Jelenleg

28
látogatónk van

2015. máj. 19. 08:40

M103 - Elemzés

Írta:
(34 szavazat)
72 hozzászólás

Bevezetés

Az M103 hasonló játékstílust képvisel, mint a Conqueror. Többen testvértankoknak is hívják őket, mivel szakaszban játszva kiegészítik egymást. A továbbiakban ezért is szeretném a két tankot egymáshoz hasonlítani.

Paraméterek

Ágyú

Tierjében a második legjobban használható ágyú. 258/340/60 mm az átütése 400/400/515 sebzés mellet. A prémium lőszere HEAT, ami egy hátrány a Conqueror-hoz képest (neki APCR).

Tűzgyorsasága BIA-Venti-Töltésgyorsítóval levihető 9,25 másodpercre, ami egy korrekt 2595-ös DPM-et ad a tanknak. Ez néhány medium tank értékeinél is jobb, bár a tesója ebben is veri a maga 2768-as DPM-ével. Pontossága 0,33-as, amivel lehet akár snipeolni is, célzása 2,1 másodperc, ami még mindig benne van a korrekt tartományban (Conquerornak 0,3-as a pontossága, 1,7-es a célzása).

Pontosabb összefoglalás az ágyúról:

 

Ajánlott lőszerelosztás (ahogy én használtam): 20 AP/10 HEAT/3 HE (20 AP/12 HEAT/1 HE)

Torony

A tank legfájóbb pontja. Látótávja alapon 390 méter, ami elmarad az IS-8 és Conqueror 400 méterétől. Két torony közül választhatunk. Páncélvastagságuk 254/86/53 és 254/99/53. Azonban mivel HD a tank, elég réteges a páncélja, tehát a fent látható értékeket csak néhány helyen kapjuk meg.

Az alap toronyra rámegy a gyengébb statokkal rendelkező 120 mm-es ágyú, míg a fejlesztettre értelemszerűen a fejlesztett 120 mm-es. Utóbbi tornyot és ágyút még elbírja az alap lánc. A fejlesztett toronnyal csökken a második ágyú töltés ideje is.

Forgási sebessége 34,9 fok/másodperc, ami nem áll messze egy közepes tank torony forgásától (néhánynál még jobb is 1-2 fokkal).

Felépítmény

A tank legerősebb, s egyben leggyengébb része. 203/44/44, nem túl acélos... Viszont szerencsénk vagy inkább hátrányunk az, hogy néha olyan pattanókat tud létrehozni a felső frontlemez, hogy már-már azt hiszi az ember, hogy van páncélja. 

Azonban nem csak a páncélhiány lesz hátrány ennél a tanknál, hanem a dupla lőszerrekeszek. 1-2 görgő között elszáll, torony oldalán elszáll, szemből a front jobb oldalán elszáll. Igazából ezt nem értem miért csak a jobb oldalon, hiszen mindkét oldalon ugyanakkora a lőszerrekesz, de legalább tudjuk, hogy a jobb oldalát jobban kell rejteni. 

A tank sziluettje - köszönhetően a toronynak - oldalról hatalmas. Tehát csak az nem találja el aki nem akarja. Az alábbi gif mutatja a vele egy szinten lévők méreti különbségét. Csak a Conqueror közel egy magas vele, míg az E 75 kisebb, az IS-8 pedig ELC-t játszik mellette (a mozgókép elindításához klikkelj a képre):

Felfüggesztés

Forgási sebessége nem túl jó, csupán 28 fok/másodperc. Leforogni ellenben nem fognak, ha a toronnyal is utánuk fordulunk. A talajellenállása szintén jobb a nagy többségnél, így egyáltalán nem érződik lomhának, addig, míg nem nézünk az állapotjelzőre.

Motor

Egy 860LE-s motor hajtja ezt az 57,5 tonnás tankot. Ez (nehéz tankokhoz képest) egy elég baráti 15,17 LE/t-ás arányt képez. Ez elég arra, hogy a viszonylag jó tempóban a maximum sebességre gyorsítsa a tankot, ami jelen esetben 35 km/h. 20% esélye van a gyulladásra és ezt erősen be is tartja, ugyanis minden 3-5. csatában gyullad.

Ajánlott játékstílus

Van egy nagy, közepesen lomha, erős ágyúval megáldott tankunk. Leginkább úgy kell kezelni, mint egy nagyra nőtt közepes tankot.

Csata elején, ha van rá lehetőségünk maradjunk hátul, avagy a második sorban és snipeoljunk. Mivel pattanni rólunk csak nagy szerencsével fognak, ezért a csata végéig (végjátékáig) spóroljunk a HP-nkal.

Ha top tier vagyunk, akkor próbáljuk meg azt a játékstílust alkalmazni, amit Dodge az AMX 50 120-as elemzésében leírt. Tehát tankoljuk a DMG-et egy másik tank HP-jával. 

Ha már látunk rá lehetőséget, hogy mi is 1v1 csatákba bocsátkozzunk - ez lehetőleg a csata vége felé jöjjön elő belőlünk -, akkor nyugodtan menjünk rájuk, hiszen nagy a DPM-ünk és HP-nk is van bőven (1850).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Vertikális stabilizátor
 • Ventilátor

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet
 • Kis/Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék, BiA, Helyzetfelismerés
 • Lövész: BiA, Javítás, Pillanatkép
 • Vezető: BiA, Javítás, Megelőző karbantartás
 • Töltől (2 fő): BiA, Javítás/Biztonságos elhelyezés, bármi

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó DPM
 • Korrekt mobilitás
 • Jó ágyú
 • Jó lövegsüllyedés
 • Vastag lánc

Hátrányai

 • Állandó modulsebzés
 • Vezető és töltő szeret Chuck Norrist játszani
 • Gyenge páncélzat
 • Hatalmas sziluett
 • Lassú (35 km/h sok mindenre nem elég)
 • Elsődleges arty célpont a nagy teste miatt

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik egy heavy tankot vártak, semmiképp. Ellenben azoknak, akik egy heavy/medium hibrydet várnak, tökéletes lesz. Stock állapotában gyorsan megutálja az ember, de teljesen kifejlesztve nem győzzük hova rakni a sok Nagy kaliber medált. Ennek ellenére kezdőknek semmiképp nem ajánlom.

Videó


Az elemzést írta: silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:40

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  eldegor
  • Tankos
  · 7 éve
  ez egy nagyon jó tank - a fent említett hibákból nekem egyik sem jött elő (3skilles legénység) - egyedül az artyk voltak kártékonyak rá - de semmiképp sem frontharcos!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CaptainBacon
  • Tankos
  · 7 éve
  Olvastam valahol itt azt hiszem, hogy kezdőknek ajánlják az amcsi heavy ágat. Most, hogy már majdnem megvan az E5, nem igazán osztanám ezt a véleményt (amúgy nem vagyok kezdő). Itt a T29, ami egy terminátor jó kezekben, a T32 egy jobb testtel, de ugyanazzal a 9-10-ben már teljesen rossz ágyúval, aztán az M103... Ez nem heavy, nem is med, egy lánctalpon járó fostalicska. Mindent elvesztett, ami addig az amcsik előnye volt. A legrosszabb torony, ami tankon van, az ez. Egy hatalmas karton tákolmány az elején némi merevítéssel, hogy a szél ne fújjon be. Kb. két pont van, amit nem lehet belőni rajta, aztán max az RNG angyala menthet meg. Ráadásul egy hatalmas lőszerrekesz az egész, ami megint csak röhej, mert kb. 30 lőszert tud vinni (T29-nél kb. 60 volt emlékeim szerint). Az arty-k ha tornyot találnak jobb esetben csak maxot lőnek (igen, 7-es artyk is), vagy robban a lőszerrekesz. A legénységet is valami munkatáborból szerezték bele, mert valaki mindig meghal, (volt, hogy arty 5-ből négyet vitt ki). Lánctalp? Lelövik és még rekeszt is kap (ja, a 30 lőszer nem fért el a toronyban).
  Összességében egy dologban fejlődött, az ágyúban. Csak ezt az ágyút nem képes elvinni a csatába. Viszont ha nem foglalkoznak vele (ami meglehetősen ritka), akkor hatalmas pusztításra képes az amúgy a kilencesek között remek ágyúval, azonban nem igazán jó semmire se (valahol a heavy-med-TD szerelmi háromszög Quasimodo-ja). Csak fakíroknak ajánlom ezt a tankot.

  u.i.: nálam nagyon ritkán égett (eddig csak egyszer tudtommal, de akkor egymás után kétszer, szóval ez egy féreg :P)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="BAGETT"]"Vezető és töltő szeret Chuck Norrist játszani" -azaz akkor is életben marad ha felrobban körülötte a tank, és ha elfogy a löszer puszta kézzel veri le a maradék ellenséges tankot[/quote]

  Hát volt már olyan hogy a le repülő tornya maga alá temetett egy Bc 25t-t de arra értettem (most már én is látom a hibát) hogy szeret játszani csak nem tud (bár a gyógyító még ott van)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Rbza"]Azt nem értem hogy ha ilyen gyúlékony miért nem használsz automata tűzoltót? Lehet hogy sokkal drágább, de hosszú távon jobban jössz ki vele mint a kicsivel. Azt írtad midnen 3-5. meccsen gyullad. Az automata tűzoltó csökkenti a tűz esélyét +10% -al, tehát az esély eléggé elhanyagolható lesz. Kb minden 10. meccsen ha kigyulladsz majd, de ha jobban vigyázol a motort érő találatokkal talán még többet kihúzol egy tűzoltóval.[/quote]
  Kis/automata tűzoltó készülék. Nálam nem a kredit a szempont, hanem miért tegyek bele egy automatát a +10%-ért, ha ugyan olyan reflexeim vannak és vigyázok a motorra (reflexek alatt azt értem, hogy 1 max 2 égés és nincs égés)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Rbza
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="gerotamas98"]
  Igen megpróbálok vele mindig hull down pozíciót keresni de vagy nem sikerül vagy ha igen nem tudok átütni vele semmit főleg tier 9 ben és 10 ben mivel nagy százalékban oda dob..... Ez az ágyu gyengeségéből és a tapasztalatlanságomból is adódik.....[/quote]
  Ha van egy kis kredited akkor próbáld ki hogy felteszed a nagy toronyra a kis ágyút, raksz bele kólát + only gold és egyből a legjobb t8as tankot kapod a játékban Csak próbáld ki
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gerotamas98
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Kise"][quote name="gerotamas98"][quote name="gerotamas98"]Huhh és elolvasva a kommenteket elbizonytalanodtam.... A T32 nem rég van meg de nagyon szenvedős volt vele ,mondjuk szombaton jó köröket is sikerült vele mennem, (rossz játékos létemre) és ha nálam 1000x jobb játékosok ilyet írnak a tankról akkor nem számíthatok semmi jóra Pedig reménykedtem hogy jobb lesz mint a T32.... (T32 ágyuja idegesítő főleg mert nem mindig tudom hova célozzak)[/quote]
  Most olvasom hogy :Ennek ellenére kezdőknek semmiképp nem ajánlom. Ok szerintem abbahagyom ezt az ágat és keresek valami mást [/quote]

  A t32 nagyon jó tank,ha ismered a gyenge pontokat a tankokon,ezzel lehet a legjobban tornyozni az összes tornyos tank közül,mindent összevetve.És 8as csatákba,csapat,osztag ez a tank kötelező,h legyen a klánban,a csatában![/quote]
  Igen megpróbálok vele mindig hull down pozíciót keresni de vagy nem sikerül vagy ha igen nem tudok átütni vele semmit főleg tier 9 ben és 10 ben mivel nagy százalékban oda dob..... Ez az ágyu gyengeségéből és a tapasztalatlanságomból is adódik....

  [quote name="Kise"][quote name="gerotamas98"][quote name="gerotamas98"]Huhh és elolvasva a kommenteket elbizonytalanodtam.... A T32 nem rég van meg de nagyon szenvedős volt vele ,mondjuk szombaton jó köröket is sikerült vele mennem, (rossz játékos létemre) és ha nálam 1000x jobb játékosok ilyet írnak a tankról akkor nem számíthatok semmi jóra Pedig reménykedtem hogy jobb lesz mint a T32.... (T32 ágyuja idegesítő főleg mert nem mindig tudom hova célozzak)[/quote]
  Most olvasom hogy :Ennek ellenére kezdőknek semmiképp nem ajánlom. Ok szerintem abbahagyom ezt az ágat és keresek valami mást [/quote]

  A t32 nagyon jó tank,ha ismered a gyenge pontokat a tankokon,ezzel lehet a legjobban tornyozni az összes tornyos tank közül,mindent összevetve.És 8as csatákba,csapat,osztag ez a tank kötelező,h legyen a klánban,a csatában![/quote]
  Osztagban jobban is megy vele.... De nem tudom el e induljak az M103 felé vagy várjak amíg tapasztaltabb leszek és kezdjek új ágakat....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kise
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="gerotamas98"][quote name="gerotamas98"]Huhh és elolvasva a kommenteket elbizonytalanodtam.... A T32 nem rég van meg de nagyon szenvedős volt vele ,mondjuk szombaton jó köröket is sikerült vele mennem, (rossz játékos létemre) és ha nálam 1000x jobb játékosok ilyet írnak a tankról akkor nem számíthatok semmi jóra Pedig reménykedtem hogy jobb lesz mint a T32.... (T32 ágyuja idegesítő főleg mert nem mindig tudom hova célozzak)[/quote]
  Most olvasom hogy :Ennek ellenére kezdőknek semmiképp nem ajánlom. Ok szerintem abbahagyom ezt az ágat és keresek valami mást [/quote]

  A t32 nagyon jó tank,ha ismered a gyenge pontokat a tankokon,ezzel lehet a legjobban tornyozni az összes tornyos tank közül,mindent összevetve.És 8as csatákba,csapat,osztag ez a tank kötelező,h legyen a klánban,a csatában!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gerotamas98
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="gerotamas98"]Huhh és elolvasva a kommenteket elbizonytalanodtam.... A T32 nem rég van meg de nagyon szenvedős volt vele ,mondjuk szombaton jó köröket is sikerült vele mennem, (rossz játékos létemre) és ha nálam 1000x jobb játékosok ilyet írnak a tankról akkor nem számíthatok semmi jóra Pedig reménykedtem hogy jobb lesz mint a T32.... (T32 ágyuja idegesítő főleg mert nem mindig tudom hova célozzak)[/quote]
  Most olvasom hogy :Ennek ellenére kezdőknek semmiképp nem ajánlom. Ok szerintem abbahagyom ezt az ágat és keresek valami mást
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kise
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Wulwerin24"]Szerintem a legjobb 9-es nehéz tank a játékban. A páncélja szemből bármit képes pattintani, csak ügyesen kell használni. Az ammorack-et szereti, de nem elviselhetetlen mértékben. A motor pedig szerintem egyáltalán nem gyúlékony. Kb 2000 csatám van vele. Ha hamar meghaltam, az csak az én hülyeségem miatt volt, nem a tank miatt. Az artikat pedig tök mindegy melyikkel játszom utálom. Ha ezt a tankot szarnak tartjátok az azért van, mert nem a ti stílusotokhoz való, és nem tudjátok megfelelően használni.[/quote]

  Szerintem játsz most vele,ez a tank már rég nem az,ami régen volt!
  Ettől a tanktól szerintem csak az is8 rosszab t9ben,egy e75el,vagy vk-val szanaszétt szedem,szinte bárhol áttütöm,oroszról nem tudok irni,nem játszok orosszal...Lényeg,h még véletlen sem a legjobb,a lövegén kivül a többi semmi se pozitivum,ez egy nagy nehéz medium tank!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gerotamas98
  • Tankos
  · 7 éve
  Huhh és elolvasva a kommenteket elbizonytalanodtam.... A T32 nem rég van meg de nagyon szenvedős volt vele ,mondjuk szombaton jó köröket is sikerült vele mennem, (rossz játékos létemre) és ha nálam 1000x jobb játékosok ilyet írnak a tankról akkor nem számíthatok semmi jóra Pedig reménykedtem hogy jobb lesz mint a T32.... (T32 ágyuja idegesítő főleg mert nem mindig tudom hova célozzak)

© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.