Jelenleg

23
látogatónk van

2015. december 11. 07:26

SU-101 - Elemzés

Írta:
(39 szavazat)
31 hozzászólás

Bevezetés

A SU-101 (Uralmash-1) egy szovjet prototípus önjáró löveg (nem összetévesztendő az önjáró tüzérséggel) volt, amit a II. Világháború alatt fejlesztettek ki a T-44 alvázára. A SU-100 lecserélésére szánták, ami maga is későn, 1944-ben teljesített szolgálatot a Vörös Hadseregben. A SU-101 nem került sorozatgyártás alá és szolgálatot sem teljesített.

Paraméterek

Ágyú

Mivel a SU-101 a szovjetek második - azaz a gyorsabb és jobb DPM-mel bíró - TD ágán szerepel, nem meglepő, hogy részben az ágyú határozza majd meg a tank lényegét, viszont nem a sebzésével.

Mint elődjén, a SU-100M1-en, itt is egy kis sebzésű, átütésű, ámde gyorsan lövő és nagy DPM-mel rendelkező csövet kaptunk, amely a 100 mm D-54S névre hallgat.

Átütése 219 mm, sebzése 320 HP, ami valljuk be, elég halovány egy nyolcas szintű TD-n, sőt, egyenesen borzasztónak nevezném (bár leginkább csak tier 10-ben lesz terhedre, kilences harckocsikat is át lehet vele ütni, ha jól célzunk), ráadásul szovjet masináról beszélünk és a harckocsi testvére, az ISU-152 egy 152 mm-es doronggal rohangászik, vagyis cammog a pályákon. Sajnos a löveg ezen tulajdonsága a tank használhatóságát lekorlátozza tier 8-9-re, viszont ott legalább nagyon megbízhatóan lehet lőni az ellent, ugyanis ez a löveg 0,35-ös pontossági értékkel bír, ami rendkívül jó, eszméletlenül jól lehet vele mesterlövészkedni, ami a tanknak a lényege is, ráadásul mozgás közben sem ugrik szét nagyon a célzókör, a jó soft statoknak köszönhetően.

A jó pontossághoz tartozik a kaliberhez illő 2,1 másodperces célzási idő is, aminek köszönhetően rendkívül gyorsan zoomolhatunk rá a célpontra és kezdhetjük gyakorlatilag legéppuskázni. Várjunk csak, azt mondtam, legéppuskázni? Igen, ugyanis bár nem rendelkezik egy E 25 töltési idejével, de a 8,96 lövés/perces ROF valami bámulatosan magas, már-már a Tigrist idézi (mivel egyezik az övével), ez pedig a 320-as alfával párosulva kimagasló DPM-et kölcsönöz a tanknak, amivel megelőzi az összes többi nyolcas TD-t, még a DPM-ről híres brit TD ág nyolcas tagját, az AT 15-öt is (annak 2760 szárazon, a SU-101-en ez az érték 2867,2).

Töltési időnk 5,8 mp, ha ventit is alkalmazunk, ez lecsökken 5,65-re, azaz mindegyik nyolcas tanknál gyorsabban töltünk újra (kivéve az RU és az AT 15), így érdemes taktikánkat erre alapozni.

A 219-es átütés azonban néha gátat szab elképzeléseinknek és valljuk be, hogy Tier 10-ben, hacsak nem az ellenség oldalában vagyunk, muszáj aranyra váltanunk. Sajnos itt a prémium az HEAT, aminek tudjuk az előnyeit és a hátrányait is, viszont kéretik megkapaszkodni, 330 mm-es átütést kapott. Igen, 330 mm! A nyolcas szintű tankok csak álmodozhatnak ilyen átütésről, még a TD-k sem közelítik meg nagyon (kivéve az ISU, aminek 329, és a kályhacsöves Rhm, aminek 334 mm-es goldja van). Ha valaki magasról tojna a profitra és full HEAT-tel menne csatába, gyakorlatilag nem lenne tank, amit nem visz át szemből, bár itt érdemes megjegyezni, hogy a HEAT lőszer eredménytelen a lánctalpak és rétegelt páncélok ellen, ami magas szinten sok tankon van, így állandó használata kábé értelmetlen, de olykor ki tud húzni a bajból.

Érdekességképp, ez az ágyú, vagyis ennek egyik testvére köszön vissza a T-54-en is, csak a SU-101-en valahogy ez működik is, emlékszünk ugye, a T-54 azonos átütésű ágyúja mennyire nem emberbarát.

HE lőszer is van, 50-es átütéssel és 420-as sebzéssel, nincs sok értelme, maximum 1-2-t érdemes bepakolni, mivel mindössze 36 skúló fér a tankunk pocijába és be kell valljam, nagyon gyorsan ki tudja ezt köpködni. Bár teljesen csak egyszer fogytam ki (az a meccs egyben életem egyik legeredményesebb csatája is volt), de hamar eljöhet az idő, amikor már be kell osztani a gránátokat.

Bármennyire is hosszasan fejtettem ki, mit szeretek a lövegben, sajnos jön a hideg zuhany, ez pedig a csekély mértékű lövegmozgatásban köszön be hozzánk. Számszerű értékben kifejezve kemény -2 fokot tud lehajolni a csövünk, köszönhetően a löveg hátsó elhelyezkedésének, amit a SU-101 elődjén is megszokhattunk, így ez itt nem okoz már akkora meglepetést. Nos, mivel egy reumás öreg nénike is mélyebbre hajol az ágyúdnál, hamar rájössz, hogy nem leszel a dombok, de még a vakondtúrások, sőt, kavicsoknak sem a barátja. Bármilyen terepakadály megfogja és nehéz olyan helyet találni, ahonnan úgy lőheted, az ellent, hogy a hasad rejtve tartod (erről később).

Horizontálisan +/- 9 fokot mozog a cső, ez sem jó érték, de a jó lövegkezelhetőségnek köszönhetően ezzel lesz a legkisebb gondod. Az ágyú mozgási sebessége (értelemszerűen vízszintes irányban) 44 fok/mp, ami eszméletlen jó és bár ezt csak 18 fokban produkálja, a lánc forgásával kombinálva szinte azonnal célpontot tudsz váltani.

A lőszerek ára mellesleg drága, 1230 kredit az AP és 4800 kredit a HEAT, ami teljes mértékben megakadályozza bárminemű profit állandósult megszerzését. A HE az hangyányit olcsóbb, de még mindig 1170 kredit, amit úgy tudnék a többi 100 mm-es lövedékhez hasonlítani, mint Ferrarit a Trabanthoz, nem tud többet, de legalább drágább is. Azt leszámítva, hogy a Ferrari talán többet tud a Trabantnál, de nem értek az autókhoz :D

Felépítmény

A másik jó pontja a masinának... legalábbis részben. Páncélzata 120 mm szemből, 90 mm oldalról és 40 mm hátulról. A hátsónkat fedő vászonrétegről nem beszélnék, mivel ha hátulról kapjuk az áldást, az TD-ben csücsülve régen rossz, viszont a frontunkról ejtenék pár szót.

Szemből papíron egy 120 mm-es páncélréteg védi, ami többé-kevésbé igaz is, viszont iszonyatosan jó szögben van megdöntve, így az effektív értékünk az egekbe száll. Az alváz része papír, egy kevésbé döntött 75 mm-es páncéllemez védi, ami jószerivel csak a hatosok ellen nyújt védelmet, de legalább ott van a motor és a vezető is elrejtve, nem beszélve arról, hogy frontból ki is gyújthatnak minket, így nem ajánlott nagyon mutogatni. A felépítmény része, ahol ugye az ágyúnk is van, viszont a saját szintjén megfelelő védelmet nyújt, feljebb nem nagyon. Effektív értéke attól függ, milyen magas tankkal állunk szemben, de 200 és 240 mm között változik, amit nyolcas szinten aligha tudja bármi átütni, de nem lehetetlen, így van, hogy az IS-3 átüt, de van, amikor a Borsig nem.

Valljuk be, szükségünk is van egy ilyen jól páncélozott pontra a tankon, mivel mindössze 990 HP-val gazdálkodunk, ami a legkevesebb a 8-as mezőnyben, bár a „fhanszia” AMX-nek is 1000, az ISU-nak pedig 1010 HP-ja van csak, ami kb. egy hamutálcányival több csak. Mindenesetre nem mi fogjuk felfogni a Jagdpanzer E 100 lövését.

Az oldalunk 90 mm-es, azonban ez is elég szépen meg van döntve. Persze nem kell hirtelen az oldalunkat mutatni az ellenségnek, de nem kell aggódni, hogy bárhonnan, bármilyen szögben be fogják ütni.

Látótávunk 380 méter, ami sokáig nem volt kiemelkedő, ám a TD látótávnerf óta ebben az élen járunk a T28 Protóval megosztva.

Nem beszéltem még az álcaértékről, nos, ez 20% állva és 12% mozgás közben, ami az átlag felett van (2. a szintjén), de ezzel természetes csak alulról nyaldossa a Borsig 24/14%-át. Sajnos lövés után bármily kicsi is a kaliberünk, nagyon visszaesik az álcánk (bár kevésbé mint a Borsig-on, már csak a kisebb kaliber miatt is), így mindig figyelni kell arra, hogy ha villan a rinyalámpa, ne legyünk semmilyen kályhacső szerű 152 vagy 170 mm-es löveg előtt.

Felfüggesztés

Egész kellemes, 36 fokos forgási sebességet biztosít a tanknak, ami a csigához hasonló forgású ISU 21 fokához képest maga a mennyország, és valóban, leforogni sem nagyon fognak vele, meglepően gyorsan tudunk bárminek utána fordulni.

Motor

Egy 680 lóerős V-54-6-os köszön itt be, ami a T_44-en is megtalálható. Tekintve, hogy a tank fullosan is kb. 34,7 tonna, eszméletlenül mozgékonnyá varázsolja a SU-101-et. Végsebességünk 54 km/h, amit TD-hez képest nagyon hamar elérünk és nem kell félni a kanyarodásnál sem, mert egy 90 fokos fordulásnál sem fog vészesen leesni a sebességünk, amit a megközelítőleg 19,6-os LE/t értékünk biztosít.

A talajellenállásunk is az egyik legjobb, nagyjából megegyezik az éllovas Borsigéval, picit rosszabb csak nála (0,96/1,15/1,92). Csendben megjegyzem, a nyolcas medek többsége sem büszkélkedhet ilyen mozgékonysággal, így meg kell becsülnünk, amit WG bácsi nekünk ajándékozott. Ebből látható, hogy ha nem kempelünk, miközben látnak, akkor az SPG-k sem fognak minket nagyon eltalálni, mivel nem vagyunk hatalmasok.

Tömegünkből adódóan értelemszerűen könnyű tankokat és tüzéreket rammoljunk csak, különben mi húzzuk a rövidebbet és palacsintává lapítanak bennünket.

Ajánlott játékstílus

Ha egy szóval kell leírni, akkor support. Ha ki kell fejteni (és egy elemzésben illik is ezt tenni), akkor keress olyan helyet, ahol sík terepen el tudod rejteni a hasad és úgy durrogtass a piros négyszögekre.

Azt gondolom mondani sem kell, hogy ha a DPM-től elszállva medként akarod használni a gépet, akkor rendszerint még a nyolcas meccseken is hamar el fogsz vérezni, igaz egy magányos, fedezet nélküli hatos, esetleg hetes - nem Tigris - tankra akár rá is tapadhatsz, mivel ha csak a felépítményed látják, akkor azzal nem igazán tudnak majd mit kezdeni.

Mindig védd a hátsódat, mivel ott helyezkedik el a lőszerrekesz és a parancsnok is, ezeket meg nem mutogatjuk, mert ha ellövik, akkor előbbinél instant garázsmenet a vége, utóbbinál meg megirigyelheted majd a Hetzer látótávját. Nem tudom megmondani ezek mennyire sérülékeny helyek, mert nem nagyon kerülnek a hátamba.

Említettem korábban, hogy 10-20 fokig be lehet forgatni a tankot, nos ezzel is csak óvatosan, mert az oldalunkon több weakspot van, mint égen a csillag. Ha jobbról visznek be, akkor esély van a töltő, a lőszerrekesz és a motor sérülésére, míg balról hasonló eredményre számíthatunk, csak ott a parancsnok eshet ki a csatából. Mindig maradj a csapatod mögött, hagyd, hogy ők menjenek előre és fogják fel helyetted a lövéseket, mert ha mögéd kerülnek, akkor a Miatyánk sem segít és fél perc múlva egy füstölgő roncs leszel a pályán (általában). Azért erre is akad kivétel, én egyszer két Type 59-cel bántam el egyszerre közelharcban, igaz annyit pepecseltem az egyikkel, hogy a másik mögém került és ammoracket lőtt, miután elhasználtam a javítómat.

A kempelős pályák, Malinovka, meg Prokhorovka (vicces, hogy azok a pályák, ahol még érnek valamit a TD-k, „ovka”-ra végződnek) meg a legjobb barátaid, mivel bár ezzel a tankkal lehet közelebb is menni, hiszen olyan támogató harckocsi, mint a Tigris, de egy TD mégis csak akkor érzi magát a legjobban, ha hátulról küldi az áldást az ellenfeleknek. Arra viszont mindig figyelni kell, mikor van lehetőség úgy áthelyezkedni a csata későbbi szakaszaiban, hogy az ellenfelek oldalát tudd lőni (hiszen ott könnyen átlőhetőek a 219-es átütésünkkel).

Mindig próbáljuk kihasználni a DPM-et a tankunkon, bár ez az egyre több folyosószerű pályán nem igazán lehetséges, mivel ott bárki leáll veled pofozkodni, mivel nagyrészt nagyobbat vernek beléd, mint te beléjük, bár ha olyan sötét az illető, hogy kirakja az első lánckereket és te le tudod láncolni, akkor hacsak nincs jó javítás skillje, simán permatracken tartható és a DPM-nek köszönhetően rövid úton a garázsba küldhető, gyakorlatilag bárki.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító
  • Fokozott Szellőzés 2. szint/Álcaháló
  • Periszkóp/Távcső

Mivel TD-ről van szó, ezért VStab kizárva, viszont én személy szerint ragaszkodom a ventilátorhoz, mivel alapból is egész jó álcaértékünk van és a lövegünk kalibere is kicsi a nagyátlaghoz képest, viszont a plusz DPM eddig nagyon jól jött. Ellenben ha valaki nem ért velem egyet, az nyugodtan használja az álcahálót helyette. Periszkóp kötelező, mert TD, ráadásul bokorban csücsülve nagyon megdobja a látótávod, így passzív spotra is alkalmas leszel általa.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kisméretű elsősegélycsomag
  • Kézi tűzoltókészülék

Nem érzem indokoltnak az automata tűzoltó alkalmazását, mert nem gyullad gyakran a tank, csak a motor szeret sérülni, de akit megnyugtat a 10% bónusz, amit ad, az nyugodt szívvel használhatja.

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: Elit alakulat, Hatodik érzék, Álca
  • Lövész: Elit alakulat, Álca, Pillanatkép
  • Vezető: Elit alakulat, Álca, Off-road vezetés/Sima utazás
  • Töltő: Elit alakulat, Álca, Biztonságos elhelyezés/Adrenalin roham

BiA kötelező, mint minden tankon, álca szintén magától értetődő, Pillanatkép segíti a menet közbeni lövöldözést, mivel mozgás közben is egész pontosak vagyunk, sima utazás szintén, bár az off-road vezetés meg mozgékonyabbá tesz minket, itt lehet mérlegelni, melyikkel jársz jobban, töltőre meg igazából egyik perk sem feltétlenül szükséges, ám ha választani kell, akkor ezeket mondanám. Előérzet felesleges, úgyis piszok gyorsan töltesz.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • A löveg minden tulajdonsága (az AP átütését leszámítva)
  • Kimagasló ROF és DPM
  • Nagyon erős felépítmény (csak szemből)
  • Közepes tankhoz hasonló mozgékonyság
  • 330 mm-es átütésű prémium lőszer
  • 380 méteres látótáv
  • Átlagon felüli álca
  • Az Object 263-hoz vezet (erről picit lentebb)

Hátrányai

  • Nem létező lövegsüllyedés
  • Sérülékeny motor
  • Drága és kevés lőszer
  • 990 HP, ami bár csak kicsivel, de a legrosszabb a mezőnyben
  • Lövés után minimális álca, a kaliber ellenére is
  • Prémium lőszer HEAT

Kiknek ajánlott

Részben azoknak, akik unják a szokásos TD-ket, amik jól odavernek egyet, majd évekig töltenek, de azok is megbarátkozhatnak vele, akik szeretik a mozgékony tankokat, csak itt arra kell figyelni, hogy a SU-101 nem azért kapott mozgékonyságot és sebességet, hogy közepes tankot játsszon, hanem azért, hogy szükség esetén át tudjon helyezkedni.

Azok is kénytelenek lesznek átverekedni magukat a SU-101-en, akik az Object 263 felé igyekeznek, ami ezen tankág vége és DPM-ben nem meglepő módon veri a mezőnyt (kivéve a HESH-t spammelő Halálcsillagot), ráadásul még páncélt is kapott, igaz csak szemből, de ott nagyon.

A 263 minden szenvedést megér, amit az elődein kell elviselnünk és bár én még nem élhettem át a csodát, amit az a masina nyújt, biztos vagyok benne, hogy ő a gyümölcse az előtte lévő kilenc tankon való átverekedésnek. Sokan az egyetlen használható tízes TD-nek tartják, talán nem véletlenül. Azoknak az embereknek viszont egyáltalán nem ajánlom a SU-101-et és az ág többi tagját sem, akik nem tudnak megbékélni a 2 fokos lövegsüllyedéssel. Előre szólok, ez minimálisan lesz csak jobb a SU-122-54-en.

Pénzkeresésre ez a harckocsi nem alkalmas, így aki egy nem prémium nyolcast keres, amivel még keresni is lehet, az szintén rossz ajtón kopogtat. Ha viszont tudod, hogy kell vele helyezkedni és sebzel, akkor még a WN8 értékedet is javíthatod. Csak mellékesen nekem eddig 1726 átlagsebzés mellett 2456-os WN8-am van a SU-101-gyel, tehát tud valamit ez a tank, amit csak az tapasztalhat meg, aki kipróbálja.

A jövőről...

Réges régen, még a 7.akárhányas verziók idején, amikor még nem játszottam, volt ennek a gépnek egy 122 mm-es lövege is, ami az M62-C2 névre hallgatott. Nem tudom, milyen értékekkel rendelkezett ez az ágyú, de a WG eltávolította, mondván túl OP volt. Ezen ne lepődjünk meg, mert a WG-nek igaza volt, mivel ezek a lövegek, amik már nincsenek rajta a kérdéses tankokon (gondolok itt a még Schmalturmos Pz IV-nek a StuG féle lövegére, vagy a SU-85 107 mm-esére) még a +3 és +4 MM idején voltak, amikor még csak így lehetett felvenni a harcot eredményesen a három, vagy négy szinttel magasabb tankok ellen.

Az érdekes az, hogy a WG tervezi, hogy visszaadja a SU-101-nek ezt a 122 mm-es löveget, mi több a 9.13 teszt szerveren már így is van. Ez a 122-es löveg a SU-122-54 jelenlegi top lövege, 258/340/68 átütéssel és 440/440/530 sebzéssel, ám a SU-101-en picit másképp működne, ugyanis bár az átütése és sebzése remek, de a löveg kezelhetősége pocsék, ha megszoktuk a 100 mm-est; a DPM meg enyhén szólva is átlag alatti, 2200-as szárazon, a 100-as csaknem 2900-as értékéhez képest. Bizton állíthatom, hogy ennek ellenére, amikor kijön a 9.13, minden SU-101 tulajdonos, köztük jómagam ezzel fogom tolni, aztán kiderül, hogy az átütés és sebzés elég jó-e ahhoz, hogy kompenzálja a DPM elvesztését és a lassú szűkülést. Mindenesetre elég érdekes döntés és az is lehet, hogy végül nem kapja vissza a SU-101 ezt az ágyút.


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:12

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    rentonis
    • Tankos
    · 8 éve
    ami azt illeti én végig verekedtem magam ezen az ágon az OB263-ért és rohadtul nem érte meg. szóval aki teheti szerintem válassza a másik TD-ágat.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.