Jelenleg 246 vendég és egy tag online

2016. január 6. 14:48

T 55A - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(47 szavazat)
91 hozzászólás

Bevezetés - Ezt szavaztátok meg...

Első helyezett tankunk a német vagy pontosabban NDK-beli szovjet T 55A. Reaktív páncélzattal van ellátva és ingame (játékon belül) egy 75/60-as küldetéssorozatból kaphatjuk meg ezt a Tier 9-es vasat.

Paraméterek

Ágyú

Nos, gyakran emlegetett kérdés, hogy melyik a jobb. T-54 vagy T 55A? Ezt nehéz megmondani, de ez után az elemzés után, hátha egyszerübb lesz.

Ágyúnk egy 100mm-es D-10TS 201/330/50 mm átütéssel. Sebzése 320/320/420 HP. Pontossága venti/BIA/V.stab mellet így néz ki (érdekességképp mellé tettem az ugyanolyan skillekkel rendelkező T-54-et is):

Látható, hogy a T 55A - jutalom tank ellenére - jobban teljesít az ágyú terén. DPM-e is egy kicsivel jobb, amit ha megspékelünk egy csokival, akkor látható előnyre tehetünk szert egy 1v1-es szituációban a T-54 ellen. Lőszermennyiségben marad hátul, de az a 43 db - a T 55A esetében - sem kevés, hiszen ha 10-et ellövünk, az már 3200 sebzés. Jobb körökben természetesen elfogyhat, de velem ilyen még nem volt. Bár voltam már közel hozzá. 

Célzása 1,93 mp, ami nem rossz. Pontossága 0,3 m/100, ami az alap Leopard 1 pontosságával vetekszik.

További adatok az ábrán láthatóak, ismét a T-54 kíséretében:

Igen! Jól látjátok. A soft statokban a német alázza a szovjetet. Mikor először megláttam, azt hittem bugos a rendszer, majd miután megszereztem a tankot és utána mentem vele párat, valóban érezhető a fentebb látott különbség. Mozgás közben sokkal pontosabb az 55A, mint az 54. Ezalatt a max. sebesség közbeni pontosságot is érdemes nézni, hisz a 4,4-5,75 értékek közt tetemes különbség van. Mit is mondanak a T-54-re? Menetközben halál pontos? 

Csőlehajlás az majdnem egál, annyi különbséggel, hogy a T-54-nek +20 fok a csőemelése az 55A +14 fokával szemben. Csőhajlásuk -5/-5 fok. 

Érdemes megemlíteni a lövedék repülési sebességét is, ami nem épp egy szokványos gyorsaság. Tier 9-ben ugyebár elterjedtek a közepes tankokon az APCR alaplőszerű lövegek. Mármost, mivel nekünk sima AP és HEAT illetve HE lőszerünk van, ezért alapból nem kapjuk meg a nagy átütést és gyors sebességet. De hogy mennyire is száll lassan? 895 m/s. Csak hozzávetőlegesen a francia Lorrainnek 1000 m/s, míg az átlag (tier 9-es med tankokon) 1174 m/s a lövedék sebessége (megjegyezném, nem sok tanknak van 100 mm-es APCR-es lövege).

Torony, felépítmény, felfüggesztés

Szintén elég csak a szomszédba ugrani és megvannak az adatok. A WG által megadott páncélértékek a következőek: 

Test: 100/80/45 mm (elől/oldalt/hátul). Ezek effektíven kb. 190/120(láncot bele értve)/50 mm-t jelenteken. Ezek az értékek arra pont elegek, hogy szemből 7-es tankokat magabiztosan, nyolcas medium tankokat ésszel pattintsunk le, míg oldalról a 7-es tankok ellen sidescreapelni is tudunk.

A hátsó pácélról nem érdemes beszélni, hiszen ha a hátunkban vannak akkor:

 1. valamit nagyon nem jól csinálunk
 2. nem sok ideig maradunk életben

A modulok terén ugyan azt nyújtja mint a T-54. Tehát lőszerrekeszre csak a jobb oldalán érzékeny, szemből gyújtani könnyű, bár kevesebbszer égett nálam, mint a T-54. Részletes modulelhelyezést az alábbi ábrán láthattok:

Forgási sebessége:

Tierjében talán a legjobbak közt található értékek, de a T-54-től biztosan jobb. Mind két értékben 1-2 fokkal gyorsabban forog, ami érezhető 1-1 komolyabb manővernél (pl: flankelés). 

Nem beszéltem még a talajellenállásról! Konkrétan állva hagyja a T-54-et:

 • Kemény talajon: 0,671 (T-54: 0,959)
 • Közepes talajon: 0,767: (T-54: 1,055)
 • Laza talajon: 1,342 (T-54: 2,11)

Szerintem ezek az értékek magukért beszélnek. Nyíltan kijelenthető, hogy bár kisebb a T 55A páncélja, de cserébe kapunk egy sokkalta jobb mozgékonyságot.

Tornyát tekintve megegyezik a T-54-gyel:

Alap látótávolsága 395 méter (T-54: 390 :), amit venti/BIA/helyzetfelismeréssel feltornázhatunk 426,7 méterre.

Álcaértékét nézve BIA/Álca skill és festés/Venti mellett is „csak” 32,44%-ra tudjuk feltornázni álló helyzetben (mozgás közben 25,12%, míg lövés után 6,78%). Azért annyira nem is rossz értékek ezek.

Motor

Motornak kapunk egy W-55-öst, mely 580 LE-t hordoz magában. Mivel a tank tömege valahol 37 és 39 tonna között helyezkedik el, így az LE/t arány sem az igazi, konkrétan 15,87. Viszont nem érezni rajta a lemaradást, hiszen az 50 km/h-t előre és a 20 km/h-t hátra így is gyorsan eléri. Gyulladni szokott, ezért az Automata tűzoltó kötelező darab a tankba.

Ajánlott játékstílus

Első magas szintű medium tankom a garázsban, így eleinte csak annyit csináltam vele amit láttam videókból. Utána rájöttem, hogy lehet ezt másképp is. Mivel szeretek light tankkal is játszani, ezért megpróbáltam ötvözni a med-light stílust. Ennek az a magyarázata, hogy bejöttek a nagyot lövő nehéz tankok (japánok) és sajnos frontból is van elég szép páncéljuk. Ezért a következőre jutottam:

 1. Eleinte megpróbálok spotolni magamnak, hátha látok 1-2 tankot amit az elején meg tudok szedni. Ezek után elmegyek kicsit, megvárom hogy leessen a spot és visszatérek ugyan arra a helyre (ha van ott valaki) vagy elmegyek a medium falkához. Ezek után osztom a sebzést ha lehetséges és ha már látom, hogy hol van a fő front, akkor elindulok hátba keríteni az ellenséget. 
 2. A második eshetőség a városi pályák. Ha top tier vagyok, akkor megpróbálok a nehéz tankokhoz bemenni és „tradelni” a sebzést a heavyk HP-jával. Tehát valami van velem szembe és melletem van egy heavy tank. Ezt megpróbálom ugy megoldni, hogy a heavy kapja a lövést én pedig - úgymond - nevető harmadikként kimegyek és bele eresztek 2 lövést az ellenségbe. Utána mikor már itt is látni a kerülési útvonalat, elmegyek flankelni és vége a csatának. Páncélra nem nagyon szoktam igényt fordítani, mivel tier 8-9-ben már gyakran lövik be a felső frontot is és a páncéldöntésre pedig egy bizonyos francia heavy ág miatt már nem nagyon szoktam odafigyelni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Vertikális stabilizátor
 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor (érdemes lehet még berakni mellé egy távcsövet a látótáv miatt, de nekem a nagyobb DPM a fontos)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnoknak: 6. érzék, Álcázás, BiA
 • Lövésznek: Javítás, Álcázás, BiA
 • Vezetőnek: Javítás, Álcázás, BiA
 • Töltőnek: Javítás, Álcázás, BiA

Még meglehet azt csinálni, hogy a javítást elhagyjuk és pontosságnövelő skilleket rakunk rájuk. 

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Mobilis
 • Jó ágyú
 • 330-as HEAT átütés
 • Jó álca
 • Pontos

Hátrányai

 • Ritka tank, emiatt gyakran kapunk sajáttól lövést
 • Artytól könnyen gyullad
 • 3. leglassabb med tank tier 9-ben
 • HEAT prém lőszer
 • Van 5 bizonyos küldetés, ami miatt majdnem lehetetlen megkaparintani a tankot

Kiknek ajánlott

Nehéz kérdés! Hiszen mondhatnám, hogy mindenkinek, de a küldetéseket véghez is kell vinni. Azt is mondhatnám, hogy jó játékosoknak, de ismét ott vannak a küldetések. Emiatt mondom azt, hogy a szerencséseknek, akiknek beadta a 2x gyújtós küldit, a HP 3x-os, a 7k spotos sebzést. Viszont, hogy biztassalak ezzel titeket, hajrá, mert nagyon megéri hogy ez a tank ott álljon a garázsotokban.

Videó


Az elemzést írta: Silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:17
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  stefanitsr · 4 éve
  [quote name="Totti0"]Szia!A TD 15ös küldit a 8000 dmgt mivel csináltad?Waffennel próbálom meg 183B vel de sehogy se akar összejönni..[/quote]

  Nekem JPZ-E100-al lett meg , igaz sok sok próbálkozás után, de akkor 8000 HP lett. Előtte jagdtigerrel, 60 hp híján. Waffletractorok, 215 183, object 263, 704, isu is jó lehet.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  uniscum · 4 éve
  Ki beszélt arról, hogy ez prémium tank?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  szabot85 · 4 éve
  A legdrágább "Drágasszzág" ahogy írod is .. csak egyet tudok érteni .. nem igazán tudom mi benne a Prémium ???
  A 201-es átütés mára már annyira vicces, hogy nincs is talán másik IX-tier med. ami ennyire alacsony penetrációjú lenne.
  Kedveltem egy darabig, de úgy érzem a patchekben még jobban belepiszkáltak és már 10 lövésből kb. 7 "rikisék" lett

  [quote/]Sziasztok,

  nekem is a garázsban áll már a cikk tárgya, és had írjak ide egy-két szösszenetet róla, és a küldetésekről.

  -Tényleg nyeli a pénzt(17 Tier9-es tank után). -Nem vagyok golder, minden tankomban van, de csak a végszükség esetére. Itt az alacsony penetráció ellenére a pontosság miatt a 201 mm elég lehet, de ennek ellenére rohadt drága minden lövés, pluszos kör nem egyszerű vele, pl. a Centurion action X APCR lövedéke 30 kredittel olcsóbb, és másfélszeres sebességgel repül...
  -Orosz medekkel nem volt előtte tapasztalatom, ezért rosszul kezdtem vele, viszont ennek ellenére király tanknak gondolom, mert a hiba bennem van.

  -Én az LT küldiket a STUG-os kivételével kihagytam(hogy legyen nő a HTC-be), a többi küldihez a tanácsom:

  -Arty- M44+HESH+BIA+Cola, tier 8ig csatába kerülsz, ahol osztod az aranyat, utáni fognak, viszont fix 600 ha találsz, amire kb 16 másodpercenként esélyed adódik. Nekem a objekt 260 utolsó küldije is ezzel lett meg.
  -Nyilván ha bombardier medál kell, akkor tier9-10 és mák(elvégre kv-2vel is lehet). Tehát felesleges sírni, mint az egyszeri FV207-es hogy hogyan tudna ő 2 embert egyszerre megölni az ágyújával. Mire szólsz, hogy ConquerorGC, GWE100 vagy T92 kéne, és ő azt mondja, hogy olyanja neki nincs. Tessék fejleszteni, nekem a hummelből gwe100 a küldik miatt lett.
  -Gore medálos küldihez szintén M44 javallt, míg a láncon tartáshoz fv304, vagy az azt követő.

  Med - 2× gyújtós: Nekem Cromwell b-vel lett meg, ruszki tankok utolsó 2 görgője felett tessék lőni. Ha nem megy, haverral gyakorlópályán kipróbálni.
  -MT-7 Cromwell B, várni kell 3 ágyúra, az tény, de ha megjelennek, akkor a csata elején csak piszmogsz, megvárod a lyukat a fronton, majd átrongyolsz és gyilkolsz.
  -MT-15. Kereken 329 csatámba került. Nem vicc, minden du. csak lorrain 40t meg cromwell. 3szor lehetett volna meg de meghaltam vagy nem nyertünk. Lorrainnel, miután megkértem az embereket, h hadd végezzem ki a 183-at, meglett, majd el is bújtam, nehogy meghaljak.

  HT - Pattintásnál Maus volt a preferált,
  -Foglalásnál a vak szerencse, nekem egy is-8al lett meg, nem foglalkozott velem az ellen, egyedül foglaltam, meg sebeztem a varázserdőbe.
  -HT-4 re kv-2t ajánlom, legalább kifejlesztheted az orosz ágyút is.
  -HT-9- amx 50 120, a végén ágyút keresel, gyors vagy és nehéz.
  -HT-11- Nagy elsősegély és javítócsomag ajánlott, mert az nem számít, hogy vesztettél HP-t vagy sem. Pusztíts, vigyázz magdra, a végén meg javítsd ki a dolgokat. Csak megszokásból ne nyomj 5-5-öt

  TD -8 kicsi hp pool kell, én dickerrel csináltam meg.

  Hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem segítettem.[/quote]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Thuntech · 4 éve
  én borsiggal csináltam meg a TD15-t. A troll csővel adja :)

  [quote name="Totti0"]Szia!A TD 15ös küldit a 8000 dmgt mivel csináltad?Waffennel próbálom meg 183B vel de sehogy se akar összejönni..


  [hide][quote name="Sztyepadzso"]Sziasztok,

  nekem is a garázsban áll már a cikk tárgya, és had írjak ide egy-két szösszenetet róla, és a küldetésekről.

  -Tényleg nyeli a pénzt(17 Tier9-es tank után). -Nem vagyok golder, minden tankomban van, de csak a végszükség esetére. Itt az alacsony penetráció ellenére a pontosság miatt a 201 mm elég lehet, de ennek ellenére rohadt drága minden lövés, pluszos kör nem egyszerű vele, pl. a Centurion action X APCR lövedéke 30 kredittel olcsóbb, és másfélszeres sebességgel repül...
  -Orosz medekkel nem volt előtte tapasztalatom, ezért rosszul kezdtem vele, viszont ennek ellenére király tanknak gondolom, mert a hiba bennem van.

  -Én az LT küldiket a STUG-os kivételével kihagytam(hogy legyen nő a HTC-be), a többi küldihez a tanácsom:

  -Arty- M44+HESH+BIA+Cola, tier 8ig csatába kerülsz, ahol osztod az aranyat, utáni fognak, viszont fix 600 ha találsz, amire kb 16 másodpercenként esélyed adódik. Nekem a objekt 260 utolsó küldije is ezzel lett meg.
  -Nyilván ha bombardier medál kell, akkor tier9-10 és mák(elvégre kv-2vel is lehet). Tehát felesleges sírni, mint az egyszeri FV207-es hogy hogyan tudna ő 2 embert egyszerre megölni az ágyújával. Mire szólsz, hogy ConquerorGC, GWE100 vagy T92 kéne, és ő azt mondja, hogy olyanja neki nincs. Tessék fejleszteni, nekem a hummelből gwe100 a küldik miatt lett.
  -Gore medálos küldihez szintén M44 javallt, míg a láncon tartáshoz fv304, vagy az azt követő.

  Med - 2× gyújtós: Nekem Cromwell b-vel lett meg, ruszki tankok utolsó 2 görgője felett tessék lőni. Ha nem megy, haverral gyakorlópályán kipróbálni.
  -MT-7 Cromwell B, várni kell 3 ágyúra, az tény, de ha megjelennek, akkor a csata elején csak piszmogsz, megvárod a lyukat a fronton, majd átrongyolsz és gyilkolsz.
  -MT-15. Kereken 329 csatámba került. Nem vicc, minden du. csak lorrain 40t meg cromwell. 3szor lehetett volna meg de meghaltam vagy nem nyertünk. Lorrainnel, miután megkértem az embereket, h hadd végezzem ki a 183-at, meglett, majd el is bújtam, nehogy meghaljak.

  HT - Pattintásnál Maus volt a preferált,
  -Foglalásnál a vak szerencse, nekem egy is-8al lett meg, nem foglalkozott velem az ellen, egyedül foglaltam, meg sebeztem a varázserdőbe.
  -HT-4 re kv-2t ajánlom, legalább kifejlesztheted az orosz ágyút is.
  -HT-9- amx 50 120, a végén ágyút keresel, gyors vagy és nehéz.
  -HT-11- Nagy elsősegély és javítócsomag ajánlott, mert az nem számít, hogy vesztettél HP-t vagy sem. Pusztíts, vigyázz magdra, a végén meg javítsd ki a dolgokat. Csak megszokásból ne nyomj 5-5-öt

  TD -8 kicsi hp pool kell, én dickerrel csináltam meg.

  Hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem segítettem.[/quote][/quote]
  [/hide]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  silean2 · 4 éve
  Azt nem hiszem, mert a szovjeteknél még mindig megvan a pixel. Azt a 206-ra vagy a T-22-re akarom majd rátolni
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunter9956
  • Moderátor
  · 4 éve
  [quote name="silean2"]nem nagyon értelek. Ha a pixelre gondolsz, akkor nekem az van rajta.
  Sőt mondok jobbat! Német tank, német legénység, német hangok.......szovjet festés, szovjet MoE, német/szovjet tank :D[/quote]
  De gondolom az a pixel festés van rajta amit az oroszokhoz kaptál.Még megvan az előző cw-s festés is,azt se lehet rárakni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  silean2 · 4 éve
  nem nagyon értelek. Ha a pixelre gondolsz, akkor nekem az van rajta.
  Sőt mondok jobbat! Német tank, német legénység, német hangok.......szovjet festés, szovjet MoE, német/szovjet tank
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunter9956
  • Moderátor
  · 4 éve
  Azt nem értem ha német tank a játékban,akkor a német álcafestést miért nem lehet rárakni?E100-ra pl. rá tudnám tenni de azt meg felesleges festegetni.
Tovább a kategóriában: « Panther II - Elemzés

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.