Jelenleg

24
látogatónk van

2015. október 22. 08:13

T28 Prototype - Elemzés

Írta:
(67 szavazat)
93 hozzászólás

Bevezetés - retúrjegyet ne vegyél!

Sokan biztos megköveznek érte, de én ezt a tankot is szeretem, bár a játék második leglassabb járműve a T95 után, a maga 18 km/h-ás végsebességével. Ez a páncélvadász (na ez kissé meredek, mert a legtöbb esetben akkor vadászik, ha a préda a közelébe jön) az amerikaiak forgótornyos változatát képviseli.

A T28 Proto csak előfutára volt a T95-nek, amit a Siegfried-vonal áttörésére terveztek a II. Világháborúban, de végül sosem került bevezetésre az amerikai hadseregben.

Paraméterek

Felépítmény

Protónk 1150 életerővel rendelkezik, mely elöl 203 mm-es, oldalt 50 mm-es, míg hátul 50 mm-es páncélzattal rendelkezik. A torony páncélzata ennél erősebb, ez elöl szintén 203 mm, oldalt viszont 127 mm, míg hátul 101 mm páncél próbálja meg blokkolni az ellenséges lövedékeket. Ezekből az értékekből következik, hogy illik a tankot szembe állítani az ellenféllel, mert így van a legnagyobb védelmünk, főleg akkor, ha csak a tornyát látják.

Mindenképpen ajánlom rá az automata tűzoltót, mivel ha oldalról/hátulról/felülről eltalálják a testét az 20%-os eséllyel gyullad ki. Álca értéke csak átlagosnak mondható, ami a következő összehasonlító táblázatban jól látható:

ÁLCÁZÁS
Jármű Mozdulatlanul Mozgás közben Lövés után
Átlag 14% 9% 3%
ISU-152 15,05% 9,06% 2,03%
SU-101 20,29% 12,2% 3,12%
8,8 cm Pak 43 Jagdtiger 10,66% 6,38% 2,4%
Jagdpanther II 10,2% 6,1% 1,65%
Ferdinand 10,89% 6,55% 1,76%
Rhm.-Borsig Waffenträger 22,51% 13,51% 3,44%
T28 Prototype 12,6% 7,53% 2,27%
AMX AC mle. 48 13,28% 7,98% 2,39%
AT 15 11,91% 7,13% 2,84%
Charioteer 17,44% 10,49% 3,65%

Torony

Ehhez a TD-hez csak egy tornyunk van, így annak a kifejlesztésével legalább nem kell kínlódnunk. Nem szabad elfelejteni, hogy bár forgó tornyos, nem tudja azt 360 fokban körbe forgatni; mindkét oldalra 143-143 fokban tud nézni, tehát a hátsó részét a test forgatása nélkül nem tudja megvédeni.

Szemből elég jól tudja hárítani a lövéseket, de a lövegpajzs melletti háromszög alakú terület már weakpoint. Az alap látótávolsága 380 méter, amit BIA+periszkóppal 485 méterre tornázhatunk fel.

Vertikális kitéríthetősége -10/+15 fok, ami igencsak kellemes. A nyitott torony miatt a HE lövedékeket különösen nem szereti.

A löveg forgási sebessége 18 fok/mp, ami nem egy eget rengető érték, de bőven elég, főleg a távolabb lévő mozgó célpontok lekövetésére. A toronypáncélzata a VIII-as TD-k között a harmadik legjobb, csak a 8.8cm Pak 43 Jajdtiger (250 mm) és az AT 15 (228 mm) múlja felül.

Felfüggesztés

Sok szót nem érdemel, kétféle van és mindenképpen tegyük fel rá a fejlesztett lánctalpat, mert annak már 20 fok/mp a forgási sebessége.

Motor

A jármű legkínosabb része, amely meghatározza a tank az egész karakterisztikáját! Tegyük fel rá a VIII-as szintű Ford motort és azzal már el is fogjuk érni a bevásárlókocsikat megszégyenítő 18 km/h-s sebességet előre és 7 km/h-t hátrafelé. Szegény Hofi Géza mondása abszolút igaz rá: "Támadni még csak csak, na de menekülniiiiiiii......"

Ágyú

És elérkeztünk a tank legjobb részéhez. Három ágyú közül választhatunk.

Az első egy 90 mm-es, amit a Hellcat-ről már megismertünk. Ez még 8-asok ellen elég lehet, főleg ha sok goldot tolunk a tárba, de senki nem ezt fogja használni rajta.

A második a T25 AT-t használók számára ismerős lehet. A 105 mm-es T5E1 ágyú normál lőszerrel 198 mm-es átütést tud 320-as sebzéssel, míg a gold lőszerhez 245 mm átütés és szintén 320-as sebzés párosul. Az amerikai tankokra jellemző a gyors célzási idő, mely lehetővé teszi, hogy kibújjunk a fedezék mögül, lőjünk, majd visszahúzódjunk.

A legtöbben azonban a harmadik 120 mm-es csövet fogják használni, melynek az értékeik a következőek:

 • Páncélátütés: 248/297/60 mm
 • Sebzés: 400/400/515 hp
 • Tűzgyorsaság: 5,94 lövés/perc
 • Célzásidő: 2,1 mp
 • Pontosság: 0,38/100
 • Alap DPM: 2376 sebzés percenként

Mivel venti a nyitott torony miatt nem rakható fel, így BiA/pillanatkép/adrenalin roham/töltésgyorsító/célzásgyorsító/stb. kombókkal akár 1,67 mp-es célzási idő és 7,75 lövés/perc is elérhető, ami 2815 percenként kiosztható sebzést jelent. VIII-as TD-k között papíron eléggé a középmezőnyben helyezkedik el, de a valóság sokkal jobb. Hála a pontos és jó átütésű ágyúnak, mi sokkal kevesebbet veszítünk az elméleti értékből mint a többiek, ugyanúgy mint a fejlesztési fa korábbi darabjának, a Hellcat esetében.

A lövedék sebessége szintén a középmezőnybe helyezi el a tankot, a 120 mm-es PCT lőszer torkolati sebessége 945 m/s, míg az APCR lövedék 1181 m/s-mal repül, de a játékban nem érezzük lassúnak.

A lőszertár kapacitása 60 db, ami bőven elegendő, én még sosem fogytam ki a lőszerből. Személy szerint én 40 db normál és 15 gold valamint 5 HE lövedéket szoktam betárazni.

Saját tierünkben és még a kilenceseknél is csak kevés ellenfél van, akiket szemből nem tudunk sebezni. Ilyen például a T95 TD, ezeket flenkeld meg!! Nekem egyszer már sikerült!

A X-es osztály már keményebb dió, de prémium lőszerrel azért ott is lehet érvényesülni, bár nem mondom, hogy könnyen... Alapvetés a X-es osztályú ütközetekben, hogy próbáld az ellenfél oldalát, hátát célozni és akkor nagy eséllyel viszel be sebző találatot, de ebben az osztályban azért illik már a weakpointok ismerete is a siker érdekében, illetve a gold lőszer használata sem szégyen, azért van.

Ajánlott játékstílus

A mostani játékmenet nem kedvez a TD-knek és a Prototype-ra ez különösen igaz! A csatáid elég nagy része a mostani közegben a következőképpen fognak záródni:

 1. Ha követed a csapatodat, a sebességed miatt lemaradsz mindenről és szinte sebzés nélkül nyered meg a csatát vagy mire odaérsz, ők már a garázsban vannak és téged kb. 5 másodperc alatt szétszed az ellenfél.
 2. Bázis közvetlen környezetében maradsz. Ha jó a csapat, szinte nem tudsz lőni senkire, mert lerohanják az ellenfelet és Te a bázison figyeled a történéseket. A másik opció hogy hamar elhullanak a csapattársak és a bázison szembetalálod magad 5-6 med/light büntetőtankkal, akik macska-egér játékot játszanak majd veled. Arról nem is beszélve, hogy ha a csaták alatt felspotolódsz, ideális arty-mágnesként funkcionálsz a mozgékonyságod (illetve annak hiánya) miatt. 

A csaták maradék kb. 20%-ánál próbálj meg minél hamarabb biztonságos tüzelési pozíciót felvenni, ügyelve  arra, hogy ne maradj teljesen egyedül. Keress arty safe helyeket, bár ez például egy Fiery Salient-en igen nehéz, mert szinte nincs ilyen!

Ne próbálj tankoddal hegyet mászni és messzire kerüld a mocsaras területeket is, mert ilyenkor a bődületes 18 km/h-s sebességed akár 4-6 km/h-ra is csökkenhet, amivel már hátrányára is leszel a csapatodnak is, hisz egy ágyú úgymond kiesik az ütközetből míg Te vánszorogsz. Olyan mintha egy 92 éves anyókának szólnál betonozás közben, hogy hozzon már a vállán 10 kg cementet mert elfogyott. Ha útközben nem esik össze, akkor hozza... csak hát mikorra??

Megfelelő fedezékben (bokor, épület mögött) azonban jól ki lehet használni a tank előnyeit, mivel forgótornyos, így nem veszíti el álcabónuszát és a periszkóp is aktív tud maradni az ellenfél mozgásának lekövetése közben.

A test beforgatásával a frontja meglepőeket tud néha pattintani, de figyelni kell arra, hogy a géppuskanyílás az weakpoint, tehát ha mód van rá, a tank jobb oldalát minél jobban bújtassuk el. Ha közvetlen mellettünk lévő medek/lightok le akarnak forogni (amire jó esélyük van), akkor ne csak a tornyot forgassuk, hanem a test forgásával is segítsünk bele a lekövetésbe.

Próbáljuk meg kiaknázni a gyors szűkülési időt és ezáltal ha lövés után visszahúzódunk a fedezékbe, viszonylag rövid ideig tesszük ki a tankunkat az ellenséges tűznek.

Városi harcokban jó szolgálatot tehetnek a tereptárgyak, melyek elrejthetik a hasát, illetve a kilőtt tankok, melyek mögött elbújva kihasználhatjuk a forgótornyunk által nyújtott előnyöket.

Sidescreapre nem igazán alkalmas a vékony oldal lemez miatt, de a láncunk elég sok lövést eltud nyelni. Ha megfelelő szögben használjuk a Protónkat, akkor bármilyen meglepő is, de egy E 100 is pattanhat rólunk.

Már a csata elején el kell dönteni mit szeretnél csinálni, mivel ezzel a tankkal ha valahová elindulsz, onnan nincs visszatérés a csaták nagyon nagy százalékában, ezért nem kell rá retúrjegy.  A Prototype igazából a statikus csatákban érzi jól magát, ahol az elején fedezékbe vonulva tudja osztani adományait, majd a végjátékban onnan előmerészkedve "vadássza le" a megmaradt ellenfeleket.

WN8

Szerintem ha sikerül megfelelő lőállást találni vele, akkor a jó WN8 eredmény eléréséhez elég 4-5 jól eltalált lövés, mert az már kék eredményt szülhet.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Én töltés és célzásgyorsítóval használom valamint periszkóppal, célzásgyorsító helyett tehetünk fel álcahálót is.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség
Parancsnok 6. érzék Elit alakulatn Felderítő
Lövész Álcázás Elit alakulat Célmegjelölő
Vezető Álcázás Elit alakulat Kuplungégető
Rádiós Álcázás Elit alakulat Javítás
Töltő Álcázás Elit alakulat Javítás

Bevétel

Nem éppen egy kreditgyár, főleg alap felhasználói fiókkal. 3000-es sebzésnél nagyjából 10k nettó, míg prémium fióknál a 15 lövésből 13 átütő 4600 sebzésnél kb. 25k-t profitált.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Tűzerő és pontosság
 • Gyorsan szűkülő célkereszt
 • Elfogadható álca érték

Hátrányai

 • Főleg a mobilitás és az, hogy a nyitott torony miatt a legénység igen érzékeny a HE lövedékre

Kiknek ajánlott

Öreguraknak, mozgásban korlátozottaknak, megfontolt egyéneknek és mindenki másnak, akiket nem vonz a körbeszaladom a fél világot stílus. A tipikus lassú TD vonalat követi ez a tank is, ezért szerintem inkább a már tapasztaltabb játékosok kezében lehet elrettentő fegyver, akik már ismerik az adott térkép lehetőségeit és már az elején tudják, hova kell menni a jó tüzelési pozíció felvételéhez.

Videó


Az elemzést írta: bodzy

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  · 6 éve
  40 = 25/13/2
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  treffhetes10 · 6 éve
  Meglett a nagy löveg és gondoltam megnézem milyen lőszer elosztás ajánlotok. A leírás szerint 60 lőszer fér bele, de a nagy löveghez valójában csak 40!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  babami80 · 6 éve
  Üdv Mindenkinek!

  Nem rég kezdtem el vele játszani és azt vettem észre,h sajna elég gyakran 10-ekhez rakja be sajnos(70-80%-ban). Ráadásul úgy,h a 120-s ágyú közelében sem járok. Sőt szinte semmi fejlesztés nincs rajta.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  treffhetes10 · 6 éve
  Most, hogy már lehet rátenni ventilátort, érdemes rammer, egld, venti-vel használni?
  Most optika, rammer, periszkóp van fent, bár legalább 3/4 éve nem játszottam vele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Lordvomit · 6 éve
  Nekem meg volt t28 és a t28 proto is mindegyiket szerettem igaz néha a falat kapartam a lassúsága miatt, most már megvan mind a 2 10-es td ezek nagyon jók
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  tothgabor1977 · 6 éve
  [quote name="_HENTES_"]Nekem nincs meg ez a tank, de az a kép, mikor körbe van lőve a pofija, mindent elmond róla. Olyan szinten nevetségesen könnyű belőni a lövegpajzs melletti 2 oldalt szemből, hogy szerintem nem sok elrettentő ereje van TD létére. Lightok pedig keresztbe lenyelik.[/quote]
  Igazad van! Semmitérő a páncélja ha felfedezik keresztbe hosszába lövik be. Valamirevaló játékos a testre nem is céloz csak toronyra ott meg 10-ből 8 be is megy egy 8-as tanktól, 9-10-ről ne is beszéljünk. ez egy igazi szarkupac. Pár éve nem ilyen volt szerintem. A T95 meg borzalmasan lassú a E3 miatt csinálom csak az még használható.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _HENTES_ · 6 éve
  Nekem nincs meg ez a tank, de az a kép, mikor körbe van lőve a pofija, mindent elmond róla. Olyan szinten nevetségesen könnyű belőni a lövegpajzs melletti 2 oldalt szemből, hogy szerintem nem sok elrettentő ereje van TD létére. Lightok pedig keresztbe lenyelik.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rejkov · 6 éve
  Ott rozsdásodik a garázsban a T28, meg ez a prot is, de mióta elkezdték a td-k nerfelését, bottal sem piszkáltam egyiket sem. Szerintem nem is fogom többet. Olyan irgalmatlan lassúak, hogy light tankból nézve álló célpontnak látszanak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  FZRPUPU
  • Tiszteletbeli tag
  · 6 éve
  ÓÓÓÓÓÓ hogy ment a sírás
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dracon__Arkhon · 6 éve
  Camper voltál, ennyi. Oda az kellett.
  Mégis, mit vártak? Hogy szaladsz egy olimpiai dicsőségkört?
  LoL

  Nekem annyira nem jön be, nagyon soxor átlövöm a tornyát szemből / fél-szemből is.

  Artyval ajándék. Robbanógolyó tölt, aztán pukkan. Amikor fentről beesik az arty lövés a nyitott toronyba, akkor ott a vége...
Tovább a kategóriában: « T110E3 - Elemzés T18 - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.