Jelenleg

6
látogatónk van

2015. november 9. 08:49

AMX 13 F3 AM - Elemzés

Írta:
(36 szavazat)
27 hozzászólás

Bevezető

Kevés tüzérségi üteg elemzése szerepel az oldalon, noha van köztük olyan jármű is, melynek a használatába majdnem minden meccsen kellemesen beleborzongsz. Gyakran kellemes, de előfordul, hogy rosszabb napokon a hajadat téped, teljesen olyan, mint egy barátnő/feleség. Az alább bemutatásra kerülő 6-os szintű francia üteg az előbbi kellemes típusba fog tartozni - de ezzel a kijelentéssel még nem a végleges verdiktet hallottátok. Lássuk, hogy mit is tud ez, a World of Tanks világában némileg egyedi harcjármű...

Az üteg elődjét, az 1959 AMX 155 13 Automouvan-t az ötvenes években hívta életre a francia hadsereg, hogy leváltsák az öregedő Type M41 tüzérségi löveget, mely egyébiránt az M24 alvázára épült. A tervekben egy olyan kisméretű jármű szerepelt, amely 1 percen belül harckészültségbe állítható anélkül, hogy a visszarúgás csökkentése végett be kelljen ásni egy rókalyukba (ezért látható a két ásóra hasonlító kitámasztó talapzat a hátsó traktuson), eléri a 20 km-es lőtávolságot és agilis mozgásával képes tartani a csapattestek haladási sebességét. 

Legénysége a valóságban két főből állt, a sofőrből és a parancsnokból, akik egymás mögött foglaltak helyet a páncéltest mögött, a WarGaming illetékesei azonban egy 5 fős családot préseltek a fémlemezek mögé.

A különböző típusokat a '60-as évek végéig gyártották és még ma is szolgálatban állnak Franciaországban, Marokkóban, Argentínában, Chilében, Cipruson, Szaúd-Arábiában, Venezuelában, Katarban és Ecuadorban. 

Paraméterek

Ágyú

Két ágyúnk van, a stockos és a fejlesztett 155 mm-es kőhajító. S hogy miért így hívom? Az úgynevezett splash értéket, azaz a robbanási sugarat felejtsük el. Ha bármilyen tank mellé lősz, ott maximum egy lánctalp besárgulással lehet számolni, szerencsés esetben talán le is szakad. Nem mondom, a pár száz csata alatt egyszer csináltam vele bombavetőt, ráadásul kettő darab 6-os szovjet heavyt kiiktatva, de ennek az esélye annyi, mint ELC-vel lehozni egyedül egy tier 8-as csatát 15 tank ellenében. Nem lehetetlen, de a csodával határos.

Lássuk akkor az ágyúkat részletesebben:

 • Obusier de 155 mm C mle. 1917 tier 5-ös tüzérségi ágyú: 77/185 mm átütés, 720/720 sebzés. Tűzgyorsaság 2,46, pontosság 0,82, célzásidő 7 másodperc. 
 • Canon de 155 mm de 33 calibres tier 6-os tüzérségi ágyú: 90/185 mm átütés, 950/720 sebzés. Tűzgyorsaság 1,96, pontosság 0,78, célzásidő 7 másodperc.

Tehát... Van egy tankunk jó sebzés értékekkel, egy közepesen gyors és pontosnak mondható ágyúval és egy tetemes sebzéssel. Hol itt a buktató? Nincs csőkitérhetőség? Nincs normális lőtáv?

A titok nyitja ennél kicsit bonyolultabb.

Az ágyú nem téríthető ki minden irányban, ezzel együtt kell élni, de korántsem olyan riasztó, mint ahogy elsőnek hallatszik. 5 fok balra, ám 30 fok jobbra a mozgástér. Ezért mindig a jobb oldaladon közeledő ellenfélre fordulj, vagy vége a dalnak. A testedet bedöntve balra, oldalazva állj be pályarészeket lőni, így szerencsés esetben a pálya túlsó felét nagyjából le tudod fedni lánctalpforgás nélkül. 

A lőtávra nem lehet panasz, a nagyobb pályákon is saroktól sarokig el tudsz lőni, Malinovka, El-Halluf esetén már lehetnek problémák az utolsó kockával, de ebben az esetben 1200 méteres értékek feletti távolságokról beszélünk. Röviden szólva, ezzel az értékkel valószínűsíthetően nem lesz problémája senkinek.

A valóságban mennyire pontos? A francia tüzérségi ágon az 5-ös, a 7-es, a 9-es tank pontatlan és gyenge, szinte rémálom. Nincsenek köszönőviszonyban a hivatalos értékeikkel. A 10-es meg nem más, mint a 9-es egy táras ágyúval...

A 6-os és 8-as szintű ezzel szemben jól sebez, pontos, a szintjén és felette képes egyetlen lövéssel kiszedni egy ellenfelet. Ezek a WG rejtett balanszfaktorai...

Csábító? Meghiszem azt, hisz mindannyian részben ezért artyzunk, hogy szemeink előtt egy három, netalán négy számjegyet tartalmazó sebzés emelkedjen a magasba.

A pontosság papíron 0,78, megfelelően képzett legénységgel 0,67-0,7, így többé-kevésbé oda lő, ahova célzunk. De inkább többnyire.

Ezen a szinten még nem érvényesül annyira a vastag páncél az ellenfeleknél, így javarészt 200-1187-ig szóródóan tudunk majd sebzést osztogatni. Tapasztalataim alapján azonban egy 350-400-as átlaggal lehet számolni, bár a vbaddict 619-cel kalkulál, ám ez mindenféleképp hamis érték. Aki ilyenre készül, az csalódni fog.

Alapértelmezett DPM-je a fejlesztett ágyúval 1863 sebzéspont. 100%-ra húzott, BIA-s legénységgel elérhető a kb. 2207-es DPM, a prémium erős kávé (miért is nem croissant, vagy csiga?) nélkül, mely a gyakorlatban nagyjából 25,82 másodperces töltésidőt garantál. Láthatjuk, ez nem egy FV 304-es gépágyú, de cserébe nem is 450-et sebző, rövid hatótávolságú babzsákokat lő ki magából. A lövedék 470 méter/másodperces sebessége megfelel a többi, jobb tüzérségi ütegnek (tehát 1000 méteres távolságban egy jó 2 másodperccel kell számolni).

Maga a löveg 14 fokot tesz meg másodpercenként, ez egy kellemes mozgási sebesség, főleg, ha még lánctalppal is rásegítünk (úgy egyből 42 fokot tudunk forogni).

A gép 50-60%-os pontosságot képes hozzáértő kezekben összehozni, s a rendelkezésére álló 25 lövedékből én még sosem fogytam ki. Az AP-t mindenesetre nem javaslom. Minden fórumon írják, hogy micsoda TD tulajdonságai vannak... Na ez az, ami nem igaz.

Az AP lövedék a fekete leves. Mágikus tulajdonsága, hogy igen gyakran 0 damage + lánctalp a maximum, amit el tudtok érni vele. Legyen szó IS-ről, vagy Chaffee-ről. Pályafutásom alatt a legkönnyebb tankoktól a legnehezebbek faráig már nem egyet bepróbáltam a páncéltörő munícióval és a 25-30 ilyen kísérletből összesen 1 sebzett. Egyetlen egy. Mindegyik teli találat volt, ám a Chaffee is megúszta lánctalp vesztéssel, mikor gyönyörűen oldalba lőttem vele.

Így ha javasolhatom, maradjatok a robbanó lövedéknél. Az egyből semlegesíti a könnyű tankokat és számottevően leredukálja a többi tanktípus életerejét is.

Az ágyú emelkedése 45 fok, a negatív kitéríthetőség viszont 0 fok, így megvédeni magatokat eléggé nehézkes lesz egyenes talajon. Így a TD üzemmód nem javasolt.

Felépítmény/Torony/Motor

A valóságban a méretei a következőképpen alakultak, így a játékbeli méretek is elméletileg ezeket az értékeket hozzák.

 • Hosszúság: 6,22 méter
 • Szélesség: 2,72 méter
 • Magasság: 2,08 méter

A játékbeli forma helytálló ebben az esetben, egy alacsony profilú, álló helyzetben remek camo-jú tankról beszélünk. Századokkal marad el egy AMX 12t könnyű felderítő tanktól (17,96) az álca értéke, amely megsüvegelendő.

Ha mindezeket jóízűen megemésztettük, még ne vigyük el spottolni, jön a többi értéke.

Sebessége egyszerűen bámulatos. Egy 15-16,5 tonna közötti tankról beszélünk egy 280 lóerős top motorral (17 lóerő/tonna). Ez 60 km/h-s végsebességet tesz lehetővé és 14 km/h-s hátramenetet. Ezen értékeket képes elérni, bár szüksége van pár száz méterre, hogy kellően felgyorsuljon. A hegymenet nem fogja vissza túlzottan, mozgékony, agilis tank. Ha menekülni kell, pillanatok alatt útnak eredhettek és mire az ellenség megérkezik a hűlt helyetekre, ti már pár száz méterrel arrébbról tudjátok szórni rájuk az áldást. 

A valóságban a hatótávja 300 km volt, ezt csupán érdekességképpen vetem ide a végére :)

Látótávolsága 310 méter, mely önvédelemre elég. Ha egyedül maradtok és közelít az ellenfél, irányba állva, mozgás nélkül jó esélyetek van arra, hogy előbb spottoljátok a mozgó tankot, rosszabb esetben egyszerre látjátok meg egymást. Ám az esély adott, hogy egy utolsó lövést még megeresszetek feléje.

Gyenge felépítménye egy 40 mm-es frontpáncélból, 20 mm-es oldalpáncélból és 15 mm-es hátsó traktusból áll. Az eső elleni védelmen kívül sokat nem ér, így ha lőnek rátok, akkor sokat pattintani nem fogtok. Ez a 270 életerőpontján is meglátszik. Törékeny jószág. 30 fokban beforgatva a szemből jövő lövések 46 mm-es effektív frontpáncéllal és 40 mm-es oldalpáncéllal találkoznak. Néhány rettenetesen gyenge 4-es tank talán nem üt át minden lövésből, főleg ha kedvez nektek az RNG, de hosszú távon nem szabad erre támaszkodni.

Tüzérségnél nehéz toronyról beszélni, itt azonban mégis rendelkezünk egyfajta toronymozgatási érzéssel, amely a már említett, rendkívül széles szögben mozgatható ágyúcsőnek köszönhető. A 35 fokos mozgathatóság révén jobb esélyekkel indultok a piros és narancssárga wn8 értékekkel rendelkező, flankelni próbáló könnyű és közepes tankok ellenében. Lássuk ezt kicsit bővebben...

Felfüggesztés

Fordulékonysága szintén nem lehet panasz tárgya, ugyanis a fejlesztett lánctalppal 30 fok/másodperces értéket produkál, ami rendkívül jó, sok más tanknak is előnyére válna. Mint említettem, az egyedi ágyú kialakítás miatt lényegében az egyik irányba, jobb oldalra vagytok képesek megfelelő módon védekezni, a balról támadó ellenfelek nagy előnyben lesznek. Ha elmegy mögöttetek a támadó balról jobbra, az ösztön azt diktálná, hogy balra forogjatok utána. Na ennél a tanknál és a legtöbb tüzérségi ütegnél is jobbra induljatok el, így ha az ellenséges tank továbbszalad és későn veszi észre, hogy ti az ellentétes irányba fordultok, szerencsés esetben egy lövéssel ki is kaphatjátok.

Persze ehhez túl kell élni az időközben bekapott sérüléseket.

Ajánlott játékstílus

Adott egy könnyű, gyorsan tüzelő, ámde a valóságban talán kicsit harmatosan sebző tüzérségi ütegünk, mely alapvetően pontos és jól szűkül, ámde a lövedékek röppályája elég lapos. Ezért keressük az egyenes talajt és a domborzat mögötti védelmet nyújtó helyeket, lehetőleg távolra operálva a könnyű páncélzatú, még inkább az egyhelyben álló tankokat lőjük, hiszen robbanási sugarunk is elenyésző méretű.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Célzásgyorsító
 • Töltésgyorsító
 • Álcaháló (bizony) vagy elvetemülteknek könnyű repesz páncél a counter-arty lövések miatt

Mivel jó az álcája, ezért festéssel, álcahálóval elég jó túlélési esélyei lesznek, ahogy a lenti videóban is látszik majd, 200 méterről sem vettek észre az ellenfelek, ez jelentette az utat a végső győzelemhez.

Ajánlott fogyóeszközök

Ebbe a tankba a Kis javítókészlet, a Kis elsősegélycsomag és a Kézi tűzoltókészülék bőven elég. Utóbbi helyett - mivel soha nem gyújtottak ki - jó alternatíva lehet a kávé.

Ajánlott legénységi képzettségek

A játékban 5 fős legénység (parancsnok/rádiós, lövész, vezető, töltő, töltő) alkotja a tank lakosságát, akiknek a következőképpen osztottam szét a képességét:

 1. BiA mindenkinek
 2. 6. érzék a parancsnoknak, a többiek a játékstílusotokra vannak bízva. Gyorsabb fordulás, vagy jobb álca, esetleg pár százalékkal nagyobb esély az ellenfélen kritikus sebzés okozására? Itt döntsetek belátásotok szerint.

Kredithozam, tapasztalat, győzelmi ráta

 • Kredithozama: nettó 5279 átlagosan.
 • Átlagos tapasztalati pontszáma a vbaddict szerint 257, így senki sem ezen a tankon fogja húzni a legénységét, az biztos. Amióta nerfelték a tüzérség bevételét a pénz és a tapasztalat színterén, azóta elég nyögvenyelős a fejlődés.
 • A szervereken a győzelmi rátája 49%-os, ez is megfelel lényegében a nagy átlagnak.

Videó


Az elemzést írta: HUN_Sector

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:56

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  siposbalint0
  • Tankos
  · 6 éve
  Az elemzés sztem az utóbbi elemzések egyik legjobbja (ellentétben a vk bélájéval, ami egyszerűen borzalmas)
  5*, igen annak ellenére hogy arty, mert nagyon jól megírt elemzés, és tetszik, hogy nagyobb részt szántál a törénelmi részre, így aki ilyen irányban is szeretne művelődni, az is kap valamit
  Gratula!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  stefanitsr
  • Tankos
  · 6 éve
  Nagyon jó elemzés, és szórakoztató olvasmány, köszönöm.

  Szerintem az egyik legjobb hatos ártány az FV és az M44 mellett, amivel egyszer oneshotoltam egy tiger1-et. Egyébként nekem a kilences és a tízes fhanszia is nagyon bejön/bejött.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 6 éve
  [quote name="HUN_Sector"][quote name="Bhalangir"]Engem az érdekelne, hogy a vbaddict statisztikája mitől tud téves értéket adni dmg dealt terén? Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír, neki pedig statisztika szerint 281 csata alatt 1068-as átlagsebzése van. Vagy nem keveredett itt össze az egy lövéssel bevihető sebzés és az átlagsebzés fogalma valahol nekem vagy a cikkírónak? Mert így nem értem.

  Egyébként a cikk szuper és a videó is nagyon jó! A konklúzió pedig magáért beszél! [/quote]

  Átlag alatt az egyszeri bevitt sebzés átlagát értettem, nem az adott meccsen elérhető teljes átlagsebzést.

  [quote name="Bhalangir"][quote name="b30wu1f"][quote name="Bhalangir"]...Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír...[/quote]

  Lövésenként, nem meccsenként.[/quote]

  Én is így értettem, de a vbaddicton ilyen statot nem tudok, azért nem értettem, hogy az honnan jött. Legalábbis én nem találok ilyen statot.[/quote]

  http://www.vbaddict.net/tankstats/france/spg/amx_13_f3_am-18
  Az észrevételed jogos. Felcseréltem véletlen két értéket. A 619 (mostanra 640) az a vbaddict-on a meccsen elért teljes átlagsebzés. A damage per hit átlag 377 sebzéspont. Egy 950-es sebzésű ágyú esetén ez nem egészen 2 találó és sebző lövést jelent ezzel az átlagsebzéssel egy meccs alatt. Lényegében 45 másodperc aktív időtöltést az adott körben.[/quote]

  Köszönöm, így már érthető.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Bhalangir"]Engem az érdekelne, hogy a vbaddict statisztikája mitől tud téves értéket adni dmg dealt terén? Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír, neki pedig statisztika szerint 281 csata alatt 1068-as átlagsebzése van. Vagy nem keveredett itt össze az egy lövéssel bevihető sebzés és az átlagsebzés fogalma valahol nekem vagy a cikkírónak? Mert így nem értem.

  Egyébként a cikk szuper és a videó is nagyon jó! A konklúzió pedig magáért beszél! [/quote]

  Átlag alatt az egyszeri bevitt sebzés átlagát értettem, nem az adott meccsen elérhető teljes átlagsebzést.

  [quote name="Bhalangir"][quote name="b30wu1f"][quote name="Bhalangir"]...Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír...[/quote]

  Lövésenként, nem meccsenként.[/quote]

  Én is így értettem, de a vbaddicton ilyen statot nem tudok, azért nem értettem, hogy az honnan jött. Legalábbis én nem találok ilyen statot.[/quote]

  http://www.vbaddict.net/tankstats/france/spg/amx_13_f3_am-18
  Az észrevételed jogos. Felcseréltem véletlen két értéket. A 619 (mostanra 640) az a vbaddict-on a meccsen elért teljes átlagsebzés. A damage per hit átlag 377 sebzéspont. Egy 950-es sebzésű ágyú esetén ez nem egészen 2 találó és sebző lövést jelent ezzel az átlagsebzéssel egy meccs alatt. Lényegében 45 másodperc aktív időtöltést az adott körben.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 6 éve
  [quote name="b30wu1f"][quote name="Bhalangir"]...Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír...[/quote]

  Lövésenként, nem meccsenként.[/quote]

  Én is így értettem, de a vbaddicton ilyen statot nem tudok, azért nem értettem, hogy az honnan jött. Legalábbis én nem találok ilyen statot.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  b30wu1f
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Bhalangir"]...Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír...[/quote]

  Lövésenként, nem meccsenként.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  FOX_LEF
  • Tankos
  · 6 éve
  HUN_Cestor:
  Grat. az elemzéshez!
  Az ág legjobbja a 155 51 szerintem. Amúgy Malinovka és Steppes az a két pálya, amikor hüledezve nézem az artym totál mellélövéseit. Lehet viccesen hangzik, de úgy érzem, mintha ennél a két mappnál alapból be lenne állítva artyra a -25% RNG. Sehol nem lövök mellé akkorákat mint ezeken a pályákon.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 6 éve
  Engem az érdekelne, hogy a vbaddict statisztikája mitől tud téves értéket adni dmg dealt terén? Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír, neki pedig statisztika szerint 281 csata alatt 1068-as átlagsebzése van. Vagy nem keveredett itt össze az egy lövéssel bevihető sebzés és az átlagsebzés fogalma valahol nekem vagy a cikkírónak? Mert így nem értem.

  Egyébként a cikk szuper és a videó is nagyon jó! A konklúzió pedig magáért beszél!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _HENTES_
  • Tankos
  · 6 éve
  Ez az F3 - as nagyon jó, én is nagyon szerettem. Elég troll lövéseket le lehetett vele adni

  A lentiekhez hozzászólva a többi franciáról nekem a következő a véleményem:

  Nálam a "páros tierüek" bejöttek, a páratlanok nem :-)

  Ahogy írtam, a 6 - os nagyon jó, a 7 - es vicc, a 8 - as lorr az valami hihetetlen jó, nagy kár hogy eladtam, viszont a 9 - es BC... Rengeteget vártam tőle, pláne hogy forgó tornyos, meg gyorsan céloz, de egyrészt nagyon lomha az elődökhöz képest, meg valami félelmetesen pontatlan. Pedig a nagy ágyú van rajta. A 8 - as lorr átlagsebzését sem érem el vele, mert van olyan meccs, hogy 10-ből kb 2x talál. Hatalmas csalódás. A 10 - eset tuti nem fogom már megvenni. A 9 - essel is csak néha megyek egyet és cső. Nem tudom régen milyen volt, de hogy most rendre 3mm - el elé, alá, fölé, mögé lő az biztos. Splash meg ugye nincs, így kuka a lövés. A 155 51 ehhez képest sebész szike volt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="FOX_LEF"]pitzen:
  Ezért írtam, hogy saját tapasztalat. A BC55-el csomó 1000 feletti, vagy körüli sebzésem volt és úgy kalkuláltam, hogy 3 lövés talál. De meg sem közelíti azt. 110 meccset mentem az 58-al és ez alapján, meg a 6K arty meccs tapasztalatai alapján mondom, hogy használhatatlan. Egyedüli előnye, hogy ha rád rontanak, akkor teli tárral tudsz védekezni. 300-400 közötti sebzésekkel semmit sem ér, ha utána 72 másodpercet kell várnod egy töltésre. (Amúgy Igazából 90 másodperc a töltési idő, mert 3x6 sec mág hozzá jön, de ezzel nem foglalkozik senki) Értem én, hogy 3000+ sebzést is lehet vele ütni, de tegyük hozzá gyorsan, hogy NAGY szerencsével. Ez 110 meccs alatt nem jött össze... Amúgy az átlag sebzése 1250, aminek a harmadát tudja hozni. Azért ez elég durva.
  De a stat is ezt mutatja. 1800 körüli WN8 BC55-el és 1400 körüli az 58-al úgy, hogy az 58-on nem kell fejleszteni.
  Igen ez az én statom, de akkor CW-re miért az 55-öt viszik az 58 helyett?[/quote]

  Nekem a 9-es artyval elenyésző a nagy sebzés. Jó, nem mondom, hogy van amikor 1200-t ütök egy is3 oldalába, de aztán az 50B hátsója egy 450-es sebzést kap csupán. S mindeközben a nagy orosz, amcsi, angol dögök ennyit csak splashből tudnak sebezni... hát még ha találnak.
  S a 9-esnél van leginkább olyan, hogy abszolút nem adja. A rekord 22 lövésből 21 mellé (Malinovka). Mind beszűkülve, álló, vagy hegynek fel, lassan haladó célpontokra. S mindez az arty nerf és pontosság nerf óta. A kettő együtt eléggé betett a francia ágnak.
  (Ráadásul ha már a 9-es... annyira nehézkesen mozog az elődökhöz képest, mint ha gwe100-al mozognék a mocsárban)
Tovább a kategóriában: « 105 leFH18B2 - Elemzés
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.