Jelenleg

22
látogatónk van

2015. június 1. 12:30

AMX 13 75 - Elemzés

(33 szavazat)
26 hozzászólás

Bevezetés - A T6-os menő, T7-ben csak Jenő

Miközben írtam a cikket, bekövetkezett egy újabb fantasztikus verzióváltás, immár a 0.9.8-as számra hallgat, ami egyből hozott egy kis buffot, ami az alábbi: 

  • Dispersion on the move of the AMX 13 Type 1R suspension decreased by 9%.
  • Crossing capacity of the AMX 13 Type 1R suspension on solid terrain increased by 11%.
  • Crossing capacity of the AMX 13 Type 1R suspension on medium terrain increased by 10%.
  • Dispersion on hull traverse of the AMX 13 Type 2A suspension decreased by 9%.
  • Crossing capacity of the AMX 13 Type 2A suspension on solid terrain increased by 12%.
  • Crossing capacity of the AMX 13 Type 2A suspension on medium terrain increased by 11%.
  • Dispersion on turret traverse of the 75 mm SA50 gun decreased by 11%.

Vagyis a tanknak a talajellenállásán, illetve a forgás közbeni szórásán javítottak valamelyest. Ez biztosan érezhető átlagosan 10%-ban, de a tanknál eddig sem ezek voltak a fő problémák. Aki olvasta az AMX 12t-ről írt elemzéseket, bizonyára emlékszik, hogy az a tank egy igen jó kis táras könnyű harckocsi volt a maga szintjén. Tulajdonképpen az AMX 13 75 nem más, mint egy magasabb tierbe feltolt AMX 12t, némi tuninggal megáldva. Aki követi a box nevű sportág eseményeit, biztosan tanúja volt már annak a jelenségnek, amikor egy versenyző kategóriát lép felfelé, amivel általában nagyobb pofonok kiosztása és bekapása is együtt jár. Sajnálatos módon, az AMX 13 75 esetében csak az utóbbi valósul meg, nézzük meg, miért.

Paraméterek

Ágyú

Egy jó kép minden szónál többet mond, ezért álljon e fejezet végén a SmellyRiver féle összehasonlító táblázat, amelyben a 12t és a 13 75 ágyúkarakterisztikáinak különbségei láthatóak. Addig is szóban és táblázatban kifejtve a különbségek, mellékelve a konkurens Amx 13 57 értékeivel:

Mint látható, a 13 75 kapott egy kis erősítést az újratöltés, a célzás és a szórás terén és nagyjából ennyi, minden más változatlan. Ez azért baj, mert ha figyelembe vesszük, az MM sorsolást, akkor a könnyű sorsolások 33%-át (T6) elveszítjük, helyette kapunk 33% nehéz sorsolást (T10), ahol egy gyakorlatilag azonos ágyúval kell(ene) érvényesülnünk. Igen ám, de hogyan, ha az ellenfelek felét át sem tudjuk ütni? Ezért találkozhatunk annyi 100%-ban APCR-t lövő AMX 13 75-tel, mert nem nagyon van más lehetőségük a sebzésre (ami ebben az esetben maximálisan érthető). Én a 18/18 leosztást használtam, viszont a lőszer szám még így is nagyon kevés, sok csatában ki fogunk fogyni belőle, illetve az alacsony lőszerszám behatárolja a kiosztható sebzés mértékét, valahol 4.500 környékén. Az ágyúról sokkal többet nem érdemes elmondani, minden másban megegyezik az AMX 12 t tankéval, vagyis közeli rárohanásokkal fogjuk letárazni az ellenfeleket, ezért ebben az esetben a célzásidő gyakorlatilag lényegtelen. Sajnos a sokkal jobban páncélozott ellenfelek miatt sok lőszerünk le fog pattanni, vagyis ez a tank már nem tud olyan sebzéskiosztó szerepben tetszelegni, mint a kisebb testvére. Számít-e a szórás? Valamit biztosan, de mivel a sebzéshez a többi paraméter - elsősorban az átütés és az alacsony lőszer szám - nem adott, ezért ezzel vajmi keveset fogunk foglalkozni.

Torony

Megegyezik az AMX 12t tankéval, 40/20/20 mm vastagú páncél, sajnos a T9-T10 meccsek esetén ez már nem véd meg a nagy kaliberű ágyúk lövéseitől. Persze valahol ez érthető, hogy egy könnyű tank nem egy erőd, de ez gyakorlatilag teljes mértékben használhatatlanná teszi a páncélját.

48 fokot képes fordulni másodpercenként. Ez meglehetősen gyors, cserébe viszont a test fordul lassan: 40 fokot. Most ide írhatnánk a frázist, hogy mindenkit le tudunk forogni bla-bla, na de hasonlítsuk csak ezt össze a többi könnyű tankéval:

Mint látható, az eredmény eléggé kiábrándító és ha még ide vesszük az alacsony átütést és a lent olvasható csőlehajlási értékeket, akkor ezt a kört a 13 75 csúnyán elveszti. 

A WG nem bírta ki, hogy ne nyúljanak hozzá a csőlehajláshoz is és amit nyerünk a réven, azt sajnos elveszítjük a vámon: -6/+9, szemben a -4/+12-vel ami a 12t értékei. Mondhatnánk cseberből vederbe, de valószínűleg a csőlehajlás egy fokkal hasznosabb, mint a felemelhetőség.

A látótávunk 390 méter, semmi extra, de a +10 métert bőven kompenzálja az, hogy T10-be is megy a tank.

Felépítmény

40/20/15 milliméter, vagyis megkaptuk az AMX 12t módosított alvázát és elvesztettünk a frontunkon 10 mm páncélt. Ennek tükrében feltehetjük a kérdést, hogy vajon ez a tank miért lett nehezebb, mint az elődmodell és miért nem mozog dinamikusabban? A páncél nagyjából semmire sem elég, a védettségünk kizárólag két dologból adódik, a rejtőzködési értékünkből és a sebességünkből.

A rejtőzködési értékünk a kategória második legjobbja, alapból 17,67/17,67/4,3, gyakorlatilag szinte ugyan annyi mint az AMX 12-nek, csak az AMX 13 57 előzi meg, ez elég jónak számít, de a magas szintű tankok látótávja miatt erre szükségünk is lesz.

A tanknak 900 HP-ja van, ez azért nem túl sok, ebből fakadóan a tank nem is igazán hibatűrő, T10-ben sokszor egy lövés után a garázsban malmozhatunk 10 percig, mire a tankunk újra elérhető lesz, a hősök szerepét hagyjuk meg másnak.

A rádió hatótávja 750 méter, ami már-már klasszikus a francia könnyű tankok között. Esetleges szerepe a nagyobb pályák bekerülésekor domborodhat ki.

Mind a lőszerrekesz, mind a motor kapott egy kis HP buffot, ami segíteni fog, hogy ne lőjék szét ezeket az alkatrészeket ANNYIRA sűrűn, mint a 12t esetében, de azért a csodaváró nyúlfark medálunkat nyugodtan a nyakunkba akaszthatjuk a csaták idejére.

Felfüggesztés

A már említett 40 fokos forgási sebességet kapjuk, ami szerintem könnyű tankhoz képest viszonyítva meglehetősen kevés. Nem tudom, hogy ez balanszolás miatt maradt-e ilyen alacsony, de ha 50 lenne, akkor sem lenne a tank túl erős, ez van, sajnos ebből kell főznünk.

Ami a talajellenállást illeti, 0,671/0,767/1,324 ez kb. 30%-kal jobb mint a 12t-é, vagyis összességében a sebesség/súly/talajellenállás döntetlenre hozza ki a két tank közötti "meccset". 

A WG biztos ami biztos, hátba szúrta a tulajdonosokat azzal is, hogy az alap láncra kb. semmi nem megy fel, ezt a válságos helyzetet 9.030 szabad tapasztalati pont feláldozásával zárhatjuk rövidre.

Motor

+50 lóerővel 300-ra tornázzuk fel az AMX 12 t lóerő értékét, viszont a súlyunk is nagyobb lett, vagyis összességében a helyzet semmit sem változott: nagyjából 20 lóerő/tonna és 60 körüli végsebesség a végeredmény, ez elfogadható gyorsulást és hegyre mászási képességet jelent (de ennél semmivel sem többet).

Tűzre 15%-ban kell számítanunk, ez mondható "fejlesztésnek" az elődmodellhez képest, de azért nem kell tőle elájulni. Én végig automata tűzoltóval használtam, ezért nem nagyon gyulladtam ki vele.

Ajánlott játékstílus

Mivel ezt a cikket írtam meg harmadiknak a 12t és a 13 57 elemzések mellett, már kezdtem én is beleunni a klóntankok jellemzésébe, illetve a háttérben hallani véltem az olvasók hangos horkolását, ahogy Tom és Jerry szerű szemhéj kitámasztásos trükkel próbálják imitálni ébrenlétüket.

A legnagyobb baj a tankkal, hogy a 12t után elveszti a varázsát, egy hasonlóan hosszú, igazából értelmetlen grindet hoz be a játékba, az új könnyű tankok tápfaktora és 13 57 különleges játékélménye nélkül. Mindent pontosan ugyan úgy kell benne csinálnunk, mint a 12t esetében, csakhogy:

  • az átütés/szint értékeink romlottak
  • elveszik a 12t nyújtotta egyediség
  • könnyebben agyoncsapnak minket a nagy tankok, mint T6-ban

Éppen ezért mindenképpen az óvatos duhaj szerepét kell betöltenünk. A meccsek elején próbáljunk felderíteni, amennyire lehet. Ne felejtsük el, hogy ezen a szinten a 810 HP-s tárpotenciálunkba már csak a nagyon legyengített ellenfelek férnek be (nem úgy mint pl. a Bulldog 1500 HP-s dobjába), illetve az átütésünk is szánalmasan alacsony. Ezért a könnyen páncélozott tankok másodsorbóli zaklatása és a tüzérség likvidálása marad számunkra mint feladat. Nem túl széles szegmens valljuk be, de mivel a tárunk 15 másodperc alatt újratölt, ezért ezeket viszonylag gyakran tudjuk ismételni, a sok kis sebzésből gyorsan elfogadható mennyiség fog összejönni. Ez a mi szerepünk, tartalék felderítő és csipegető szerep, mi vagyunk a veréb, aki a sas után fognak takarítani. Sajnos ebben a tankban nincsen több, ennek megfelelően kell vele játszani, észben tartva az AMX 12t-nél már begyakorolt technikákat.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • amivel én használtam: célzásgyorsító (GLD), optika (coated optics), fokozott szellőzés (ventilator),
  • passzív felderítőként: célzásgyorsító (GLD), távcső (binocular), álcaháló (camonet)

Ajánlott fogyóeszközök

  • Automata tűzoltó készülék
  • Kis javító készlet
  • Kis elsősegély csomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Ezen a tankon gyorsan túl kell lépni, szerintem nem érdemes megtartani, ezért a 13 90 és a Batchat lebegjen a szemünk előtt, amikor kiosztjuk a képzettségeket:

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Elit alakulat Helyzetfelismerés
Lövész Biztos kéz Álcázás Elit alakulat Biztonságos elhelyezés
Vezető Sima futás Álcázás Elit alakulat Csúsztatott kuplung

A harmadik és a negyedik sor felcserélhető, A parancsnokra kiosztható a rádiós és a töltő, a lövészre a töltő képzettségei is.

Bevétel

Sajnos nem túl jó. Mivel az ágyúnk gyakorlatilag megegyezik a 12t-vel, ezért elsődlegesen az határozza meg a bevételeket, hogy mennyi prémium lőszert fogunk ellőni. A vbaddict.net szerint utolsó előtti a tank -4K kredittel, de aki inkább magasabb sebzésátlagot (477, vicces hogy alacsonyabb, mint az amx 12t-nél) szeretne, spammeljen prémium lőszert, de számoljon azzal, hogy csúnya nagy negatívokat fog produkálni a csaták végére.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • kategóriájában jó álca
  • APCR prémium lőszer
  • az amx 13 90 jön utána
  • a legénység kompatibilis a T10-ig az összes, az ágon lévő tankkal (13-75, 13-90, Lorr. 40t, Batchat)

Hátrányai

  • érzésre mint az Amx12 t, csak magasabb tierben. Igazából a klóntankok között az egyik legunalmasabb
  • mindenben van nála jobb könnyű tank, kivéve a rejtőzködést
  • elveszik T7-ben az Amx 12t varázsa
  • Az ágyúemelkedése rossz
  • rosszul fordul könnyű tankhoz képest
  • borzalmasan kevés az átütés T9-T10-ben
  • kevés lóerő, rosszul mászik dombot
  • nagyon kevés lőszer, abból is sok prémiumot kell magunkkal vinnünk
  • a lénység csak három fő, ezért nagyon nehéz elosztani a képzettségeket

Kiknek ajánlott

Az AMX 12t sem volt egy könnyen játszható tank, ennek viszont gyakorlatilag azonos paraméterek mellett rosszabb Tier besorolása van, sokkal komolyabb szinten belüli vetélytársakkal. A 13 75 számára kicsit savanyú a szőlő, ha olyan tankokra néz rá, mint a Bulldog, az LTTB vagy a WZ-131. Az AufklarungsPanzer sokkal egyedibb és viccesebb tank, ráadásul majdnem annyi idő alatt betölt, mint itt az intraclip reload time, a T71 pedig kezesebb. Nem nagyon marad tér, amit az AMX 13 75 ki tudna tölteni és ebben a Tierben már a 12t csillogása is elveszik. Nem kín vele játszani, de nem is öröm, tisztességes iparos munka, de semmi több.

Akik rá vannak pörögve a statisztika húzásra azoknak megemlíteném, hogy a 13 75 átlagsebzése kevesebb mint a 12t esetében (477/507), amiből jól látszik, mennyivel gyengébb a tank T7-ben, mint az elődmodell volt T6-ban. Ennek ellenére az elvárt sebzés unicum szinthez emelkedett, 950 HP-ra (750-ről), ez még teljesíthető, 1000 fölötti átlagsebzéshez 2500+ WN8 jár.

Videó


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:57

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Zuluparaszt
    • Tankos
    · 7 éve
    Lehet h azóta javítottak rajta de nekem nagyon bejött. Minap is mentem egy 1800 dmg-es csatát 4600 asszisztált sebzéssel. Mellesleg soha nem használok prémium lövedéket, és nem ritka h 1000 fölött sebzek.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Freepunk_Hun
    • Tankos
    · 8 éve
    Köszönöm a cikket. Már a grind felénél járok, mire elolvastam, igazából csak azért, hátha megtudok valami okosat, de sajnos csak az derült ki, amit tapasztaltam is. Egy agyvízforraló lánctalpas klozet. Az álcájára lehet támaszkodni, de azt is csak óvatosan. A látótáv pedig tier 9-ben nem biztosít túl nagy előnyt. Jobb híján marad a passzív spot, meg alkalomadtán az arty vadászat.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
    • Kiképző
    • Tankos
    · 8 éve
    Vele tartom a rekord 3 csillag születiket
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    kisbubi94
    • Tankos
    · 8 éve
    Lehet valamilyen szinten mazochista vagyok, de nekem tetszik vele a játék, jobban mint a 12t-vel (bár nekem a Leopard is nagyon bejött, és arról is megoszlanak a vélemények). Én úgy vettem észre, hogy 2 tár gold általában elég egy csatában, ha nem készül az ember világmegváltó akciózásra, ha meg igen, akkor úgyis kifogy a tank mielőtt az meglenne Spotternek kiváló, álcával, festéssel és bokorral akkor vesznek észre ha már belémjöttek, és kivégzőnek sem utolsó, low-hpsakat szépen lehet vele szedegetni. Mondjuk ezek után kíváncsi leszek a 13 90-re, már ki van fejlesztve, csak el kell hozni a szalonból.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jackal_hun
    • Tankos
    · 8 éve
    Nekem 3 skilles legénység van de úgy is szar....addig amíg nem játszol az 59-16-al Na az az igazi retek
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Morphelo
    • VIP
    · 8 éve
    Ha beleraknék egy 3 skilles legénységet és nem sajnálnám a goldot lehet adná, de szerintem ez az ág 2. legrosszabb tankja a kacsa után. 1390 óriási előrelépes ehhez képest. Spotoláshoz viszont lehet jó lenne.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Szmertyij
    • Tankos
    · 8 éve
    Nekem szenvedés volt vele játszani, egyszerűen nem élveztem olyan volt mint egy monoton munka.
    Prém fiók, free XP és prémium lőszer nélkül, sikerült kisajtolnom belőle 2310 Wn8-at, de és itt a lényeg, 43.65%!!! győzelmi arányt.
    Nem voltam befolyásoló tényező a csatákban, csak élősködtem a magasabb szintű, puhább tankokon (WT széria stb...).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Lord_Loga
    • Tankos
    · 8 éve
    Elsősorban köszönöm az elemzést.

    Másodsorban: AMX 40 elit jármű (igaz, emberkéi repültek a... oda), ezt is fel fogom használni stathúzónak (AlNoob-ra pályázok )
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    kopuler
    • Tankos
    · 8 éve
    Ez a tank egy hdafuighwsugvazhedfgvajfgvbuadgvazdgvazdfgbjarfgkaflfkapadsfvjjdasvfjhb!!!
    Fúúú de utálom.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    szekomaestro
    • Tankos
    · 8 éve
    Nekem light mezőnyben a T21 (amcsi) és az AMX 13 75 volt a két szenvedő tankom... totál szenvedés volt velük játszani, bár az is tudható, hogy átlagos (vagy átlag alatti) játékos vagyok.
    A T71 és az AMX 13 90 viszont klasszisokkal jobb ez elődeinél, az AMX 13 90-ről írt Rosszpénz-elemzés érdemben tökéletes, tényleg úgy kell vele játszani, ahogy ő leírta, akkor szép eredményeket lehet vele elérni, csak éppen 30-50.000 creditet veszít vele az ember, ha bukjuk a csatát... :-)

Kapcsolódó elemek

  • Augusztus 1. reggel 7:10-től szeptember 1. reggel 7 óráig az IS-2 +30% kredithozamot kap, valamint augusztus 1. 7:10-től augusztus 5. 7 óráig 50%-kal csökkentjük az árát is!

  • Július 1-től augusztus 1-ig az AMX 13 75 +30% kredithozamot kap, valamint július 1-től július 5-ig (reggel 7 óráig) 50%-kal csökkentjük az árát is!

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.