Jelenleg 301 vendég és nincs tag online

2015. szeptember 9. 08:26

VK 30.02 D - Elemzés

Írta:
(40 szavazat)
38 hozzászólás

Paraméterek - A német csőlakó

A német tankok egyik jellemzője a viszonylag fájdalommentes fejlesztési fa és ez ennél a tanknál sincsen másképp. A hozott anyagból kell dolgoznunk, ami egyben azt is jelenti, hogy két modulon - fejlesztett torony és lánctalp - kívül minden kifejleszthető más tankokon, sok esetben már az előző szinteken. Sajnos az alap lánctalp teherbíró képessége nem túl sok, úgyhogy némi verejték és szabad tapasztalat árán (11.315 XP) megelőzhetjük agysejtjeink elpusztulását... hogy utána a Schmalturmot ne tudjuk majd feltenni és vele együtt a két csúcságyút. Itt két lehetőség is kínálkozik: vagy újabb 15.120 XP-t elköltünk vagy használjuk a 7,5 cm-es KwK 42 L/70-es ágyút.

Én személy szerint T7-ben 26435 szabad tapasztalat elköltését kissé durvának találom, főleg egy olyan tankért, amely tulajdonképpen azokat az ágyúkat fogja hordozni, amit már T6-ban kifejlesztettünk és a 75 milis ágyú sem rossz. A dolog persze azt is magában hordozza, hogy mivel sok modulunk már kifejlesztésre került, ezért a tank már túl sokat (majdnem semmit) nem fog fejlődni az alap és az elit állapot között. A lenti képen zöld téglalapokkal jelöltem azokat a modulokat, amelyeket jó eséllyel fel tudunk majd rakni:

Ágyú

A cím nem egy rossz életű hajléktalant takar, hanem azt hogy a tank egyik nagy előnye, hogy tulajdonképpen mind a három ágyú (7,5/8,8/10,5 cm) használható. Én elsősorban a 8.8-asról fogok írni, de előtte említsük meg a másik két ágyút is.

A 75mm-es ágyú gyakorlatilag a T6-os közepes tankok sztenderd ágyúja, pontos (0,32), közepes alfa (135), közepes tűzgyorsaság (2350) és átütés (150/194), volt Tier 6-ban. Ez az ágyú gyakorlatilag minimális DPM növekedéssel (2450) kerül át T7-be. Ez egy sniper cső, mesterlövészkedésre való, de annyira nevetségesen keveset sebez, hogy én nem használtam. Ezen a szinten ez az ágyú egy Slavia 631-es légpuska teljesítményét hozza, de nekünk tankokra kell lőnünk, nem a szomszéd macskájára. A másik ok, hogy a tank egyéb tulajdonságait (mozgékonyság, páncélzat) a 8.8-as ágyú szerintem jobban támogatja. Ettől persze még a lehetőség adott, hogy valaki ezt a mókushergelőt válassza, de elsősorban a mesterlövész érzelműeknek ajánlott.

A 75 milis ágyú ellentéte egy 10,5cm-es szakállas puska, a jól ismert VK 28.01 trollágyúja. Én azt gondolom, hogy ez az ágyú nagyon jól muzsikál T5-ben a VK 30.01 H tankon, de T7-ben a tankok sokkal jobban páncélozottak és az ágyú pontatlansága és a HE lövedék működési mechanizmusa sok esetlegességet csempész bele a sebzésekbe. Csakhogy a prémium lőszer 104 mm-es átütése már elég sok tank oldalpáncélját képes átvinni, ezért egy megatroll teljes prémiumlőszeres felállás működőképes lehet, ahogy az ebből a Quickybaby videóból is kiderül.

Az ágyú 0,55-ös pontossága természetesen nem egy sebészkés, de a brutális 3200 fölötti DPM (BIA+rammer+venti) azért ígér némi fun faktort, nem beszélve az ellenfelek idegesítéséről. Azért azt ne felejtsük el, hogy az ágyú elsősorban akkor fog működni, ha top tierek vagyunk.

Szerintem a 8.8-as cső az ideális a tankra. Ennek a legnagyobb hiányossága a NEVETSÉGESEN alacsony 132/171-es átütés, prémium lőszerként APCR-t kapunk. Ebből jól látható, hogy az eredményességünket alapvetően meghatározza az, hogy mennyi prémium lőszert vagyunk hajlandóak ellőni.

A 0,38-as szórás és a 2,3 mp-es szűkülés éppen az elfogadható kategóriába esik, mint ahogy a 220-as sebzés is. Ez nagyjából a közepes tank kategória átlaga, amelyet persze erőteljesen meghatároz az, hogy mely tankokon melyik ágyút preferáljuk. Ezt az ágyút alapvetően azért érdemes használni, mert a tank viszonylag mozgékony, tűrhető páncélzattal rendelkezik, ezért egy félig közelharci, félig oldalról támadó tank hibridet kell elképzelnünk. Ehhez elsődlegesen nagy tűzgyorsaság kell, amelyet ez az ágyú papírforma szerint is hoz, ez 5,28 másodperces töltést és 2500 körüli DPM-et jelent. A 7,5-össel sem lesz nagyobb a percenkénti sebzésértékünk, cserébe egy kicsit több (+18) átütésért jóval kisebb sebzést kapunk (-85). Én ezt az ágyút preferáltam, de nem átalkodtam kb. 50%-ban goldot tölteni. Igazából még így is kicsi az átütésünk, ami elsősorban a 171-es és a 194-es átütés közötti különbségben fog kidomborodni. Ami lényeges, hogy pl. a Panther tank vagy a kisebb T6-os német közepes tankok is azonos szűkülési értékkel rendelkeznek, viszont sokkal kisebb alfával, ezért kisebb sebzésre esik ugyan annyi szűkülés, ami szerintem fontos tényező.

Torony

A toronyra a legjobb szó az, hogy furcsa. Papíron 120/60/60 mm páncélvédettséget tud felmutatni, de itt ne valami lefele fordított palacsintasütőt képzeljünk el, sokkal inkább egy ház tűzfalának meredekségével vetekedő felületet. Emiatt a kisebb átütésű lőszerek tudnak pattanni, a nagyobbak azonban átmennek a toronyfronton, KIVÉVE amikor eltalálják a kifele fordított tölcsér alakú ágyútalpat, ami a torony közepét takarja (automatikus lepattanó). A parancsnoki kupola itt nem gyenge pont, ugyan annyi a védettsége, mint a toronyfrontnak.

A torony forgása, legszebb szóval is csak botrányosnak nevezhető 24 fok, amiben a vicces az, hogy az alap toronynak 32 fok, cserébe jobb védettséget ad. A vicces az, hogy aki a Type 64 36 fokos toronyforgását kevésnek tartotta, az itt fel fogja vágni az ereit kínjában (viszonyítási alap: E 100, 20 fok). A cső fel és lehajlása +20/-8 fok, ez kellemes, ráadásul a tank sem vészesen magas, ezzel nem lesz különösebb problémánk, mint ahogy a 380 méteres látótávval sem, ez nagyjából a kategória átlaga.

Felépítmény

Ahogy már a torony részben említettem, a tank páncélzata elég furcsa. a 80/45/50 mm-es értékek nem adják vissza azt, hogy a tankról néha mennyire össze-vissza pattognak a lövedékek, de ennek okát a szögekben és nem a vastagságban kell keresnünk. Ha a tankot nem forgatjuk, a páncélja nagyjából semmit sem ér, ellenben néha a szögekből adódóan olyankor is mágikus lepattanókat generál, amikor nem is várná az ember. A páncélvastagság pont arra elég, hogy kivédjük az overmatch szabályt, illetve közelharcolhatunk T6-os medekkel különösebb aggódás nélkül (pl. a Type 58 ágyúját konzekvensen lehet vele pattintani, ha be van forgatva). Ez elsősorban arra jó, hogy tartalékoljuk a HP-nkat a komolyabb ellenfelek ellen, de 150-es átütés fölött ne bízzunk a jó szerencsénkben.

A rejtőzködési értékeink.... khmm, elfogadhatóak (igazából szarok, de ezt mindig nem írhatom le), persze ha úgy fogalmazunk, hogy jobb mint a Pantheré, sőt még a Panther M10-nél is jobb és pont ugyan annyi mint az A-44-é, akkor egyesek úgy gondolhatják hogy ez sok, de nem. 12,64/9,49/3,12 százalék az alap, de mivel állandóan mozgunk és közelről püföljük az ellenfeleket én még álcafestést sem tettem fel rá, kár erőltetni a bujkálós játékot. Nem ő a lopakodó halál a nyolcadik utasból, de a nagy látótáv miatt néha alacsonyabb szintű tankokra el lehet eregetni egy-két célzott lövést.

Ami érdekes, hogy a tank nem igazán modul érzékeny. Talán ha egyszer gyulladtam ki 100 meccs alatt, ammo rack-re pedig egyáltalán nem is emlékszem, cserébe a legénység sokszor menekülés közben hátba lövi önmagát, ahogy a rendőr viccben is írva vagyon. Ez általában a töltő vagy a parancsnok halálával jár, de még mindig ritkábban, mint más tankokon.

1250 HP-nk van, ez a második legtöbb a szintjén, egyes nehéz tankokat is megelőzve.

Felfüggesztés

Kikompenzálandó a rossz toronyforgást a németek WD 40-nel töltötték fel a felfüggesztést, így sikerült 42 fokos forgást kicsikarniuk (4-gyel több az AMX 12-t-nél), ami meglepően jó érték.

A talajellenállása átlag alatti, de én ezt nem éreztem a mobilitásán, cserébe viszont meglepően jól lőtt mozgás közben (igen, ez ide való, mert a szórásértékek a fejlesztett lánctalptól függnek), aminek én a rejtett értékek között semmilyen jelét nem találtam. A Comet paramétereinél a legtöbb értéke jobb, míg a Panther-nél rosszabb, érzésre még is sokkal pontosabban lő mozgás közben, mint a cicus, ami elvileg nem lehet de még is ezt tapasztaltam. Én elégedett voltam vele, igaz nem is vártam semmit ezen a téren.

Motor

720 lőerő 39 tonnára, 56 km/órás végsebesség, ami kellő mobilitást ad a tankak. 15%-ban gyulladunk ki, automata tűzoltóval 5%-ra esik ez az érték, gyakorlatilag viszont 100:1 arányban égtem, azt is artytól, ami pedig még a legkonzervatívabbak szerint sem tank :D, tehát nem is számít. A motor oldalról nézve teljesen hátul található, ezért sem előröl, sem oldalról nem jellemző az égés. 

A sebesség és a súly a tankot remek rammelővé teszi, egy dologra kell figyelnünk, hogy a tornyunk nem szeret fordulni, ezért jellemzően én úgy rammeltem, hogy a becsapódás előtt belelőttem egy HE lövedéket az ellenfélbe, majd feltoltam egy tereptárgyra, hogy ne tudjon ficeregni. Ez gyakorlatilag a velünk egy szintű könnyű tankoknak instant halál, illetve az AMX 13 90-nek is a súlykülönbség miatt (azért ne egy betöltött 1100 hp-s AMX-szel próbálkozzunk).

Ajánlott játékstílus

Mivel alapvetően a brawler/flanker stílus nem egy szokványos használata a közepes tankoknak, ezért a VK 30.02 D játékstílusa meglehetősen egyedi:

 • T5-T6 ellenfelek ellen nyugodtan mehetünk közelharcolni a viszonylagosan jó páncélzatnak és a sok HP-nak köszönhetően. Azért ne várjunk egy IS7 jellegű hatásfokot, de a kisebb alfás tankokat elég könnyű vele bebüntetni. Kerüljük el a KV-85 és a T-150-eket, mert ők simán átütnek minket, mi viszont tudunk pattanni, ami tekintve az alfánkat, nem túl előnyös.
 • Én relatíve sok goldot (kb. 30) és HE lövedéket vittem, ez utóbbi remekül működik a T6-T8 szinteken szaporodásnak indult könnyen páncélozott TD-k ellen (rammeljük is őket, mert azt szeretik). T8-T9-ben gold nélkül halottak vagyunk, szóval ne sajnáljuk tőlük a nemes fémet.
 • Sajnos a gold lőszer intenzív használata esetén sem tudunk bizonyos ellenfeleket átütni, ilyenkor jöhet a proxy spotolás (pl. Karelia szirt alá beszaladni, Fisherman's Bay bal oldali szikla a mélyedésben), majd a keményebb csapattársak elintézik az ellenfeleket.
 • Rammolni jó, különösen az AMX könnyű tankokat és a Bulldogot.
 • Az ágyúval lehet távolabbra is lőni, nem vészesen pontatlan, a lőszer sebessége viszont lassú, ezért inkább közeli távon működik.
 • Ha flankelni akarunk, mielőtt az ellenfélhez érünk kezdjünk el távolodni és nagyobb ívben forduljunk rá, így tudjuk egy kicsit kompenzálni a lassú toronyforgást. Ezerrel elhúzni mellette fölösleges, úgy sem tudunk ráfordulni toronyból, ez nem egy Cromwell.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító 
 • Optika
 • Ventilátor

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Érdekes kérdés, attól függ, hogy akarunk-e erről az ágról tovább haladni, mert az Indien Panzer a RU 251 felől kikerülhető (én is így tettem). Mivel a következő 3 tank T8-T10-ben sniper tank, ráadásul a látótávjukkal dominálnak, ezért ezt is érdemes számításba venni.

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék Elit alakulat Álcázás Sasszem/Javítás
Lövész Biztos kéz Elit alakulat Álcázás Mesterlövész/Javítás
Vezető Sima Futás Elit alakulat Álcázás Megelőző Karbantartás
Rádiós Helyzetfelismerés Elit alakulat Álcázás Javítás
Töltő Biztonságos elhelyezés Elit alakulat Álcázás Adrenalin roham/Javítás

Bevétel

Sok-sok minusz a gold lőszer használat miatt. Akinek jó a sorsolása, vagy a vallása tiltja, hogy prémiumot puffogtasson, annak a 252/3200-as kredit értékeket kell észben tartania, utóbbit erőteljesen zárójelbe téve. Prémium fiókkal és 20% körüli gold használattal simán pluszban lehet tartani, én azonban nem sajnáltam az aranyat, ezért nekem összességében a tank mínusszal zárt, bár nem túl sokban.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • nagy végsebesség
 • mozgékony, elég jól fordul
 • meglepően jó MM besorolás (sokszor top tier)
 • elég nagy DPM
 • jól lehet vele rammolni a nagy sebesség miatt
 • jó csőlehajlás
 • viszonylag fájdalommentes fejlesztési fa
 • elég jól lő mozgásból is
 • 3 különböző ágyút rakhatunk fel
 • egyáltalán nem modul érzékeny tank
 • szinte sosem ég
 • a páncél döntött, gyakorlatilag mindenhol

Hátrányai

 • a páncél troll, néha fog furákat, máskor meg T6-os tankokat sem
 • rossz toronyforgás
 • extrém alacsony átütés vagy sebzés vagy trollágyú (attól függ, mit preferálunk), de több jó tulajdonság együttes jelenléte lehetetlen
 • nem igazán jó rejtőzködés
 • nem túl nagy alfa
 • T8-T9-ben szenved a kicsi alfa és a kicsi átütés miatt
 • hegymenet erőteljesen megfogja

Kiknek ajánlott

Sokan utálják ezt a tankot, amit teljes mértékben megértek. Nem könnyű vele játszani, mert gúzsba köti az alacsony átütés vagy a kicsi sebzés. Ezeket mobilitásból kell pótolnunk, amire sokszor nincsen lehetőség vagy a játékosok nem elég képzettek hozzá és ez sok embernek gondot okoz. Ha ráérzünk az ízére, mókás tank tud lenni, de kezdőknek semmiképpen nem ajánlanám.

Videó

Amit a videóban érdemes nézni:

 • a meccs elején a mobilitásommal egyből olyan pozícióba mentem, ahol ki tudok osztani sebzést
 • közelharcban a gyors töltés, a Jagdpanther-re kiosztott 3 lövés 1-ért
 • az IS-re kiosztott 5 lövés 1-ért
 • amikor nem tudtam lőni, igyekeztem az ellenfeleket proxy spotban tartani, fürdőkád a szirten, illetve az arty alá menni


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:29
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 5 éve
  pap32: erre nem nagyon tudok mit mondani, mert mi szerintem "nagyon más" ligában játszunk, ami a játékhoz való viszonyulásunkat illeti. T5 alatt egyáltalán nem is játszom tankokkal, de a cél minden esetben a T8-T10, szóval nem igazán értettem meg az "ars poeticad" lényegét
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pap32 · 5 éve
  [quote name="Bhalangir"]pap32: nem bántásból, ne érts félre, de ha ezek közül neked semmi se jön be, mert minden szenvedés, akkor nem lehet, hogy benned van a hiba? Gyakorlatilag játszhatatlannak tartod a tankok felét. Olyanokat is amik kifejezetten kezdőknek valók, mert jó tűrik a hibákat, nem kell teljesen maxosan menni velük egy értelmes körhöz. Szerintem sokkal inkább az a bajod, hogy a sok artyzás miatt a gondolkodásod és helyzetelemzésed sokkal lassabb, mint akik medekkel vagy lightokkal rohangálnak, így aztán a lassabban, és kevesebbszer jól meghozott döntések miatt eleve hátrányba vagy, ami nem a tankok hibája.[/quote]

  Újabb félreértés: ezek közül csak a Matildát fejlesztettem ki, pusztán fun-ból, de sajna Kv1-ek ellen (ha megvan a 85-ös cső) már semmit sem ér a 75mm páncél...Auto-aim és kész...de a 122-es derp gun-ok is 2-lövésezik....stabilan... :sad:

  "Gyakorlatilag játszhatatlannak tartod a tankok felét. Olyanokat is amik kifejezetten kezdőknek valók, mert jó tűrik a hibákat, nem kell teljesen maxosan menni velük egy értelmes körhöz. "

  Ezen 4-5 ág közel sem a játékban lévő tankok fele....
  Amúgy (gondolom én) itt a Churchill-ekre gondolsz...nos...tier 5-ösnek 88mm (vagy vmi ilyesmi) toronyfront, ami ráadásul teljesen lapos-->80%-ban pen 100+-os pennel rendelkező ágyúktól...megkerülik, dettó "kaputt gehen", arty "rápöttyint", szintén garázsmenet...amúgy is, med ágyúk heavy tankokon?? Kb. olyan, mint az At-vonal: kezdők ellen jó (de azoknak ugya van 200-as frontjuk...), viszont kicsit rutinosabb player már lazán szétszedi őket...

  Annyiban igazad van, hogy szeretek "ráf.sni" másokra, felülről...igen...(de azt megjegyezném, hogy átl. 10 fps meg 100+ ping mellett ezen osztály "gyakorlása" a "legkevésbé önveszélyes" a gyakori laggok miatt... :sigh: )
  ÉS, ezen "klikkelgetések" arra jók voltak, hogy megmutassák, melyik tankok életképtelenek (általánosságban) 2 vagy több arty esetén (nyilván városi pálya más történet)...mivel pl. Churchill I Fv304-nek stabilan 2 lövés (na jó, legyen 3 az rng miatt), Churchill 7 dettó 80%-ban auto-pen (450 átlag dmg), és kb. a 9-10-esnek van "valamicske előnye" a többi tier-társukhoz képest (gun meg dpm ugyebár), amúgy full papír az összes tier 7 felett, azok viszont dög lassúak....szóval... :cry: A francia tankok meg még "kívánatosabbak" a "pigeon"-oknak, ráadásul 50 100-ig eléggé "free frag"-gyanúsak, így megint csak felejtős az ág...

  A T43-Comet-Kv13 és társairól meg annyit, hogy inkább kikerülöm őket, mint hogy "kopogtassak" más (sokszor azonos szintű) tank páncélján, azt adjam nekik a Steel Wall-okat...(a Linkin-féle GOLDNOOB szintre meg inkább nem süllyedek...aki még light-okra is azt spam-eli...VICC....)

  Zárszóként abban is van igazság, hogy gyakran lassan gondolkodok, vagy nem látom előre kellő időben a helyzetet, sőt van olyan is, hogy egy-egy "f@sza lövésért" elvesztek pár 10 mp-et, ami utána az életembe kerül...van mit fejlődnöm....EZ TÉNY...dehát kinek nincs? :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 5 éve
  pap32: nem bántásból, ne érts félre, de ha ezek közül neked semmi se jön be, mert minden szenvedés, akkor nem lehet, hogy benned van a hiba? Gyakorlatilag játszhatatlannak tartod a tankok felét. Olyanokat is amik kifejezetten kezdőknek valók, mert jó tűrik a hibákat, nem kell teljesen maxosan menni velük egy értelmes körhöz. Szerintem sokkal inkább az a bajod, hogy a sok artyzás miatt a gondolkodásod és helyzetelemzésed sokkal lassabb, mint akik medekkel vagy lightokkal rohangálnak, így aztán a lassabban, és kevesebbszer jól meghozott döntések miatt eleve hátrányba vagy, ami nem a tankok hibája.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  · 5 éve
  Megy az 5*.
  Első med tankom volt. 2 és fél éve még a tier besorolása -2/+3 volt, tehát bedobta T10-be is. A legrosszabb mm-mel rendelkezett.
  Ennek ellenére nagyon szerettem, 2-szer vettem vissza . Amint már nem tudom mire küldeni az ezüstöt, újra visszaveszem.
  Meglátjuk kicsit tapasztaltabbként mit tudnék vele összebohóckodni.

  Én nagyon szerettem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pap32 · 5 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Pap32:

  Ha szerinted ez fájdalmas,máskor próbáld ki az:
  - arl v 39-ezt Stock ágyúval
  -t29 ez Stock ágyúval
  - st-i ez is ágyúval
  - Churchill gun carriert barhogy

  És megtudod mint szenvedes
  ([Hogy mást ne említsek] elég a Panther-kéket bedobni és máris elgondolkodik az ember ezen kijelentésen... :cry: )[/quote][/quote]

  Rendben, minimális félreértés történt/nem jól fejeztem ki magam... :roll:
  [Ne szívd mellre.... :-) de még nem volt időm végigolvasni, csak ez az első sor annyira meghökkentett, hogy egyből "kérdések merültek fel bennem"... :P ]

  ÉS hogy még teljesebbé tegyem a történetet, elmondom, hogy még sosem próbáltam ezt az ágat...bőves-bőven elég volt a néhai Vk 30.01H-Vk36.01H duó (amik közül viszont - emlékeim szerint - ezért-azért mindkettő viszonylag jó volt MEDNEK, tier 6-ban...) Amiért nem próbáltam, annak a az oka, hogy eléggé papírtankokhoz vezetnek, ÉS ezt a Vk-t annyian szidták/szidják, hogy előre félnék kipróbálni.... :-x
  Az általad felhozott példákat én meg viszonylag egyszerűen oldom meg: ha az egész ág (vagy 80%-a) ***********, akkor - számomra - "nincs értelme b@szakodni velük" (pl. összes Churchill-származék, angol "TRÉ-DÉ" (Charioteer) ág, francia td-k, talán a japán med-vonalat is idesorolnám a hallottak/videóban látottak alapján (bár med-ekkel még "meglehetősen béna" vagyok ops: ).
  Ha meg van az ágban legalább 1-2, kisebb szintű gép, amiért "esetleg megéri", akkor megpróbálom addig kifejleszteni őket - ha kell, gyűjtöm a free xp-t azt "no more problem" (igaz, ez is "tökölős" módszer prém fiók meg 1 "TOG-nyi" prém tankkal, de eddig azért működött...) Ez utóbbi kategória nálam pl. a Cromwell-ág, a T54 felé a t43-t44 irány szintén felejtős, az - általad is említett - T29-nél tovább nem hiszem, hogy tervezek menni, nagy csőre 20k free xp azt "viszon'látás"...így utólag, az ********* .............------------arty-ágak kb. 3/4-én túllépve, pl. brit Fv-csótánykánál sem mennék manapság túl, ha arról volna szó; németeknél is - szerintem - csak a 7-esig jók; és könnyen lehet, hogy pl. az amcsinak neki sem állnék :-x
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Biki Artur · 5 éve
  Egyik legjobb tankom volt, ha nem a legjobb...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kisokka · 5 éve
  [quote name="Mazzzu"]Érdekes tank ez annyi szent... örültem, hogy végre megvan a torony, nosza bele a rövid 88as, hááát ez így nekem nem való, nem tiltja a vallásom, de anyagi megfontolásból nem akarok minden második harmadikra goldot durrantani. Nekem jó a 75ös ágyú, elköpködöm azzal a meggymagot, nekem nagyon nem jött be itt ez a 88as ágyú.... ez a tank nálam egy igazán túlélős tank, amin csak túl akarok lenni [/quote]

  Elsőre pár meccsen én is a 75-öst használtam, de rá kellett jönnöm, hogy azzal teljesen useless az egész. Túlságosan kevés az a sebzés T7-be. A 88-as igényel némi gyakorlást, de tökéletesen használható aranylőszer nélkül is. Mindig az oldalba kerülésre kell törekedni és akkor problémamentes köröket lehet vele futni. Amikor már tényleg nincs kilátás a flankre, akkor jöhet a gold.
  Eleinte szidtam, mint a bokrot, de a végére megszerettem ezt a gépet, bár nem tartottam meg, mint a 3001 D-t(az azért mégiscsak egy vadállat). Úgy vagyok vele, hogy aki tényleg meg akar tanulni játszani, tényleg ki akarja tapasztalni, hogy merre hol, mikor érdemes flankelni,akkor ez a gép tökéletes arra, hogy meg is tanítson erre. Kicsit kihívásnak tűnt az elején, aztán végül rá kellett jönnöm, hogy elég az a 132 pen. Türelem kérdése.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  mrekkencs · 5 éve
  Hmm. Hát igen, játszottam én is ezzel a tankkal, és 10%-ban szeretem, a maradék 90%-ban felgyújtanám! Ezzel is ugyanúgy vagyok mint a Comet-el. Totál ugyanaz a 2 tank. Ezt azért mondom (nem izgat hogy majd jönnek a kommentek hogy tanulj meg vele játszani, meg hogy ha többi tud vele akkor te vagy szar) mert amennyire jó volt az előd változat, (VK3001d, ill. Cromwell) annyira rossz tank ez a VK meg a Comet. Egyszerűen nem hozza azt a volumenű játszhatóságot mint a kisebbek. Nem beszélve a kis átütésről, ami egyel lejebbi tierbe elfogadható, mert kb ugyanezek az átütések. De tier 7-8-9be hááááát szánalmas, maradjunk annyiba. Arról nem beszélve, hogy lomha dögök, mind a kettő. A kis VK meg a Cromwell csak úgy suhantak, nagyon jó forgásuk volt, a tornyuk is szépen fordult. De ezeknél (nagy VK & Comet) tényleg csak súlyt raktak rájuk és viheted is csatába. Meg ez a kifejlesztés dolog, kb minden szart meg kell rá venned mire kitudod huzni a nagyágyút. addig ne is számíts rendes kreditre meg XPre. Nagyon nyögvenyelős az egész, minden nap azon gondolkoztam hogy feladom ezt a 2 ágat a francba, és örömmel gondoltam vissza arra amikor a VK3601H-t ill. Tiger2-t húztam, ott is mire minden meglett beleőszültem a sok idegbe (sosem játszom prémmel). de itt mégjobban előjön ez a mész mész és nem kapsz lóf***t se

  [quote name="Benszihadur"][quote name="Tangoapu"][quote name="pap32"]"A német tankok egyik jellemzője a viszonylag fájdalommentes fejlesztési fa ..."
  Ezt úgy kell érteni, hogy EDDIG a tankig "fájdalommentes" a történet, vagy az angolokhoz viszonyítva az (mert "globálisan" azért - szerintem - sokan nem értenének evvel egyet...
  ([Hogy mást ne említsek] elég a Panther-kéket bedobni és máris elgondolkodik az ember ezen kijelentésen... :cry: )[/quote]

  Az E-75 fejlesztése (is) "nekem" kimondottan fájdalmas volt...:S
  Nah de ne akadékoskodjunk...
  A elemzés egyébként korrekt,köszönjük![/quote]

  Szerintem a " fájdalommentes fejlesztést" úgy értette hogy nem kell sok modult kifejleszteni rajta tehát nem kell sokat az alap tankkal játszani, nem úgy hogy a játék fájdalommentes velük [/quote]

  E-75 azért jó stock-ként is, mert sokan nem tudják hogy a stocknak egyszerűen belőhető a tornya, a sok hülye csak a testét lövi, és ezért tudsz vele frankó köröket menni alapként is persze ha jól forgatod, 5-6ezer lepattanót tudsz vele csinálni ha ügyes vagy. Nekem is ez volt vele, bementem a csatába alap E-75el, és igaz nem sebeztem sokat Tier10be mert a kis ágyú ugye sz*rt sem ér, de rólam meg pattogtak, és eszükbe se jutott azt nézni hogy mennyi a HP-m, kistornyom van, és így az elejét lőtték, *szájdszkréppel meg nem tudtak velem mit kezdeni érdekes dolgok ezek

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.