csillag :great:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  lucz gizi · 4 éve
  Pont az indien előtt állok egy vacak vk-ban és valahogy elvesztettem az érdeklődésem ezen ág iránt. Van valami értelmes indok befejezni ezt az ágat? Ez E50M ágat a pantherektől kezdve imádtam és még most is kedvenc tankjaim. Az elemzést olvasva az ragadt meg bennem, hogy az ágyúért érdemes végig szenvedni rajta. Csak ez a td-s vonal...hmmm. Sajnos nem sok olyan pálya van, ahol jókat lehet td-zni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tangoapu · 4 éve
  [quote name="treffhetes10"]Elolvastam az elemzést. Eddig azt gondoltam, hogy az FV4005 ág lesz az utolsó amit kihúzok, de lehet, hogy előrébb került eggyel. :P
  Nem igazán az a kép alakult ki bennem, hogy érdemes ennek az ágnak nekifutni..
  Ma is belefutottam egy Leo 1-be FV183-mal, és frontból lőttem 1830-at bele. A meccs végén még bocsánatot is kértem. ops:[/quote]

  Az elemzésben is benne van hogy annyi "páncél" fedi őket (Leo P és Leo 1) ami épp meggátolja hogy a bent tartózkodók könyökkel kiüssék az oldalát (vagy a vezető fejjel ha már frontot írsz) :-)
  Az lett volna csoda ha nem annyit sebzel az FV vel... :P
  De halkan megjegyezem optimális körülmények között neki kellett volna téged "sebezgetnie észrevétlen" persze hogy ez mikor és hol kivitelezhető azt tőlem ügyesebb játékosok bizton tudják! :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  treffhetes10 · 4 éve
  Elolvastam az elemzést. Eddig azt gondoltam, hogy az FV4005 ág lesz az utolsó amit kihúzok, de lehet, hogy előrébb került eggyel. :P
  Nem igazán az a kép alakult ki bennem, hogy érdemes ennek az ágnak nekifutni..
  Ma is belefutottam egy Leo 1-be FV183-mal, és frontból lőttem 1830-at bele. A meccs végén még bocsánatot is kértem. ops:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Strictly · 4 éve
  Huhh nekem nincsenek jó emlékeim vele... persze akkor tájt még béna is voltam, de én abból az időkből emlékszem rá és játszottam vele, amikor még a töltés idő jócskán 10 fölött volt inkább talán a 11-12 közé tenném... elképesztő ez a tank mennyire gyengus volt és mennyi buffot kapott. Szinte minden tekintetben kapott buffot (mellesleg rá is fért)
  hogy mekkora hátránya volt ennek a tanknak a többi medhez képet? Lásd T54 5,5 körüli töltés és kb 300-350 sebzés tehát nem nehéz kiszámolni 2x lött beléd rossz esetben 290-eket (de persze ez orosz medeknél nem nagyon elképzelhető)
  úgy hogy az egyik lehet ammo rack és akkor máris megugrik a töltés időd 22secre!!!! elképesztő...
  Már rég nincs meg mert alig vártam a leo 1-et (amire szintén ráfért a sok buff és most már azt lehet mondani nem lóg ki, bár én még álcában az oroszok és a bc elé tenném, de a wg nem akar konkurenciát az orosz tankjaiknak)

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.