Jelenleg

36
látogatónk van

2015. augusztus 25. 12:39

Heavy Tank No. VI - Elemzés

Írta:
(40 szavazat)
67 hozzászólás

Előszó

A japán heavy tank ág közeledtével a WG elérkezettnek látta az időt arra, hogy egy a japán ághoz illeszkedő prémium tankkal álljon elő. Megfelelő jelölt híján a választásuk a német Tigris I japán által megvásárolni akart (vagy nem akart, bővebben itt) változatra esett, amit Heavy Tank No.VI.-nak kereszteltek el. Hogy ez mennyire illeszkedik a WG által sokszor hirdetett valósághűségbe azt mindenki döntse el maga! :-) A tankunk végeredményben nem más, mint a játékban megtalálható Német Tier VII-es Tiger I kisebb változtatásokon átesett kistestvére. A kistestvér szót itt komolyan kell venni, hogy miért, azt meglátjátok a lenti részletes ismertetőben.

Eltérések a német Tiger I-hez képest: a japán Tigris a korai változatot hivatott megjeleníteni, így jellemzői:

 • a korai parancsnoki kupola
 • ködgránátvetők a torony oldalán
 • sivatagi szűrők a motorházon
 • a homlokpáncélról hiányzik a pót lánctalp
 • és még számos kisebb eltérés

Paraméterek

Ágyú

A német Tigris középső Tier VII-es 8,8cm KWK 36 L/56 ágyúját kapta, annak minden alapvető statjával együtt. Sajnos az ágyúnk töltési idejét egy kicsit lenerfelték (HT No.VI: 7,0 mp - Tigris I: 6,3 mp), így meg kell elégednünk 1885 HP/perces alap DPM-mel. Töltésgyorsítóval, ventilátorral, és elitalakulattal ezt feltornázhatjuk 2353 HP/percre, de még ekkor sem érjük el sajnos az alap Tigris I 2400-as értékét.

A lövedékek páncélátütése sima AP-val 132 mm, APCR-rel 171 mm, HE-vel 44 mm. Sebzésük szintén követi az újabban megszokott "újrabalanszolt" értékeket: AP/APCR-rel 220, HE-vel pedig 270 HP. Mivel tankunk nem tier limites, így gyakran össze fogunk futni Tier VIII-as tankokkal, amire az AP 132 mm-es penje sokszor még oldalról sem elég, így gyakran vagyunk kénytelenek az APCR "arany" lőszerhez nyúlni. Ennek megfelelően az ajánlott lőszerjavadalmazás így néz ki: 70 db AP, 20 db APCR, 2 db HE. Mivel a lőszere nem kerül sokkal kevesebbe a prémium HT No.VI-nak (240 kredit / 8 gold / 180 kredit), mint normál Tigris I-es társának (252 kredit / 8 gold / 252 kredit) így az APCR lőszer használata esetén jó eséllyel futhatunk vele mínuszos köröket. 

Csőlehajlása -8°/+15°, ami megegyezik a Tigris I azonos ágyújával, viszont ezek kicsit jobb értékek a Tigris top ágyújánál, aminél ez -7°/+13°, de mivel ezzel a tankkal nem fogunk sűrűn hull-down-ozni, ez nem okoz akkora előnyt, mint a WG-nél gondolták/láttatni szeretnék. Tűzgyorsasága 100%-os legénységgel 7,0 mp, (8,57 lövés/perc), ez elit alakulattal, fokozott szellőzéssel és töltésgyorsítóval max. 5,6 másodpercre (10,7 lövés/perc) csökkenthető.

Az ágyú pontossága 100 méteren 0,38 méter, ami teljesen korrektnek mondható. Célzási ideje 2,3 mp, ami lecsökkenthető 1,8 mp-ig, szóval az ágyú bőven előbb szűkül, mint hogy betöltött volna. Hogy ennek ne örüljünk, toronyforgáskor kb. 50%-kal jobban szétesik a célzókör a Tigris-en megszokottnál, ami nagyjából kizárja a menetből való tüzelés sikerességét.

Torony

Megegyezik a sokat emlegetett Tigris tornyával, elöl 100 mm, oldalt és hátul 80 mm vastag. Egyedüli kivételt képez a lövegpajzs, itt egy kis buffot kapott (a löveg körül teljesen rétegelt páncélzat lett). Ez azonban nem sokat számít, hiszen a full kezdők kivételével szemből senki sem itt lövi a tornyot, inkább a parancsnoki kupolára mennek rá.  Ez a kis buff nem elég nagyjából semmire, mivel pl. a KV-85, T-150, ARL-44 alapágyúja simán átüti a 100 mm-es részt (max 135 mm a rétegelt résznél). Tornyozásra ez a tank többek között ezért sem alkalmas. A torony forgási sebessége gyengécske 20°/mp ami 4°/mp-cel kisebb, mint a Tigernél. Ezt a 20%-os csökkentést a Tigrishez szokott kezek bizony eléggé megérezik ha gyorsan kell célpontot váltani.

A parancsnoki kupola eltérő formája magával hozza a tank sérülésmodelljének változását is. Ez ketté osztja a kupolát. Alul 80 mm-es, felül azonban csak 50 mm vastag. Itt egy Tier III-as tank is vígan beviszi HE-vel, ami azzal jár, hogy a sikeres találat minden esetben viszi magával a parancsnokot, periszkópot, látótávot is.

Látótávolsága a nagy meglepetésre okot nem adó 370 méter, amit megfelelő legénységi képzések és optika használatával egészen 444 méterig tornászhatunk fel. Ez elviekben elég kell hogy legyen egy nehéz tanknak. A csaták során velem gyakran előfordult, hogy több XP-t kaptam szpotolásra, mint sebzésre.

A rádió hatótávja 100%-os legényekkel 620 méter, amit a megfelelő képzettségekkel és ellátmánnyal 745 méterre növelhetünk, de ennek előnyét a tank hátrányai miatt nem nagyon tudjuk kihasználni.

Felépítmény

Nem más, mint egy Tiger I-es alváz lebutított és 950 HP-ra gyengített változata. Szemből középen 100 mm vastag (effektív 115 mm), majd alul és felül 60 mm-re (effektív 150-160 mm) csökken a páncélvastagság. Oldalán és hátulján mindenhol 80 mm-es páncélvastagságot találunk. Ezt a testet akárhogy forgatjuk is be, a merőleges csupa szögletes "doboz" felületeknek köszönhetően 99% hogy átüti minden. Ha szemből betalál valami, akkor gyakran a sofőr és a rádiós (akik a tank elejében foglalnak helyet) sérülése mellett, még lőszerrekesz és motorsérülést is kapunk a nyakunkba. A Tier VI-os könnyű tankok sírnak a gyönyörűségtől, mikor meglátják, mivel ott lövik át keresztbe-hosszába ahol nem szégyellik.

Sidescrapelni csak módjával tudunk, mivel ha a test eleje akár csak egy kicsit is kilátszik, a már említettek miatt biztosan belövik a saját tierjében. Ráadásként a test oldalán elhelyezett lőszerrekesz erősen hajlamos a sérülésre, illetve a test és torony vízszintes 25 mm-es páncélzata miatt garantált a sérülés ha egy arty megtalál minket, ezt nem sokszor ússzuk meg kigyulladás nélkül (Automata tűzoltó javallott).

Felfüggesztés

Forgási sebessége 26°/mp, ami 2°/mp-cel jobb csak az alap Tigris-nél. Teljesen korrekt, játék közben mégis gyengének érezhetjük a tank forgási sebességét, mivel ha a torony 4°/mp-cel kisebb forgási sebességéhez hozzáadjuk a test 2°-kal jobb értékét, még mindig 2°-kal mínuszban vagyunk.

Ráadásul a tank súlya (57t) egy kicsit több a normál Tigrisénél, a lánctalp terhelhetőségének értéke (61t) ezen a szinten megszokott értéket képvisel. Nem elég a rosszabb felfüggesztés, még külön kis nyalánkság, hogy minden talajon kb 10%-kal rosszabb a talajellenállása, mint a Tigrisnek (a Tank Inspector megegyező adatot ír ki, de rosszul tudja). Így ne csodálkozzunk, ha lomha lesz, mint egy medve, ráadásként irányváltoztatáskor a sebességvesztésünk érezhetően nagyobb lesz.

Motor

650 LE-s Maybach HL 220 TRM P45. A motor a tank nagyobb súlyának és gyengébb talajellenállásának köszönhetően nyögvenyelősen viszi csak a tankunkat előre, az emelkedőkről nem is beszélve. Nagyobb manőverekre és bekerítésekre nem nagyon alkalmas, főleg dimbes-dombos és hegyes terepen akad vele gondunk.

Sebessége előremenetben maximálisan 40 km/h, hátramenetben pedig 20 km/h lehet. Kigyulladásra papíron csak 20%-ban hajlamos, de amint már említettem, az artyknak és a papír páncélnak köszönhetően erre nagyobb lesz az esély (kb. minden 3-4 csata alatt lesz hozzá szerencsénk).

Modulok

A belső modulok elhelyezkedése és HP-ja kisebb eltérések kivételével megegyezik a Tigris I-ével. Mivel a HT No.VI-nak 450 HP-val kevesebb jutott, ez a csökkenés a modulok HP-jának kiosztásában is kisebb-nagyobb mértékben meglátszik. Érdekes, hogy a fejlesztők a sérült modulok javítás utáni HP-ját sok esetben változatlanul hagyták, ilyen értékeket láthatunk például az ágyú, üzemanyagtartály modulnál. A két tank moduljai adatainak összehasonlítása.

Ajánlott játékstílus

Összegezve az eddigieket:

 • Alapvetően nem kedveli a dimbes-dombos pályákat, ráadásul lassú.
 • Jóformán nem üt át semmit, de őnagyságát bármi átviszi.
 • Nem lehet megfelelően sidescrapelni vele.
 • Még saját tierjében is nyögvenyelős a játék vele.
 • Ha nincs fullos legénységünk bele (pl. japán medről átképezve), akkor csak szívás lesz vele a játék. 

Mindezekből az következik, hogy még jó legénység esetén is meggondolandó, hogy milyen helyzetekbe mehetünk bele. Inkább olyan második vonalbeli támogató tanknak lehet nagyjából használni (ha jó MM-et kapunk), de semmiképpen sem testesíti meg azt, amit egy nehéz tanktól elvárnánk. Sebzést felfogni és pattintani nem fog, leginkább csak bekapni és benyelni. Aki csodát vár ettől a tanktól az ki fog ábrándulni belőle.

Teljesen nyilt pályákon, ahol tudunk álljunk be hátrébb egy domb vagy szikla takarásában és támogassuk az előre nyomulókat. Itt kihasználhatjuk az ágyúja pontosságát és egyben jó látótávját is. Mindenképp ajánlatos kerülni a közvetlen harcot a medekkel, lightokkal, hisz pl. egy Cromwell pillanatok alatt szétkap minket, ha engedjük hogy ránk jöjjön.

Félig nyilt, vagy nagyobb szabad terekkel rendelkező városi pályákon szintén a fedezéktől fedezékig való harcot preferáljuk. Egy-két gyors lövés után poziciót váltva próbálunk meg flankelni és támadni az ellenfél oldalát. Ha lehet ne bocsátkozzunk nyilt szemtől-szembeni konfrontációba nehéz tankokkal, általában mi fogunk kijönni a harcból vesztesen, gyenge páncélunk és sérülékeny lőszerrekeszünk miatt. Főleg a trollágyus KV-1, KV-2, Pz.IVH tankok tudnak bennünket egy lövéssel kiiktatni.

Zárt pályákon, ahol fedezék bőven van, viszont sokszor emiatt nem látunk rá távolról a célpontunkra, meg vagyunk lőve. Hiába van egy pontos ágyunk és jó látótávunk, a fizikai akadályok miatt nem tudunk messzebbről hatékonyan harcolni. Ez esetben a közelharc marad egyedüli választásunk, de ezt csak módjával. Ne feledjük, hogy mindkét oldalunkon ott egy nagy lőszerrekesz, így sidescrapelni csak módjával lehet vele és kizárólag kisebb átütésű ágyúval rendelkező ellenfelek esetén. Ha lehet akkor ne rohanjunk előre a csata elején, inkább várjuk meg míg az ellenfelek lesebződtek egy kicsit és ezután próbáljuk őket levadászni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Ventilátor
 • Töltésgyorsító
 • Optika

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék, Felderítés, Elit alakulat
 • Lövész: Javítás, Pillanatkép, Elit alakulat
 • Sofőr: Javítás, Kuplungégetés, Elit alakulat
 • Rádiós: Javítás, Helyzetfelismerés, Elit alakulat
 • Töltőkezelő: Javítás, Biztonságos elhelyezés, Elit alakulat

Majd ha lehetőség van rá vagy szükséges, újra lehet osztani az Elit alakulatot második képzettségnek.

Bevétel

Elvárt teljesítménye 793 HP, 1,07 kill/csata, 1,24 spot/csata, 54,4% winrate. Mivel a tankunk nem tier limites, így gyakran kerülünk Tier VIII-as tankok közé, ahol gold nélkül nem megyünk semmire. Átlag bevétele gold nélkül 14-17k, golddal pedig nem ritka a mínusz 6-8k-s kör sem. Prémiummal ezt feltornászhatjuk 30-35k-ra de ennél többet ne várjunk ettől a tanktól. Sok esetben az arany lőszer használat, a nem olcsó lőszer és a sérülékenysége miatti javítások megeszik a bevételünket, így örülhetünk ha a csaták nagy részéből nullszaldósra kijövünk. 

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jól használható ágyú.
 • Jó csőlehajlás.
 • Jó DPM.

Hátrányai

 • Nincs limitált MM-je.
 • Alacsony átütés magasabb tierben, arany lőszer használata javallott.
 • Gyenge motor, gyorsulás, talajellenállás és végsebesség.
 • Effektív páncél hiánya, amiből következik a modulsérülésekre való hajlamosság.
 • Lassú forgási sebesség.
 • Sérülékeny parancsnoki kupola a tornyon.
 • Drága lőszer és javítás.
 • Kicsi a kredit bevétel. Sokszor inkább viszi a pénz, mint hozza.

Kiknek ajánlott

Mivel már több erősen negatív kritika érte a tankot, a WG valószínűleg fel fogja buffolni egy kicsit előbb-utóbb. Addig pedig csak azoknak ajánlom akik a japán heavy ág megjelenéséig szeretnének legénységet húzni vele, vagy egyszerűen nem foglalkoznak a tank több ponton is felszínre törő hiányosságaival. Egy lassú, papír páncéllal és gyenge átütéssel felszerelt, nem mozgékony járművet kap az, aki van olyan elvetemült és megveszi ezt a tankot. Jelenlegi formájában nem ajánlott vétel, főleg kezdőknek.

Videó


Az elemzést írta: beczl

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:01

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Morphelo"]T6 strongholdhoz milyen?[/quote]

  Igazi heavyket nem üt át, medek röhögve leforogják, lightok bőven a látótávján kívül spotolják, 'mozgó' ammorack. Örülök, mikor ilyet látok, mert az az jelenti, hogy eggyel kevesebb tankja van az ellennek.

  Sh-ban elég ritka - nem véletlenül.

  Volt, hogy kék játékost úgy szedtem ki cromwellel sh-ban 1v1 szituban, hogy egy lövést nem kaptam tőle. Ugyanez az ember medben/lightban simán megevett volna.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • VIP
  · 7 éve
  T6 strongholdhoz milyen?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Grievous
  • Tankos
  · 7 éve
  Köszi az elemzést!

  Hogy hátul a porszűrő van, 8.8-as hd tigris megérkezése előtt volt egy skinem a sima tigrishez, aminek egyik hozománya volt ez a szűrő hátul, jól nézett ki, csak hát hd-ban a skint nem működött...

  A tankról: nekem nincs, nem is lesz, hacsak nem osztogatják ingyen, vagy valami kis küldi sorozattal. Legénység húzásra ne túl alkalmas tank, mert csak 5 fős a legénysége, míg a japán heavyket 6 fős brigád tolja, creditet írták, hogy nem túl jól keres. Leginkább gyűjtőknek jó, esetleg, hogy tier6-os mezőnyben harcoljon pár shermannel, T-34-gyel, de semmi másra.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gaborn108
  • Tankos
  · 7 éve
  Az IS-5-ös elemzés alatti hozzászólásomból kimaradt, ezért most ezzel kezdem:
  Köszi az elemzést, alapos munka! A modulokkal kapcsolatos képet külön köszi! Hol lehet ilyeneket találni? A leírtakkal nagyjából én is egyetértek, de azért nem látom ennyire tragikusan szarnak a japó tigrist.

  Csak hogy árnyaljam a képet, mondom, hogy azért pattintani is tud, ha akar. meg top tier. meg elég gyenge a másik csapat. meg... A lényeg, hogy pattintottam már vele EGYSZER úgy 2400-2600 körül. Én sem gondoltam volna, de úgy látszik, a 2X pattintós küldit is meg lehet vele csinálni. XD Ettől függetlenül, 6-7 tierben a saját hp-ja környéki lepattanót azért tudja hozni. Tudom, sovány vigasz, de a minden keresztülköp kategóriánál azért valamivel jobb. Mindenesetre, a 0,38-as "pontosság" azért jobban zavar.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  beczl
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="nemma"]A mellékelt képen lévő hangár statisztikákat egy mod tartalmazza, vagy az csak egy módosított xvm?[/quote]
  Saját XVM mod. :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Cave"][quote]Viktor9421:

  és az AMX M4 45??[/quote]

  Az nem heavy. Csak oda fért be a francia ágon.

  Amúgy kicsit a Tigris I-re hasonlít, de mégsem, sokkal közelebb áll a közepesekhez, mint a nehéz tankokhoz. Amint kipróbálod értelmet nyernek értelmetlen mondataim. :-*

  Az elemzés megint nagyon jó lett, gratulálok![/quote]

  nekem megvan, nem kell bemutatni, csak a rangsorban akartam tudni a helyét, mert nekem mindenképpen a Tiger P előtt áll
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Cave
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote]Viktor9421:

  és az AMX M4 45??[/quote]

  Az nem heavy. Csak oda fért be a francia ágon.

  Amúgy kicsit a Tigris I-re hasonlít, de mégsem, sokkal közelebb áll a közepesekhez, mint a nehéz tankokhoz. Amint kipróbálod értelmet nyernek értelmetlen mondataim. :-*

  Az elemzés megint nagyon jó lett, gratulálok!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  nemma
  • Tankos
  · 7 éve
  A mellékelt képen lévő hangár statisztikákat egy mod tartalmazza, vagy az csak egy módosított xvm?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Johnypower"][quote name="singes"]Jó a tigris (de a kezdőknek messze el kell kerülnie), viszont a legjobb t7 ht a t29. Nincs akkora dpm-je, de ha befoglalt egy hulldown poz-t, akkor a tigris megfeszülhet, max. repesszel lő bele 50-60 hp-t.

  És van különbség a minitigris és a vk36 között. tigrisecskének 132 a pen, ami már t6-ban is elég lutri (pl. t-150 úgy zabálja meg, ahogy akarja), vk-nak meg 157 a pen, azzal t7-ban is könnyen érvényesülhet szinte bármi ellen. (Abba bele sem merek gondolni, hogy épeszű ember a vk-n is ugyanezt az ágyút használja, mert 'hűűűű b+, 220-t üt'.)[/quote]
  pedig sok retard van aki a 88-assal használja a VK36-ot...:/ én is a waffe ágyúval tolom.[/quote]

  már megint kezded?????
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Johnypower
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="singes"]Jó a tigris (de a kezdőknek messze el kell kerülnie), viszont a legjobb t7 ht a t29. Nincs akkora dpm-je, de ha befoglalt egy hulldown poz-t, akkor a tigris megfeszülhet, max. repesszel lő bele 50-60 hp-t.

  És van különbség a minitigris és a vk36 között. tigrisecskének 132 a pen, ami már t6-ban is elég lutri (pl. t-150 úgy zabálja meg, ahogy akarja), vk-nak meg 157 a pen, azzal t7-ban is könnyen érvényesülhet szinte bármi ellen. (Abba bele sem merek gondolni, hogy épeszű ember a vk-n is ugyanezt az ágyút használja, mert 'hűűűű b+, 220-t üt'.)[/quote]
  pedig sok retard van aki a 88-assal használja a VK36-ot...:/ én is a waffe ágyúval tolom.

Legfrissebbek a szerzőtől: beczl

Tovább a kategóriában: Tank elemzés: O-I Experimental »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.