Jelenleg

18
látogatónk van

2015. november 12. 12:54

Type 3 Chi-Nu - Elemzés

Írta:
(18 szavazat)
16 hozzászólás

Bevezetés

A World of Tanks-ban a tier 5 valamelyest emblematikus jelentőségű szint, jó néhány legendás tankkal találkozhatunk itt, még ha csak a medeket is nézzük: M4 Sherman, T-34, Pz IV, jó a Renault G1-est inkább hagyjuk, aztán itt van nekünk a japán Chi-Nu és nem igazán tudjuk hova tenni, nem egy elterjedt és népszerű tank, igazából amolyan átlagos.

Paraméterek

Ágyú

Ebből rögtön kapunk négyet is, de igazán csak kettőnek van értelme.

Az egyik amivel kihúzhatunk minden modult, az nem más mint a Chi-He top lövege, vagyis az Experimental 57 mm Tank Gun Shin. Ugyan a 87 mm átütés igencsak sovány, de 131 mm gold átütéssel már kellemes, viszont amiért érdemes ezt az ágyút használni az nem más mint a DPM: 1957 soft.  Ami annyit tesz, hogy a 75-ös alfa mellé egy 2,4 mp körüli töltésidőt kapunk. Ha van némi aranyunk - ami igazából a napi küldik okán egész szépen jött mostanság-, akkor a ventit és a töltésgyorsítót már érdemes itt megvenni az egész ágra és aztán csak tovább pakolni a tankokon (modulonként 10 gold a leszerelés ára). Ezzel a két felszereléssel és egy 100%-os legénységgel 1,94 mp töltésidő mellé 2318-as DPM-et érhetünk el. Feltehetjük tehát a kérdést: miért is használjuk akkor a top löveget?

A válasz persze egyszerűnek tűnhet, mivel átütésben (124 mm), alfában (125) és pontosságban (0,37) is jobb a 7.5 cm Tank Gun Type 5, ami ugye a Kai lövege is, viszont a soft DPM-e csupán 1500, ez a fent említett setuppal ugyan felszökik 1777-re, de még mindig igen csak karcsú. 5-ös tierben a medek közt ennél rosszabban csak a két Sherman teljesít a 76 mm-essel, de azok meg úgyis a 105 millis derppel játszanak, szóval ott kullogunk a sor végén. Az ágyú hajlamos franciásan viselkedni, hiába pontos, teljesen beszűkült állapot előtt igencsak szór, így törekedjünk a teljesen becélzott lövésekre, esetleg ez egy célzásgyorsítóval is megtámogatható.

Aztán persze ott van még a másik két 75 mm-es ágyú, de azok helyből felejtősek, se átütésük, se pontosságuk, nem mellesleg a lövedék sebességük is botrányos. Legjobb, ha azt a Type 99-est már a Chi-He-n kifejlesztjük, mert ezek szóra sem érdemesek.

Ne is szaporítsuk tovább a szót, íme egy táblázat:

  Experimental 57 mm Tank Gun Shin 7.5 cm Tank Gun Type 5
Kaliber 57 mm  75 mm 
Átütés  87/131/29 mm 124/155/38 mm 
Sebzés 75/75/100  125/125/175 
Lövés/perc 26,09  12 
Töltésidő  2,3 mp  5 mp
DPM  1957  1500
Pontosság  0,42  0,37
Célzási idő  2,3 mp 2,3 mp 
Lövedék sebesség 810 m/s  821 m/s 
Lőszerkészlet  90 db 52 db 

Ebből is látszik, hogy a két ágyú két totál ellentétes játékstílusért kiált. Az egyik egy kis kaliberű, rohangálós, mindenkit flankelek és szétlyuggatom a szögbelövőmmel, a másik pedig egy komótos 75-ös, hátul az egyik bokorból kilógva, amolyan tornyos TD stílusban. Hogy a kettő közül melyik érvényesül a Chi-Nu-n? Hamarosan kiderül.

Torony

50/35/25 mm-es döntetlen páncél 36 fokos forgással másodpercenként és 350 méteres látótávval, egy pöppet gyenge lássuk be. Egyetlen valamire való tulajdonsága, hogy 10 fokos gun depression-t kölcsönöz a rá szerelt ágyúknak, viszont felfelé csak 15 fok jár. Van egy minimális lövegpajzsunk is, ami azért elég jó effektív értékeket ad mondjuk egy t4-es vagy kisebb penes t5-ös ellen hulldownban, de olyan 130 körüli pennel már bontható, na meg mellette a torony simán beüthető.

Felépítmény

50/25/20 mm-es döntetlen páncél, forgatni nem nagyon érdemes, mert röhögve overmatchel mindenki, aki meg ügyesen mögénk vagy mellénk kerül, már töltheti is a repeszt. Jó hát elvégre egy közepes tankban vagy miben ülünk, nem kell ide 80 mm-es döntött páncélzat, na meg itt van ugye ez a 13,98%-os camo értékünk, szóval majd jól elleszünk vele valamelyik hátsó bokorban. Ja igen, a cucc amúgy alig 20 tonna szóval arra készüljünk fel, hogy ha valaki belénk száll páros lábbal, annak nem nagyon fog a hp-nk örülni amiből összességében 480 azért jutott.

Felfüggesztés

36 fokos másodpercenkénti forgás, hát nem egy nagy eresztés.

Motor

Egy 600 lóerős Type 100 Kakyuu V-12, szóval már-már könnyű tank életérzés 65 km/h-ás végsebességgel... ...látom ahogy fellélegeztetek páran, de nyugi, csak vicc volt. A tankot valóban egy Type 100 Kakyuu V-12-es hajtja, de ez mindössze csak 300 lóerős és a végsebessége is 38 km/h-nál megakad. 15,95 lóerő/tonna arány, jó talajellenállással.

Szóval mi a fenét is lehet akkor kezdeni ezzel az ócskavassal? 

Ajánlott játékstílus

Hát a helyzet az, hogy a többi közepessel együtt rohangálni nem nagyon fogunk, bár érzésre jól gyorsul és a végsebességét is kellemesen tartja szinte minden talajon, de igazán elindulni sincs értelme, hiszen leforogni max egy ügyetlenebb KV-1-et fogunk. Meg amúgy is ugye, ehhez a stílushoz az 57-es illene, viszont egész egyszerűen nem vagyunk képesek akkora sebesség és agilitás elérésére, hogy ezt az ágyút hatékonyan, minimális hp veszteség mellett használjuk akár 1v1-ben.

A második dolog ami még ellene szól az az átütés, amiből egy 7-es csatában már a 131-es gold penetráció is kevés lehet. Szóval marad a 75-ös ágyú és a sniper, ahogy a Chi-Nu Kai-nál is. Persze azért itt valamivel jobb a helyzet, kicsit erősebb ugyanis a motorunk, és van egy 10 fokos gundepünk, tehát közepes tempóval még a nehezek és a TD-k előtt elérhetünk egy-egy magasabb pozíciót, ahonnan a tornyunkat kidugdosva várhatjuk a spotot.

Szóval totálisan passzív forgó tornyos TD szerű játékmódot kell alkalmaznunk. Közelharcba bocsátkozni ezzel a tankkal csak akkor érdemes, ha egy két nagyobb jelentőségű célpont elvonja ellenfelünk figyelmét. A csata vége felé viszont, ha már kellően megritkítottuk az ellenfél sorait, akkor elindulhatunk lecsapkodni a maradékot. A 125-ös alfa szerencsére igen sokszor high rollol (de lehet, hogy csak engem szeretett ennyire), így ilyenkor a 100-150 hp-s tankok lesznek a fő célpontjaink, vagy max a két-lövésesek, ha cserébe csak 1-et kapunk be. Persze csak óvatosan, mert ha pattanunk vagy kicsit rollolunk, simán kaphatunk még egyet mire betöltünk.

A koncepció amivel a Chi-Nu felépül önmagában sántít, hiszen a korlátozott mozgékonyság miatt, hiába van nekünk ott egy jó DPM-ű 57 mm-es meggymagozó (még ha igényli is a goldot), a tank menettulajdonságai nem asszisztálnak ehhez. Aztán van egy lassú 75-ös, ami ugyan tekintélyes alfával és átütéssel, emellett pedig precíziós pontossággal rendelkezik, de ahhoz hogy tornyos TD-t játsszunk egy bokorban, ennél több kell vagy alfa vagy DPM oldalon. De mivel közepes tankról beszélünk, ezzel az ágyúval egy jó 1800 körüli soft DPM már elég is lenne ahhoz, hogy ne csak egy egyfajta peek a boo-val fűszerezett hulldown képes valamit kapjunk.

A gond az, hogy egyszerűen bármit is teszünk a tankra, az ágyú nem elég gyors. Így van ez a Chi-Nu Kai esetében is persze, de itt a plusz mozgékonyság miatt különösen bosszantó, mert érezzük, hogy lenne még potenciál a tankban, de a tűzgyorsaságunk ebben korlátoz.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Álcaháló (esetleg célzásgyorsító)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet (nem multi-modul érzékeny)
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Most komolyan, aki megveszi ezt a tankot nyilván az STA-1 vagy az STB-1 a célja az ágon, szóval tessék szépen odakattintani a linkre és elolvasni ott. Na jó egy kicsit segítek, hogy azért valami kihozható legyen ebből is:

 • Első körben: 6. érzék, Pillanatkép, Sima utazás, Jelerősítés (gondoljunk előre a Chi-To-ra), Javítás
 • Második körben: Álcázás és/vagy Javítás, illetve a töltőnek beszúrunk valahová egy Biztonságos elhelyezést

Fejlesztés

Érdemes ezelőtt a tank előtt a Chi-He-t kielitezni, így rögtön nyerünk néhány rádiót és egy ágyút. A Chi-Nu-n én először a mozgékonyságra törekedtem az 57-es ágyúhoz, így a lánctalp után a motort fejlesztettem, de ha nincs meg az anyagi háttér az 57-essel járó goldammó használat mellé, akkor érdemesebb a torony majd a top ágyú fejlesztését megcélozni és csak eztán a motort.

Bevétel

Ha nyugton ülünk a hátsónkon és nem yolo-zunk már a csata felénél, akkor a csata végére nyugisan összeszedhető vele 15-20k nettó is, nyilván gold használat nélkül, de ehhez azért kb. olyan 1000 körüli sebzésre szükség van.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Igen pontos ágyú 
 • Jó átütés
 • Megfelelő álca, kis méret
 • Kellemes gundepression

Hátrányai

 • Papír páncél minden oldalról
 • Botrányos DPM
 • Középszerű menettulajdonságok
 • Nyeli a repeszt mint kacsa a nokedlit

Kiknek ajánlott

Fun tanknak nem jó, ilyen stílusban money maker-ként pedig már ott van a Kai, szóval igazából senkinek, persze annyira nem rossz tank, hogy free xp-zzük az egészet, hiszen arra ott lesz a Chi-Ri, túl kell esni rajta, nem egy nagy művelet.


Az elemzést írta: Noobaato

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:02

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Noobaato
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Jacktor"][quote name="uuee"]Rádiósnak gondolom a helyzetfelismerésre gondoltál, nem a jelerősítésre[/quote]
  Igen, javítva.

  Ha minden jól megy, holnap jön a Chi-To is :-)[/quote]

  Pedig nem véletlenül volt ott Jelerősítés
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 7 éve
  [quote name="uuee"]Rádiósnak gondolom a helyzetfelismerésre gondoltál, nem a jelerősítésre[/quote]
  Igen, javítva.

  Ha minden jól megy, holnap jön a Chi-To is :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Noobaato
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="uuee"]Rádiósnak gondolom a helyzetfelismerésre gondoltál, nem a jelerősítésre[/quote]
  Hamarosan érkezik a Chi-To elemzés is abból pedig kiderül miért a jelerősítést írtam.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  uuee
  • Tankos
  · 7 éve
  Rádiósnak gondolom a helyzetfelismerésre gondoltál, nem a jelerősítésre
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ynnegaf
  • Tankos
  · 7 éve
  Azért a Chi-Ri jó tank szerintem. Nekem legalábbis tetszik. Én inkább a Chi-To-val álltam eddig hadilábon.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector
  • Tankos
  · 7 éve
  Gondolom - mivel echte "bikicsunáj", ezt is ugyanannyira szeretném, mint a prémium testvérét, ami az egyik legjobb ötös tank a játékban :P
  A tornyos TD megnevezés pedig helytálló rá.

Legfrissebbek a szerzőtől: Noobaato

© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.