Jelenleg

17
látogatónk van

2015. szeptember 10. 12:15

110 - Elemzés

Írta:
(43 szavazat)
26 hozzászólás

Előszó

A 110 a szovjet IS-3 tank azon kínai átirata, amely néhány téren jobbra sikerült az eredetinél. Ezért is inkább a szovjet eredetijéhez próbálom hasonlítani majd az elemzés során.

Paraméterek

Életerő  1550
Testpáncél  120/90/60 mm
Forgási sebesség  30°/mp
Toronypáncél  201/148/50 mm
Torony forgási sebesség  26°/mp
Sebzés (AP/HEAT/HE) 320/320/420
Átütés  215/265/50 mm
Újratöltés  10 mp
Célzás idő  2,9 mp
Pontosság  0,38
Látótáv  380
Álca  0,063%/0,031%/0,012%
Végsebesség  40 km/h
Talajellenállás  1/1,1/2,2

Ágyú

A tank megvásárlásakor - ha kifejlesztettük az IS-2-n - azonnal felszerelhető az IS-2-nél már megismert 122 mm D-25T löveg, amely bár a szovjet löveg pontos mása, sajnos mégsem kapjuk meg a szovjet ágról, továbbá a löveg semmit sem javul. A grindelés során ez az ágyú ugyanúgy használható mint az IS-3 esetében, intenzív gold használat mellett. A top ágyúhoz szükséges kifejleszteni a tornyot, ami plusz 30 méter látótávot ad és jóval páncélozottabb is az alap toronynál.

Itt el is érkeztünk a tank első nagy különbségéhez az eredetihez képest. Ugyanis a top ágyú nem egy 122 mm-es durung, hanem egy jóval szofisztikáltabb 100 mm-es husáng. Hasonlítsuk össze az IS-3 BL-9-ével (alap statok 100%-os legénységgel):

  110 IS-3
Újratöltés 10 mp 13,3 mp
Pontosság 0,38 0,4
Célzási idő 2,9 3,4
Átütés 215/265 225/265
Sebzés 320 390
DPM 1920 1758

Az adatokból látható, hogy a 110 ágyúja az átütést és sebzést leszámítva felülmúlja a BL-9-es löveget. Átütésben is csak 10 mm-rel marad csupán alul. Ez a löveg egyébként DPM-ben felülmúlja az összes tier VIII-as normál heavy tankot (KV-5: 2100 - 167 mm pen, IS-6: 2000 - 175 mm pen). Ezzel el is érkeztünk az ágyú egyik használati módjához: a DPM kihasználásával szépen amortizálhatjuk az ellent a közelharci verekedésben.

Elszórtan azért lehet sniperkedni is vele. Az AP lövedék sebessége 950 m/s, az APCR-é (igen APCR 'hálIstennek) 1188 m/s.

Az ágyú szórása számomra kellemes, többnyire pontos, néha megy egy-egy lövés a célkör szélére. Az átlagos sebzés a tankkal 1052, 1500-tól már zöld WN8-at kapunk. 

Ventivel, BIA-val és rammerrel 8,26-ra csökkenthetjük a töltésidőt, amivel a DPM eléri a 2325-öt.

Torony

Az alap torony az IS-2 tornya, amit a lehető leggyorsabban le kell cserélni a páncélzat és a látótáv hiánya miatt is. Ehhez viszont szükséges lesz a lánc kifejlesztése. A fejlesztett torony egy modern szovjet kerekített torony, páncélozottsága 201/148/50 mm, ami szemből jó, oldalról már csak közepes védelmet biztosít, míg hátul szinte csak tier 6-os lightokat pattinthatjunk véletlenül. 

A torony nem rendelkezik az IS-3-hoz hasonló 20 mm-es weakspottal a löveg felett, viszont van két kis kupolája, ami közepes távon bemákolható, közelharcban könnyen eltalálható, facehug-ban viszont szinte az ellenség arcába toljuk.

A látótávja 380 méter, ami megfelel az átlagnak és épp annyira elég, hogy az első sorban haladva könnyen összehozzunk egy spotter medált.

A torony forgási sebessége 26 fok/mp, ami csupán fél fokkal marad el az átlagtól. A könnyű tankok ellen azért érdemes a testtel is besegíteni.

Felépítmény

Ez az a rész, amiben a kínaiak nagyot léptek előre, és hátra is egyszerre. A tank frontpáncélja az IS-3-tól átvett pike-nose (2 dimenzióban döntött homlokpáncél), de kissé megerősítve, olyannyira hogy mindössze az ISU (esteleg az új Charioteer) lövi be biztosan a felső frontot szemből, a 120 mm-es amerikai lövegek csak max. sűrű pattogások közepette. Az alsó magasabra húzott lemez 180 mm effektív értéket mutat.

Viszont az orr hosszabb és az alja magasabb mint az IS-3 esetében, így forgatva könnyebb belőni és így nehezebb az IS-3 taktikáját alkalmazni, mikor az extrém szögbe döntött front lemezre lövetjük el az ellenséget. További hátulütő a réteges oldalpáncél hiánya:

Ez a felépítmény leginkább rushra alkalmazható, mikor a csiki-csuki helyzetet eldöntendő megrohamozzuk az ellenséget. Ilyenkor az ellenfélt kicsit megrettenthetjük és kapkodásra bírhatjuk, ugyanis az első lövésük többnyire a felső döntött frontról pattan és csupán a másodikkal célozza az alsó, magasra húzott frontpáncélt. Ilyenkor egy jól időzitett kézifékkel ellövethetjük az ellent a földre.

Életereje 1550, az IS-3 1500-ávál szemben. Ami viszont nagy előre lépés megint, hogy jóval ritkábban kap ammorakcet mint szovjet társa, az IS-3-mal ellentétben itt ugyanis az ammorack a torony hátsó részében van.

Lövegsüllyedésben szintén jobb a maga -5 fokával, viszont felfelé csupán +12 fokkal tudja mozgatni a csövet, ami a hegyekre való felfelé lövéskor okozhat gondot. Valamint sokan tolják fel a tank farát romokra, dombokra, hogy elrejtsék/erősítsék az alsó lemezt, viszont ezzel egy időben csökkentik a felső rész döntöttségét is, valamint nehezebbé tehetik a lövést is. Ez leginkább közepes átütésű medek és könnyű tankok ellen alkalmazható.

A legénység elég életképes benne, a parancsnok a kupolatalálatoknál halálozik el néha, a sofőr az alsólemezénél valamivel gyakrabban.

Felfüggesztés

Ez a grindelés során az első modul amit ki kell fejleszteni, hogy felrakhassuk majd a fejlesztett tornyot is. Átléphető ugyan erősített felfüggesztéssel, viszont így elesünk a forgási sebességtől, ami a tankot - az IS-3-hoz hasonlóan - mozgékonyabbá teszi a többi nehéz társával szemben.

Szám szerint a fejlesztett felfüggesztéssel 30 fokot tudunk fordulni másodpercenként, ami jól jön 1v1 szituációkban. A tank emellett jó talajellenállási értékekkel is bír: 1,00/1,10/2,20. A lánc nem olyan találat tűrő mint az IS-3 esetében, könnyebben dobja le magát és többet is enged át.

Motor

Az top motor átvehető az IS-2-ről. A maga 580 lóerejével nem egy erőmű, de biztosan mozgatja a tankot és kemény terepen 2 km/h-t ver az IS-3-ra, viszont elmarad az IS-3-tól közepes és puha talajon. A gyulladási esély papíron mindössze 12%, bár ezt többnek tűnik, hála a gyenge üzemanyagtartálynak. Az automata tűzoltókészlet bónusza nem igazán szükséges, azt egy jó billentyűre beállított kézi tűzoltóval kompenzálhatjuk.

Fejlesztés

A modulok fele áthozható az IS-2-ről (motor, 2. löveg), így csupán a láncot (halasztható), a tornyot és a löveget kell fejleszteni, végezetül a rádióra is szánhatunk pár ezer XP-t. Ezek együtt 15.900+15.500+59.000 XP, amikből az első kettőt javasolt free XP-ből kihúzni, hisz ezekkel már használható lesz a tank tier 8-as csatákban.

Ajánlott játékstílus

Itt kissé bajban vagyok, mivel a tank hol nagyon a kezemre áll, hol szenvedek vele. A felépítmény szemből kemény, de a weakspotok könnyen felismerhetőek. A facehug megvédi az alsó front lemezt, de a parancsnoki kupolát az ellenség arcába nyomjuk. A forgási sebesség jó, de hiányzik a lóerő. 

A tank az első vonalba való, de maradhat támogatónak is. Érdemes a játékot folyamatosan a csapatokhoz igazítani.

Top tierként menjünk a többi heavyvel, keressük az adok-kapok (brawling) szituációkat. Ilyenkor az alsó lemezt elrejtve amolyan tier 8-as IS-7-té válva tarthatjuk az adott oldalt és ahonnan a megfelelő pillanatba ráronthatunk az ellenfélre vagy a többiekre hagyva a frontot megpróbálhatunk flankelni. Vagy ha van elég superheavy, mehetünk meglepni a medeket is.

1v1 szituációkban rejtsük az alsó lemezt, ha ez nem lehetséges, akkor mozogjunk, riszáljunk minél többet és támaszkodjunk a DPM-re. A jó pálya ismeret sok sebzéstől megóvhat minket, a picit jobb lövegsüllyedés pedig néhány helyet barátságosabbá tehet számunkra az IS-3-mal szemben. Magasabb tierben érdemesebb a medekkel mozogni, álcánk mozgás közben nem sokkal marad el tőlük.

Támogassunk, az ágyúnk közepes távolságon elég pontos, bár az alfa sebzés nem igazán borzasztja majd el a 9-10-es heavyket, a medek pedig gyorsabban töltenek hasonló alfával, ezért mindig legyen kíséretünk. Spóroljuk a HP-nkat a meccs végére, amikor is a közepes alfa-átütés-látótáv kombót talán könnyebben kihasználhatjuk majd. Összességében valahol az IS-3 és az IS-8 közt helyezném el stílusban. 

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Én a heavy szentháromságra esküszöm ami:

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Vertikális stabilizátor

Az optika, GLD (célzásgyorsító), szerszámos láda a specifikált játékstílusokhoz ajánlatosabb csak.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis elsősegélycsomag (extra kaja)
 • Kis javítókészlet
 • Kis/Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Itt is a tipikus heavys felállást ajánlom. Első körben a pillanatképet, sima utazást, mentort és egy javitást ajánlok, amit aztán 100%-nál elit alakulatra cseréltem, második kör ugyanaz mint az eredeti, esetleg egy biztonságos elhelyezéssel. A mentort a 3. körben lehet cserélni 6. érzékre azoknak akik inkább medeznek vele. Amúgy a 3. kör javítás. 

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség
Parancsnok Elit alakulat 6. érzék/mentor Javítás
Lövész Elit alakulat Pillanatkép Javítás
Vezető Elit alakulat Sima utazás Javítás
Töltő Elit alakulat Biztonságos elhelyezés Javítás

Tovább a camo és látótáv növelő skilleket érdemes választani, valamint a mesterlövész és irányított ütközés sem rossz választás.

Bevétel

A tank átlagos bevétele -4400 kredit, de kis odafigyeléssel könnyű pluszba kihozni a köröket.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Kemény front
 • Jó DPM, pontosság
 • Jó rammelni
 • Mozgékony
 • Kupolánkat könnyű védeni

Hátrányai

 • Pike-nose
 • Gyenge oldal páncél
 • Gyúlékony üzemanyag tartály
 • Drága lőszer

Az IS-3-mal összehasonlítva

IS-3 110
Alfa sebzés DPM
Nagyobb átütés Pontosabb
Ammorack Üzemanyag tartály
Réteges oldal Keményebb front
Jobban gyorsul Nagyobb végsebesség

Kiknek ajánlott

Bárkinek, aki szeret heavyzni. Jó alternatíva az IS-3-ra. Tier 8-as CW-re érdemes mindkettőt beszerezni. Számomra ez a klasszikus nehéz tank. Kemény, elég gyors, jó alfával és kiváló DPM-mel rendelkezik. Ha az orosz IS ágon végig mentél és tetszik az IS-7, akkor ez is teszeni fog.

Számomra ez a jármű egy kellemesen kiegyensúlyozott tank az IS-3 mellé. Szépen kiegészítik egymást, bár fura mód nem láttam még IS-3 110 szakaszt.

Videó


Az elemzést írta: Golza

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:04

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421
  • Tankos
  · 7 éve
  jó kis elemzés de a képen miért egy kínai med látható??
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • VIP
  · 7 éve
  Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Ha már belemászol az arcukba, akkor legyen fullos az a javítás.
  Automata tűzoltó minden tankba(T4 fölött) alap szerintem.
  Az arty nem tank.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  carpmaster11
  • Tankos
  · 7 éve
  Jó elemzés. Annyit fűznék hozzá hogy én a tesztszerveren kipróbáltam ezt a tankot (beleültettem a type64 2 skiles legényeit) és annyit misselt hogy az hihetetlen... Valószínűleg csak a balszerencsének köszönhettem, de nagyon idegesítő volt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunter9956
  • Tankos
  · 7 éve
  Jó elemzés lett.Talán csak az ajánlott legénységi képzésbe kötnék bele.Nem biztos hogy mindenki 3 skilles legénységet rak rögtön a tankba így a javítás szerintem fontosabb mint a pillanatkép,sima utazás stb.Ha nincs javítás a tankon akkor még 1 heavy is simán láncon tud tartani ami gyors elhalálozáshoz vezethet.

Legfrissebbek a szerzőtől: Golza

Tovább a kategóriában: « 112 - Elemzés IS-2 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.