Jelenleg

41
látogatónk van

2015. október 27. 05:32

Word of Tanks kezdőknek #1 - A Hangár és az ott található dolgok

(47 szavazat)
45 hozzászólás

Sokan ismeritek ezt a játékot. Hallottatok róla, ajánlották nektek vagy csak egyszerűen youtube-os videók között találtatok rá. A Word of Tanks egy MMO (Massive Multiplayer Online) ügyességi és stratégiai játék, ami annyit tesz, hogy emberek játszhatnak emberek ellen, egy a nap 24 órájában elérhető online világban.

Ebből következik, hogy maga a játék az egyén éles látásán alapszik: minél több adatot vagy képes feldolgozni a képernyőről érkező információk alapján, annál nagyobb sikerekben lehet részed a játék további menetében. Természetesen, mint minden más játékban, itt is vannak nehezítő körülmények, de ha megtanulod, hogy hogyan fordítsd a hasznodra azokat, nem lehet semmi gond a későbbiekben.

A cikksorozat eleinte az újoncoknak próbál segíteni és biztos alapot nyújtani számukra, hogy ne kövessék el azokat a hibákat, amit szinte mindenki - köztük jómagam is - elkövetett. A továbbiakban a Ti kérdéseitekre adott válaszokon keresztül próbálunk a segítségetekre lenni.

Ezek a cikkek - amelyeket a VIP tagokkal készítenénk nektek oktatás céljával - eleinte havonta, majd ha látjuk, hogy van rá igény - hetente fognak megjelenni. Ezzel kapcsolatban annyit kérünk, hogy a komment részlegben írjátok meg a véleményeteket az első számról és hogy van-e igényetek a sorozat folytatására.

Hangár és az itt található dolgok

Ugyebár ha az autónkénak van garázsa, akkor a virtuális tankunknak miért ne lehetne? 

A Hangár a játék kezdő és egyben végpontja. Ha bejelentkezel, a hangárt pillantod meg elsőnek és miután kilépsz a csatából, ismét a hangárt pillanthatod meg magad előtt. Azonban a hangárnak van ennél egy sokkal összetettebb funkciója is.

A következő pontokban a Hangárban elérhető információról, opciókról, funkciókról olvashattok.

Barakk

A barakk a tankok legénységi tagjainak elszállásolásra alkalmas épület. Minél több tankunk van, annál több embert láthatunk a barakkban. Azonban a barakk férőhelye 16 főre van korlátozva, amit goldért (aranyért) lehet tovább bővíteni. A barakkban tárolt emberek nem vesznek el és bármikor vissza tudjuk ültetni őket a saját tankjukba.

Például: Van egy T1-em, 2 fős legénységgel. Ha barakkba küldöm őket, akkor ezt követően bármikor vissza is tudom rakni őket a tankba, büntetés nélkül. Büntetés alatt azt kell érteni, hogy (vegyük megint a T1-et) ha a legénységet egy tankból kiveszem és egy másik ugyan olyan nemzetű és osztályú tankba akarom átültetni, akkor 10%-os büntetést kapunk a legénységi tagok képzettségi szintjéből. Ez alól a prémium járművek kivételek, azaz egy prémium járműbe büntetés nélkül átültethető egy ugyanolyan nemzetű és osztályú tank legénysége.

A tapasztalt legénységet mindig érdemes megtartani, de egyelőre annyit jegyezzünk csak meg, hogy jól fognak jönni még később!

Továbbá láthatunk még itt a barakkban különféle szűrőket, melyekkel nemzetre, tanktípusra, a legénység helyére, tankosztályra és képzettségre tudunk szűrni.

Bolt

A boltban vásárolhatunk tankokat, modulokat, lőszereket, felszereléseket, fogyóeszközöket. Vásárolni nem csak a boltban tudunk, hanem a szerviz menüben is, annak azonban az a "hátránya", hogy egyszerre csak egy dolgot tudunk venni, míg a boltban akár 10+ db-ot is egyszerre (ez akcióknál jöhet majd jól, mikor pl. 50 tűzoltókészüléket is venni akarsz).

Depó

A depó "hangulata" ugyanaz, mint a bolté. Itt is megtalálhatóak ugyanazok a szűrők és elemek. A depó és a bolt közti különbség mindössze annyi, hogy míg a bolt az adott tárgy megvásárlásának teljes árát mutatja, addig a depó az eladni kívánt tank/lőszer/modul/stb. eladási árát mutatja (ami alapesetben a vételár 50%-a).

A depóban tárolhatjuk a tankjaink moduljait, lőszereit, felszereléseit, fogyóeszközeit. Bármikor el tudjuk adni a dolgokat vagy fel tudjuk szerelni őket a tankra. Mint a barakkban, itt is találhatunk különféle szűrőket. Az ablak baloldalán helyezkednek el és az ablak többi részén láthatóak a tárgyak, amiket meg szeretnénk venni. A közhiedelemmel ellentétben, itt sem olcsóbb semmi, mint a Fejlesztési fában.

Szolgálati feljegyzés

Itt nézhetjük meg az eddigi eredményeinket, medáljainkat, statisztikáinkat, tankjaink adatait. 

  • Csata szám: Az eddig lejátszott csatáid száma.
  • Lövési hatékonyság: A csatában való pontos lövéseid számát mutatja. Az eddigi csatáid számát veszi figyelembe.
  • Győzelmi arány: Az eddigi csatáidban hányszor sikerült győzelmet aratnod az ellenfél csapata felett. 
  • Személyes értékelés: Egy összetett értékelési skála. Ezt Jackal_Hun egyszer már részletesen kifejtette: A Personal Rating az alábbi mutatókból tevődik össze:
    • nyerési arány
    • túlélési arány (?)
    • sebzésátlag
    • az összes lejátszott csata száma (???)
    • lövéspontosság (??)
    • megszerzett tapasztalat átlaga

    Ebből nyilvánvaló, hogy a túlélési arány, a lejátszott csaták száma és a lövési pontosság az ég világon semmit nem mond el arról, hogy ki milyen játékos, ráadásul a lövési pontosságot a tüzérséggel való játék drasztikusan rontja, nem beszélve arról, hogy a jobb játékosok hajlamosak rengeteg "vak" lövést elereszteni azokra a helyekre, ahol jellemzően tankok szoktak állni, akkor is ha azok éppen nem láthatóak. Ettől persze a játékosok nem lesznek rosszabbak, ellentétben a mutatóval.

    A túlélési aránnyal pedig alapvetően az a baj, hogy a csatát nem hátul sunyizva kell túl élni, hanem a csata elején minél többet sebezni, ha esetleg közben meghalunk is többet tettünk mint a hátul bujkálással.

    Lejátszott csaták száma... szerintem ki sem kell fejteni, ugorjunk.

    A nyerési arányt és a sebzésátlagot fentebb már kiveséztem, a tapasztalat átlaga pedig egy jó mutatószám lehetne, ha meg tudnánk határozni, hogy pontosan miért mennyi is jár. A probléma hogy ezek nem fix értékek - pl. milyen messziről adtuk le a sebzést stb. - ezért egyetlen dolog olvasható ki belőle, a jobb játékosoknak ez az érték jellemzően magasabb, mint a gyenge játékosoknak.

    Hogy megadjuk a WG Personal Rating mutatójának a kegyelemdöfést, említsük meg, hogy a 8.10-es patchben módosították az értékeket és a képletbe bekerültek a 8.8 előtt, illetve az az után lejátszott csaták értékei is, így sikerült egy olyan mutatót generálni, amelynek működési mechanikáját tulajdonképpen egyetlen ember sem képes fejben tartani.

    Tehát röviden, egy olyan játékbeli mutató, ami a fenti mutatókat veszi figyelembe és általa is meg lehet különböztetni a gyengébb játékosokat az erős játékosoktól. 

  • Átlagsebzés csatánként: Ez a mutató, ahogy a nevéből is kiderül, a csatákban elért átlagsebzésünket tartja számon: összes kiosztott sebzésünk/összes lejátszott csataszámunk.
  • Legtöbb XP és Legtöbb csatában kilőtt tank: Értelemszerűen ennek a két mutatónak van fenn tartva a hely. Megkülönböztető, rangsorolásra alkalmas értéke nincs (nem mutatja meg, hogy az adott játékos jó-e vagy épp rossz).
  • Átlag XP csatánként: Ez sem döntő tényező, bár ha valakinek már magas szinten is túl alacsony ott már alapvető játékmeneti problémák, hiányosságok sejthetőek.
  • Tankász mutató: Az előbbiekkel ellentétben, ha nem is sok, de ennek már van jelentősége egy játékos hatékonyságában. Mint az ábrán is látható 149 tankból 57-nek van tank ásza. Ez annyit tesz, hogy az adott játékos 57 tankkal kiemelkedően tudott/tud teljesíteni egy vagy több csatában.

Fejlesztés

A fejlesztési fa egy összetett játékelem. Itt találhatóak meg a nemzetek szerint különválasztott tankok ikonjai, amit később - mikor elég tapasztalatunk lesz - elkezdhetünk kifejleszteni.

Fontos megjegyezni, hogy a fejlesztés szintről-szintre és tankról-tankra történik. Példának okáért nézzük meg a fenti ábrát. Látható, hogy a Chi-ni után csak a Chi-nu tankot lehet kifejleszteni. Viszont ha a tier 1-es (R. Otsu) tankot nézzük akkor látható, hogy 3 tankág indul belőle, tehát 3 felé tudunk fejleszteni.

Küldetések és Beállítások

Érdemes még beszélni az apróbb eldugott részletekről is. Ilyen például a "Küldetések" és a "Beállítások" menüpontok is. 

A Küldetés fülön láthatóak az adott egyéni küldetések tankjai és azok megszerzéséhez szükséges feltételek, az adott hétvége vagy hónap küldetései, vagy a Ranked Battle színtjeire adott jutalmak is. Ezekért természetesen jutalom jár, ha elvégezzük a hozzájuk tartozó feladatokat. 

A Beállitásoknál több mindent láthatunk. Az Általános fülön a játék menetét és a kliens egyéb haszontalan beállításait tudjuk ki-be kapcsolni. Ilyen például a szakaszmeghívó csata közben, Egybázis-foglalós mód, Védés/Támadás mód, Chat kikapcsolása, vertikális stabilizásál, optika effektus, stb.

Ha tovább haladunk, akkor a grafika jön és ehhez máris szeretnék egy tippet adni. Ha lehet akkor ne a szépségre menjünk, hanem a minél nagyobb FPS számra. Ezzel azt érjük el, hogy nem fog szaggatni a játék, nem melegítjük túl a videókártyát, pontosabb lövéseket tudunk leadni és nem utolsó sorban hatékonyabbá tehetjük játékunkat. Azonban, a Megjelenítési távolság opciót mindenki állítsa maximumra!

Az ezek után érkező fülek már csak a HUD beállításaira fókuszálnak, tehát ebbe én nem szeretnék belemenni.

Videó

Azért a végére még Bodzy is szerephez jut:

{youtubegalleryid=323,1}


A következő számban a hangár további részeiről (Átképzés, modulok, egyéni fejlesztések stb.) olvashattok. 

Remélem tetszett. Találkozunk a csatatéren! Roll Out :)

Silean2

Utoljára frissítve: 2015. október 27. 06:23

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bull75
    • Tankos
    · 8 éve
    Nagyon hasznos , hiány pótlás! Grat érte!!!!!Valóban érdemes folytatni !!Mikor elkezdtem 3 éve lassan 4...csúnyán vakon voltam..(saját tapasztalat sok-sok hibával). ;-)
    Köszönet érte!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pitzen
    • Tankos
    · 8 éve
    Jó ötlet, jó írás. Csak így tovább! Reméljük sokan fogják hasznosítani az itt leírtakat.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pkrusi
    • Tankos
    · 8 éve
    köszi szépen, mindenképpen érdemes folytatni a cikksorozatot!

    bár az autóm nem alszik garázsban :w00t:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Loosta
    • Tankos
    · 8 éve
    Silean2

    Hasznos lesz jó néhány játékosnak. Egy 10 éves rokonom össze vissza adja veszi vissza uazon tankjait...azt se tudja szegény, hogy 50%-os áron adja el, amit 10 perccel ezelőtt megvett.

    A legénység képességeinek átképzése (skill vagy perk?) engem nagyon érdekelni fog, mert nem tudom, hogy mit merre....mivel nem "mertem" még ráklikkelni, ha már egyszer elértem a 100 %-ot egy képességnél...

    Hajrá és Köszönjük!!!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Lord_Loga
    • Tankos
    · 8 éve
    Nagyon tetszett, hasznosnak találom és amennyiben van rá mód, kérlek titeket a folytatásra.

    Köszönöm szépen!

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.