Jelenleg 402 vendég és 3 tag online

2016. január 12. 13:11

Jagdpanzer E 100 - Elemzés

Írta:
(68 szavazat)
58 hozzászólás

Bevezetés

Bár a németek a háború vége felé valóban terveztek a még el sem készült E-100 alvázára önjárő lövegeket és páncélvadászokat, a JagdPanzer E-100 ebben a formájában teljes egészében a Wargaming agyszüleménye.

A Halálcsillag (183) megjelenéséig neki volt a legnagyobb alfájú ágyúja a játékban (leszámítva persze a tüzérséget), azóta a 2. helyen áll és nem érintették a T10-es TD-k alfasebzés-csökkentései (850->750).

Paraméterek

Ágyú

Egy 170 mm-es "rettegető", a GW Tiger és GW Tiger P tüzérek alap lövege, amihez csak HE és prém HE volt.

Na ezt felszerelték egy E-100 alvázra hátsó kivitelben (a "Krokodil" nevű verzió az elülső kiviteles, azt írják túlságosan orrnehéz lett volna, úgyhogy nem várható a játékba) és ellátták egy 299 mm-es átütésű AP és egy 420 mm átütésű HEAT lőszerrel, a normál HE ugyanaz, 84 mm átütéssel. Ez a 3. legnagyobb normál átütés a játékban (az arty-kat leszámítva persze), csak a Halálcsillag előzi meg 310 mm-rel és az Object 268 303 mm-rel (mert ugye nem lehet, hogy egy német tank valamiben jobb legyen, mint az orosz, hiába 170v152 a kaliber, de hát ugye Wargaming).

Az aranylőszere a nagy TD aranylőszer nerf után 420 mm átütéssel jelenleg a legnagyobb a játékban, az arty-kat is figyelembe véve (mert ugye a 268-nak kellett a 450 átütés, hisz a WG megint rosszul érezte volna magát ha valamiben a németek az elsők, de legalább ezt realizálták hogy nevetséges és kijavították).

A sebzésértékek rendre 1050/1050/1400 (a 7.5 első tesztszerverén még 1100 volt, de már egy hét után a második tesztszerveren 1050-re állították be és azóta nem is változott), amiben - mint említettem - csak az FV 215(b) 183 előzi meg az 1150/1750/1750-es sebzésértékeivel, de egyrészt ő ugye nagyrészt HESH-t használ, másrészt a töltési idejével fizet érte (most ne menjünk bele, mennyire balanszolatlan 25 mp-enként egylövésezni egy T10-es tankot).

Az újratöltési idő töltésgyorsítóval, szellőzéssel és Elit Alakulattal 21,21 mp, csokit nem érdemes hozzá használni. Névleges pontossága 0,35 m/100m, ha teljesen be van szűkülve, többnyire megbízhatóan lő. A teljes szűkülési idő 2,7 mp, ez a fenti felszereléssel kb. 2,2-re csökken, ami ekkora kalibernél bőven elfogadható.

A lövegemelkedés elég jó, a lehajlás pedig egy meglepően jó -6 fok, ami német és hátsótornyos kialakításához képest nagyszerű. Az ágyú oldalirányban 8-8 fokot mozog, ami nem a legjobb, de teljesen használható.

Hátránya, hogy a lövedék nem kimondottan gyors, kb. 925 m/s a sebessége, ami a JagdTiger után kissé fura lehet, főleg nagy távolságra. A HEAT lőszer meg ugye még lassabb és nem szereti a lánctalpakat meg az üregelt páncélt.

24 db lövedék fér a tankba, én 12/6/6 elosztásban viszem őket, eddig nem volt vele problémám.

Felépítmény

Elég magas jármű, ami nem olyan meglepő az eddigi német tankokat ismerve, ebből kifolyólag az álcája is rettenetes, talán csak a Mausnak és a WT E-100-nak van rosszabb.

A löveget egy hatalmas tölcsér alakú lövegpajzs veszi körül, azt semmi nem üti át, de ha a löveg alatt találják el nagy kaliberű ágyúk, néha lepattintja a motorvédő burkolatra őket, amit simán átütnek (de ez ritka).

A felépítmény szélei 250 mm vastagok és kb. 30°-ban dőlnek (mint az E-100 tornya), ezáltal kb. 280 mm effektív vastagságot biztosítva. Ez azt jelenti, hogy sima lőszerrel csak a tízes TD-k ütik át (kivéve ha az RNG beleszól), de minden más 9-es és 10-es tank arany lőszerrel átviszi. Ez a páncélrész a felépítmény két szélén van és viszonylag keskeny, szóval csak közelről lehet biztosan eltalálni. A löveg körül még van egy ugyanennyire döntött rész, de rá van szegecselve még 50 mm páncél és egyfajta üregelt hatása is van, szóval a HEAT nem valószínű hogy átmegy, és más lőszerek is csak nagy RNG-vel.

Az oldala 120 mm és befele dől kb. 30°-ban, a hátulja egyenes 150 mm vastag, ez arra jó, hogy a kis kaliberű 7-es 8-as lightok és 8-as medek nem fognak minket autocélzással átütni, sőt gondosan célzott lövések is könnyen lepattanhatnak.

A teteje vastag, overmatch-elni semmi nem fogja és az arty-k sem ütnek bele olyan nagyokat, de van rajta hátul egy kis légvédelmi géppuska, azt 200 feletti átütéssel be lehet lőni és ott az egyik töltő szeret elhalálozni.

Alváz

Az E-100 testét kapjuk meg módosítatlanul, 200/120/150 mm értékkel, csak itt elöl van a motor. Az alváz ugyanolyan gyenge mint az E-100-nál, a vastag szoknya oldalt ugyanolyan troll és az erősen döntött hátsó rész is segít lepattintani a nem arannyal lövő felderítőket.

A motortéren lévő kicsit kiálló hűtőelemekre és ventilátorokra leadott lövéseket néha beadja sebzőre, de ez sem jellemző, csak az, hogy alvázon motort lőnek és néhány nagy kaliberű ágyú képes néha oldalról lánc+motor kombót lőni.

Felfüggesztés

A láncok nagyok és strapabíróak, ugyanaz jellemzi őket mint az E-100-nál. Hajlamos megenni lövéseket, főleg a HEAT-et szereti.

Talajellenállása nem jó, városban jól mozog, de rossz terepen erős visszaesés tapasztalható.

20°/mp-cel fordul vagyis nem nehéz körbeautózni, csak vigyázzunk amikor ellene vagyunk és flankelni próbáljuk, nehogy egy falhoz tolasson és ránk forduljon, vagy minket szorítson be valahova, mert a Mauson kívül semmi nem mozdítja el, ha nem akarja.

Motor

Az összes E szériában használt 1200 lóerős Maybacht motor mozgatja a 135 tonnánkat előre 30, hátra 12 km/h-val, ami városban és szilárd talajon nem katasztrofálisan lassú, de rossz talajon eléggé megcsappan még ez is, valamint a hegymenetet sem szereti. Tolatása egészen jónak mondható a tömegéhez képest. Amúgy 12% eséllyel gyullad, amit be is tart, úgyhogy nem venném ki belőle a tűzoltót.

Ajánlott játékstílus

Ez egy igazi hatalmas favágó TD, ami a 2200 HP-ja és egészen jónak mondható páncélzata miatt igen jól bírja a gyűrődést (a brit rokonával ellentétben).

Az egyik legfontosabb, hogy - mint minden TD-vel - a nagy, erősen páncélozott tankokat lőjük elsősorban, a kis szintű, alacsony HP-s tankokat hagyjuk meg a gyorsabban lövő társainknak. Természetesen ha csak ilyenre látunk rá vagy a bekerítés veszélye fenyeget, akkor lőjük ki az ilyeneket is, de a meccs elején inkább szabadítsuk meg 1000 HP-któl a Mausokat, E-100-akat, IS-7-eket, IS-4-eket, csak hogy érezzék a törődést.

Ezzel a tankkal nem érdemes hátul kempelni, hanem közvetlenül a nehéz tankok mögül kell osztani vele az áldást. Mindig erőltessük a lövésváltást, mert mindennél nagyobbat lövünk (kivéve persze a gonosz ikertestvérünk és a Halálcsillag, őket próbáljuk ellövetni vagy megvárni míg egy nehéz tank beveszi a sebzést). Menjünk ki, lőjünk egy nagyot, majd vonuljunk vissza tölteni, lövetni nem érdemes feleslegesen magunkat.

A hulldown itt is sokat segít, mert az alsó lemeze nagyon gyenge, sőt próbálunk úgy hulldownba állni, hogy a max. ágyúlehajlással lássunk rá az ellenfélre, mert így növeljük a felső front effektív értékét és a géppuskát is elrejtjük. Ha nincs módunkban visszamenni fedezékbe, álljunk kb. 30 fokos szögbe mint az E-100-zal és kicsit rángassuk a tankot amíg töltünk.

Aranylőszert nem sok tank igényel, tornyozó Maus, E-100, side-oló IS-7, IS-4 és hulldown T110E3 ellen hasznos lehet. Ami jó ebben a nagy kaliberben, hogy a repeszlőszer mindig sebez legalább 250-300-at, papír tankokba pedig 600-1400 között, szóval ha már csak alacsony HP-s ellenfelek vannak, vagy nagyon gyengén páncélozottak, töltsünk repeszt, amivel még ha rosszul is találjuk el őket sem pattanunk le. Vagy ott, ahol az aranylőszer sem segít, nyugodtan küldjük meg őket repesszel 3-400 sebzésért és 3-4 modulsérülésért (főleg E3 kupolájába érdemes azt lőni, a robbanás a tank tetejét éri, mint egy tüzérségi találat).

A nagy alfa sebzése miatt erős a fear factor-a, senki nem akar kijönni elé elveszteni a fél HP-ját, szóval akár egyedül is feltarthatunk 4-5 tankot. A nagy alfasebzés hátránya, hogy a 25%-os RNG miatt a tényleges sebzés 788 és 1313 között változik. Ezzel az a legfőbb baj, hogy full HP-s tankokba folyton rollolja az 1100-1200-akat, de a 900-1000 HP-sokba rittig 850-950-et lő, szóval érdemes szakaszban menni egy gyorsan lövő, kisebb sebzésű harckocsival, aki levakarja rólunk/befejezi az ilyen célpontokat. Nincs is rosszabb, mint egy ilyen löveget 500 HP-nál kisebb sebzésre ellőni.

Ha pedig megflankelnek, akkor is figyeljünk előre (hacsak nincs teljesen egyedül a tank, ami flankel minket), mert ha elkezdünk utána forogni, akkor még többen lőnek több irányból. Ilyenkor csak rángassuk a testet, a kicsi tankok így biztosan nem ütnek át, vagy csak ritkán, de a nagyobbakat is le lehet pattintani egy-egy váratlan kis mozzanattal. És ilyenkor várjuk meg, míg társaink kiszedik a hátunkból a bolhákat.

A nagy tömegünk miatt nyugodtan rammoljunk le bárkit vagy toljuk/szorítsuk falhoz vagy tereptárgyhoz, így biztosan nem kerül ki a lőterünkből és flankelni sem tud minket. Ha az oldalunkban vagy hátunkban vannak, akkor is próbáljuk meg odaszorítani valamihez, ezzel is okozva benne némi minimális sebzést, valamint így társaink is könnyebben lövik az álló célpontot és ha meg is halunk, lehet, hogy örökre csapdába ejtjük az ellenfelet.

Röviden: Sebzésorientáció, a nagy, sok HP-s, erősen páncélozott célpontok minél inkább leamortizálása. Hulldown, szögben állás és erőltetni a lövésváltásokat. Ha pedig egy gyanútlan tank a lövegünk elé téved és kétségbeesetten próbál fedezékbe tolatni, az ágyú elsütése előtt mindig kiáltsuk, hogy:

CW - Klán háborúk

Nem igazán gyakori, főleg a Halálcsillag bekerülése óta, mert az ugye nagyobbat lő. Ha pedig utcát, folyosót kell feltartani, inkább E3-at tesznek oda, mert azt hulldown-ból még arannyal sem nagyon lehet kilőni, ezt azért igen.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Repesz páncélból elérhető rá a Szuper nehéz kategória, szóval kötelező az 50%-os legénységvédelem miatt is, meg elsőfrontos, nagy lassú célpontként arty-k ellen is jót tesz, illetve nem ritkán lőnek vissza más tankok is repesszel, ez azok sebzését is csökkenti.
 • Töltésgyorsító minden tankra, pláne TD-re kötelező, ezen a 10%-os gyorsítás már több mint 2 másodperc spórolást jelent.
 • Az előző kettő kötelező, a 3. felszerelés lehet Fokozott Szellőzés vagy Célzásgyorsító (esetleg Távcső vagy Periszkóp).

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis vagy nagy javítókészlet. Néha lőnek lánc+motort is, de nem gyakran.
 • Kis elsősegélycsomag. Eddig talán kétszer lőttek 900 csata alatt egy lövéssel kettőnél több embert (az is Conqueror GC volt).
 • Automata vagy manuális tűzoltó. A 12%-os gyulladást be is tartja, ráadásul elöl van a motor.

Ajánlott legénységi képzettségek

6 emberre oszthatunk képességeket, s egy 10-es tank elérésekor azért illik legalább a 3. képesség vége felé járni.

Egész csapatnak Elit Alakulat, parancsnoknak lámpa és javítás, lövésznek pillanatkép és javítás, vezetőnek megelőző karbantartás és javítás, rádiósnak javítás és helyzetfelismerés, egyik töltőnek biztonságos elhelyezés és javítás, másiknak adrenalin roham és javítás. Aztán ha jön még képesség, igazából a kuplung-égető, meg a látótáv növelés a fontos.

Bevétel

Ilyen jellegű tankokon nem a bevétel számít, de TD révén jobb esetben sérülés nélkül oszt ki viszonylag magas sebzést. A hatalmas sebzés/lövés arány lehetővé teszi, hogy 3-4 optimális lövéssel lesebezzük az átlagot. Ha szerencsénk van és nem vettek körbe minket s viszonylag sok HP-nk maradt, valamint nyertünk is, normál fiókkal is plusz 5-15k-ban jöhetünk ki. A mellélőtt lövedékek, aranylőszerek, a hiányzó HP azért képes 10-esekhez méltó mínusz 30-40k-t is produkálni, szóval nem ezzel fogunk farmolni.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Hatalmas alfa sebzés
 • Nagy elrettenő erő
 • Sok HP, egész jó páncélzat

Hátrányai

 • Nagy, lassú célpont
 • Nagyon hosszú töltési idő

Kiknek ajánlott

Statpaddolni még a TD metában sem volt a legjobb és most sem az, de aki kedveli a nagy, lassú, nagyot lövő tankokat, annak ez is tetszeni fog, főleg hogy egész jól bírja is a lövéseket, nem úgy mint az ISU. Kezdőbbeknek ez, illetve az Object 268 ajánlatos, de bárki egész jót játszat vele (van aki a Halálcsillaggal együtt csak „skilletlen arty”-nak  hívja, a Halálcsillagnál teljesen igaza is van, ennél csak 60-65%-ban). Ja és vigyázzunk, mert sokan rejtett tartalékot játszanak vele, szóval csak óvatosan közelítsük meg a meccs végén az ellenfél bázisát.

Videó


Az elemzést írta: Verrucht

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:33

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  mcwolf · 5 éve
  Kétszer vettem meg, de hamar kiment a garázsból.
  Nem jellemzem, mert biztos csak nekem nem ment vele, de nálam az E3 klasszisokkal jobb TD. Az ágyúja totál random (pontosabban a lövedék- volt olyan hogy egy meccs alatt kétszer lőttem tornyon a Batchat-et sebzés nélkül) , amúgy távolra pontatlan, közelebbmenve meg szitává lövik az embert arannyal.
  Nekem nagy csalódás ez a tank, közel sem hozza azt,amit a papíron leírt statjai ígérnek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  hadtjuk · 5 éve
  Verrucht!

  Köszönjük az ellemzést. Apró javítaninak való, hogy megfeledkeztél a Tank Destroyers FV4005 Stage II-ről (Halálcsillag 2-ről) a sorszámozásnál. De ez olyan ritka tank, hogy a vbaddict-ból ([url]http://www.vbaddict.net/statistics.php?tier=10&tanktype=0&nation=6&premium=0&modeid=0&team=0&battles=1000&groupby=0&fieldname=credits_per_minuten&server=[/url])se tudtam csataszámot kicsikarni, sima statisztikákban ki sem írja...
  (A linkelt oldalon is látszania kéne az 5 angol X tierű tanknak, de halálcsillag 2 nem szerepel köztük.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gergely_M · 5 éve
  Javasoltad a "pillanatkép" skill-t a lövészre. Úgy tudtam, hogy az csak forgó tornyos tankokra érdemes. Javíts ki kérlek, ha tévedek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector · 5 éve
  Ezzel lett meg anno a t-55a td15 először, 6 ellenséggel szemben, aztán később a foch155-el a másodlagos is.
  Egyébként egy másik, hull-downos e100 frontját meglőve (upper front plate) 90%-ban lazán átüthető.

  Malinovkán meg spottoltam vele 6000-et és felfogtam vele kb 10000 sebzést, mert a csata megkezdésétől számítva permatracken voltam. Ennek a dögnek ugyanis a camója minuszos, s a kínai nagy falhoz hasonlóan a Holdról is látható.

  Ez az én kis terápiás tankom.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pkrusi · 5 éve
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Karika
  • VIP
  • Kiképző
  · 5 éve
  "(a "Krokodil" nevű verzió az elülső kiviteles, azt írják túlságosan orrnehéz lett volna, úgyhogy nem várható a játékba)"
  Valamint azért sem, mert a jármű külseje és a név is csak kitaláció. Egy makett gyártó cég találta ki a '90-es évek végén.
Tovább a kategóriában: « Rheinmetall Skorpion G - Elemzés
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.