Jelenleg 302 vendég és nincs tag online

2015. október 29. 14:08

VK 45.02 (P) Ausf. B - Elemzés

Írta:
(38 szavazat)
40 hozzászólás

Bevezetés

A VK 45.02 (P) Ausf. B (VéKáBé vagy VéKá Béla) a tier VIII-as VK 42.02 hátsótornyos, az E 75 ágyújával és tornyával felszerelt megerősített változata. A tankot a 9.2-ben buffolták, alaposan megerősítették a frontpáncélját. Innentől kezdtem el Very Kemény Bélának hívni. Bár a 9.3-ban 10 mm effektív értéket elvettek az alsó lemeztől, az elég kemény maradt a tier VIII-asok pattintásához beforgatás nélkül, a IX és X-eseket pedig beforgatva pattinthatjuk. A 9.9 tesztben lecserélték a Mauschenre, de az nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Így leváltása határozatlan ideig elnapolódott, ezért is írom meg most ezt az elemzést.

Paraméterek

Ágyú

A tank az E 75-ön is használt 12,8 Kw.K  44L/55-ös ágyút használja, ami a tierjében a második legmagasabb alfával rendelkezik, egyedül az új japán Type 4 heavy előzi meg. Az E 75-tel és a Wz 111-1-4-gyel megegyezik az alfája.

  VK.B E 75 WZ-111-1-4
Töltési idő 15,05 mp 15,05 mp 13,42 mp
Pontosság 0,36 0,36 0,38
Célzási idő 2,78 mp 2,78 mp 2,78 mp
Átütés 246 246 244
Sebzés 490 490 490
DPM 1952 1952 2190

A VK az E 75-től csupán softstatokban különbözik, azokban viszont jobb, egyedül a csőlehajlásban gyengélkedik a fartornyos kialakítás miatt, de nem is erre kell építeni. A WZ-t pontosságban és átütésben veri, de utóbbi elhanyagolható. A lőszersebesség AP esetében 920 m/s, ami elég alacsony, de nem kell tankhossznyival elé tartani a távol mozgó céloknak. Az APCR-é mellesleg 1150, ami mellé 311-es átütés társul. Rammer+Venti+BIA+csoki kombóval a DPM-et 2366-ra tudjuk feltornászni (csoki nélkül 2267).

Már a löveg is mutatja mire való a tank. A 490-es sebzés bárkit elbizonytalanít aki szembe kerül vele, emellett átütésünk is csak tovább fokozza az ellenfél továbbhaladással kapcsolatos kételyeit. Próbáljuk 100-200 méter közt használni, így a mi pontosságunk tud dominálni és a weakspotjaink is nehezebben lőhetők be.

Torony

Az alap torony a gömbölydedebb kialakítású és 220 mm frontpáncéllal van ellátva. Ez tier IX-ben épp olyan hatásos, mint a Tigris II alap tornya tier VIII-ban: azoktól védene meg, akikkel a legritkábban találkozunk szemtől szemben; vagyis a könnyű tankoktól és esetenként generál pár lepattanót a kisebb átütésű közepes tankoktól.

A fejlesztett torony már 252/160/160 mm-es lemezekből épül fel. Ez már elegendő védelemmel rendelkezik a legtöbb tank ellen. A parancsnoki kupola azonban ezen is egy belőhető gyenge pont. Valamint azon se lepődjünk meg, ha a torony lapos frontját lövik 250+ átütésű tankok. Forgatni csak óvatosan, mivel a rombusz formának hála ilyenkor az oldalsó 160 mm-es páncélt tálcán kínáljuk az ellenfélnek.

A fejlesztett torony látótávja 400 méter, védekezésnél lehet rá építeni.

Felépítmény

Ez az, amiről az egész tank szól. Ugyanis van egy igazán kemény frontunk, ami 200 mm az alsó és a felső lemezen is. Emellett a tornyunk hátul van, az oldalunk pedig elég vastag. Diagnózis: frontharc. Annak is két módja:

 1. Vezetjük a támadás és enyhe cikk-cakkban haladva hagyjuk, hogy a frontpáncél szépen megegye a nekünk szánt sebzéseket.
 2. SIDESCRAPE, ha kevesen vagyunk hogy áttoljuk az adott oldalt, keressünk egy elpusztíthatatlan tereptárgyat, toljuk a széléhez az első görgőt, fordítsuk ki egy leheletnyit a farát és voilà, kész a pattintógép.

Amire viszont figyelnünk kell:

 • A tereptárgy lehetőleg a bal oldalunkon legyen, hogy jobban takarja a kupolát (már ha elég magas ehhez).
 • Az artyk elől védve legyünk, mert igen csak szemrevalónak találhatnak és becsapódás esetén a szemből érkező találat nagy eséllyel a motortérbe (motor+váltó+üzemanyag) csapódik be vagy a torony tetejére. Hátulról pedig a legpuhább részünkbe, ahol a legénység és a lőszerrekesz található. Oldalról meg ezek közül bármelyiket kiüthetik...
 • A fordulási sebességünk.

Sarokharci trükk

Mikor a sarkon túl lévő ellenséget rohanjuk le, lövessük el őt az alsó frontunkra vagy rosszabb esetben a túlsó görgőnkre, minek folyományaként a sarokhoz közelebbi görgővel így lekoccoljuk a falat, s a frontunk extrém szögbe kerül majd az ellenség elé, ami átlőhetetlen:

Legrosszabb esetben is csak a túlsó láncot lőheti le, de így is esélyt adunk a csapat- vagy szakasztársunknak az első lövés bevitelére.

Forgatás nélkül a saját tierünkbe csak prémmel tudják belőni a felső frontot, azok akiknek a penje 330 felett van, ami a következő tankokat jelenti: Leo PTA, T-54, 430 ver II, T-55A, Type 61, WZ-120, AMX 50 120, Conqueror, IS-8, ST-I, M103, WZ-111-1-4 és az összes TD. Nekik is csak 65-67% esélyt ad az RNG.

Felfüggesztés

A grindelés során az első modul, amit ki kell fejleszteni hogy elbírja a fejlesztett tornyot. Átléphető erősített felfüggestéssel, viszont így elesünk a forgási sebesség növekedéstől, ami alapesetben a szinte használhatatlan 17 °/mp-et jelenti. A fejlesztett változat se biztosít elegendő fordulási sebességet (20°/mp), így csupán a csigákkal és néhány amerikai fajtársunkkal tartja a lépést és ezen a torony sem segít. Tehát NE tudjanak megkerülni. Inkább álljuk el keresztbe az útjukat, mert így legalább vissza tudunk lőni.

Motor

A top motort már a VK 45.02 A-ról megkapjuk, amit így legalább nem kell kifejlesztenünk. Cserébe viszont olyan motort kapunk, ami az előző tankon is épp elegendőnek bizonyult, itt viszont 20 tonnával nagyobb súlyt kell megmozgatnia, így egy igen szegényes 10,73 LE/t arányt kapunk. A tank nehezen gyorsul, alacsony a végsebessége és a hegyeket sem szereti.

Mindezek mellett 15%-os eséllyel kap lángra. Tapasztalatim szerint ez fedi is a valóságot, de így is ajánlott hozzá az automata tűzoltó, mivel az artyk is könnyen gyújthatnak.

Fejlesztés

Felfüggesztés 23.300XP –> torony 20.400XP–> löveg 63.000XP.

Ha az E 75 után látunk neki, akkor 43.700XP-ből megúszhatjuk a grindelést, máskülönben ez kemény 106.700XP-nkbe fog kerülni, amit borzalmas vele kitermelni, mivel a következő használható löveg a Tiger II csúcs csúzlija nem érhető el a VK 45.02 A-n, az L/52-es 200-as penje pedig nem sokakat fog meghatni. Így vagy spamoljuk a goldot vagy nyissuk ki a free XP-s perselyt.

Ajánlott játékstílus

Mint már írtam elsővonalas tank. Vagy toljuk vele a frontot vagy fogjuk vele, a lényeg hogy az ellenség előttünk, a csapat pedig mögöttünk vagy mellettünk legyen.

Elsődleges technikái a sidescrape és a forgatás. Keressük a szűk folyosókat, az épületeket. Rejtsük el az artyk elől. Ha ránk rontanak, inkább haljunk meg keresztben az úton, egy jó nagy acélkupacot ott hagyva és lezárva az utat. Ha nem tudsz elfutni hogy máshol harcolj, inkább halj meg úgy, hogy a meccs végén megkapjátok azt a plusz 5%-ot. Nem egy Himmelsdorf-ot nyertünk meg, mert a nagyfiúk utcájában keresztbe áldoztam be magam.

Ha szembe találod magad vele...

Weakspot-ok:

 • Jobb oldali géppuska fészek
 • Parancsnoki kupola
 • 250+ pennel a torony függőleges, oldalsó paneljei
 • HE a toronyra, idegesítő, tönkreteheti a löveget és a motort is sebzi

Mit csinálj:

 • Vonulj vissza
 • Húzd ki az artynak majd track
 • Flankelj, az oldala puha és tele van fincsi modulokkal.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Én a heavy szentháromságra esküszöm ami:

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Vertikális stabilizátor

A ventit lehet szerszámosládára cserélni, főleg ha még nincs elég javítás skillünk. Nagyon nyomulósaknak esetleg a repeszpáncél is jól jöhet.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Nagy javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag (pót ellátmány)
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Itt senki se akarjon 2 skillnél gyengébb legénységgel kezdeni, legalább egy teljes BIA és egy teljes javítás kell. A tipikus heavys felállást ajánlom, javítás minden mennyiségben:

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség
Parancsnok 6. érzék Elit alakulat Javítás/mentor
Lövész Javítás Elit alakulat Pillanatkép
Vezető Javítás Elit alakulat Sima utazás
Rádiós Javítás Elit alakulat Helyzetfelismerés
Töltő Javítás Elit alakulat Biztonságos elhelyezés

Ezek után a tűzoltó skilleket és a felderítést érdemes választani, valamint az irányított ütközést és a kuplungégető sem rossz választás.

A Mentort skillt azért használom, mert gyorsítja a többi legénység képzését. Legjobban elit tankoknál látható milyen hatásos, mert amit a parancsnok elveszít a többiekkel szemben, azt visszakapja a gyorsított képzésben.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Kemény front
 • Made for sidescrape
 • Sok HP

Hátrányai

 • Lassú / Arty mágnes
 • Gyenge ágyúkarakterisztika
 • -5 fokos lövegsüllyedés
 • Viszonylag gyenge oldal páncél, tele rakva modulokkal

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik megbékéltek a csigatempóval és tudják, hogy ezzel a sebességgel merre érdemes elindulni és tudják hogyan kell beforgatni és a sidescrape-be állítani.

Kezdőknek semmiképpen sem ajánlom! Megbosszulja, ha: rossz helyre mész, rosszul állsz, rossz a legénység. Viszont nagyon fun IS-7-eket megfogni, 3000+ sebzéssel és ugyanennyi felfogott sebzéssel kijönni a csatákból.

Linkek

http://tanks.gg/en/wot/vk-4502-b#tab:model

http://www.vbaddict.net/tankstats/germany/heavy/vk_45_02__p__ausf__b-29

Videó


Az elemzést írta: Golza

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:31
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Freepunk_Hun · 4 éve
  Most húztam ki. Akik régebben játszottak vele, azok szerint nagyon jó. Én egy használhatatlan semmirevaló agyrágótanknak tapasztaltam. Nyilván én vagyok a béna, de az enyémet minden hülye átlőtte aki szembe jött. Szerintem csak egy kis sunyi nerf, hogy nehogymár jó legyen addig is amíg lecserélik.
  Örülök, hogy túl vagyok rajta, soha többet nem ülök bele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  sziszadog · 4 éve
  Brutális!!!!
  [img][url=http://kepfeltoltes.hu/view/151029/shot_103_
  [img][url=http://kepfeltoltes.hu/view/151029/shot_111_

  Na ez nem jött be,inkább felteszem az örömködőbe
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Animejetix · 4 éve
  Még kb 10 ezer xp és meg is van a Maus.... úgy hogy észre se vettem hogy milyen sokat játszok ezzel a Vékábével....
  Kiknek ajánlom?
  Bárkinek!
  Én bénaságomra ész nélkül megyek a legtöbbet és ez a tank kismilliószor kimentette már a picsámat....
  Más tanknál oda figyelek mit csinálok de itt nem olyan fontos... IS-7 , E75 ??? Cuppogok a számmal ha meglátom őket szóval ennyit erről.....
  Ez egy top tank! Csak nem népszerű.....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kovacs · 4 éve
  Sidescrape a leghülyébb tanktika ezzel a tankkal. Úgy kb mindenki belövi, ez nem egy E75, aminek 120-as oldala van. Egyébként meg kimész beforgatva és úgyis pattan mindenki.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  TAdo · 4 éve
  [quote name="Camper03"]Jó elemzés, viszont a géppuskafészek a frontján nem gyengepont már. Tank Inspectorban is megnéztem, és élesben sem sikerült belőnöm egyszer sem.
  Ez egy jó hír a VKB tulajdonosoknak, ha még nem tudták [/quote]
  "Gyenge" pont még mindig, mert a formája miatt szinte minden szögből meg lehet lőni merőlegesen, és akkor csak 200-as. Más kérdés, hogy messziről nem találják el, közelről meg nem azt lövik.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 4 éve
  Jó elemzés, viszont a géppuskafészek a frontján nem gyengepont már. Tank Inspectorban is megnéztem, és élesben sem sikerült belőnöm egyszer sem.
  Ez egy jó hír a VKB tulajdonosoknak, ha még nem tudták
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Pharysheus · 4 éve
  Respekt!

  Én olyan fekete-statos vagyok, hogy már a Gyakorlóba se engednek be, de:
  Év elején volt Top Of Three az ágra. Mákom volt, szabin voltam, és a TigerPből prémfiókkal ki tudtam húzni. Igaz, az E75 előtte megvolt, így elég gazdaságosan sikerült megoldani.
  Aláírom, kellenek a jól képzett legények.
  Szupernehéz repeszpáncél mellett az M53/55 simán 1000 hp felett sebez belém. Sőt, bármelyik magas szintű arty.

  Küldetéscsináláshoz ideális volt nekem.
  Egy nehéz nap után üdítő-nyugtató tud lenni, és én nagyon szeretek vele játszani, akkor is, ha -20-50k kredittel zárom a napom miatta.
  Imádnivaló egy dög -szerintem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  TAdo · 4 éve
  [quote name="Morphelo"][quote name="pkrusi"]so sexy (love)[/quote]
  Sírok

  Ezért amúgy megéri végigszenvedni a 7-est és a 8-ast? Jobban pattint, mint az E75 gondolom...[/quote]

  Jobban pattint, mint az E75, de a ha nem platoonban játszol, akkor az E75-el könnyebb nyerni. Nem az a legnagyobb baja, hogy úgy általában lassú, hanem, hogy TETŰ LASSAN fordul. E75>>>VKB.

  A VKA nem olyan rossz, mint a híre. Kicsit medesen kell vele játszani. 75%-os 0 skilles legénységet tettemi a VKA-ba, de így is elég jól ment vele.

Legfrissebbek a szerzőtől: Golza

Tovább a kategóriában: « Tiger I - Elemzés Löwe - Elemzés »

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.