Jelenleg

19
látogatónk van

2015. augusztus 3. 10:16

Type 5 Chi-Ri - Elemzés

Írta:
(39 szavazat)
76 hozzászólás

Bevezetés

A Chi-Ri volt az egyik utolsó japán harckocsi, amit a második világháborúban terveztek. Lényegében a 4-es típusú Chi-To nehezebb és erősebb változata volt. Tervezésének egyik célja az volt, hogy felülmúlják az M4 Sherman harckocsit, de csupán egyetlen félig kész prototípus épült a háború végére.

Paraméterek

Ágyú

Ez a része határozza meg leginkább a tankot. Az ágyú nem más mint egy 6-os szintű 75 mm-es Autoloading Tank Gun Type 5, ez tulajdonképpen az elődjének, a Chi-To-nak az ágyúja, kicsit felturbózva. Az átütésünk 155 mm, a sebzés 130. Az átütésünk körülbelül egy T6-os tankéval egyezik meg, hiszen mint már említettem ezek a Chi-to paraméterei. A 155 mm 7-es szinten még bőven elegendő kell hogy legyen, ha más nem hát a gyenge pontokra biztos. 8-as meccs esetén azonban sajnos gold lőszerhez kell nyúlnunk, aminek az átütése 186 mm, ami már barátibb érték, de ne feledjük, hogy egyes 7-es közepes tankoknak alapból van annyi átütése mint nekünk golddal. A T7-es medium tankok átütése csökkenő sorrendben (prémiumtankokat nem beleszámítva):

 • Panther: 198 mm
 • T-34-1: 175 mm
 • T20: 160 mm
 • A-44: 167 mm
 • Chi-Ri: 155 mm
 • Comet: 148 mm
 • T-43: 144 mm
 • KV-13: 144 mm
 • VK 30.02 D: 132 mm

Láthatjuk, hogy a Chi-Ri pont a középmezőnyben helyezkedik el átütés terén, de sajnos a gold átütése nem dob akkorát ezen az értéken, mint más tankoknál, de azért még érezhető a hatása. Egyes esetekben mindenképp goldot kell tölteni gyenge pontokra is, ugyanis például egy Jagdtiger 8.8 hasát csak gold ammo-val fogjuk tudni átütni. Viszont ha oldalba kerültünk, akkor visszaválthatunk simára, mivel egyes esetektől eltekintve (pl. KV-4, KV-5) elég kell hogy legyen a tankok oldalának/hátának átütéséhez.

A lőszertípust még meg kell említenem, az alaplőszer AP, ahogy a gold lőszer is (kisebb szintű japánok sajátossága), így a repülési sebessége ugyanakkora lesz. A HE lőszernek egy 75 mm-es kaliberű táras ágyú esetén nem látom értelmét.

És itt elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol megtudhatjuk miért is olyan különleges ez a tank. Az ágyúnk egy 3 lőszeres táras ágyú, ami 1(!) másodpercenként köpködi kifelé a lőszereket, így a kitárazási idő az első lövés leadásától számolva extrém alacsony 2 mp (ha folyamatosan lövünk). Az ágyú sebzése mint már említettem 130, így az egy tárból leadható sebzés 3*130=390, ami megegyezik az IS, IS-2, KV-3 alfájával (de ne feledjük hogy ez így nem teljesen igaz, mert nem mindig fog sebzeni az összes lövésünk a lepattanások, mellélövések miatt) Az újratárazási időnk 9,58 mp csupaszon, ami egész kellemes érték és 2019 DPM-et kölcsönöz a tanknak (azonban ez nem mindig érvényesül a a kis átütés miatt). Töltésgyorsító használatával (igen, mert ezen a tankon táras létére is használható) az újratöltésünk 8,63-ra csökken, a DPM pedig 2201-re nő. Ezt Elit alakulattal és ventilátorral tovább tudjuk fokozni, ezek használatával az újratöltés 8,25 mp-re csökkenthető, így a DPM-ünk 2281-re növelhető. Ha nagyon akarjuk, Onigiri-vel használva 7,9 körüli újratöltést és 2360 DPM-et érhetünk el, amik azért már elég jó értékek. A rövid újratöltés miatt bármikor amikor nem lövünk, megéri újratárazni.

A lőszer sebessége 821 m/s, ami átlagosnak mondható ezen a szinten, nem lesz belőle problémánk.

Az ágyúnk egész pontos, 0,35-ös szórással rendelkezik, ami az egész jó 1,7 mp-es célzási időnkkel együtt kellemes pontosságot ad az ágyúnak, ami jól fog jönni a gyenge pontok becélzásakor. A rövid kitárazási idő miatt azonban előjön az a probléma, hogy gyorsabban betöltünk, mint hogy beszűkülnénk, így messzebbről való lövöldözés esetén érdemes várni egy kicsit mielőtt ellőjük a következő lőszert (ezen célzásgyorsítóval érdemes javítani és az előbb említett ventilátor, elit alakulat és onigiri szintén javít még ezen). Az ágyú menet közben is viszonylag pontos, de azért Object 140-szerű pontosságra ne számítsunk.

Összesen 105 darab lőszert vihetünk magunkkal, ami mindenre elég, nem fog elfogyni, viszont ügyeljünk arra, hogy mindenképpen legyen elég gold lőszerünk ahhoz, hogy a keményebb ellenfelekkel szemben is felvehessük a kesztyűt.

Torony

Nagy és papír, szám szerint 70/50/30 elöl/oldalt/hátul, amit mondanom sem kell nagyon kevés. Ami talál az sebez is, bár néha tud érdekes szögek miatt pattintani (ami egyszer a lenti videóban is látszik), de ez nem gyakran fordul elő, így a hull-down, mint taktika teljesen ki van zárva, pedig a tank kiváló ágyúsüllyedéssel rendelkezik, szám szerint -10 fokkal. Ezen tulajdonsága miatt dombharcok esetén könnyen tudunk majd lefelé lőni, de mivel a torony magas és nagy, ezért nem játszhatjuk vele azt, amit például egy Sturer Emillel (kidugjuk a fejünket a domb mögül, minél kisebb lőhető részt mutatva és lövés után visszahúzódunk), mivel az ellenfél a legtöbb esetben előbb fog tudni lőni minket, mint mi őt.

A látótávunk alapon 370, ami átlagosnak mondható ezen szinten, ezen lehet javítani, de erre nem érdemes építeni, később részletezem miért.

A torony forgási sebessége 37,5 fok/mp, ami a T7 közepes tankok között az alsó kategóriába esik, de mivel nem egy klasszikus közepes tankról beszélünk, ezért nem sorolnám hátránynak.

Felépítmény

Ugyanaz mondható el a testéről mint a toronyról, itt sem kell számítani semmi lepattanóra, ugyanis 75/35/35 mm csak a páncélunk, így itt is ki lesz zárva bármilyen páncélra alapozott taktika. Sidescrape is felejtős, mivel a 35 mm oldalpáncél nem sok mindent fog elnyelni, bár ezzel a tankkal úgysem az lesz a dolgunk.

A tank HP-ja viszont egész magasra sikeredett (1250), ami közepes tankok között elég jónak mondható, valószínűleg ezzel akarják kompenzálni a páncél hiányát.

Azt meg kell jegyezni, hogy a test óriási, maga a tank nagyobb mint pl. egy IS, tehát nehezen fogjuk egyes esetekben elrejteni, erre mindenképpen ügyeljünk amikor a fedezékünket kiválasztjuk és bizonyosodjunk meg arról is, hogy a tornyunk tetejére nem látnak-e rá. A nagy termetéből és nevetségesen kis páncéljából adódóan az artyk kedvelt célpontja, egy tier 5-ös tüzér is valószínűleg át fog vinni minket gond nélkül. Nem érdemes vele pár másodpercnél tovább egy helyben maradni, főleg ha tudjuk hogy spot alatt vagyunk. Abban az esetben ha még nem spotoltak minket, maradhatunk egy helyben de amint villan a lámpa rögtön mozogjunk arrébb, máskülönben elég kellemetlen meglepetésben lesz részünk. A fedezék kiválasztásánál érdemes olyan helyet választani ami arty-safe, vagyis nem fog belőni a fedezékünk mögé.

A tank súlya 42 tonna körül van, ami rammolás esetén elég jól fog jönni, általában ha egy medium/light belénk rohan, ő húzza a rövidebbet, de mivel nem olyan gyors, ezért nem mindig tudja ezt a tulajdonságát kamatoztatni.

Az álcázási képessége szörnyűek a mértéből adódóan, így sniperkedésre sem igazán alkalmas.

Még meg kell itt említenem hogy nem jellemző egyik modulra/legénységi tagra sem, hogy sokszor kilőnék.

Felfüggesztés

A felfüggesztésünk forgási sebessége 34 fok/mp, ami megint az alsóbb kategóriába esik a medium tankok körében. Nem jellemző hogy gyakran láncolnánk, de azért nem olyan magas a modul hp-ja, így érdemes vigyázni vele (javasolt a legénységre a javítás skill, de erről az ajánlott játékstílus részben bővebben írok). A talajellenállási értékei az átlagos kategóriába esnek, de ne számítsunk Cromwell szintű teljesítményre.

Motor

Egy 550 lóerős motor hajtja ezt a monstrumot, így egy tonnára körülbelül 13 paci jut. Mondanom sem kell hogy ez nem egy kifejezetten jó érték. A tank végsebessége papíron 45 km/h, amit inkább csak lejtőről lefelé ér el, nekem átlagban a 38 km/h-t hozza sík talajon és azt tartja. A különesseben jó mozgékonyság hiányából adódóan nem tudjuk minden esetben tartani a lépést a medekkel, illetve nehezebben flankelünk, de a lassabb tankokat gond nélkül leforogja. A tolatási sebesség 18 km/h ami nem rossz, de nem is kifejezetten jó. Az esély a tűzre 20%, de nem jellemző hogy akár az üzemanyagtartály is gyulladna.

Ajánlott játékstílus

Felejtsük el hogy egy közepes tankban ülünk, mivel egyáltalán nem arra lett kitalálva. Ez egy papír, kis átütésű nehéz tank.

A leghatásosabb technika, ha keresünk egy olyan ellenfelet aki mással van elfoglalva, kijövünk a fedezékből, beletárazunk az oldalába/hátába és visszahúzódunk.

Abban az esetben ha ez nem kivitelezhető, akkor megnézzük mivel állunk szemben, ha tier 5-6-os, akkor kimegyünk, ha úgy adódik egy lövést bevállalunk, kitárazunk, visszamegyünk; tőlük úgysem fogunk nagyot kapni, cserébe ők majdnem egy 400-ast kapnak vissza - azért a Derp gunos tankokat (Sherman, KV-1S, kerüljük).

Ha tier 7-es az ellen, akkor tanktól függően döntsük el hogy biztosan átvisszük-e és hogy mekkora sebzést fogunk kapni tőle. Ha 8-as vagy nagyobb tankkal állunk szemben akkor menjünk el onnan és keressünk másik ellenfelet, mert biztos, hogy csak veszíthetünk rajta (nem biztos hogy átütjük és még nagyot is kaphatunk vissza). Természetesen ha oldalt/háttal áll és nem ránk néz, akkor gyorsan menjünk ki, tárazzunk bele és menjünk vissza a fedezékbe. Ha csak egy megy át, már az is valami, de legalább nem kaptunk vissza semmit.

Ha egyedül vannak a nálunk kisebb tankok, akkor nyugodtan rájuk rongyolhatunk ha megtudjuk oldani egy tárból (az RNG-vel érdemes számolni, ha esetleg lejjebb dobna), garantáltan mi fogunk kijönni győztesként Ha nem ilyen a szituáció, akkor a feljebb említett taktikát érdemes alkalmazni.

A tank sniperkedésre nem igazán alkalmas a kis átütés (nem tudunk gyengébb pontokra célozni) és a rossz álca miatt.

Szóval összefoglalva a legfőbb dolog amire törekedni kell, hogy a lehető leggyorsabban, legkevesebb ideig mutatva magunkat tárazzunk ki valakibe (minél több üssön át) és ilyen gyors sorozatokkal végezzünk az adott ellenféllel.

A tank legjobban a tier 7-es meccsekben érzi jól magát, ahol nem lesz probléma a kisebb átütés, nyugodtan játszhatunk heavyt, csak inkább támogató stílusban (a keményebb tankok mögött haladva csipegetünk), de ha úgy adódik meg lehet próbálni - egy szabad utat keresve - megkerülni az ellenfelet és oldalból támadni, ahol már minden lövésünknek át kell mennie.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Célzásgyorsító (Stabilizátor nem rakható rá)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • 1. körben: Parancsnok 6. érzék, többieknek javítás
 • 2. körben: Full álca mert sokat javít rajta és jól jön ha nem "világítunk"
 • 3. körben: Elit alakulat

Bevétel

A gold lőszer mennyiségétől függ, tier 9-es meccsek esetén több gold ammo-t igényel, ami bizony eszi a profitunkat. Én személy szerint megpróbálom a goldspam helyett megkerülni az ellenfelemet, így könnyen ki lehet jönni pluszban is. Egy jobb meccsben összejöhet 10-15k (prémium nélkül). Ez persze függ attól is, hogy mennyi sebzést szenvedek el, mennyi fogyócikket használok stb.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Gyors újratöltés
 • Nagy DPM
 • Magasabb HP
 • Rövid idő alatt nagyobb sebzés kiosztására képes
 • Pontos, gyorsan szűkülő ágyú
 • Nagyon jó csőlehajlás (-10 fok)

Hátrányai

 • Kis átütés (egyes helyzetekben igényli a gold lőszert)
 • Papír torony- és testpáncélzat
 • Közepes tank létére viszonylag nehézkesen mozog
 • Hatalmas méret
 • Alacsony alfa sebzés
 • Rossz álcázási értékek
 • A táras mivolta (ezen a tankon nincs értelme a táras ágyúnak, amit ez egy tárból tud megoldani, azt pl. egy IS egy lövéssel elintézi, több átütéssel)

Kiknek ajánlott

Kezdőknek nem ajánlom, mert nehéz ráérezni a stílusára. Aki egy klasszikus medet szeretne, az nem fogja megtalálni benne a számítását, de aki el tudja fogadni a hibáival együtt, annak fun gép lesz, ugyanis ez a tank egy elég egyedi ágyút kapott, egyedi játékstílussal.

Mivel strongholdban nem használható, csapat csatába nem való, ezért kizárólag szórakoztatási célokat tud ellátni. Én kellemeset csalódtam benne.

WN8

WN8-at az alábbi sebzés alapján adja: Sárga: 950, Zöld: 1150, Kék: 1625, Lila: 2475

Videó

Itt szeretném megköszönni Bodzynak a munkáját a videó elkészítésében.


Az elemzést írta: siposbalint0

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:02

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 6 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Ez a tank konkrétan a LEGSZARABB T7-es tank, bár a VK vetekszik azért vele. Az elemzés szerintem jó (5 csillagot adtam), elég jól leír mindent, egy dolgot hiányolok, azt hogy az elméleti számadatokon hogyan mutat túl a valóság, mert ez a tank iszonyatosan rossz:
  - ahogy a Bálint is említette, ez a tank nem egy med, tehát ha nem med, akkor heavy
  - nézzük az első paramétert, átütés: 155, ez igazából csak simán szar, NA DE A GOLD, az az igazi büntetés, 186 mm, ez T9 is kevés. Voltak olyan körök hogy -70.000 kreditet termelt, prémium fiókkal (sok miss és patt). Nézzünk meg néhány T7-es nehezet: T29-198/240 körül, KV3-IS-IS2: 175/217, Tiger I-P: 203/237, AMX 45: 212/nemtommennyi . Igazából T8-T9-ben olyan ez a tank, mint a TOG, odamész, lelövöd és 1250 HP sebzés ingyen
  - akkor nézzük a sebzést, első dolog, a 390 meg a 130*3 az nem ugyanaz. Először is, újra kell célozni minden lövés után, ami 1.7/1mp nél elég nehéz és mivel stab nem megy rá, ezért eléggé szétugrik a célzókör ahhoz, hogy ne legyen sniper ágyú+ az alacsony átütés miatt egy tuti pattan a 3ból. Ehhez jön hozzá hogy nem lehet vele peek-a-boozni és +2 másodpercet kint kell lennünk a tárazás miatt, vagyis sokkal nagyobb eséllyel kapunk vissza lövést
  - HP 1250, sok-e egy Heavy tanknak T7 ben? Nem, van akinek sokkal több pl. Tiger I
  - nagy, nulla camo, nulla páncél, nincsenek döntött felületek, a torony belőhető mielőtt kibújunk a hegy mögül, ezért a gundep nem ér semmi, arty csemege
  - nekem rengeteg modulsebzést benyelt, pl. ammorack, égni is szeret vagy beszarik az ágyúja

  Igazából ez az egyik olyan tank a játékban amit legszívesebben free XP-ztem volna, de még annyit sem érdemel meg. Majdnem feladtam itt a japán ágat, de hál istennek valahogy átvergődtem rajta.[/quote]

  Én is ezért rettegek ettől a tanktól, pedig tudom, hogy STA-1 és utána már mind kiváló gépek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 6 éve
  Ez a tank konkrétan a LEGSZARABB T7-es tank, bár a VK vetekszik azért vele. Az elemzés szerintem jó (5 csillagot adtam), elég jól leír mindent, egy dolgot hiányolok, azt hogy az elméleti számadatokon hogyan mutat túl a valóság, mert ez a tank iszonyatosan rossz:
  - ahogy a Bálint is említette, ez a tank nem egy med, tehát ha nem med, akkor heavy
  - nézzük az első paramétert, átütés: 155, ez igazából csak simán szar, NA DE A GOLD, az az igazi büntetés, 186 mm, ez T9 is kevés. Voltak olyan körök hogy -70.000 kreditet termelt, prémium fiókkal (sok miss és patt). Nézzünk meg néhány T7-es nehezet: T29-198/240 körül, KV3-IS-IS2: 175/217, Tiger I-P: 203/237, AMX 45: 212/nemtommennyi . Igazából T8-T9-ben olyan ez a tank, mint a TOG, odamész, lelövöd és 1250 HP sebzés ingyen
  - akkor nézzük a sebzést, első dolog, a 390 meg a 130*3 az nem ugyanaz. Először is, újra kell célozni minden lövés után, ami 1.7/1mp nél elég nehéz és mivel stab nem megy rá, ezért eléggé szétugrik a célzókör ahhoz, hogy ne legyen sniper ágyú+ az alacsony átütés miatt egy tuti pattan a 3ból. Ehhez jön hozzá hogy nem lehet vele peek-a-boozni és +2 másodpercet kint kell lennünk a tárazás miatt, vagyis sokkal nagyobb eséllyel kapunk vissza lövést
  - HP 1250, sok-e egy Heavy tanknak T7 ben? Nem, van akinek sokkal több pl. Tiger I
  - nagy, nulla camo, nulla páncél, nincsenek döntött felületek, a torony belőhető mielőtt kibújunk a hegy mögül, ezért a gundep nem ér semmi, arty csemege
  - nekem rengeteg modulsebzést benyelt, pl. ammorack, égni is szeret vagy beszarik az ágyúja

  Igazából ez az egyik olyan tank a játékban amit legszívesebben free XP-ztem volna, de még annyit sem érdemel meg. Majdnem feladtam itt a japán ágat, de hál istennek valahogy átvergődtem rajta.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BenJohnson · 6 éve
  Nekem valahogy más tank volt mikor végigmentem rajta. Modulsérülések tömege volt ezzel a tankkal. Nagyon sűrűn sárgult a lőszerrekesz, sokszor gyújtottak egy csatában többször is, mindegy volt neki hogy hátulról , elölről vagy oldalról kaptam be a lövést ha olyanja volt már lángolt is. Legénységi tagok közül is szeretett aratni a halál. Én ezekből kifolyólag inkább sniperkedtem vele. Kell a távolság hogy tárazás után ne tudjon rád mozdulni az ellen. Egy jó van benne hogy a többször gyújtós küldiket könnyű megcsinálni vele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  TAdo · 6 éve
  Én túl vagyok a tankon. Tényleg rossz, de nem annyira mint sokan gondolják. A táras ágyú nélkül használhatatlan lenne, de így elmegy. Gyorsan átfutottam az elemzést, ha valami már szerepel a cikkben akkor bocsánat.
  A gold lőszer barom drága bele én nem is lőttem egyáltalán mert kreditválságban voltam.
  Ha egyedül maradsz mindenki megpróbál tradelni veled. Pl: T29 kiugrik 320-at beléd lő, és reméli, hogy egy lövést kap cserébe. Ezért alap szabály itt is, amit csak lehet láncolni kell.
  A célzási sebessége olyan jó, hogy nem igényel célzás gyorsítót. Helyette optika sokkal hasznosabb, mert alapból nem rossz a látótávja. Szerelés helyett én a célzás segítő skilleket tenném első helyre, második a szerelés.
  Álca felesleges rá. Ezzel az átütéssel sniperkedni nem nagyon lehet, és az alap álcája elég szar. 60%-os álca skill-el van olyan álcája, mint a T43-nak alapból.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  • Kiképző
  · 6 éve
  [quote name="Kovacs"][quote name="siposbalint0"]Remélem elégedettek vagytok az elemzéssel, ez nekem az első, igyekeztem minél tartalmasabbra írni
  Ui: az én T49em os szereti a chi-rit [/quote]

  Az elemzés jó lett, tetszik, a tank viszont elég gáznak tűnik. Hála istennek én még nem mentem vele (nem is fogok).[/quote]
  van aki jól tud vele menni van aki nem én ezek közé tartozom szerintem a legyünk túl rajta kategóriába tartozik nálam ! Mondjuk egy 3 fős szakasz vicces tud lenni főleg saját tierben !Az elemzés szerintem jó a videót meg szívesen
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  siposbalint0 · 6 éve
  [quote name="Kovacs"][quote name="siposbalint0"]Remélem elégedettek vagytok az elemzéssel, ez nekem az első, igyekeztem minél tartalmasabbra írni
  Ui: az én T49em os szereti a chi-rit [/quote]

  Az elemzés jó lett, tetszik, a tank viszont elég gáznak tűnik. Hála istennek én még nem mentem vele (nem is fogok).[/quote]
  Na most megnyugodtam, kb egy egesz napig csak ezzel dolgoztam, es szerintem irok majd masrol is. Most igy az oldalon olvasva hosszabb lett mint gondoltam
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kovacs · 6 éve
  [quote name="siposbalint0"]Remélem elégedettek vagytok az elemzéssel, ez nekem az első, igyekeztem minél tartalmasabbra írni
  Ui: az én T49em os szereti a chi-rit [/quote]

  Az elemzés jó lett, tetszik, a tank viszont elég gáznak tűnik. Hála istennek én még nem mentem vele (nem is fogok).
  +1 A videóban is látszik, hogy amikor a mocsárban mész, akkor nem nagyon hasonlít egy medre.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  siposbalint0 · 6 éve
  Remélem elégedettek vagytok az elemzéssel, ez nekem az első, igyekeztem minél tartalmasabbra írni
  Ui: az én T49em os szereti a chi-rit
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pluhi81 · 6 éve
  Legrosszabb tank a játékban. Nagy, puha, lassú, rossz ágyú. Szinte semelyik előnye nem használható ki valamilyen nagyobb hátrány miatt. 7-es játékban működik, tier 8 gáz, tier 9 ALT+F4.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kovacs · 6 éve
  A KV-2 is szereti a Chi-Ri-t. ;-)
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.