Jelenleg

22
látogatónk van

2015. augusztus 24. 12:09

IS-5 - Elemzés

Írta:
(57 szavazat)
62 hozzászólás

Előszó

Az IS-5-öt az egyik CW kampányon lehetett megnyerni, illetve megvenni (akinek ezzel kapcsolatban van kérdése, az játékban vagy akár itt a comment szekcióban nyugodtan megkérdezheti). Magát az elemzést azért kezdtem írni, mivel a csatákban, fórumokon, wotos társaságban sokan kérdezik, hogy mennyivel és miben jobb, mint az IS-3. Hát tessék……...

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú az IS 122mm-esének néhol felturbózott, néhol pedig lebutított változata, s hogy ez mit jelent? Azt mindenki döntse el maga az alábbi adatok segítségével.

Az ágyú terén egy 122mm-es D-25TA jelzésű „csúzlit” kapunk. A neve nem sok mindent mond el róla, de már van benne egy érdekes változás, az „A”-betű. 

Átütése 221/270/61 mm. Ez papíron rosszabb, mint az IS-3 BL9-es ágyújáé, viszont alaplőszernek itt nem AP-t, hanem APCR lőszert kapunk. Ebből következik, hogy a prémium sajnos HEAT lőszer, de ez nekem még nem okozott komolyabb problémát (eddig kb. 7-et lőttem el).

Mint az ábrából is látható, összesen 30 db lőszert vihetünk magunkkal, ami 2-vel több, mint amennyi az IS-3-ban elfér. Ez nem dönti el egy csata kimenetelét, de lehet hogy egyszer így hozza majd a sors.

Sebzése a már jól megszokott 390/390/530, ami átlagos szovjet ágyúvá teszi. Lőszersebessége 1400 m/s APCR-rel, 820 m/s HEAT-tel és 790 m/s HE lőszerrel.

Eddig az ágyú nem mutatott semmi nagy eltávolodást a BL-9-től, viszont most egy nagyobb fajta zsákutcába lép az ágyú, mégpedig pontosságát tekintve. Hát nem pontos, s hogy ez mit jelent számszerűsítve: 0,46m/100. Emellé társul egy 3,2 mp-es célzási idő, ami te jó ég! Mintha egy A-44-es 107mm-est használnánk. Ezek a rettenetes értékek szépíthetőek, de csodát ne várjunk. BIA/Célzásgyorsító/Ventilátor segítségével is, mindössze csak 0,42m/100 lesz a pontossága és 2,6 sec a célzása. Ebből a két adatból lejön, hogy ez nem egy tipikus "hátul campelsz és várod a csodát" tank. Összehasonlításképpen az IS-3 ágyúja 0,36m/100-as pontosság mellé kap 2,8-as célzási időt.

Töltésidejéről és DPM értékéről még nem beszéltem, így hát ezek se maradjanak ki a sorból.

Töltésideje BIA/Ventilátor/Töltésgyorsító mellett 10,4 másodperc, ami 2249 DPM-et jelent. Ez az adat jobb mint az IS-3-é, bár csak elhanyagolható mértékben (10,98 mp töltés, 2130 DPM). További játékban nem látható paraméterek az ágyúról a lenti ábrán láthatóak:

Ebből is látszik, hogy menet közben sem pontos. Ámbár ha egy jó napot fogunk ki, akkor bizony menet közben is bead olyan lövéseket, hogy egy ideig csak pislogni fogunk tudni, de rájönni arra hogy mi is történt, nem.

Torony

Toronynak megkapjuk az IS-8 tornyának a lebutított változatát. Látótávja 360 méter, amit fel lehet vinni 375-re. Nem nagy változás, de van némi eredménye. Toronyforgása 26,2 fok/mp, ami nem egy IS-3 (28,3), de ez is elég arra, hogy egy esetleges flankelést meg tudjunk állítani. 

Az ágyú +17 és -5 fokban hajlik vertikálisan. Összehasonlításképp itt egy ábra, hogy miért is baj ez a -5 fok (IS-3 vs IS-5):

Mint látható, az IS-5, ha nem is jelentős mértékben, de magasabb az IS-3-nál, s ez nagyban befolyásolja őt a dombharcokban. Míg az IS-3 például Mines-on a domb előtti kis buckán tud hulldownozni, addig az IS-5 maximum a csillagokat tudja lekapdosni az égből. 

Tornyának a papíron lévő páncélzata 201/129/90 mm. Ez a valóságban így néz ki:

Gyengepontnak rögtön a kupola és az ágyú felett lévő kis csücsök jelentkezik, illetve még az illesztésnél is be lehet lőni, bár nem 122 mm-es lövedékekkel, hanem 150+ mm felett (értsd nem kevés átütéssel).

Mivel a torony szépen le van kerekítve, ezért a páncél effektív értékei is nagyon jók, viszont észben kell tartani, hogy a torony bal oldala (itt most a jobb) valamilyen oknál fogva gyengébb, mint a másik. A toronyban lévő modulokról még nem találtam információt, de tapasztalat alapján a parancsnok, töltő és a rádiós előszeretettel tanyázik benne. Más modulokra toronyból nem érzékeny.

Felépítmény és felfüggesztés

Felépítménynek kapunk egy korrekt IS-8-as páncéltestet, kicsit összenyomva. Ugyan úgy, mint az IS-3/IS-8/IS-7 családnál, az IS-5 is megkapja a jellegzetes csukaorrszerű frontpáncél kialakítást. Ez papíron annyit tesz, hogy 120/120/60 mm-es páncélunk van (frontból/oldalról/hátulról). Az ábrán pedig lehet látni az effektív páncélértékeket, amit a tank képvisel:

Továbbá ajánlatos még megemlíteni, hogy a tank oldalán, hasonlóan az IS-3-hoz, található egy vékonynak nem mondható üreges páncél rész, ami átlagosan 300 mm vastag. Tehát ha van lehetőségünk célozni, akkor ne az üreges páncélt, hanem a lánc és a test közötti részt, vagy a láncot lőjük meg.

A test forgása baráti 27,6 fok/mp, ami elmarad az IS-3 30 fok/mp-es értékétől, de még mindig jobb, mint egy KV-4 forgása. 

Továbbá, kicsit haszontalan infó ugyan, de az IS-5-nek van a legjobb álcája tier 8-ban a nehéz tankok között, amire nem nagyon lehet alapozni, de azért lehet. Bokorharcokra kiváló, főleg ha dupla bokor mögött állunk.

Talajellenállása a következőképpen alakul:

 • Laza: 2,205 m/s2
 • Közepes: 1,438 m/s2
 • Kemény: 1,342 m/s2

Továbbá a lánc képes elnyelni dolgokat és a sidescrape tulajdonságát is javítja a tanknak. Nagyon ritkán dobja le és sárgulni is csak ritkán szokott.

Motor

A motor ismerős lehet... talán az ISU-152-ről? Név szerint - szovjetes egyszerűséggel - V-12-5. 700 LE van benne, aminél ha a tank 51,5 tonnás tömegét nézzük, egy kellemes 14,27-es LE/t arányt kapunk. Gyulladni ritkán szokott, de ha már a 3. lövés megy a motorra, akkor azért elkél a poroltó.  

Sebessége emellett 42 km/h előre és 14 hátra. A 42-t kemény talajon el is éri, de közepes talajon inkább a 36-39 jellemzi. 

Ajánlott játékstílus

Először nézzük, hogy mit nem szabad vele: Hátulról snipeolni, lopakodni, támogató tűzet adni, stb... nem nehéz tanknak való baromságokat tilos vele csinálni. Ami ebben megakadályozza az nem más, mint az ágyú karakterisztikája (pontatlan).

Most pedig jöjjön az igazi ajánlott játékstílus: Csata elején mindenképp el kell dönteni, hogy hova megyünk. Mivel gyors tank, ezért nem lesz probléma azzal, hogy nem érünk el A pontból B pontba, viszont van két nagy hátránya, hogy pontatlan és nincs csőlehajlása. Emiatt, minél laposabb területre próbáljunk orientálódni és a dombos területeket felejtsük el. Távoli mozgó járművekre csak akkor lőjünk, ha teljesen be vagyunk célozva és minimum 3 miatyánkat elmondtunk.

A páncélra csak tier 6-7-es tankok között számítsunk, mert egyébként mindenki be fog ütni minket, ha nem extrém szögben lövik meg a páncélt. A városi pályákon érzi igazán otthon magát, ugyanis sidescrape helyzetben szinte belőhetetlen. Itt hozzá kell még tennem, hogy a backscrape-et kell alkalmazni a tanknál, mivel a fronton lévő csukaorr nagyon szélesre nyílik, s ez által az ott létrejövő max. 170-180 mm-t már a 7-es tankok is beüthetik. 

Egyéb speciális dolog amiben eltérne a többi orosz HT-től, nincs benne. Lényegében az IS-5 egy gyengébb, ámbár jobb páncéllal megáldott IS-3.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Felszerelésnek én 2 variációt mutatok be:

 • Töltésgyorsító
 • Célzásgyorsító
 • Vertikális stabilizátor
 • Töltésgyorsító
 • Vertikális stabilizátor
 • Ventilátor

Nyilván sokakban felmerül a kérdés, hogy "De miért variálni egy HT felszereléseit?"

Nos, nemes egyszerűséggel azért, mert nem mindenkinek van ugyan olyan játékstílusa mint nekem, s ezáltal az én, és az átlag játékosok által használtakat mutatom be.

Az egyes pontnál lévő felszerelések a türelmes, kicsit passzívabb játékstílust teszik lehetővé, míg a második pontban lévőkkel az aktív heavy szerepét tölthetjük be és nagyobb tűzgyorsaságot is kapunk.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegély csomag
 • Automata tűzoltó készülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Egy tipikus szovjet HT legénység:

 • Parancsnok: 6. érzék / Javítás / BIA / Sasszem
 • Lövész: Javítás / Pillanatkép / BIA / Fegyverkovács
 • Vezető: Javítás / Megelőző karbantartás / BIA / Sima utazás
 • Töltő: Javítás / Biztonságos elhelyezés / BIA / Adrenalin roham

Bevétel

Mivel prémium tankról beszélünk, ezért a hozományát is illik megemlíteni. 0.9.9-ig neki van a legjobb kreditszorzója a játék összes prémium tankja közül:

Ezt a WG-sek azzal magyarázzák, hogy CW tank és mivel az utolsó 1.0-ás CW díj, legalább hasznos is legyen.

Tehát prémium fiók nélkül a 2k-s csatákra simán adja a 55k kreditet, amiből ha nem lőnek meg, keveset lőttél mellé és egyéb drága körülmények, akkor tisztán 45-48k-t tud adni. 3k-s körökre nem ritka a 76-82k-s kredithozam sem. Prémium fiókkal 1-1 jobb körért a 100-120k sem ritka, ami valljuk be nem épp gyakori esemény a mostani prém tankokkal. Továbbá Tier 10-be is bekerül, ami még inkább csak dob a kredit farmolás szempontjából (magasabb tier+több HP+sok DMG=sok pénz :)

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • APCR alaplőszer
 • Jó kredithozam
 • Szintjén elégséges páncél
 • Jó DPM
 • Ritka tank

Hátrányai

 • HEAT prémium lőszer
 • Pontatlan
 • -5 fok ágyú süllyedés
 • 9-10-ben gyenge páncél
 • Ammo rack és motor érzékeny

Kiknek ajánlott

Ezt a részt ennél a tanknál kicsit haszontalannak érzem, de lehet, hogy egyszer még valamilyen úton-módon elérhetővé válik más számára is. Prémium mivoltát nézve mindenkinek tudom ajánlani, de ha játékmenetét/stílusát nézem, akkor mindenképp csak tapasztaltabb játékosoknak, SZIGORÚAN. Továbbá akinek van IS-3-a, az könnyen ráérezhet, de nem első körre.

Videó


Az elemzést írta: silean2

Utoljára frissítve: 2018. október 5. 07:29

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421 · 6 éve
  [quote name="Szilvi"][quote name="silean2"]
  attol meg xarul jatszik!te meg ezt a siros dumat hagyd mar el mert eleg unszimpi![/quote]

  pont te beszélsz szimpátiáról mikor irigyeled mástól a tankját, szerintem jobb is, hogy nem lesz vehető, ne mindig a walletwarriorok okoskodjanak a tier 8 prémiumtankjaikkal

  remélem sosem lesz boltban kapható ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  siposbalint0 · 6 éve
  [quote name="Szilvi"][quote name="silean2"]És most mindenki kezdjen el sírni mert nem szereted a kötöttségeket.
  Napi 30 random és napi 20 cw között azért van különbség. Szerintem 2 hét alatt nem buktal 4 millió kreditet
  És az "ő" - nek van neve. Te[/quote]
  attol meg xarul jatszik!te meg ezt a siros dumat hagyd mar el mert eleg unszimpi!nem sirtam elmondtam amit gondolok negymillio credit meg semmi!wt 100-al tobb mint 1300 csatam van full goldal es premium felszerelessel szoval tobbet ellovoldozgetek randomba....30 penzert kapsz 10millat.meg 12,5k goldot.[/quote]

  Szilvi, nemem kicsit unszimpi a velemenyed.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  · 6 éve
  Egyszer már leirtam. Élt a lehetőséggel van tankja és ha tovább él vele még több tankja lesz.
  Unszimpi? Leszarom hogy mi a szimpi és nem szimpi.
  Annyira érdekes hogy múltkor még az volt a bajod, hogy az autoloaderes tankok opk meg hogy nerfelni kell őket.
  Erre most jössz itt a wattádal hogy mennyire jampi vagy vele. Kár hogy egy tár a max amit be tudsz vinni.
  Legyen neked 30 pénz. De én ezért a játékért fizetni nem fogok az fix.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szilvi · 6 éve
  [quote name="silean2"]És most mindenki kezdjen el sírni mert nem szereted a kötöttségeket.
  Napi 30 random és napi 20 cw között azért van különbség. Szerintem 2 hét alatt nem buktal 4 millió kreditet
  És az "ő" - nek van neve. Te[/quote]
  attol meg xarul jatszik!te meg ezt a siros dumat hagyd mar el mert eleg unszimpi!nem sirtam elmondtam amit gondolok negymillio credit meg semmi!wt 100-al tobb mint 1300 csatam van full goldal es premium felszerelessel szoval tobbet ellovoldozgetek randomba....30 penzert kapsz 10millat.meg 12,5k goldot.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  · 6 éve
  És most mindenki kezdjen el sírni mert nem szereted a kötöttségeket.
  Napi 30 random és napi 20 cw között azért van különbség. Szerintem 2 hét alatt nem buktal 4 millió kreditet
  És az "ő" - nek van neve. Te
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szilvi · 6 éve
  [quote name="gmaster0o0"][quote name="Szilvi"]Nem irigykedek,mert nyilvan megerdemeltek akik megkaptak,de ettol fuggetlenul berakhatnak a shopba mondjuk 100 euroert es akik akarja vegye.
  UI:Kit akarok becsapni,megis csak irigykedek gyonyoru tank.a kezdetektol szerettem volna egyett.[/quote]

  cwn resztvevo klnaok helyezestol fuggoen kaptak X db free tankot amit, a jatekosaik kozott szetoszthattak, akik a top 11k famepontba voltak, es nem kaptak free tankot azok aranyert vehettek meg. Szoval ez a berakhattak volna a shopba dolog nem all, mivel azt is ki kell erdemelned, hogy megvehesed.

  lukasl84
  o mivel erdemelhette ki?ertem amugy amit irsz,de nekem van kb napi 30 csatam szoval aktiv vagyok,de nem szeretem a kotottseget ezert nem vok klanba,nem jatszok szakaszba,es ezert rengeteg hatrany er!pl a kuldiket se tudtam jo ideig csinalni,mert szakaszozni kellett volna.amugy eleg sok atlag vagy az alatti jatekos szaladgal vele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes · 6 éve
  [quote name="silean2"]Nincs mit Van még :p[/quote]

  Inkább nem is kérdezem, mit és hogyan neveztél el... :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  · 6 éve
  Nincs mit Van még :p
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 6 éve
  Köszi a sok off-ot, töröltem őket.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0 · 6 éve
  [quote name="Szilvi"]Nem irigykedek,mert nyilvan megerdemeltek akik megkaptak,de ettol fuggetlenul berakhatnak a shopba mondjuk 100 euroert es akik akarja vegye.
  UI:Kit akarok becsapni,megis csak irigykedek gyonyoru tank.a kezdetektol szerettem volna egyett.[/quote]

  cwn resztvevo klnaok helyezestol fuggoen kaptak X db free tankot amit, a jatekosaik kozott szetoszthattak, akik a top 11k famepontba voltak, es nem kaptak free tankot azok aranyert vehettek meg. Szoval ez a berakhattak volna a shopba dolog nem all, mivel azt is ki kell erdemelned, hogy megvehesed.

  Nekem nincs, kicsit banom, de annyira nem. De az alap APCR loszer az nagyon jo dolog, foleg mert nagyon furge

Tovább a kategóriában: « IS-6 - Elemzés Tank elemzés: KV-5 »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.