Jelenleg

44
látogatónk van

2015. augusztus 12. 08:18

Cromwell - Elemzés

Írta:
(39 szavazat)
27 hozzászólás

Előszó

Bár tudom, hogy erről a tankról már született egy elemzés, mégis úgy gondoltam, hogy írok róla én is egyet, hiszen nagyon a szívemhez nőtt a kicsike.

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú a 75 mm Vickers HV névre hallgat. A páncélátütése 145/202/38 (normál AP/gold/repesz-romboló). A 145 mm átütés 6-os szinten jó, az átlag a közepeseknél 137 mm. Az arany a 202 mm-es átütésével minden tankra elég, amivel a Cromwell találkozhat. Szerencsére ez APCR, ami nem rendelkezik a HEAT rossz tulajdonságaival. A normál lőszer sebessége 785 m/s, ami valljuk be, nem valami gyors, mozgó távoli célpontoknál sokkal előrébb kell célozni, mint például a VK 30.02M esetében. Az ágyú DPM-je 2166, ami jóval az átlag felett van, ami 1931.

Pontossága 0,345m, ami nagyon szép érték. A célzásidő 2,2sec, ez sem mondható rossz értéknek, inkább átlagos. A tank így papíron képes mesterlövészkedésre beszűkült állapotban. Nos, ezzel csak az a gond, hogy ha egy kicsit is megmozdulunk vagy elfordítjuk a tornyot, akkor a célkereszt óriásira szétugrik. Egy hirtelen megállás után rengeteg idő kell, míg beszűkül a célkereszt. Nem beszűkült állapotban pedig szánalmasan pontatlan tud lenni, bár ez RNG függő. Van hogy semmit se ad be, de van hogy minden talál. Sajnos általában az előbbi teljesül, így például mozgás közben 50 méternél távolabb ne reménykedjünk sok találatban (aki ment már az AMX 12t ágon az tudja hogy az milyen). A szórás az, ami megakadályozza azt, hogy OP legyen a tank.

Torony

76/64/54 mm elöl, oldalt és hátul. Ez még nem hangzik olyan rosszul, mert például a Sherman-ek vagy a 30.01P esetében van egy vastag lövegpajzs, a Cromwell-en ilyen nem található. E mellé a toronyfront teljesen lapos, nincs meg az a szép kerekítés rajta mint a T-34-85/Type 58 esetében. Akinek van 80 átütése, az simán beüti.

A torony forgási sebessége 50° másodpercenként, amivel simán bealázza a hatos közepes tank mezőnyt. Az ágyúsülyedése 8°, ez jónak mondható, lehet erre építeni. Az ágyú viszont csak 15°-os szögben emelhető fel, ez okozhat némi problémát.

A látótáv 360 méter, semmi különös, de periszkóppal (binoculars) ez már 450 méter (érdemes rakni rá).

Sajnos meg kell még említenem, hogy a lövész a szemből érkező találatoktól gyakran sérül meg, a töltő ritkán, a parancsnok viszont szinte soha.

Felépítmény

Papíron 63,5/42,9/31,8 mm, ami nagyjából semmire se jó. Egyetlen alkalom van, amikor használható, mikor a 4-es felderítőket üldözzük és ők próbálnak eközben védekezni. Szerencsére a brit mérnökök kreatívak voltak, így az egész tank egy doboz, semmi döntés nincs rajta. Páncélhasználatról nincs is értelme beszélni, így inkább az álcázásról írok.

Alap álcaértéke 14,6%, a legjobb a szintjén. A tank védelme az álcája, a páncél csak dísz, hogy mutogathassák a győzelmi parádékon, hogy van neki olyanja is. A tank hátulján helyett kapott a nagy kipufogórendszer, melynek ’köszönhetően’ a tank hátrafelé csak felfelé tud nézni.

A rádióról általában csak egy rövid mondatot szoktak írni, de itt érdemes megjegyezni, hogy a Cromwell rádió hatótávja 550 méter, ami nem olyan sok és néha okozhat kellemetlen szituációkat nagyobb pályákon, ahol a két szárny nagyon messze van egymástól (pl. Sand River, új Karelia). Nem kellemes dolog az , amikor az egyik oldalon harcolunk és hirtelen azt vesszük észre, hogy az ellenfél beállt 2 emberrel foglalni, mi meg rohanhatunk vissza.

Felfüggesztés

A tank fordulása papíron 36° másodpercenként, de ez nem igaz, elvileg az alap motorral ennyi. Valójában gyorsabban forog mint a testvére, a Cromwell B, aminek 50 felett van ez az értéke. Forgása akár egy könnyű tanké, nagy sebesség mellett is lehet vele fordulni, nem fogunk neki szállni egy háznak mert a tank nem akarja a bevenni a kanyart. A sebességéből is alig veszít fordulás közben, hála a jó talajellenállásnak. 0,863/0,959/1,726 a talajellenállási értékei, ami mind a három talajtípuson az átlag felett van.

Motor

A Cromwell lelke, egy 650 LE-s motor van benne, mely 23,19-es LE/t aránnyal már szinte repül. A végsebessége könnyű tankos 64 km/h. Mondanom sem kell, ezzel lazán bealázza a többi hatos közepest, de jó néhány könnyű tankot is. Ez párosítva a remek felfüggesztéssel egy rakétává alakítja a tankot. Simán tartja a lépést a könnyű tankokkal és gyorsan elérhetőek vele a kulcspozíciók, melyek hozzájárulhatnak a győzelemhez (Mines hegy, Abbey kolostor és persze sok hely, ahol lehet passzívan spotolni).

Ajánlott játékstílus

 • A meccs elején érdemes elfoglalni a kulcspozíciókat, akárcsak a könnyű tankoknál. Az álcájának köszönhetően meglehet vele csinálni azt is, hogy egy hegygerincnél kibukunk aztán gyorsan vissza. Ezt 300 méternél annyit jelent, hogy a vaksi heavyk csak a lövéskor látnak meg, de akkor késő, mert reagálni nem tudnak rá, csak amikor már biztonságban vagyunk.
 • A Cromwellnek periszkóppal 450m látótávja van és az álcája is remek. Simán lehet vele 300-350 méterről csipegetni egy bokorból nem valószínű hogy meglátnak. szerencsére beszűkült állapotban az ágyú jó pontossággal rendelkezik és a magas RoF miatt nagy sebzések vihetők be. A bokorból spotolós technikát 200-250 méterről is simán meg lehet csinálni, csak lövés előtt vissza kell gurulni a bokor mögé 15 méterrel, hogy ne veszítsünk "bokor álcát" lövéskor. Az álcarendszer ismerete nagyon sokat dob a teljesítményen.
 • A másik lehetséges játékmód az agresszív játék. A tank 100%-ig alkalmas a farkasfalka taktikára, a nagy sebesség és a remek DPM miatt. Szakaszban másik Cromwellekkel vagy akármilyen meddel együtt játszva nagyon gyorsan el lehet párologtatni az ellenfél HP-ját. A tank sebességét kihasználva a tüzérek irtása is jó ötlet (nem a legelején, nem öngyilkos rushban). Egyedül mozgó nehéz tankokat és lassú TD-ket könnyedén megszívathatunk.
 • Érdemes kihasználni a csőlehajlást (-8°), ami nagyon flexibilissé teszi a tankot és sokkal jobb mint például a szovjet közepeseknek.
 • A tank sebessége megengedi hogy elmeneküljünk, ha forróvá válik a helyzet. Érdemes átmenni egy másik szárnyra, keresni pár közepes tankot akivel együtt mehetünk. A másik lehetőség ilyenkor, hogy elfutunk, de nem a többiekhez, hanem néhány száz méterrel hátrébb húzódunk és felállítunk egy csapdát. Beállunk a bokorba periszkóppal és várunk. Ha jön az ellenfél, mi már 3-4 lövést leadtunk mire észrevesz.

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító: elég egyértelmű, hogy miért
 • Célzásgyorsító: A katasztrofális célkörszétesés miatt kell rá
 • Periszkóp: Az álcával együtt halálos

Ajánlott fogyóeszközök

Én mindenből kicsit használok, mivelhogy én spórolós vagyok, de a nagy elsősegélykészlet jól jöhet, mert a tornyot eltaláló lövésektől lövész gyakran sérül, és a sofőr és a rádiós is néha-néha feldobja a talpát (rádióst nem éri meg meggyógyítani).

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Elit alakulat
Lövész Álcázás Pillanatkép Elit alakulat
Töltő Álcázás Javítás Elit alakulat
Vezető Álcázás Sima utazás Elit alakulat
Rádiós Álcázás Helyzetfelismerés Elit alakulat

Érdemes resetelni a 2. skill sort és átváltani BiA-ra majd berakni 3-nak azokat, amik 2-ok voltak.

Bevétel

Átlagosan 1808 kreditet termel, de átlagban csak 547-et sebeznek vele a játékosok, melyet nem nehéz túllépni. Nem egy prémium tank, szóval nem kreditfarmra való, de mindig lehet vele keresni legalább egy 10k-t.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Könnyű tank mobilitás
 • Jó pontosság beszűkült állapotban
 • Remek DPM
 • Nagyon jó álcázási értékek
 • Jó átütés
 • Tier 8 meccsben is lehet használni (lásd: videó)

Hátrányai

 • Használhatatlan páncél
 • Katasztrofális célkör szétesés menet- és toronyforgatás közben
 • Hátrafelé csak felfelé tud nézni

Kiknek ajánlott

Egyértelműen azoknak, akik szeretik a közepes tankokat. Ez olyan semmilyenül hangzik, de igazából ez az a tank, amiben minden benne van amit egy közepes tanknak tudnia kell, és ezen a tankon meglehet tanulni a medezést.

 • Álca és látótáv kihasználása
 • Mozgékonyság kihasználása
 • DPM kihasználása
 • És a tudat, hogy a páncél semmit sem ér

Ezek a képességek kellenek ahhoz, hogy sikeresek legyünk a közepesekkel. Nos ezeket a Cromwell mind tudja.

Videó


Az elemzést írta: Kovacs5

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:48

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.

Legfrissebbek a szerzőtől: Kovacs5

© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.