Jelenleg

27
látogatónk van

2015. augusztus 3. 10:16

Type 5 Chi-Ri - Elemzés

Írta:
(39 szavazat)
76 hozzászólás

Bevezetés

A Chi-Ri volt az egyik utolsó japán harckocsi, amit a második világháborúban terveztek. Lényegében a 4-es típusú Chi-To nehezebb és erősebb változata volt. Tervezésének egyik célja az volt, hogy felülmúlják az M4 Sherman harckocsit, de csupán egyetlen félig kész prototípus épült a háború végére.

Paraméterek

Ágyú

Ez a része határozza meg leginkább a tankot. Az ágyú nem más mint egy 6-os szintű 75 mm-es Autoloading Tank Gun Type 5, ez tulajdonképpen az elődjének, a Chi-To-nak az ágyúja, kicsit felturbózva. Az átütésünk 155 mm, a sebzés 130. Az átütésünk körülbelül egy T6-os tankéval egyezik meg, hiszen mint már említettem ezek a Chi-to paraméterei. A 155 mm 7-es szinten még bőven elegendő kell hogy legyen, ha más nem hát a gyenge pontokra biztos. 8-as meccs esetén azonban sajnos gold lőszerhez kell nyúlnunk, aminek az átütése 186 mm, ami már barátibb érték, de ne feledjük, hogy egyes 7-es közepes tankoknak alapból van annyi átütése mint nekünk golddal. A T7-es medium tankok átütése csökkenő sorrendben (prémiumtankokat nem beleszámítva):

 • Panther: 198 mm
 • T-34-1: 175 mm
 • T20: 160 mm
 • A-44: 167 mm
 • Chi-Ri: 155 mm
 • Comet: 148 mm
 • T-43: 144 mm
 • KV-13: 144 mm
 • VK 30.02 D: 132 mm

Láthatjuk, hogy a Chi-Ri pont a középmezőnyben helyezkedik el átütés terén, de sajnos a gold átütése nem dob akkorát ezen az értéken, mint más tankoknál, de azért még érezhető a hatása. Egyes esetekben mindenképp goldot kell tölteni gyenge pontokra is, ugyanis például egy Jagdtiger 8.8 hasát csak gold ammo-val fogjuk tudni átütni. Viszont ha oldalba kerültünk, akkor visszaválthatunk simára, mivel egyes esetektől eltekintve (pl. KV-4, KV-5) elég kell hogy legyen a tankok oldalának/hátának átütéséhez.

A lőszertípust még meg kell említenem, az alaplőszer AP, ahogy a gold lőszer is (kisebb szintű japánok sajátossága), így a repülési sebessége ugyanakkora lesz. A HE lőszernek egy 75 mm-es kaliberű táras ágyú esetén nem látom értelmét.

És itt elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol megtudhatjuk miért is olyan különleges ez a tank. Az ágyúnk egy 3 lőszeres táras ágyú, ami 1(!) másodpercenként köpködi kifelé a lőszereket, így a kitárazási idő az első lövés leadásától számolva extrém alacsony 2 mp (ha folyamatosan lövünk). Az ágyú sebzése mint már említettem 130, így az egy tárból leadható sebzés 3*130=390, ami megegyezik az IS, IS-2, KV-3 alfájával (de ne feledjük hogy ez így nem teljesen igaz, mert nem mindig fog sebzeni az összes lövésünk a lepattanások, mellélövések miatt) Az újratárazási időnk 9,58 mp csupaszon, ami egész kellemes érték és 2019 DPM-et kölcsönöz a tanknak (azonban ez nem mindig érvényesül a a kis átütés miatt). Töltésgyorsító használatával (igen, mert ezen a tankon táras létére is használható) az újratöltésünk 8,63-ra csökken, a DPM pedig 2201-re nő. Ezt Elit alakulattal és ventilátorral tovább tudjuk fokozni, ezek használatával az újratöltés 8,25 mp-re csökkenthető, így a DPM-ünk 2281-re növelhető. Ha nagyon akarjuk, Onigiri-vel használva 7,9 körüli újratöltést és 2360 DPM-et érhetünk el, amik azért már elég jó értékek. A rövid újratöltés miatt bármikor amikor nem lövünk, megéri újratárazni.

A lőszer sebessége 821 m/s, ami átlagosnak mondható ezen a szinten, nem lesz belőle problémánk.

Az ágyúnk egész pontos, 0,35-ös szórással rendelkezik, ami az egész jó 1,7 mp-es célzási időnkkel együtt kellemes pontosságot ad az ágyúnak, ami jól fog jönni a gyenge pontok becélzásakor. A rövid kitárazási idő miatt azonban előjön az a probléma, hogy gyorsabban betöltünk, mint hogy beszűkülnénk, így messzebbről való lövöldözés esetén érdemes várni egy kicsit mielőtt ellőjük a következő lőszert (ezen célzásgyorsítóval érdemes javítani és az előbb említett ventilátor, elit alakulat és onigiri szintén javít még ezen). Az ágyú menet közben is viszonylag pontos, de azért Object 140-szerű pontosságra ne számítsunk.

Összesen 105 darab lőszert vihetünk magunkkal, ami mindenre elég, nem fog elfogyni, viszont ügyeljünk arra, hogy mindenképpen legyen elég gold lőszerünk ahhoz, hogy a keményebb ellenfelekkel szemben is felvehessük a kesztyűt.

Torony

Nagy és papír, szám szerint 70/50/30 elöl/oldalt/hátul, amit mondanom sem kell nagyon kevés. Ami talál az sebez is, bár néha tud érdekes szögek miatt pattintani (ami egyszer a lenti videóban is látszik), de ez nem gyakran fordul elő, így a hull-down, mint taktika teljesen ki van zárva, pedig a tank kiváló ágyúsüllyedéssel rendelkezik, szám szerint -10 fokkal. Ezen tulajdonsága miatt dombharcok esetén könnyen tudunk majd lefelé lőni, de mivel a torony magas és nagy, ezért nem játszhatjuk vele azt, amit például egy Sturer Emillel (kidugjuk a fejünket a domb mögül, minél kisebb lőhető részt mutatva és lövés után visszahúzódunk), mivel az ellenfél a legtöbb esetben előbb fog tudni lőni minket, mint mi őt.

A látótávunk alapon 370, ami átlagosnak mondható ezen szinten, ezen lehet javítani, de erre nem érdemes építeni, később részletezem miért.

A torony forgási sebessége 37,5 fok/mp, ami a T7 közepes tankok között az alsó kategóriába esik, de mivel nem egy klasszikus közepes tankról beszélünk, ezért nem sorolnám hátránynak.

Felépítmény

Ugyanaz mondható el a testéről mint a toronyról, itt sem kell számítani semmi lepattanóra, ugyanis 75/35/35 mm csak a páncélunk, így itt is ki lesz zárva bármilyen páncélra alapozott taktika. Sidescrape is felejtős, mivel a 35 mm oldalpáncél nem sok mindent fog elnyelni, bár ezzel a tankkal úgysem az lesz a dolgunk.

A tank HP-ja viszont egész magasra sikeredett (1250), ami közepes tankok között elég jónak mondható, valószínűleg ezzel akarják kompenzálni a páncél hiányát.

Azt meg kell jegyezni, hogy a test óriási, maga a tank nagyobb mint pl. egy IS, tehát nehezen fogjuk egyes esetekben elrejteni, erre mindenképpen ügyeljünk amikor a fedezékünket kiválasztjuk és bizonyosodjunk meg arról is, hogy a tornyunk tetejére nem látnak-e rá. A nagy termetéből és nevetségesen kis páncéljából adódóan az artyk kedvelt célpontja, egy tier 5-ös tüzér is valószínűleg át fog vinni minket gond nélkül. Nem érdemes vele pár másodpercnél tovább egy helyben maradni, főleg ha tudjuk hogy spot alatt vagyunk. Abban az esetben ha még nem spotoltak minket, maradhatunk egy helyben de amint villan a lámpa rögtön mozogjunk arrébb, máskülönben elég kellemetlen meglepetésben lesz részünk. A fedezék kiválasztásánál érdemes olyan helyet választani ami arty-safe, vagyis nem fog belőni a fedezékünk mögé.

A tank súlya 42 tonna körül van, ami rammolás esetén elég jól fog jönni, általában ha egy medium/light belénk rohan, ő húzza a rövidebbet, de mivel nem olyan gyors, ezért nem mindig tudja ezt a tulajdonságát kamatoztatni.

Az álcázási képessége szörnyűek a mértéből adódóan, így sniperkedésre sem igazán alkalmas.

Még meg kell itt említenem hogy nem jellemző egyik modulra/legénységi tagra sem, hogy sokszor kilőnék.

Felfüggesztés

A felfüggesztésünk forgási sebessége 34 fok/mp, ami megint az alsóbb kategóriába esik a medium tankok körében. Nem jellemző hogy gyakran láncolnánk, de azért nem olyan magas a modul hp-ja, így érdemes vigyázni vele (javasolt a legénységre a javítás skill, de erről az ajánlott játékstílus részben bővebben írok). A talajellenállási értékei az átlagos kategóriába esnek, de ne számítsunk Cromwell szintű teljesítményre.

Motor

Egy 550 lóerős motor hajtja ezt a monstrumot, így egy tonnára körülbelül 13 paci jut. Mondanom sem kell hogy ez nem egy kifejezetten jó érték. A tank végsebessége papíron 45 km/h, amit inkább csak lejtőről lefelé ér el, nekem átlagban a 38 km/h-t hozza sík talajon és azt tartja. A különesseben jó mozgékonyság hiányából adódóan nem tudjuk minden esetben tartani a lépést a medekkel, illetve nehezebben flankelünk, de a lassabb tankokat gond nélkül leforogja. A tolatási sebesség 18 km/h ami nem rossz, de nem is kifejezetten jó. Az esély a tűzre 20%, de nem jellemző hogy akár az üzemanyagtartály is gyulladna.

Ajánlott játékstílus

Felejtsük el hogy egy közepes tankban ülünk, mivel egyáltalán nem arra lett kitalálva. Ez egy papír, kis átütésű nehéz tank.

A leghatásosabb technika, ha keresünk egy olyan ellenfelet aki mással van elfoglalva, kijövünk a fedezékből, beletárazunk az oldalába/hátába és visszahúzódunk.

Abban az esetben ha ez nem kivitelezhető, akkor megnézzük mivel állunk szemben, ha tier 5-6-os, akkor kimegyünk, ha úgy adódik egy lövést bevállalunk, kitárazunk, visszamegyünk; tőlük úgysem fogunk nagyot kapni, cserébe ők majdnem egy 400-ast kapnak vissza - azért a Derp gunos tankokat (Sherman, KV-1S, kerüljük).

Ha tier 7-es az ellen, akkor tanktól függően döntsük el hogy biztosan átvisszük-e és hogy mekkora sebzést fogunk kapni tőle. Ha 8-as vagy nagyobb tankkal állunk szemben akkor menjünk el onnan és keressünk másik ellenfelet, mert biztos, hogy csak veszíthetünk rajta (nem biztos hogy átütjük és még nagyot is kaphatunk vissza). Természetesen ha oldalt/háttal áll és nem ránk néz, akkor gyorsan menjünk ki, tárazzunk bele és menjünk vissza a fedezékbe. Ha csak egy megy át, már az is valami, de legalább nem kaptunk vissza semmit.

Ha egyedül vannak a nálunk kisebb tankok, akkor nyugodtan rájuk rongyolhatunk ha megtudjuk oldani egy tárból (az RNG-vel érdemes számolni, ha esetleg lejjebb dobna), garantáltan mi fogunk kijönni győztesként Ha nem ilyen a szituáció, akkor a feljebb említett taktikát érdemes alkalmazni.

A tank sniperkedésre nem igazán alkalmas a kis átütés (nem tudunk gyengébb pontokra célozni) és a rossz álca miatt.

Szóval összefoglalva a legfőbb dolog amire törekedni kell, hogy a lehető leggyorsabban, legkevesebb ideig mutatva magunkat tárazzunk ki valakibe (minél több üssön át) és ilyen gyors sorozatokkal végezzünk az adott ellenféllel.

A tank legjobban a tier 7-es meccsekben érzi jól magát, ahol nem lesz probléma a kisebb átütés, nyugodtan játszhatunk heavyt, csak inkább támogató stílusban (a keményebb tankok mögött haladva csipegetünk), de ha úgy adódik meg lehet próbálni - egy szabad utat keresve - megkerülni az ellenfelet és oldalból támadni, ahol már minden lövésünknek át kell mennie.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Célzásgyorsító (Stabilizátor nem rakható rá)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • 1. körben: Parancsnok 6. érzék, többieknek javítás
 • 2. körben: Full álca mert sokat javít rajta és jól jön ha nem "világítunk"
 • 3. körben: Elit alakulat

Bevétel

A gold lőszer mennyiségétől függ, tier 9-es meccsek esetén több gold ammo-t igényel, ami bizony eszi a profitunkat. Én személy szerint megpróbálom a goldspam helyett megkerülni az ellenfelemet, így könnyen ki lehet jönni pluszban is. Egy jobb meccsben összejöhet 10-15k (prémium nélkül). Ez persze függ attól is, hogy mennyi sebzést szenvedek el, mennyi fogyócikket használok stb.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Gyors újratöltés
 • Nagy DPM
 • Magasabb HP
 • Rövid idő alatt nagyobb sebzés kiosztására képes
 • Pontos, gyorsan szűkülő ágyú
 • Nagyon jó csőlehajlás (-10 fok)

Hátrányai

 • Kis átütés (egyes helyzetekben igényli a gold lőszert)
 • Papír torony- és testpáncélzat
 • Közepes tank létére viszonylag nehézkesen mozog
 • Hatalmas méret
 • Alacsony alfa sebzés
 • Rossz álcázási értékek
 • A táras mivolta (ezen a tankon nincs értelme a táras ágyúnak, amit ez egy tárból tud megoldani, azt pl. egy IS egy lövéssel elintézi, több átütéssel)

Kiknek ajánlott

Kezdőknek nem ajánlom, mert nehéz ráérezni a stílusára. Aki egy klasszikus medet szeretne, az nem fogja megtalálni benne a számítását, de aki el tudja fogadni a hibáival együtt, annak fun gép lesz, ugyanis ez a tank egy elég egyedi ágyút kapott, egyedi játékstílussal.

Mivel strongholdban nem használható, csapat csatába nem való, ezért kizárólag szórakoztatási célokat tud ellátni. Én kellemeset csalódtam benne.

WN8

WN8-at az alábbi sebzés alapján adja: Sárga: 950, Zöld: 1150, Kék: 1625, Lila: 2475

Videó

Itt szeretném megköszönni Bodzynak a munkáját a videó elkészítésében.


Az elemzést írta: siposbalint0

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:02

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  simron78 · 4 éve
  Az elemzésben leírtak abszolút megállják a helyüket, mazochista típus vagyok és sohasem szoktam 1-1 ágon kihagyni a gyengébb, rosszabb tankokat, így ezt sem ugrottam át, de kicsit talán megbántam, valahogy ezzel a tankkal nem megy a játék, lassú, bármi átlövi és a löveg átütése egyszerűen szánalmas (nem használok vele prémium lőszert, de lehet hogy az kellene), talán csak tier 7-es csatákban használható jól, de ott is csak akkor, ha nincsen sok nehéztank, mert ez már sokszor a tier 7-es nehezek ellen is becsődöl, egy beforgatott Tigrist sem üt át elölről. Tier 8-9-es csatákban pedig teljesen reménytelen, ott legfeljebb a könnyű tankok és a papír TD-k ellen tud sebzést elérni, de míg én beletárazok egy könnyűbe, addig az simán szétszed. Egy szó mint száz, nálam ez a tank az egyik leggyengébb a játékban (az AT-8nál éreztem utoljára ezt) és a nagy baja, hogy semmilyen fun faktora nincs, inkább a reménytelenség jellemzi a vele való játékot, főleg +1+2 tierben, és sajnos az a tapasztalatom, hogy igen gyakran rakja be magasabb tier ellen.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  cefre00 · 4 éve
  Sajnos nagyon szeretem a japán tankokat, sokat játszom velük, és 2-3 napja lett meg a Chi-Ri. Előtte a Chi-Tot gyűrtem, amit nagyon megszerettem, mert a papír páncélja az amúgy is óvatos játékstílusomra még inkább rátett egy lapáttal, uh volt néhány sok killes meccs, és sok év után egy mastery is összejött, ami nálam ritka, mivel kevesebbet lövök, mint az átlag.

  De vissza a Chi-Rihez. A tank pont annyira nehezen játszható, mint az elemzésből kiderül, és akik szerint egy rakás sz*r, azoknak is igazuk lehet. Nem tudom miért, de nekem még az alap Chi-To ágyúval is fun vele játszani. Noha lassabbnak kellene lennie, de fürgébbnek érzik, mint az előd. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz az autloaderes ágyuval nyomni vele, de aki szereti a kihívásokkal teli járműveket, és nem csak a WN8 rating-je fontos, az mindenképpen adjon neki egy esélyt.

  Amúgy kiváló elemzés! Köszi!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 5 éve
  Mentem vele pár kört....a tár nélküli ágyúval még csak....hát, nem olyan rossz mint sokan mondták.
  Bár nem is lesz aprítógép....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNcastoR · 5 éve
  én nem rég fejlesztettem ki ezt a tankot...és szó szó....tényleg jó.(lenne)
  de sajnos a 60 csatából 50 x IX-es tierbe rakott, mintha direkt nem rakna VII-es tierbe és így elég nehézkes a fejlesztés...
  nem tudom hova tenni a dolgot mert csak evvel a tankkal van ez, ha megyek 5-6 csatát vele az mind IX-es.. szóvel így már nem éri meg....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  nektarin005 · 6 éve
  Nem sok jót hallottam róla, de nekem mocskos módon tetszett. Persze kimaxolva. Hozzám az mm elég kegyes volt 8-asnál nagyobb csatában elég ritkán vettem részt vele, 60% körüli win rate volt vele. Az viszont kétségtelen, hogy nem a kezdők kezébe való, mert azok kb.2 perc és a garász menetet tudják előnybe részesíteni
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mazu · 6 éve
  éppen tegnap fejlesztettem ki a Sta-1et így sajna mennie kell, de nekem tetszett nagyon, jó kis tank ez, ez az ágyú a saját szintjén nagyon jó, de nehéz vele játszani, rá kell érezni, akkor király lehet-azért is mert lenézik, rádrontanak és kapnak 9 másodpercenként egy 350-400at
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421 · 6 éve
  kicsit elhamarkodtam a megítélést, kimaxolva tűrhető, bár a nagyobb átütés prémium lőszerrel nagyon hiányzik neki, főleg ha folyamatosan tier 8 és 9-be pakol
  drága egy tank lesz :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421 · 6 éve
  Na sikerült megvennem ezt a borzalmas rakás szart. Egyszerűen hihetetlen mennyire fel tudja baszni az ember agyát. Most még alap (bár kimaxolva is egy szar). A legbosszantóbb hogy az MM úgy bánik ezzel a tankkal mint ha egy tier limites tier 8 tank lenne. 10 csatából 1x voltam top tier ezzel a trágyalével. A gold meg már a tier 8 ellen is sokszor kevés. Jobb lesz ezen a rakás szaron minél előbb túl lenni.....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 6 éve
  Annyian szidják a Chi-Ri-t, hogy előre félek, mi lesz, amikor eljutok oda. Chi-Nu nem rég lett meg, a Chi-To is egész tűrhetőnek néz ki, mert az átütés ott még több, mint elegendő, a többi meg járulékos hátrány, de a Chi-Ri.... komolyan, mi jó benne? Ellenfélként fasza, mert van mit lelőni róla. Cserébe az STA-1 utána az jó lesz, attól nagyon félek, különösen, ha jó játékos ül benne, annak is az az egyetlen baja, hogy HEAT a prém ammo.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 6 éve
  Összefoglalom a Panther vs. Chi-Ri problémát, két felsorolás jellegű dologgal.

  Panther
  - nem magas DPM
  - ISZONYAT kicsi alfa, mindenki cserélni akar majd veled sebzést
  - ahhoz képest, hogy milyen pontos, igazsgág szerint ez pontatlan, mert lassan szűkül, szarul száll a lőszer és szerintem a 0.32-es pontossághoz képest sokat lő mellé
  - lassú, lassan fordul (a páncél az overmatch ellen véd)
  - gyenge torony, nincs hulldown
  - lassú, lassan fordul
  - fájdalmasan rossz camo
  + viszonylag magas pen, de igazából ez sem
  + magas gold pen, ami APCR

  A többi értéke átlagos. A kérdés az: ha nem gyors, de nincs páncélja se és a camoja is szar, na ez hogy lehet? Hiszen ha nincs páncél, gyorsan kéne mennie, de nem. Ha kicsi a kaliber, akkor lövés után kéne maradnia camonak, de nem. Nem sebez nagyot viszont a DPM-től sem ájulsz el...

  Chi-ri
  - nem magas DPM
  - kicsi alfa, de autolaoder
  - kicsi pen, kicsi PRÉMIUM PEN,
  - nem szűkül be, míg újratölt
  - lassú, lassan fordul (a páncél az overmatch ellen véd)
  - gyenge torony, nincs hulldown
  - az ágyú a torony közepén, fölötte instant pen torony, dombokon nem lehet feljönni
  - lassú, lassan fordul
  - fájdalmasan rossz camo
  - KURVA NAGY, arty megeszi
  + nice alfa az autoloaderre (390)
  + egyedi feeling

  Na most ha megnézzük, Panther penjét a Chi-Ri autoloaderre cseréli, ami szerintem jobb és amolyan egyedi feelingje is van, illetve a puha tankokat be lehet vele darálni.

  Tank compare: http://tank-compare.com/en/compare/type-5-chi-ri/panther#T1=496I404I342I603I227&T2=170I147I115I208I139
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.