Jelenleg

50
látogatónk van

2015. december 21. 09:58

Így születtek a magyar prémium harckocsik #3: Miért nem lesz magyar fejlesztési fa

Írta:
(46 szavazat)
30 hozzászólás

A közös európai fa bukása után a Wargaming továbbra sem mondott le teljesen arról, hogy így vagy úgy, de európai - köztük magyar - harckocsikat rakjon a játékába. 

Eleinte lényegében három lehetséges út körvonalazódott a fejlesztők előtt, nevezetesen hogy vagy:

 • csinálnak egy önálló magyar ágat, ami véget ér tier 10 előtt;
 • valamilyen úton-módon kiegészítik, hogy teljes fejlesztési vonal legyen;
 • részben/egészben prémium járműveknek áldozzák fel őket.

Ezeket a lehetőségeket és esetleges buktatóikat fogom ebben és a következő részekben végig venni, hogy lássátok azt a folyamatot, amin keresztül a WG eljutott oda, hogy a Toldi III és a Turán III prototípus végül „csak” prémium harckocsik lettek.

Az önálló magyar fejlesztési fa terve

Gondolhatnátok, hogy a legkézenfekvőbb megoldás, hogy - ha már az összegyúrt európai fejlesztési fa nem megoldható - talán az lehetne, hogy a világháborús magyar tankok egész egyszerűen önállóan, minden sallang nélkül kerülnének be a WoT-ba úgy, hogy a fejlesztés az utolsó önálló magyar harckocsi prototípussal, a Tassal érne véget tier 7-ben:

De ez sajnos több ok miatt sem fog megtörténni.

Az első ok a World of Tanks üzleti modellje, illetve a játék belső gazdasági struktúrája.

A játékon belül már jó ideje nincs olyan fejlesztési vonal, ami valamilyen módon ne csatlakozna valamilyen tier 10-es járműhöz, mert gyakorlatilag magának a játéknak az egyik lényege az, hogy megszerezd a tier 10-es tankokat. 

Az üzleti modell szerint, mint free to play játéknak a WoT egyik fő célja, hogy minél nagyobb tömegekhez jusson el, mert minél többen játszanak vele, annál többen fizetnek a játékosok közül a prémium nyújtotta bónuszokért. Ezért eleinte, kisebb szinteken a kezdők közül bárki képes a játékbeli valuta, ezüst kredit szempontjából nyereségesen befejezni egy játékperiódust, akár még több vesztes csatát követve is, így ösztönözve őket arra, hogy folytassák a játékot.

Azonban ahogy haladunk egyre feljebb a szinteken, a játék belső gazdasági modellje tier 7-8-tól felfele egyre nehezebben, tier 10-ben pedig szinte egyáltalán nem teszi lehetővé, hogy ezüst szempontjából pozitívan zárjuk a mérleget (tisztelet a kivételnek) alap felhasználói fiókkal. Rossz esetben akár még győztes csaták után is mínuszos köröket zárhatunk a javítások, elhasznált lőszer és a fogyóeszközök kifizetése után. Vagyis minél többet játszunk tier 10-ben, annyival kevesebb lesz az ezüstünk végül a statisztikák szerint.

Mindezt háromféleképpen lehet ellensúlyozni:

 • Nem játszunk magasabb szinteken, de ez most irreleváns.
 • Alsóbb szinteken gyűjtjük össze a felsőbb szintekhez szükséges kreditet, s ehhez nem is kell feltétlenül a pénztárcánkhoz nyúlnunk, ez megoldható az ingyenesen játszható járművekkel is.
 • Vagy fizetünk a játékért. Prémium fiókot és/vagy prémium járműveket veszünk, amivel felgyorsíthatjuk ezt a „farmoló” folyamatot a magasabb bevétellel, illetve eleve a plusz kredithozam miatt ritkábban zárunk mínuszos köröket felsőbb szinteken is. Ezek a vásárlások a Wargaming.net fő bevételi forrásai.

Mindebből következik, hogy egy olyan ág, ami véget ér tier 10 előtt, gyakorlatilag pénzkidobás a Wargaming szempontjából, mert kisebb szinteken vígan el lehet boldogulni ingyen is anélkül, hogy prémium fiókot vagy prémium járművet kelljen vásárolnunk. Ezért született a közös európai fa ötlete egyáltalán, hogy a csonka fejlesztési vonalak is kapjanak lehetőséget becsatlakozásra tier 10-be.

Egy másik nagyon fontos ok a népszerűség. 

Tier 10-es nélkül egy egyszerű tier 7-es magyar tank nem túl nagy motiváció egy átlagos külföldi játékosnak, hogy végigjátssza ezt a magyar vonalat, ami ráadásul jobbára olyan járművekből áll, amelyekről feltehetőleg még csak nem is hallott soha. 

Egy ilyen ág a WG elemzői szerint népszerűtlen lenne a relatíve kis magyar piacon kívül, s ez nem vetne túl jó fényt a fejlesztőkre. „Miért nem rakták be inkább az XY tankokat, vagy oldottak meg egy másik, súlyosabb problémát???” - kérdezné a mérges tömeg. 

Hogy ez jogos-e vagy sem, azt nem tudom megmondani, mindenesetre a Wargaming üzleti szakemberei jelenleg így gondolják.

Továbbá elég nagy plusz bevétel származik abból is, amikor egy új ág érkezésekor a gyors fejlődés érdekében játékosok tízezrei váltják át szabad tapasztalati pontjaikat (XP-jüket) aranyért, így átugorva az alap modulokat vagy éppen teljes, kisebb szintű járműveket. Ha nincs meg a motiváció, vagyis az új tier 10-es tank a fejlesztés végén, erre sem fognak költeni a játékosok.

Mindebből következik, hogy keresztet vethetünk egy tier 7-ben véget érő, önálló magyar ágra, amiben csak magyar fejlesztések lennének. De akkor milyen alternatíva lehetne még?

A következő részben megvizsgáljuk, hogy mi történne akkor, ha szovjet harckocsikkal egészítenénk ki a magyar ágat vagy ha más, a játékban már szereplő nemzet részeként érkeztek volna a magyar tankok.


A cikksorozat előző és következő részei: #1: A kezdetek | #2: Elvetélt tervek | #4: A klónok támadása | #5: Magyar prémium tankok kiválasztása

Írta: Karika

Utoljára frissítve: 2015. december 23. 07:42

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  shaman
  • Tankos
  · 7 éve
  Modernebb, kevésbé WOTal kapcsolatos harckocsikról nem akarsz cikkezni? Szerintem tutira lenne rá igény, engem mindenképpen érdekelne. Tudom, tudom ott a jutyub, de akkor is. Ez itt helyben jobb lenne.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Karika
  • VIP
  · 7 éve
  A T-72 huzagolatlan ágyúcsöve és kompozit páncélja és a különböző számítógéppel összekapcsolt kütyüjei miatt túl modern a WoT-hoz. Az APFSDS lőszer minimum 400+-os átütése meg mellékes :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  stefanitsr
  • Tankos
  · 7 éve
  9-es T55, 10-es T72
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Karika
  • VIP
  · 7 éve
  [quote name="Balazs2001"]simán ki lehetne hozni tier10-ig. tier 8-as egy t44, a 9-es egy t54, a 10-es pedig egy t62a lehetne, hisz évekig itt voltak a ruszkik.[/quote]
  A T-54 még oké, de mi közünk van nekünk magyaroknak a T-44-hez, és a T-62A-hoz?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Balazs2001
  • Tankos
  · 7 éve
  simán ki lehetne hozni tier10-ig. tier 8-as egy t44, a 9-es egy t54, a 10-es pedig egy t62a lehetne, hisz évekig itt voltak a ruszkik.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Geri01252
  • Tankos
  · 7 éve
  Jól értelmezem, hogy ezzel a valaha réges régen egy messzi messzi galaxisban beígért tier XI és XII is ugrik?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Karika
  • VIP
  · 7 éve
  [quote name="HUN_Sector"]Wikipédia szerint 33 mm-es páncélja volt a bmp 1-nek, bár amúgy is szovjet fejlesztés.
  "A páncéltest hengerelt acéllemezből készült hegesztett konstrukció."
  Esetleg ti egy magyar fejlesztésről beszéltetek alább?

  Az alumínium járható út, hisz a scorpion is alumíniumból készült, csak 1/1/1-es értékeket kapott.[/quote]

  Bocs, igaz, a BMP-1 valóban acél volt még, összekevertem a BMP-3 alumínium ötvözet páncéljával. Mindenesetre az alumínium a fejlesztőknek jelenleg nem járható út, mert nincs a játék motorjában komponens arra, ami átszámítaná az alumínium páncél vastagságát az acél páncélokhoz képest. Nem tudom, hogy a jövőben terveznek-e ilyesmit beépíteni, de nem tartom valószínűnek, mert kevés olyan tank van, aminek alu páncélja lett volna, és valami más miatt ne lenne túl modern a WoT-nak. Tényleg max a Sheridan ilyen, meg a gyakorlatilag páncélozatlan Scorpion.
  Mert pl a BMP-1, bár a páncélja és a fejlesztés ideje miatt még beleférne a játékba, nem harckocsi, hanem páncélozott személyszállító harcjármű (ilyen kategória a WoT-ban nincs), plusz az ágyúja is huzagolatlan csövű és alacsony nyomású, ami miatt szintén nem fér be a WoT-ba. És a Malyutka irányított anti-tank rakétáról még nem is beszéltünk.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gwr
  • Tankos
  · 7 éve
  Meg lehetne csinálni a magyar fát. Nem hiszem, hogy sokakat zavarna az újabb Tigris, Pz, cseh vagy akármilyen klón, mert annak más a személyzete és itt be lehetne léptetni egy kis csavart. A Klón tankok személyzete nem olyan képzett... A "fegyverbarátság" szövetségesek" stb címén meg a kiképzés az anyaországban volt? Hát akkor a boltban toborzol aranyért legénységet kiképzed a pz38-on teszed a Turánba , majd stb... Ugyan így a t-34, t-54, t55 stb...
  Tehát jöhet akár milyen fán vagy önálló fán a megoldás az aranyért toborzol legénységet. Vagy ha ez sem akkor egy nagy komplex európai fa ahol minden tank premium tank de a hozama (...) a legénységet meg egy választható 1 skillel toborzod aranyért. Engem az ilyesmi nem zavarna... ( az jobban zavar ha egy tank száguld 40-el holott a lánctalpa erre sose lett volna képes mert kombájn traki hernyótalp, vagy 20 fokos lejtőn ingázik le föl mint bohóc az egykerekű bicajon, benzinmotorral, vagy szuper nehéz dög képes egy másodpercenként előre hátra ingázni a kanyarba, a váltója erre alkalmatlan lenne -lásd ifa)
  De előbb tegyenek már be pályákat is, nyomatják a sok prem tier 3-t tankokat oszt kapnak 3 pályát egy egész estére, közt a fele Mines.
  uff:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Karika"]Nem kell elhinni csak azért mert én mondtam, én is tévedhetek.

  A 2S1 Gvozdika önjáró tüzér azt hiszem kompatibilis lenne a WoT-tal, de addig amíg nem találnak ki valamit az artykkal a játékban, nem fog új tüzér vonal érkezni a játékba. És ha a Gvozdika be is kerülne, szovjet lenne. Nekünk magyaroknak nemigen van szükségünk tüzérekre, mert tisztán magyar nincs.
  A BMP páncélja pedig alumínium, így nem kerülhet be a WoT-ba, mint ahogy az M551 Sheridan sem került be.[/quote]

  Wikipédia szerint 33 mm-es páncélja volt a bmp 1-nek, bár amúgy is szovjet fejlesztés.
  "A páncéltest hengerelt acéllemezből készült hegesztett konstrukció."
  Esetleg ti egy magyar fejlesztésről beszéltetek alább?

  Az alumínium járható út, hisz a scorpion is alumíniumból készült, csak 1/1/1-es értékeket kapott.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Oberjunker
  • Tankos
  · 7 éve
  Én annak is örülnék ha beraknák a németekhez őket, prémnek.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.