Jelenleg

24
látogatónk van

2013. január 17. 08:50

T34 - Elemzés

Írta:
(175 szavazat)
144 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A tank egy olyan 120 mm-es ágyút kapott ami csak ezen a járművön található meg (120 mm Gun T53A1). Átlagos páncélátütése 248/297/60 (AP/GOLD/HE) amihez 400/400/515-ös sebzés társul. Mivel a tank prémium létére nem kap könnyített MM besorolást – azaz bekerülhet Tier 10-esek elleni csatába is – így szükségünk is lesz az ágyú korrekt átütésére és jónak mondható alfa sebzésére. A tank egyik fő előnye a – szemből és hátulról – szinte  sérthetetlen lövegtorony, és az ágyú ehhez társuló kiemelkedően jónak mondható -10°/+15°-os függőleges kitéríthetőségi szöge (gun depression). E két dolog értelemszerűen hulldown taktikáért kiált. Lőszer kapacitása 34 lőszer ami szinte mindenre elég, fele sem nagyon fogyott még el.

A löveg másik fő előnye a pontossága. Nos, ebben sem lesz hiba: a löveg pontossága 0,35 m, amivel nem kell attól félnünk, hogy az amúgy drága (1.025 kredites) lövedékeket gyakran mellélövöldözzük. Ez az érték felveszi a versenyt a német páncélvadászok pontossági értékeivel ami nem kis szó! De hogy mosolyunk ne legyen túl őszinte, arról gondoskodik a 4 lövés/perces tüzelési sebesség, aminek köszönhetően lesz időnk alaposan megtervezni minden egyes lövést. Ez a RoF érték töltésgyorsítóval, ventilátorral és elit alakulattal feltornázható 5 környékére, ami így 12 másodperc körüli töltési időt jelent majd.

Torony

A torony brutális 279/127/203 mm-es páncélzatot kapott, azaz elöl és hátul igen erősen védett, az oldalát pedig ennek se mutogassuk, mint ahogy semmi másnak sem ebben a játékban. A 279 mm-es páncél vastagság és a kiváló ballisztikai kialakítás közösen gondoskodnak arról, hogy szemből csak nagy szerencsével lehet átlőni a lövegtornyot. Érdekes és egyben izgalmas feladat is minden térképen megtalálni azokat a helyeket, melyek mögé elbújva csak a tornyunkat mutatjuk az ellenségnek, amivel az nem nagyon fog tudni mit kezdeni... A tank amúgy elég magas (IS-3 felett simán ellő), így a kisebb sziklák, mélyebb bombakráterek igazán jó rejtekhelyet nyújthatnak számára.

A torony forgási sebességével már vannak gondok. A 18°/másodperces forgási sebesség olyannyira lassú, hogy legtöbbször a felfüggesztés forgatásával is rá kell segítünk, máskülönben könnyen lemaradhatunk egy mögöttünk álló célpontról. Könnyen prédájává válhatunk egy körülöttünk gyorsan köröző könnyű vagy közepes tanknak is, mivel nem a lassú forgás miatt nem vagyunk képesek követni annak mozgását. Ilyen esetben ésszerűbb olyan pozícióba mozogni, hogy ne tudjanak minket körbekerülni (falhoz tolatni, stb.). 

Felépítmény

Itt jön a tank érdekessége, ami meg is határozza a hozzáillő játékstílust. A test páncélzata nem túl vastag: 102/76/51 mm. Döntöttsége miatt a 102 mm-es frontpáncélt azért nem olyan könnyű átütni, de a legtöbb tier 8-as tanknak ez nem okoz majd különösebben problémát, pláne ha az itt elhelyezkedő géppuskanyílást célozza, ami minden más tanktípuson is az egyik leggyengébb pont a felépítményen.

Felfüggesztés

A tank végsebessége nehéz tank létére nem rossz (35 km/h), de elég nehézkesen halad rossz, laza talajon (mocsár, földes-füves terület). Fordulása sem túl kiemelkedő a maga 22°/másodperces értékével, a JagdTiger ugyanilyen sebességgel képes fordulni, ez sokat elárul... Lánctalpa sajnos nagyon sérülékeny, ezért számítsunk rá, hogy igen gyakran lefogják azt lőni.

Motor

Motorja 810 lóerős. Ettől függetlenül lassan gyorsul és lassan mászik hegyet, de ha lendületbe jön akkor egész vállalható tempót képes diktálni.

Ajánlott játékstílus

Az előbb már említett tulajdonságokból következik, hogy ez nem egy olyan tank amivel bátran megindulhatunk az ellenség felé, még akkor sem ha adott csatában top tier vagyunk. A sérülékeny lánctalp és a viszonylag gyenge első front páncélzat miatt tier 6-7-től kezdve minden komolyabb ágyú veszélyt jelent ránk frontális támadáskor. Üdvözítőbb taktika kihasználni a pontos ágyúnkat, maradjunk inkább a háttérben, vagy menjünk a második vonalban és álljunk be úgy, hogy csak a tornyunkra lássanak rá (hulldown), abban kevesen tudnak kárt tenni. Sajnos az arty-knak is kedvenc célpontjai leszünk, akik a körbe gyenge páncélzat miatt, igen nagy sebzéseket képesek belénk tolni. Ha véletlenül belecsöppenünk egy több ellenséggel folytatott közelharcba igyekezzünk mielőbb kihátrálni a szituációból.

A 12-15 másodperces töltési idő alatt, jó 8-10 másodpercet kihasználhatunk arra, hogy megnehezítsük a másik dolgát: közelebb kerülhetünk, fedezékbe vonulhatunk, beforgathatjuk a tankot vagy legalább meghintáztathatjuk egy picit, hogy ne az álló helyzetben jól becélozható gyenge pontjainkat lője. Az ágyúnk egyik nagy előnye, hogy tier 8-ig nem nagyon kell célozni a gyenge pontokat, a 248 mm-es átlagos átütés szinte mindenhova elég lesz. Ettől függetlenül persze azért igyekezzünk okosan célozni, mert magasabb tier-ekben szükségünk is lesz rá. Egy ellenféllel vívott közelharcban, jöhet az "arcbamászó" taktika: mivel tankunk erős és magas, így nem nagyon fognak tudni minket eltolni és a felépítményünknek köszönhetően az ellenfél csak a tornyunk frontját fogja látni, gyenge pontunkra nem fog tudni célozni, így szépen végezhetünk vele. Sokszor kerültem ilyen szituációba és mindig én nyertem. T34 ellen más tankkal is kerültem hasonló helyzetbe és tapasztalatból mondom, hogy ilyenkor szinte sebezhetetlenek.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Célzásgyorsító, Vertikális stabilizátor vagy Ventilátor. Ennél a tanknál választottam először ventilátor helyett vertikális stabilizátort, nagyon sokat jelent, hogy hirtelen megállásnál nem ugrik akkorát a löveg és mozgás vagy torony forgatás közben is lehet érdemben célozni, valamint megállás után is hamarabb szűkül a célkereszt.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

Parancsnoknak 6. érzék, BiA (Elit alakulat), majd Szerelés. Értelemszerűen a szereléssel kezdve, majd ha elérte a 100%-ot, újraosztva a skilleket.

Bevétel

A JagdTiger 8,8-as cikkben már említett statisztikai oldal szerint a T34 a 4. legjövedelmezőbb tank a játékban, átlagosan 25.189 kredit nettó hozammal, prémium nélkül. Prémium fiókkal egy laza délután alatt össze lehet vele szedni 1 millió kreditet. Egy közepes körért 30-40 ezer, egy jobb csata után 60-80 ezer kredit is járhat, de nem egyszer fordult már elő a 100 ezer feletti kredit bevétel is.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Remek ágyú (nagy pontosság, jó sebzés)
 • Közel sérthetetlen toronypáncél
 • Jó kredithozam

Hátrányai

 • Vékony testpáncélzat
 • Viszonylag lassú töltési idő
 • Lassú gyorsulás, fordulás és toronyforgatás
 • Jelenleg a legdrágább prémium tank

Kiknek ajánlott

Aki lassú orosz/amerikai nehéz tankokon nevelkedett és tetszik neki ez a stílus, annak nyugodt szívvel ajánlom. A magas alfa sebzés, remek átütőerő és kiváló pontosság miatt igen ütőképes tank, de el kell fogadni, hogy nem az első vonalbeli harcra találták ki. Taktikázni kell vele és okosan használni (mint minden tankot) és lehetőleg hulldown pozícióból támogatni a csapattársakat. Kreditet farmolni az egyik legjobb tank és élmény vele játszani.

Videó

{youtube}JBfp_HcHLU8&hd=1|650|370{/youtube}


Az elemzést írta: Balee82

Kommentbe jöhetnek a saját vélemények, taktikák, eredmények, stb. A jókat beleírom a cikkbe is...

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:34

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  taragas · 9 éve
  És amúgy szinte minden átviszi azt is, ami 140+ pennel rendelkezik. Illetve ha nem 0 fokos szögben lövik a tornya oldalát, akkor az is pattog szépen. Ami még fontos, hogy bár nem lövik át elölről a tornyot, nagyon sebezhető a löveg. A legtöbbet ezen a tankon az ágyút kell javítani. Volt olyan hogy egy vk3601 egymás után 2x lőtte ki a löveget. Illetve mindig fullra be kell célozni az ellent.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  taragas · 9 éve
  Lehet kérdezték már, de hol van ez a statisztikai oldal a jövedelmezőségről?
  Amúgy jó kis cikk, én bírom ezt a tankot, de ha jól használja az ember, a rámászós technikával közelharcban megesz bármilyen tankot. Nem egyszer védetem meg TC-n egyedül 2-3 is3 ellen a bázist. Én írnám még azt hozzá, hogy érdemes két célzás közben mindig mozogni ha lát az ellen, mert sok pontos ágyúval "relatív távolról" sebezhető a parancsnoki tornya. Én mindig azt lövöm, ha nem látszik a teste.

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « Tank elemzés: T14 M103 - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.