Jelenleg

24
látogatónk van

2015. június 23. 09:15

59-16 - Elemzés

Írta:
(33 szavazat)
52 hozzászólás

Bevezetés - Fogpiszkálóval szurkálni az óriások hátát

Először is szeretnék köszönetet mondani Nejo12-nek, aki már nem tudom hányadszorra segít nekem elkészíteni a videókat, remélem hogy áldozatos munkáját ki tudom szolgálni megfelelő színvonalú cikkekkel. Másodszor pedig jelezném azoknak, akik szeretnék elkezdeni a kínai könnyű ágat, azoknak hajrá a T7-T8 tankok meglehetősen jók, és a Type 64/62 tankok is igen jó vételnek számítanak, még akkor is ha a T6-os kisöccsük a kategória átlagához képest alul teljesít.

Paraméterek

Ágyú

Sajnos ez a szekció okozza a legnagyobb csalódást azoknak, akik sokat várnak ettől a tanktól. Első probléma a csúcs ágyú - alap ágyú probléma, ugyanis itt az esetek nagy részével ellentétben az alap ágyút kell használnunk a tankon (de nem lesz tőle RHM feelingünk). Mindenkit óva intenék a táras ágyú használatától, de aki mégis olyan hiú ábrándokat kerget, hogy ő majd a táras ágyúval fog lövöldözni, az mondogassa magában az alábbi összefüggést: 85 mm átütés T9-ben, 85 mm átütés T9-ben... Az ágyúnak a kegyelemdöfést a prémium lőszer 106! mm-es átütése adja meg, ez több mint rossz, ugorjunk az alap csőre.

Kapunk egy 57mm-es ágyút 112/189/29 mm-es átütéssel (amivel az A43-mal és az MT-25-tel osztozik). Kattogjunk egy kicsit az első számon és vessünk egy pillantást RNJesus által utunkba sodort átütési értékhatárokra: 84-140 mm a tartomány, amiből a lottósorsolás számunka értékeket fog dobálni. Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy pechesebb napon, a lövéseink nagy része le fog pattanni a nehéz tankok oldaláról-fenekéről ha nem 90 fokban lövünk rájuk, már pedig az egy helyben állás nem a tankok természetesen viselkedési formája. Szerencsére a prémium lőszer APCR,  az átütés is elég magas, hogy faraghassuk vele az ellenfelet. A HE-t nyugodtan elfelejthetjük, ha nem akarjuk, hogy Hellcat szintű papír tankok fejelgessék vissza hozzánk. Pontosság tekintetében a gyári 0,34 m/100m-mel és a hozzá járó 2,3 mp-s szűküléssel kell számolnunk. Az előbbi teljesen rendben van, az utóbbi viszont meglehetősen lassú, ha ide vesszük a 85/85/95-ös sebzést is. Ez azt jelenti, hogy a nagyon alacsony sebzéshez egy relatív hosszú célzás párosul, ami nem válik a tank előnyére.

A fenti problémát az is tetézi, hogy a kis kaliber miatt az átütés tovább veszít az erejéből, így nagy távolságon akár ez 75mm-re is lezuhanhat. Mi az amit 75mm-rel nem tudunk átütni? Pl. egy T5-ös KV-1 feneke 45 fokba forgatva, ami azért tud kellemetlen lenni. Éppen ezért vagy megállunk lövöldözni nagy távolságról, kihasználva az álcázásunkat és nem fogunk átütni semmit, vagy a mobilitásunkat felhasználva rámegyünk az ellenfelekre (lásd ajánlott játékstílust).

Miért van az hogy a T5-ös T-34-en és az A-43-on "ugyan ez" az ágyú még is működik? Egyszerű a válasz, a Tier besorolás, ugyanis nem mindegy, hogy az ember T3-T7-be, vagy helyette T5-T9-be kerül, mert a szint alapvetően meghatározza a leendő ellenfelek páncélvastagságát.

Az ágyú DPM-je jó, 2300-fölé lehet tornászni a megfelelő felszerelésekkel, ez 2,2 másodperces újratöltési időt jelent. Tapasztalataim szerint az ágyú nem igazán jó snapshotra, sokkal több megy mellé, mint ami talál és az ágyúhoz tartozó 70 darabos lőszermennyiséget így nem nehéz elpuffogtatni (40/30/0 leosztást használtam).

Torony

Fogalmam sincs a gyári értékekről, mert a könnyű tankok között elvétve találunk olyat, amelyiknek használható tornya lenne és ez nem tartozik közéjük, effektív 40-70 mm-rel számolhatunk. Na jó, igazából megnéztem a gyári értékeket, 45/30/20 mm, ami egyenértékű a fejünk felett lebegő Demoklész kardjával, ha az overmatch szabályra gondolunk.

A csőlehajlás +20/-5 fok, amolyan elmegy, bár ez a kínai kollégák esetében inkább a jobbak közé tartozik. Néha az volt az érzésem, hogy az egész legénység a toronyban ül, végül is elférnek nem mondom, "kici" kínaiakról van szó, na de hogy a négy főből a parancsnok, a lövész és a töltő is fent hédereljen, az több mint meglepő. Ezen egyedek csoportos elhalálozásával kell számolnunk a toronyra bekapott lövések eredőjeként.

Az alap torony értékei egyszerűen büntetnek: 360 m látótáv 28! fokos forgás, ezt gyorsan kukázzuk ki 4500 szabad tapasztalat elköltésével és jussunk hozzá a 380 m látótávhoz és a 48 fokos toronyforgáshoz, ami ezen a szinten teljesen vállalható.

Felépítmény

Páncél 30/20/20 mm, a nyári táborban vastagabb pozdorjalapból készültek az öltöző szekrények, a 75mm-es ágyúk is bőven alázzák oldalról és hátulról, tekintsünk rá úgy, mint ha nem is lenne.

Az életerőnk 590, én ezt keveselltem, azt hittem a WG "felTOGosítja" a tankot egy kicsit, mert nagyjából ennél mindenkinek több van ezen a szinten. Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon a kategória királyánál a T37-nél mi indokolja a 680 HP-t.

A rádió hatótávolsága tök lényegtelen 750 méter, aminek lehetne értelme mondjuk egy 1500x1500 méteres pályán, de ilyenek nincsenek, maradjunk annyiban, hogy több mint elég.

Ami a tank rejtőzködését illeti, 17,39/17,39/4,62%-kal kell számolunk, ez a kategória másodikja, kicsivel lemaradva az AMX 12t-től. Összességében igen jó értékek ezek, de én ennek ellenére nem nagyon javítottam tovább álcahálóval, mert kár lenne kiaknázatlanul hagyni a remek mobilitásból fakadó előnyöket. Persze aki szét akarja trollkodni látótáv kontrollal az ellenfeleket és elhiszi, hogy 400 méterről egy 57 milliméteres ágyú át tud ütni (nem fog), az akár 45%-ra is feltornászhatja ezt az értéket.

Felfüggesztés

A tank ebben a fejezetben a kategória királya, 54 fokot képes fordulni a csúcsfelfüggesztéssel, aminél magasabbra csak a Type 64 esetében emlékszem ebben a tierben. Az alap felfüggesztésre is minden felszerelés és modul felmegy, tehát nincs rajtunk a nyomás, hogy a jobbik felfüggesztést egyből feltegyük.

Sajnos a tanknak van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy a szemből-oldalról jövő lövésekre ledobja a láncot és a motor is taccsra megy, ez elsősorban szemből a front bal oldalára érkező lövésekre igaz. Kaland, játék, kockázatos könyvek hasonlatával élve: "lapozz a 200. oldalra » kalandod itt véget ér", kivéve ha volt annyi eszünk - és olyan vastag pénztárcánk - hogy egy nagy javítókészletre cseréljük a sztenderd kis javítót.

Motor

"Néccáhamin" lóerő, 12% tűzesély és valóban nem tapasztaltam nagy hajlamot a kigyulladásra, de az is igaz, hogy végig automata tűzoltóval használtam. A tank ezzel a motorral meglehetősen mozgékony: 26,14 lóerő jut egy tonnára. A 60/23 kilométeres haladás igen kellemes, ilyen gyorsan hátrafelé sunyizni kevés tank tud, összességében nagyon gyorsnak és fordulékonynak érződik.

Az alacsony önsúly (16,5 tonna) miatt igencsak rammolás érzékeny a tank, cserébe viszont nagyon jól gyorsul, még a hegymenetet is örömmel fogja venni.

Ajánlott játékstílus

Két ellenfelet tudunk kényelmesen átütni, az egyik csoport a többi könnyű tank. Sajnos az 1vs1 szituációk nem igazán állnak neki jól, mert az alacsony HP és az autoloader hiánya ezen a szinten nem sok jót ígér. A másik nagyobb csoport az extra alul páncélozott tankok, amelyek még mellette lassúak is. Ilyenek pl. a japán tankok vagy a TOG II, mint ideális alany. Éppen ezért:

 • Próbáljuk meg a rövid látótávval, de puha páncéllal rendelkező ellenfeleket néhány bokor takarásából tűz alatt tartani.
 • A peek-a-boo-t ne erőltessük, nincs meg hozzá a megfelelő alfánk és nem is szűkülünk elég gyorsan.
 • Ha nincsenek puha ellenfelek, akkor a magányos, tömegtől leszakadt torony nélküli, vagy tornyos nehéz tankokat zaklassuk, körözzünk körülöttük és aprítsuk le az életerejüket (lásd a videóban).
 • Magas szinten marad számunkra a passzív spot, vagy a teljesen prémiumlőszeres működés, mert T8-T9-ben nem nagyon tudunk alap lőszerrel átütni ellenfeleket, a látótávunkat pedig sok másik tanké meg fogja haladni.
 • Mivel nagyon alacsonyak vagyunk, nem feltétlenül kell elkerülnünk a dimbes-dombos területeket, mert egy kisebb földhányás is el tud takarni minket, mint fedezék. A -5 fokos csőlehajlás nem annyira szörnyű, mint amilyennek kinéz, de azért igyekezzünk elkerülni a Pókembernek szánt helyeket.
 • A meccsek elején próbálhatunk passzívan spotolni, pl. Prohorovka bokor (D1) vagy Redshire (felülről D7, alulról F4 vagy F7 a nehéz dühöngő mellett), majd ha elfogytak a ránk veszélyes, gyors könnyű tankok, mehetünk a lassú páncélvadászokat és nehéz tankokat zaklatni.
 • Artyval csak óvatosan, mert a kis átütés miatt a magasabb szintű artyk tudnak pattintani, illetve a kicsi alfa miatt csak lassan tudjuk őket kiiktatni, ami fordítva nem mondható el.
 • Vegyük meg a házon belüli konkurenciát, a Type 64-et, mert az egy sokkal jobb tank.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Amivel én használtam: töltésgyorsító (rammer), Periszkóp (binocular), Fokozott szellőzés (ventilator) 
 • Amivel még el tudnám képzelni,  passzív felderítőként: Töltésgyorsító (rammer), Periszkóp (binocular), Álcaháló (camonet)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis/Nagy javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

A legénység illik a következő könnyű tankokba, ezért ennek függvényében is eloszthatjuk a képzettségeket (engem a WZ-k jobban izgattak, én aszerint osztottam el). Poénból betettem a célmegjelölő képzettséget, ami egyébként lehet hasznos egy könnyű tankon, amennyiben passzív felderítésre állunk be és igazából a mesterlövész képzettség csak akkor hasznos, ha át tudjuk ütni az ellenfelet (ami viszont a magas DPM miatt hasznos lehet). A 4. képzettséget nagyjából senki nem fogja elérni ezen a szinten, de én itt a Javítást preferálnám, aztán aki akarja, átképezheti Elit alakulatra a későbbiekben.

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Felderítő Javítás/Elit alakulat
Lövész Biztos kéz Álcázás Célmegjelölő/Mesterlövész Javítás/Elit alakulat
Vezető Sima futás Álcázás Kuplungégető Javítás/Elit alakulat
Töltő Biztonságos elhelyezés Álcázás Helyzetfelismerés Javítás/Elit alakulat

A töltő a rádiós egyben, ezért ide az ő képzettségei is kioszthatóak.

Bevétel

Elsősorban attól függ, mekkora arányban lövünk vele prémium lőszert. Az arany lőszer arany árban van (ehe-ehe), 2400 kreditet kóstál, ami összevetve a sebzéssel, igen csak borsos (a SU-knak 4800 a 390-et sebző). Mondanom sem kell, hogy a T6 könnyű tankok között totál utolsó -4.800 ezüst pénzzel, ami nagyjából azt jelenti, hogy vagy öntjük bele a kútba a pénzt és eredményesek leszünk, vagy nem fogunk sebezni és nem jön a bevétel, ördögi kör ugye?

Előnyök és hátrányok

Előnyök

 • gyorsan lő, nagy DPM
 • jó rejtőzködés
 • alacsony tanktest, emiatt kicsi célpont
 • jó prémium átütés
 • jól fordul, magas végsebesség, gyorsan tolat
 • a legdurvább WN8 gyár, amit valaha láttam

Hátrányok

 • motor+lánc sérülés egyszerre
 • a játék csak ritkán élvezhető vele
 • az ágyúsüllyedés nem túl jó
 • hihetetlen alacsony átütés normál lőszerrel, különösen a táras ágyún
 • HE "hiánya", minden értelemben
 • majdnem minden tierben (T8-T9) rá vagyunk kényszerítve a prémium lőszer használatára
 • a házon belüli konkurencia, a Type 64 sokkal jobb
 • erős konkurencia a szintjén, ezért Pubból, Strongholdból, CW-ről is kiszorul

Kiknek ajánlott

Annak aki a WZ-131-et el szeretné érni, ami egy igen príma tank. Én igazából sajnálom ezt a kis tankot, mert úgy járt, mint Jamie Lannister a Trónok harcában, [spolier]miután levágták a kezét: nincs mivel forgatnia a fegyverét[/spoiler]. A kis átütés megpecsételi az egyébként nagyon jó mobilitással és álcázási képességekkel felvértezett tankot. Sajnos a földön fekvőbe belerúg egyet az Amerikában felnevelt testvérkéje a Type 64, akinek majdnem ugyan ilyen álcázási értékek mellett jobb a mobilitása, az átütése, a sebzése és az ágyúlehajlása is. Ezt sajnos nem lehet csak pusztán toronyforgással kompenzálni, ráadásul a házon belüli konkurencia mellé nyugodtan oda vehetjük a szinten belüli vetélytársakat is. Ez az egyik olyan tank, aki rászorul egy kis erősítésre, pl. megkaphatná a Type 64 ágyúját, akkor egészen más lenne a leányzó fekvése.

Videó


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:06

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LazarusShield
  • Tankos
  · 8 éve
  Én a táras ágyút használtam rajta mert szeretem a kihívásokat . Periszkópnak nem láttam értelmét egy ilyen agilis tankon ezért optikával használtam. Ha a táras ágyú van fent akkor az MM-től függően le kell mondani a célpontok kisebb-nagyobb részéről, cserében viszont ott vannak azok az emlékezetes helyzetek kárpótlásként mint amikor bemész egy T95 mögé és széttárazod a motorteret és 2x kigyújtod egymás után (based on true story ), tudom ezt a stock ágyúval is meg lehet tenni, csak itt két tárazás közben nézheted szerencsétlent ahogy próbál a falra mászni is csak hogy megszabaduljon tőled DD
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0
  • Tankos
  · 8 éve
  hat en lehet en is kihoznek belole 3k+ wn8at ha visszavennem, de isten ments

  ha eleget GCvel mondjuk 3-400 csata siman javithato

  nekem is zoldikebol a m4easy atment lilacskaba ahogy visszavettem es beleraktam a kuldik miatt +150 csatat

  biztos elvart ertekek is kisebbek a GC-re.

  amugy azt neztem a comettel meg a t20al kb hasonlo wn8am van, de t20nal 100al nagyobb sebzes . picit jobbak az elvart ertekek
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 8 éve
  Ja, valami 5000+ WN8-am van vele, mert lövök 10-t és ott vagyok Az elvárt értékei viccek
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  A gyufás dobozt nem lehet kiszinezni, mert egy TD. Ezt csak azért tudtam csillámfasz póni színűre hozni, mert az elvárt értékek nagyon alacsonyak, de pl. Dodge még vagy 1000-el magasabb értékeket produkált, valami 5300 WN8 átlag vagy mi

  Mellékesen a Churcill Gun Carrierrel lenyomtam vagy 100 csatát, 450 átlagsebzés??? Szóval azt már nem lehet felhozni, mert noobkoromban elrontottam
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0
  • Tankos
  · 8 éve
  fuu inkabb megse szolalok
  szerintem a leggyengebb 6os scout. Ennel meg az afk panter is jobb, azzal legalabb lehettt dodgemezni

  legalabb megetted csillammal, had legyen szines a vegtermek arnyekba is.
  napon marad ez:
  http://9gag.com/gag/aM1Zj7X/why-unicorns-are-farting-rainbows-scientific-explanation

  legyszi szinezd ki a gyufasdobozt is
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Davidhun43
  • Tankos
  · 8 éve
  Szerintem használható kis tank Nekem 2300 a max sebzésem vele azthiszem mobilis és jó álcája van ki kell használni. Full goldal tolom persze a tárassal Jó elemzés csak így tovább!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  Én vagyok a hülye, javítjuk

  Jacktor: kijavítanád a két elírást?

  Én nem free XP-ztem, annyira nem éreztem rossznak, de azért a következő egy sokkal jobb tank
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CaMp3rHuN
  • Tankos
  · 8 éve
  Hát, mikor kezdő játékos voltam (1k,48%, 500 wn8), úgy gondoltam, h ez egy jó tank... A barátom kariján kifejlesztettük, (akkor már zöld/sárga játékos voltam 1k körüli wn8-cal) és BUMM.... szar volt gyakorlatilag mindene...de vhogy végighúztuk free xp nélkül és asszem meglett a WZ-131... Na, azt felhúztuk, az meg rohadt OP volt.... Nekem kicsit fura , h ilyen nagy a kontraszt...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  • Tankos
  · 8 éve
  Részvétem a tank miatt jó elemzés. Úgy érzem gyűjteni kell a free XP-t :/
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacc80
  • Tankos
  · 8 éve
  Köszönöm az elemzést!

  Szerintem ezt a két részt egy picit elírtad:
  " Pontosság tekintetében a gyári 0,34 másodperccel" Nem métert szerettél volna írni?
  " ha ide vesszük a 85/85/95-ös átütést is." Itt pedig a sebzésre gondoltál ha nem tévedek.

  Egyéb tekintetben korrekt elemzés.
  Egyet kell hogy értsek vele.
  Néhány hete cseréltem wz-re, de ha ráérez az ember nagyon kedvelhető kis tank, de egy jobb ágyú tényleg nagyon ráférne...

  Üdv.

  Jacc
Tovább a kategóriában: Type 62 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.