Jelenleg

13
látogatónk van

2015. máj. 19. 08:40

M103 - Elemzés

Írta:
(34 szavazat)
72 hozzászólás

Bevezetés

Az M103 hasonló játékstílust képvisel, mint a Conqueror. Többen testvértankoknak is hívják őket, mivel szakaszban játszva kiegészítik egymást. A továbbiakban ezért is szeretném a két tankot egymáshoz hasonlítani.

Paraméterek

Ágyú

Tierjében a második legjobban használható ágyú. 258/340/60 mm az átütése 400/400/515 sebzés mellet. A prémium lőszere HEAT, ami egy hátrány a Conqueror-hoz képest (neki APCR).

Tűzgyorsasága BIA-Venti-Töltésgyorsítóval levihető 9,25 másodpercre, ami egy korrekt 2595-ös DPM-et ad a tanknak. Ez néhány medium tank értékeinél is jobb, bár a tesója ebben is veri a maga 2768-as DPM-ével. Pontossága 0,33-as, amivel lehet akár snipeolni is, célzása 2,1 másodperc, ami még mindig benne van a korrekt tartományban (Conquerornak 0,3-as a pontossága, 1,7-es a célzása).

Pontosabb összefoglalás az ágyúról:

 

Ajánlott lőszerelosztás (ahogy én használtam): 20 AP/10 HEAT/3 HE (20 AP/12 HEAT/1 HE)

Torony

A tank legfájóbb pontja. Látótávja alapon 390 méter, ami elmarad az IS-8 és Conqueror 400 méterétől. Két torony közül választhatunk. Páncélvastagságuk 254/86/53 és 254/99/53. Azonban mivel HD a tank, elég réteges a páncélja, tehát a fent látható értékeket csak néhány helyen kapjuk meg.

Az alap toronyra rámegy a gyengébb statokkal rendelkező 120 mm-es ágyú, míg a fejlesztettre értelemszerűen a fejlesztett 120 mm-es. Utóbbi tornyot és ágyút még elbírja az alap lánc. A fejlesztett toronnyal csökken a második ágyú töltés ideje is.

Forgási sebessége 34,9 fok/másodperc, ami nem áll messze egy közepes tank torony forgásától (néhánynál még jobb is 1-2 fokkal).

Felépítmény

A tank legerősebb, s egyben leggyengébb része. 203/44/44, nem túl acélos... Viszont szerencsénk vagy inkább hátrányunk az, hogy néha olyan pattanókat tud létrehozni a felső frontlemez, hogy már-már azt hiszi az ember, hogy van páncélja. 

Azonban nem csak a páncélhiány lesz hátrány ennél a tanknál, hanem a dupla lőszerrekeszek. 1-2 görgő között elszáll, torony oldalán elszáll, szemből a front jobb oldalán elszáll. Igazából ezt nem értem miért csak a jobb oldalon, hiszen mindkét oldalon ugyanakkora a lőszerrekesz, de legalább tudjuk, hogy a jobb oldalát jobban kell rejteni. 

A tank sziluettje - köszönhetően a toronynak - oldalról hatalmas. Tehát csak az nem találja el aki nem akarja. Az alábbi gif mutatja a vele egy szinten lévők méreti különbségét. Csak a Conqueror közel egy magas vele, míg az E 75 kisebb, az IS-8 pedig ELC-t játszik mellette (a mozgókép elindításához klikkelj a képre):

Felfüggesztés

Forgási sebessége nem túl jó, csupán 28 fok/másodperc. Leforogni ellenben nem fognak, ha a toronnyal is utánuk fordulunk. A talajellenállása szintén jobb a nagy többségnél, így egyáltalán nem érződik lomhának, addig, míg nem nézünk az állapotjelzőre.

Motor

Egy 860LE-s motor hajtja ezt az 57,5 tonnás tankot. Ez (nehéz tankokhoz képest) egy elég baráti 15,17 LE/t-ás arányt képez. Ez elég arra, hogy a viszonylag jó tempóban a maximum sebességre gyorsítsa a tankot, ami jelen esetben 35 km/h. 20% esélye van a gyulladásra és ezt erősen be is tartja, ugyanis minden 3-5. csatában gyullad.

Ajánlott játékstílus

Van egy nagy, közepesen lomha, erős ágyúval megáldott tankunk. Leginkább úgy kell kezelni, mint egy nagyra nőtt közepes tankot.

Csata elején, ha van rá lehetőségünk maradjunk hátul, avagy a második sorban és snipeoljunk. Mivel pattanni rólunk csak nagy szerencsével fognak, ezért a csata végéig (végjátékáig) spóroljunk a HP-nkal.

Ha top tier vagyunk, akkor próbáljuk meg azt a játékstílust alkalmazni, amit Dodge az AMX 50 120-as elemzésében leírt. Tehát tankoljuk a DMG-et egy másik tank HP-jával. 

Ha már látunk rá lehetőséget, hogy mi is 1v1 csatákba bocsátkozzunk - ez lehetőleg a csata vége felé jöjjön elő belőlünk -, akkor nyugodtan menjünk rájuk, hiszen nagy a DPM-ünk és HP-nk is van bőven (1850).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Vertikális stabilizátor
 • Ventilátor

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet
 • Kis/Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék, BiA, Helyzetfelismerés
 • Lövész: BiA, Javítás, Pillanatkép
 • Vezető: BiA, Javítás, Megelőző karbantartás
 • Töltől (2 fő): BiA, Javítás/Biztonságos elhelyezés, bármi

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó DPM
 • Korrekt mobilitás
 • Jó ágyú
 • Jó lövegsüllyedés
 • Vastag lánc

Hátrányai

 • Állandó modulsebzés
 • Vezető és töltő szeret Chuck Norrist játszani
 • Gyenge páncélzat
 • Hatalmas sziluett
 • Lassú (35 km/h sok mindenre nem elég)
 • Elsődleges arty célpont a nagy teste miatt

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik egy heavy tankot vártak, semmiképp. Ellenben azoknak, akik egy heavy/medium hibrydet várnak, tökéletes lesz. Stock állapotában gyorsan megutálja az ember, de teljesen kifejlesztve nem győzzük hova rakni a sok Nagy kaliber medált. Ennek ellenére kezdőknek semmiképp nem ajánlom.

Videó


Az elemzést írta: silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:40

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Wulwerin24
  • Tankos
  · 7 éve
  Szerintem a legjobb 9-es nehéz tank a játékban. A páncélja szemből bármit képes pattintani, csak ügyesen kell használni. Az ammorack-et szereti, de nem elviselhetetlen mértékben. A motor pedig szerintem egyáltalán nem gyúlékony. Kb 2000 csatám van vele. Ha hamar meghaltam, az csak az én hülyeségem miatt volt, nem a tank miatt. Az artikat pedig tök mindegy melyikkel játszom utálom. Ha ezt a tankot szarnak tartjátok az azért van, mert nem a ti stílusotokhoz való, és nem tudjátok megfelelően használni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BAGETT
  • Tankos
  · 7 éve
  "Vezető és töltő szeret Chuck Norrist játszani" -azaz akkor is életben marad ha felrobban körülötte a tank, és ha elfogy a löszer puszta kézzel veri le a maradék ellenséges tankot
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _HENTES_
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="csikaa"]
  (Amikor nem volt arty nagyon jó volt vele játszani! Körülbelül ahhoz hasonlíthatnám, amikor megiszol 5 üveg sört majd 1 óra múlva elmész hugyozni és csak folyik és folyik...na ilyen m103-al arty-k nélkül kezdeni egy csatát!)[/quote]

  Ez jó volt :lol: Van benne igazság.

  Ezzel a tankkal a legtöbb pályán a mai napig csak kóválygok, mint fing a gatyában, egyszerűen nem találom vele a helyem. :-) (Bár ez nem a tank hibája) Valami rejtett perverzió miatt minden modult kihúztam rá és még csak nem is freeből :-) A top ágyú az valóban elég jó. A páncél randomsága/kiszámíthatatlansága zavaró talán a legjobban. Legalábbis nekem. Ezt leszámítva egész tűrhető.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ddt500
  • Tankos
  · 7 éve
  Egyik legszarabb heavy tank a játékban. T32-őt nem komáltam erről nem tudtam semmit (tehát semmilyen elvárásom nem volt vele szemben) de gondoltam ezzel is tornyozni kell.
  Kifarmoltam a nagy tornyot és jött a feketeleves. Szemből tornyon lőnek és beütnek mint a szart!! Testet kb. minden beüti.
  Egyszer nyílt terepen elkapott egy Jagdpanther (igen a 7-es) valaki spottolt neki ő meg 2 bokor mögött lehetett. 7 lövés, 7 átütés, 6!!!! kritikus. Ordítottam!! Forgatom a tankot tekergőztem és a 700 wn8-as fickó szarrá lőtt. Sofőr, 2 lőszerrekesz (1x javítottam ellőtte még egyszer), motor, torony, lánctalp.
  Úgy felhúzott a papírsága, hogy fogtam kifejlesztettem a nagy motort és kész. Mentem az E5-ért. Nagy ágyú, lánctalp, rádió nyista, 93 000XP-vel beljebb voltam+az E5-el megkaptam a nagy ágyút is. (Sose használtam vele úgy adtam el, hogy csak úgy füstölt).
  Nem tartom magam kezdőnek de a hátam közepére nem kívánom ezt a tankot.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  csikaa
  • Tankos
  · 7 éve
  A helyzet az, hogy az M103 a kedvenc tankom!

  Nem nagy a végsebessége, de jól gyorsul és az ágyúja nagyon jó. Tud pattintani is, néha egész sokat! Arról nem is beszélve, hogy a nagy bumszli feje annyira vicces ahogy forgolódik.

  Viszont az arty-k iszonyat terrorban tudják tartani! Nem is tudom, volt-e még egy olyan tankom, amivel ennyi kárt okoztak nekem és ennyire elcseszték a játékélményem. (Más tankom is folyton csesztetik az arty-k, de az m103-ban négyzetesen szar játszani ebben az esetben.) Betalálnak és lőszerrekesz, toronyforgatás, legénység..minden döglik + kigyullad és nem tudom még mi. Aki ezzel szeretne játszani, az készüljön fel, hogy lehet ő is így jár majd. Ha ügyesebb nálam, akkor talán mégsem. Ki tudja. Az is lehet, hogy szimplán rossz játékos vagyok és nem jól kezeltem az arty-s helyzeteket.

  (Amikor nem volt arty nagyon jó volt vele játszani! Körülbelül ahhoz hasonlíthatnám, amikor megiszol 5 üveg sört majd 1 óra múlva elmész hugyozni és csak folyik és folyik...na ilyen m103-al arty-k nélkül kezdeni egy csatát!)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PZs_HUN
  • Tankos
  · 7 éve
  Amúgy korrekt elemzés, grat hozá!

  @Hun_Mercenary: szerintem az a legnagyobb baja, hogy nem lehet vele konzekvensen teljesíteni. Vagy baromi jó meccset mész vele, vagy csak szenvedés az egész a folyamatos ammorack és töltő találatoktól. Ha nincs kit supportálni az gond mert első vonalba kevés ez a tank. Egy E75-el még egy rossz meccsben is könnyen meg lehet lőni 1500-2000 sebzést, az M103 képtelen erre.

  Nekem messze ezzel a tankkal van a legrosszabb winratem (45 vagy 46%). Amúgy a sok negatívum ellenére nem olyan rossz tank (mint mondjuk a chiri), simán ki lehet vele grindolni az E5-öt, viszont akinek nem jön be ez a stílus, az szerintem ne pazarolja az xp-t a lánctalpra és a top lövegre, és hamarabb meglesz az E5.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Slotyi
  • Tankos
  · 7 éve
  Erre a tankra úgy emlékszem vissza, hogy gyönyörű. És kb. ez az összes pozitívum, amit elmondhatok, mert a torony egyszerűen katasztrófa. :cry: Bárki bármikor bármivel belövi. Ez a WG egyik legnagyobb baklövése, hogy egy tier IX-es heavy tankra nem volt képes használható tornyot tenni. Mondom ezt főleg azok után, hogy a T29 és a T32 tornya fenomenális. Na, ez egy kalap kaki. Az ágyú az tényleg nagyon rendben van viszont. Nem is használtam goldot vele emlékeim szerint. Ez az egy dolog, ami miatt lehet vele nagyon jó köröket is menni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kopasz
  • Tankos
  · 7 éve
  Nekem egy majdnem 4 skilles legénység volt benne, de nem is emlékszem melyik tankommal kinlódtam még ennyit. Állandón löszer rekesz vagy töltö - volt olyan, hogy mindkettő egyszerre. 2160wn8 at hoztam (nem is értem hogyan) vele össze 277 mecsböl, de ha vissza gondolok rá csak a kinlódás jut eszembe semmi örömöt nem okozott nekem ez a tank.
  PZs_HUN nal tejesen egyet értek és grat. az elemzéshez silean2.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hun_Mercenary
  • VIP
  • Tankos
  · 7 éve
  Jó elemzés, grat!
  Én ennél a tanknál agyf@szt kaptam. Nem is tudom megmondani igazán, hogy mi volt a bajom vele. T110e5 viszont kárpótolt mindenért.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PZs_HUN
  • Tankos
  · 7 éve
  A T29/T32 után ez a tank gyökeresen más stílust követel, ami nekem nagyon nem jött be! Az M103 egy túlbutított T110E5, arra szolgál hogy felkészítsen az E5-re, és alaposan fel is adja a leckét. Hatalmas torony, ami a lövegpajzsot eltekintve alig véd, konstans ammorack találatok, 9-10-es szintű ágyúk ellen nincs páncélja. T9-ben még simán el lehet vele kapirgálni, de ha felkerül T10-be akkor az egyik leggyengébb heavy sztem. Az ágyú jó rajta, de amúgy semmi visszatartó ereje nincs, mint egy E75-nek vagy ST-I-nek. Ja. és az arty megeszi reggelire mivel oldalpáncélja gyakorlatilag nincs (ez sajnos az E5-re is igaz). Mobilitásban én nem éreztem eget verő különbséget az E75-el szemben, páncélozottságban viszont ég és föld a kettő. Az M103 legjobb tulajdonsága szerintem, hogy az E5-höz vezet, ami minden tekintetben nagyságrendekkel jobb tank nála, azon már teljesen rendben van a páncélozottság/mobilitás aránya. Csak az a fránya bubi ne lenne rajta.

© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.