Jelenleg 283 vendég és nincs tag online

2015. augusztus 26. 09:29

STA-1 - Elemzés

Írta:
(45 szavazat)
65 hozzászólás

Előszó

Ez az elemzés azért született, mivel a játék ezen kevésbé ismert tier 8-as tankjáról méltatlanul kevés szó esik. Nekem egyik személyes kedvencem, bár tier 8-ban ha medium-ról van szó, általában a T-44 és a Pershing szokott szóba kerülni, pedig szerintem ez a tank a játék (egyik) legjobb 8-as medje.

Paraméterek

Ágyú

Három ágyút rakhatunk a tankra, de mindenkinek javaslom hogy az alap ágyút free XP-ből váltsuk ki, mert a 155 mm-es átütés már a tier 7-es Chi-ri esetében is kevés, nemhogy egy 8-as tankon.

A köztes ágyú a maga 185 mm-es átütésével már használható (a bevezetőben említett két tanknak a top ágyú átütése nincs ekkora) és ezzel már könnyedén kifarmolhatjuk a tornyot és a top löveget.

Ezzel el is érkeztünk a tank legjobb részéhez a top ágyúhoz. Ez az ágyú teszi az STA-1-et az egyik legjobb nyolcas közepes tankká. Átütése 218 mm, ez kb. mindenre elég (amire nem, arra ott a 275 mm átütéssel rendelkező prémium lőszer, ami sajnos HEAT, szóval óvatosan kell vele bánni). Sebzése 240/240/320, alap töltési ideje 7,5 másodperc, ami minden jóval (rammer+venti+BiA) egészen 6,2-ig levihető.

Én vertikális stabilizátorral, töltésgyorsítóval és ventillátorral használom, illetve BIA van a legénységen. Így a pontossága 0,33 (alapból 0,36), a célzás sebessége 1,69 mp! (alapból 2,3), a DPM pedig 2325, ami szintén kiváló érték. A lövegsüllyedése -10 fok (kivéve hátrafelé, mivel ott egy kitüremkedő motortér foglal helyet), ami meghatározza a tank játékstílusát de erről majd később. Felfelé mindössze 13 fok a kitérítés, ami ritkán ugyan, de kellemetlen szituációkat okozhat, erre nem árt figyelni.

A lövedék sebessége mindössze 914 m/s, ami nem túl sok, ezt nem árt észben tartani ha távolabbi mozgó célpontra lövünk vele.

Torony

A top torony adatai megegyeznek az alap torony adataival. 70 mm elöl, 60 oldalt és 35 hátul. Na ez senkit nem fog meghatni. A torony elején van egy szép nagy lövegpajzs, ebben el tudnak akadni lövedék, de erre azért ne építsük a játékunkat. Van viszont rajta egy méretes kupola ami könnyedén belőhető, ezért ha nem muszáj ne mutogassuk.

Alap látótávolsága 390 m ami egy elég jó érték, akinek ez nem elég, az periszkóppal vagy távcsővel fokozhatja.

Felépítmény

A test "páncélzata" elöl 45, oldalt 35, hátul 25 mm, ne legyenek illúzióink, ez a tank papírból van. Szinte bármelyik tank beüti amivel találkozik, szóval arra ne számítsunk hogy sűrűn fogunk pattintani. Modulsérülésre különösebben nem hajlamos, ammoracket soha nem kaptam még vele, de olykor ellövik a töltőt és/vagy a motort. A parancsnok viszont sűrűn meghal, szinte minden tornyot találó lövésnél.

Felfüggesztés, motor

Forgási sebessége 44 fok, ami az átlag felett van. A tank egy 570 lovas motort kap ami 45 km/h végsebességet biztosít előre és 20 km/h hátra. Ezt a sebességet nagyon gyorsan eléri és stabilan képes tartani, nem lassul be kisebb emelkedőkön sem. Vannak ettől gyorsabb medek is a tierjében, de ez a sebesség elég amire kell. Gyulladásra nem különösebben hajlamos.

Ajánlott játékstílus

Van egy tankunk ami papírból van és nem különösebben gyors. Mihez kezdjünk vele?

Ez a tank dombharcra van kitalálva. A kiváló ágyúsüllyedés és a gyors célzás kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy kinézzünk egy domb mögül, villámgyorsan leadjuk a lövést és a gyors tolatási sebességünknek hála lövés után azonnal visszabújjunk.

Lehetőleg ne bonyolódjunk 1v1-es csatákba orosz illetve kínai medekkel (hacsak csak nincs egyértelmű hp fölényünk), mert a papír testen szinte minden át fog menni. Tartsuk a távolságot amíg lehet és messziről faragjuk az enemy hp-ját.

A tank álca értéke tier nyolcas medium tankok között átlagosnak mondható, az orosz és kínai tankok jobb, a többi nemzet tankjai gyengébb álcával rendelkeznek. Én teljes camo skillel és álcafestéssel használom ezt a gépet, így megfelelő az álcája ahhoz, hogy egy bokor mögül csipkedjük az ellenfelet és közben ne spottoljanak ki.

Mozgékonysága és kiemelkedően jó fordulása (40 fok/mp) pont elég arra hogy egy lassabb heavy-t vagy torony nélküli TD-t körbeautózzunk vele. Ezt megtehetjük egy Tiger II vagy egy T32 ellen, de pl. az IS-3 és 110 ellen nem fog menni (egy csatában a végjátékban 1v1-ben maradtam egy full hp-s Jagdtiger ellen és simán leforogtam).

Városi pályán igyekezzünk a nagyobb tankok oldalába kerülni, flankelni, erre ez a tank kiválóan alkalmas (gyors célzás, gyors hátramenet) és lehetőleg kerüljük a frontharcot. Ha spotolnak, igyekezzünk arty safe-be vonulni mert a 6-os artyk is a maximumot szokták ütni ebbe a tankba.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Vertikális stabilizátor
 • Ventilátor/Optika/Periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék (esetleg helyette pótellátmány)

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék, BIA, álca
 • Lövész: álca, BIA, javítás
 • Vezető: álca, BIA, javítás
 • Töltő: álca, BIA, javítás

Bevétel

Nyolcas médiumról beszélünk szóval simán belefuthatunk mínuszos körökbe. Egy alap lőszer ára 380 kredit. Prémiummal simán pozitív bevételt hoz, de azért ehhez illik sebezni is valamennyit.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Kiváló ágyú
 • Remek átütés
 • Jó csőlehajlás
 • Jó látótáv
 • Alacsony profil

Hátrányai

 • Papír test és átlőhető torony
 • Nagy kupola
 • Nem túl nagy végsebesség
 • Van előtte egy Chi-Ri nevű tank (amúgy az ág végig jól játszható, de ennél a tanknál kezdtem őszülni)

Kiknek ajánlott

Kezdőknek semmiképpen! Aki most kezdi a játékot az ne ezt a tankot akarja első nyolcasnak (mondjuk szerintem nincs is ilyen játékos). Mindenképpen olyanoknak ajánlom, akik szeretik a médium játékot, nem zavarja őket a páncél hiánya és tudnak „peek a boo”, azaz domb mögül kikukucskálva játszani.

Videó


Az elemzést írta: Leonhart79

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:02
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • VIP
  · 6 éve
  Abban azért igaza van, hgy sokan ész néklül lövik a goldot, akár kell, akár nem. És nem arra gondolok, hogy éppen az van betöltve, hanem sorozatosan azt lövi, esetleg van olyan is - jó néhány videoban láttam már ilyet - hogy csak és kizárólag goldot visz be a csatába. Tudom, neki fáj a credit.

  Bár a wg könnyedén gátat szabhatna a goldozásnak (ugye régebben is a 'gold' lőszernek megfelelő wolfram ritkaság volt). Egyrészt a lőszer max. 30%-a lehessen gold, másrészt a gold alfája legyen 20%-kal kisebb a sima lőszerénél. Egyből kevesebb lenne a goldozás, és a heavyk páncélja is felértékelődne (úgyis ez a wg-nek most a fő célja).

  Jöhetnek a negatív vélemények, de ebben akkor is lenne ráció (és a mennyiség korlátozása miatt valóságalapja is, ha már a wg szerint annyira valósághű a játék).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 6 éve
  Leopardusz: A gold a játék része. A játék lényege, hogy folyamatosan elemezd a helyzetet és az adott helyzetben a lehető legjobb és legoptimálisabb döntést hozd. Ha frontból egy lövés kétes vs biztos találat a goldon múlik és a találat nem dmggyűjtésre szolgál ( a csata már eldőlt), hanem kulcsfontosságúnak ítélem a helyzetet akkor be fogom tölteni a goldot. A gold noob az aki arra is golddal lő amit alap lőszerrel is be lehet lőni. Ezen esetek egy része szintén nem bénaság táras tankok esetén, vagy ahol nem te voltál az alap célpont csak célzókörbe kerültél.

  A te logikádat követve minden adott patchben az aktuálisan erős tankkal menő is noob, mert az ugye éppen jobb így azzal könnyebb menni.

  Arról az apróságról már nem is beszélve, hogy a noob a newbie vagyis kezdő szóbol ered, vagyis aki goldot használ az mind kezdő szerinted. Kezdőnek lenni egyébként miért is baj? Te is az voltál egyszer! Tehát ha ki szeretnéd fejteni, hogy béna aki goldot használ, mert nem ismeri a belövési pontokat, akkor a "gold lame" szókapcsolatot kellene használni (lame=lamer=béna), különösen olyan játékosokra, aki mondjuk 10+k csatával lövöldöznek téged golddal, mert őket kezdőnek nevezni szintén elég értelmetlen. Gold noobozni maximum a pár ezer csatás kezdőt lehetne.

  Vagyis a logikát követve te egy lamer vagy mert gold noobozol gold lamerezés helyett ;D

  Egyébként erre a játékban ha van időm a leggyakoribb válaszom: I'm noob, you dead, we win. Who's lame than?

  Ja és ne értsd félre, csak szőrszálhasogatok, no offence!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Stariah · 6 éve
  Nagyon vartam ezt a tankot, mar annyi jot hallottam rola.
  Aztan jo nagy csalodas lett belole - talan tulsagosan vartam
  Az agyuja szuper - ha eppen hajlando volt a celzott tankra loni. Gyakran lotte inkabb a foldet alatta vagy egy diszlovest foleje (2 skilles legenyseg mellett).
  Ez volt a legnagyobb bajom az egesszel, hogy nem ereztem megbizhatonak, sosem voltam biztos egy lovesben sem, amig celba nem ert
  (A Pershing-gel sokkal nagyobb elmeny volt jatszani a kisebb atutese ellenere is)
  De azert a Chi-ri utan egy alaom volt igy is
  Aztan a Type61-re javult a helyzet. Arrol meg sokan mondtak, hogy az agyu szeret trollkodni, de nalam megbizhato volt, egyertelmuen elorelepes volt az STA-1 -hez kepest.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 6 éve
  [quote name="singes"][quote name="Jackal_hun"]Leopardusz: Ez a goldnoob baromság a te fóbiád, senki másé, pontosan ezért beleszámít. Főleg úgy, hogy a WG deklaráltan balanszolási paraméternek használja.

  Singes: az az AMX akkor nagyon béna volt Mellékesen a nagy alfás tankok kb ezt csinálják a Panther ellen: sarkon kijön, belever néccá, elbújik, te meg loholhatsz utána, hogy a szívószállal sebezgetni tudjad.[/quote]

  Aki sarkon orral előre megy ki, az meg is érdemli. És őszintén, miből van több, jó játékosból, vagy bénából, akinek biztosan számíthatsz a bénaságára? (Bár tudom, a te szemedben még én is az vagyok.)[/quote]

  Miért mit fogsz csinálni a sarkon ha elhátrál? Mindig sidescrapelsz egyet?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • VIP
  · 6 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Leopardusz: Ez a goldnoob baromság a te fóbiád, senki másé, pontosan ezért beleszámít. Főleg úgy, hogy a WG deklaráltan balanszolási paraméternek használja.

  Singes: az az AMX akkor nagyon béna volt Mellékesen a nagy alfás tankok kb ezt csinálják a Panther ellen: sarkon kijön, belever néccá, elbújik, te meg loholhatsz utána, hogy a szívószállal sebezgetni tudjad.[/quote]

  Aki sarkon orral előre megy ki, az meg is érdemli. És őszintén, miből van több, jó játékosból, vagy bénából, akinek biztosan számíthatsz a bénaságára? (Bár tudom, a te szemedben még én is az vagyok.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 6 éve
  Leopardusz: Ez a goldnoob baromság a te fóbiád, senki másé, pontosan ezért beleszámít. Főleg úgy, hogy a WG deklaráltan balanszolási paraméternek használja.

  Singes: az az AMX akkor nagyon béna volt Mellékesen a nagy alfás tankok kb ezt csinálják a Panther ellen: sarkon kijön, belever néccá, elbújik, te meg loholhatsz utána, hogy a szívószállal sebezgetni tudjad.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • VIP
  · 6 éve
  [quote name="Jackal_hun"]

  A Panther frontja 120 mm effektív BEFORGATVA, szóval lehet pattintani vele, mondjuk T5-ös és T6-os tankokat, de ezt azért olyan nagy fegyverténynek nem mondanám. Főleg amikor egy T6 heavy mondjuk 300-at cserél 135 HP veszteségre.
  Ha növeled a becsapódás szögét, lehet lőni az első görgőt és az oldalát, ami jó esetben csak ammo rack, rossz esetben lánc és ammo rack is. Beforgattam a kedvedért Tank Inspectorba az elejét auto boncera, na ekkor a tank oldalát 60 mm-es pennel be lehet lőni, ez kb. egy T3-mas TD átütése.

  [/quote]

  A risza alatt én főleg a közelharcot értettem. Ő lő 1-t (95%-ban sebez - RNG néha csodákat művel, és csak pl. lánc), én lövök mondjuk 3-t, majd mikor tudom, hogy lőni fog, nem lövök, hanem szélesen mozgatom jobbra-balra egy helyben. Ha pont jól számoltam és mozgattam, akkor az elején akarja lőni, mert végig azt látta, de olyan széles lett a szög, automatikusan pattan. Ekkor jövök én újabb 3 célzott lövéssel közvetlen közelről, ergo tölt-lő-tölt-lő. Ezzel már többször szívattam meg 8-asokat (is-3-t is), akik rámugrottak, hogy 'freedmg'. Kedvencem, mikor egy 50 100 jött rám. 3 sebez, 2 mellé (éljenek a flansziák), egyet így pattintottam. Ő kifogyott, 46 sec. Ekkor jöttem én. Kb. 900 hp-ért kiszedtem egy 1,4k-s 50 100-t.

  Tudom, hogy ez is lutri, de a gyakorlatban be tud válni. És nem lehet annyira rossz a tank, ha én 1k fölött hoztam vele réges-régen (egy messzi-messzi galaxisban) az átlagot. P2-t és a KT-t is erről húztam ki. ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Leopardusz · 6 éve
  [quote name="b30wu1f"]Fura, hogy a panthert mennyire lenézik a játékosok, pedig nagyon jó kis tank. Igazi sniper, de ha hirtelen más szerepkörre lenne szükség, azokat is képes ellátni.
  Gondolom a nagy alfa bűvöletében nem pillantanak rá a töltési időre, ami kimaxolva (bia+venti+töltésgyorsító) 3,6, ez pedig jelentős sebzés bevitelére ad lehetőséget, pláne, hogy nagyjából minden lövés sebez arany nélkül is, továbbá 4-500 méterről is nyugodtan célbavehetjük ezzel a lézerágyúval a gyenge pontokat, az pedig csak hab a tortán, hogy ezt gyakran büntetlenül lehet megtenni, mivel ugyebár rá sem hederítenek a többiek...

  Újabb előny a mérhetetlen nagy hp pool (1300), ez néhány tier társ heavytől is több, nemhogy a medektől. ( t29: 1250, amx m4: 1200, is: 1230)

  No, meg persze a második fegyver a súly, kiválóan lehet vele ramolni - egyszer egy tier 9-es patton ugrott nekem kb 200 hp-val, én voltam olyan 90-enen és nem a panther maradt ott. Meg van egy nagyon jó szokása, ha a ramolás során csak az ellenséges tank oldalát, lánctalpát súrolod, egyből leszedi azt, és már mehet is a körbeautózós móka.

  Meg persze, ha valaki ráérez, az elejével, az oldalirányú lövéseket, amennyiben a tank elejére érkeznek, nagyon szépen lehet pattintani, csak forgatni kell a testet, hogy a becsapódás szöge nagyobb legyen, ezt pedig, lévén elég döntött az orra, könnyen autobounce-ig forgatjuk.

  A comet mellett az egyik legjobb tier 7-es mednek tartom.[/quote]
  ez igy van, sztem is, annyi különbséggel, h mivel a cometet nem ismerem, a t20at teszem mellé (jo na, közvetlenül eléje)

  tankispektor ide meg oda, a panther az egyik olyan tank, amelynél lehetett számitani a kisebb tirek ellen a pattintásra. mondom lehetett számitani rá.

  átütés messze legjobb, goldot ne számoljuk pls, mert az goldnooboknak való, célzás a legjobbak közt van, ne felejtsük el, h a többi tank még jobban ki lett a nerffel herélve ilyen szempontból. Szóval csusztatásokat be lehet fejezni :lol:
  dpm átlagos. Viszont a nagy átütés&pontosság miatt nyugodtan lehet harmadik vonalból is szedni a hpt, aztán ahogy fogy az ellenfél, lehet közelebb menni, vagy közelebb engedni az ellent :lol:

  Nem kell összetenni a t20al v comettel, nem ugyanaz a szerepkörük. Azok a ki-be, fel-le harcot jobban tudják, a körbekocsikázást is, ott a Panther hátrányban van, viszont a hátsó támogató szerepkörben első a Panther, itt a másik kettő nem tud ugy beválni.
  Tier 9ben ugyancsak a Panther viszi a primet, a nagy pennek köszönhetően, a goldot továbbra se számitsuk be, mert nem illik...

  szóval ennyi ;-)
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.