Jelenleg

17
látogatónk van

2015. augusztus 11. 00:00

T20 - Elemzés

Írta:
(40 szavazat)
72 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

90 mm M3, ez ismerős lehet az M6-ról és a stockos T29-ről, illetve a tankvadász változata az M36-ról és M18-ról. Átütése 160/243/45 mm, sebzése 240/240/320 HP. Gyakorlatilag a T20 részben erről szól, mivel átütésben az erős középmezőnybe tartozik, sebzésben pedig harmadik helyen áll, így sokkal nagyobb veszélyt jelent olyan helyzetekben, amikor csak egyet van lehetőséged lőni. 

Csak összehasonlításképp, itt vannak a hetes közepes tankok átütési és sebzési értékei, külön kiemelve a T20-at:

Átütés:

 • Panther: 198 mm
 • T-34-1: 175 mm
 • A-44: 167 mm
 • T20: 160 mm
 • Chi-Ri: 155 mm
 • Comet: 148 mm
 • T-43/KV-13: 144 mm
 • VK 30.02 D: 132 mm

Sebzés:

 • A-44: 300 HP
 • T-34-1: 250 HP
 • T20: 240 HP
 • VK 30.02 D: 220 HP
 • T-43/KV-13: 180 HP
 • Comet: 140 HP
 • Panther: 135 HP
 • Chi-Ri: 130 HP

Láthatjuk, hogy az A-44-nek, a T-34-1-nek, és a Panthernek van nálunk nagyobb átütése, viszont a T-34-1 és az A-44 lassan céloz, így tovább kell kint lenni a tűzvonalban egy lövés miatt, a Panthernek meg egyszerűen túl kicsi a sebzése, hiába van 198 mm átütése, ha az ellenfélnek egy karcolásnak fog tűnni a róla leakasztott 6-7% HP, e mellé a Panther tornya is viszonylag könnyen átüthető, minimális célzás mellett, valamint maga a tank is elég nagy. A fentiek miatt mondom, hogy ezért jó igazán a T20, mivel tökéletes egyensúlyban van a sebzés és átütés tekintetében, amit sajnos a DPM sínylik meg, mivel a lövések között 8,1 a töltési idő, ami a legrosszabb DPM-mel bíró hetes meddé teszi a T20-at. Nagyon nem ajánlott vele más azonos szintű közepes tankokkal 1v1-ezni, mivel minden esetben mi húzzuk a rövidebbet és a páncél sem segít rajtunk (erről később).

Cserébe a rossz DPM-ért, igen jó 0,38-as szórással és 2,3 mp célzási idővel van megáldva a löveg, így a célzással nem kell sokáig bajlódnunk, hisz gondoljunk bele, a T-34-1 2,9 másodpercig, az A-44 pedig 3,4 másodpercig céloz, ráadásul az A-44 még pontatlan is távolra. Menet közben sajnos jobban szétugrik a célzókör, mint azt ilyen célzási idő mellett várnánk, de rakható a tankra Vertikális Stabilizátor, ami jelentősen megkönnyíti mind a menet közbeni lövöldözést, mind a megállás utáni célzást.

A löveg vertikális kitéríthetősége amcsi tankoktól megszokott módon brutális, 10 fok negatív és 25 fok pozitív irányba, így rengeteg helyen tudjuk majd takarni az alvázat, csökkentve a belőhető területet tankunkon.

Lőszerből 48-at vihetünk magunkkal, ez sok, így nem fogjuk ellődözni mindet. APCR lőszerből sajnos kell pakolni párat, én 28/15/5 kiosztással használom, az 5 robbanó jól tud jönni Hellcat/Borsig, vagy artyk vadászatánál, az APCR pedig gyakorlatilag bármit átüt, amire lősz, kevés kivétellel.

Nem beszéltem még a lőszerek áráról, 255 kredit a normál és 4400 a prémium lőszer, ez utóbbi eléggé drága, így minimalizáljuk használatát.

Torony

Nos, ez határozza meg igazán a tank előnyét, viszont ez az egyik nagy hátránya is.

Páncélzata 88,9/63,5/63,5 mm, ez gyakorlatilag csak a HE ellen véd meg, bármi, hangsúlyozom, BÁRMI átüt, ami csak eltalál. Forgási sebessége 42 fok/mp, ami egész kellemes, tankok körbeautózásánál nem fog minket cserbenhagyni.

A legjobb dolgot viszont a végére hagytam: Látótávja 390 méter, ami a legjobb a mezőnyben, szerintem kötelező mozgás közbeni optikát használni rajta, mert nagyon megdobja azt, így 429 méterre látsz el, ami helyzetfelismeréssel megspékelve felmegy egészen 443 méterig, még mozgás közben is, ez pedig egyszerűen elsöpri az összes hetes medet ezen a téren. Nem egyszer fordult már velem elő, hogy T20-ban ülve a 445 méteres spot határon már majdnem észrevettem a nehéz tankokat és ha szerencsém volt, nem volt ellenséges light/med a közelemben és büntetlenül lövöldözhettem a felderített ellenfelekre. Szerették.

Nem beszélve arról, hogy néha mozgás közben felspotolom a könnyűtankokat, akik nem spotolnak engem fel, mert általában rajtuk nem mozgás közbeni optika van, hanem periszkóp, ami ugye mozgás közben nem működik.

Még annyit, hogy szerintem érdemes szabad XP-ből kifejleszteni a jobb tornyot, mert az alap torony csak a 76 mm-es lövegeket bírja el és azok nem éppen a megfelelő választások egy hetes közepes tankra.

Felépítmény

63,5/50,8/38,1 mm páncéllal van ellátva, ami gyakorlatilag egyenlő a semmivel, az 57 mm-es meggymagköpködőket tudod csak viszonylag gyakran pattintani, minden más átmegy a páncélon, és sajnos a frontális lövésektől képes meghalni a vezető, amivel egy másik nagy előnyét veszted el a tanknak, a gyorsaságot. Szokták még néha szemből gyújtani (legalábbis velem már megtörtént), de ez nem igazán jellemző, továbbra is inkább hátulról gyullad, mint a legtöbb tank.

Maga a felépítmény azért jó, mert alacsony, akárcsak a torony, és a kis profilnak köszönhetően nagyon jó álcaértéket kapunk, amit álcaskillel megspékelve még mozgás közben is egész jól észrevétlen maradhatunk (21,47%-os álcaérték), álcában csak a T-34-1 ver meg minket, de ugye neki más hátrányai vannak, amik nekünk nincsenek.

Páncélról képeket felesleges berakni, mert annyira papír a tank, hogy csak azt mutogatnám, hol lehet belőni a tankot.

A harckocsi teljesen felszerelve mintegy 31 tonnát nyom, így a legkönnyebb a hetes szintű medek között, nagyon nem tanácsos vele könnyű tankokon kívül bármit rammolni, mert nekünk fog jobban fájni.

Felfüggesztés

37 fokot fordul másodpercenként, ami egész kellemes érték és a hetes medek között is egész jónak számít.

Motor

560 lóerős Ford GAN. Ez az, ami miatt a T20 még kitűnik a szintjén a látótávot és a löveget leszámítva, ugyanis 18 lóerő jut minden tonnára és 56 km/h végsebességet képes biztosítani a T20-nak, amit egész gyorsan elér (pláne lejtőn), de szépen tudja is tartani. Égni hátulról jövő találatoknál 20% eséllyel szokott.

Ajánlott játékstílus

Gyakorlatilag ez a tökéletes közepes tank hetes szinten, gyors, jó álcával rendelkezik, a lövege elegendő átütéssel bír és nagyon messze ellát, néha úgy érzem, ez a hetes szint M7-es közepes tankja, persze a löveg kivételével, ami az utóbbin eléggé szánalmas, ha nem spammeljük folyamatosan az APCR-t.

A legalapvetőbb taktika az, hogy előremegyünk, elfoglaljuk a tipikus közepes tankos pozíciókat, mivel mindenkinél gyorsabban érünk oda és onnan felderítjük és esetleg lőjük az ellenséges nehéztankokat, a kiváló álcánk és sebességünknek köszönhetően. Törekedjünk arra, hogy ha lehet, dombok mögül harcoljunk, mivel a kivételesen jó lövegsüllyedés miatt csak a tornyunk fog látszani, amit ugyan könnyen átütnek, viszont mégis kevesebb rajtunk a lőhető terület. Fontos, hogy sebességünket jól ki tudjuk használni és ha látjuk, hogy a másik oldal veszélyben van, akkor gyorsan odamegyünk és kisegítjük őket.

Kerüljük a közelharcot ellenséges közepes tankokkal, mivel ők mindig át fognak minket ütni és a DPM előny segítségével pillanatok alatt ledarálnak majd. Érdekességképp, elméletben egy Cromwell is meg tudja enni a T20-at 1v1-ben.

Próbáljuk az ellenfelet lesből, oldalról támadni, mivel oldalról még majdnem minden tankot átütünk AP lőszerrel, Ellenben ha nincs erre lehetőség, akkor az APCR segítségünkre lehet, egy-két brutál páncélzatú tank kivételével (E 75, VK 45.02 B, ST-I) szemből is átüthetők vele a tankok. Persze a gyenge pontok mindig opciók náluk is.

Mindig tudnunk kell, mikor kell átváltani APCR lőszerre (segítek, ha nyolcas vagy nagyobb nehéz tankot kell szemből lőnöd, ugyanis a 160 mm-es AP nem viszi át az IS-3-at az alváz alján sem).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Én nem azokat alkalmaztam a T20-ra, amit itt leírok, mivel ki kellett kísérleteznem, hogy mi a jó és másodsorban pedig más tankról jött át a legénység, amin épp itt álltak a skillek.

Ajánlott felszerelések

 • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító
 • Vertikális stabilizátor (a menet közbeni durrogtatásokhoz)
 • Mozgás közbeni optika (esetleg ha nem szeretnénk 450 méterre ellátni, akkor javíthatjuk a célzást is)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kisméretű elsősegély csomag
 • Kisméretű javítókészlet
 • Automata tűzoltó készülék (én nem ezzel használtam eddig, azonban valószínűleg én is cserélni fogom erre a kicsit)

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: Hatodik érzék, Álca, esetleg Felderítő, a még nagyobb látótávért
 • Lövész: Álca, Pillanatkép, Célmegjelölő (a felderített ellenséget tovább mutatja)
 • Vezető: Álca, Sima utazás, Off-road vezetés, vagy Kuplung égetés
 • Rádiós: Álca, Helyzetfelismerés, Bosszúálló (szintén az ellenség tovább spotolásáért)
 • Töltő: Álca, esetleg Adrenalin roham, vagy Biztonságos elhelyezés

A BIA perket nagyjából a második, vagy harmadik skill után, újraosztással rakjátok rá.

Valamint lehet első körben full álcával kezdeni, majd átváltani a parancsnoknál hatodik érzékre, a többieknél pontosság javító skillekre.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Gyors, mozgékony
 • Kiemelkedő látótáv
 • Pontos, jó átütésű/sebzésű löveg
 • Kiváló lövegsüllyedés
 • Kiváló APCR átütéssel

Hátrányai

 • Nagyon papír
 • Alacsony DPM
 • 1v1-ben megeszik a közepes tankok

Kiknek ajánlott

Elsősorban azoknak akik szeretnek közepes tankokkal játszani. Ez a tank elég gyors ahhoz, hogy a medes pozíciókat időben el tudd foglalni és a löveg karakterisztikáinak köszönhetően nagy hatékonysággal tudod lőni a távolban esetlegesen felvillanó ellenfeleket. Egy jó játékos kezében csaknem teljesen eltűnnek a hibái a tanknak és brutális dolgokat lehet művelni. Ha kell felderítesz, ha kell sebzel, ha kell ott maradsz, ha kell elmenekülsz. Szerencsére a sebesség nem csak a meccs elején lesz segítségedre, hanem bármikor, ha máshova kell menj, ezzel a tankkal villámgyorsan odaérsz bárhova.

Abban az esetben, ha szeretsz a páncélra hagyatkozni, vagy csak egyszerűen több biztonságot akarsz tornyozás közben, akkor nem ez a te tankod, ezzel nagyon ésszel kell játszani (ez mondjuk minden közepes tankra igaz, de a T20-ra hatványozottan), egy rossz mozdulat és vége a dalnak, kipukkantanak mint egy lufit, különösképp, ha egy szörnyeteg TD lődöz rád.

Videó


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:41

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 6 éve
  Nálam az a baj, hogy nekem kell sajna mind a két ág, szóval én még passzívan fogok vele szopni egy ideig

  tegnap kerestem replayeket, mert kitoltam 4K-t a hétvégén vele, mondom keresek valami nagyobb sebzéses videót, hát vagy 3 oldalt kellett vele végiglapoznom, mire találtam. Leszedtem 3.5K-4.5K közötti videókat és a 90%-a totál esetleges, véletlen volt, vagy le se szarták, vagy letrackelt a sarkon valakit véletlenül és leszedegette 135-önként HP-ját

  Egy srác kente vele jól, egy superunicum, ellenben T20-as videóból annyi van mint az állat nagy sebzésekkel.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PZs_HUN · 6 éve
  Ez valószínűleg a rendkívül alacsony alfa sebzés, valamint annak a ténynek a következménye, hogy a tank nem igazán támogatja a magas ROF kihasználását. Az alfa végett ugye adott az összehasonlítás a Comettel, de az sokkal jobban ki tudja használni a brutális DPM-jét. Sokkal mozgékonyabb, könnyebben odaér ahova kell, és körbe lehet vele "autózni" a nehézkes tankokat. Sokkal kisebb célpont, sokkal jobb camo, iszonyat jó csőlehajlás, és sokkal gyorsabb célzás (VSTAB sokat segít). A Panther ezekben rosszabb, sokkal inkább marad a hátulról sniperkedés, passzívabb játék így nehezebb meccset lehozni vele. Én hétvégén vettem meg, már ki van fullozva, de látom hogy ha meglesz a PantherII akkor gondolkodás nélkül fogom eladni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 6 éve
  Igazából van Janko szavaiban igazság, hogy nagyon passzív vagy a videóban. Tudom, hogy benne van a nevedben, hogy Camper :P, de pl. amikor a két arty egyedül maradt a végén, mire vártál? A Su nem tud átlőni a töltésen...Viszont a házak között harc kifejezetten tetszett.

  Visszatérve egy kicsit a többi T7 medre, elkezdtem nézni a statjaimat a Pantherrel, mit mondjak nem túl jók:
  7 Panther [german] [medium tanks] 57.38% 61 42.62% 1.28 1.03 1269 1.26 66.27% 1501.33 2513.59

  A 2500 WN8 még elfogadható, meg az 57,38% winrate, de felhívnám a figyelmet két értékre:
  - pontosság 66,27% (állítólag ez pontos ágyú )
  - átlagsebzés 1270, vagyis NEM SEBZEM BE a HP-mat, egy nettó hátrány vagyok a csapatnak 2.5K WN8 mellett, basszus

  Valaki említette a Challangert, hogy az kb. olyan mint a Panther, ezért rákerestem az értékekre:
  7 Challenger [british] [tank destroyer] 57.29% 96 54.17% 1.61 0.94 1529 2.62 64.95% 1822.78 2847.49

  Ezzel 250-el többet sebzek és annak csak 900 HP-ja van, azért ez a nem mindegy. Gyorsan megnéztem néhány 2K WN8 körüli játékos értékeit Pantherrel:

  Jookerbenya: 7 Panther [german] [medium tanks] 57.14% 91 41.76% 1.25 1.71 1220 1.25 73.39% 1824.38 2577.27
  Dodge94hun: 7 Panther [german] [medium tanks] 42.29% 175 25.14% 0.82 0.84 957 0.86 78.73% 1158.11 1410.96
  Vonkurz: 7 Panther [german] [medium tanks] 58.00% 300 45.67% 1.15 1.04 1096 1.13 74.64% 1290.87 2092.13
  Morphelo: 7 Panther [german] [medium tanks] 61.62% 99 53.54% 1.51 1.21 1406 1.43 70.42% 1394.89 2916.62
  Szilu: 7 Panther [german] [medium tanks] 62.95% 1228 34.36% 1.23 1.68 1217 1.15 79.55% 1570.63 2602.60
  Cleverland:7 Panther [german] [medium tanks] 55.17% 174 36.21% 0.86 1.44 786 0.77 73.56% 1096.45 1343.06
  Ph3lan: 7 Panther [german] [medium tanks] 58.33% 60 35.00% 1.12 1.08 1193 1.14 71.26% 1317.32 2188.39

  Egyedül Morphelot találtam, aki besebzi a HP-jánál többet, neki jelenleg 2331 WN8-a van, szóval közel sem nevezném átlagos játékosnak.

  Kell ennél több bizonyíték, hogy a Panther szar?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Janko_HUNg · 6 éve
  Az elemzést jó volt olvasni,e miatt mindenképp köszönet jár a fáradozásodért.

  De a videó számomra valami borzasztó...Nem is az a fontos,hogy kié,hanem az,hogy az egész arról szól,hogyan vakarjuk össze a mások által kikapart gesztenyét.Ezekből a képsorokból nekem(hangsúlyozom:NEKEM)az derül ki,hogy sok misst,és lepattanót lehet vele elérni.A vidi legnagyobb részében hátulról durrogtat,és legtöbbször még a td-k is előtte vannak(az ő spot-jaikat szedegeti...).Tényleg ez lenne egy med dolga?Az 5 kill,a 3k sebzés,és a győzelem jól mutat,ha nem látnám a képsorokat.Nem vedd személyeskedésnek,de pont az ilyen,és ehhez hasonlók miatt nem játszom már rég óta(lehet,nem nagy veszteség a wot társadalomnak... :-* )A záró résznél elgondolkodom,hogy nem a su-nak kellett volna hátulról durrogtatni?Vagy T-25/2-nek?E-25-nek?És a közepesnek spotolni?Annyiból mindenképp jobb volt a többieknél replay gyártója,hogy baromi rutinosan maga elé engedett mindenkit a TELJES csata alatt.Ilyenkor mindig az jut eszembe,hogy akár egy heavy tankkal is lehetne mesterlövészkedni,hiszen távolról nehezebb gyenge pontot találni rajta,az ágyú meg előbb-utóbb úgyis talál...
  Szóval bocsi a kis fikázásért,de ez az ÉN személyes,és szubjektív véleményem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 6 éve
  [quote name="Tomax96"][quote name="Camper03"][quote name="Johnypower"]az összehasonlításban a vk-t miért a 132mm-es átütéssel írtad? az is hülye aki azzal használja,én is a 150mm-es pennel toltam... -.- csak a tomatok használják a 88-assal mert nagyot sebez...[/quote]

  Johnypower, nagyon kérlek, hogy mellőzd a tomato szót, mivel mi sem kezdtünk el a cikk alatt statpadder, meg lila unicum g*ci kifejezésekkel dobálózni. ha mindenáron le akarsz nézni valakit, hívd kezdőnek, de itt a fórumon is sok ember magára veszi, ha letomatózzák. Nem kötekedés, csak nem fognak szeretni, ha minden kommentedben letomatózol valakit, aki rosszabb statokkal bír, mint te (ugye általában azokat tomatózzuk le)[/quote]

  Nem igazán ide illik,de múltkor engem egy olyan játékos hívott tomatonak,akinek a wn8-a a harmada volt az enyémnek. Vannak vicces játékosok. [/quote]

  Én nem fogom Johnypower accját elemezgetni, mert undorító dolognak tartom, ha valakinek a statjára hivatkoznak egy általános témában.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tomax96 · 6 éve
  [quote name="Camper03"][quote name="Johnypower"]az összehasonlításban a vk-t miért a 132mm-es átütéssel írtad? az is hülye aki azzal használja,én is a 150mm-es pennel toltam... -.- csak a tomatok használják a 88-assal mert nagyot sebez...[/quote]

  Johnypower, nagyon kérlek, hogy mellőzd a tomato szót, mivel mi sem kezdtünk el a cikk alatt statpadder, meg lila unicum g*ci kifejezésekkel dobálózni. ha mindenáron le akarsz nézni valakit, hívd kezdőnek, de itt a fórumon is sok ember magára veszi, ha letomatózzák. Nem kötekedés, csak nem fognak szeretni, ha minden kommentedben letomatózol valakit, aki rosszabb statokkal bír, mint te (ugye általában azokat tomatózzuk le)[/quote]

  Nem igazán ide illik,de múltkor engem egy olyan játékos hívott tomatonak,akinek a wn8-a a harmada volt az enyémnek. Vannak vicces játékosok.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 6 éve
  Jacktor: a spoilerezés tartja fent a legnagyobb érdeklődést
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 6 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Ezért mondtam azt, hogy a fontos értékekben. Biztosan ki lehet túrni egy csomó értéket, mondjuk lóerő/tonna, vagy talajellenállás nehéz talajon, lehet abban is jobb, na de számít-e?...[/quote]
  Ne spoilerezd el az új menüpontot, direkt erre hajtanak!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 6 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Persze a sorrend változhat, de várom a ti sorrendeteket is, hogy ti hogy gondoljátok máshogyan, ezért van a fórum [/quote]

  Ha engem kérdezel, nekem a sorrend a következő (csak a T20-szal játszottam, de láttam videókat a többiről is, így el tudom dönteni, nekem melyik jönne be):
  - T20
  - Comet
  - T-34-1

  Ez a top három, mert ezek jelentősen kiemelkedőek valamiben, miközben nem szenvednek jelentős hátrányt.
  Például a Comet Tier 8-9-ben szinte csak APCR-rel életképes, de brutál DPM-mel bír, a T-34-1-nek jó átütése/sebzése van egy egész korrekt toronypáncéllal (Tier 9 ellen az sem sokat ér), viszont 5 fok a lövegsüllyedése, amit előtte már megszokhatunk a Type T-34-en és a Type 58-on is, bár tény, hogy nyolcas szinttől még rosszabb lesz, na arra kell nekem még felkészülnöm

  A többi hetes med nem igazán vonz, és bár vannak közöttük, amik valamiben a legjobbak (lásd Panther átütéssel, A-44 sebzéssel, vagy Chi-Ri a táras lövegével), de az A-44 olyan pontatlan egy medhez képest, hogy az fáj, a Chi-Ri-ben pedig semmi jó nincs azon kívül, hogy táras lövege van.

  Húzok több közepes tank ágat is jelenleg, amik Tier 5 környékén állnak, szóval lassan lesz személyes tapasztalatom is más medekhez.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 6 éve
  [quote name="viktor9421"]hát, én még egyiket sem játszottam, de a T20 hamarosan meglesz és meg kell mondjam hogyha a kettő közül választanom kéne tuti hogy a T20-at vinném, jó ágyú, jó mobilitás, jó csőlehajlás, elfogadható pontosság, meg is kaptam amit egy jó med tanktól elvárnék
  Pantherrel mit kapnék? jó átütés, jó HP, szar csőlehajlás, közepes mobilitás, papíron jó pontosság

  ezt persze a papíron leírt adatok alapján mondom, de a T20-at hamarosan ki tudom majd próbálni

  amúgy a Panther nem olyan betegségben szenved mint az angol Challanger?[/quote]

  De, de kétszer annyi modul sebzést nyel be
Tovább a kategóriában: « M4 Sherman - Elemzés T54E1 - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.