Jelenleg

22
látogatónk van

2015. augusztus 12. 08:18

Cromwell - Elemzés

Írta:
(39 szavazat)
27 hozzászólás

Előszó

Bár tudom, hogy erről a tankról már született egy elemzés, mégis úgy gondoltam, hogy írok róla én is egyet, hiszen nagyon a szívemhez nőtt a kicsike.

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú a 75 mm Vickers HV névre hallgat. A páncélátütése 145/202/38 (normál AP/gold/repesz-romboló). A 145 mm átütés 6-os szinten jó, az átlag a közepeseknél 137 mm. Az arany a 202 mm-es átütésével minden tankra elég, amivel a Cromwell találkozhat. Szerencsére ez APCR, ami nem rendelkezik a HEAT rossz tulajdonságaival. A normál lőszer sebessége 785 m/s, ami valljuk be, nem valami gyors, mozgó távoli célpontoknál sokkal előrébb kell célozni, mint például a VK 30.02M esetében. Az ágyú DPM-je 2166, ami jóval az átlag felett van, ami 1931.

Pontossága 0,345m, ami nagyon szép érték. A célzásidő 2,2sec, ez sem mondható rossz értéknek, inkább átlagos. A tank így papíron képes mesterlövészkedésre beszűkült állapotban. Nos, ezzel csak az a gond, hogy ha egy kicsit is megmozdulunk vagy elfordítjuk a tornyot, akkor a célkereszt óriásira szétugrik. Egy hirtelen megállás után rengeteg idő kell, míg beszűkül a célkereszt. Nem beszűkült állapotban pedig szánalmasan pontatlan tud lenni, bár ez RNG függő. Van hogy semmit se ad be, de van hogy minden talál. Sajnos általában az előbbi teljesül, így például mozgás közben 50 méternél távolabb ne reménykedjünk sok találatban (aki ment már az AMX 12t ágon az tudja hogy az milyen). A szórás az, ami megakadályozza azt, hogy OP legyen a tank.

Torony

76/64/54 mm elöl, oldalt és hátul. Ez még nem hangzik olyan rosszul, mert például a Sherman-ek vagy a 30.01P esetében van egy vastag lövegpajzs, a Cromwell-en ilyen nem található. E mellé a toronyfront teljesen lapos, nincs meg az a szép kerekítés rajta mint a T-34-85/Type 58 esetében. Akinek van 80 átütése, az simán beüti.

A torony forgási sebessége 50° másodpercenként, amivel simán bealázza a hatos közepes tank mezőnyt. Az ágyúsülyedése 8°, ez jónak mondható, lehet erre építeni. Az ágyú viszont csak 15°-os szögben emelhető fel, ez okozhat némi problémát.

A látótáv 360 méter, semmi különös, de periszkóppal (binoculars) ez már 450 méter (érdemes rakni rá).

Sajnos meg kell még említenem, hogy a lövész a szemből érkező találatoktól gyakran sérül meg, a töltő ritkán, a parancsnok viszont szinte soha.

Felépítmény

Papíron 63,5/42,9/31,8 mm, ami nagyjából semmire se jó. Egyetlen alkalom van, amikor használható, mikor a 4-es felderítőket üldözzük és ők próbálnak eközben védekezni. Szerencsére a brit mérnökök kreatívak voltak, így az egész tank egy doboz, semmi döntés nincs rajta. Páncélhasználatról nincs is értelme beszélni, így inkább az álcázásról írok.

Alap álcaértéke 14,6%, a legjobb a szintjén. A tank védelme az álcája, a páncél csak dísz, hogy mutogathassák a győzelmi parádékon, hogy van neki olyanja is. A tank hátulján helyett kapott a nagy kipufogórendszer, melynek ’köszönhetően’ a tank hátrafelé csak felfelé tud nézni.

A rádióról általában csak egy rövid mondatot szoktak írni, de itt érdemes megjegyezni, hogy a Cromwell rádió hatótávja 550 méter, ami nem olyan sok és néha okozhat kellemetlen szituációkat nagyobb pályákon, ahol a két szárny nagyon messze van egymástól (pl. Sand River, új Karelia). Nem kellemes dolog az , amikor az egyik oldalon harcolunk és hirtelen azt vesszük észre, hogy az ellenfél beállt 2 emberrel foglalni, mi meg rohanhatunk vissza.

Felfüggesztés

A tank fordulása papíron 36° másodpercenként, de ez nem igaz, elvileg az alap motorral ennyi. Valójában gyorsabban forog mint a testvére, a Cromwell B, aminek 50 felett van ez az értéke. Forgása akár egy könnyű tanké, nagy sebesség mellett is lehet vele fordulni, nem fogunk neki szállni egy háznak mert a tank nem akarja a bevenni a kanyart. A sebességéből is alig veszít fordulás közben, hála a jó talajellenállásnak. 0,863/0,959/1,726 a talajellenállási értékei, ami mind a három talajtípuson az átlag felett van.

Motor

A Cromwell lelke, egy 650 LE-s motor van benne, mely 23,19-es LE/t aránnyal már szinte repül. A végsebessége könnyű tankos 64 km/h. Mondanom sem kell, ezzel lazán bealázza a többi hatos közepest, de jó néhány könnyű tankot is. Ez párosítva a remek felfüggesztéssel egy rakétává alakítja a tankot. Simán tartja a lépést a könnyű tankokkal és gyorsan elérhetőek vele a kulcspozíciók, melyek hozzájárulhatnak a győzelemhez (Mines hegy, Abbey kolostor és persze sok hely, ahol lehet passzívan spotolni).

Ajánlott játékstílus

 • A meccs elején érdemes elfoglalni a kulcspozíciókat, akárcsak a könnyű tankoknál. Az álcájának köszönhetően meglehet vele csinálni azt is, hogy egy hegygerincnél kibukunk aztán gyorsan vissza. Ezt 300 méternél annyit jelent, hogy a vaksi heavyk csak a lövéskor látnak meg, de akkor késő, mert reagálni nem tudnak rá, csak amikor már biztonságban vagyunk.
 • A Cromwellnek periszkóppal 450m látótávja van és az álcája is remek. Simán lehet vele 300-350 méterről csipegetni egy bokorból nem valószínű hogy meglátnak. szerencsére beszűkült állapotban az ágyú jó pontossággal rendelkezik és a magas RoF miatt nagy sebzések vihetők be. A bokorból spotolós technikát 200-250 méterről is simán meg lehet csinálni, csak lövés előtt vissza kell gurulni a bokor mögé 15 méterrel, hogy ne veszítsünk "bokor álcát" lövéskor. Az álcarendszer ismerete nagyon sokat dob a teljesítményen.
 • A másik lehetséges játékmód az agresszív játék. A tank 100%-ig alkalmas a farkasfalka taktikára, a nagy sebesség és a remek DPM miatt. Szakaszban másik Cromwellekkel vagy akármilyen meddel együtt játszva nagyon gyorsan el lehet párologtatni az ellenfél HP-ját. A tank sebességét kihasználva a tüzérek irtása is jó ötlet (nem a legelején, nem öngyilkos rushban). Egyedül mozgó nehéz tankokat és lassú TD-ket könnyedén megszívathatunk.
 • Érdemes kihasználni a csőlehajlást (-8°), ami nagyon flexibilissé teszi a tankot és sokkal jobb mint például a szovjet közepeseknek.
 • A tank sebessége megengedi hogy elmeneküljünk, ha forróvá válik a helyzet. Érdemes átmenni egy másik szárnyra, keresni pár közepes tankot akivel együtt mehetünk. A másik lehetőség ilyenkor, hogy elfutunk, de nem a többiekhez, hanem néhány száz méterrel hátrébb húzódunk és felállítunk egy csapdát. Beállunk a bokorba periszkóppal és várunk. Ha jön az ellenfél, mi már 3-4 lövést leadtunk mire észrevesz.

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító: elég egyértelmű, hogy miért
 • Célzásgyorsító: A katasztrofális célkörszétesés miatt kell rá
 • Periszkóp: Az álcával együtt halálos

Ajánlott fogyóeszközök

Én mindenből kicsit használok, mivelhogy én spórolós vagyok, de a nagy elsősegélykészlet jól jöhet, mert a tornyot eltaláló lövésektől lövész gyakran sérül, és a sofőr és a rádiós is néha-néha feldobja a talpát (rádióst nem éri meg meggyógyítani).

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Elit alakulat
Lövész Álcázás Pillanatkép Elit alakulat
Töltő Álcázás Javítás Elit alakulat
Vezető Álcázás Sima utazás Elit alakulat
Rádiós Álcázás Helyzetfelismerés Elit alakulat

Érdemes resetelni a 2. skill sort és átváltani BiA-ra majd berakni 3-nak azokat, amik 2-ok voltak.

Bevétel

Átlagosan 1808 kreditet termel, de átlagban csak 547-et sebeznek vele a játékosok, melyet nem nehéz túllépni. Nem egy prémium tank, szóval nem kreditfarmra való, de mindig lehet vele keresni legalább egy 10k-t.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Könnyű tank mobilitás
 • Jó pontosság beszűkült állapotban
 • Remek DPM
 • Nagyon jó álcázási értékek
 • Jó átütés
 • Tier 8 meccsben is lehet használni (lásd: videó)

Hátrányai

 • Használhatatlan páncél
 • Katasztrofális célkör szétesés menet- és toronyforgatás közben
 • Hátrafelé csak felfelé tud nézni

Kiknek ajánlott

Egyértelműen azoknak, akik szeretik a közepes tankokat. Ez olyan semmilyenül hangzik, de igazából ez az a tank, amiben minden benne van amit egy közepes tanknak tudnia kell, és ezen a tankon meglehet tanulni a medezést.

 • Álca és látótáv kihasználása
 • Mozgékonyság kihasználása
 • DPM kihasználása
 • És a tudat, hogy a páncél semmit sem ér

Ezek a képességek kellenek ahhoz, hogy sikeresek legyünk a közepesekkel. Nos ezeket a Cromwell mind tudja.

Videó


Az elemzést írta: Kovacs5

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:48

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  · 6 éve
  [quote name="mrekkencs"][quote name="HUNknight"]Ez a tank úgy sz*r ahogy van. Mivel ez nem a need for speed,hanem a wot így az ágyú a fő meghatározó tényező. Ennek mindegy,hogy száguldassz vagy állsz,hogy 50 vagy 300 méterre lősz. Lő ez mindenfelé csak oda nem ahova kellene. Gyengepontokról ne is álmodj!!! Ennél a tanknál érződik a legjobban mikor az RNG belenyúl a pontosságba vagy ennél nyúl bele a legtöbbször a rosszabbik irányba.
  Rühellem ezt a tankot![/quote]

  Jaja 50B tegnap megkaptam a cheater noob epic moron kitüntetést. Jpe 100 ralott a frontomra és pattant (20x HPm volt )

  Andris87-nek igaza van. Az, hogy te nem tudsz játszani ezzel a tankkal, nem azt jelenti, hogy rossz tank lenne. A másik, hogy tényleg a medeké a jövő. Régen eszembe sem jutott volna közepes vagy light harckocsival játszani, csak a nehéztank jött szóba. Viszont ma már nem éri meg nehéztankkal játszani, mert 1 medium tank körbejár és véged!
  A másik véglet a töménytelen mennyiségű gold ammo. Van aki csak azzal érvényesül mert balfa*z ahhoz hogy pontokra lőjön, ezek ellen sem tudsz mit csinálni egy heavyvel, hiába forgatod, az RNG se fogja engedni hogy túléld az összecsapást. (persze vannak kivételek amikor megmutatja egy heavy tank hogy mennyire is OP lehet a páncélja)[/quote]

  [quote name="silean2"][quote name="mrekkencs"][quote name="HUNknight"]Ez a tank úgy sz*r ahogy van. Mivel ez nem a need for speed,hanem a wot így az ágyú a fő meghatározó tényező. Ennek mindegy,hogy száguldassz vagy állsz,hogy 50 vagy 300 méterre lősz. Lő ez mindenfelé csak oda nem ahova kellene. Gyengepontokról ne is álmodj!!! Ennél a tanknál érződik a legjobban mikor az RNG belenyúl a pontosságba vagy ennél nyúl bele a legtöbbször a rosszabbik irányba.
  Rühellem ezt a tankot![/quote]

  Andris87-nek igaza van. Az, hogy te nem tudsz játszani ezzel a tankkal, nem azt jelenti, hogy rossz tank lenne. A másik, hogy tényleg a medeké a jövő. Régen eszembe sem jutott volna közepes vagy light harckocsival játszani, csak a nehéztank jött szóba. Viszont ma már nem éri meg nehéztankkal játszani, mert 1 medium tank körbejár és véged!
  A másik véglet a töménytelen mennyiségű gold ammo. Van aki csak azzal érvényesül mert balfa*z ahhoz hogy pontokra lőjön, ezek ellen sem tudsz mit csinálni egy heavyvel, hiába forgatod, az RNG se fogja engedni hogy túléld az összecsapást. (persze vannak kivételek amikor megmutatja egy heavy tank hogy mennyire is OP lehet a páncélja)[/quote][/quote]
  Jaja. 50B tegnap megkaptam a cheater noob epic moron kitüntetést. Jpe 100 ralott a frontomra és pattant (20x HPm volt )
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  mrekkencs · 6 éve
  [quote name="HUNknight"]Ez a tank úgy sz*r ahogy van. Mivel ez nem a need for speed,hanem a wot így az ágyú a fő meghatározó tényező. Ennek mindegy,hogy száguldassz vagy állsz,hogy 50 vagy 300 méterre lősz. Lő ez mindenfelé csak oda nem ahova kellene. Gyengepontokról ne is álmodj!!! Ennél a tanknál érződik a legjobban mikor az RNG belenyúl a pontosságba vagy ennél nyúl bele a legtöbbször a rosszabbik irányba.
  Rühellem ezt a tankot![/quote]

  Andris87-nek igaza van. Az, hogy te nem tudsz játszani ezzel a tankkal, nem azt jelenti, hogy rossz tank lenne. A másik, hogy tényleg a medeké a jövő. Régen eszembe sem jutott volna közepes vagy light harckocsival játszani, csak a nehéztank jött szóba. Viszont ma már nem éri meg nehéztankkal játszani, mert 1 medium tank körbejár és véged!
  A másik véglet a töménytelen mennyiségű gold ammo. Van aki csak azzal érvényesül mert balfa*z ahhoz hogy pontokra lőjön, ezek ellen sem tudsz mit csinálni egy heavyvel, hiába forgatod, az RNG se fogja engedni hogy túléld az összecsapást. (persze vannak kivételek amikor megmutatja egy heavy tank hogy mennyire is OP lehet a páncélja)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Andris87 · 6 éve
  hunknight, nemtudom milyen statod van de elég világtalannak tünsz ha a cronwellt leszarozod már meg ne haragudj. mit gondolsz mért játszanak egyre többen medekkel és lightokkal? mert már nem a páncélzat számit hanem az hogy mennyire dinamikus egy tank, milyen gyorsan tudsz poziciót váltani, visszaérsz e resetelni.. mert ha te nem teszed meg a többi 8 bot társadnak nem biztos hogy fogalma van rola hogy mi az, heawykel meg véletlen olyan helyre mész ahol túl nagy a túlerő, szétkapnak egy perc alatt és vakarhatod a fejed, forgathatod bárhogy bármit, a tomato csak nyom egy kettes gombol és ugy pörgeti lefele a hp dat mint a szél...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNknight · 6 éve
  Ez a tank úgy sz*r ahogy van. Mivel ez nem a need for speed,hanem a wot így az ágyú a fő meghatározó tényező. Ennek mindegy,hogy száguldassz vagy állsz,hogy 50 vagy 300 méterre lősz. Lő ez mindenfelé csak oda nem ahova kellene. Gyengepontokról ne is álmodj!!! Ennél a tanknál érződik a legjobban mikor az RNG belenyúl a pontosságba vagy ennél nyúl bele a legtöbbször a rosszabbik irányba.
  Rühellem ezt a tankot!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  mrekkencs · 6 éve
  Imádnivaló tank ez a Cromwell! Én most váltottam Comet-re. viszont az érezhetően lomhább, az új ágyú nem nagy wasistdas, a maga plusz 5 sebzésével és a pár plusz pennel. elfért volna egy olyan ágyú is mint ami a T43-on volt, (144pen,180dmg) sőt valamivel a T43 ágyú pontosabb is volt. De aki a medezést szereti annak bátran ajánlom a cromwellt.
  /szerk: valóban, szinte minden bekapott sebzésnél meghal a töltő és a vezető, természetesen kilövik a lőszerrekeszt./
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 6 éve
  Régóta akarom ezt a tankot, nemsokára el is indulok ezen az ágon is majd
  Igazából a Cromwell a Tier hatos T20, csak jobb DPM-mel
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kovacs · 6 éve
  [quote name="silean2"]Jó elemzés, viszont néhány nagyon alapvető dolgot kihagytál belőle.
  Töltésidő-3,2-küröli ventilátorral, a 12t-hez felesleges hasonlítani, mert ő egy franci táras tank, továbbá, ha már van benne egy 4 skilles legénységed, akkor bizony már aligha szór.
  "Célzásgyorsító: A katasztrofális célkörszétesés miatt kell rá" Ezt enyhén összekeverted a vertikális stabilizátorral. A célzó mindössze állóhelyben gyorsítja 10%-al az ágyú célzását. Ezért inkább ventit használnak rajta mert idejében beszűkül lövés előtt és a célzó elveszíti az értelmét.
  Illetve még a modulok sérülékenységét hiányolom. A toronyban lévő emberkéket felsoroltad, de a lőszer/motor/lánc/torony/ü.a. tartály sérülékenysége, vagy épp elhelyezkedését nem látom.
  De mind ezek ellenére tényleg jó elemzés (a képen a te cromwelled látható?)[/quote]

  A célzásgyorsítót a katasztrofális célkör szétesés miatt írtam. Tudom , hogy hogy működik nem kell bemutatni. Szerintem fontos, hogyha megállok, akkor hamarabb szűküljön. Az elemzésben írtam is, hogy nem beszűkülve érdekeseket lő, a célzásgyorítóval meg hamarabb beszűkül. A modulokról annyit, hogy én óvatosan játszok vele, továbbá szeretem a dombos részeket vele, ahol a testet nem igazán lövik, így nem szoktak nekem sérülni a modulok. Amúgy láttam, hogy sokan panaszkodtak a motor és rack sérülésre, nekem egyik se gyakori, vigyázok a testére. (motor sérülésre nem is emlékszek)
  Igen, ez az én Cromwellem. Replay fájlban szabad kamerával csináltam a képet.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421 · 6 éve
  [quote name="Triagia"][quote name="viktor9421"][quote name="Triagia"][quote name="silean2"].....[/quote]
  Szeretném kérni annak a jelentkezését, aki látott vagy hallott volna függőleges stabilizátorral ellátott Cromwellről!!!!!![/quote]

  itt nem arról van szó, senki nem mondta hogy a Cromwellre rá lehet tenni, szimplán annyit mondtak hogy a függőleges stabilizátor javítja forgás és toronyforgás közben a pontosságot nem pedig a célzásgyorsító[/quote]

  Szövegértelmezés egyes!
  Amúgy meg írjak a pl a táras tankok előnyeiről és hátrányairól én is? Annak is annyi köze lenne a cromwellhez, mint a stabilizátornak...[/quote]


  te most mit nem értesz? az elemzés írója a célzásgyorsítóra írta azt hogy forgás és toronyforgás közben javítja a pontosságot, Silean2 meg leírta hogy azt a függőleges stabilizátor csinálja, igen tudom hogy nem megy fel a Cromwellre de itt nem azon volt a hangsúly
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Triagia · 6 éve
  [quote name="viktor9421"][quote name="Triagia"][quote name="silean2"].....[/quote]
  Szeretném kérni annak a jelentkezését, aki látott vagy hallott volna függőleges stabilizátorral ellátott Cromwellről!!!!!![/quote]

  itt nem arról van szó, senki nem mondta hogy a Cromwellre rá lehet tenni, szimplán annyit mondtak hogy a függőleges stabilizátor javítja forgás és toronyforgás közben a pontosságot nem pedig a célzásgyorsító[/quote]

  Szövegértelmezés egyes!
  Amúgy meg írjak a pl a táras tankok előnyeiről és hátrányairól én is? Annak is annyi köze lenne a cromwellhez, mint a stabilizátornak...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421 · 6 éve
  [quote name="Triagia"][quote name="silean2"]..."Célzásgyorsító: A katasztrofális célkörszétesés miatt kell rá" Ezt enyhén összekeverted a vertikális stabilizátorral. A célzó mindössze állóhelyben gyorsítja 10%-al az ágyú célzását. Ezért inkább ventit használnak rajta mert idejében beszűkül lövés előtt és a célzó elveszíti az értelmét. .....[/quote]

  Szeretném kérni annak a jelentkezését, aki látott vagy hallott volna függőleges stabilizátorral ellátott Cromwellről!!!!!![/quote]


  itt nem arról van szó, senki nem mondta hogy a Cromwellre rá lehet tenni, szimplán annyit mondtak hogy a függőleges stabilizátor javítja forgás és toronyforgás közben a pontosságot nem pedig a célzásgyorsító

Legfrissebbek a szerzőtől: Kovacs5

© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.