Jelenleg

25
látogatónk van

2015. máj. 22. 12:00

T37 - Elemzés

Írta:
(36 szavazat)
28 hozzászólás

Bevezetés

Egyszer egy replay-ben láttam egy Chaffee platoont és eldöntöttem, hogy nekem kell ilyen tank. Vissza is vásároltam az M5 Stuart-ot és beleöltem 60k körüli xp-t. Meglett a Chaffee és a játékélmény nagyon jó volt. Pontos ágyú, akár mozgásban is és eszméletlen mobilitás. Vittem is magammal tier6-os stronghold-ba. Aztán a WG bejelentette az új könnyű tank ágat és hogy a Chaffee-t nerfelni fogják. El is szomorodtam kicsit, hiszen rengeteg szenvedés volt kihúzni Mondtam sebaj, adjunk lehetőséget az új tankoknak, megnézzük mennyire fogom szeretni a T37-et. Azt hiszem az, hogy ezt az elemzést megírtam, mindent elárul.

Paraméterek

Ágyú

Fegyverzet terén 2 db 76mm-es ágyú közül választatunk, az egyik egy táras T102-es, a másik egy normál T91-es ágyú.

Nézzük először a táras ágyút:

 • Páncél átütése: 137/185/38 mm
 • Sebzése: 115/115/185
 • Egy lövedék betöltési ideje: 2 mp
 • Tár újratöltése:20/18,57/18,34/17,58 mp
 • Szórása: 0,38 m/100m
 • Célzási sebesség: 2.1 mp

T91-es agyú:

 • Páncél átütése: 150/199/38 mm
 • Sebzése: 115/115/185
 • Töltési idő: 3,3/3,09/3,03/2,9 mp
 • Szórása: 0,38 m/100m
 • Célzási sebesség: 1,9 mp

Magyarázat a töltési időhöz:

 • 100% legénység
 • 100% legénység+venti
 • 100% legenység+venti+bia
 • 100%legénység+venti+bia+cola

Most hogy már ismerjük az ágyúk főbb paramétereit, feltehetjük a kérdést: melyiket használjuk?

Én mindenképpen a normál ágyú használatát javaslom, ugyanis a táras ágyú 5 lövése kevés 1v1 szituációkba, nem tudjuk magunkat megvédeni egy stronghold vagy egy 6-os CW során, egy massza harcban pedig az a 20 mp-es kiesés nagyon sok. 1,3-0,9 másodperces lemaradás nem éri meg és még figyelembe se vettük azt, hogy a táras ágyú jóval pontatlanabb és az átütése is jóval kisebb. A 185 penes prémium lőszer pedig rengeteg fejfájást okozhat tier 9-ben, amikor a páncélozott tankok oldaláról pattogunk.

A lőszer sebessége teljesen átlagos 975 m/s illetve 1250 m/s, ezzel nem okoz nehézséget a mozgó célpontok eltalálása. 

Ha már az ágyú, akkor meg kell említeni a tank egyik hátrányát, ez pedig az alacsony lőszer kapacitása a tűzgyorsasághoz viszonyítva. A tank 50 lőszert tud magával cipelni, ami könnyedén el tud fogyni. Mivel az agyú kalibere alacsony és a lőszerek száma is alacsony, ezért én HE lőszert nem viszek magammal, csak 30 AP és 20 APCR-t, de van hogy 50-50%-ban osztom el.

Torony

A torony páncélzata, mint a számokon is látszik papír: 31,8/25,4/25,4 mm, de egy könnyű tanktól sokat ne is várjunk. Ami fontosabb paraméter számunkra az a látótávolság.

385 méteres értékével a 4. legjobb, a T21, VK 28.01 és Type 64 390 métere mögött. Ami még fontos tulajdonsága a toronynak az a 44 fok/mp-es forgási sebesség, ami az MT-25 és az 59-16 után a 3. legjobb érték.

Ami a hátránya a toronynak, hogy kicsit magas, így kicsit nehezebb elbújtatni és a legrosszabb álca értékkel rendelkezik T6-os könnyű tankok között:

Ami viszont előny, az agyú függőleges kitéríthetősége: +20/-9 fok. Ezzel képessé válunk a dombharcnál arra, hogy csak minimális felületet mutassunk az ellenfél számára.

Felépítmény

A tank 24 tonnás tömegével a 2. legnehezebb könnyű tank. Az AMX szériánál 10 tonnával nehezebb. Ez a súlybeli különbség lehetőséget ad nekünk arra, hogy rammolást használjuk pl. a nálunk könnyebb táras AMX 12t ellen 1v1 szituációknál. A többi könnyebb tank is rammolható (persze ebből nem sok van), mindig jól át kell gondolni, hogy megéri-e a HP áldozat.

Ha már említettem a HP-t, a T37 rendelkezik a legtöbbel a T6-os könnyű tankok közül: 680 hp, ez 80-nal több mint a második AMX 12t-é.

Mint a legtöbb könnyű tank, a T37 se a páncéljáról híres. Sajnos a 25/25/19 mm néha felbátorítja az ellenfeleket és ők HE lövedékkel lőnek minket, ami hatalmas károkat tud okozni a tankban. 

A felépítmény nagy hátránya a tank elejének a bal oldalán elhelyezkedő lőszerrekesz. Amíg nincs biztonságos elhelyezés a tankon, meglehetősen sérülékeny.

Felfüggesztés

A test 48 fok/mp sebességgel képes forogni, ami közepes érték a társaihoz viszonyítva, de így is nagyon jónak mondható. De mivel a talajellenálása jó a tanknak, ezért ezt a sebességet még többnek is érezzük.

Motor

Top motor 500 LE-vel rendelkezik, ez a 24 tonna mellé egy 20,6 LE/t fajlagos teljesítményt ad, ami egy elfogadható érték, de ligthok között eléggé hátul helyezkedik el. Végsebessége 66 km/h, ami viszont egy kitűnő érték. Bárhova oda tudunk érni, illetve gyorsan pozíciót tudunk váltani ha szükséges.

Ajánlott játékstílus

Elérkeztünk a legnehezebb részhez. Amit nem ajánlok, az a csak passzív felderítés. A tank túl jó mozgékonysággal rendelkezik ahhoz, hogy csak passzív felderítő legyen. Inkább passzív és aktív felderítés keverékét ajánlanám helyzettől függően, bár ez a taktika a legnehezebb. Leginkább csak azt tudnám leírni, hogy én hogy használom a tankot.

Szerintem ez a tank rengeteg közepes tulajdonsággal rendelkezik, illetve egy valami amiben kiemelkedik a többi közül, az az ágyúja. A hangsúly azon van, hogy ki tudjuk-e használni. Persze ez alatt nem azt értem, hogy beállunk hátra sniperkedni, de mindig mérlegeljük hogy hogy tudunk legtöbbet tenni a csapatért és ha kell, akkor igenis el kell menni spotolni vagy épp sniperkedni.

Ehhez a tankhoz is - mint a legtöbb fürge páncélozatlan jószághoz - elengedhetetlen a jó térképismeret és helyzetfelismerés. Amit ki kell még használni az a jó látótáv és (relatív jó) rejtőzködés: akár úgy lődözni a tankokat hogy ők nem látnak minket. A végjátékba pedig minél jobban kihasználni a mozgékonyságunkat és pozíciót váltani, illetve levadászni a lomhább, egyedül maradt tankokat, akiket könnyűszerrel leforoghatunk. Meccs elején érdemes mindig elfoglalni valami kulcspozíciót, ahonnan tudunk akár passzív spotolni vagy akár sebezni is, de semmiképpen ne vállaljunk kockázatot és ne szedjünk be sebzést.

A játék közepefele érdemes lehet pozíciót váltani, keresni a lehetőséget a sebzésre, akár látótávon kívülről, akár bokorból vagy épp egy olyan tankot lőve, akinek a társak elvonták a figyelmét.

Végjátékba lehet agresszívabban viselkedni, akár HP-t tradelni és kivégezni az egyedül maradt tankokat.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Mivel a tank mozgékonysága nagyon jó és aktív és passzív felderítőként is megállja a helyet, én látótáv növelésére optikát használtam. 

A tank egyik nagy előnye, hogy felszerelhető rá a vertikális stabilizátor, ezt pedig vétek lenne lehagyni.

A táras ágyú miatt töltésgyorsítót nem szerelhetünk a tankra, a megmaradt legjobb megoldások így az álcaháló és a ventilátor. Én ventilátort használok, de aki úgy érzi többet van mozdulatlanul és ki tudja használni, az felteheti azt is.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javító
 • kis EÜ csomag
 • kis tűzoldó

Ezzel a hármassal teljesen használható a tank. Ritkán sérül két legénységi tag. Aki nem sajnálja rá a pénz, használhat nagy javítót is, ez főleg akkor hasznos ha nincs a tankon biztonságos elhelyezés, mert előfordul a jobbról érkező lövéseknél a track+ammo rack mennyország.

A legbátrabbak, használhatnak a tűzoltó helyett kólát, (nálam) nem annyira jellemző a gyulladás.

Ajánlott legénységi képzettségek

Ha 0 skilles legényeket ültetünk bele, akkor mindenképpen álcázást raknék mindenkire, aztán majd,ha eljön az ideje* átképezném őket és raknék rájuk:

 • 1. skill: 6. érzék / álcázás / álcázás / álcázás
 • 2. skill: álcázás / pillanatkép / sima utazás / javítás (itt megint csináltam egy átképzést): 6. érzék + BIA / álcázás + BIA / álcázás + BIA / álcázás + BIA
 • 3. skill: 6. érzék + BIA  + álcázás / álcázás + BIA + pillanat kép / álcázás + BIA + sima utazás / álcázás + BIA + javítás (itt megint csináltam egy átképzést): 6. érzék + BIA  + álcázás / álcázás + BIA + pillanat kép / álcázás + BIA + sima utazás / álcázás + BIA + biztonságos elhelyezés

Most én itt tartok 95%-nál, de a következő lépcső nálam:

 • 4.skill: 6. érzék + BIA  + álcázás + helyzetfelismerés / álcázás + BIA + pillanat kép + javítás/ álcázás + BIA + sima autazás + javítás/ álcázás + BIA + biztonságos elhelyezés + javítás

*Az alatt, hogy eljön az ideje lehet azt érteni, hogy ha 100%-os lesz, átképezem aranyért vagy rakok rá valami %-os képzettséget addig amíg úgy tudom átképezni, hogy utána megmaradjon a skill.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • nagy jó ágyú karakterisztika
 • jó átütésű ágyú
 • vertikális stabilizátor felszerelhető
 • jó ágyú kitéríthetőség
 • prémium lőszer APRC
 • magas HP
 • jó végsebesség
 • jó talajellenálási értékek

Hátrányai

 • sérülékeny lőszerrekesz
 • legrosszabb álcázás a szintén lévő könnyű tankok között
 • gyenge gyorsulás
 • papír páncél, érzékeny a HE lőszerre
 • magas profil
 • WN8-hoz magas elvárt sebzés

Kiknek ajánlott

Nem kezdőknek. Csak tapasztalt játékosoknak, akiknek van már kellő pályaismeretük és ismerik az álcázási rendszer működését is. Azoknak, akik játszottak már gyorsabb, kevésbé páncélozott tankokkal. Illetve mindenkinek aki szereti a dinamikus játékstílust.

Videók

A videóért köszönet Bodzy-nak!


Az elemzést írta: gmaster0o0

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:43

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  Én nem is mondtam, hogy rossz, de a T37 - a camo kivételével - mindenben jobb kb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  Az 59-16 nem céloz újra két lövés között, kisebb az átütése, nem olyan pontos. Nem egy kategória a T37-tel.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  GregoryEgo
  • Tankos
  · 7 éve
  A régi chaffee-val közel 2k csatám volt, mielőtt leváltották. Borzasztóan élveztem, ez a kis dög volt nekem a WoT nagyon sokáig. Szóval már előre el is sirattam, mikor bejelentették az átdolgozását/nerfjét.
  Totál feleslegesen, hisz a T37 **** jó lett, jobb, mint a Martian 24 volt. Ha még probb játékos lennék, már 3 csillag lenne rajta.
  Sniper-Scout.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 7 éve
  [quote name="singes"]Jó az elemzés és a tank is jó, én is szerettem.

  És az igazsághoz hozzátartozik még két dolog.
  1. Nagyon sok lövést benyel lánccal. Sokszor az őrületbe kerget.
  2. A HE nem mindig üti át, még akkor sem, amikor kellene. Sokszor megjárom sh-ban.[/quote]

  Nálam bármelyik amcsi light megeszik mindent lánccal. Ha nem ott lövöm, akkor is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0
  • Tankos
  · 7 éve
  typera nem rakhatsz vstabot, se ventilatort:
  t37:vstab + ventivel type siman csak 100%os legenyseggel:
  celzasi ido:1,78/2,01
  pontossag:0,36/0,38
  celkeresztszetsese
  mozgas kozben:0,12/0,12
  fordulaskor0,12/0,12
  *toronymozgasnal 0,12/0,08
  tuzeles utan:3/3,5
  penetration:150/128
  sebzes:115/115
  DPM:2230/2152
  loszer sebesseg: 975/792
  *agyusullyedes: 9/10

  csillaggal bejeleoltem mibe jobb a type.

  5916ot nem volt kedvem leirni de: kicsi agyuval 2600+ dpmje van mai brutalis csak epp 85 penetration szart nem er(valaki mondott valami effektiv DPM-et erteket valahol. Na erre a tankra halmozottan igaz),
  Szembe talalod magad egy tirgrissel aki nem lat 400 meterrol beletarazol aztan majd nezeted h golddal mennyi ment be. Amig ezt t37el Apval siman megteszem.
  0,34 pontossagu az agyuja. Illetve mivel 1sec alatt huzza be a loszert azaz a 0,34 pontossag rohadtul nem annyi lesz.

  szoval az butasag h. csak a penetrtaionbe jobb az agyuja a t37nek.

  amugy sorry, ezeket soft statokat beleirhattam volna a cikkbe, csak akkor nekem nem akart elindulni a tankinspector, azota meg talaltam egy oldalt ahol fenn vannak.

  Edit
  itt megnezheted a 5916os osszehasonlitast:

  http://tanks.gg/en/wot/t37#tab:details.eq:7px4000.compare:59-16;5p94000

  csak tudnak akkor az elobb miert irtam ennyit ha linkelhettem is volna na mind1
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Lerf01
  • Tankos
  · 7 éve
  Én nem szerettem de ez csak az [b]én véleményem[/b] és azért mert lassan tölt tehát, hogy a nem táras ágyúnak a töltését 3 mp alá vigyük kóla is kell amit én nem használtam (de még úgy is lassan tölt nekem) a táras ágyúnak kevés a sebzése egy tárból (5*115=575) ami sok 1v1 szituációban (könnyű tank ellen) nem jó (megjegyzem az 59-16 is csak ötöt tud lőni de annak 1 mp két lövedék közötti betöltés idő és 10mp körül tölt újra teljesen) a nem táras ágyúnak egyetlen előnye van a többi könnyű tankhoz képest és az az átütés minden másban rosszabb (érzésre pontatlanabb mint a type64 és 59-16, és lassabban lő) hozzá teszem még egyszer ez az [b]én véleményem[/b] és nem akarok vitázni erről. Az előnyökhöz hozzá teném, hogy a bulldoghoz vezet ami egy nagyon jó tank (főleg a táras ágyúval). Egyébként jó elemzés és köszönet érte
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0
  • Tankos
  · 7 éve
  Koszonom szepen annak aki kitette az alcazasi ertekeket.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • Tankos
  · 7 éve
  Jó az elemzés és a tank is jó, én is szerettem.

  És az igazsághoz hozzátartozik még két dolog.
  1. Nagyon sok lövést benyel lánccal. Sokszor az őrületbe kerget.
  2. A HE nem mindig üti át, még akkor sem, amikor kellene. Sokszor megjárom sh-ban.
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.