Jelenleg

12
látogatónk van

2015. szeptember 29. 07:05

T-62A - Elemzés

(86 szavazat)
34 hozzászólás

Előszó

Tulajdonképpen ezt az elemzést már Hun_Mercenary megírta, csak Object 140 néven, itt olvashatjátok.

Viszont nem én lennék, ha nem élvezném azt, hogy írhatok nektek egy elemzést, illetve szeretném kicsit lazábbra venni a stílust és nem egy másik ugyan olyan cikket leerőszakolni a torkotokon. Szóval következzen az elemzés, amelyben természetesen be fogom hivatkozni a fenti szerző cikkét is, mint forrást. A cikkben található értékeket a tanks.gg oldalról vettem, tehát nem fog egyezni a WOT kliensben található értékekkel, viszont valószínűleg jobban közelít a valósághoz, amit ti is éreztek majd a játékban.

Paraméterek - Kemény kobak, krumpli orr

Ágyú

A jól ismert orosz 100 mm-es ágyú, amelyen 2 testvérével az Object 140/430 párossal osztozik. A DPM, nincs más szó rá, fantasztikus, 3500 sebzés/perc, amit 320-as alfákból tudunk összerakosgatni 0,33 m/100m-es szórás mellett (BIA+rammer), ez egyébként gyakorlatilag megegyezik az STB-1 DPM-jével. Ezek a paraméterek egy mesterlövész ágyúnak felelnek meg, amelyet még a szórásértékekkel sem sikerült tönkre vágni, sőt gyakorlatilag nagyítóval kell keresni a tankokat amiknek jobb; egy ilyen van, ez pedig az Object 140. Ebből az előnyből nem sok minden érezhető lövés közben, gyakorlatilag mind a két cső pontos, mint a francia méterrúd. Az általam már sokszor előcitált sebzés/szűkülés érték is remek, az ágyú 1,92 másodperc alatt szűkül össze, ez rendkívül jó, csak az M60 előzi meg.

A 320-as alfa nem túl sok, standard orosz med sebzés, cserébe 5,57 másodpercenként lőhetünk egyet és bár én a nagy alfa sebzés híve vagyok, két előny is származik a "kicsi sebzés + gyors lövés" kombinációból: könnyebb az ellenfeleket láncon tartani, illetve körözés közben előnyösebb a gyors lövés, mint a lassú.

Az alap lőszerünk APCR, a prémium HEAT, ezekhez 264/330-as átütés párosul, azért hogy a MAUS-okat és E 100-akat is zaklathassuk toronyfronton keresztül. AZ APCR prémium lőszer másik előnyös tulajdonsága, hogy sokkal gyorsabban repül, mint a hagyományos AP (1535 m/s), ami Puskás Öcsi zsinóron húzott góljaihoz hasonlít a leginkább, cserébe a HEAT tetű lassú (900 m/s), szóval az előbbivel mesterlövészkedjünk, utóbbival meg a közelharcban tunkoljunk.

Amit még meg kell említenem, az a rendkívül egyszerű fejlesztés, megkapjuk a tankot és kész, gondolom Minszkben sokat gondolkodtak a fiúk, mivel lehetne még inkább tápossá tenni az orosz tankokat, aki játszott valaha M48 Pattonnal, tudja mekkora kín T10-ben a T9-es ágyújával játszani, na ezt ússzuk meg az orosz medek esetében.

Torony

A harckocsi egyik legnagyobb előnye a tornya, ezt mind abszolút értékben, mind pedig az Object 140-nel szemben kijelenthetjük (ez majd jól látszik a lenti videóban is). A torony 240/161/65 mm-es páncélértékekkel rendelkezik, de ez egyáltalán nem adja vissza azt, hogy mennyire nehéz átlőni szemből, a lefele fordított serpenyő alakja miatt. Az effektív értékek 300 körül alakulnak (de van ahol 500-at is eléri), remek szögekkel megtámogatva és ez a parancsnoki kupolákat leszámítva mindenhol konzisztens, sok esetben egyszerűen nem érdemes rálőni, különösen ha előre-hátra mozog. Ez "pub game-ben" hatalmas előny, ahol a játékosok nem 100%-a lő prémium lőszerrel mint CW-n, illetve sok a gyenge játékos, így rengeteg lövést pattinthatunk vele, így az újratöltések közé 2-5 saját lövés is beférhet, ami nem elhanyagolható fegyvertény.

Csőlehajlás tekintetében a -5/+17 fokos értékekkel kell gazdálkodnunk, cserébe a tank baromi lapos. A rossz csőlehajlás miatt sok ember szokta szívni a fogát, szerintem még éppen elfogadható, szokást igényel, de nem a kínai testvérek klóntankjainak szenvedésére kell ilyenkor gondolnunk.

A látótáv a sztenderd 400 méter, ez nem kiemelkedő, de a jó rejtőzködési értékekkel megtámogatva bőven elegendő, akár a végjátékban is.

A toronyforgás 48 fok, amihez ha hozzászámoljuk a láncforgást (amit itt direkt nem írok le, hogy az olvasó "halálra izgulja" magát), akkor egy rendkívül mobilis tankot kapunk.

Felépítmény

Tulajdonképpen itt domborodik ki az Object 140 fő előnye, a jobb testpáncél. Bizonyára tudjátok, hogy alapvetően nem a lemezvastagság, hanem a dőlésszög határozza meg, hogy egy páncélnak mennyi az effektív vastagsága. Mind a két tank frontlemeze 100 mm, de az Object 140 65, míg a T-62A 60 fokban döntött, ami 185 mm-es effektív vastagságot jelent. Ez nagyjából semmit nem véd ezen a szinten, de ne aggódjunk az Object 140-é se (abban az esetben persze, ha az ember nem a Walking Dead zombijaival találja szemben magát, ami azért T10-ben elvárható lenne).

A tanktest ék alakú, ezért forgatható, így az effektív vastagság 200 milliméterre növelhető, ami néha megfog egy-egy T8-as tanklőszert, de túl sokra ne számítsunk. Fontos, hogy a beforgatott tanktestet az első görgőnél át lehet lőni, tehát a túlforgatással sokszor rosszabb helyzetbe kerülünk, mint ha szemből meglőnek, mert a lánclelövés mellé egy adag sebzés is jár.

Az oldalpáncél 80 mm, ami egyáltalán nem rossz, pl. az STB-1 35 mm-eséhez képest, illetve egyes részek (elsősorban a felső harmad) rétegelt páncéllemezből vannak. Nem egy IS-4-szerű sidescrape bajnok, de trackkel le tud venni lövéseket, illetve a HEAT lőszer sokszor elakad benne.

Az álcázási értékei hangyányival rosszabbak, mint az Object 140-é (15,28/11,46/3,02%), én nem igazán építettem erre, aminek az oka a tank rendkívül jó mobilitása és az erős toronypáncél. Természetesen elég jól el tudunk bújni mondjuk egy MAUS-hoz képest, de így aligha tudjuk kihasználni a mozgékonyságunkat.

Sztenderd 1950 életerővel rendelkezünk, nagyjából a többi T10-es tank is ennyiből gazdálkodik.

Felfüggesztés

A várva várt érték: 56 fokos láncforgás, ami azért nagyon durva, mert az M41 Bulldog könnyű tanknak is ennyi, ami valljuk be, megdöbbentő. Az oroszok szupertitkos légpárnás hajó technikáját is megkapta, a talajellenállási értékei 40%-kal! jobbak, mint az M48 Pattoné és egyes értékekben kb. 50%!!!-kal jobbak mint az STB-1 értékei. Ez jó táptalajt ad a fehérorosz összeesküvés elméleteket gyártóknak, de ami ebből lényeges, hogy egy 20%-kal nagyobb motorerővel rendelkező tank előnyeit 20% talajellenállással lehet kikompenzálni, na ez itt ténylegesen meg is történik, ezért a tank alig veszít a sebességéből forduláskor és nagyon jól megy át még a rossz terepen is.

Motor

580 semmit sem mondó lóerő, ami 15,68 LE/tonna értékkel egyenlő, de a már előzőleg említett mágikus talajellenállás miatt nem érezzük lassúnak. A végsebessége 50 km/óra, ez lehetne több, de akkor már tényleg semmilyen hátránya nem lenne. Az Object 140 5 km/órával gyorsabb, de ez "pub game-ben" nem igazán érzékelhető, ellenben CW-n az együtt mozgó csapatok esetében jelentős különbség lehet.

A tank egyáltalán nem hajlamos a kigyulladásra, a dízelmotor 10%-os kigyulladási eséllyel rendelkezik (vajon nagy tűzoltóval 0% lesz?) , én nem nagyon emlékszem arra, hogy égett volna a tank. A motor egyébként a tanktest hátsó részében található és eléggé védett, emiatt különösebben nem kell aggódnunk.

Nagy pozítivuma az Object 140-gyel szemben, hogy nem hajlamos különösebben a modul sérülésekre, be-be csúszik néha valami, de nem ölt járványszerű méreteket. A toronyban lakik egy kisebb bevándorló család, a testvérek neve: töltő, lövész és a parancsnok, ők szeretnek elhalálozni a toronyra érkező lövésektől, de mivel a tornyot nehéz belőni, ezért ez ritkán következik be.

Ajánlott játékstílus

Ha van a játéknak igazi multifunkciós tankja, akkor ez az. A sebessége gyakorlatilag mindenre alkalmassá teszi, illetve a rendkívül kiegyensúlyozott tulajdonságai miatt (kevés modulsebzés, nem ég, jó ágyúkarakterisztikák, stb.) igen egyenletes teljesítményt lehet vele nyújtani. Amit érdemes észben tartani:

 • A HP cserés szituációkon rajta vesztünk a kis alfa és a gyenge páncél miatt, ha mégis ilyesmire lennénk kényszerítve, akkor láncoljuk le az ellenfeleket és próbáljuk rájuk erőltetni a DPM előnyünket. Ha ez nem lehetséges, akkor húzódjunk vissza egy gödörbe, próbáljuk meg használni a tornyunkat.
 • Ha dombon kell felmennünk, tegyük ezt srégen, úgy hogy a tornyunk előbb érjen fel, mint a tanktest (pl. Prohorovka közepe, mikor jobbra akarunk lőni a dombra és MINDIG lőjük le a "noobházat" (ahogy én a videóban nem tettem), mert elég sokan elvállalnak ránk egy lövést, ami jellemzően pattan a toronyról.
 • Mozogjunk folyamatosan előre hátra, nagyon jól lövünk mozgásból, ezért ha az ellenfelet mozgásra kényszerítjük, általában ő nagyobb hátrányt szenved el.
 • Vigyázzunk arra, hogy amikor átbukunk egy gerincen, ne kapjunk perma tracket olyan tankok ellen, amelyiknek jó a csőlehajlása. Én többször öltem már meg STB-1-gyel úgy T-62A-t, hogy rám akart szaladni és az átfordulás pillanatában leláncoltam. Mivel csak 5 fok a csőlehajlásunk, nem fogunk tudni rálőni az alattunk álló ellenfélre vagy csak a kupoláját fogjuk látni, ami általában az instant halállal egyenlő.
 • Kerüljük el a Batchateket, mert egy tárból ki tudnak szedni minket. Ha mégis muszáj velük közelharcolni, rammeljük meg őket, mert amúgy nem sok olyan tank lesz, aki nálunk is könnyebb.
 • Én rengeteg kapáslövést el szoktam vállalni a tankkal, elsődlegesen olyan célokra, amelyek lassan szűkülnek. Ilyesmit lehet erőltetni Prohorovka /Fiery Salient közepén, Sand Riveren a középső buckánál. A fontos az, hogy annyira bukjunk csak át, hogy a tornyunkat lássa az ellenfél. Ha ügyesen tudunk cicázni vele, akkor miután ellövettük, legalább 2x meglőhetjük a nagy tűzgyorsaság miatt.
 • A tank lapos, a nagyobb tankokat sidehugolhatjuk: új japán ág, Maus, E 100, illetve minden magas tank. Itt guruljunk előre hátra, hogy megnehezítsük a célzást.
 • Játszunk vele minél aktívabban, mert nagyon mobilis tank. Ha már nagyon rákészült az ellenfél arra, hogy honnan bukkantunk fel, váltsunk pozíciót, a tank abszolút alkalmas rá.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító (medium gun rammer)
 • Optika (coated optics)
 • Stabilizátor MK1 (vertical stabilizer)
 • +1: A Ventilátor fan club (:D) tagjai átcserélhetik az optikát rá, ha egyéb látótávolság növelő képzettségeik vannak és nem sajnálják a +40 métert

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automatikus tűzoltó készülék (bátrabbaknak ellátmány)
 • Nagy javítókészlet 
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A tanknak nagyon kevés hátránya van, ezért tulajdonképpen bármilyen képzettséget feltehetünk rá, ami értelmesnek tűnik (a rádió hatótávolságának növelése nem az). Illik a T10-es tankokat minimum 3 skilles legénységgel futtatni, ez a felsorolás ennek szellemében készült.

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok Hatodik érzék Álcázás Elit Alakulat Javítás
Lövész Biztos kéz Álcázás Elit Alakulat Javítás
Vezető Sima Futás Álcázás Elit Alakulat Javítás
Töltő Biztonságos elhelyezés Álcázás Elit Alakulat Javítás

Bevétel

Általában nem különösebben lényeges az, hogy egy T10-es tank jól hozza a pénzt, de mivel az alap lőszerünk APCR és 264 mm az átütésünk, ezért ez a tank tulajdonképpen nem keres rosszul, a nyereség/veszteség mérlegünket az fogja meghatározni, mennyi HEAT-et lövünk vele el. Érdekes módon a T-62A a 12 tankból a 8. legrosszabb a vbaddict.net statisztikája szerint -1480 kredittel, én ezt nem tapasztaltam, de biztos sokan spammelik a prémium lőszert, aki ezt vissza tudja fogni és nem hal meg minden meccsen, nem fog vele mínuszban zárni (prémium fiók esetén).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Rendkívül magas sebzés/perc érték
 • Kiváló forgás, jó toronyforgás
 • Legjobb med toronypáncél, mind vastagságban, mind szögekben
 • Mozgékony tank, jó talajellenállás 
 • Nagy HEAT átütés a vastag páncélú tankok ellen (330 mm: E 100, MAUS)
 • Remek ágyúkarakterisztikák, pontos, jól lő mozgásból
 • APCR alaplőszer, nagy átütés, nagyon gyors lőszersebesség
 • Rendkívül kiegyensúlyozott, kevés modul sebzés, nem gyullad ki

Hátrányai

 • Gyenge oldalpáncél
 • Gyenge testpáncél
 • Maximum közepes csőlehajlás
 • Autoladerrel még jobb lenne :D

Kinek ajánlott

Kinek ne lenne ajánlható a játék szerintem legjobb közepes tankja? Természetesen mindenkinek, aki szereti a közepes játékstílust, nem zavarja a nem túl acélos csőlehajlás és a minimális páncél. Persze igazából ezek sem róhatók fel hátránynak, mert plusz páncéllal nem lenne a tank ilyen mozgékony, a csőlehajlásra, mint hátránya pedig jut vagy tíz előny, ráadásul sokban kategória első. Aki komolyabb klánban akar játszani, annak talán jobban ajánlható az Object 140, de általában minden klán ajánlott tanklistáján ott szerepel a T-62A is. Vegyétek, vigyétek, nem bánjátok meg.

Videók


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:07

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  Hunyadi: veled azért nehéz vitatkozni, mert ha egyet értünk, akkor sem értünk egyet. Mit írtam a cikkben? Ide vágom:

  Ajánlott felszerelések
  Közepes kaliberű tank töltésgyorsító (medium gun rammer)
  Optika (coated optics)
  Stabilizátor MK1 (vertical stabilizer)
  +1: A Ventilátor fan club ( ) tagjai átcserélhetik az optikát rá, ha egyéb látótávolság növelő képzettségeik vannak és nem sajnálják a +40 métert

  Ugyan azon a véleményen vagyunk, de pl. egy STB-1 esetében teljesen fölösleges feltenni az optikát, mert annyira fostalicska az ágyú, hogy úgy sem találsz el vele 420 méterről semmit, ellenben a kaja+venti combó legalább +12%-ot hoz a pontosságon és az egy volume shooter tank.

  Szóval semmi sincsen kőbe vésve a medek esetében sem, lehet próbálgatni más setupokat is. De ha visszaolvasod az első hozzászólásomat, azt írtam, hogy LEHET ilyet is, meg olyat is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • VIP
  · 8 éve
  Két teljesen különböző játékstílusról beszéltek. Annál a tanknál amelynél van páncélzat és lehet is haszálni, én nem használnám az opticsot (hiszen spotolva leszek, de nem fognak belőni). T62A.
  Viszont ahol nincs páncél, és a megfelelő sebzésért messzebbről kell taktikázni, sztem az optics fontosabb. Például leo1-nél a legfontosabb, hogy te láss meg másokat először.

  Aggresszívabb játék a rammer venti vstab
  Passzívabb, spotolós játék a rammer optics vstab

  Én így használom.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]Az általános pályaismeret miben segít a végjátékban, ahol bújócskázás van?[/quote]

  Abban, hogy ha 300 méternél nem tudsz messzebbre eltávolodni egy házakkal vagy dombokkal telepakolt pályán, amilyen az utolsó néhány volt, akkor amikor befordulsz a sarkon, nem valószínű, hogy azért veszed észre az 50 méterre álló ellenfelet, mert 500 méterre látsz.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]Én tapasztalom nap, mint nap...[/quote]
  azért az 5-15 és társai kicsit gyakoribbak ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]Az általános pályaismeret miben segít a végjátékban, ahol bújócskázás van?[/quote]

  a mostani csatakimenetelek miatt már elég ritka az általad említett végjáték
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]Nem azért kell a nagyobb látótáv, hogy messziről snipeolj, hanem, hogy biztosan spotold a jó camós tankokat a lehető leghamarabb.[/quote]

  Azért aki ismeri a pályákat, az nagyjából tudja, hogy hol szoktak állni, én általában nem azért halok meg, mert egy láthatatlan tank lelő, ez inkább másfél éve volt a TD időszakban. Az új pályák meg "rohanósak" pl. Overlord, középen van egy 300 méteres rész, ami szétszabdalja a pályát 3 részre, ami szerintem nem hosszabb mint 350 méter, szóval a legnyomibb heavy tank is belátja azt a szakaszt, ahol éppen áll. Ebből a típusból meg egyre több van szerintem (sajna nem sajna).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"][quote name="Jackal_hun"]Két gondolat kimaradt a cikkből:
  - a képzettségeket lehet BIA/ÁLCA sorrendben is felvenni, aki mozogni szeret, mint én
  - lehet már nem így tenném fel a felszereléseket, hanem: Vstab+rammer+venti (kaja tűzoltó helyett) így is kimaxolhatjuk a látótávunkat, cserébe gyorsabban lövünk, kicsit pontosabban, szerintem nem igazán érdemes aktív tankokkal 445 méter fölé vinni a látótávot, szóval lehet hogy átcserélem majd én is. Akinek nem számít a pénz, az nyugodtan cserélje át kajára + ventire a cuccokat[/quote]
  A spot és álca rendszer miatt nem igazán lehet "kimaxolni" a látótávot.[/quote]

  Igen, ez igaz, de én gyakorlatban nem igazán láttam hasznát mondjuk az 550 méteres látótávnak (ha csak nem El Hallufon akarsz a túloldalról lövöldözni statikusan), szerintem hasznosabb a másik setup, de ez is vállalható felállás, meg az is, kinek mi az igénye.

  Én az STB-1 nél vettem észre, hogy kaja+ventivel SOKKAL potnosabb és ott ez nagyobb probléma is, mint a T62A esetében, de persze az egy gundep+torony tank iszonyat puha testtel, szóval azért más stílus, de ott sem tudtam érvényesíteni a szar ágyú mellett a 445+ látótávot, mert úgy sem talál el semmit
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Medden_EU
  • Tankos
  · 8 éve
  Nem rossz, nagyon szerettem, de azert mivel en a lightokon szocializalodtam, nekem sokkal jobban fekszik a Leo1, sztem jobb is mint az orosz Medek (johet a megkovezes)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector
  • Tankos
  · 8 éve
  Nekem valahogy nem jött be a tank.
  Bár lehet azért, mert randomba nem nagyon vittem, csak cw-n és strongholdban lettem előreküldve, hogy lássák, hányan rohannak le engem azon az oldalon...
  (bár ez a tankom statisztikáin is meglátszik)

  Zavaróan kicsi az a 320-as sebzés, ami a gyakorlatban inkább lefele szóródik. Főleg amikor egy E50M 440-el megpuszil.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tettigonia
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Jacktor"][quote name="Tettigonia"]az E50M-re gondolok, hiszen arról Jacktor írta, hogy az egyik leguniverzálisabb tank random játékra[/quote]
  Ééén? Meg sincs [/quote]

  Szia! Bocs, ha pontatlanul írtam, de amikor ránéztem, akkor a cím alatt a te neved volt ( a kép felett). A kép mellett már pointer4 szerepel.
  http://www.wotinfo.hu/index.php/item/1574-e-50-ausf-m-elemzes

Kapcsolódó elemek

 • {youtube}Kg94HwUOPpA&hd=1|650|370{/youtube}

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.