Jelenleg

47
látogatónk van

2015. máj. 19. 08:40

M103 - Elemzés

Írta:
(35 szavazat)
72 hozzászólás

Bevezetés

Az M103 hasonló játékstílust képvisel, mint a Conqueror. Többen testvértankoknak is hívják őket, mivel szakaszban játszva kiegészítik egymást. A továbbiakban ezért is szeretném a két tankot egymáshoz hasonlítani.

Paraméterek

Ágyú

Tierjében a második legjobban használható ágyú. 258/340/60 mm az átütése 400/400/515 sebzés mellet. A prémium lőszere HEAT, ami egy hátrány a Conqueror-hoz képest (neki APCR).

Tűzgyorsasága BIA-Venti-Töltésgyorsítóval levihető 9,25 másodpercre, ami egy korrekt 2595-ös DPM-et ad a tanknak. Ez néhány medium tank értékeinél is jobb, bár a tesója ebben is veri a maga 2768-as DPM-ével. Pontossága 0,33-as, amivel lehet akár snipeolni is, célzása 2,1 másodperc, ami még mindig benne van a korrekt tartományban (Conquerornak 0,3-as a pontossága, 1,7-es a célzása).

Pontosabb összefoglalás az ágyúról:

 

Ajánlott lőszerelosztás (ahogy én használtam): 20 AP/10 HEAT/3 HE (20 AP/12 HEAT/1 HE)

Torony

A tank legfájóbb pontja. Látótávja alapon 390 méter, ami elmarad az IS-8 és Conqueror 400 méterétől. Két torony közül választhatunk. Páncélvastagságuk 254/86/53 és 254/99/53. Azonban mivel HD a tank, elég réteges a páncélja, tehát a fent látható értékeket csak néhány helyen kapjuk meg.

Az alap toronyra rámegy a gyengébb statokkal rendelkező 120 mm-es ágyú, míg a fejlesztettre értelemszerűen a fejlesztett 120 mm-es. Utóbbi tornyot és ágyút még elbírja az alap lánc. A fejlesztett toronnyal csökken a második ágyú töltés ideje is.

Forgási sebessége 34,9 fok/másodperc, ami nem áll messze egy közepes tank torony forgásától (néhánynál még jobb is 1-2 fokkal).

Felépítmény

A tank legerősebb, s egyben leggyengébb része. 203/44/44, nem túl acélos... Viszont szerencsénk vagy inkább hátrányunk az, hogy néha olyan pattanókat tud létrehozni a felső frontlemez, hogy már-már azt hiszi az ember, hogy van páncélja. 

Azonban nem csak a páncélhiány lesz hátrány ennél a tanknál, hanem a dupla lőszerrekeszek. 1-2 görgő között elszáll, torony oldalán elszáll, szemből a front jobb oldalán elszáll. Igazából ezt nem értem miért csak a jobb oldalon, hiszen mindkét oldalon ugyanakkora a lőszerrekesz, de legalább tudjuk, hogy a jobb oldalát jobban kell rejteni. 

A tank sziluettje - köszönhetően a toronynak - oldalról hatalmas. Tehát csak az nem találja el aki nem akarja. Az alábbi gif mutatja a vele egy szinten lévők méreti különbségét. Csak a Conqueror közel egy magas vele, míg az E 75 kisebb, az IS-8 pedig ELC-t játszik mellette (a mozgókép elindításához klikkelj a képre):

Felfüggesztés

Forgási sebessége nem túl jó, csupán 28 fok/másodperc. Leforogni ellenben nem fognak, ha a toronnyal is utánuk fordulunk. A talajellenállása szintén jobb a nagy többségnél, így egyáltalán nem érződik lomhának, addig, míg nem nézünk az állapotjelzőre.

Motor

Egy 860LE-s motor hajtja ezt az 57,5 tonnás tankot. Ez (nehéz tankokhoz képest) egy elég baráti 15,17 LE/t-ás arányt képez. Ez elég arra, hogy a viszonylag jó tempóban a maximum sebességre gyorsítsa a tankot, ami jelen esetben 35 km/h. 20% esélye van a gyulladásra és ezt erősen be is tartja, ugyanis minden 3-5. csatában gyullad.

Ajánlott játékstílus

Van egy nagy, közepesen lomha, erős ágyúval megáldott tankunk. Leginkább úgy kell kezelni, mint egy nagyra nőtt közepes tankot.

Csata elején, ha van rá lehetőségünk maradjunk hátul, avagy a második sorban és snipeoljunk. Mivel pattanni rólunk csak nagy szerencsével fognak, ezért a csata végéig (végjátékáig) spóroljunk a HP-nkal.

Ha top tier vagyunk, akkor próbáljuk meg azt a játékstílust alkalmazni, amit Dodge az AMX 50 120-as elemzésében leírt. Tehát tankoljuk a DMG-et egy másik tank HP-jával. 

Ha már látunk rá lehetőséget, hogy mi is 1v1 csatákba bocsátkozzunk - ez lehetőleg a csata vége felé jöjjön elő belőlünk -, akkor nyugodtan menjünk rájuk, hiszen nagy a DPM-ünk és HP-nk is van bőven (1850).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Vertikális stabilizátor
 • Ventilátor

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet
 • Kis/Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék, BiA, Helyzetfelismerés
 • Lövész: BiA, Javítás, Pillanatkép
 • Vezető: BiA, Javítás, Megelőző karbantartás
 • Töltől (2 fő): BiA, Javítás/Biztonságos elhelyezés, bármi

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó DPM
 • Korrekt mobilitás
 • Jó ágyú
 • Jó lövegsüllyedés
 • Vastag lánc

Hátrányai

 • Állandó modulsebzés
 • Vezető és töltő szeret Chuck Norrist játszani
 • Gyenge páncélzat
 • Hatalmas sziluett
 • Lassú (35 km/h sok mindenre nem elég)
 • Elsődleges arty célpont a nagy teste miatt

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik egy heavy tankot vártak, semmiképp. Ellenben azoknak, akik egy heavy/medium hibrydet várnak, tökéletes lesz. Stock állapotában gyorsan megutálja az ember, de teljesen kifejlesztve nem győzzük hova rakni a sok Nagy kaliber medált. Ennek ellenére kezdőknek semmiképp nem ajánlom.

Videó


Az elemzést írta: silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:40

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Rbza
  • Tankos
  · 7 éve
  Azt nem értem hogy ha ilyen gyúlékony miért nem használsz automata tűzoltót? Lehet hogy sokkal drágább, de hosszú távon jobban jössz ki vele mint a kicsivel. Azt írtad midnen 3-5. meccsen gyullad. Az automata tűzoltó csökkenti a tűz esélyét +10% -al, tehát az esély eléggé elhanyagolható lesz. Kb minden 10. meccsen ha kigyulladsz majd, de ha jobban vigyázol a motort érő találatokkal talán még többet kihúzol egy tűzoltóval.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="lovesz02"][quote name="Hun_Mercenary"]Jó elemzés, grat!
  Én ennél a tanknál agyf@szt kaptam. Nem is tudom megmondani igazán, hogy mi volt a bajom vele. T110e5 viszont kárpótolt mindenért.[/quote]
  Nekem pont fordítvan van. AZ M103 viszonylag elment,de az E5-től öngyilkos leszek. Nálam folyton meghal a töltős és a vezető,illetve minden csatában 2X ellövik az ammo-rack-emet. Ha szerencsém van akkor csak 1X[/quote]

  Nálam meg ez van pont fordítva 103 olyan kategóriában volt hogy néha jó néha viszont azon gondolkodtam mikor és hogy kellene eladni. Az E5 viszont maga a dpm machine. 2,8k as átlagom van vele, ami tőlem egész jónak mondható és valahogy nem vettem észre a kritikus találatokat. Bár igaz hogy mondhatni csak cw sh ban használom. Bár randomba is viszem néha szorozni (leginkább szakaszban játszok ezért félreérthető a 69% Winr
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  lovesz02
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Hun_Mercenary"]Jó elemzés, grat!
  Én ennél a tanknál agyf@szt kaptam. Nem is tudom megmondani igazán, hogy mi volt a bajom vele. T110e5 viszont kárpótolt mindenért.[/quote]
  Nekem pont fordítvan van. AZ M103 viszonylag elment,de az E5-től öngyilkos leszek. Nálam folyton meghal a töltős és a vezető,illetve minden csatában 2X ellövik az ammo-rack-emet. Ha szerencsém van akkor csak 1X
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Super
  • Tankos
  · 7 éve
  Vegyes érzelmeim vannak ezzel a tankkal kapcsolatban. De legalább már megvan az E5. Sose felejtem el amikor a 9-es WT rámjött, [u][b]100 HP-m volt[/b][/u], mondanom se kell, azt gondoltam itt végem. De aztán még 4x lepattintottam, és ez alatt megöltem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Camper03"][quote name="singes"]Én eleinte nagyon rühelltem, hanyagoltam is pár hónapig. Most nemrég újra elővettem. Ég és föld (gondolom, nem kapott buffot, tehát én lettem tapasztaltabb).

  Az alapszabály, hogy a heavy kötözködőkre csak akkor szabad menni, ha
  - nincs arty
  - nem vagy egyedül, vannak páncélozottabbak (vagy olyanok, akik örömmel mennek előre)
  - rögtön vissza tudsz húzódni fedezékbe.

  Tegnap top voltam, ennek ellenére med helyre mentem (pálya közepére, ahonnan minden irányba tudtam lőni, de gyorsan bucka mögé tudtam állni). Két arty volt, nem mertem megkockáztatni a kötözködőt. Eredmény: 4 kill, 4,5k dmg. Remélem, továbbra is így marad, és örömmel fogom kihúzni az e5-t. (Wn8-m 1k körül volt vele, kb. 30 csata alatt 1.388-ig vittem fel.) Átlag 4-5 jó körre jut 1 sz@r.[/quote]

  Én is pont ugyanígy voltam vele, sokáig hagytam a francba, amikor pedig újra elővettem, már sokkal emészthetőbb volt. Még 80k XP és megvan az E5, igaz én a top ágyút itt húztam ki, nekem fontos, hogy jó penje legyen, ráadásul sokkal jobb a pontossága/célzási ideje is.[/quote]

  Nálam is fullos. Még kb. 140k xp, szóval még eljátszok vele egy darabig. De nem bánom, mostanában egész jól viselkedik. Bár az e5-re nagyon kíváncsi vagyok, meg 7k csata után illene már egy tizes legyen. :-*

  És nem olyan rossz a páncélja. Kb. az IS-3 szabályai érvényesek rá, vagyis nem kell beforgatni. Sidescape-ben kegyetlen jó, szinte mindent pattint. A front tegnap pattintotta az is-8 aranyát.
  Én meg goldot eddig lőttem a jpe100 frontjára és a vk.b. frontjára. A vk-t simán vitte, 340 pen azért mégiscsak 340 pen.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  Utáltam ezt a tankot, se nem heavy, se nem med, és pont mind a kettőről a szar tulajdonságokat örökölte. Az ágyúja viszont jó.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 7 éve
  [quote name="singes"]Én eleinte nagyon rühelltem, hanyagoltam is pár hónapig. Most nemrég újra elővettem. Ég és föld (gondolom, nem kapott buffot, tehát én lettem tapasztaltabb).

  Az alapszabály, hogy a heavy kötözködőkre csak akkor szabad menni, ha
  - nincs arty
  - nem vagy egyedül, vannak páncélozottabbak (vagy olyanok, akik örömmel mennek előre)
  - rögtön vissza tudsz húzódni fedezékbe.

  Tegnap top voltam, ennek ellenére med helyre mentem (pálya közepére, ahonnan minden irányba tudtam lőni, de gyorsan bucka mögé tudtam állni). Két arty volt, nem mertem megkockáztatni a kötözködőt. Eredmény: 4 kill, 4,5k dmg. Remélem, továbbra is így marad, és örömmel fogom kihúzni az e5-t. (Wn8-m 1k körül volt vele, kb. 30 csata alatt 1.388-ig vittem fel.) Átlag 4-5 jó körre jut 1 sz@r.[/quote]

  Én is pont ugyanígy voltam vele, sokáig hagytam a francba, amikor pedig újra elővettem, már sokkal emészthetőbb volt. Még 80k XP és megvan az E5, igaz én a top ágyút itt húztam ki, nekem fontos, hogy jó penje legyen, ráadásul sokkal jobb a pontossága/célzási ideje is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  jozefgucci
  • Tankos
  · 7 éve
  Jó lett a leírás ! Viszont elemzésnek nem . Nálam az etalon amit anno rosszpénz írt az az igazi elemzés . Itt szerintem kevés az anyag ,de az mint írtam is jól összerakott . A következő szerintem jobb lesz . Igaz az is lehet , hogy csak én vagyok ilyen .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • Tankos
  · 7 éve
  Én eleinte nagyon rühelltem, hanyagoltam is pár hónapig. Most nemrég újra elővettem. Ég és föld (gondolom, nem kapott buffot, tehát én lettem tapasztaltabb).

  Az alapszabály, hogy a heavy kötözködőkre csak akkor szabad menni, ha
  - nincs arty
  - nem vagy egyedül, vannak páncélozottabbak (vagy olyanok, akik örömmel mennek előre)
  - rögtön vissza tudsz húzódni fedezékbe.

  Tegnap top voltam, ennek ellenére med helyre mentem (pálya közepére, ahonnan minden irányba tudtam lőni, de gyorsan bucka mögé tudtam állni). Két arty volt, nem mertem megkockáztatni a kötözködőt. Eredmény: 4 kill, 4,5k dmg. Remélem, továbbra is így marad, és örömmel fogom kihúzni az e5-t. (Wn8-m 1k körül volt vele, kb. 30 csata alatt 1.388-ig vittem fel.) Átlag 4-5 jó körre jut 1 sz@r.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kisbubi94
  • Tankos
  · 7 éve
  Én épp most húzom vele az E5öt, és tényleg elég végletes vele játszani. Vannak körök, ahol mindent pattint, egyszer valami RNJesus csoda folytán Fv183-at kétszer egymás után pattintotta a frontom (!), máskor meg a legalapabb low-tieres is beüti bárhol... Még azt vettem vele észre, hogy az RNG a top ágyúval is rendszeresen szórakozik, néhány 480astól eltekintve nekem rendszeresen alászór, átlagba csak 350-et tudok vele lőni, de nem ritka a 320-as sebzés sem.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.