Jelenleg

16
látogatónk van

2015. augusztus 3. 10:16

Type 5 Chi-Ri - Elemzés

(39 szavazat)
76 hozzászólás

Bevezetés

A Chi-Ri volt az egyik utolsó japán harckocsi, amit a második világháborúban terveztek. Lényegében a 4-es típusú Chi-To nehezebb és erősebb változata volt. Tervezésének egyik célja az volt, hogy felülmúlják az M4 Sherman harckocsit, de csupán egyetlen félig kész prototípus épült a háború végére.

Paraméterek

Ágyú

Ez a része határozza meg leginkább a tankot. Az ágyú nem más mint egy 6-os szintű 75 mm-es Autoloading Tank Gun Type 5, ez tulajdonképpen az elődjének, a Chi-To-nak az ágyúja, kicsit felturbózva. Az átütésünk 155 mm, a sebzés 130. Az átütésünk körülbelül egy T6-os tankéval egyezik meg, hiszen mint már említettem ezek a Chi-to paraméterei. A 155 mm 7-es szinten még bőven elegendő kell hogy legyen, ha más nem hát a gyenge pontokra biztos. 8-as meccs esetén azonban sajnos gold lőszerhez kell nyúlnunk, aminek az átütése 186 mm, ami már barátibb érték, de ne feledjük, hogy egyes 7-es közepes tankoknak alapból van annyi átütése mint nekünk golddal. A T7-es medium tankok átütése csökkenő sorrendben (prémiumtankokat nem beleszámítva):

  • Panther: 198 mm
  • T-34-1: 175 mm
  • T20: 160 mm
  • A-44: 167 mm
  • Chi-Ri: 155 mm
  • Comet: 148 mm
  • T-43: 144 mm
  • KV-13: 144 mm
  • VK 30.02 D: 132 mm

Láthatjuk, hogy a Chi-Ri pont a középmezőnyben helyezkedik el átütés terén, de sajnos a gold átütése nem dob akkorát ezen az értéken, mint más tankoknál, de azért még érezhető a hatása. Egyes esetekben mindenképp goldot kell tölteni gyenge pontokra is, ugyanis például egy Jagdtiger 8.8 hasát csak gold ammo-val fogjuk tudni átütni. Viszont ha oldalba kerültünk, akkor visszaválthatunk simára, mivel egyes esetektől eltekintve (pl. KV-4, KV-5) elég kell hogy legyen a tankok oldalának/hátának átütéséhez.

A lőszertípust még meg kell említenem, az alaplőszer AP, ahogy a gold lőszer is (kisebb szintű japánok sajátossága), így a repülési sebessége ugyanakkora lesz. A HE lőszernek egy 75 mm-es kaliberű táras ágyú esetén nem látom értelmét.

És itt elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol megtudhatjuk miért is olyan különleges ez a tank. Az ágyúnk egy 3 lőszeres táras ágyú, ami 1(!) másodpercenként köpködi kifelé a lőszereket, így a kitárazási idő az első lövés leadásától számolva extrém alacsony 2 mp (ha folyamatosan lövünk). Az ágyú sebzése mint már említettem 130, így az egy tárból leadható sebzés 3*130=390, ami megegyezik az IS, IS-2, KV-3 alfájával (de ne feledjük hogy ez így nem teljesen igaz, mert nem mindig fog sebzeni az összes lövésünk a lepattanások, mellélövések miatt) Az újratárazási időnk 9,58 mp csupaszon, ami egész kellemes érték és 2019 DPM-et kölcsönöz a tanknak (azonban ez nem mindig érvényesül a a kis átütés miatt). Töltésgyorsító használatával (igen, mert ezen a tankon táras létére is használható) az újratöltésünk 8,63-ra csökken, a DPM pedig 2201-re nő. Ezt Elit alakulattal és ventilátorral tovább tudjuk fokozni, ezek használatával az újratöltés 8,25 mp-re csökkenthető, így a DPM-ünk 2281-re növelhető. Ha nagyon akarjuk, Onigiri-vel használva 7,9 körüli újratöltést és 2360 DPM-et érhetünk el, amik azért már elég jó értékek. A rövid újratöltés miatt bármikor amikor nem lövünk, megéri újratárazni.

A lőszer sebessége 821 m/s, ami átlagosnak mondható ezen a szinten, nem lesz belőle problémánk.

Az ágyúnk egész pontos, 0,35-ös szórással rendelkezik, ami az egész jó 1,7 mp-es célzási időnkkel együtt kellemes pontosságot ad az ágyúnak, ami jól fog jönni a gyenge pontok becélzásakor. A rövid kitárazási idő miatt azonban előjön az a probléma, hogy gyorsabban betöltünk, mint hogy beszűkülnénk, így messzebbről való lövöldözés esetén érdemes várni egy kicsit mielőtt ellőjük a következő lőszert (ezen célzásgyorsítóval érdemes javítani és az előbb említett ventilátor, elit alakulat és onigiri szintén javít még ezen). Az ágyú menet közben is viszonylag pontos, de azért Object 140-szerű pontosságra ne számítsunk.

Összesen 105 darab lőszert vihetünk magunkkal, ami mindenre elég, nem fog elfogyni, viszont ügyeljünk arra, hogy mindenképpen legyen elég gold lőszerünk ahhoz, hogy a keményebb ellenfelekkel szemben is felvehessük a kesztyűt.

Torony

Nagy és papír, szám szerint 70/50/30 elöl/oldalt/hátul, amit mondanom sem kell nagyon kevés. Ami talál az sebez is, bár néha tud érdekes szögek miatt pattintani (ami egyszer a lenti videóban is látszik), de ez nem gyakran fordul elő, így a hull-down, mint taktika teljesen ki van zárva, pedig a tank kiváló ágyúsüllyedéssel rendelkezik, szám szerint -10 fokkal. Ezen tulajdonsága miatt dombharcok esetén könnyen tudunk majd lefelé lőni, de mivel a torony magas és nagy, ezért nem játszhatjuk vele azt, amit például egy Sturer Emillel (kidugjuk a fejünket a domb mögül, minél kisebb lőhető részt mutatva és lövés után visszahúzódunk), mivel az ellenfél a legtöbb esetben előbb fog tudni lőni minket, mint mi őt.

A látótávunk alapon 370, ami átlagosnak mondható ezen szinten, ezen lehet javítani, de erre nem érdemes építeni, később részletezem miért.

A torony forgási sebessége 37,5 fok/mp, ami a T7 közepes tankok között az alsó kategóriába esik, de mivel nem egy klasszikus közepes tankról beszélünk, ezért nem sorolnám hátránynak.

Felépítmény

Ugyanaz mondható el a testéről mint a toronyról, itt sem kell számítani semmi lepattanóra, ugyanis 75/35/35 mm csak a páncélunk, így itt is ki lesz zárva bármilyen páncélra alapozott taktika. Sidescrape is felejtős, mivel a 35 mm oldalpáncél nem sok mindent fog elnyelni, bár ezzel a tankkal úgysem az lesz a dolgunk.

A tank HP-ja viszont egész magasra sikeredett (1250), ami közepes tankok között elég jónak mondható, valószínűleg ezzel akarják kompenzálni a páncél hiányát.

Azt meg kell jegyezni, hogy a test óriási, maga a tank nagyobb mint pl. egy IS, tehát nehezen fogjuk egyes esetekben elrejteni, erre mindenképpen ügyeljünk amikor a fedezékünket kiválasztjuk és bizonyosodjunk meg arról is, hogy a tornyunk tetejére nem látnak-e rá. A nagy termetéből és nevetségesen kis páncéljából adódóan az artyk kedvelt célpontja, egy tier 5-ös tüzér is valószínűleg át fog vinni minket gond nélkül. Nem érdemes vele pár másodpercnél tovább egy helyben maradni, főleg ha tudjuk hogy spot alatt vagyunk. Abban az esetben ha még nem spotoltak minket, maradhatunk egy helyben de amint villan a lámpa rögtön mozogjunk arrébb, máskülönben elég kellemetlen meglepetésben lesz részünk. A fedezék kiválasztásánál érdemes olyan helyet választani ami arty-safe, vagyis nem fog belőni a fedezékünk mögé.

A tank súlya 42 tonna körül van, ami rammolás esetén elég jól fog jönni, általában ha egy medium/light belénk rohan, ő húzza a rövidebbet, de mivel nem olyan gyors, ezért nem mindig tudja ezt a tulajdonságát kamatoztatni.

Az álcázási képessége szörnyűek a mértéből adódóan, így sniperkedésre sem igazán alkalmas.

Még meg kell itt említenem hogy nem jellemző egyik modulra/legénységi tagra sem, hogy sokszor kilőnék.

Felfüggesztés

A felfüggesztésünk forgási sebessége 34 fok/mp, ami megint az alsóbb kategóriába esik a medium tankok körében. Nem jellemző hogy gyakran láncolnánk, de azért nem olyan magas a modul hp-ja, így érdemes vigyázni vele (javasolt a legénységre a javítás skill, de erről az ajánlott játékstílus részben bővebben írok). A talajellenállási értékei az átlagos kategóriába esnek, de ne számítsunk Cromwell szintű teljesítményre.

Motor

Egy 550 lóerős motor hajtja ezt a monstrumot, így egy tonnára körülbelül 13 paci jut. Mondanom sem kell hogy ez nem egy kifejezetten jó érték. A tank végsebessége papíron 45 km/h, amit inkább csak lejtőről lefelé ér el, nekem átlagban a 38 km/h-t hozza sík talajon és azt tartja. A különesseben jó mozgékonyság hiányából adódóan nem tudjuk minden esetben tartani a lépést a medekkel, illetve nehezebben flankelünk, de a lassabb tankokat gond nélkül leforogja. A tolatási sebesség 18 km/h ami nem rossz, de nem is kifejezetten jó. Az esély a tűzre 20%, de nem jellemző hogy akár az üzemanyagtartály is gyulladna.

Ajánlott játékstílus

Felejtsük el hogy egy közepes tankban ülünk, mivel egyáltalán nem arra lett kitalálva. Ez egy papír, kis átütésű nehéz tank.

A leghatásosabb technika, ha keresünk egy olyan ellenfelet aki mással van elfoglalva, kijövünk a fedezékből, beletárazunk az oldalába/hátába és visszahúzódunk.

Abban az esetben ha ez nem kivitelezhető, akkor megnézzük mivel állunk szemben, ha tier 5-6-os, akkor kimegyünk, ha úgy adódik egy lövést bevállalunk, kitárazunk, visszamegyünk; tőlük úgysem fogunk nagyot kapni, cserébe ők majdnem egy 400-ast kapnak vissza - azért a Derp gunos tankokat (Sherman, KV-1S, kerüljük).

Ha tier 7-es az ellen, akkor tanktól függően döntsük el hogy biztosan átvisszük-e és hogy mekkora sebzést fogunk kapni tőle. Ha 8-as vagy nagyobb tankkal állunk szemben akkor menjünk el onnan és keressünk másik ellenfelet, mert biztos, hogy csak veszíthetünk rajta (nem biztos hogy átütjük és még nagyot is kaphatunk vissza). Természetesen ha oldalt/háttal áll és nem ránk néz, akkor gyorsan menjünk ki, tárazzunk bele és menjünk vissza a fedezékbe. Ha csak egy megy át, már az is valami, de legalább nem kaptunk vissza semmit.

Ha egyedül vannak a nálunk kisebb tankok, akkor nyugodtan rájuk rongyolhatunk ha megtudjuk oldani egy tárból (az RNG-vel érdemes számolni, ha esetleg lejjebb dobna), garantáltan mi fogunk kijönni győztesként Ha nem ilyen a szituáció, akkor a feljebb említett taktikát érdemes alkalmazni.

A tank sniperkedésre nem igazán alkalmas a kis átütés (nem tudunk gyengébb pontokra célozni) és a rossz álca miatt.

Szóval összefoglalva a legfőbb dolog amire törekedni kell, hogy a lehető leggyorsabban, legkevesebb ideig mutatva magunkat tárazzunk ki valakibe (minél több üssön át) és ilyen gyors sorozatokkal végezzünk az adott ellenféllel.

A tank legjobban a tier 7-es meccsekben érzi jól magát, ahol nem lesz probléma a kisebb átütés, nyugodtan játszhatunk heavyt, csak inkább támogató stílusban (a keményebb tankok mögött haladva csipegetünk), de ha úgy adódik meg lehet próbálni - egy szabad utat keresve - megkerülni az ellenfelet és oldalból támadni, ahol már minden lövésünknek át kell mennie.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Ventilátor
  • Célzásgyorsító (Stabilizátor nem rakható rá)

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  • 1. körben: Parancsnok 6. érzék, többieknek javítás
  • 2. körben: Full álca mert sokat javít rajta és jól jön ha nem "világítunk"
  • 3. körben: Elit alakulat

Bevétel

A gold lőszer mennyiségétől függ, tier 9-es meccsek esetén több gold ammo-t igényel, ami bizony eszi a profitunkat. Én személy szerint megpróbálom a goldspam helyett megkerülni az ellenfelemet, így könnyen ki lehet jönni pluszban is. Egy jobb meccsben összejöhet 10-15k (prémium nélkül). Ez persze függ attól is, hogy mennyi sebzést szenvedek el, mennyi fogyócikket használok stb.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Gyors újratöltés
  • Nagy DPM
  • Magasabb HP
  • Rövid idő alatt nagyobb sebzés kiosztására képes
  • Pontos, gyorsan szűkülő ágyú
  • Nagyon jó csőlehajlás (-10 fok)

Hátrányai

  • Kis átütés (egyes helyzetekben igényli a gold lőszert)
  • Papír torony- és testpáncélzat
  • Közepes tank létére viszonylag nehézkesen mozog
  • Hatalmas méret
  • Alacsony alfa sebzés
  • Rossz álcázási értékek
  • A táras mivolta (ezen a tankon nincs értelme a táras ágyúnak, amit ez egy tárból tud megoldani, azt pl. egy IS egy lövéssel elintézi, több átütéssel)

Kiknek ajánlott

Kezdőknek nem ajánlom, mert nehéz ráérezni a stílusára. Aki egy klasszikus medet szeretne, az nem fogja megtalálni benne a számítását, de aki el tudja fogadni a hibáival együtt, annak fun gép lesz, ugyanis ez a tank egy elég egyedi ágyút kapott, egyedi játékstílussal.

Mivel strongholdban nem használható, csapat csatába nem való, ezért kizárólag szórakoztatási célokat tud ellátni. Én kellemeset csalódtam benne.

WN8

WN8-at az alábbi sebzés alapján adja: Sárga: 950, Zöld: 1150, Kék: 1625, Lila: 2475

Videó

Itt szeretném megköszönni Bodzynak a munkáját a videó elkészítésében.


Az elemzést írta: siposbalint0

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:02

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    viktor9421
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Jackal_hun"]Viktor: a 150 pen az 132 T7-ben viszont még kicsit is sebez

    Ami érdekes hogy (rammer+BIA+Venti:
    - VK 30.02M 3,47 alatt tölt be (DPM:2335)
    - VK 30.02D 3,3 alatt tölt be a 7,5 cm-essel (DPM: 2452)
    - VK 30.02D 5,28 alatt tölkt be a 8,8 cm-essel (DPM:2498)

    Szóval kb. semmi változás DPM-ben, bármelyiket használod. Aranylőszer 194/171 a 7,5 cm-s javára. Szóval ez a tank még így is szánalmas, simán rá lehetett volna tenni a Tigrincs ágyúját és levenni a DPM-et, vagy egy 160 penes ágyút felrakni, mint a T20-on. Vagy rárakni a Panther ágyút.[/quote]

    hát igen elég szánalmas, főleg ha belegondolsz hogy a VK 30.01 P is kb 5,7-5,8 körül tölt be a 8,8 ágyúval (BIA nélkül) és az csak tier 6-os tank, az az igazság hogy ezt a med ágat inkább a könnyűtankokból érdemes kihúzni
    javíts ki ha tévedek, de én biztosan úgy fogom csinálni ha belekezdek ebbe az ágba, mert az Indientől felfelé elég jónak tűnnek
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    tolvaj
    • Tankos
    · 8 éve
    Semmi probléma Bodzy. De kiindulási pontot tudtál adni keresésben azt nagyon szépen köszönöm
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    imi321
    • Tankos
    · 8 éve
    Én inkább játszanék a chi-ri-vel, mint még 1x végig kelljen mennem a vk-n. Lehet, hogy most élvezném, mert az 100, hogy full gold+8.8 de noob koromból nagyon rossz emlékek maradtak róla.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bhalangir
    • Moderátor
    · 8 éve
    [quote name="Jackal_hun"]Siposbalint: meglepően jó az elemzés, ebből is látszik, hogy a WN8 nem minden Csak így tovább

    GregoryEgo: ez a tank nagyon messze van az OP rövidítés fogalmától [/quote]

    Igen igen, ezt mondom egyfolytában,a wn8 egy dolog, átlátni és megérteni meg egy másik. Rádásul a recentjéből látszik, hogy már korántsem fogalmatlan kategória a mostani játéka .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jackal_hun
    • Tankos
    · 8 éve
    Viktor: a 150 pen az 132 T7-ben viszont még kicsit is sebez

    Ami érdekes hogy (rammer+BIA+Venti:
    - VK 30.02M 3,47 alatt tölt be (DPM:2335)
    - VK 30.02D 3,3 alatt tölt be a 7,5 cm-essel (DPM: 2452)
    - VK 30.02D 5,28 alatt tölkt be a 8,8 cm-essel (DPM:2498)

    Szóval kb. semmi változás DPM-ben, bármelyiket használod. Aranylőszer 194/171 a 7,5 cm-s javára. Szóval ez a tank még így is szánalmas, simán rá lehetett volna tenni a Tigrincs ágyúját és levenni a DPM-et, vagy egy 160 penes ágyút felrakni, mint a T20-on. Vagy rárakni a Panther ágyút.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Cave
    • Tankos
    · 8 éve
    Én nagyon féltem tőle, de jobbnak mutatta magát annál, mint amit írtak, meséltek róla.

    Ami szerintem az igazi "előnye" - ami hátránynak tűnik -, a hihetetlen alacsony alfa sebzés, amit már a 6. szinten sem vesznek komolyan. Nem veszik komolyan mígnem egy-két ilyen hármas sorozat (abból kettő esetleg be is megy) után rádöbbennek, hogy elég csúnyán megcsappant a tankjuk életereje. Lesajnált tank, sokan nem veszik komolyan, szerencsére!
    Sokkal jobb statisztikákat teljesített, mint vártam, de úgy tapasztaltam, hogy kevesebb alkalommal tette be a kilencesek közé, mint a szintbéli közepes társait. Ott sem halt meg hamar, mert az tanklista első szemrevételezése után már csak sunnyogni mertem ezzel a böhöm nagy testtel.

    A pontosságával szerintem semmi baj nincsen, álló helyzetből egész jól odapörkölt, ahová céloztam. Menetben csak közelre lő jól, ott meg sokszor már mindegy is. Szép nagy sebzéseket lehet vele összegyűjteni, nem is hiszi el az ember, hogy ő volt az, aki ennyit összedarált.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 8 éve
    [quote name="tolvaj"]nagyon jó tank elemzés, de a videó az ami inkább megmutatja ennek a tanknak a játék stílusát . Nagyon szuper lett. szerintem jó lesz csapat csatára aki szereti szivatni az ellent annak jó móka lesz én kipróbálom az biztos, jó igaz nagy és papír de ha valaki ráérez az irányítására annak kellemes időtöltés . Annyit szeretnék még kérdezni a videó alatt szóló zene előadóját és címét megtudod adni ?[/quote]

    Szívesen elárulnám de már nem emlékszem melyik epic sound-os mix-ből vettem ki őket sorry
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    siposbalint0
    • Tankos
    · 8 éve
    Orulok hogy ennyire tetszett mindenkinek, ezek szerint megeri mas tankkal folytatni. Ha kv3mal sikerul egy jo kort menni akkor az lesz a kovetkezo alany.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    viktor9421
    • Tankos
    · 8 éve
    pár kivétellel nem túl szimpatikusak nekem a tier 7 medek
    T-34-1 megvan és az valóban jó kis tank, T20 tűnik még jónak
    Comet megvolt még kezdő koromban, igazából nem rossz tank a jó pontosságnak és a csőlehajlásnak hála, Panthert nem játszottam, de az még tűrhetőnek néz ki az ágyú miatt
    a többi meg lényegében ugyanaz mint a tier 6 változat több hp-val és kicsit jobb páncéllal meg ágyústatokkal

    én jelenleg a Chi-To-nál tartok, szerintem egy teljesen használható tank, én szeretem, Chi-Ri-től tartok de a STA-1 meg a többi miatt megéri

    nekem eddig ilyen sorrendben jönnek a japán tankok amiket játszottam már tier 5 és felette
    STA-1 (próbáltam havernál)>Chi-To>Chi-Nu>Chi-Nu Kai> Chi-Ri (szintén próbáltam)

    az elemzésre pedig ment az 5 csillag

    [quote name="Johnypower"]a vk3002d-t aki a 132mm-es átütésell használja az egy retard.ott van a 150-es átütésú ágyú is...kevesebbet sebez és? viszont gyorsabban tölt pontosabb stb[/quote]

    megnyugtatlak hogy a 150 mm ugyanúgy rohadt kevés tier 7-8-9-ben
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    boki11
    • Tankos
    · 8 éve
    Mivel 3 kicsit lő pzitívum lehet, hogy lepattanás esetében még van 2 lehetőségünk a nagyobbat sebző lassabban töltő társaihoz képest, valamint mostanában rengeteg 50HP alatti tank szaladgál, így azokra is csak 1 lövést "pazarolunk" csak el a 3-ból és egyből lőhetünk még kettőt a mellette levőre.
Tovább a kategóriában: « STA-2 - Elemzés STA-1 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.