Jelenleg

17
látogatónk van

2015. december 16. 09:17

43M Toldi III gyorselemzés (by Karika)

Írta:
(42 szavazat)
153 hozzászólás

Mint bizonyára már sokan tudjátok, az idei újévi ajándék prémium tank (amit mindenki meg kap majd ha bejelentkezik a játékba), a magyar 43M Toldi III lesz. A Toldi III a német fára fog bekerülni mint tier 3-as könnyű tank.

Mielőtt bárki is lendületből ráklikkelne az "Eladás" gombra miután megkapta a tankot (ahogy ezt ilyenkor sokan teszik), olvassa el ezt a cikket. A tankról Karika írt is Nektek egy előzetes gyorselemzést, hogy valamennyire képbe kerüljetek mit is tud majd ez a szépség:

Bár ki még nem próbálhattuk a Toldi III-at, a fontosabb adatait már ismerhetjük. Vegyük sorra azokat a tulajdonságokat, amiket a már ezekből az ismert számadatokból is megállapíthatunk, hogy képet alkothassunk arról, hogy nagyjából mire is számíthatunk majd. Mindez persze csak elméleti elmélkedés lesz, de talán a gyakorlat se fog túl messze állni ettől a jóslattól.

Összehasonlítási alapnak a többi tier 3-as prémium könnyű tankot (T-15, LTP, M3 Light, T-127, BT-7A, BT-SV, M22 Locust) vettem. A Pz II Ausf. J. egy elég OP speciális járműnek számít és eléggé ki is lóg a sorból, szóval azt engedelmetekkel kihagytam.

Az alábbi adatok a felszerelés és fogyóeszközök nélküli, képességek nélküli 100%-os legénységgel rendelkező járművekre értendőek.

Védettség

 • Páncélzata gyenge, de hát ez egy könnyű tank, nem is ez lesz a lényege. Pont olyan gyengén páncélozott, mint a többi tier 3-as prémium light. 35/13/10 mm testpáncél, 35/25/25 mm toronypáncél.
 • Kivétel a lövegpajzs környéke, ami 35 mm lövegpajzsból és mögötte 25 mm toronypáncélból/lövegágyból áll. Ez a kb. 58 mm vastag rétegelt páncélú lövegpajzs azért nem rossz tier 3-as szinten. Domb harcban azonos vagy kisebb szintű ellenfelek ellen jól jöhet.

Mozgékonyság

 • A mozgékonysága átlagos lesz. Könnyű tankhoz képest egy kicsit kevés teljesítmény/tömeg arányt kapunk, mindössze 16,9 LE/t-t. Nem lesz olyan fürge mint a T-15 vagy a Locust, de feltehetőleg jobban gyorsul majd, mint az LTP.
 • Végsebesség sem túl magas, csak 45 km/h. Pont mint az LTP végsebessége.
 • 9,2 tonna össztömegével azért csak óvatosan az ütközésekkel.
 • A talaj ellenállási rejtett adatok egész jók.
 • A test forgási sebessége a BT-SV után a legrosszabb.
 • A torony forgási sebessége a legrosszabb a mezőnyben, de azért nem kell egy Hellcat toronyforgásra gondolni egyből, inkább kb. mint egy közepes tankon.
 • Egy helyben is meg tud fordulni, szemben a többi tier 3-as prémiummal.

Tűzerő

 • 40 mm-es kaliberű löveg 45-ös alfa sebzéssel. A repesz 60-at sebez átlagban lövésenként, de a mindössze 20 mm-es átütés és a kis kaliber miatt én hanyagolnám a használatát.
 • A sima AP lőszer 64 mm-es átütése a legmagasabb a mezőnyben és a prémium lőszer is a második helyen van a 80 mm-ével, ami csak 4 mm-rel van lemaradva az oroszok prémium lőszerének átütése mögött. A prémium lőszerrel a tier 5-ös közepes tankok oldalának (esetleg frontjának) átütése se fog túl nagy gondot okozni, de még a KV-1 hátulja is átüthető vele.
 • A prémium lőszer érdekessége, hogy az is AP, nem pedig APCR.
 • A lövege pont ugyanolyan pontos, mint a többié, a szintjében átlagosnak mondható 0,41. Az összehasonlítottak közül csak a Locust lövege pontosabb egy hajszállal, az 0,39.
 • A újratöltési idő, a percenkénti átlagsebzés (DPM) és a tűzgyorsaság (RoF) a szupertesztről kiszivárgott adatokhoz képest buffolva lett. Az újratöltés 2,97 másodperc (korábban 3,2), a DPM 908 sebzés/perc (korábban 853) és a RoF 20,2 lövés/perc (korábban 19). Ezek az értékek továbbra is a legalacsonyabbak a mezőnyben, de jobbak mint a szuperteszt kezdetekor.
 • Mindez a gyenge elméleti tűzerő azért van, hogy kiegyensúlyozza a jobb DPM-mel rendelkező tankokhoz viszonyított plusz 10-15 mm-rel magasabb átütést. Tehát papíron rosszabb, de a gyakorlatban a sebzést jó esetben biztosabban viszi be, mert nem pattan le az ellenség páncéljáról olyan gyakran, mint a többi.
 • A célzási idő 2,3 másodpercről 2-re lett buffolva, ami így átlagosnak mondható.
 • Mozgás közben a célkereszt egy hajszálnyival jobban szétesik, mint a többi összehasonlított tankon.

Álca

 • Erről egyelőre nehéz mondani bármit is. A Toldi méretei nagyjából hasonlóak a T-15-éhez, szóval az álcája nem lesz rossz szerintem.

Egyéb

 • A legénység 3 fő: Parancsnok/Rádiós, Vezető, Lövész.
 • Lövegkitéríthetőség -10°/+25°, ami kiváló.
 • A 270 méteres látótáv nagyon rossz. Vak lesz, mint egy denevér.
 • A rádió a második legjobb a T-15 nevetségesen nagy hatótávú rádiója mögött. Szóval azt, hogy nem lát semmit, legalább messzire tudja kürtölni.

Összességében korrekt kis gép lesz szerintem, főleg ahhoz képest, hogy ingyen megkapjuk karácsonyi ajándékként. Bár közel sem lesz olyan egyedi a játék vele, mint mondjuk amilyet a legutóbbi ingyen osztogatott BT-7Art. nyújt. Mindenesetre határozottan kijelenthető hogy nem lesz egy gyenge tank lesz a sok közül (mint pl. amilyen a Pz. II D. volt tavaly sokak szerint).

Azt is megfontolnám, hogy kipróbálás nélkül megéri-e eladni, mint ahogy azt ezekkel az ajándék tankokkal szokás tenni. Elvégre a legrosszabb esetben - vagyis nem 50%-os garázs árkedvezménnyel és a legkisebb arany csomag arany/forint értékével számolva – egy 420 Ft értékű, de ennél lényegesen olcsóbban is beszerezhető garázshely, meg egy óra játék alatt összeszedhető kredit vajon megéri-e az első (és egy darabig egyetlen) magyar fejlesztésű harckocsi árát? Főleg annak figyelembevételével, hogy a későbbiekben csak borsos árú csomagokon belül lehet majd visszavásárolni. Ezt mindenki döntse el természetesen maga.


Írta: Karika

Utoljára frissítve: 2015. december 16. 09:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Angelus1991ster
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Gaunt93"]Az a baj, hogy a fejlesztett felszerelések is csak akkor tudnak valamit javítani, ha VAN MIT javítani. De sajnos a Toldinál a látótáv és a töltésidő olyan rossz, hogy itt nem 5-10 százalékok kellenének, hanem az alap mennyiségeket (amiken még lehet javítani) kéne masszívan buffolni. A DPM olyan, mintha a lőszerrekesz alapból el lenne lőve, a látótáv meg olyan, mintha a parancsnoki periszkóp lenne alapból berepedve...
  Személy szerint a DPM-re még valahogy rá is bólintanék, ha a látótáv rendben lenne (320 szárazon, ahogy korábban írtam).. egy jó álcával mókás fókaveréseket lehetne csinálni, akár egy hosszabb utca végéről, akár egy bokorból nyílt terepen -még így is, hogy 3,75 másodpercenként köp egy 40-es sebzést...
  Ennél a tanknál az alap statok komoly rehabilitálása szükséges... így is lehet vele jókat menni, de ritkán. És az a WG szempontjából sem érv, hogy "örüljetek neki, hogy van magyar tank, más nemzetnek még ennyi se jut, pedig komolyabb iparuk volt, mint nektek!"... Most attól nem lesz jobb a Toldi, hogy semmilyen román gép nem jön szembe.. Legyen román tank is, meg buffolják a Toldit is fair keretek között.[/quote]
  Szerintem pont a DPM értékének növelése és a kiszámításához szükséges töltésidő csökkentés elöbbre való, mint a látótáv javítása. Látótáv amit még a normális szintre fel lehet tornászni: Bia+venti+periszkóppal 372 m-re is fel lehet tornászni.
  T3-ban, ahogy persze más szinteken is megtörténik a két tank közötti közelharc.
  Nos a Toldi ebben az esetekben legtöbbször esélye sincs és elvérzik.
  Köszi wg...

  Román páncélosokat én is szívesen látnék a játékban. Megérdemelnék, hogy a román tankok is bennt legyenek a WoT-ban.
  Maresalból jó kis t5-ös IM jutalom tank lehetne.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gaunt93
  • Tankos
  · 5 éve
  Az a baj, hogy a fejlesztett felszerelések is csak akkor tudnak valamit javítani, ha VAN MIT javítani. De sajnos a Toldinál a látótáv és a töltésidő olyan rossz, hogy itt nem 5-10 százalékok kellenének, hanem az alap mennyiségeket (amiken még lehet javítani) kéne masszívan buffolni. A DPM olyan, mintha a lőszerrekesz alapból el lenne lőve, a látótáv meg olyan, mintha a parancsnoki periszkóp lenne alapból berepedve...
  Személy szerint a DPM-re még valahogy rá is bólintanék, ha a látótáv rendben lenne (320 szárazon, ahogy korábban írtam).. egy jó álcával mókás fókaveréseket lehetne csinálni, akár egy hosszabb utca végéről, akár egy bokorból nyílt terepen -még így is, hogy 3,75 másodpercenként köp egy 40-es sebzést...
  Ennél a tanknál az alap statok komoly rehabilitálása szükséges... így is lehet vele jókat menni, de ritkán. És az a WG szempontjából sem érv, hogy "örüljetek neki, hogy van magyar tank, más nemzetnek még ennyi se jut, pedig komolyabb iparuk volt, mint nektek!"... Most attól nem lesz jobb a Toldi, hogy semmilyen román gép nem jön szembe.. Legyen román tank is, meg buffolják a Toldit is fair keretek között.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Angelus1991ster
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="Gaunt93"]...igazságbeszéd... [/quote]
  9.19-es verzióban egy picit lehet majd rajta javítani a fejlettebb felszerelésekkel.
  [img]http://i.imgur.com/fy3MRQD.jpg[/img]
  http://imgur.com/fy3MRQD
  Látótáv is feltornászható 300-ra.
  [img]http://i.imgur.com/8jVnVI3.jpg[/img]
  http://imgur.com/8jVnVI3

  Amúgy ha érdekel csináltam egy teljesen felesleges szavazást a két magyar tank ügyében.
  http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/topic/615356-toldi-iii-and-turan-iii-pt-need-a-little-upgrading/

  A legújabb ajándék tier 3-as tank a T-29 orosz közepes tank azért ígéretesnek érkezik. Csak hát az orosz. Ami meg nem orosz, annak tudjuk milyen lesz a statja... lásd Toldi.
  http://tanks.gg/v0919ct/tank/t-29
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gaunt93
  • Tankos
  · 5 éve
  ...Így a 9.18 után visszanézve kár ezért a kis jószágért Próbáltam feljavítani, amennyire tőlem tellett.. Vettem rá ventilátort, célzásgyorsítót, távcsövet (összesen 1'050'000 kredit...), továbbá ebbe tettem a női legénységet, de a látótáv így is csak 310 méter, a töltésidő meg 3,67.. Ami jó, az az álca, menet közben sem esik le, full álca skillel és festéssel közel 40%, továbbá -most már- tier limites, 4-esnél nagyobb vassal nem találkozik. Az átütés egész jó, amelyik lövés talál (0,39 a pontosság jelenleg, szóval a saját látótávján belül a lövések nagy része), az át is üt. A célzásidő 1,64, ami szintén jó. Az igazat megvallva 860 sebzésnél és 5 kill-nél többet nem tudtam eddig kipréselni belőle. Érdekes módon a svéd ágba bekerült Tier III-as Strv M40/L (ami szintén az L-60ból lett kifejlesztve) jobban tükrözi azt, amit az ember a Tolditól elvárt volna. A lövegük hasonló, csak épp a svéd (legénység kiosztása azonos!) 30-at lő percenként, tehát szárazon 2mp a töltésideje (1,87-re levihető, DPM: 1290), látótávolsága 320 méter 100%-os legénységgel (pedig a parancsnoki kupolája megegyezik a Toldival, valamint a parancsnok szintén rádiós). Akkor hogy is van ez? A svéd ág bekerülése előtt még csak rámondtam, hogy ajándék tanknak ne nézd a PDM-jét meg a látótávját, de azért most tényleg kezdhetnének vele valamit...
  Amit el tudok képzelni: A látótáv növelése alkalmassá tenné a Toldinkat a passzív spot-ra (mondjuk kapna 320-at ő is, az periszkóppal és ventivel 408 méter, rá egy álcaháló: közel 50%-os camo álló helyzetben), ezáltal felesleges lenne a T-15 megvétele (persze csak ha az Spz Ic-be vagy a HWK12-be akarnánk legénységet képezni, ami a táras löveg elvétele után nem tudom, kinek mennyire opció...). A DPM feljavítása pedig növelné a fun-faktorát, ami esetleg (esetleg!!) a Pz.S35 eladásait vetné vissza...
  Ha mással nem is, de ezzel a svéd dologgal lehetne érvelni, bár erősen kétlem, hogy elég ember állna ki a Toldi mellett, hogy a WG foglalkozzon is az üggyel. Eleve egy olyan vállalatról van szó, akik egyszer csináltak használható ajándék tankot (BT-7art.), de szerintem már azt is megbánták.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Csatabika
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"][quote name="Csatabika"]Már elnézést, de nem értem a fanyalgást.
  2 acc-on is hajtom a Toldit - a mi kis Toldinkat :-) - és jók az eredmények(kb 2x egy tucat meccs után).[/quote]
  Legx@r@bb dpm a tierjében... Jó eredményt szinte kizárólag csak akkor lehet elérni vele, ha az mm másik 29 - ugyanolyan gyenge - toldi mellé sorsol...
  Jók az eredményeid? Ahogy nézem az eredményeket, nekünk nem ugyan azt jelenti a "jó" :-*[/quote]
  Valóban, az emberek sokfélék, mindenkinek mást jelent a jó eredmény.
  Nekem a jó és élvezetes játékélmény jelenti a jó eredményt, bár az a 70% és 78%-os win rate se rossz ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Angelus1991ster
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"][quote name="Csatabika"]Már elnézést, de nem értem a fanyalgást.
  2 acc-on is hajtom a Toldit - a mi kis Toldinkat :-) - és jók az eredmények(kb 2x egy tucat meccs után).[/quote]
  Legx@r@bb dpm a tierjében... Jó eredményt szinte kizárólag csak akkor lehet elérni vele, ha az mm másik 29 - ugyanolyan gyenge - toldi mellé sorsol...
  Jók az eredményeid? Ahogy nézem az eredményeket, nekünk nem ugyan azt jelenti a "jó" :-*[/quote]
  Ez nem a Toldi hibája. Ez az alkoholista "szuper"teszterek munkája. Tették volna shop-ba inkább jobb statokkal, de még ahhoz is gonoszok. Annyira lassú a töltés, hogy az FCM 36 Pak 40 is gyorsabban lő.
  DPM-je 700-750 körül van. A többi light 30-80%-al több. LTP,T-127 1200-as dpm-el rendelkeznek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Angelus1991ster
  • Tankos
  · 6 éve
  ...rinya....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Csatabika
  • Tankos
  · 6 éve
  Már elnézést, de nem értem a fanyalgást.
  2 acc-on is hajtom a Toldit - a mi kis Toldinkat :-) - és jók az eredmények(kb 2x egy tucat meccs után).
  Szokni kell.
  Tény, hogy van gyorsabb.
  Tény, hogy van pontosabb.
  Tény hogy van erősebb.
  De ha lenerfelnék tier 1 szintre, én akkor is megtartanám, így meg pláne. Kövezzetek meg, de a goldot se sajnáltam, hogy 100%-ra húzzam a legényeket.
  Nem igaz, hogy 1 vs 1 reménytelen, már 3 alkalom is volt mikor ilyet nyertem tier 3 ellenfél ellen (Pz I.C, M3 Stuart, LT vz 38)
  Én most azt latolgatom milyen modulokat fogok rá venni, ha lesz akció.
  Ebben a témában szívesen hallanék véleményeket öreg rókáktól !
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Herr_Ober
  • Tankos
  · 6 éve
  Magyar narancs fanyar de, de a miénk és finom.....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Angelus1991ster
  • Tankos
  · 6 éve
  Köszönöm kedves WG , hogy egy régóta várt harckocsit még 9.13 előtt gyorsan nerfelt.
  Remélem örömmel tölti el őket , hogy bár ingyen adták , jobb staccal én fizettem volna érte.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.