Jelenleg

13
látogatónk van

2015. december 21. 09:58

Így születtek a magyar prémium harckocsik #3: Miért nem lesz magyar fejlesztési fa

Írta:
(47 szavazat)
30 hozzászólás

A közös európai fa bukása után a Wargaming továbbra sem mondott le teljesen arról, hogy így vagy úgy, de európai - köztük magyar - harckocsikat rakjon a játékába. 

Eleinte lényegében három lehetséges út körvonalazódott a fejlesztők előtt, nevezetesen hogy vagy:

  • csinálnak egy önálló magyar ágat, ami véget ér tier 10 előtt;
  • valamilyen úton-módon kiegészítik, hogy teljes fejlesztési vonal legyen;
  • részben/egészben prémium járműveknek áldozzák fel őket.

Ezeket a lehetőségeket és esetleges buktatóikat fogom ebben és a következő részekben végig venni, hogy lássátok azt a folyamatot, amin keresztül a WG eljutott oda, hogy a Toldi III és a Turán III prototípus végül „csak” prémium harckocsik lettek.

Az önálló magyar fejlesztési fa terve

Gondolhatnátok, hogy a legkézenfekvőbb megoldás, hogy - ha már az összegyúrt európai fejlesztési fa nem megoldható - talán az lehetne, hogy a világháborús magyar tankok egész egyszerűen önállóan, minden sallang nélkül kerülnének be a WoT-ba úgy, hogy a fejlesztés az utolsó önálló magyar harckocsi prototípussal, a Tassal érne véget tier 7-ben:

De ez sajnos több ok miatt sem fog megtörténni.

Az első ok a World of Tanks üzleti modellje, illetve a játék belső gazdasági struktúrája.

A játékon belül már jó ideje nincs olyan fejlesztési vonal, ami valamilyen módon ne csatlakozna valamilyen tier 10-es járműhöz, mert gyakorlatilag magának a játéknak az egyik lényege az, hogy megszerezd a tier 10-es tankokat. 

Az üzleti modell szerint, mint free to play játéknak a WoT egyik fő célja, hogy minél nagyobb tömegekhez jusson el, mert minél többen játszanak vele, annál többen fizetnek a játékosok közül a prémium nyújtotta bónuszokért. Ezért eleinte, kisebb szinteken a kezdők közül bárki képes a játékbeli valuta, ezüst kredit szempontjából nyereségesen befejezni egy játékperiódust, akár még több vesztes csatát követve is, így ösztönözve őket arra, hogy folytassák a játékot.

Azonban ahogy haladunk egyre feljebb a szinteken, a játék belső gazdasági modellje tier 7-8-tól felfele egyre nehezebben, tier 10-ben pedig szinte egyáltalán nem teszi lehetővé, hogy ezüst szempontjából pozitívan zárjuk a mérleget (tisztelet a kivételnek) alap felhasználói fiókkal. Rossz esetben akár még győztes csaták után is mínuszos köröket zárhatunk a javítások, elhasznált lőszer és a fogyóeszközök kifizetése után. Vagyis minél többet játszunk tier 10-ben, annyival kevesebb lesz az ezüstünk végül a statisztikák szerint.

Mindezt háromféleképpen lehet ellensúlyozni:

  • Nem játszunk magasabb szinteken, de ez most irreleváns.
  • Alsóbb szinteken gyűjtjük össze a felsőbb szintekhez szükséges kreditet, s ehhez nem is kell feltétlenül a pénztárcánkhoz nyúlnunk, ez megoldható az ingyenesen játszható járművekkel is.
  • Vagy fizetünk a játékért. Prémium fiókot és/vagy prémium járműveket veszünk, amivel felgyorsíthatjuk ezt a „farmoló” folyamatot a magasabb bevétellel, illetve eleve a plusz kredithozam miatt ritkábban zárunk mínuszos köröket felsőbb szinteken is. Ezek a vásárlások a Wargaming.net fő bevételi forrásai.

Mindebből következik, hogy egy olyan ág, ami véget ér tier 10 előtt, gyakorlatilag pénzkidobás a Wargaming szempontjából, mert kisebb szinteken vígan el lehet boldogulni ingyen is anélkül, hogy prémium fiókot vagy prémium járművet kelljen vásárolnunk. Ezért született a közös európai fa ötlete egyáltalán, hogy a csonka fejlesztési vonalak is kapjanak lehetőséget becsatlakozásra tier 10-be.

Egy másik nagyon fontos ok a népszerűség. 

Tier 10-es nélkül egy egyszerű tier 7-es magyar tank nem túl nagy motiváció egy átlagos külföldi játékosnak, hogy végigjátssza ezt a magyar vonalat, ami ráadásul jobbára olyan járművekből áll, amelyekről feltehetőleg még csak nem is hallott soha. 

Egy ilyen ág a WG elemzői szerint népszerűtlen lenne a relatíve kis magyar piacon kívül, s ez nem vetne túl jó fényt a fejlesztőkre. „Miért nem rakták be inkább az XY tankokat, vagy oldottak meg egy másik, súlyosabb problémát???” - kérdezné a mérges tömeg. 

Hogy ez jogos-e vagy sem, azt nem tudom megmondani, mindenesetre a Wargaming üzleti szakemberei jelenleg így gondolják.

Továbbá elég nagy plusz bevétel származik abból is, amikor egy új ág érkezésekor a gyors fejlődés érdekében játékosok tízezrei váltják át szabad tapasztalati pontjaikat (XP-jüket) aranyért, így átugorva az alap modulokat vagy éppen teljes, kisebb szintű járműveket. Ha nincs meg a motiváció, vagyis az új tier 10-es tank a fejlesztés végén, erre sem fognak költeni a játékosok.

Mindebből következik, hogy keresztet vethetünk egy tier 7-ben véget érő, önálló magyar ágra, amiben csak magyar fejlesztések lennének. De akkor milyen alternatíva lehetne még?

A következő részben megvizsgáljuk, hogy mi történne akkor, ha szovjet harckocsikkal egészítenénk ki a magyar ágat vagy ha más, a játékban már szereplő nemzet részeként érkeztek volna a magyar tankok.


A cikksorozat előző és következő részei: #1: A kezdetek | #2: Elvetélt tervek | #4: A klónok támadása | #5: Magyar prémium tankok kiválasztása

Írta: Karika

Utoljára frissítve: 2015. december 23. 07:42

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 8 éve
    Nem kell elhinni csak azért mert én mondtam, én is tévedhetek.

    A 2S1 Gvozdika önjáró tüzér azt hiszem kompatibilis lenne a WoT-tal, de addig amíg nem találnak ki valamit az artykkal a játékban, nem fog új tüzér vonal érkezni a játékba. És ha a Gvozdika be is kerülne, szovjet lenne. Nekünk magyaroknak nemigen van szükségünk tüzérekre, mert tisztán magyar nincs.
    A BMP páncélja pedig alumínium, így nem kerülhet be a WoT-ba, mint ahogy az M551 Sheridan sem került be.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Oberjunker
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Karika"]...[/quote]

    Félreértés ne essék, nem piszkálódásból írtam, csak ötletelek. És nagyon köszönöm, hogy megosztod velünk ahogyan megpróbáltad elérni, hogy legyen magyar ág. Tisztelet a munkádért. Nem tudom mikor volt a t55-ös fejlesztés valószínűleg neked van igazad, hiszen jobban utánanéztél.
    De volt nekünk ilyen is: [img]http://www.military-today.com/artillery/2s1_gvosdika_l9.jpg[/img]
    Meg ilyen is: [img]http://hmfest.hu/tools/resize.php?path=upload%2Fgallery%2F5&filename=bmp-1-east-german-077-of-131.jpg&width=537&height=403&crop=1&enlarge=1[/img]

    Ja és valóban az E100 alja elkészült az angolok elvitték, de tök üres volt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Leopardusz
    • Tankos
    · 8 éve
    Miért nincsenek a WGnek ILYEN hadtörténészei? :-*
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 8 éve
    [quote name="Oberjunker"]Én is erre gondoltam, hogy az oroszokkal meg lehetne toldani. Volt nálunk olyan T55-ös ami magyar fejlesztésű automata "táras" volt, pl. A PK számítógépen választotta ki mit töltsön a tank, 4 lőszer ment a rekeszbe, és lehetett 4 különböző is. Ezt a Haditechnikai Kutató Intézetben fejlesztették. Aztán mondjuk 62 nem volt ha minden igaz, de a 72-esnek volt egy korai verziója talán 30 db amit elsőnek kaptunk meg a ruszkiktól.
    De ha esetleg vannak tervek a Turán illetve Tas fejlesztéseiről az is bekerülhetett volna, hiszen pl az E50 is csak terv, sosem készült el. És szerintem a E100 is csak terven létezett, keringenek fake képek a neten, de úgy tudom nem épült meg.[/quote]
    A magyar T-55-ös fejlesztések amennyire tudom a '80-as években kezdődtek, ami így kívül esik a WoT időkeretein sajnos, de javítsatok ki, ha tévednék. A T-72-nek pedig huzagolatlan ágyúcsöve és kompozit páncélja volt, ami nem megengedett a WoT-ban, ez már az Armored Warfare asztala
    A Turánnak a Turán III a legfejlettebb változata, ami tier 5 maximum. A Tas fejlesztések pedig már benne vannak a tech tree ötletemben, mert az a Tas, ami a WM gyárban épült maximum tier 6-ba lenne jó. A Tier 7-es változat már minden olyan fejlesztést megkap, amit a tervezői szerettek volna (erősebb páncél, 80mm-es löveg, jobb motor), de a valóságban idő- és nyersanyaghiány miatt már nem lettek beszerelve az épülő prototípusba. Ennél erősebb változat történelem hamisítás nélkül már nem kivitelezhető.
    Amennyire tudom az E50 valóban csak a tervrajzig jutott el, és közel sem lett volna olyan, mint ahogy azt a játékban láthatjuk, de minden alkatrészéről minimum van egy olyan hivatalos dokumentum, ami alapján igazolható, hogy igen, ezt már az eredeti tervezők is így szerették volna. Az más kérdés, hogy az alapötlet nem volt fizikailag kivitelezhető, de így szerették volna, nem WG kreálmány az egész.
    Az E100-nak pedig az alváza meg is épült, csak a tornya WG-s kreálmány, mert nem volt véglegesített torony terv hozzá, ezért a WG felpakolta rá a Maus II tornyát a játékban.
    [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/E-100a.jpg[/img]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sveryxx
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Oberjunker"]Én is erre gondoltam, hogy az oroszokkal meg lehetne toldani. Volt nálunk olyan T55-ös ami magyar fejlesztésű automata "táras" volt, pl. A PK számítógépen választotta ki mit töltsön a tank, 4 lőszer ment a rekeszbe, és lehetett 4 különböző is. Ezt a Haditechnikai Kutató Intézetben fejlesztették. Aztán mondjuk 62 nem volt ha minden igaz, de a 72-esnek volt egy korai verziója talán 30 db amit elsőnek kaptunk meg a ruszkiktól.
    De ha esetleg vannak tervek a Turán illetve Tas fejlesztéseiről az is bekerülhetett volna, hiszen pl az E50 is csak terv, sosem készült el. És szerintem a E100 is csak terven létezett, keringenek fake képek a neten, de úgy tudom nem épült meg.[/quote]

    Ha jól tudom E100-bol csak alváz készült Mausbol készült összesen másfél darab ....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Oberjunker
    • Tankos
    · 8 éve
    Én is erre gondoltam, hogy az oroszokkal meg lehetne toldani. Volt nálunk olyan T55-ös ami magyar fejlesztésű automata "táras" volt, pl. A PK számítógépen választotta ki mit töltsön a tank, 4 lőszer ment a rekeszbe, és lehetett 4 különböző is. Ezt a Haditechnikai Kutató Intézetben fejlesztették. Aztán mondjuk 62 nem volt ha minden igaz, de a 72-esnek volt egy korai verziója talán 30 db amit elsőnek kaptunk meg a ruszkiktól.
    De ha esetleg vannak tervek a Turán illetve Tas fejlesztéseiről az is bekerülhetett volna, hiszen pl az E50 is csak terv, sosem készült el. És szerintem a E100 is csak terven létezett, keringenek fake képek a neten, de úgy tudom nem épült meg.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 8 éve
    [quote name="Jupp1ter"]Jó cikk. Szeretném a szerzőt felvilágosítani a magyar hadsereg használt tigriseket, konkrétan az észak afrikából visszahozott Tiger I-eket, amiket Rommel csapatai használtak. A magyar honvédség Párducokat is használt 1944-ben, például a románoknak szállított Párducokat a román kiugrás után a honvédeink egyszerűen leszedték a vonatokról és igen jó szolgálatot tettek. Rengeteg egyéb német és cseh tankot használtak még a magyar csapatok. Tier 8-ig sima az út.
    Tier 9 és 10 is könnyen megoldható T55A, T54, SU stb. Kamuszöveg hogy nem lehet magyar ágat csinálni. Ennek szimplán marketing, anyagi okai van. Valójában ez is kamu. Respect a szerzőnek. :great:[/quote]
    Igen, tudom, hogy milyen járművekben ültek valaha is magyar katonák, csak a probléma leginkább az, hogy ezek a német, cseh és szovjet tankok semmiben sem különböznek a játékban már bent lévő német, cseh és szovjet tankoktól. Semmit sem adna hozzá a játékélményhez az, ha megkapnánk az x-edik Párduc variánst, vagy agy újabb Tigrist, ami egy az egyben ugyanaz, mint a japán prémium Tigris. Német tankok magyar prémiumként még csak-csak elképzelhetőek, de kifejleszthető tankokként semmiképp.
    Az elvileg holnap megjelenő következő rész majd bővebben foglalkozik ezzel a témával. Leírom, hogy miért nem lehet még oroszokkal együtt sem magyar ágat kreálni.
    A biztatást meg köszönöm!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jupp1ter
    • Tankos
    · 8 éve
    Jó cikk. Szeretném a szerzőt felvilágosítani a magyar hadsereg használt tigriseket, konkrétan az észak afrikából visszahozott Tiger I-eket, amiket Rommel csapatai használtak. A magyar honvédség Párducokat is használt 1944-ben, például a románoknak szállított Párducokat a román kiugrás után a honvédeink egyszerűen leszedték a vonatokról és igen jó szolgálatot tettek. Rengeteg egyéb német és cseh tankot használtak még a magyar csapatok. Tier 8-ig sima az út.
    Tier 9 és 10 is könnyen megoldható T55A, T54, SU stb. Kamuszöveg hogy nem lehet magyar ágat csinálni. Ennek szimplán marketing, anyagi okai van. Valójában ez is kamu. Respect a szerzőnek. :great:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sveryxx
    • Tankos
    · 8 éve
    Igen igen nagyon jó kis cikk sorozat Gratula!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pkrusi
    • Tankos
    · 8 éve
    köszi szépen, várós a többi rész is
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.