Jelenleg 166 vendég és egy tag online

2015. október 28. 08:24

Type 58 - Elemzés

Írta:
(48 szavazat)
56 hozzászólás

Bevezetés

A Szovjetunió a nagy barátság jegyében 1.800 db T-34-76 és T-34-85 harckocsit exportált Kínába. A kínai kormány ezeket felhasználva 1958-ban kezdte el tervezni a saját közepes harckocsiját, ebből lett a Type 58 (mely csupán papíron létezett). Ebből következően a Type 58 nem más, mint a T-34-85 Made in China verziója.

Paraméterek

Ágyú

A tank top lövege a 85 mm 56-85JT nevezetű ágyú. 128/172/43 átütés mellett 160/160/280 sebzésre képes.

Aki nem volt elégedett az alapágyúval, és teljesen alkalmatlannak érezte a harcra, az ne is fárassza magát a nagyobb ágyú felrakásával, hanem hagyja abba a tankot. Az alapágyú ugyanis 126/167/43 átütésre képes, tehát gyakorlatilag megegyezik a két löveg átütése. Amiben mégis jobb a nagyobb ágyú, az a pontossága. Míg az alaplöveg 0,42 pontossággal bírt, addig a fejlesztett ágyúnak már 0,38 a pontossága. A súlyt leszámítva minden másban egyezik a két löveg, szóval free-t nem kell elhasználni rá, nem lesz tőle sokkal jobb.

100%-os legénységgel kereken 5 mp az újratöltési idő, így megkaphatjuk az 1.920 DPM-et, ami a tier 6-os medek versenyében a középmezőnybe helyezi (5-nek rosszabb, míg négynek jobb), viszont az eredetije (T-34-85) csupán 1.800 DPM-mel rendelkezik, tehát azt sikerült a kínai mérnököknek felülmúlniuk (azonban a T-34-85-nek sokkal jobb az átütése, ezért az elméleti DPM-et jobban meg tudja közelíteni sajnos).

Az újratöltési idő természetesen a szokásos módszerekkel (töltésgyorsító, venti, BIA, extra ellátmány) csökkenthető, viszont ha az átütést nézzük, akkor már más a kép. Egyedül az A-43 rendelkezik szolidabb átütéssel (125/156), az ellenben jóval mobilisabb, tehát könnyebb vele oldalról/hátulról lőni, illetve flankelni. A kínaiaknak kicsit jobban meg kellett volna nézniük a mintájuk ágyúját, hogy kicsit jobban megközelíthesse a sajátjuk a T-34-85 144/194 átütését.

Én sokszor voltam tier 8-as csatában úgy, hogy nem volt lehetőségem megkerülni az ellent, ezért kénytelen voltam szemből lőni. Ilyenkor sok esetben még a prémiumlőszer sem sebzett, mert hiába céloztam weak-et, pontatlanságának hála nem találta el, mellette meg már nem ütötte át a 172 mm pen sem. Tier 6-ban viszont el lehet lenni akár prémiumlőszer nélkül is (bár akad néhány kivétel, pl. beforgatott T-150-t lőhetnénk egy ideig), tier 7-ben pedig helyzete válogatja (arra azért készülünk fel, hogy az rng-nek hála sokszor a Tigrist sem fogjuk tudni átütni, hiába csak 100 mm-es 'páncélja').

Az első videóban a meccs végén látszik, hogy tier 6-ban is töltenem kellett sajnos a prémiumlőszert. Találtam még egy érdekes adatot, nevezetesen hogy az átütés 4,25/8,25 mm-rel csökken 100 méteren.

Ágyúk esetén van még egy fontos dolog, éspedig a csőlehajlás. Ne feledjük, kínai tankban ülünk, amik nem éppen a remek gun dep-jükről híresek. Nincs ez másként most sem, számokban kifejezve -5, illetve +22 fok. Amolyan kínais, de még a használható kategóriába esik.

A pontosságot (0,38) ha összehasonlítjuk a többi 6-os meddel, kiderül, hogy szintén a legrosszabbak között vagyunk. A célzási idő 2,3 mp, ami teljesen átlagos, de mivel kicsi az átütésünk és nem vagyunk túl pontosak sem, ezért ennél az értéknél sokkal jobb kellene, hogy ki tudjuk használni. Mozgás közben sajnos nagyon szétugrik a célzókör és az ágyúnk elkezd össze-vissza lőni. Csak az összehasonlítás kedvéért, négy kategória van a célzókör szétesésének vizsgálatára (úgynevezett ágyú soft-statjai):

 • lövés után szórás
 • toronyforgás miatti szórás
 • felfüggesztés mozgatása miatti szórás
 • torony+felfüggesztés miatti szórás

Az utolsó testesíti meg azt, hogy mozgás közben mennyire vagyunk pontosak, pl. mikor nagyobb távról rusholunk egy ellenfélre és közben próbáljuk eltalálni. Na ebben az utolsó értékben a tankunk a harmadik, sajnos hátulról. Egyedül a Cromwell és a VK 30.01 (D) bír rosszabb értékekkel. Megjegyzendő továbbá, hogy a felsorolt kategóriáknál az elsőben a legrosszabb, torony forgás esetén a 3. legrosszabb, alváz mozgásnál pedig szintén a legrosszabb a soft-statja.

Lőszerből összesen 60 db-ot vihetünk magunkkal, ha valakinek nem elég, akkor nem jól használta fel. Én 48/10/2 összeállításban hordtam. A prémium néha picit kevésnek bizonyult, annak számát lehet növelni. Az áruk pedig - ha valakit érdekel - 109/2.800/98 kredit.

Torony

A torony 90/75/52 mm páncélzattal van ellátva. Nem túl sok, de az eleje szépen van gömbölyítve, sok lövést le lehet pattintani vele a saját tierjében, de a kicsi csőlehajlás megakadályozza a klasszikus hulldown-ban. Az összes normál tier 6-os mednek 360-370 közötti a látótávja, melyből mi sem lógunk ki (370m), míg a rádiónk hatótávja 525 méter.

A fejlesztett torony 48 fokot fordul másodpercenként, ez bármire elegendő. 

Felépítmény

Hivatalosan 45/45/40 mm páncélzattal van ellátva (pont mint a T-34-85) és a kialakítása is szinte teljesen azonos vele. Külsőre nagyon hasonlít a T-34-85-höz, az effektív értékek is hasonlítanak, bár ennek a kobakján kettő szép nagy kupola található (nem mintha annyira célozni kellene nála a weak-t).

Effektíven szemből 80 mm körüli értéket ér el maximum, beforgatva pedig 100-130 mm között ingadozik. Tehát pattintani elsősorban akkor fogunk, ha éles a beesési szög, mert a páncél arra elég, hogy ne érvényesüljön rajta az overmatch. Én sokszor azt játszottam el, hogy egyenes vonalban mentem, hagytam, hadd célozzák meg a frontomat, majd lövés előtt elfordítottam kicsit egyik oldalra, majd a másikra. Ilyenkor sok lepattanót össze lehet gyűjteni (pl. Rhm. nagy ágyúját is pattintottam már így le vele egyszer, amivel rögtön a saját hp-m felett blokkolt a páncél). 

Felfüggesztés

Az alaplánc is elbír minden fejlesztést, ezért utolsónak hagyhatjuk. A fejlesztett papucs 42 fokban képes fordulni, a teir 6-os medek közül egyedül az A-43 fordul gyorsabban, a talajellenállása pedig 1/1,1/1,9, ezzel pedig erősen a középmezőnybe kerül. Meg lehet próbálkozni szűk körű flankeléssel, heavyket könnyen körbe lehet táncolni vele. 

Az álcaértékünk hajszálra megegyezik a T-34-85 értékeivel (13,97%/10,49%/3,49%), így a Cromwell után szintén a tesóval osztozik a 2. helyen.

Motor

Fantáziadúsan 12150L a beceneve. Előre 55 km/h-val tudunk menni. Tier 6 medek 35-64 km/h között közlekednek, tehát az átlagnál picit gyorsabbak vagyunk, de egy Cromwellt vagy A-43-at nem fogunk utolérni.

Végsebességét közepes tempóval éri el, vannak fürgébb és lomhább medek is a mezőnyben.

A LE/t aránya 16, mely - meglepő módon - szintén a középmezőnybe (azonban annak az alsóbb részébe) sorolja a járgányt (ez a szám 12-36 között változik).

Tolatni 20 km/h-val tudunk, pont mint a tier 6 medek többsége.

A motor 12% eséllyel tud gyulladni. Én 203 csatát játszottam vele az eladásig és szerintem két kezemen meg tudom számolni, hányszor gyulladtam. A tank 32,5 tonnát nyom, ez is a nagy átlagot erősíti, tehát ha rammolni akarunk, akkor lehetőleg lightba vagy nagyon könnyű medbe menjünk, mert nekünk is ugyanannyira fájni fog a koccanás. 

Ajánlott játékstílus

Klasszikus medes játék. Kerülni kell a heavykkel való frontális találkozást, szemből csak gondos célzás után tudjuk még a saját szintűeket is belőni. Amíg viszont célzunk, sebzést kapunk. Oldalról/hátulról tier 7-ben sem igazán kell a prémiumlőszer, tier 8-as nehezek ellen viszont már szinte elengedhetetlen. Szóval oldalba és hátba kerülni.

Próbálkozhatunk spotolással is, amennyiben nincs light tank a csapatban vagy látszik, hogy nem fog spotolni. Ebben segíteni fog, hogy az átlagnál picit gyorsabbak vagyunk és picit nagyobb a látótávunk, illetve passzív spotolás esetén a camo-nk is jól jön.

Heavyket és torony nélküli td-ket (illetve sokszor saját szintű medeket is) úgy lehet flankelni vele, ahogy nem szégyelli magát az ember. Amennyiben tier 8-ba kerülünk, akkor hátulról támogatás a puhább célpontok kárára, keményeket nagyobb távról még a prémiumlőszer sem visz át (szemből legalábbis). Ilyenkor mindig próbáljuk kitalálni, merre mennek a nagyobb vasak és úgy helyezkedjünk, hogy oldalról tudjuk őket lőni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Periszkóp/álcaháló

Vstab sajnos nem rakható rá. Én hálót raktam rá, egyrészt mert az alap camo-t így még jobban erősítettem, másrészt periszkóp nem volt a garázsban mikor felszereltem, háló pedig igen. :) Arra azonban fel kell készülni, hogy sok esetben első lövés után villan a lámpa, ha középtávra lövünk (messzire meg valószínű úgysem találna el semmit). Szóval a háló addig hasznos, amíg kicsit közelebb engedjük az ellent és csak utána lövünk, hogy nagyobb eséllyel sebezzünk. 

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Gyulladni ritkán szokott, de azért nem érdemes kivenni a tűzoltót, mert Murphy óta tudjuk, hogy amint kivesszük, rögtön égünk. Nem tapasztaltam, hogy különösebben érzékeny lenne a modulokra, 5-10 csatát is végig lehet tolni modul/legénység veszteség nélkül. Legénység közül a sofőrt és a parancsnokot szokták kilőni, modulok közül pedig a lőszert sárgítják, de robbanásra nem emlékszem, illetve a toronyforgató mechanizmust lövik ki picit könnyebben. 

Ajánlott legénységi képzettségek

 1. 6. érzék + Álcázás
 2. BiA
 3. Álcázás + Mozgás közbeni pontosságot növelők

Bevétel

Az adatbázis szerint átlag nettó 4.158 kreditet termel. Ez ugye nagyban függ attól, hogy az adott meccs mennyi prémiumlőszert igényelt. Ha az ember lesebzi a kötelezőt és nem használ 'goldot', akkor győzelem esetén 20-25k között hoz meccsenként prémfiók nélkül.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • ROF
 • DPM
 • Mobilitás
 • Camo-ban a 2. legjobb a tesójával
 • WN8-at könnyű vele farmolni, mert a többség nehezen tud vele érvényesülni

Hátrányai

 • Nagyon alacsony alapátütés
 • Nem túl pontos
 • Ágyú soft-statjai a még futottak versenyében vannak
 • 5 fokos csőlehajlás
 • Mindenből van jobb is

Kiknek ajánlott

Őszintén? Aki magasabb szintű kínai tankot szeretne a garázsában tudni. Nem hiszem, hogy sok ember lenne úgy vele, hogy 'igen, ez örök darab lesz nálam'. Épp ellenkezőleg, a többség minél előbb szabadulni akar tőle (azonban a heavy és a med ág is erről a tankról érhető el, így aki mindkettőt ki akarja fejleszteni, az sokáig fog vele tankozni).

Ez a tank az igazi, klasszikus medes játékra tanít mindenkit, mert szemből egy heavy ellen nincs sok esélye. Minden tulajdonsága átlagos, valamiben picit jobb, valamiben picit rosszabb az átlagnál. Kár, hogy a három fontos tulajdonság közül (mozgékonyság, átütés, ágyú soft-statjai) kettőben az utolsók között kullog, így soha nem lehet olyan fantasztikus tank, mint a T-34-85, amiről mintázták. Made in China.

Videó

A videóban két ütközet látható, elsőnek a végén az látszik, mikor kell saját tierben is prémiumlőszert tölteni, míg a másodikban jól látható a mozgás közben pontatlanság már kis távolságra is a két T-34 ellenében.

A videok átalakításáért köszönet bodzynak!


Az elemzést írta: singes_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:04
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sics · 5 éve
  > HE-vel max a papír német td-kre esetleg lightokra érdemes lőni

  Hm, vedd végig gondolatban vagy próbáld ki

  Amcsi toronyos hetes TD-be ( T-25/2 vagy mi) ütöttem be egyszer 300 körülit HE-vel ... akkor csak próbaképp lőttem rá, mert minden mással lepattantam róla (golddal is).

  Azóta úgy vagyok vele: ha nálam kisebbre lövök ( tier5 med stb) akkor nincs gond a HE sebzésével. Ha nyitott vagy papír a célpont, akkor meg kifejezetten a legkirályabb lőszertípus ... CW-ben meg úgy is Tpye64 meg T37 hegyek jönnek szembe
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  · 5 éve
  Jó lett. Camo igazából nem nagy előny, mert ezzel úgysem találsz el/ütsz át semmit messziről

  Ebből a tankból nem kell sajnálni a goldot. A rossz átütést, rossz célzást gyakorta kell kompenzálni. Ha meg T6-os tankot farmolásra akarsz használni, akkor cromwell, T3485 sokkal jobb választás.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421 · 5 éve
  [quote name="Sics"]Egy megjegyzés: a szar átütés miatt érdemes megfontolni a HE lőszer lődözését ... azzal sokaknak ártani tudunk (ha nem is sokat) ...[/quote]
  nem hinném hogy az jó ötlet lenne, egyrészt nincs annyi lőszer benne hogy nagy mennyiségű HE lőszert vigyél, másrészt olyan kicsi az átütése hogy max 10-30 sebzéseket lőnél a tankokba, vagy még annyit sem mert lepattan
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  siposbalint0 · 5 éve
  Jó lett, menz az 5*
  Nekem nagyon tetszik, és ellentétben ahogy írtad: örök darab a garázsban,

  [quote name="Sics"]Egy megjegyzés: a szar átütés miatt érdemes megfontolni a HE lőszer lődözését ... azzal sokaknak ártani tudunk (ha nem is sokat) ...[/quote]
  Nincs értelme a HE lőszernek, főleg ekkora kalibernél. a max sebzés amit azzal tolni fog egy vele egy szintű tankba az kb 40-50 lesz.
  Akármennyire is fáj beismerni, goldot kell vele lőni, és többet tudunk vele ártani mint HE-vel
  Azt max a papír német td-kre esetleg lightokra érdemes lőni
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sics · 5 éve
  Egy megjegyzés: a szar átütés miatt érdemes megfontolni a HE lőszer lődözését ... azzal sokaknak ártani tudunk (ha nem is sokat) ...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421 · 5 éve
  jó kis elemzés, ment rá az 5 csillag

  én először gyűlöltem a tankot, kellett kb 40-50 csata hogy megszokjam a csőlehajlás és a rossz átütést, mára már megszerettem, de tény hogy vannak jóval effektívebb medek is a szintjén

  jelenleg a 3. csillaggal küzdök, 94%-nál mindig lerontom :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  DarkRaven73 · 5 éve
  Nagyon korrekt elemzés!!!
  Tényleg csak arra jó, h a medezést gyakorolja rajta az ember. A T-34-85 sokkal jobb. Farmolásra is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 5 éve
  Korrekt írás lett, nekem tetszett. Igen, én is ritkán veszem elő ezt a tankot, mert sokszor nyolcas meccsbe kerülök, ahol pedig nem sokat érek. Annak ellenére nem szeretem nagyon ezt a tankot, hogy volt már M4A3E8-am hasonló átütéssel, csak annak ugye jobb lövegkarakterisztikái vannak és picit több effektív páncélja.

  Viszont muris hallgatni meccs közben a kínai csávónak a hangját, amikor történnek a dolgok
Tovább a kategóriában: « T-34-3 - Elemzés 59-Patton - Elemzés »

KERES
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.