Jelenleg

7
látogatónk van

2015. augusztus 11. 00:00

T20 - Elemzés

Írta:
(40 szavazat)
72 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

90 mm M3, ez ismerős lehet az M6-ról és a stockos T29-ről, illetve a tankvadász változata az M36-ról és M18-ról. Átütése 160/243/45 mm, sebzése 240/240/320 HP. Gyakorlatilag a T20 részben erről szól, mivel átütésben az erős középmezőnybe tartozik, sebzésben pedig harmadik helyen áll, így sokkal nagyobb veszélyt jelent olyan helyzetekben, amikor csak egyet van lehetőséged lőni. 

Csak összehasonlításképp, itt vannak a hetes közepes tankok átütési és sebzési értékei, külön kiemelve a T20-at:

Átütés:

 • Panther: 198 mm
 • T-34-1: 175 mm
 • A-44: 167 mm
 • T20: 160 mm
 • Chi-Ri: 155 mm
 • Comet: 148 mm
 • T-43/KV-13: 144 mm
 • VK 30.02 D: 132 mm

Sebzés:

 • A-44: 300 HP
 • T-34-1: 250 HP
 • T20: 240 HP
 • VK 30.02 D: 220 HP
 • T-43/KV-13: 180 HP
 • Comet: 140 HP
 • Panther: 135 HP
 • Chi-Ri: 130 HP

Láthatjuk, hogy az A-44-nek, a T-34-1-nek, és a Panthernek van nálunk nagyobb átütése, viszont a T-34-1 és az A-44 lassan céloz, így tovább kell kint lenni a tűzvonalban egy lövés miatt, a Panthernek meg egyszerűen túl kicsi a sebzése, hiába van 198 mm átütése, ha az ellenfélnek egy karcolásnak fog tűnni a róla leakasztott 6-7% HP, e mellé a Panther tornya is viszonylag könnyen átüthető, minimális célzás mellett, valamint maga a tank is elég nagy. A fentiek miatt mondom, hogy ezért jó igazán a T20, mivel tökéletes egyensúlyban van a sebzés és átütés tekintetében, amit sajnos a DPM sínylik meg, mivel a lövések között 8,1 a töltési idő, ami a legrosszabb DPM-mel bíró hetes meddé teszi a T20-at. Nagyon nem ajánlott vele más azonos szintű közepes tankokkal 1v1-ezni, mivel minden esetben mi húzzuk a rövidebbet és a páncél sem segít rajtunk (erről később).

Cserébe a rossz DPM-ért, igen jó 0,38-as szórással és 2,3 mp célzási idővel van megáldva a löveg, így a célzással nem kell sokáig bajlódnunk, hisz gondoljunk bele, a T-34-1 2,9 másodpercig, az A-44 pedig 3,4 másodpercig céloz, ráadásul az A-44 még pontatlan is távolra. Menet közben sajnos jobban szétugrik a célzókör, mint azt ilyen célzási idő mellett várnánk, de rakható a tankra Vertikális Stabilizátor, ami jelentősen megkönnyíti mind a menet közbeni lövöldözést, mind a megállás utáni célzást.

A löveg vertikális kitéríthetősége amcsi tankoktól megszokott módon brutális, 10 fok negatív és 25 fok pozitív irányba, így rengeteg helyen tudjuk majd takarni az alvázat, csökkentve a belőhető területet tankunkon.

Lőszerből 48-at vihetünk magunkkal, ez sok, így nem fogjuk ellődözni mindet. APCR lőszerből sajnos kell pakolni párat, én 28/15/5 kiosztással használom, az 5 robbanó jól tud jönni Hellcat/Borsig, vagy artyk vadászatánál, az APCR pedig gyakorlatilag bármit átüt, amire lősz, kevés kivétellel.

Nem beszéltem még a lőszerek áráról, 255 kredit a normál és 4400 a prémium lőszer, ez utóbbi eléggé drága, így minimalizáljuk használatát.

Torony

Nos, ez határozza meg igazán a tank előnyét, viszont ez az egyik nagy hátránya is.

Páncélzata 88,9/63,5/63,5 mm, ez gyakorlatilag csak a HE ellen véd meg, bármi, hangsúlyozom, BÁRMI átüt, ami csak eltalál. Forgási sebessége 42 fok/mp, ami egész kellemes, tankok körbeautózásánál nem fog minket cserbenhagyni.

A legjobb dolgot viszont a végére hagytam: Látótávja 390 méter, ami a legjobb a mezőnyben, szerintem kötelező mozgás közbeni optikát használni rajta, mert nagyon megdobja azt, így 429 méterre látsz el, ami helyzetfelismeréssel megspékelve felmegy egészen 443 méterig, még mozgás közben is, ez pedig egyszerűen elsöpri az összes hetes medet ezen a téren. Nem egyszer fordult már velem elő, hogy T20-ban ülve a 445 méteres spot határon már majdnem észrevettem a nehéz tankokat és ha szerencsém volt, nem volt ellenséges light/med a közelemben és büntetlenül lövöldözhettem a felderített ellenfelekre. Szerették.

Nem beszélve arról, hogy néha mozgás közben felspotolom a könnyűtankokat, akik nem spotolnak engem fel, mert általában rajtuk nem mozgás közbeni optika van, hanem periszkóp, ami ugye mozgás közben nem működik.

Még annyit, hogy szerintem érdemes szabad XP-ből kifejleszteni a jobb tornyot, mert az alap torony csak a 76 mm-es lövegeket bírja el és azok nem éppen a megfelelő választások egy hetes közepes tankra.

Felépítmény

63,5/50,8/38,1 mm páncéllal van ellátva, ami gyakorlatilag egyenlő a semmivel, az 57 mm-es meggymagköpködőket tudod csak viszonylag gyakran pattintani, minden más átmegy a páncélon, és sajnos a frontális lövésektől képes meghalni a vezető, amivel egy másik nagy előnyét veszted el a tanknak, a gyorsaságot. Szokták még néha szemből gyújtani (legalábbis velem már megtörtént), de ez nem igazán jellemző, továbbra is inkább hátulról gyullad, mint a legtöbb tank.

Maga a felépítmény azért jó, mert alacsony, akárcsak a torony, és a kis profilnak köszönhetően nagyon jó álcaértéket kapunk, amit álcaskillel megspékelve még mozgás közben is egész jól észrevétlen maradhatunk (21,47%-os álcaérték), álcában csak a T-34-1 ver meg minket, de ugye neki más hátrányai vannak, amik nekünk nincsenek.

Páncélról képeket felesleges berakni, mert annyira papír a tank, hogy csak azt mutogatnám, hol lehet belőni a tankot.

A harckocsi teljesen felszerelve mintegy 31 tonnát nyom, így a legkönnyebb a hetes szintű medek között, nagyon nem tanácsos vele könnyű tankokon kívül bármit rammolni, mert nekünk fog jobban fájni.

Felfüggesztés

37 fokot fordul másodpercenként, ami egész kellemes érték és a hetes medek között is egész jónak számít.

Motor

560 lóerős Ford GAN. Ez az, ami miatt a T20 még kitűnik a szintjén a látótávot és a löveget leszámítva, ugyanis 18 lóerő jut minden tonnára és 56 km/h végsebességet képes biztosítani a T20-nak, amit egész gyorsan elér (pláne lejtőn), de szépen tudja is tartani. Égni hátulról jövő találatoknál 20% eséllyel szokott.

Ajánlott játékstílus

Gyakorlatilag ez a tökéletes közepes tank hetes szinten, gyors, jó álcával rendelkezik, a lövege elegendő átütéssel bír és nagyon messze ellát, néha úgy érzem, ez a hetes szint M7-es közepes tankja, persze a löveg kivételével, ami az utóbbin eléggé szánalmas, ha nem spammeljük folyamatosan az APCR-t.

A legalapvetőbb taktika az, hogy előremegyünk, elfoglaljuk a tipikus közepes tankos pozíciókat, mivel mindenkinél gyorsabban érünk oda és onnan felderítjük és esetleg lőjük az ellenséges nehéztankokat, a kiváló álcánk és sebességünknek köszönhetően. Törekedjünk arra, hogy ha lehet, dombok mögül harcoljunk, mivel a kivételesen jó lövegsüllyedés miatt csak a tornyunk fog látszani, amit ugyan könnyen átütnek, viszont mégis kevesebb rajtunk a lőhető terület. Fontos, hogy sebességünket jól ki tudjuk használni és ha látjuk, hogy a másik oldal veszélyben van, akkor gyorsan odamegyünk és kisegítjük őket.

Kerüljük a közelharcot ellenséges közepes tankokkal, mivel ők mindig át fognak minket ütni és a DPM előny segítségével pillanatok alatt ledarálnak majd. Érdekességképp, elméletben egy Cromwell is meg tudja enni a T20-at 1v1-ben.

Próbáljuk az ellenfelet lesből, oldalról támadni, mivel oldalról még majdnem minden tankot átütünk AP lőszerrel, Ellenben ha nincs erre lehetőség, akkor az APCR segítségünkre lehet, egy-két brutál páncélzatú tank kivételével (E 75, VK 45.02 B, ST-I) szemből is átüthetők vele a tankok. Persze a gyenge pontok mindig opciók náluk is.

Mindig tudnunk kell, mikor kell átváltani APCR lőszerre (segítek, ha nyolcas vagy nagyobb nehéz tankot kell szemből lőnöd, ugyanis a 160 mm-es AP nem viszi át az IS-3-at az alváz alján sem).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Én nem azokat alkalmaztam a T20-ra, amit itt leírok, mivel ki kellett kísérleteznem, hogy mi a jó és másodsorban pedig más tankról jött át a legénység, amin épp itt álltak a skillek.

Ajánlott felszerelések

 • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító
 • Vertikális stabilizátor (a menet közbeni durrogtatásokhoz)
 • Mozgás közbeni optika (esetleg ha nem szeretnénk 450 méterre ellátni, akkor javíthatjuk a célzást is)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kisméretű elsősegély csomag
 • Kisméretű javítókészlet
 • Automata tűzoltó készülék (én nem ezzel használtam eddig, azonban valószínűleg én is cserélni fogom erre a kicsit)

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: Hatodik érzék, Álca, esetleg Felderítő, a még nagyobb látótávért
 • Lövész: Álca, Pillanatkép, Célmegjelölő (a felderített ellenséget tovább mutatja)
 • Vezető: Álca, Sima utazás, Off-road vezetés, vagy Kuplung égetés
 • Rádiós: Álca, Helyzetfelismerés, Bosszúálló (szintén az ellenség tovább spotolásáért)
 • Töltő: Álca, esetleg Adrenalin roham, vagy Biztonságos elhelyezés

A BIA perket nagyjából a második, vagy harmadik skill után, újraosztással rakjátok rá.

Valamint lehet első körben full álcával kezdeni, majd átváltani a parancsnoknál hatodik érzékre, a többieknél pontosság javító skillekre.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Gyors, mozgékony
 • Kiemelkedő látótáv
 • Pontos, jó átütésű/sebzésű löveg
 • Kiváló lövegsüllyedés
 • Kiváló APCR átütéssel

Hátrányai

 • Nagyon papír
 • Alacsony DPM
 • 1v1-ben megeszik a közepes tankok

Kiknek ajánlott

Elsősorban azoknak akik szeretnek közepes tankokkal játszani. Ez a tank elég gyors ahhoz, hogy a medes pozíciókat időben el tudd foglalni és a löveg karakterisztikáinak köszönhetően nagy hatékonysággal tudod lőni a távolban esetlegesen felvillanó ellenfeleket. Egy jó játékos kezében csaknem teljesen eltűnnek a hibái a tanknak és brutális dolgokat lehet művelni. Ha kell felderítesz, ha kell sebzel, ha kell ott maradsz, ha kell elmenekülsz. Szerencsére a sebesség nem csak a meccs elején lesz segítségedre, hanem bármikor, ha máshova kell menj, ezzel a tankkal villámgyorsan odaérsz bárhova.

Abban az esetben, ha szeretsz a páncélra hagyatkozni, vagy csak egyszerűen több biztonságot akarsz tornyozás közben, akkor nem ez a te tankod, ezzel nagyon ésszel kell játszani (ez mondjuk minden közepes tankra igaz, de a T20-ra hatványozottan), egy rossz mozdulat és vége a dalnak, kipukkantanak mint egy lufit, különösképp, ha egy szörnyeteg TD lődöz rád.

Videó


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:41

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="PeZo84"]Jackal,

  Leírod bővebben, mert eskü nem értem.

  Na akkor melyek a top medek tier VII-ben szerintetek?

  Én így látom: Comet, T20, T34-1

  Köszi![/quote]


  Most írok róluk egy összehasonlít-bemutató elemzést. Ez lesz a "Melyik a legjobb?" sorozat első része, T7-közepes tankok, szóval most lelőttem egy meglepit Csak még vissza kell vennem néhányat a videók miatt, meg nem játszottam a VK 30.02(D) vel szóval anélkül nem lehet megírni (szeretnék mindegyikhez videót ). Az alapötlet egyébként a Wotlabstól származik, olyasmit szeretnék, kategóriákra osztva.

  Nálam a sorrend:
  1. T20
  2. Comet
  3. T-34-1 ha jó játékos vagy
  ha nem akkor második a T-34-1

  Ami a Panther vs. T20-at illeti, a Panther minden téren elvérzik a T20-al szemben. Az hogy mennyi az átütése az alábbi miatt látszólagos:
  - T7-ben egy két heavyn kívül 160 mm-el átlősz mindent, ahogy 198-al is.
  - T8-ban viszont a 198-sem igazán megy át ott, ahol a 160 sem (KV4 frontja, IS3 troll páncélja) és a 198 már nem elég arra, hogy auto aimmel ész nélkül pötyögtess
  - ha megnézed a két tank gold ammoját, 243/244, TÖK UGYAN AZ, ezért a T20 eredményességét az határozza meg, hogy mennyit vagy hajlandó goldot lőni vele, ettől univerzális a tank. Az átütésen kívül minden más karakterisztikája rosszabb a Panthernek mint a T20-nak (és most itt nem arra gondolok, hogy a Panthernek mondjuk 50 az oldala a T20-nak meg csak 40, mert ez tök mindegy, ha mindenki 150mm minimum átütéssel lő rá).

  Ráadásul a Panther nem is pontos, legalább is nem a papíron elvárható mértében. 0.32, ami 75%-os legényégre vonatkozik, nekem 3 skilles BIA-s arcok ülnek benne és nagyon sok nem oda megy, ahova kéne és ótvar lassú is a lövés.

  Mondok ellenpéldát: aki lőtt már Leoparddal vagy WT Auf PZ IV-el na az tudja milyen a jó lövésérzet:
  - nagyon gyors lövedék
  - pontos ágyú
  - jó szűkülés (arányos a sebzéssel)

  Na a fentiből a Panther szarul szűkül és nem gyors a lövedék. Ez egy fél sniper tank, másra meg totálisan alkalmatlan.

  Jah ha már így szóba jött az összehasonlítása a tankoknak, szívesen venném ha egy páran leírnák a fejükben lévő sorrendet a T7 közepesekre. Ezekről van szó:
  - T-43, KV-13, A-44, Panther, VK 30.02D, Panther V/M10, T20, Comet, T-34-1, Chi-Ri, T23E3 (ha bekerül, mert reward), illetve a meg nem jelent koncepció tankok (valszeg egyéb kategóriaként: T-44-122, T-44-85)

  Kedvcsinálóként nálam valami ilyesmi lesz a sorrend (de még változhat a tesztek alapján):
  1. T20
  2. Comet
  3. T-34-1
  4. Panther V/M10
  5. A-44
  6. KV-13
  8. Chi-Ri
  7. T-43
  9. Panther
  10. VK 30.02D

  Ami fontos, NEM AZ A LÉNYEG TE MILYEN VAGY VELE, MEG HOGY SZERETED-E, hanem hogy a nagy átlag számára mennyire használható, le lehet vele hozni meccset vagy sem, illetve hogy van-e valami egyedi tulajdonsága, ami a többiek fölé emeli.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="PeZo84"]Jackal,

  Leírod bővebben, mert eskü nem értem.

  Na akkor melyek a top medek tier VII-ben szerintetek?

  Én így látom: Comet, T20, T34-1

  Köszi![/quote]

  Na jó, igazából nincsen olyan, hogy legjobb hetes med, olyan van, amit a legsokoldalúbban lehet használni, vagy amit a legkönnyebb használni. Én Easy 8-ről közelítettem meg a T20-at, és nagyon szerettem benne, hogy gyorsan lőtt kicsiket, ellenben a T20-ban meg szeretem azt, hogy egyszerre több HP-t vesz le az ellenfélről.
  Igazság szerint mindenkinek más a kedvenc hetes közepes tank és azt fogja legjobbnak mondani, nekem a T20 jön be (a többit ugyan még nem próbáltam, de a KV-13/T-43/Cometnek nem tetszene az átütése, a Panthernek a mérete, az A-44-nek az ágyúkarakterisztikái, a T-34-1-nek a lövegsüllyedése, mondjuk azt meg lehetne szokni, A Chi-Ri-ben kábé semmi se tetszene, a hetes VK közepes tank meg, na arról nem is beszélek).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PeZo84
  • Tankos
  · 6 éve
  Jackal,

  Leírod bővebben, mert eskü nem értem.

  Na akkor melyek a top medek tier VII-ben szerintetek?

  Én így látom: Comet, T20, T34-1

  Köszi!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="sanglee"]azért ez kontrasztos:
  "a Panthernek meg egyszerűen túl kicsi a sebzése, hiába van 198 mm átütése, ha az ellenfélnek egy karcolásnak fog tűnni a róla leakasztott 6-7% HP" (3,6mp/135dmg) vs.
  "a T20, (...) tökéletes egyensúlyban van a sebzés és átütés tekintetében" (8,1mp/240dmg).

  ha több mint kettöt karcol ugyanannyi idö alatt, akkor kit érdekel, hogy karcolásnak érzi-e az ellenség?
  mindezt +38mm(!) átütés mellett...

  én pantherrel sokszor tapasztalom, hogy pont mert kis karcolásnak tünik, rám se fordulnak... szóval még elöny is lehet a kis dmg/shot
  sok kicsi pedig sokra megy. söt, több a javítási lehetöséged mellélövés vagy lepattanó esetén...

  persze a T20 cserébe kisebb és gyorsabb, lehet miért szeretni, de azért a gyászos ágyukarakterisztikát ne próbáljuk meg elönyként eladni, mert sokan meg fognak lepödni...[/quote]


  Beleestél ugyan abba a hibába, amit fejtegettem a Chi-Ri eklemés alatt. A Panther átütése látszólagosan sok, de igazából nem.

  Mert a T20 betölti a goldot és már is ott van ahol a Panther, viszont minden más paramétere sokkal jobb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="PeZo84"]Szia,

  Az lehet, hogy karcolás, de a T20 körbeforogja a panthert sajnos
  Átütés meg elég ellene, úgyhogy sajnos jobb tank.
  Comet van valakinek, az milyen? Veri a saját tierjében a a T20-at?

  Üdv,

  Z[/quote]


  én csak a Cromwellhez képest tudom viszonyítani,
  + remek pontosság és mozgás közbeni pontosság
  +kiváló csőlehajlás 12 fok
  +troll toronypáncél kisebb medeket pattint
  -nagyon érezhető mobilitásvesztés a Cromwellhez képest (nem nagyon lehet tankokat körbeautózni)
  -lényegében egy Cromwell ágyút kap jobb pontossággal (tier 8-9-ben már nagyon kell a gold)

  [quote name="Hun_Mercenary"]Legjobb [s]7-es med[/s] 7-es jármű. Annyira jól használható... kevés járműnek vannak ilyen jól belőtt paraméterei.[/quote]

  khmm... T29... khmm... khmm...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  sanglee
  • Tankos
  · 6 éve
  az, hogy kinek melyik a jobb tank, nem objektív. kinek mire kell. btw ki beszélt arról, h melyik a jobb? az ágyújukról beszéltem.
  fun-ra tuti jobb a T20.
  de hogy nem forogja körbe, az tuti (kipróbálom gyakorlóban, eskü ). egy kört max lendületböl tud csinálni, az 1 lövés.
  de felelösségteljes T20-júzernek sztem eszébe se jutna azonos szintü med ellen
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PeZo84
  • Tankos
  · 6 éve
  Szia,

  Az lehet, hogy karcolás, de a T20 körbeforogja a panthert sajnos
  Átütés meg elég ellene, úgyhogy sajnos jobb tank.
  Comet van valakinek, az milyen? Veri a saját tierjében a a T20-at?

  Üdv,

  Z
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hun_Mercenary
  • VIP
  • Tankos
  · 6 éve
  Legjobb [s]7-es med[/s] 7-es jármű. Annyira jól használható... kevés járműnek vannak ilyen jól belőtt paraméterei.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  sanglee
  • Tankos
  · 6 éve
  azért ez kontrasztos:
  "a Panthernek meg egyszerűen túl kicsi a sebzése, hiába van 198 mm átütése, ha az ellenfélnek egy karcolásnak fog tűnni a róla leakasztott 6-7% HP" (3,6mp/135dmg) vs.
  "a T20, (...) tökéletes egyensúlyban van a sebzés és átütés tekintetében" (8,1mp/240dmg).

  ha több mint kettöt karcol ugyanannyi idö alatt, akkor kit érdekel, hogy karcolásnak érzi-e az ellenség?
  mindezt +38mm(!) átütés mellett...

  én pantherrel sokszor tapasztalom, hogy pont mert kis karcolásnak tünik, rám se fordulnak... szóval még elöny is lehet a kis dmg/shot
  sok kicsi pedig sokra megy. söt, több a javítási lehetöséged mellélövés vagy lepattanó esetén...

  persze a T20 cserébe kisebb és gyorsabb, lehet miért szeretni, de azért a gyászos ágyukarakterisztikát ne próbáljuk meg elönyként eladni, mert sokan meg fognak lepödni...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Johnypower"]az összehasonlításban a vk-t miért a 132mm-es átütéssel írtad? az is hülye aki azzal használja,én is a 150mm-es pennel toltam... -.- csak a tomatok használják a 88-assal mert nagyot sebez...[/quote]

  Ez preferencia kérdése, ugyanis a 150 mm-es pen sem ér szinte semmit T8-T9-ben. Mellékesen nem kell ezt ilyen arcoskodva előadni, pl. Quickybaby a trollcsővel nyomja, akkor ő most tomato?

  Mellékesen a 220-at sebző 8.8-asnál kisebb a kitettségi idő, kijössz, lősz egyet, visszamész. Nagyobb Hp-ról tudsz kiütni ellenfelet, stb.

  Ellenben a 7.5-ös meg jobb flanekelésre, DPM kb. ugyan annyi, szóval mind a kettő kb. ugyan úgy használható.

  Ha mindenképpen kattogni kell valamin, akkor az inkább a gold átütés, mert 132/171 vs. 150/194, utóbbi talán jobb T8-ban, T9-ben meg kb. mindegy.
Tovább a kategóriában: « M4 Sherman - Elemzés T54E1 - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.